Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Miranda
Creer datum:
5-03-2020 21:03:49
WERELDNIEUWS
Een nieuwe serie 2020
Auteur: Miranda Creer datum: 5-03-2020 21:05:19
Staakt-het-vuren in Idlib tussen Rusland en Turkije

Rusland en Turkije hebben een staakt-het-vuren afgesproken voor de Syrische provincie Idlib. De wapenstilstand moet om middernacht lokale tijd ingaan. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin bekendgemaakt na overleg met zijn Turkse collega Erdogan in Moskou.

De twee bereikten een akkoord na zes uur van overleg. Na afloop zei Poetin dat hij hoopt dat de overeenkomst een einde maakt aan de humanitaire crisis in de Syrische provincie.
Laatste bolwerk opstandelingen

Idlib is het laatste grote bolwerk van de rebellen. Het Syrische leger vecht er met steun van Moskou tegen de Syrische opstandelingen, die door Ankara worden gesteund. Daardoor dreigen de Russische en Turkse legers direct met elkaar in conflict te komen.

Door het geweld is een grote vluchtelingenstroom ontstaan, vooral richting Turkije. Poetin en Erdogan zijn het ook eens geworden over een veiligheidszone in Idlib, waar Rusland en Turkije samen gaan patrouilleren.

David Jan Godfroid


Er moet ook een veiligheidszone komen en Rusland en Turkije moeten gezamenlijk gaan patrouilleren.

NOS 5-3-20
Auteur: Reporter Creer datum: 26-03-2020 15:37:16
Aantal Europese coronagevallen nu boven een kwart miljoen
Het aantal personen dat in Europa besmet is met het coronavirus is donderdag gestegen tot boven de 250.000. Meer dan de helft van die gevallen zijn in Itali (74.000) en Spanje (56.000), blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Europa is wereldwijd gezien de regio met het hoogste aantal gevallen: 258.000. Het aantal doden in Europa staat op 14.640. Ook hier zijn Itali en Spanje de zwaarst getroffen landen. Na Europa is Azi het zwaarst getroffen. Daar hebben 101.000 mensen besmetting met het coronavirus opgelopen en zijn ruim 3600 doden te betreuren.

Wereldwijd staat het aantal besmettingen op iets meer dan 481.000 en 21.800 doden verspreid over 182 landen. De WHO denkt echter dat de werkelijke aantallen hoger zijn omdat in veel landen alleen mensen met ernstige klachten getest worden.

Vuurwerkbranche doneert bijna kwart miljoen brillen voor artsen
De vuurwerkbranche heeft ruim 235.000 veiligheidsbrillen gedoneerd aan zorginstellingen en ziekenhuizen. De brillen zijn nodig om artsen en verplegers te beschermen. Die kunnen via de ogen besmet raken met het coronavirus.

De inzamelingsactie is opgezet door de brancheorganisatie van vuurwerkimporteurs, de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) en vuurwerkverkopers die zijn aangesloten bij de Stichting Vuurwerkcheck.

Aantal besmettingen in Lombardije stijgt weer
Het aantal geconstateerde besmettingen in de zwaar door het coronavirus getroffen Italiaanse regio Lombardije is weer flink gestegen met 2500 patinten in 24 uur. De gouverneur van de regio, Attilio Fontana, zei dat dit „geen goed nieuws” is. Dit is een sterkere stijging dan de afgelopen dagen, aldus Fontana. Woensdag kwamen er circa 1640 gevallen bij.

Lombardije, met de financile hoofdstad van het land Milaan, geldt als het epicentrum van de verspreiding van het virus in Itali. Het Zuid-Europese land heeft al 74.000 besmettingen en ruim 7500 sterfgevallen geregistreerd. Meer dan 32.000 besmettingsgevallen zijn in Lombardije vastgesteld.

Spanje meldt 655 coronadoden
Het aantal doden door het coronavirus in Spanje is gestegen tot boven de 4000. Het ministerie van Volksgezondheid meldde donderdag 655 nieuwe sterfgevallen waarmee het totaal naar 4089 steeg.

Er bezweken de afgelopen 24 uur wel minder mensen dan in de periode daarvoor. In Spanje zijn inmiddels 56.188 besmettingen vastgesteld. Dat was woensdag nog 47.610.

Speciale TGV brengt coronapatinten naar West-Frankrijk
Een speciale TGV is met twintig coronapatinten onderweg van het zwaar door het virus getroffen noordoosten naar het westen van Frankrijk. In elke wagon liggen vier patinten volgens het ministerie van Volksgezondheid. Twee departementen langs de Rijn hebben zoveel besmettingen dat de intensivecareafdelingen overvol zijn geraakt. De luchtmacht heeft al patinten uit de stad Mulhouse naar het zuiden gevlogen.

In het noordoosten liggen meer dan 3000 coronapatinten in ziekenhuizen, van wie meer dan 650 op de intensive care. President Emmanuel Macron heeft woensdag een militair ziekenhuis in Mulhouse bezocht. Hij zei dat er een grote militaire operatie wordt uitgevoerd, die de bevolking en overheden moet helpen het virus de baas te worden. Er worden ook marineschepen naar overzeese gebiedsdelen gestuurd in het kader van deze operatie.

WHO ziet bemoedigende signalen Itali
De Wereldgezondheidsorganisatie van de VN (WHO) ziet „bemoedigende signalen” in de afvlakking van de groei van het aantal infecties in Itali, de belangrijkste brandhaard van het coronavirus in Europa. De regionale directeur voor Europa Hans Kluge benadrukte daarbij dat het nog te vroeg is om te zeggen dat het ergste voorbij is.

Volgens de WHO zijn er in Europa meer dan 220.000 besmettingen en zijn bijna 12.000 mensen aan het virus bezweken. Wereldwijd zijn er inmiddels 470.000 besmettingen en meer dan 21.000 doden.

Itali is het zwaarst getroffen land in Europa. Het land meldde woensdag 5210 nieuwe besmettingen en dat was minder dan de dag daarvoor. „Hoewel de situatie zeer serieus blijft, beginnen we wat bemoedigende signalen te zien”, aldus Kluge. Hij waarschuwde regeringen en burgers bewust te zijn van een nieuwe realiteit door de pandemie die lang gaat duren. „Dit wordt geen sprint, dit wordt een marathon.”

Aantal coronadoden in Belgi loopt op naar 220
Het aantal doden als gevolg van Covid-19 is in 24 uur in Belgi met 42 gestegen tot 220. Afgelopen etmaal zijn 1.298 nieuwe bevestigde besmettingen gemeld, waarmee het totaal op 6.235 komt. In Belgische ziekenhuizen zijn de afgelopen 24 uur 131 patinten op de intensive care opgenomen. Daar liggen in totaal nu 605 mensen, melden de gezondheidsautoriteiten.

In de ziekenhuizen werden sinds woensdag 536 nieuwe patinten opgenomen, terwijl 128 patinten juist weer naar huis mochten. In totaal worden nu 2.652 mensen met het virus in Belgische ziekenhuizen verzorgd.

Viroloog Steven Van Gucht, die dagelijks de nieuwe coronacijfers bekendmaakt namens de federale regering, zegt dat volgens de modellen die in Belgi worden gebruikt de piek „ergens rond begin april” in het land is te verwachten. Die voorspelling is gebaseerd op een halvering van de contacten die mensen hebben. Belgi heeft op 18 maart verregaande maatregelen getroffen om de verspreiding van het longvirus tegen te gaan.

Brabantse ziekenhuizen verwachten piek aan te kunnen
De Brabantse ziekenhuizen verwachten dat ze de toestroom van coronapatinten op de intensivecareafdelingen aan zullen kunnen. Binnen vier tot vijf dagen voorziet het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) een piek in het aantal coronapatinten in de provincie met de meeste besmettingen.

Op basis van berekeningen gaat het ROAZ ervan uit dat de ziekenhuizen genoeg capaciteit zullen hebben, zei voorzitter Bart Berden donderdag op NPO Radio 1. Berden, die ook voorzitter is van het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, gaat er zelfs vanuit dat na de piek patinten die zijn overgeplaatst naar ziekenhuizen elders in het land terug zullen keren naar Brabant. „We zijn onze capaciteit deze week verder aan het uitbreiden en kunnen dan ook weer patinten terugnemen. Dat mag ook van ons verwacht worden.”

App voor symptomen corona in meer steden beschikbaar
Een app waarmee mensen kunnen controleren of ze misschien het coronavirus hebben, komt op meer plekken beschikbaar. Het UMC Utrecht, het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen en het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen sluiten zich aan bij het project, dat is opgezet door het OLVG in Amsterdam.

Mensen kunnen zich aanmelden via de websites van de aangesloten ziekenhuizen, waarna ze de gratis app kunnen downloaden. Ze moeten dagelijks invullen of ze last hebben van keelpijn, neusverkoudheid, kortademigheid, hoesten en wat hun temperatuur is. Een medisch team bekijkt alle binnenkomende gegevens. Als daaruit blijkt dat iemand mogelijk het coronavirus heeft, wordt binnen 24 uur contact opgenomen. Alleen in Amsterdam en omgeving heeft de corona-app al tienduizenden gebruikers.

’Na dit virus komt een mooiere samenleving”
Als het virus is overgewaaid en de wereld tot bedaren komt, zal de mensheid anders zijn. Beter. Dat zegt Erik Matser, klinisch neuropsycholoog uit Helmond. „Het is een hele grote klap die we nu allemaal te verwerken krijgen. Daardoor gaat het individualisme, het zich van de groep afkeren, van vooral veel jonge mensen veranderen. Het worden wij-denkers.”

„Er gaan straks minder mensen afbranden”, zegt de wetenschapper. Ruim een jaar geleden noemde Matser het toenemende aantal burn-outs het grootste risico in de huidige samenleving. Hij verwierf eerder onder meer grote bekendheid door aan de basis te staan van veranderde regelgeving bij internationale sportfederaties om hersenletsel te voorkomen n is persoonlijk begeleider van veel internationale beroemdheden. „We gaan terug naar onze roots. In deze tijden leren we dat we iets voor een ander moeten doen en dat geeft een positief gevoel en energie. Dat is een natuurlijk proces dat in de hersenen zit. We gaan straks weer meer op elkaar letten.”

Maar we moeten ’het gevecht’ eerst winnen. Matser: „Cruciaal is dat de bevolking wordt uitgelegd waarom we het gaan winnen. Niet hoe we gaan winnen. Het ’waarom’ wordt verwerkt via het gevoelssysteem (het limbisch systeem) van de hersenen. En mensen maken keuzes op basis van gevoel. Rutte heeft heel goed uitgelegd waarom we het gaan redden en wat we daarvoor moeten doen. Waarom we niet naar buiten mogen. Als hij alleen maar ’sec’ maatregelen had aangekondigd, waren we met honderdduizenden tegelijk de straat op gerend. Dat is niet gebeurd, want wat hij zei, dat klopte.”

We staan nog maar aan het begin van een heel moeilijke wedstrijd, zegt Matser. Hij refereert aan de tijd dat hij bij de grote Engelse voetbalclub Chelsea werkte. „Ik heb John Terry, toenmalig aanvoerder, vlak voor grote wedstrijden van dichtbij meegemaakt. Hij legde de strategie uit aan zijn medespelers en straalde daardoor controle uit. Hij vertelde, naast hoe ze tactisch gingen spelen, vooral waarom ze deze tactiek hanteerden. Waarom ze gingen winnen. Dat geeft een bepaald gevoel van zekerheid, waardoor mede de wedstrijd op psychologische gronden werd gewonnen.”

Gedragsveranderingen zijn voor mensen heel moeilijk, aldus Matser. „Dat is eigen aan de soort. En nu worden we ineens geconfronteerd met extreme veranderingen. Alles wat altijd normaal was, kan nu niet meer. Deze onzekerheid veroorzaakt angst en is een aangeboren stressproces bij mensen. Ik begrijp dat heel veel mensen het daardoor heel moeilijk hebben. Het is belangrijk dat men zich vasthoudt aan de gekozen strategie van onze leiders en waarom we dat doen. Dat geeft rust en zekerheid.”

Wat de politiek heel goed doet volgens Matser, is alles te benoemen, waardoor er een sterk geloof in de aanpak is ontstaan. „In de huidige situatie doen we dat in Nederland geweldig. Rutte zegt te begrijpen dat dit heel vervelend is, virologen lichten ons op een indrukwekkende manier voor. We geloven onze leiders en wetenschappers. Ik werk veel in het buitenland, maar ik vind het echt fantastisch dat ik nu in Nederland zit. Want ik krijg het gevoel dat we het hier, op onze manier, samen gaan redden.”

Neem de mensen vooral ook mee in successen, hoe klein ook. Matser: „Ik hoorde net Jaap van Dissel zeggen dat het een klein beetje de goede kant op lijkt te gaan met de bestrijding van het virus. Zijn woorden gaan meteen in het collectieve gevoel van de mensen zitten. Het gevoel van: ’We hebben het moeilijk, maar we gaan de goede kant op, het gaat lukken. Het gaat even duren, maar we geloven erin. De veranderingen, hoe zwaar ook, leiden tot iets’. Laat daarom mensen met visie de hele crisis telkens uitleggen waarom het werkt, daardoor winnen wij.”

Pretparken komen abonnementhouders tegemoet
Pretparken komen mensen die een abonnement hebben tegemoet. De abonnementhouders worden gecompenseerd, omdat ze niet in de parken terechtkunnen. Net als musea en andere openbare gelegenheden zijn ze gesloten.

Abonnementhouders van attractiepark de Efteling krijgen het maandelijkse bedrag dat zij nu doorbetalen teruggestort op hun pasje. „Dat geld kunnen die mensen later, als het park weer open is, uitgeven in bijvoorbeeld restaurants en winkeltjes in het park.”, zegt een woordvoerder.

Slagharen pakt het anders aan. Daar krijgen de mensen die in het bezit zijn van een jaarkaart, de dagen dat het park nu dicht is, volgend jaar terug. Mocht Slagharen bijvoorbeeld twintig dagen gesloten zijn, dan kunnen die twintig dagen in 2021 nog worden ’opgemaakt’.

Verder zijn veel Nederlanders in het bezit van een Museumkaart. Die geeft mensen een jaar lang toegang tot meer dan vierhonderd musea. Het is nog onduidelijk op welke manier zij worden gecompenseerd. „We zijn nog steeds in overleg en er is nog geen beslissing gemaakt”, liet de klantenservice donderdag weten.

Overheid gaat gebruik coronageneesmiddelen strenger controleren
De overheid gaat de beschikbaarheid van geneesmiddelen voor coronapatinten strakker volgen om tekorten te voorkomen. Ook de voorraden van algemene medicijnen die op de intensive care worden gebruikt worden voorlopig gemonitord. Dat laat minister Martin van Rijn (Medische Zorg) weten.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houden de beschikbaarheid van deze geneesmiddelen in de gaten, ook als er geen melding van een tekort is gedaan.

Fabrikanten mogen hun medicijnen nog steeds exporteren, maar Nederlandse klanten zoals apotheken en ziekenhuizen hebben voorrang. „Partijen hebben mij verzekerd dat zij zich houden aan de bestaande afspraak”, schrijft de minister.

Ook is de minister bereid om de wettelijke maximumprijzen van medicatie los te laten wanneer een tekort dreigt. Op die manier houdt Van Rijn de Nederlandse afzetmarkt aantrekkelijk „en staan we bij schaarste niet achteraan.”

Geen huisuitzettingen tijdens coronacrisis
Tijdens de coronacrisis worden mensen niet uit hun huis gezet. Dat hebben minister Stientje van Veldhoven (Wonen), verhuurders- en brancheorganisaties met elkaar afgesproken. Als de afspraak niet wordt nageleefd, komt het kabinet alsnog met wetgeving.

„In deze onwerkelijke tijden moet je je geen zorgen hoeven maken over je huis”, aldus Van Veldhoven. Er is een uitzondering op de regel, namelijk als er sprake is van bijvoorbeeld criminele activiteiten of extreme overlast.

Europees Parlement stemt over maatregelen tegen coronacrisis
Het Europees Parlement stemt donderdag over drie wetten die de gevolgen van de coronacrisis moeten temperen. De meeste parlementarirs stemmen vanwege reisbeperkingen vanuit eigen land via e-mail. Voor het stemmen op afstand waren geen regels, dus is een procedure opgetuigd om dit mogelijk te maken.

De parlementarirs stemmen over wetgeving rond start- en landingsrechten, zogeheten slots. De EU-landen hebben al ingestemd met de opschorting tot 24 oktober van de verplichting voor luchtvaartmaatschappijen om minstens 80 procent van aan hen toegewezen slots te gebruiken. De start- en landingsrechten zouden anders vervallen. Maatschappijen vlogen daardoor eerder met (half)lege ’spookvluchten’.

Ook wordt gestemd over het investeringsinitiatief van de Europese Commissie om 37 miljard euro uit ongebruikte EU-fondsen vrij te maken. Dit geld dient om de meest getroffen lidstaten en regio’s te helpen met onder meer hun zorgstelsels, arbeidsmarkt, en midden- en kleinbedrijf. Voor Nederland is 25 miljoen euro beschikbaar.

Ten slotte ligt er een voorstel om het EU-Solidariteitsfonds, bedoeld voor natuurrampen, voortaan in te kunnen zetten bij een volksgezondheidscrisis. Lidstaten die het hardst zijn getroffen door de epidemie kunnen daardoor aanspraak maken op het fonds. Dat kan dit jaar tot 800 miljoen euro uitkeren.

Voorzitter David Sassoli opent de zitting in Brussel om 10.00 uur, waarna eerst over procedures wordt gestemd. De parlementarirs moeten de gemailde stemformulieren printen, invullen, ondertekenen, scannen of fotograferen en dan terugsturen. Om 17.30 uur volgt een stemming over voorgestelde wijzigingen. De eindstemming over de drie voorstellen kan dan vanaf 20.00 uur plaatsvinden. Sassoli maakt de uitslag bekend om 22.30 uur.

Rusland verbiedt alle burgerluchtvaart
De Russische regering heeft vanaf vrijdag alle burgerluchtvaart van en naar het land verboden vanwege het coronavirus. Russische luchtvaartmaatschappijen mogen nog wel staatsburgers uit het buitenland terughalen, mits zij hier speciale toestemming voor hebben.

Nibud komt met tips bij minder inkomen
Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) brengt vanwege de coronacrisis een speciale online editie van de Nibud Geldkrant uit: de Geldkrant-special Minder inkomen. Met de krant wil het Nibud handvatten bieden aan mensen die als gevolg van de uitbraak van het coronavirus met een (sterke) daling van hun inkomen hebben te maken.

Historische coronawet VS van 2 biljoen
De Amerikaanse Senaat heeft donderdag unaniem ingestemd met een steunpakket van twee biljoen dollar om de economische schade van de coronacrisis te beperken. De wet moet vrijdag nog langs het Huis van Afgevaardigden maar de minister van Financin Steven Mnuchin verwacht dat de wet ook daar zal worden aangenomen.

Uit het pakket worden belastingverlichtingen, leningen en compensaties voor getroffen ondernemingen betaald. Ook wordt meer dan 100 miljard dollar in de gezondheidszorg genvesteerd. Een belangrijk onderdeel is het gratis beschikbaar stellen van virustests. Eerder moesten mensen die niet verzekerd waren de kosten zelf betalen, die in sommige gevallen konden oplopen tot enkele duizenden euro’s.

Het plan moet de grootschalige economische schade als gevolg van het coronavirus verlichten. Economen waarschuwden eerder al dat de werkeloosheid in de Verenigde Staten kan oplopen tot 30 procent.


Telegraaf 26-03-20
Auteur: Reporter Creer datum: 9-04-2020 16:22:22
Prof. dr. M. J. Kater: Waak voor grote woorden in crisistijd

Geerten Moerkerken


Als alles in de wereld lijkt te wankelen, zoeken christenen naar woorden om de gebeurtenissen te duiden. Deze zoektocht is begrijpelijk, maar er zijn valkuilen, zegt prof. dr. M. J. Kater. „God is zo veel groter dan wij zijn. Moet Hij, als wij gaan duiden, soms niet zeggen: Wat weet je daar nu eigenlijk van?”

Soms kan prof. Kater een glimlach niet onderdrukken als hij naar zijn plotseling veranderde leven kijkt. Door de maatregelen is het werk van de hoogleraar praktische theologie aan de Theologische Universiteit Apeldoorn sterk veranderd. De agenda is bijna leeg, het contact met studenten minimaal, vergaderingen zijn digitaal. „Soms zit daar iets humoristisch in. Wat blijft er eigenlijk over van mijn drukdoenerig leventje, dat ik eerst zo belangrijk vond?”

Tegelijk beseft de christelijke gereformeerde hoogleraar dat hij kn glimlachen, omdat hij in een bevoorrechte positie leeft. „In onze directe omgeving is niemand door het virus getroffen. Maar als je de wereldwijde nood bij je laat binnenkomen, stel ik me soms de vraag: Wat als het virus mij raakt? Met Handelingen 17 belijd ik dat mijn adem in Gods hand is. Maar ik wil voorzichtig zijn met al te grote woorden. Wat blijft er van die belijdenis over als ik in quarantaine op de ic lig? We zijn kwetsbare mensen, die ook geestelijk zomaar in ademnood kunnen komen.”

.
Mensen zoeken in deze dagen naar woorden om te duiden wat er gebeurt. Hoe waardeert u die zoektocht?

„Dat we proberen te duiden, is begrijpelijk. Zeker voor wie gelooft dat deze wereld niet aan een of ander grillig noodlot is overgeleverd, maar dat God regeert. Die godsregering kan iets vertroostends, maar ook iets verwarrends hebben. Ik herken de vraag wel wat de Heere met de crisis te zeggen heeft. Ik denk bijvoorbeeld aan de situatie in onze kerken. De synode stond onder hoogspanning – en ineens ligt heel ons kerkelijk bedrijf stil. Maar zulke gedachten zijn maar flarden. Ik ben beducht voor een systeem; antwoorden waarmee we ons op de been kunnen houden. Corrie ten Boom zei eens: Wij zijn soms net als haringen in de Noordzee die denken een uitspraak te kunnen doen over de verkeersdrukte in Amsterdam. Als wij een-op-een menen in te kunnen vullen wat God hiermee te zeggen heeft, overschreeuwen wij onszelf.”

Is Gods hand voor u zichtbaar in deze crisis?

„Met Zondag 10 van de Heidelbergse Catechismus spreken wij over Gods voorzienigheid. Maar daar hoort Zondag 9 bij: dat wij geloven dat in dit onmetelijke heelal waar van alles en nog wat gebeurt –waarvan wij maar een heel klein beetje zien– God om Zijns Zoons Christus’ wil mijn God en Vader is.

Als we z spreken over Gods hand, dan is dat heel persoonlijk. Is die hand zichtbaar? Misschien voel ik af en toe een handdruk ter bemoediging. Soms voel ik Zijn hand zo dat het pijn doet. Maar om die persnlijke geloofsbelijdenis gaat het.

Als we in ons spreken verder willen gaan dan dat, ligt snel determinisme op de loer: de gedachte dat we alles wat er gebeurt regelrecht op God als oorzaak kunnen terugvoeren. Terwijl in de theologie ook over tweede oorzaken wordt gesproken, waarin het menselijk handelen een plaats heeft. Ook bij het coronavirus kun je zoeken naar menselijke oorzaken: je kunt teruggaan naar een markt in China. Je kunt je afvragen hoe die markten zijn ontstaan en lijnen leggen naar onze westerse grootheidswaanzin.

Met Augustinus zou ik willen zeggen: er gaat niets buiten Gods wil om, maar er gebeurt wel een heleboel tegen Gods wil in. Daarom kun je ook niet zomaar zeggen: God heeft het coronavirus gewild. We spreken veel over de nadelige gevolgen die deze crisis voor ons met zich meebrengt, maar vragen we ons weleens af wat dit voor God betekent? Hoe Hij naar Zijn wereld kijkt die er z aan toe is? De Bijbel vertelt ons dat deze nood Hem ter harte gaat. Dit virus gaat niet buiten Zijn wil om, maar verwoest tegelijk mensenlevens. Kun je zeggen dat dat Gods wil is voor Zijn schepping?”

Laten we voorzichtig zijn in het invullen van wat God hiermee wil zeggen. Moet de Heere, als wij gaan duiden, soms niet zeggen: Wat weet je daar nu eigenlijk van?”

Tegelijk: dit virus heeft wereldwijd grote gevolgen die we nooit eerder zo zagen. Worden christenen niet juist nu geroepen Gods hand in de geschiedenis te duiden?

„Het is waar dat je ook kunt doorslaan naar een ander uiterste: het desme. Dat is de gedachte dat God niets meer in deze wereld doet. Ik wil niet uitsluiten dat de kerk in deze tijd een boodschap kan hebben. Maar wie profetisch spreekt, ervaart vaak zelf niet een profeet te zijn. Zo iemand lijdt intens onder wat er gebeurt – anders is zijn woord goedkoop.

Ik zou vooral willen vragen: waarom juist n spreken over de godsregering? Waarom klonk dat geluid niet toen alles ongestoord doorgang vond? We moeten ervoor waken dat opeens als we tegenwind hebben, als het anders gaat dan wij dachten, we heel direct Gods hand ter sprake willen brengen. Terwijl toen we meewind hadden, we dachten: Dit gaat vanzelf.”

De Bijbel spreekt wel over verbanden tussen ziekten en bijvoorbeeld volkszonden.

„In Deuteronomium 28 zegt de Heere als het ware tegen Isral: Je kunt straks aan je stukje grond buiten zien hoe Ik over jullie denk. Als het bloeit en groeit is dat een teken van Mijn gunst, zitten er scheuren in de grond dan ben Ik vertoornd. Maar deze verhouding tussen God en Zijn volk was uniek. We moeten daarom oppassen om teksten uit het Oude Testament over de pest, honger en het zwaard, die de Heere specifiek aan Isral adresseert, zomaar op onze situatie toe te passen.

Ook in het Nieuwe Testament zie je verbanden gelegd worden. Denk aan de gemeente in Korinthe: daar was Gods hand in ziekten en sterfgevallen vanwege de praktijken rond de avondmaalsvieringen.

Tegelijk kom je als wij concreet verbanden willen invullen, de boodschap van Lukas 13 tegen, waar Jezus spreekt over degenen die omkwamen bij de toren van Siloam. Hij waarschuwt tegen het zoeken naar een oorzaak in zonden van deze mensen, maar wijst op persoonlijke bekering.”

Hoe zou u in het licht van deze pandemie wel spreken over de zonde?

„Er zijn in de kerk van die bekende uitdrukkingen: Waren er geen zonden, dan waren er geen wonden. Of: Op de bodem van alle vragen ligt der wereld zondeschuld. Dit kunnen akelige regels worden als wij die zo uit onze mouw schudden. Maar toch typeren ze het soms heel raak. We kunnen deze crisis niet los zien van de zonde. We zien hier de wereld die wij veroorzaakt hebben, en daaraan ligt onze breuk met God ten grondslag.

Als we spreken over zonden, laten we dat dan maar niet te snel richting de samenleving doen. Stel dat je de lijn zou durven trekken vanuit de zonden in onze westerse wereld naar corona. Maar beseffen we dat ook sloppenwijken worden meegesleurd, waar mensen onbeschermd en zonder medische zorg lijden door dit virus? ls ik dan over zonde moet spreken, zou ik zeggen: we zijn in het Westen medeschuldig aan het lijden van onze medemensen daar. Zo wordt onze zonde concreet.

Laten we dicht bij onszelf blijven. Het is de tijd dat het oordeel begint bij het huis van God. Wat heeft dit virus ns te leren?”

Het woord oordeel zou u niet gebruiken?

„Toen het in 2018 zo droog was, werd de vraag opgeworpen: Zou dit een oordeel zijn? Maar misschien was het wel een genadebewijs van de Heere om te roepen: Beste mensen in Nederland, het gaat niet zomaar allemaal vanzelf.

Nu alles wankelt wordt opnieuw de vraag gesteld naar een oordeel. Maar was onze welvaart dat dan niet, toen we het allemaal wel zonder Hem konden en nauwelijks n gedachte wijdden aan God? Terwijl de Heere nu misschien zegt: Zal Ik nog n keer die hele mallemolen stilzetten? Op een heel pijnlijke manier, maar met een genadige bedoeling? Er is bij ons reden genoeg voor een straf van God. Maar wij weten niet of dit een oordeel is. Laten we, zeker naar de buitenwereld toe, uiterst voorzichtig zijn in het spreken hierover.

Datzelfde geldt overigens voor het spreken over een geestelijke zegen. Wellicht ervaart de een nu meer tijd voor stille tijd, terwijl elders een moeder alle kinderen thuis heeft en moet worstelen om nog ergens een halfuur te vinden waarin ze even alleen kan zijn. Ook hier geldt: uit de vruchten zul je de boom kennen. Of er geestelijke zegen uit de crisis voortkomt, zal blijken in de toekomst. Hoe zullen we met elkaar omgaan als we weer naar de kerk mogen gaan? Gaan we, nadat het hele kerkelijk bedrijf een poos heeft stilgelegen, op de oude voet verder omdat we niets hebben geleerd? Er is alle reden om de Heere te bidden of deze omstandigheden werkelijk geestelijke winst zullen betekenen.”

De Engelse theoloog N. T. Wright schreef: Het christelijk geloof biedt geen antwoorden in de crisis en hoort dat niet te doen. Christenen moeten weer leren klagen met de psalmen.

„Dat wij geen antwoorden horen te bieden, is wellicht te stellig. Maar laat voorzichtigheid en bescheidenheid ons sieren in het besef dat God zo veel groter is dan wij zijn. Meeklagen met anderen is heel Bijbels. Laat daar dan ook het onszelf aanklagen bij horen, zoals de profeet Jeremia schrijft: „Wat klaagt dan een levend mens? Eenieder klage vanwege zijn zonden.”

De kerk hoeft niet te zwijgen, maar we mogen wel waken voor te grote woorden in een maatschappij die wij bepaald niet van dienst zijn geweest door ons gedrag. Laten we vooral met onze daden laten zien dat we aanwezig willen zijn in de samenleving. Zoals de christenen vroeger tijdens pestuitbraken in de stad kwamen om hun naasten te dienen. Een houding die voortkomt uit de gezindheid van het Evangelie is nu welsprekender dan al te gemakkelijke woorden over hoe wij deze crisis zien.

Daarnaast denk ik aan het gebed. Als we beseffen dat mensenlevens, ook jonge levens, worden verwoest, is er dan niet alle reden om God te vragen deze kwade machten te weren? Toen de hervormde predikant ds. J. J. Poort ziek was, schreef hij dat hij de vijanden in de psalmen verbond met zijn strijd tegen de kankercellen. Zo bad hij de psalmen over vijanden die hem naar het leven stonden. Zijn er zo ook niet uitermate geschikte psalmen om juist in deze tijd te zingen?”

Ziet u in deze gebeurtenissen tekenen van de eindtijd?

„De tekenen die in de Evangelin of bijvoorbeeld Openbaring worden genoemd, waren niet alleen toekomstvoorspellingen. Je kunt die niet los zien van hun context en van de loop van de geschiedenis. Deze tekenen waren zichtbaar in de verwoesting van Jeruzalem en in de vervolging van de eerste christenen. Die tekenen werden gezien bij de pestepidemie in de veertiende eeuw. En ook nu zijn ze zichtbaar.

Het is niet zo dat we een lange geschiedenis hebben gehad, en dat nu het einde der tijden eraan komt. Nee, al sinds Christus naar de hemel is gevaren, is dit de werkelijkheid. Wel zal er een bepaalde verheviging optreden. Er wordt wel over een kurkentrekkerbeweging gesproken: dezelfde tekenen vinden telkens opnieuw plaats, maar met steeds toenemende hevigheid.

De schepping is in barensnood. In crises in deze lijdende schepping zien we de geboorteween van het Koninkrijk. Zo klinken de eeuwen door al de naderende voetstappen van Christus. Daarin ligt ook een signaal: Jullie dreigen allemaal in slaap te vallen, wijzen en dwazen, kerken in Nederland. Wordt het niet tijd om wakker te worden?”

Reformatorisch Dagblad 9-4-20
Auteur: Reporter Creer datum: 7-08-2020 15:33:37
Rode Kruis: Afrika extra kwetsbaar

Mensen die al lijden door gewapend conflict en geweld zijn extra kwetsbaar voor de economische impact van het coronavirus, zegt het Rode Kruis na het nieuws dat er meer dan een miljoen officile coronabesmettingen zijn op het Afrikaanse continent.

"Het duurde vijf maanden voor dat er een half miljoen coronabesmettingen in Afrika waren, en maar ongeveer een maand om dat te verdubbelen", zei Patrick Youssef, regionaal directeur Afrika van het Rode Kruis, eerder deze week. "We maken ons zorgen dat systemen die al zwak zijn door conflict en geweld, nu overweldigd kunnen worden door het virus.

NOS 7-8-20
Auteur: Reporter Creer datum: 17-08-2020 16:15:10
Tsjechi waarschuwt voor Russisch ingrijpen in Wit-Rusland

ANP Buitenland

De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Tomas Petricek waarschuwt voor Russisch militair ingrijpen in Wit-Rusland, waar alleenheerser Aleksandr Loekajsenko sinds de verkiezingen op 9 augustus onder vuur ligt van de democratisch gezinde oppositie. De vrees voor Russische interventie noemt Petricek „passend”.

Petricek deed de uitspraak in een televisie-interview. Hij vindt dat de Europese Unie een duidelijk signaal aan Moskou moet afgeven dat militair ingrijpen in de voormalige Sovjetrepubliek onacceptabel is.

„Wij wijzen een herhaling van het Oekraense scenario en de annexatie van de Krim af”, aldus de minister. Daarmee verwees hij naar de Russische militaire inval in Oekrane in 2014, nadat door protesten in Oekrane een einde was gekomen aan het autoritaire Janoekovitsj-bewind, dat door Rusland werd gesteund.

De beelden van de protesten in Minsk deden de 38-jarige Petricek denken aan de Fluwelen Revolutie waarmee in 1989 een einde kwam aan het communisme in toenmalig Tsjecho-Slowakije. Tsjechen en Slowaken demonstreerden toen voor hervormingen, een beter leven, welvaart, vrijheid en democratie. „Ik geloof dat ook de Wit-Russen daar recht op hebben”, aldus de minister.


Reformatorisch Dagblad 17-08-20
Auteur: Reporter Creer datum: 1-09-2020 17:19:40
Macron de redder van Libanon, of heeft hij een eigen agenda?

Nasrah Habiballah

redacteur Buitenland

De Franse president Emmanuel Macron bezoekt voor de tweede keer in korte tijd Libanon. Vlak na de explosie in de haven van Beiroet was hij er ook al snel bij. Maar waarom is de Franse president eigenlijk zo bij de situatie in Libanon betrokken?

Na de val van het Ottomaanse Rijk in de Eerste Wereldoorlog, verdeelden de Fransen en de Britten onderling het Midden-Oosten. Het gebied waar Libanon ligt werd toegewezen aan de Fransen die er uiteindelijk de Libanese staat creerden. Het land kreeg een eigen grondwet en Frans werd de officile taal.

Pas aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd Libanon onafhankelijk en werd Arabisch de officile taal. Na de onafhankelijkheid bleven de twee landen - en vooral de elite - nauw met elkaar verbonden. Een deel van hen spreekt nog steeds Frans. Ook wonen er vandaag de dag in grote Franse steden tienduizenden Libanezen of mensen van Libanese afkomst. Omgekeerd wonen er ook duizenden Fransen in Beiroet.

Redder?

Dat de Franse president Macron twee dagen na de explosie in Beiroet het rampgebied bezocht, lijkt in die zin dan ook logisch te verklaren. Tussen de verwoeste gebouwen werd hij door een woedende, radeloze menigte aangeklampt die riep dat Macron 'hun enige hoop was'. Hij organiseerde een internationale donorconferentie en beloofde dat het land niet in corrupte handen zou vallen. De Franse president leek de redder in nood.

Maar velen zetten ook vraagtekens bij Macrons intenties en geloven niet dat zijn betrokkenheid enkel te maken heeft met oude banden tussen Frankrijk en Libanon. Zo ook de 39-jarige Mohamad Najem uit Beiroet. Hij werkt voor een ngo die zich inzet voor digitale rechten in het Midden-Oosten. Zijn huis raakte door de explosie beschadigd en Najem is sceptisch over Macrons motief: "Toen hij vlak na de explosie langskwam, waren mensen getraumatiseerd. Ze zagen hem als hun redding van de corrupte politici. Maar dat is hij niet, hij heeft zijn eigen plannen."

"Macron is hier met een politiek motief", zegt ook de 34-jarige Ibrahim uit Beiroet. Hij wil liever alleen met zijn voornaam genoemd worden. Ook zijn huis raakte beschadigd door de explosie. "We wonen maar een kwartier van de explosie vandaan. Toen Macron kwam, waren mensen erg emotioneel. We hadden een schouder nodig om op uit te huilen. Dus in het begin waren we positief over zijn bezoek."

Misdadigers

Volgens Najem houdt Macron het huidige politieke systeem juist in stand: "Hij zegt dat hij ons gebroken politieke systeem wil repareren, maar het is niet meer te repareren. Daarom willen wij een hele nieuwe politieke norm zodat we vooruit kunnen. Maar Macron houdt dezelfde misdadigers die ons land al jaren runnen juist aan de macht."

Gisteren werd Mustapha Adib benoemd tot de nieuwe premier van Libanon. Adib was sinds 2013 de ambassadeur van Libanon in Duitsland. De oppositie is niet blij met hem en ziet hem als een handhaver van de bestaande orde.

"We weten dat Macron invloed heeft gehad op wie de nieuwe premier zal worden", vervolgt Najem. "Wij willen de gevestigde orde geen kansen meer geven, we willen dat ze vertrekken. Maar Macron zorgt er nu voor dat ze toch aan de macht blijven."


Macron is ook oprecht betrokken.

correspondent Frank Renout

Najem gelooft dat Macron vooral in Libanon is voor zijn eigen land. "Hij wil macht houden in deze regio." Ook Ibrahim denkt dat Macron met een geopolitieke blik naar Libanon kijkt: "Ons land is altijd een speelbord geweest voor verschillende wereldmachten. Je hebt nu de VS aan de ene kant en Iran aan de andere. Macron wil ook invloed want het is altijd goed om een bondgenoot in de regio te hebben."

"Toch is Macron ook oprecht betrokken", zegt correspondent Frank Renout. "Natuurlijk spelen de machtsverhoudingen in het Midden-Oosten een grote rol. Maar hij vond het ook echt verschrikkelijk wat er daar gebeurde. En vanwege de oude banden had Macron ook het gevoel dat hij steun moest betuigen."

Bovendien heeft de Franse president volgens Renout de problemen in Libanon een wereldtoneel gegeven: "Hij heeft de onvrede van het Libanese volk aan de wereld verwoord en zo misschien ook wel geholpen. Het is de vraag of deze onvrede zo'n internationale weerklank had gehad als Macron niet was gekomen."

Daar is Ibrahim het wel mee eens: "De situatie in Libanon krijgt nu in ieder geval veel aandacht, dat is goed. Misschien helpt het de situatie te verbeteren."

NOS 01-09-20
Auteur: Reporter Creer datum: 10-09-2020 16:52:11
Politiek ongemak na brand op Lesbos

Opvang vluchtelingen De brand in het Griekse vluchtelingenkamp legt een gevoelige kwestie in Den Haag bloot. Moet Nederland migranten uit Griekenland opvangen? Het kabinet is verdeeld, maar de druk neemt toe.

Floor Boon
9 september 2020 om 22:24

Nu een brand vrijwel het hele vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos heeft verwoest en duizenden migranten acuut zijn verstoken van onderdak en voedsel, ligt in politiek Den Haag een ongemakkelijke vraag opnieuw op tafel: welke verantwoordelijkheid draagt Nederland voor de migratiecrisis die zich afspeelt aan de randen van Europa? En wat kan Nederland nu doen?

De eerste reacties op het drama waren eensluidend. „Afschuwelijk” en „angstaanjagend”, twitterden Tweede Kamerleden. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Migratie, VVD) liet woensdag weten dat het kabinet „paraat staat” om Griekenland te ondersteunen. Een paar uur later zegde minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, D66) een miljoen euro aan noodhulp toe.

Toch is het een ongemakkelijke vraag, omdat de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie al maanden steggelen over hulp aan Griekenland. Ze bereikten weliswaar een compromis – minderjarigen op het Griekse vasteland opvangen – maar ontevreden achterbannen van CDA, ChristenUnie en D66 mengen zich steeds openlijker in de discussie. Zij vinden dat Nederland zelf iets moet doen.

Ruim vijftig prominente leden van de ChristenUnie stuurden partijleider Gert-Jan Segers woensdag een bezorgde brief. „Nederland moet zeggen ‘Wir schaffen das’ en de deuren openen.” Woensdagavond ontving ook D66-fractievoorzitter Rob Jetten een oproep van prominenten om „het voortouw” te nemen „bij de opvang van de meest kwetsbare vluchtelingen in Nederland”. Binnen het CDA roerde zich al eerder een groep wethouders die het niet eens is met de Kamerfractie.

Tienerjongens met trauma’s
De discussie begon in maart dit jaar, nadat de Europese Commissie lidstaten opriep Griekenland te ontlasten en gezamenlijk 2.500 minderjarige migranten (onder wie vluchtelingen) te herverdelen. Die oproep werd gedaan toen Turkije de grenzen naar Griekenland opengooide en honderden rubberboten toestond de oversteek naar Lesbos te maken. Daar verergerde het de al slechte situatie in het overbevolkte kamp Moria, waar hongerige kinderen kampten met schurft en luizen.

Nederland zei nee. De VVD ziet geen heil in het opnemen van kinderen, het CDA ook niet. Ze vrezen dat de kinderen, veelal tienerjongens met grote trauma’s, om gezinshereniging zullen vragen. En dat ze uiteindelijk geen recht hebben op asiel in Nederland. D66 en ChristenUnie zijn wel voorstander van het opnemen van jonge migranten. Zij voelden zich genoodzaakt in te binden, omdat er in de Tweede Kamer geen meerderheid voor is.

Het compromis: Nederland financiert een Nederlandse ngo om op het Griekse vasteland kinderen op te vangen, die zullen doorstromen in een Grieks voogdijsysteem, dat ook mede door Nederland wordt opgezet en gefinancierd. Via die constructie zouden in drie jaar tijd vijfhonderd kinderen uit de vluchtelingenkampen worden weggehaald.

Optimistische inschatting
Er kwam veel kritiek op. Vijfhonderd kinderen zou een optimistische inschatting zijn en bovendien moeilijk haalbaar in een land dat al zwaar overbelast is door de vele migranten die het opvangt. Ook de ngo die het plan gaat uitvoeren, Movement on the Ground, werd bekritiseerd. Andere vluchtelingenorganisaties, die zich juist gezamenlijk inzetten voor opvang in Nederland, zien het als verraad dat Movement uitvoering gaat geven aan een plan van een VVD-bewindspersoon.

Met het compromis verdween het ongemak niet. In de tussentijd hielden maatschappelijk acties het debat over de inhumane situatie op Lesbos levend. Via een coalition of the willing lieten inmiddels 170 Nederlandse gemeenten weten bereid te zijn migranten op te vangen. Prominenten lieten van zich horen, zoals VVD’er Neelie Kroes en socioloog Abraham de Swaan.

De vraag is of de coalitiepartijen de toenemende druk kunnen weerstaan. De eerste kinderen zouden in september moeten worden opgevangen, in het Nederlandse plan. „We hebben altijd gezegd dat als dat niet lukt, alles weer open ligt”, zegt Tweede Kamerlid Jol Voordewind (ChristenUnie). „Dan voelen we ons niet meer gebonden aan de afspraak met de coalitie.” Dat moment verplaatste hij vandaag naar voren: „De oproep voor opvang nu is: nu.”

Woensdagavond kwam de situatie al veelvuldig aan bod in de Tweede Kamer tijdens een debat over het Europese herstelfonds, waar Kamerlid Bram van Ojik (GroenLinks) een motie indiende met de oproep om kwetsbare mensen in Europa te herverdelen en ook in Nederland op te vangen. Donderdag is er tijd ingeruimd voor een debat met staatssecretaris Broekers-Knol. Tegen RTL Nieuws zei zij woensdag dat het kabinet altijd heeft gezegd „dat we geen mensen overnemen”.

NRC Europa 7-9-20
Auteur: Reporter Creer datum: 2-10-2020 17:11:18
'Besmetting slecht voor Trump, die aandacht wil afleiden van corona'

"Dit is nogal een October Surprise", reageert correspondent Arjen van der Horst op de bekendmaking van president Trump dat hij en zijn vrouw Melania besmet zijn met het coronavirus. De gebeurtenis zal een groot effect hebben op de campagne, zeggen ook een campagnestrateeg en een communicatiedeskundige die de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 3 november op de voet volgen.

Witte Huis-lijfarts Sean Conley zegt dat het met de president en de first lady prima gaat en dat hij verwacht dat de president zijn werk kan doen terwijl hij thuis aan het herstellen is. De Amerikaanse president en zijn vrouw lieten zich testen, omdat Hope Hicks, een topadviseur van Trump, besmet is met het virus. De Democratische presidentskandidaat Joe Biden wordt deze ochtend getest, vicepresident Pence en zijn vrouw hebben negatief getest.

Nu Trump twee weken in quarantaine moet, kan hij geen bijeenkomsten houden. Dat is een grote klap voor hem, zegt Van der Horst. "De afgelopen maand had hij voortdurend bijeenkomsten, die hij zag als een reddingsboei om Amerika ervan te overtuigen op hem te stemmen. Want ook al ontkent hij het, in de peilingen staat hij al maanden achter, zowel landelijk als in de battleground states. Dit is dus een handicap voor hem, zijn campagne komt knarsend tot stilstand." Morgen zou Trump bijvoorbeeld naar Florida gaan, een belangrijke swingstate.

Virus gebagatelliseerd

Ook kan het nieuws munitie zijn voor de Democraten, zegt Van der Horst. Trump heeft het coronavirus gebagatelliseerd, droeg maar zelden een mondkapje en zei dinsdag nog dat de economie weer verder open moet. "Hij zei dat hij en zijn medewerkers continu getest worden. Biden kan nu zeggen: 'Dit is de meest beschermde man van Amerika en toch test hij positief'." Biden benadrukt op zijn beurt steeds dat hij naar medische experts luistert en daarom ook voorzichtig is in de campagne en een mondkapje draagt.

De besmetting vestigt ook weer de aandacht op "al die domme uitspraken van hem, zoals over bleekmiddel injecteren", zegt amerikanist en campagnestrateeg bij BKB Bianca Pander. "Daar zie je online al veel grappen over." Ze denkt dat de besmetting vooral een rol speelt bij kiezers die nog niet weten op wie ze hun stem gaan uitbrengen.

De laatste twee weken zijn cruciaal voor de campagne, zegt Pander. "Als Trump niet ziek wordt, kan hij over twee weken weer op verkiezingsbijeenkomsten zeggen dat het wel meevalt en zijn oude boodschap weer oppakken. Maar als hij ziek wordt, is hij een stuk kwetsbaarder. Een president die zwak is, is altijd onderwerp van discussie. Met premier Johnson ging het na zijn coronabesmetting aanvankelijk ook prima. Er was een paar dagen niks aan de hand en toch kwam hij op de IC terecht."

Laksheid

Of Trump nou wel of niet ziek gaat worden, volgens communicatiedeskundige Lars Duursma pakt de besmetting hoe dan ook slecht uit voor de president. "Wordt hij niet ziek, dan zou het zijn boodschap kunnen versterken dat het 'maar een griepje is' en dat hydroxychloroquine werkt. Maar de aandacht ligt nu hoe dan ook, en zal voorlopig blijven liggen, op zijn besmetting en daardoor op corona." Terwijl Trump de aandacht al een tijd probeert te verleggen naar de media, China, Antifa, geweld op straat, het Hooggerechtshof. "Dat zijn onderwerpen waar hij vaak sterk staat. Maar op hoe hij corona aanpakt, scoort hij veel minder goed dan Biden."

Bovendien zal er ook meer aandacht komen voor zijn laksheid met de coronaregels. Hij droeg op campagne vaak geen mondkapje, campagnemedewerkers hielden geen afstand en droegen bij het debat ook geen mondkapjes. "Er zal extra aandacht zijn voor de vraag hoe hij het heeft opgelopen, en dus hoe hij is omgegaan met de maatregelen." Maar zulke rally's zullen er voorlopig dus niet zijn. En dat heeft effect op de beeldvorming, verwacht Duursma.

Met beelden van bijeenkomsten met duizenden aanhangers kon Trump het beeld uitstralen dat het goed gaat. "Dan kun je wel heel vaak zeggen dat elke dag 700 mensen om het leven komen, maar dat is een cijfer. En Trump met een rally is een beeld, dat wint altijd."

"Wordt hij wel (flink) ziek, dan zal hij mogelijk niks meer kunnen doen voor de verkiezingen. Trump is gevoelig voor hoe hij eruitziet en of hij gezond oogt of niet. Hij zal waarschijnlijk niet het land willen toespreken in een slechte toestand. Dus dan horen we hem waarschijnlijk alleen via Twitter." De enige voor Trump positieve mogelijkheid die Duursma ziet is dat mensen hun stem gebruiken om hem een hart onder de riem te steken.

NOS 2-10-20
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier