Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Alex
Creer datum:
31-01-2020 12:44:12
Christenvervolging 2020
Een nieuwe stroom van vervolging
Auteur: Alex Creer datum: 31-01-2020 12:45:23 Laatst gewijzigd: 31-01-2020 18:47:12
Moord op kerkleider schokt Nigeria;
EU roept president ter verantwoording

Een vooraanstaande christelijke leider is op 20 januari op gruwelijke wijze vermoordt door islamitische militanten van ISWAP, een belangrijke groep binnen terreurbeweging Boko Haram. Pastor Lawan Andimi was de regionale voorzitter van de Christian Association of Nigeria (CAN) in de staat Adamawa. CAN is een koepelorganisatie van protestantse en katholieke kerken in Nigeria. De executie van Andimi kwam slechts enkele dagen nadat het Europees Parlement in een resolutie de Nigeriaanse overheid ter verantwoording riep voor de vele moorden op christenen.

.
Eritrea houdt patriarch Abune Antonios al veertien jaar gevangen

Deze maand is het veertien jaar geleden dat patriarch Abune Antonios uit Eritrea werd verwijderd uit zijn ambt en vervolgens werd gearresteerd. De patriarch was de leider van de Eritrees-Orthodoxe Kerk, n van de slechts vier officieel erkende religies in Eritrea.
Godsdienstvrijheid wordt in Eritrea al vele jaren bedreigd. Slechts enkele religies worden door de overheid officieel erkend: de Oosters-Orthodoxe Kerk, de Rooms-Katholieke Kerk, de Lutherse Kerk en de soennitische islam. Leden van deze gemeenschappen worden echter voortdurend gemonitord en gecontroleerd door de overheid, zodat ze geen bedreiging vormen voor de autoriteit van president Isaias Afewerki. Afewerki houdt alle zaken in Eritrea onder strikt autoritair bewind.

www.jubileecampaign.nl
Auteur: Reporter Creer datum: 17-02-2020 16:17:05

Zeven doden bij aanvallen op christenen Burkina Faso


Bij diverse aanvallen op christenen in Burkina Faso vielen vorige week ten minste zeven doden.

Islamitische extremisten schoten dinsdag Lankoand Babilibil dood, meldde Open Doors eind vorige week. Babilibil was diaken in een evangelische kerk in Sebba, een stad in het noordoosten van het West-Afrikaanse land. Ook stond hij aan de basis van de oprichting van enkele andere kerken in de regio.

De extremisten gebruikten de auto van de diaken voor de ontvoering van pastor Tindano Omar, samen met twee van zijn dochters, een zoon en twee neefjes. De ontvoerders lieten de dochters donderdag fysiek ongedeerd vrij. Snel daarna volgde echter het nieuws dat de mannen door de moslims waren gexecuteerd.

Deze moorden komen kort na een aanval op een protestantse kerk in Nagnounbougou, in het oosten van Burkina Faso. Gewapende mannen brachten daar vorige week zondag ten minste twee kerkgangers om het leven.

Reformatorisch Dagblad 17-02-20
Auteur: Reporter Creer datum: 28-02-2020 17:47:55
Succesvol lobbywerk:
Vietnam laat gevangenen vrij
Beste vrienden,

Tientallen ngo’s hebben zich in de afgelopen maanden het vuur uit de sloffen gelobbyd. Ze hoopten dat het Europees Parlement zou inzien dat het nog te vroeg is voor een Europees vrijhandelsverdrag met Vietnam. Ook Jubilee Campaign heeft via een open brief de dringende oproep gedaan om het EVFTA, zoals het verdrag heet, uit te stellen. Erst moet Vietnam vorderingen maken op het gebied van mensenrechten, dan is er pas ruimte voor handel.

Toch stemde het Europarlement op 11 februari vr het verdrag. Dat was ook wel te verwachten. Betekent dit dat onze inspanningen tevergeefs zijn geweest? Nee, zeker niet. Ten eerste stemde minder dan zestig procent van de Europarlementarirs voor ratificatie. 27 procent stemde tegen; we kunnen in de toekomst op hen rekenen als sterke bondgenoten. Misschien kunnen we zelfs de 17 procent die niet heeft gestemd voor ons winnen.

Nog een reden waarom ons lobbywerk zinvol is geweest: Vietnam voelt wel degelijk de druk om zijn imago op te vijzelen. Dat blijkt uit de vrijlating van twee gewetensgevangenen in januari, en de toestemming voor een bezoek van een EU-delegatie aan vier andere gevangenen. En van hen was voorganger Nguyen Trung Ton, die in 2018 werd veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf vanwege ‘staatsondermijnende activiteiten’.

Hoopvolle signalen uit een land waar christenen en andere minderheden het erg zwaar hebben. Wij blijven voor hen strijden. Doet u met ons mee?

In Zijn genade en vrede,
Het team van Jubilee Campaign
Auteur: Reporter Creer datum: 27-03-2020 14:13:50

Nieuwsbrief maart 2020
www.jubileecampaign.nl
Beste vrienden,

Het is alweer een paar weken geleden dat ik samen met een deel van ons team terugkwam uit Nigeria. Toch gaat er geen dag voorbij dat ik niet aan de christenen moet denken die we in de vluchtelingenkampen hebben bezocht. Vooral de verhalen over gruwelijkheden die ze hebben moeten meemaken, alleen maar omdat ze christen zijn in een moslimgebied, blijven me bij.

Voor het eerst reisde een jonge vrijwilliger mee om foto’s te maken en met beperkte middelen te filmen. Twee hoogtepunten willen we graag binnenkort met u delen: de ontmoeting met de weduwe en de zoon van de recent vermoorde pastor Andimi, en ons bezoek aan n van de vluchtelingenkampen in Benue State. We sturen u een notificatie als de video’s online staan.

Teleurstellingen
Op dit moment houdt de coronacrisis de wereld in haar greep. Ook voor ons betekent het een streep door onze plannen. Op 17 maart, tijdens de 43e sessie van de VN-Mensenrechtenraad, zouden we een side event organiseren met de titel ‘No Penalty For Apostasy’ (geen straf voor afvalligheid). In de afgelopen maanden is hiervoor veel werk verzet. Groot was dan ook de teleurstelling dat het evenement vanwege coronamaatregelen werd afgelast.

Ik vond het ook erg jammer dat ik nu niet de kans kreeg om Meriam Ibrahim te ontmoeten. Als u Jubilee Campaign al wat langer volgt, weet u vast nog dat we in 2014 actie hebben gevoerd voor haar vrijlating. Deze Soedanese christin kreeg de doodstraf voor afvalligheid van de islam. Door grote internationale druk, waaronder uit Nederland, besloot de regering van Soedan uiteindelijk om haar vrij te laten. Meriam zou als ervaringsdeskundige spreken op ons side event. Hopelijk krijgt ze volgend jaar maart een nieuwe kans, als we onze campagne bij de VN voortzetten.

Unieke kans
Een tweede ontwikkeling die we ‘on hold’ moesten zetten, is een verzoek uit het kantoor van de Hongaarse premier. De regering van Hongarije wil een netwerk van specialisten opzetten, die politici op het hoogste niveau moeten gaan adviseren over het beleid rondom christenvervolging. Door de jaren heen heeft Jubilee Campaign zo’n netwerk opgebouwd; dit biedt ons een unieke kans om ons in te zetten voor de ontwikkeling van een effectief internationaal beleid, waarmee de vervolgde kerk wordt gesteund. De besprekingen met de Hongaarse regering zijn nu echter ook uitgesteld.

Maar we mogen niet blijven stilstaan bij de teleurstellingen. Integendeel, we tellen onze zegeningen in de vorm van gebed en financile steun, die we voortdurend ontvangen van onze vrienden in Nederland. We vragen in het bijzonder gebed voor een deel van ons team dat nog in Nigeria zit. Het is niet zeker dat zij binnenkort nog naar huis kunnen komen.

In Zijn genade en vrede,
Peter Bronsveld
Auteur: Reporter Creer datum: 30-04-2020 22:25:44
Ng langer in Pakistaanse dodencel door coronacrisis

De rechtszaak van de terdoodveroordeelde christenen Shafqat Emmanuel en Shagufta Kausar is opnieuw uitgesteld. Het Pakistaanse echtpaar werd in 2013 gearresteerd voor vermeende godslastering. Op 8 april zou het hooggerechtshof in Lahore zich buigen over het hoger beroep dat advocaat Saif ul-Malook heeft aangetekend, maar vanwege coronamaatregelen zijn de rechtbanken voorlopig gesloten.

De teleurstelling over het uitstel is groot, omdat er goede hoop was dat de rechter beide christenen onschuldig zou verklaren. Bij de vorige hoorzitting in februari noemde hij het bewijs tegen het echtpaar ‘dubieus’.


‘Hun advocaat, die eerder met succes Asia Bibi verdedigde, heeft toen bijna een uur lang overleg gevoerd met de rechter’, vertelt Mirjam Bos, projectleider Pakistan. ‘Dat was goed nieuws, want tot nu toe werden de hoorzittingen steeds uitgesteld.’

Flinterdun bewijs

De rechtbank gaf bovendien opdracht tot onderzoek naar het bewijsmateriaal bij de rechtbank in Toba Tek Singh, waar het echtpaar in 2014 de doodstraf kreeg. Shafqat en Shagufta werden aangeklaagd door een moslimleider, die beweerde dat hij godslasterlijke sms’jes had ontvangen vanaf Shagufta’s telefoon. Bij nader onderzoek kon de simkaart echter niet worden getraceerd.

Ook is het hoogst onwaarschijnlijk dat de christenen de berichten hebben verstuurd. Shafqat en Shagufta zijn analfabeet en hebben geen onderwijs gevolgd, terwijl de meeste sms’jes in het Engels waren geschreven. Na marteling in de gevangenis bekende Shafqat weliswaar dat hij de berichten heeft verstuurd, maar hij vertelde later dat hij dit deed om zijn vrouw te redden.
.
Hoop op vrijspraak

De advocaat van het echtpaar heeft goede hoop dat het hooggerechtshof hen onschuldig zal verklaren, aldus Mirjam Bos. ‘Hij denkt dat er binnen een jaar een uitspraak zal zijn. Maar in Pakistan kun je nooit ergens zeker van zijn. En nu gooit de coronacrisis ook roet in het eten. Als de rechter het doodvonnis vernietigt, kan het bovendien nog enige tijd duren voordat de christenen daadwerkelijk worden vrijgelaten.’

Shafqat en Shagufta hadden het al moeilijk in de gevangenis, maar door de coronamaatregelen wordt hun situatie nog hachelijker. De autoriteiten hebben alle bezoek aan gevangenen verboden. Dit betekent dat ze geen extra voedsel meer krijgen, dat vaak door bezoekers werd meegenomen. Bovendien lopen ze in de gevangenis een groter risico om besmet te worden met het virus.

Internationale druk

Inmiddels komt er steeds meer internationale aandacht voor de zaak. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet Jubilee Campaign weten dat de Nederlandse ambassade in Islamabad de rechtszaak nauwlettend in de gaten houdt. Ook de Britse Lord David Alton, die zich hard maakt voor mensenrechten, houdt een vinger aan de pols. Eind maart schreef hij een brief aan de Pakistaanse president om er bij hem op aan te dringen dat Shafqat en Shagufta worden vrijgelaten.
Auteur: Reporter Creer datum: 8-06-2020 16:44:28
Moorden op Nigeriaanse christenen stijgen tot 'alarmerende hoogte'

In de eerste maanden van 2020 zijn minstens 620 Nigeriaanse christenen vermoord door Fulani-militanten en terreurgroep Boko Haram. Dat meldt de Nigeriaanse organisatie International Society for Civil Liberties & Rule of Law (kortweg ‘Intersociety’) in een rapport dat op 15 mei werd gepubliceerd.
‘De wreedheden tegen christenen gaan ongehinderd door en zijn gestegen tot alarmerende hoogte, terwijl het leger en de politiek de andere kant op kijken of samenwerken met de jihadisten’, aldus het rapport.

www.jubileecampaign.nl
Auteur: Reporter Creer datum: 6-08-2020 15:11:03
Iran zet vier christenen gevangen


Een echtpaar uit Iran en nog twee christenen kregen vorige week gevangenisstraffen wegens „acties tegen de nationale veiligheid, het bezoeken van huiskerken en het verspreiden van het christendom.”

Dat meldde Christian Solidarity Worldwide (CSW) dinsdag. De gevangenisstraffen variren van twee tot vijf jaar.

De vier christenen werden in februari gearresteerd, naar verluidt in verband met hun lidmaatschap van een huiskerk. Mervyn Thomas, directeur van CSW, roept Iran op alle christenen die in het land vastzitten, los te laten en de beperkingen op te heffen die de vrijheid van godsdienst inperken.

Thomas roept ook de internationale gemeenschap op om toezicht te houden op de situatie van mensenrechten in Iran. Het land staat op de negende plaats van de ranglijst christenvervolging van Open Doors.

Reformatorisch Dagblad 5-8-20
Auteur: Reporter Creer datum: 11-08-2020 10:32:00
Druk op Iraanse bekeerlingen neemt toe


Begin augustus kregen vier bekeerlingen gevangenisstraffen van twee tot vijf jaar vanwege „het verspreiden van zionistisch christendom” en „handelingen tegen de staatsveiligheid.” Ook zijn er willekeurige arrestaties en dient er een extreem hoge borgsom betaald te worden, aldus de Duitse mensenrechtenorganisatie IGFM maandag.

„Willekeurige arrestaties en absurde eisen zijn bedoeld om de slachtoffers en hun families verder onder druk zetten en vooral bekeerlingen te straffen”, aldus Martin Lessenthin, voorzitter van IGFM.

Hij zegt zich grote zorgen te maken over de „escalatie van de vervolging van religieuze gemeenschappen in Iran.” Volgens Lessenthin is de onderdrukking te wijten aan de groeiende angst van het regime voor kritiek.

Reformatorisch Dagblad 10-08-20
Auteur: Reporter Creer datum: 4-09-2020 15:54:45

Jubilee Campaign
Aug 27

Moordenaar van Pakistaanse christen loopt - ondanks aanklacht - nog steeds vrij rond

Christenen worden in Pakistan als onrein beschouwd; ze mogen niet eens een huis kopen in een moslimwijk.

Neergeschoten worden omdat je een huis in de verkeerde wijk hebt gekocht. Het overkwam Nadeem Joseph, een christen uit de Pakistaanse stad Peshawar. Een woedende buurman schoot hem neer op 4 juni 2020. 26 dagen later overleed hij aan zijn verwondingen. Ondanks politieke en maatschappelijke druk is de dader nog niet gepakt, en het is de vraag of dat ooit zal gebeuren.

Joseph kocht eerder dit jaar een huis in de wijk TV Colony in Peshawar. Meteen begonnen de pesterijen. ‘Ik had mijn huis nog niet eens afbetaald, toen Salman Khan mijn familie al begon lastig te vallen’, vertelde Joseph later vanuit het ziekenhuis. Buurman Khan was van mening dat de wijk alleen voor moslims bedoeld is.

‘Hoe durft een christelijk gezin tussen moslims te wonen’, zou hij gezegd hebben.


De spanningen tussen beide families liepen hoog op. Moslims scholden de christenen uit voor ‘choera’s’, een term die aangeeft dat christenen tot de onaanraakbare kaste van straatvegers en schoonmakers behoren. De deur van het christelijke gezin werd vernield, en lawaaierige motoren reden voortdurend langs het huis.

Op 4 juni kwam het tot een grote botsing. Salman Khan en zijn zoons pakten de wapens op en schoten Joseph twee keer in zijn buik. Zijn schoonmoeder en zwager werden in hun schouder en been geraakt. De christenen werden behandeld in het ziekenhuis, waar Joseph na meerdere operaties uiteindelijk overleed.

Veel druk, geen actie

Het drama ging niet onopgemerkt voorbij. Verschillende Pakistaanse politici en mensenrechtenactivisten vroegen aandacht voor Nadeem Joseph en andere christenen die hetzelfde meemaken. Met hulp van politici is druk uitgeoefend op de politie om de moord op Joseph officieel te onderzoeken.

Helaas komt die druk ook van de andere kant. De moslimfamilie van Khan gebruikt hun invloed en geld om de politie te dwingen het onderzoek stop te zetten. De politieagenten – meestal zelf ook moslim – zijn daar erg gevoelig voor. Vanwege de steekpenningen, maar ook omdat ze zelf slachtoffer kunnen worden van geweld en bedreigingen. Bovendien: een moslimbroeder oppakken, dat doe je niet.

De familie van Nadeem Joseph wordt ernstig bedreigd om de aanklachten tegen Salman Khan te laten vallen. Ook de politici die zich hebben uitgesproken voor de christenen worden door de moslim en zijn vrienden bedreigd. De kans is daardoor erg klein dat de dader wordt gepakt. Officieel wordt hij door de politie gezocht, maar in de praktijk blijft hij waarschijnlijk een vrij man. Zo werkt het recht in Pakistan
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier