Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Alex
Creer datum:
12-09-2020 13:27:43
ENERGIE
Blijven de energiekosten verder dalen ?
Auteur: Alex Creer datum: 12-09-2020 13:29:33 Laatst gewijzigd: 12-09-2020 13:31:00
Stabiliteit op energiemarkt verleden tijd


Na een ongekende crash van de olie-en gasprijs door de coronacrisis dit voorjaar, bleef de energiemarkt de hele zomer stabiel. Dat is nu verleden tijd, de markt voor CO2-rechten is de enige stabiele factor.

Nadat de olieprijs maandenlang rond de $45 per vat schommelde, is er nu sprake van een trendbreuk. Voor het eerst sinds juli daalde de prijs van een vat ruwe olie deze week (week 37) onder de $40. Vooralsnog kost landbouwdiesel niet veel meer dan €0,85, dat is 5 cent minder dan de €0,90 die deze zomer lange tijd moest worden betaald. Accijnzen bepalen de bodem van de prijs van landbouwdiesel.

OPEC afspraken
De dalende olieprijs lijkt dieper liggende oorzaken te hebben dan de gebruikelijke speculatie. Het is niet precies bekend waarom, hoe lang het gaat duren en hoe diep het dal zal zijn. Dat Saoedi-Arabi zijn verkoopprijzen voor oktober heeft verlaagd, speelt zeker een rol.

De angst dat het aantal coronabesmettingen weer snel toeneemt is waarschijnlijk de belangrijkste verklaring voor de prijsdaling. De opleving van het virus zou wereldwijd economisch herstel kunnen dwarsbomen en de vraag naar brandstof doen afnemen. De olieprijs wist de afgelopen maanden na de ongekende daling dit voorjaar onder andere te herstellen dankzij afspraken tussen olieproducerende landen (OPEC+) over productievermindering.

Door de economische crisis zijn veel landen op zoek naar extra inkomstenbronnen, waardoor er meer aanbod van olie is. Het lijkt er dan ook op dat sommige landen zich niet geheel aan de gemaakte afspraken houden, vermoeden analisten. Komende week wordt dit waarschijnlijk in OPEC-verband besproken.

Gasprijs over hoogtepunt heen
De dalende olieprijs zet ook de gasprijs onder druk. Het is normaal dat de gasprijs met de olieprijs meebeweegt, maar de laatste weken ging deze vlieger niet op. De grote gasvoorraden die door de coronacrisis waren ontstaan, zijn verdwenen en de productie van duurzame energie schommelde in augustus sterk. Daardoor moest gas als buffer worden gebruikt. Ook de naderende winter, waarin de vraag naar gas toeneemt, speelde een rol. Week na week klom de gasprijs uit het diepe dal, maar nu trekt de dalende olieprijs de gasprijs toch mee.

Hernieuwbare energie
De productie van hernieuwbare energie van zonnepanelen en windmolens is tot nu toe in september relatief gering, zo blijkt uit cijfers van energieopwek.nl. Met de zonnige vooruitzichten van dit moment ligt het voor de hand dat het aanbod de komende week weer stijgt, al maakt de snel afnemende daglengte het onmogelijk om de recordcijfers van dit voorjaar opnieuw te halen. Hoe dan ook is 2020 een recordjaar op het gebied van duurzame energie. 20-25% van de totale elektriciteitsbehoefte in Nederland wordt inmiddels geleverd door windmolens en zonnepanelen.

De snelgroeiende productie van duurzame energie gaat samen op met het dichtdraaien van de Groningse gaskraan. De Nederlandse gasmarkt is in twee jaar tijd compleet veranderd. Terwijl Nederland jarenlang een toonaangevende exporteur van aardgas was dankzij de Groningse gasvelden, moet er nu worden gemporteerd. Vooral Noorwegen levert aardgas. Op de Noordzee en op andere plaatsen dan in de provincie Groningen wordt in Nederland nog wel aardgas gewonnen, maar dit staat in geen verhouding tot de productie die de Groningse gasvelden tot voor kort haalden.

Boerenbusiness 11 september 2020
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier