Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Miranda
Creer datum:
7-08-2020 16:06:09
CHINA
Nieuwe wereldmacht ?
Auteur: Miranda Creer datum: 7-08-2020 16:07:15
Chinese zendeling gebruikt Nieuwe Zijderoute

Hans-Willem Westerbeke

De presidenten Poetin, Xi Jinping en Sisi (Egypte) op de Zijdetop in Peking vorig jaar april. beeld EPA
De Nieuwe Zijderoute van China brengt meer dan buitenlandse infrastructuur. Chinese zendelingen profiteren onbedoeld van het megaproject en verspreiden het Evangelie in moeilijk bereikbare gebieden.

Met de Nieuwe Zijderoute investeert China sinds 2013 in nieuwe handelsverbindingen met omringende landen, Europa en Afrika. Het honderden miljarden kostende project voorziet in nieuwe spoorlijnen, de aanleg van havens en het plaatsen van pijpleidingen.

Vaak bouwen Chinese bedrijven de nieuwe buitenlandse infrastructuur, met hun eigen Chinese personeel. Zendelingen, werkzaam bij deze bedrijven, gaan als ‘tentenmakers’ mee. Ze bereiken in de eerste plaats hun eigen landgenoten, zei de Hongaarse theoloog Tobias Brandner vorige week in de Neue Zrcher Zeitung. Volgens de hoogleraar gereformeerde theologie aan de Chinese Universiteit van Hongkong richten deze zendelingen zich vaak op Chinese expats. „Ze zijn ver van huis in een andere omgeving met nieuwe leefgewoonten en blijken daardoor meer open te staan voor het Evangelie.”

Maar Chinese christenen zien de Nieuwe Zijderoute ook als een middel om het Evangelie te verspreiden onder lokale bewoners. Al sinds 2015 spreken zij over de Nieuwe Zijderoute als Gods plan voor de zending door de Chinese kerk, stelt Peter Bryant, een pseudoniem voor een zakenman die evangeliseert in China.

De Chinese kerk blijkt ook steeds beter in staat om buiten de eigen landsgrenzen zending te bedrijven. Veel christenen hebben een goede opleiding genoten en beheersen het Engels. Ze weten steeds makkelijker om te gaan met voor hen vreemde culturen. Kerkleiders zenden daarom managers, ingenieurs en vertalers in hun gemeente uit als ‘tentenmakers’ om te evangeliseren langs de Nieuwe Zijderoute.

Gesloten landen

De Chinese zendingsdrang is groot. In 2015 stelde Mission China 2030, een netwerk van een kleine duizend huiskerken, zich ten doel om 20.000 zendelingen in 2030 toegerust te hebben voor zending in het buitenland. En de beweging ”Back to Jerusalem” ziet dat zij door de Nieuwe Zijderoute moslims, hindoes en boeddhisten in afgelegen gebieden in landen als Myanmar, Kazachstan en Laos makkelijker kan bereiken. Haar ideaal, het Evangelie brengen naar de volken tussen China en Jeruzalem, komt door de enorme economische investering in de Zijderoute een stap dichterbij.

Ook gesloten landen als Iran en Pakistan komen de evangelisten nu eenvoudig binnen. „Die laten hen rechtstreeks door. Het laatste wat die denken is dat een Chinees een evangelist is”, zegt Danny Lee, directeur van ”Back to Jerusalem” in Groot-Britanni, tegenover de BBC.

Ook Brandner valt de Chinese zendingsijver in het buitenland op: „Veel zendelingen beginnen een kerkje. Ik zie dit vaak in Noord-Thailand, ook in Cambodja. Deze kerken hebben misschien maar vijf, tien, twintig leden. Maar de lokale Chinezen steunen de voorganger met tienden van hun inkomen. Dan kan hij ook als zendeling actief zijn.”

Brandner schat het aantal Chinese zendingswerkers in het buitenland tussen de 1000 en 5000. „Precieze aantallen zijn moeilijk te geven. Gaat het alleen om uitgezonden predikanten of tellen ook tijdelijke werkers in het buitenland mee?” Daarbij leiden de huiskerken die zendingswerkers op pad sturen, vaak een ondergronds bestaan.

Bezorgd

De overheid weet niet goed raad met het fenomeen van zending door Chinezen, stelt Fenggang Yang, Chinadeskundige en verbonden aan de Amerikaanse Purdue Universiteit in Indiana. „De regering zag het christendom als een westerse, gemporteerde religie. Nu blijken Chinezen zelf de exporteur van het Evangelie te zijn.” Het land is bezorgd dat zendingspogingen de bereidheid van islamitische landen voor Chinese investeringen doet afnemen. China zag zich in 2017 met de zendingsactiviteiten van zijn onderdanen geconfronteerd toen de Islamitische Staat in Pakistan twee Chinese zendelingen doodde. De uitzendende gemeente werd gesommeerd haar zendingsactiviteiten te staken. De Communistische Partij probeert de banden door te snijden met buitenlandse zendingsorganisaties die het buitenlandse zendingswerk met kennis en geld steunen. Ook huiskerken staan onder druk en worden bedreigd met sluiting. Zendingswerkers verliezen daardoor soms hun thuisbasis en financile steun.

In hoeverre China erin zal slagen om deze zendingsactiviteiten een halt toe te roepen, is ongewis. Een ding is zeker: zending is niet alleen meer een beweging van West naar Oost, maar ook een van Oost naar West.

Reformatorisch Dagblad 6-8-20
Auteur: Reporter Creer datum: 24-09-2020 15:21:40 Laatst gewijzigd: 24-09-2020 15:23:18
'China bouwde 380 interneringskampen in Xinjiang in drie jaar'

China heeft in de afgelopen drie jaar 380 interneringskampen gebouwd in de noordwestelijke regio Xinjiang, meldt een Australische denktank op basis van satellietbeelden.

De kampen worden gebruikt om Oeigoeren en andere moslimminderheden gevangen te zetten. Het Australian Strategic Policy Institute (ASPI) stelt dat 14 van de 380 kampen nog in aanbouw zijn.

De onderzoekers onderscheiden vier categorien, van minder streng bewaakte 'heropvoedingskampen' tot zwaarbewaakte gevangenissen. Ze denken dat de meeste interneringscentra in de regio nu in kaart zijn gebracht.

Mensenrechtenorganisaties stelden eerder dat Oeigoeren in dit soort kampen worden gemarteld en gehersenspoeld.

Cordinaten
"Het bewijs in deze database laat zien dat, ondanks beweringen van Chinese functionarissen dat gevangenen de kampen verlaten, de aanzienlijke investeringen in de aanbouw van nieuwe interneringsfaciliteiten zijn doorgegaan in 2019 en 2020", aldus ASPI-onderzoeker Nathan Ruser tegen de Britse krant The Guardian.

De satellietbeelden en cordinaten van de locaties zijn gepubliceerd in een online database, Xinjiang Data Project.

Peking ontkent
Volgens het ASPI-rapport zijn er vaak fabrieken bij de kampen, wat erop duidt dat er een verband bestaat tussen de massale internering van Oeigoeren en grootschalige dwangarbeid.

De Chinese regering ontkent dat er sprake is van mensenrechtenschendingen in Xinjiang en zegt dat de opleidings- en heropvoedingsprogramma's armoede en terrorisme in de regio tegen moeten gaan. Eerder ontkende Peking het bestaan van de kampen.

NOS 24-09-20
Auteur: Reporter Creer datum: 1-10-2020 17:38:06


Chinese christenen bezorgd over verdraaiing Bijbelverhaal


Christenen in China hebben met ontzetting gereageerd op een Bijbelverhaal in een schoolboek. Jezus zou een zondige vrouw hebben gestenigd om de wet te respecteren.

Het boek wordt gebruikt voor lessen in „beroepsethiek en recht” aan de leerlingen van middelbare scholen voor beroepsonderwijs. Het werk is uitgegeven door de University of Electronic Science and Technology Press, een door de overheid beheerde instelling.

Het lesmateriaal bevat de geschiedenis uit Johannes 8, over Farizeen die een van overspel beschuldigde vrouw tot Jezus brachten. Volgens deze geleerden moest de vrouw op grond van de wet gestenigd worden. Maar toen Jezus zei dat eenieder die zonder zonde was de eerste steen moest werpen, verliet de een na de ander het toneel.

De afsluiting van deze geschiedenis verschilt in het schoolboek echter als dag en nacht met wat er in de Bijbel geschreven staat. Volgens de Chinese versie stenigde Jezus de overspelige vrouw en zei: „Ik ben ook een zondaar. Maar als de wet alleen door mensen zonder smet kon worden uitgevoerd, zou de wet dood zijn.” Het boek concludeert dat als alleen zondeloze mensen de wet kunnen afdwingen, deze machteloos zal worden.

Christenen in China reageerden geschokt op deze verdraaiing van het Nieuwe Testament. Een bezorgde rooms-katholiek plaatste recent een foto van het tekstgedeelte op sociale media. „Ik wil dat iedereen weet dat de Chinese Communistische Partij altijd heeft geprobeerd de geschiedenis van de kerk te verdraaien”, schreef hij in zijn post. „Het is een triest sociaal fenomeen op het vasteland van China”, voegde een ander eraan toe.

Een christelijke leraar aan een Chinese vakschool bevestigde tegenover de nieuwsdienst UcaNews de aanpassing van het Bijbelverhaal. Maar volgens hem verschilt de inhoud van het boek in China van plaats tot plaats. Volgens de docent willen de auteurs door middel van het verkeerde voorbeeld Chinese socialistische wetten rechtvaardigen.

Illegaal

Ook China Aid, een organisatie die zich inzet voor religieuze vrijheid China, is kritisch. Deze „kwaadaardige” aanpassing van het Johannesevangelie „vervormt ernstig en verontreinigt het beeld van Jezus Christus in het christendom”, schrijft de organisatie in een bericht op haar website.

Maar de verdraaiing heeft nog een ander gevolg, aldus China Aid. Leerlingen wordt duidelijk gemaakt dat illegaal gedrag van Chinese ambtenaren bij wetshandhaving onvermijdelijk is, en dat dit moet worden getolereerd.

„De Chinese Communistische Partij heeft jarenlang druk uitgeoefend op de christelijke gemeenschap in China, in een poging de Bijbelse leer en theologie te herinterpreteren om te voldoen aan de socialistische waarden die Xi Jinping voorstaat”, aldus de organisatie. „Tot nu toe presenteerden Chinese functionarissen echter zelden zo openlijk een gewijzigde Bijbelse passage in een officieel leerboek.”

Eind vorig jaar besloot de Communistische Partij al openlijk dat het de Bijbel en de Koran wilde aanpassen aan de „socialistische waarden.” Een comit riep op tot „grondige evaluatie van de bestaande religieuze klassieken.”

Tijdens de Culturele Revolutie werden christenen gearresteerd en gedood, maar tegenwoordig past het regime „geleidelijk in het geheim de christelijke leer” aan, merkte een predikant toen op.

In deze tweewekelijkse rubriek brengt onze redacteur godsdienstvrijheid verdrukte en vervolgde christenen voor het voetlicht.

rd.nl/christenvervolging

Reformatorisch Dagblad 01-10-20

Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier