Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
 
Studiehuis Resort of Security RoemeniŽ Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Natuur & Cultuur Saksenland
Sibiu en omgeving vormen een aantrekkelijke bestemming voor liefhebbers van zowel cultuur als natuur. De stad is na Brasov de grootste 'Saksische' stad. Hoewel de meeste Saksen inmiddels zijn weggetrokken heeft de stad hun sporen weten te behouden Ė al is het nog maar net.
Sibiu heeft een aantal belangrijke monumenten, maar voor de toerist zijn toch vooral de kronkelende straatjes van de binnenstad de hoofdattractie. Gelukkig staan voor de culturele tentoonstellingen van 2007 veel restauraties gepland, want veel huizen en vooral straten staan en liggen er niet bepaald rooskleurig bij.
De minder gepoetste indruk die het geheel maakt draagt echter wel bij tot het gevoel dat men zich in een middeleeuwse stad bevindt. Dat geldt vooral 's avonds of bij minder goed weer.

Het Fagaras-gebergte

De Fagaras-bergen behoren tot de meest indrukwekkende bergen van de Karpaten. Over een lengte van meer dan vijftig kilometer rijst een 2000 meter hoge bergrug op met toppen tot boven de 2500 meter.
Het meest spectaculair is de steile noordflank. Aan de zuidelijke kant lopen de bergen veel geleidelijker uit in heuvels. De Transfagarasanul autoweg kruist de graat in een 900 meter lange tunnel die net iets boven de 2000 meter hoogte komt. Aan deze zijde is de weg met de vele bochten en vergezichten een hoogtepunt op iedere vakantie naar RoemeniŽ.

Sighisoara

De Burchtheuvel van Sighisoara vormt een echte, vrijwel intacte middeleeuwse stad compleet met stadsmuur en pleintjes met kinderkopjes. Het centrum staat niet voor niets op de Unesco-lijst van werelderfgoederen.

Onder de naam Castrum Sex was het ťťn van de eerste Saksische vrije steden die al snel rijk werd van de handel met MoldaviŽ en WalachiŽ. Hoewel Vlad Tepes hier in de stad is geboren, hadden de oorspronkelijke Roemenen, de WalachiŽrs, toen nog geen burgerrechten.


De burchtheuvel is natuurlijk maar een klein maar opvallend deel van de stad aan de Tarnave Mare. De hoofdingang is de poort onder de grote klokkentoren, origineel gebouwd in de 14e eeuw. Vroeger bevonden zich hier het raadhuis, de kruitkamer en de schatkamer. Tegenwoordig is het Historisch Museum hier gevestigd. De toren is ook te bezichtigen. Vooral het uurwerk is interessant: zeven figuren stellen de dagen voor en wisselen om middernacht van plaats, uitkijkend over de stad beneden, terwijl twee andere figuren aan de andere zijde van de toren 'dag' en 'nacht' symboliseren.


Sighisoara is een goede bestemming voor een dagtocht, maar de stad is verder eigenlijk te klein om veel meer te bieden te hebben. In de zomer vindt elk jaar het Festivalul de Arta Medievala (Festival voor middeleeuwse kunst) plaats waar nog steeds veel etnische en culturele groepen uit heel RoemeniŽ op af komen.


Brasov

Brasov is niet voor niets de belangrijkste toeristische bestemming van RoemeniŽ. Het gezellige, netjes gerestaureerde stadscentrum wordt doelmatig afgeschermd van het verkeer en is zodoende een meer dan aangename bestemming voor een culturele wandeling of een terrasje. Brasov beschikt over enkele van de belangrijkste bouwkundige monumenten van het land.


De oude stadskern ligt ingeklemd tussen meerdere heuvelpartijen, te weten de 600 meter hoge Tampa-heuvel en de lagere Delaul Cetatuia-heuvels met een oude citadel er op. De Tampa-heuvel kan worden bezichtigd met behulp van een kabelbaan.


De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad bevinden zich niet ver van het centrale plein Piata Sfatului. Midden op het plein staat het fraaie stadhuis uit 1420 waar tegenwoordig het stadsmuseum in is gevestigd. Het barokke uiterlijk is het gevolg van verbouwingen in de 18e eeuw. Verder staat aan het plein het Hirscher-huis uit de eerste helft van de 15e eeuw. Het gebouw was oorspronkelijk in renaissancestijl gebouwd om dienst te doen als markthal. Later woonde burgervader Hirscher van Brasov er in.

Niet ver hier vandaan torent het belangrijkste monument van Brasov: De Biserica Neagra of 'Zwarte Kerk.' Hoewel het orgel (een echte Buchholz uit 1839) kleiner is dan het orgel van Sibiu is de bronzen kerkklok van zeven ton wel de grootste van RoemeniŽ. De in 1470 ingewijde kerk is een stijlzuivere gotische hallenkerk. Een brand heeft in 1689 de kerkmuren zwart geblakerd (vandaar de naam) en veel van de kerkschatten zijn verwoest. Echter, de bronzen doopvont uit de 15e eeuw en verschillende van de eeuwenoude, prachtige tapijten zijn bewaard gebleven. Dergelijke tapijten werden in vroeger tijden vaak door koopmannen als gift of als belasting aan de kerk geschonken.Wanneer men langs de kerk lopend verder van het centrale plein doorwandelt, begeeft men zich in de richting van Scheikwartier, een oude wijk met hobbelige straatjes. Aan deze kant van het centrum zijn de meeste delen van de stadsmuur bewaard gebleven, met verschillende authentieke, smalle poorten die helaas voor de moderne auto's geen obstakel vormen. De Scheipoort is de hoofdpoort waar de gelijknamige straat doorheen loopt. Daarnaast staat de uit verschillende torens opgebouwde Catherinapoort (Poarta Ecaterinai) met het wapen van de stad er op. Aan beide einden van de stadsmuur staan tenslotte ook nog twee wachttorens, die van het gilde van de smeden (Bastionul Fierarilor) en van de wevers (Bastionul Tesatorilor). Hierachter begint de vroegere Roemeense wijk, omdat Roemenen vroeger niet binnen de poorten mochten wonen.

Mťťr informatie

Een enorm overzicht aan websites over RoemeniŽ en de andere landen in Midden- en Oost-Europa vindt u op www.middeneuropa.nl

The Arm of Rupea

The fortress of Rupea

A view of the pride of Rupea