Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Alex
Creer datum:
7-08-2020 16:22:40
WIT- Rusland
Wie wint de verkiezingen en wat zijn de gevolgen ?
Auteur: Alex Creer datum: 7-08-2020 16:23:31
Christenen in Wit-Rusland zijn beducht rekening gepresenteerd te krijgen


Echt spannend zullen ze waarschijnlijk niet worden, de presidentsverkiezingen die zondag worden gehouden in Wit-Rusland. Algemeen wordt aangenomen dat zittend president Aleksandr Loekasjenko als winnaar uit de bus zal komen. Al sinds 1994 zit hij stevig in het zadel in het land met de laatste dictatuur van Europa.

Toch is de sfeer die hangt rond deze stembusgang anders dan in voorgaande verkiezingsjaren. Een 37-jarige tegenkandidate, Svetlana Tichanovskaja, wist door het hele land grote groepen mensen op de been te krijgen. Haar inzet: eerlijke verkiezingen en vrijlating van politieke gevangenen. Samen met twee andere vrouwen, die niet kans zagen zich als presidentskandidaat te registreren, maakt ze een vuist. Niet eerder waren er in de achterliggende 26 jaar zulke massale acties in Wit-Rusland. En het is ook voor het eerst dat de oppositie de krachten weet te bundelen. Loekasjenko is zo beducht voor deze campagnebijeenkomsten dat hij woensdag besloot ze allemaal te verbieden.

Het is niet voor niets dat de afgelopen weken tienduizenden Wit-Russen samenkwamen om te luisteren naar een tegenkandidate van hun president. Hun geduld met Loekasjenko raakt op. Bij eerdere verkiezingen waren er alleen demonstraties in de hoofdstad Minsk. In de provincie was hoegenaamd niet sprake van een oppositie. Dat is dit jaar anders. De manier waarop Loekasjenko omging met corona heeft veel mensen wakker geschud. De president prees wodka, sauna en ijshockey aan als prima middelen tegen het virus. Maar intussen zagen veel Wit-Russen familieleden eraan sterven en raakte de president zelf ook nog eens besmet. De gebrekkige bestrijding van het virus wordt hem zwaar aangerekend. En zeker ook het feit dat hij iedereen de schuld geeft behalve zichzelf.

Maar het is niet alleen corona waarom mensen op de been kwamen. De crisis rondom het virus is niet meer dan een vonk die een vuur ontsteekt. De onvrede zit veel dieper. Veel Wit-Russen willen kunnen zeggen wat ze denken, zonder te worden opgepakt. Ook ontbreekt het aan onafhankelijke rechtspraak en is er geen vertrouwen dat de verkiezingen eerlijk zullen verlopen.

De christelijke gemeenschap in Wit-Rusland is verdeeld als het gaat om politieke voorkeur. Verreweg de grootste denominatie is de Wit-Russische Orthodoxe Kerk. Die staat pal achter de huidige regering. Logisch, want ze krijgt een voorkeursbehandeling. Protestanten en rooms-katholieken staan anders tegenover Loekasjenko, omdat zij de meeste druk ervaren. Toch lijkt er geen openlijke deelname van deze christenen geweest te zijn aan de protestbijeenkomsten van de oppositie. Een onderzoeker van Open Doors denkt te weten hoe dit komt. Christenen uit de minderheidskerken denken dat Loekasjenko ondanks alles toch wel gaat winnen. En doe je mee met de protesten dan krijg je vroeg of laat de rekening gepresenteerd, is hun ervaring.

Als deze christenen gelijk hebben, is er weinig hoop op verandering in Wit-Rusland.

Reformatorisch Dagblad 7-8-20
Auteur: Reporter Creer datum: 10-08-2020 16:38:27
Wit-Russen geloven dat verandering aanstaande is
Verkiezingen Wit-Rusland Ondanks zijn officile zege achten kiezers de dagen van Loekasjenko geteld.

Emilie van OuterenSteven Derix
9 augustus 2020 om 22:56

Bij het stembureau in openbare school 41 hangt een festivalachtige stemming. In deze woonwijk in het noordwesten van Minsk kronkelt een eindeloze rij de trappen af, de straat uit en de hoek om.

Alle Wit-Russische kiezers komen hier bekenden tegen. Ze hebben zich op hun paasbest aangekleed – veel in het rood en wit van de oppositie – en ballonnen meegenomen. Er rennen kinderen rond, er worden gratis flesjes water uitgedeeld en auto’s rijden toeterend langs terwijl het nummer ‘Veranderingen’ van de beroemde Sovjetband Kino door de open ramen schalt. Er is hoop. Niet dat president Aleksandr Loekasjenko zal toegeven dat hij deze presidentsverkiezingen heeft verloren en dat hij na 26 jaar de absolute macht opgeeft. Sterker nog: niemand hier heeft de illusie dat de dictator de uitgebrachte stemmen berhaupt zal laten tllen. Maar de kiezers in deze lange rij geloven wel dat Loekasjenko na deze verkiezingscampagne niet lang meer aan de macht zal kunnen blijven. Dat hij de opkomst bij deze verkiezingen en de massale afkeuring van zijn burgers niet kan negeren.

Stemmen had nooit eerder zin
„Ik geloof niet dat mijn stem geteld wordt, maar ik denk wel dat hij gehoord wordt”, zegt visagiste Olga (35) die met haar zus Maria (27) in de rij staat. Ze stemde nooit eerder, „want het heeft nog nooit zin gehad”.

Olga is niet de enige. Verkiezingen in Wit-Rusland worden altijd op grote schaal vervalst: in 2015 won Aleksandr Loekasjenko met 84,1 procent van de stemmen. Daarom was er in het verleden weinig animo. Maar dit jaar is alles anders. Oppositieleider Svetlana Tichanovskaja slaagde erin om ruim 100.000 handtekeningen te verzamelen voor haar kandidatuur. Vorige maand kreeg ze de steun van de campagneteams van twee afgewezen kandidaten, elk met een vrouw als uithangsbord: Veronika Tsepkalo en Maria Kolesnikova. De drie vrouwen werden overal onthaald door duizenden kiezers.

Er hangt verandering in de lucht in Wit-Rusland. Visagiste Olga droomt van „de vrijheid om een individu te zijn, mijn eigen keuzes te maken zonder het risico mijn baan of erger kwijt te raken, de vrijheid om mij uit te spreken.” Dat durft ze nu niet. De zussen zijn bang dat als hun achternaam in de krant verschijnt hun vader zijn baan als leraar zal verliezen.

Zelfs de naam van de vrouw waar ze op stemmen, Svetlana Tichanovskaja, zeggen ze niet hardop. Wel laat Olga even haar rechterpols zien, waar een wit rubberen bandje omheen hangt. Witte armbandjes zijn het teken van de verenigde oppositie. Zeker een kwart van de mensen in deze rij draagt er een.


Lees ook dit interview met Svetlana Tichanovskaja:‘De gehoorzame arbeiders zijn nu burgers’
In een onafhankelijke peiling van deze week lag Tichanovskaja met tussen de 67 en 73 procent van de stemmen een straatlengte voor op Loekasjenko(16 tot 21 procent). Maar de officile exitpoll die zondag na het sluiten van de stembussen werd gepubliceerd geeft een volledig omgekeerd beeld: 79,7 procent voor Loekasjenko, en slechts 6,8 procent voor Tichanovskaja. Tichanovskaja’s perschef Anno Krasoelina noemde die uitslag ongeloofwaardig en voorspelde woedende reacties. „De mensen zijn verontwaardigd, omdat ze hun overwinning proberen te stelen.”

Aanwijzingen voor fraude
Al in de loop van de middag komen er aanwijzingen dat er is gefraudeerd. Om twee uur liet de Centrale Kiescommissie weten dat de opkomst inmiddels al 65 procent bedroeg – verdacht hoog. Vlak voor het sluiten van de stembussen stonden er op verschillende plekken nog lange rijen voor de stembureaus. Veel kiezers konden daarom niet hun stem uitbrengen. Op twee stembureaus in Minsk, zo meldden waarnemers, bedroeg de opkomst rond half zes meer dan 100 procent. Op stembureau 42 waren aan het einde van de middag de stembiljetten op, zodat kiezers niet meer konden stemmen. In Minsk werden stembiljetten gesignaleerd waarop bij een kandidaat een klein stipje was gezet – waardoor het biljet ongeldig is als de kiezer een andere kandidaat aankruist.

Lidia Jermosjina, het hoofd van de Centrale Kiescommissie, riep de ‘verliezers’ op de nederlaag te accepteren en „de massa’s niet in beweging te brengen”. Maar in Minsk hadden burgers geen aansporing nodig om de straat op te gaan. In de hoofdstad braken rond half elf ’s avonds rellen uit, waarbij demonstranten vochten met de oproerpolitie.

Vjatsjeslav Zjoekov, een salesmanger die nu full time vrijwilliger in de campagne van Tichanovskaja is, had ’s middags al onheil voorspeld. „Loekasjenko is als een wild beest dat in het nauw is gedreven en zal uithalen”, zegt hij. „Voor echte verandering in Wit-Rusland zal een revolutie nodig zijn.”


NRC
Auteur: Reporter Creer datum: 11-08-2020 10:44:32
Wit-Russische oppositieleider Tichanovskaja duikt op in Litouwen

De Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja is veilig in Litouwen, laat de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken weten op Twitter. De autoriteiten in Wit-Rusland bevestigen dat ze het land heeft verlaten.

Tichanovskaja was gisteren urenlang onvindbaar nadat ze bij de Wit-Russische kiescommissie bezwaar had aangetekend tegen de verkiezingsuitslag van zondag. Haar team probeerde vergeefs contact met haar te krijgen. Vanochtend bleek dat ze is uitgeweken naar Litouwen. Wat er precies aan vooraf is gegaan, is niet duidelijk.

"Een klacht indienen bij de kiescommissie duurt normaal tien minuten, maar Tichanovskaja bleef drie uur weg. Dat voedde de speculaties dat ze door de KGB of wie dan ook is ondervraagd of onder druk is gezet. Mogelijk is gedreigd met arrestatie, wat met teamgenoten van haar al is gebeurd", zegt correspondent Geert Groot Koerkamp.

De Wit-Russische autoriteiten ontkennen dat Tichanovskaja onder druk is gezet. Volgens het Britse persbureau Reuters heeft ze die lezing zelf in een video bevestigd.

Volgens de officile uitslag heeft president Loekasjenko ruim 80 procent van de stemmen gekregen en Tichanovskaja iets minder dan tien procent. Zij weigert de uitslag te erkennen en is ervan overtuigd dat er grootscheepse fraude is gepleegd. Bij stembureaus waar haar aanhangers de uitslag konden controleren was Tichanovskaja de winnaar en ook volgens een exitpoll heeft zij de meeste stemmen gekregen.

Er waren opnieuw demonstraties tegen de verkiezingsuitslag en president Loekasjenko:


1:11
Demonstranten Wit-Rusland raken opnieuw slaags met politie
Gisteravond waren er net als zondagavond in de hoofdstad Minsk en tientallen andere steden confrontaties tussen demonstranten en ordetroepen. De ordetroepen dreven de betogers uiteen met rubberkogels en traangas. Betogers gooiden met molotovcocktails en wierpen barricades op.

Een onbekend aantal demonstranten is gearresteerd. Er viel n dode. Volgens de autoriteiten was het een demonstrant die om het leven kwam toen een explosief in zijn hand ontplofte.


NOS 11-8-20
Auteur: Reporter Creer datum: 14-08-2020 16:39:34
Oppositieleidster Wit-Rusland wil hertelling verkiezingsuitslag

De Wit-Russische oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja heeft vrijdag haar aanhangers gevraagd om een onlineformulier te ondertekenen waarin ze een hertelling eist van de presidentsverkiezing van afgelopen zondag. Die werd gewonnen door zittend president Loekasjenko, maar de oppositie is ervan overtuigd dat er is gefraudeerd bij de stembusgang.

In een video op YouTube vroeg Tichanovskaja, die zich in het naburige Litouwen bevindt, ook om een officieel onderzoek te steunen naar beschuldigingen dat de verkiezingen zijn vervalst.

Ze riep verder op tot een einde aan het geweld, dat in de nasleep van de betwiste herverkiezing van Loekasjenko is toegenomen, en vroeg alle burgemeesters om dit weekend vreedzame bijeenkomsten te organiseren.

Ze sprak nadat de Wit-Russische autoriteiten zijn begonnen duizenden gedetineerde demonstranten vrij te laten. Die hadden ook een zeldzame openbare verontschuldiging aangeboden in een poging om de landelijke straatprotesten te onderdrukken. Die zijn momenteel een grote uitdaging voor Loekasjenko’s 26-jarige bewind.

Reformatorisch Dagblad 13-08-20
Auteur: Reporter Creer datum: 19-10-2020 12:39:16
Tienduizenden Wit-Russen protesteren tegen Loekasjenko

Tienduizenden mensen hebben in Wit-Rusland ook zondag weer gedemonstreerd tegen staatshoofd Aleksandr Loekasjenko. Ze liepen door de hoofdstad Minsk, vergezeld van een groot contingent van politie en militairen. Er waren ook acties in andere steden.

De menigte schreeuwde „Lang leve Wit-Rusland” en „Loekasjenko in de boevenwagen”. Tijdens de demonstratie, die een „partizanenmars” werd genoemd, werden opnieuw veel betogers gearresteerd. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn zeker meer dan honderd demonstranten opgepakt.

Op het berichtenplatform Telegram waren foto’s te zien van veel militaire voertuigen, arrestantenbusjes en waterkanonnen. De veiligheidsdiensten hadden de straten in het centrum afgezet met prikkeldraad en zwaar materieel. Er waren ook berichten dat de veiligheidstroepen rubberen kogels in de lucht afvuurden toen demonstranten stenen gooiden.

Het is het tiende protestweekend op rij. Vooral de acties op zondag worden goed bezocht. De veiligheidstroepen hebben onlangs hun optreden tegen de demonstranten opgevoerd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken dreigde openlijk met het gebruik van vuurwapens en het schieten met scherp. De oppositie roept echter altijd op tot vreedzame protesten en veroordeelt het geweld.

Sinds de presidentsverkiezingen van 9 augustus is het onrustig in Wit-Rusland. Het land bevindt zich in een ernstige binnenlandse politieke crisis. Na 26 jaar aan de macht te zijn geweest, had Loekasjenko zichzelf weer tot winnaar uitgeroepen met 80,1 procent van de stemmen. De oppositie daarentegen ziet de burgerrechtenactivist Svetlana Tichanovskaja als de echte winnaar. Ze is uitgeweken naar Litouwen. De veiligheidstroepen hebben sinds de verkiezingen ruim 13.000 mensen opgepakt, onder wie alle belangrijke oppositieleiders die het land niet hebben verlaten.

Ook zaterdag waren honderden vooral vrouwen en studenten door het hele land de straat opgegaan tegen Loekasjenko. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken waren er bijna zestig arrestaties. Volgens de Wit-Russische Vereniging van Journalisten pakte de politie ook journalisten op.


Reformatorisch Dagblad 19-10-20
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier