Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Alex
Creer datum:
28-10-2020 12:26:40
Corona WINTER
Wat staat ons te wachten in de winter ?
Auteur: Alex Creer datum: 28-10-2020 12:27:46
Ernst Kuipers: we zitten nog steeds op het verkeerde spoor

Het nog altijd stijgende aantal ziekenhuisopnames van patinten met het coronavirus laat zien „dat we nog steeds op het verkeerde spoor zitten”. Dat zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, in de Tweede Kamer.

De druk op de ziekenhuizen neemt door het nog altijd snel oplopende aantal besmettingen verder toe, waarschuwt Kuipers. In het beste geval wordt de piek voor de ziekenhuizen al volgende week bereikt, maar dan moet de komende dagen echt een afvlakking te zien zijn. De oplopende opnames in de ziekenhuizen, zowel op de ic als op verpleegafdelingen, wijzen daar volgens hem nu nog niet op.

Waar het aantal besmettingen dit voorjaar razendsnel steeg, gaat dat nu volgens Kuipers een stuk langzamer. Maar ook de omslag als gevolg van de maatregelen die het kabinet heeft genomen, laat nu langer op zich wachten. Volgens hem met er nu snel, in november, een afvlakking komen, anders is er „echt een serieus probleem”. Dan zouden de ziekenhuizen de hele reguliere zorg moeten afzeggen en is er alleen nog ruimte voor acute zorg, zoals in april het geval was, zegt Kuipers.

Omdat de tweede golf de komende twee maanden nog zal aanhouden volgens de verwachting, blijven ziekenhuizen het druk houden. Omdat het ziekteverzuim ook nog eens toeneemt onder personeel, wordt de situatie volgens Kuipers alleen maar nijpender en kunnen minder mensen worden opgenomen.

Ook een verdere uitbreiding van het aantal ic-bedden boven de 1700 is niet mogelijk, zegt Kuipers. Het aantal ic-bedden kan wel stijgen van 1350 naar 1700 in januari. „We hebben het goed bekeken, maar daarboven lukt niet binnen de termijn die er nu is.” Daar zou zeker een paar jaar voor nodig zijn. Groot probleem is ook hierbij dat er niet voldoende gekwalificeerd personeel is om de patinten te verzorgen en de apparatuur te bedienen.

Kuipers waarschuwt ook dat de gedeeltelijke lockdown erop gericht is het reproductiegetal, dat het tempo aangeeft waarin mensen elkaar aansteken, maar net onder de 1 te krijgen. Bij een laag aantal ziekenhuispatinten kan dat volgens hem prima. Maar in de huidige situatie blijft daarmee „niet heel veel speling” over. „Wat we nu doen is heel erg scherp aan de wind zeilen.”

Bij een volledige lockdown, die het kabinet niet uitsluit, zal het volgens Kuipers nog drie weken duren voordat de effecten hiervan te zien zijn op het aantal ziekenhuisopnamen.

Reformatorisch Dagblad 28-10-20


Auteur: Reporter Creer datum: 7-11-2020 15:40:10
VNO-NCW: met 'testsamenleving' terug naar vrijwel normaal leven

Werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft een plan gemaakt voor een "testsamenleving" om Nederland een uitweg te bieden uit de coronacrisis. Als in regionale brandhaarden de hele bevolking wordt getest en mensen die besmet zijn tien dagen in quarantaine gaan, kan het virus in korte tijd met naar schatting 85 procent worden teruggedrongen, stelt voorzitter Ingrid Thijssen. Vanaf januari is het al mogelijk per week 2 miljoen tests te doen, blijkt uit berekeningen van de werkgeversorganisatie.

"Zo raakt de zorg niet opnieuw overbelast en krijgen mensen hun bewegingsvrijheid terug. Nederland kan op die manier van het slot." Veel maatschappelijk en economisch leed kan worden voorkomen tegen relatief geringe kosten, aldus Thijssen.

Terug naar vrijwel normaal
Ze voorziet dat Nederland daarna een fase ingaat waarin geleefd kan worden als afgelopen zomer, toen de horeca open was, mensen naar hun werk gingen en bijeenkomsten waren toegestaan. Met behulp van sneltesten en de CoronaMelder-app hoeft de samenleving minder op slot. Mensen die in contact zijn geweest met iemand die besmet is en niet thuis kunnen werken, kunnen iedere dag een test doen, geeft ze als voorbeeld. Ook reizen wordt dan weer gemakkelijker.

In de fase daarna kan Nederland weer open, staat in het plan en kan de anderhalvemeterregel worden afgeschaft. Met een negatieve test van dezelfde dag in de hand kan iedereen weer uit eten, naar de bioscoop en naar evenementen. Daarbij blijven wel de regels gelden voor testen en quarantaine bij klachten.

7-11-2020 NOS
Auteur: Reporter Creer datum: 9-11-2020 18:22:41
Kuipers: duidelijke kentering in tweede golf

De ziekenhuisbezetting is in de afgelopen 24 uur licht gestegen. Volgens Ernst Kuipers van het Landelijk Cordinatiecentrum Patinten Spreiding is dat echter niet verontrustend en is er een duidelijke kentering van de tweede golf.

Er liggen op dit moment 2317 coronapatinten in het ziekenhuis, 28 meer dan gisteren. Van hen liggen er 1717 in de klinieken en 600 op de intensive care. Gisteren waren er nog 598 IC-patinten.

Niet zenuwachtig
Kuipers wordt niet zenuwachtig van deze stijging. "De daling ging zo snel dat je dit kon verwachten. Het is dus ontzettend goed nieuws." In een kleine week is de ziekenhuisbezetting met 300 covid-patinten afgenomen.

Die afname is vooral goed nieuws voor non-covid-patinten. "Het is nog iets te vroeg om de reguliere zorg te hervatten, maar het is wel een eerste aanzet. Je moet bedenken dat covid-patinten ook langer dan gemiddeld in het ziekenhuis liggen. Dat betekent dat je met n covid-bed meer dan n reguliere patint kan behandelen", aldus Kuipers.

Kuipers vindt de daling van de besmettingscijfers heel goed nieuws:

Regionale verschillen
Het aantal patinten dat tussen de regio's wordt verplaatst, wordt ook steeds minder. Ook liggen er geen patinten meer op Duitse IC's: de twee die er lagen zijn hersteld en zijn weer thuis. Wel zijn er nog steeds verschillen tussen ziekenhuizen in de verschillende regio's.

In de omgeving van Rotterdam en Dordrecht is de druk groter. De bestuursvoorzitter van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam zei gisteren nog dat ze daar nog niets merken van de dalende cijfers. "Het blijft belangrijk om de druk evenredig te verdelen", vindt Kuipers.

De druk blijft hoog, dus Kuipers vindt niet dat de maatregelen kunnen worden versoepeld. "Dat is iets te vroeg. Laten we nog even kijken waar het naartoe gaat. De besmettingen zijn niet over. We zitten nu op de helft van wat het is, maar ook van die 5000 besmettingen van gisteren zullen de nodige mensen naar de ziekenhuizen komen."

Verlenging maatregelen onnodig
Maar een verlenging van de maatregelen die nu voor veertien dagen gelden is volgens de LCPS-voorzitter ook niet nodig. "Als het zo doorgaat, kun je het daarbij houden." Sinds vorige week zijn onder meer musea, theaters en bioscopen gesloten om het aantal besmettingen verder te beperken.

Het dagelijkse ziekenhuisopnamecijfer ligt met 200 overigens nog altijd ruim boven de 'signaalwaarde' die het ministerie hanteert als criterium waarbij het virus onder controle is. Die signaalwaarde is 40. In de piek van de tweede golf waren er per dag 350 ziekenhuisopnames.

NOS 9-11-20
Auteur: Reporter Creer datum: 27-11-2020 17:48:38
Van Dissel is somber over Kerst, hoopt op einde aan maatregelen in de zomer
ANP / HOLLANDSE HOOGTE / DIRK HOL
Jaap van Dissel verwacht niet dat we met meer dan een paar mensen Kerst kunnen vieren. Daarvoor zijn de huidige besmettingscijfers te slecht, zegt de RIVM-topman in Nieuwsuur.

"We zien nu twee weken dat de aantallen wel iets dalen, maar toch te lang blijven hangen. Dat heeft tot gevolg dat ook de zorg nog te veel belast is. We zien een beetje een afname van het aantal patinten in de ziekenhuizen, maar dat gaat heel traag en moeizaam."

Van Dissel is een stuk optimistischer over het voorjaar. "Je hoort dat vaccins in het eerste, tweede kwartaal beschikbaar komen." Als voldoende mensen het vaccin willen nemen, denkt Van Dissel dat Nederland voor de zomer voldoende groepsimmuniteit heeft opgebouwd om terug te keren naar normaal.

'Virus bleek te geniepig'
In maart, toen er nog nauwelijks zicht was op een effectief vaccin, was nog het idee dat het laten rondgaan van het virus ons uiteindelijk uit de crisis zou helpen. Zo zouden we snel groepsimmuniteit bereiken.

Maar al snel werd duidelijk dat deze strategie desastreus zou uitpakken. Van Dissel: "In maart zagen we door toename van de IC-opnames dat het breed laten rondgaan zonder controle geen rele optie was." Ook bleek het een foute inschatting dat ouderen in verpleeghuizen voldoende afgeschermd konden worden van het rondwarende virus.


Een vaccinatie is in wezen een route naar groepsimmuniteit, en dat willen we nog steeds met z'n allen bereiken.


Een totale lockdown om het virus volledig uit te doven, was evenmin een optie, zegt Van Dissel. "We weten dat het zo'n geniepig virus is, dat zo makkelijk gebruik maakt van onze sociale interactie in onze open maatschappij, dat het bijna onmogelijk bleek om het helemaal weg te krijgen. We moesten toe naar een manier waarop het gecontroleerd rondgaat."

Dat gecontroleerd rondgaan, doormiddel van 'gedeeltelijke' en 'intelligente' lockdowns, had jaren kunnen duren. "We weten uit onderzoeken dat nu ongeveer 8 procent van de Nederlanders het virus heeft gehad en antistoffen heeft gemaakt tegen het virus. Als dat de enige manier zou zijn geweest, zou dat lang hebben geduurd."

Maar inmiddels lijkt er spoedig een vaccin te komen: "dat is in wezen een route naar de groepsimmuniteit".


Als je met elkaar Kerst gaat vieren, kan dat een katalysator zijn voor verdere verspreiding.

Begin deze maand was er naast het goede vaccin-nieuws ook hoop op een versoepeling van de maatregelen in december. Maar de daling van de besmettingscijfers stagneert.

Op 8 december komt het kabinet met de definitieve regels voor Kerstmis. Als het aantal IC-opnames onder de tien per dag had gezeten, hadden Van Dissel en de experts van het Outbreak Management Team het kabinet waarschijnlijk geadviseerd om de regel dat je maximaal drie mensen thuis mag ontvangen, te verruimen. "Nu de cijfers zo stagneren zijn we heel somber of we dat voor Kerst gaan bereiken."

"Als je met elkaar Kerst gaat vieren, kan dat een katalysator zijn voor verdere verspreiding. En dan komt ook nog Oud en Nieuw bijna een week later. Dan verwacht je dat iedereen die met Kerst besmet is geraakt, dat tijdens Oud en Nieuw verder verspreidt. Dan kijk je in januari tegen potentieel veel nieuwe gevallen aan."


Je zou hopen dat men dat vaccin omarmt, want er is nu eindelijk een mogelijkheid om uit deze uitbraak te komen.

We zullen dus nog echt even vol moeten houden, benadrukt Van Dissel. De eerste (kwetsbare) mensen zullen in januari een vaccin krijgen, verwacht hij. Dan duurt het een aantal maanden voordat voldoende Nederlanders gevaccineerd zijn. Tussen de 60 en 70 procent van de bevolking moet een injectie hebben gehad om groepsimmuniteit te bereiken. Van Dissel: "Dat is veel lager dan bijvoorbeeld bij mazelen, wat veel besmettelijker is."

Toch is het maar de vraag of we dat percentage ooit gaan halen. Bijna de helft van de Nederlanders, 48 procent, zegt zich niet direct wil laten vaccineren als er een vaccin beschikbaar komt. "Dat baart me zorgen. Je zou hopen dat men dat vaccin omarmt, want er is nu eindelijk een mogelijkheid om uit deze uitbraak te komen."

Voor de komende maanden is het zaak dat we niet verslappen en bij voorkeur de maatregelen nog wat serieuzer nemen. Of we snel kunnen terugkeren naar normaal, "hangt van ons allemaal af".

"We zien bijvoorbeeld dat het thuiswerken echt duidelijk beter moet. Dat deden we in maart wel. Er zijn een heleboel factoren die we zelf in de hand hebben waarmee we de teruggang van de besmettingen kunnen versnellen."

NOS 27-11-20
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier