Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Alex
Creer datum:
11-07-2020 16:49:23
Economie Wereldwijd 2021
Welk effect hebben toenemende schulden op de economie wereldwijd ?
Auteur: Alex Creer datum: 11-07-2020 16:50:39
Tekorten en schulden lopen op en niemand maakt er zich druk om

Arie de Rooij

Begrotingstekort en staatsschuld schieten omhoog, in Nederland en elders eveneens. De in de EU afgesproken grenzen verdwijnen uit beeld. En niemand lijkt zich daar op dit moment druk om te maken.

Ook president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank niet. Die kennen we toch als een geharnaste strijder voor een solide financieel beleid, als iemand waarbij iedere euro in goede handen is. Vorige maand gaf hij aan: de last van de oplopende rekening mogen we best uitsmeren over lange termijn, over meerdere generaties zelfs. Daar kijk je van op. Dan hebben we misschien alweer veel geld nodig om een volgende crisis aan te pakken.

Premier Mark Rutte duidde kortgeleden het voor dit jaar verwachte tekort overigens wel aan als van „astronomische omvang.” Het gaat in de voorlopige raming om 68 miljard euro ofwel 8,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp), terwijl op Prinsjesdag werd gerekend op een overschot. De schuld stijgt naar 491 miljard, wat overeenstemt met 63 procent van het bbp.

Dit laatste valt mee. Het is maar net boven het maximum uit de Europese spelregels van 60 procent. Dankzij eerdere zuinigheid –door velen bekritiseerd– kan minister Wopke Hoekstra nu tientallen miljarden extra uitgeven om de economische neergang te bestrijden zonder dat we met onze nationale schuld echt ontsporen.

Een begrotingssaldo van bijna 9 procent negatief is een wat ander verhaal. Tijdens de bankencrisis hielden we het beperkt tot ruim 5 procent. De limiet die we eind vorige eeuw in de aanloop naar de start van de muntunie hebben vastgelegd, bedraagt 3 procent. We stevenen dus af op een fikse overschrijding.

De komende tijd vinden de besprekingen plaats over de begroting voor 2021. Bezuinigingen en lastenverzwaringen zullen, zolang we in een recessie verkeren, niet aan de orde zijn. En van Brussel hebben we niets te duchten, want de genoemde normen uit het stabiliteitspact zijn terzijde geschoven. Tijdelijk. Of koersen we aan op een permanente versoepeling?

Nederland steekt met zijn cijfers nog positief af bij veel andere eurolanden. Vooral de zuidelijke partners zakken veel dieper weg in het rood. Zij kunnen echter volop blijven lenen, doordat de Europese Centrale Bank (ECB) massaal hun obligaties opkoopt. Er is dus altijd belangstelling voor dat schuldpapier en dat houdt de rente laag. Maar uitzicht op een terugkeer onder het schuldplafond ontbreekt bij sommige partners. Het zou mij dan ook niet verbazen als de coronacrisis in Europa een discussie op gang brengt over een aanpassing van de 3 en de 60 procent.

Die percentages zijn ooit vrij arbitrair gekozen. Bij het opstellen van het Verdrag van Maastricht, begin jaren negentig, lag de gemiddelde schuld rond 60 procent en het werd de inzet, zonder onderbouwing, om dat in de toekomst zo te houden.

Legio overtredingen hebben er sindsdien plaatsgevonden. Brussel zag veel door de vingers en deelde nooit een boete uit. Toch gaat van deze voorschriften een disciplinerende werking uit. Regeringen beseffen natuurlijk dat ze het ook weer niet al te bont kunnen maken.

Discipline is belangrijker dan de precieze hoogte van de grenzen. Maar waar blijven we als we aan de percentages gaan sleutelen? In ieder geval hebben de problemen met Griekenland ons geleerd dat stabiliteit nodig is om de euro overeind te houden.

Reformatorisch Dagblad 11-07-20
Auteur: Reporter Creer datum: 29-08-2020 14:15:23
Wall Street met winsten het weekend in

ANP Economie

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn vrijdag met winsten het weekend ingegaan. Op Wall Street werden onder meer de beloftes van president Donald Trump voor een eventuele tweede termijn verwerkt. Beleggers kauwden tevens na op de toespraak van de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell, die donderdag verklaarde dat de Federal Reserve een hogere mate van inflatie zal toestaan.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,6 procent hoger op 28.653,87 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 0,7 procent tot 3508,01 punten en technologiegraadmeter Nasdaq won 0,6 procent tot 11.695,63 punten.

Trump heeft gezegd in zijn tweede termijn als president de belastingen te zullen verlagen. Ook beloofde hij 10 miljoen banen te creren in tien maanden, het land te veranderen in de „productiesupermacht van de wereld” en een einde te maken aan de Amerikaanse afhankelijkheid van China.

Bij de bedrijven ging de aandacht onder meer uit naar Coca-Cola, dat ruim 3 procent aan waarde won. Het frisdrankconcern kondigde een vrijwillige vertrekregeling voor personeel aan als onderdeel van een strategisch plan. Hier kunnen naar verwachting 4000 medewerkers gebruik van maken. In eerste instantie gaat het om werknemers in de VS, Canada en Puerto Rico. Coca-Cola sluit ontslagen ook niet uit.

HP Inc noteerde ruim 6 procent in de plus. De computerproducent heeft in het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht omdat de vraag naar bijvoorbeeld pc’s en laptops flink toenam door het vele thuiswerken tijdens de coronacrisis. Casino- en hotelketens MGM Resorts International won daarnaast bijna 5 procent na een aankondiging dat het bedrijf 18.000 Amerikaanse werknemers ontslaat. De ingreep is nodig vanwege de virusuitbraak die een forse impact heeft op de resultaten van het bedrijf.

Verder heeft fabrikant van dieetproducten Herbalife een schikking getroffen van ruim 123 miljoen dollar, om vervolging af te kopen voor beschuldigingen dat het bedrijf Chinese ambtenaren omgekocht zouden hebben om makkelijker te kunnen groeien in China. Het aandeel ging 0,3 procent omlaag.

De euro noteerde op 1,1900 dollar, tegenover 1,1902 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,1 procent in prijs tot 42,98 dollar. Brentolie werd ook 0,1 procent goedkoper, op 45,05 dollar per vat.


Reformatorisch Dagblad 28-08-20
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier