Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Freek
Creer datum:
27-06-2020 14:45:45
BREXIT
kentering onder Britse bevolking ?
Auteur: Freek Creer datum: 27-06-2020 14:49:26
‘Britten balen van brexit, meerderheid wil in EU blijven’

ANP

In Groot-Brittanni lijkt het enthousiasme voor het verlaten van de Europese Unie snel te verdwijnen. Iets meer dan een derde van de Britten (35 procent) staat nog achter de brexit, 57 procent wil in de EU blijven, zo meldt zakenwebsite Business Insider op basis van een onderzoek van European Social Survey.

In 2018 wilde nog precies de helft van de Britten in de EU blijven. Een verklaring voor de stijging wordt niet gegeven. Wel wijst Business Insider erop dat de Britse economie een behoorlijke klap moet incasseren door de coronacrisis, die in het land harder heeft toegeslagen dan in veel andere Europese landen.

Vier jaar geleden viel een Brits referendum nipt uit in het voordeel van de brexit. Sinds 31 januari maakt het Verenigd Koninkrijk officieel geen deel meer uit van de Europese Unie. Tot eind van dit jaar geldt een overgangsperiode, waarin wordt onderhandeld over de toekomstige relatie. Over de ‘scheidingsvoorwaarden’ was al overeenstemming.

De kans dat de Britten toch weer deel zullen gaan uitmaken van de EU is niet erg groot. De regering-Johnson houdt stug vol dat de overgangsperiode niet zal worden verlengd, ongeacht of er afspraken op tafel liggen of niet. En voor oppositiepartij Labour is terugkeer naar de EU ook geen beleidsdoel.

Economen vrezen dat zonder deal volgend jaar grote problemen in de onderlinge handel zullen ontstaan. Vanaf maandag begint een maand van intensieve onderhandelingen.

European Social Survey voert elke twee jaar een representatief onderzoek uit onder de bevolking van tientallen landen, waaronder Nederland.

Reformatorisch Dagblad 27-06-20


Auteur: Reporter Creer datum: 25-08-2020 13:32:59
Dit staat er op het spel bij de brexitdeal: van visserij tot vrij spel voor vrachtwagenchauffeurs

Met een stapel hoofdpijndossiers onder de arm maken de Britse onderhandelaars zich op voor cruciaal overleg met de Europese Unie over een brexitdeal.

Geert Langendorff

Weinig vleiend typeerde EU-onderhandelaar Michel Barnier vorige week het tweedaagse overleg in Brussel met het Verenigd Koninkrijk over een brexitakkoord als 'teleurstellend' en 'een verspilling van kostbare tijd'. De kans op het sluiten van een deal voor de deadline van 31 oktober slonk volgens hem aanzienlijk. Achter de schermen lijken beide partijen wel degelijk nader tot elkaar te komen, zij het noodgedwongen.


Premier Michel Martin van Ierland verwoordde deze zweem van optimisme na een ontmoeting met zijn Britse ambtsgenoot Boris Johnson. Aan de vooravond van de zevende ronde van onderhandelingen meende hij een lichte verschuiving in de opstelling van het Verenigd Koninkrijk (VK) te zien. Nu de tijd begint te dringen verandert de Britse vuist langzaam in een open hand.


De coronacrisis raakt de economie van Groot-Brittanni bijzonder hard. Met een krimp van 20,4 procent in het tweede kwartaal verkeert het land in een depressie. Martin constateerde dat de financile effecten van de pandemie het uitzicht op een akkoord vergroten. ,,We zitten niet te wachten op een tweede mokerslag, veroorzaakt door een 'no deal' of een halfbakken akkoord'', gaf hij aan.

Obstakel uit de weg

In juli kwamen beide kampen al nader tot elkaar. De EU accepteerde na lang verzet de eis van het VK om het Europese Hof van Justitie geen rol te laten spelen in de toekomstige relatie. Het wegnemen van dit obstakel stemde de Britten positiever. Hoofdonderhandelaar David Frost sprak de hoop uit in september met de EU een akkoord te presenteren.

Groot-Brittanni wil vanaf 1 januari zelf bepalen hoeveel financile steun het aan het bedrijfsleven geeft

De gesprekken van vorige week, door een diplomaat vergeleken met 'schaduwboksen', moesten een stevige basis leggen voor de komende periode. Getuige de barse woorden van Barnier en Frost ('weinig progressie') lukte dit nauwelijks. De hoofdpijndossiers waren te talrijk om in 48 uur plooien glad te strijken. Zo onbuigzaam als beide topambtenaren overkwamen, lijkt de situatie echter niet te zijn.

Aan de horizon gloort een akkoord over de visserij. De EU eist dat Europese vloten dezelfde toegang behouden tot Britse wateren. Het VK wil dat alleen toestaan als de EU jaarlijkse evaluaties van de quota inbouwt. Het land wil data van de locatie van de vispopulatie als graadmeter gebruiken. De EU staat hiervoor open, mits andere factoren worden meegewogen.

Barnier waarschuwde in juli al dat de EU geen compromissen sluit over het Britse eisenpakket voor vrachtwagenchauffeurs.

Staatssubsidie vormt een heter hangijzer. Groot-Brittanni wil vanaf 1 januari, als de brexit officieel van kracht wordt, zelf bepalen hoeveel financile steun het aan het bedrijfsleven geeft. De EU wil dat daarbij niet wordt afgeweken van de Europese regelgeving. Anders bestaat volgens Barnier het risico dat Westminster Europese concurrenten uit de markt prijst. Om voortgang te boeken moet het VK op dit punt terrein prijsgeven.Vrachtwagens

Een minstens zo lastig vraagstuk is het Britse verzoek om vrachtwagenchauffeurs die de EU binnenrijden, geen strobreed in de weg leggen. De regering van Johnson wil dat ze het recht behouden om zonder procedurele hindernissen de oversteek naar Turkije te maken. Ook willen ze twee keer vracht kunnen lossen in een specifiek Europees land en in totaal drie stops in de EU kunnen maken.

De EU gaat het eisenpakket in deze vorm niet accepteren, omdat het te veel lijkt op de voordelen van het lidmaatschap van de unie. Barnier waarschuwde in juli al dat de EU hierover geen compromissen sluit. Om de kans op een deal in leven te houden moet het VK beseffen dat aan de brexit negatieve consequenties kleven.

Tijdens wekelijkse gespreksrondes in september worden de buigzaamheid en de wil om de impasse te doorbreken bij beide partijen echt getest. Johnson leek lang geen water bij de wijn te willen doen. Zelfs vanaf zijn ziekbed in St Thomas' Hospital, waar hij vocht tegen het coronavirus, liet hij weten niet te zullen afwijken van zijn harde lijn. Als zijn Ierse collega Martin gelijk heeft, ligt dat nu toch anders.

AD 25-08-20

Auteur: Reporter Creer datum: 7-09-2020 22:27:37


'Britse regering wil eerdere brexit-afspraken met EU tenietdoen'

De Britse regering is van plan om met een wetsvoorstel te komen dat belangrijke delen van het uittredingsakkoord met de EU tenietdoet. Dat schrijft de Financial Times op basis van drie anonieme bronnen. De regering-Johnson zou daarmee een bom leggen onder de huidige onderhandelingen over een handelsovereenkomst, waarvoor de tijd begint te dringen.

Een van de bronnen van de krant zegt dat het voorstel, dat woensdag wordt verwacht, "welbewust" de afspraken over de grens met Ierland kan ondermijnen. Die maakte premier Johnson vorig jaar over het voorkomen van een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland na de brexit. Met dit voorstel zou de regering ruimte creren om die afspraken deels te overrulen met eigen regels.

Sinds de EU en de Britse regering het in oktober vorig jaar eens werden over de voorwaarden voor de brexit, wordt er druk onderhandeld. De Britten zijn begin dit jaar vertrokken en er is nu een overgangsperiode waarin het land zich nog houdt aan de EU-regels. Die periode loopt eind dit jaar af en dan moet er een nieuw handelsakkoord zijn, maar de gesprekken daarover gaan zeer moeizaam.

Ierland: zeer onverstandig

Regeringsbronnen zeggen tegen de BBC dat het wetsvoorstel er alleen komt om eventueel op terug te vallen, mochten de onderhandelingen met de EU definitief stranden. Het zou niet de bedoeling zijn om het proces op te blazen, maar een vooraanstaande EU-diplomaat zegt anoniem tegen de Britse omroep dat het voorstel wel degelijk het einde van de onderhandelingen kan inluiden.


Wow... Boris Johnson is volgens @FT van plan om delen uit het vorig jaar gesloten uittredingsakkoord met een nieuwe wet te overrulen. En dan met name de afspraken die over Noord-Ierland zijn gemaakt. Als dit klopt is dit bewust aansturen op enorme vertrouwensbreuk met EU. https://t.co/JIpd46ZJ4M

een dag geleden
Ook de Ieren, voor wie het extreem gevoelig ligt hoe de grens met Noord-Ierland eruitziet, zijn niet te spreken over het geplande wetsvoorstel. "Dit zou een zeer onverstandige manier zijn om verder te gaan", schrijft de Ierse minister van Buitenlandse Zaken, Simon Coveney, op Twitter. Vanuit de links-nationalistische partijen Sinn Fin en de SDLP klinkt ook felle kritiek.

Het nieuws over het geplande wetsvoorstel komt kort voor een nieuwe onderhandelingsronde over een handelsakkoord, op het moment dat premier Johnson de druk al opvoert met een eigen deadline: 15 oktober. Volgens zijn kantoor zal hij later vandaag aankondigen dat hij geen handelsakkoord met Brussel meer verwacht als het voor die datum niet is gelukt om er samen uit te komen.

Overigens wordt er in Brussel ook al langer rekening gehouden met die dag als uiterste datum waarop een conceptakkoord klaar zou moeten zijn. Daarna moet het akkoord worden omgezet in wetten, moet de deal nog door het Europees Parlement en stemmen sommige nationale parlementen nog over de overeenkomst.

Australi

Zonder akkoord zet het Verenigd Koninkrijk in op een handelsrelatie met de EU volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Johnson wil liever een relatie met de EU zoals bijvoorbeeld ook Australi heeft. De Britse premier zou dat "een goed resultaat" vinden, al vrezen critici de gevolgen van zo'n harde breuk met de EU zonder verdere afspraken

NOS 6-9-20
Auteur: Reporter Creer datum: 17-09-2020 18:25:36

'Hete herfst' verwacht op brexitgebied, onderhandelingen op scherp
ANP
Na een coronazomer waarin het relatief stil bleef op brexitgebied, staan de verhoudingen nu weer op scherp. In een nog niet gepubliceerd wetsvoorstel lijkt premier Boris Johnson terug te willen komen op eerder gemaakte afspraken. "Het risico dat het mis gaat is fors", zegt correspondent Tim de Wit.

De hele dag beheerste een artikel van de Financial Times de gemoederen. Die krant schreef vanmorgen dat de Britse regering een wetsvoorstel wil introduceren dat zou botsen met de afspraken die er in het uittredingsverdrag over Noord-Ierland, staatssteun en douaneheffingen zijn gemaakt.

De EU en het VK hebben in het uittredingsakkoord afgesproken dat er geen grenzen en grenscontroles komen op het Ierse eiland. In het Northern Ireland Protocol is vastgelegd dat Noord-Ierland na de overgangsperiode sommige EU-douaneregels volgt. Dat betekent dat er een douanegrens komt in de Ierse zee.

Brexitdeskundige Rem Korteweg van Instituut Clingendael benadrukt dat het nog niet duidelijk is wat er precies in het nieuwe wetsvoorstel staat. "Misschien worden de onderhandelingen bevroren tot duidelijk is wat er in het wetsvoorstel staat, in een extreem scenario zouden ze kunnen klappen. Zo ver zijn we nog niet", zegt hij. "Maar samenwerking binnen en met de EU valt of staat met het maken van en je houden aan juridische afspraken."

De timing van het Britse voorstel is opmerkelijk. De Britten hebben begin dit jaar formeel de Europese Unie verlaten. Er loopt nu tot het einde van het jaar een overgangsperiode waarin de Britten EU-regels volgen. Ondertussen wordt er gepraat over de toekomstige relatie. Morgen beginnen de gesprekken weer.

De oud-premier van Ierland Bertie Ahern vreest het effect van het wetsvoorstel van de Britten. Hij stond aan de basis van het Goede Vrijdag Akkoord, dat een einde maakte aan het bloedige conflict in Noord-Ierland. "Alles wat de grens weer terugbrengt naar hoe het vroeger was, zou een ramp zijn."'Een harde grens zou een ramp zijn'
"We hebben vaker gezien dat er eerst een granaat op tafel wordt gegooid en dat wanneer de stofwolken zijn opgetrokken, het toch mogelijk blijkt om verder te praten", zegt De Wit. "Het verbaast mij ook nogal dat ze zo'n storm veroorzaken tussen Brussel en Londen terwijl ze nu juist moeten zoeken naar een compromis."

Onderhandelen Britten in good faith?
De hele zomer werd er weinig voortgang geboekt. "Het liep al slecht met de onderhandelingen", zegt Korteweg. "Er was al frustratie bij de EU-onderhandelaar Barnier. Het lijkt wel alsof de Britten in plaats van stapjes voorwaarts steeds twee stappen achteruit zetten. Dat zorgt voor zorg bij de EU: zitten de Britten wel in good faith aan tafel? Het is nog te vroeg om daar ja of nee op te zeggen."

Maar Korteweg bekijkt de stap ook vanuit Brits standpunt. "Zij zijn hier de junior partij, de vragende. In zo'n situatie doe je jezelf groter voor", zegt hij. "Als je kijkt naar de retoriek van de Britten, trekken ze ook een rookgordijn op. Ze creren onzekerheid over wat ze nu gaan doen, en hopen dat dat zorgt dat de EU toegeeflijker wordt. Wat ik frappant vind, is dat ze blijkbaar bereid zijn om hun goede naam op het internationale toneel in de strijd te gooien."


Woensdag wordt er meer duidelijk over het Britse wetsvoorstel. De Wit verwacht dat de EU zeer scherp zal kijken hoe het nieuwe Britse wetsvoorstel eruit zal zien. Als die wet tornt aan de gemaakte brexitafspraken, zal het worden gezien als een grove schending van de afspraken. "Het zou het heel moeilijk maken om de Britten als betrouwbare partners te zien", zegt de correspondent.

"Als de EU constateert dat er niet te praten valt met de Britse onderhandelaars, zou dat goed het einde kunnen zijn van de onderhandelingen", verwacht De Wit. Ook al is het voor beide partijen niet gunstig als de onderhandelingen stuklopen. "Het zou voor alle landen aan de Noordzee economisch een gigantische klap betekenen."

Riskant spel
"Het is een heel riskant spel dat de Britten spelen", zegt de correspondent. "Ze zijn bereid om tot het uiterste te gaan. Komende maanden zullen bepalen hoe de toekomst eruit zal zien. Dit soort incidenten helpen niet in die onderhandelingen. Dit is een rel, morgen moeten ze weer aan tafel."

Daar is Korteweg het mee eens. "Een akkoord komt in ieder geval niet dichterbij op deze manier", zegt hij. "Maar ook als de gesprekken mislukken en er komt een no deal, is dat niet het einde van de onderhandelingen. Het Verenigd Koninkrijk blijft aan de Noordzee liggen, dus het is een fase in de gesprekken. Die stoppen niet opeens


NOS 7-09-20


Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier