Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security RoemeniŽ Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Geschiedenis Maassluis
Maassluis is rond 1340 ontstaan, als nederzetting bij een sluis in een zeewering die tussen de Noordzee en Rotterdam werd aangelegd om overstromingen te voorkomen.
De nederzetting werd Maeslandsluys genoemd, en viel bestuurlijk onder Maesland. In 1489 werd de nederzetting geplunderd. In de zestiende eeuw liet Marnix van St Aldegonde een schans aanleggen. Nog voor de voltooiing werd de schans in 1573 veroverd door de Spanjaarden. Van Aldegonde werd gevangen genomen. Een jaar later werd Maeslandsluys door muitende Spaanse troepen geplunderd.

Op 16 mei 1614 werd Maeslandsluys zelfstandigheid verleend door de Staten van Holland en ging verder als Maassluis. De afscheiding had mogelijk kerkelijke redenen, want Maassluis is protestants georiŽnteerd en Maasland is katholiek georiŽnteerd. De schans werd in 1624 afgebroken om plaats te maken voor de Groote Kerk.
Met de bouw van de Groote Kerk werd begonnen in 1629. De bouw lag vijf jaar stil doordat kapers uit Duinkerken veel Maassluise vissersschepen veroverden en de bemanning overboord gooiden. In 1639 werd de Groote Kerk voltooid. Op 4 december 1732 werd het beroemde Garrelsorgel in gebruik genomen. Het was in 1730 - 1732 gebouwd door Rudolf Garrels en was een geschenk van de Maassluisse reder Govert van Wijn.
In 1811 werd Maassluis door Napoleon Bonaparte stadsrechten verleend.


Op economisch gebied was aanvankelijk de visserij van belang, maar in de negentiende eeuw werd de stad wereldberoemd door het sleepvaartbedrijf L. Smit & Co. en het scheepsbergingsbedrijf W.A. van den Tak, die na een fusie bekend stonden als Smit-Tak.
In Maassluis is het Nationaal Sleepvaartmuseum gevestigd en in de haven ligt de stoomsleepboot Furie. Dit schip sleepte jarenlang houtvlotten over de Oostzee, werd in 1976 door de AVRO aangekocht voor een rol in de televisieserie Hollands Glorie naar het boek van Jan de Hartog, en is sinds 15 februari 1978 eigendom van de Stichting Hollands Glorie.
Een ander maritiem bedrijf in Maassluis is Koninklijke Dirkzwager, dat sinds 1872 informatiediensten in en rond de Rotterdamse haven levert.


Maassluis is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De gemeente telt 31.559 inwoners (1 januari 2007, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 10,11 km≤ (waarvan 1,51 km≤ water). Binnen de gemeentegrenzen liggen geen andere kernen.

navigation for the town Rotterdam

The pride of Maassluis

The Town Hall of Maassluis