Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Miranda
Creer datum:
25-10-2019 16:32:55
Winter in aankomst ?
Een snelle winter, mogelijk een Elfstedentocht !
Auteur: Miranda Creer datum: 25-10-2019 16:33:03
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 18/10/2019, geldig voor de periode tot en met zondag 17/11/2019.

Ondertussen is een eerste verwachting uitgegeven van de nakende winter, waarover meer te lezen is op de nieuwssite van onze website. Het moge duidelijk zijn dat er nog heel wat mitsen en maren zijn aan de komende winterverwachting, maar het blijft een zeer complex gegeven waarvan we nu slechts een aantal spelers op het veld leren kennen om tot betere prognoses te komen. Daarbij komt ook nog eens dat de NAO nog steeds negatief blijft de komende tijd. Een positieve NAO duidt op een westcirculatie, waardoor neerslagzones vlot van west naar oost trekken. Bij een negatieve NAO is deze circulatie verstoord en wordt het weer bij ons meer zuid-noord gericht, waardoor de weersprognoses wat minder betrouwbaar worden. We doen hieronder opnieuw een stevige poging om de weersevolutie van de komende weken te duiden via de weerkaarten van ECMWF.

Tijdens de eerste week, die loopt van maandag 21/10/2019 tot en met zondag 27/10/2019, lijkt er een drogere periode aan te komen. Met het natte weekend achter de rug, verleggen regenzones hun werkterrein naar de regio’s rond de Middellandse Zee. Opvallend is de sterke positieve luchtdrukafwijking rond IJsland, waardoor we dus ook nog steeds te maken hebben met een negatieve NAO. Normaal is de luchtdruk in de regio rond IJsland namelijk laag, terwijl dit nu dus relatief een stuk hoger ligt. Het wordt droger, al zullen er later in de week en tegen het weekend staartjes van regenzones binnensijpelen (met de meer actieve gebieden ten noorden van Nederland). Qua temperaturen zitten we nog steeds 1 tot 3 graden boven de norm, wat neerkomt op 15 of 16 graden in De Bilt, in tegenstelling tot de meer gebruikelijke 12 of 13 graden. De warmste gebieden vinden we terug in Centraal-Europa met daar aangenaam najaarsweer. Relatief koel weer vinden we vooral terug in Spanje, waar het flink gaat regenen en onweren. In Noord- en Midden-Scandinavi lijkt het weer ook kouder te zullen verlopen, met daar een stevige winterinval.

Tijdens de tweede week, die loopt van maandag 28/10/2019 tot en met zondag 03/11/2019, lijken er geen noemenswaardige afwijkingen te zullen zijn tegenover de klimatologie in Nederland. Enkele lokale signaaltjes geven aan dat het wat droger zal zijn dan de norm. Opvallend is opnieuw de sterke positieve luchtdrukafwijking boven IJsland en de lichte afwijking in het zuiden. De kans op een noordelijke tot oostelijke wind neemt dus toe, al geeft de 14-daagse pluimverwachting aan, dat het zowat alle kanten uit kan. Toch zien we in de temperatuursverwachting voor ons gebied dat het wat kouder zal worden dan gewoonlijk, niet veel, gemiddeld een graadje. De warmte concentreert zich vooral in het zuidoostelijke deel van Europa. In het noordelijk deel van Scandinavi blijft de winter stevig in het zadel. Benieuwd of dit al enige weerslag zal geven op het weer in Nederland.

Tijdens de derde week, die loopt van maandag 04/11/2019 tot en met zondag 10/11/2019, zijn er opnieuw weinig spannende verwachtingen te maken voor Nederland. De warmte lijkt nog steeds in het oosten en zuidoosten van Europa te zullen zitten, terwijl het weer in een langgerekt gebied tussen Spanje over West-Frankrijk en De Britse Eilanden naar Scandinavi te koud lijkt te zullen verlopen. De sterkste afwijking zit opnieuw in het midden- en noorden van Scandinavi. Bij ons zal het kwik dan eerder normaal zijn voor de tijd van het jaar. Dat betekent temperaturen die overdag rond 10 graden liggen en ’s nachts rond 3 graden. De kans op nachtvorst en vooral grondvorst neemt fors toe met deze rustige setting. Ook dat is uiteraard gebruikelijk voor de tijd van het jaar.

De vierde week, die loopt van maandag 11/11/2019 tot en met zondag 17/11/2019, wordt de luchtdrukafwijking positief boven Scandinavi. Een hogedrukgebied heeft grote kans om zich daar te vormen, wellicht door het koudere weer van de weken ervoor. De sneeuwgrens zal wellicht al wat zuidelijker liggen dan gewoonlijk en mogelijk is de sneeuwdikte ook al groter. Deze koudebel die er door de aanwezigheid van een sneeuwdek is, kan dus de reden zijn van het ontwikkelen van een hogedrukgebied. De kans zit er dus in dat er een droge oostelijke wind tot stand komt met ook grotere kans op nachtvorst. De kans op regen en wind is een stuk kleiner, gezien de verwachtte neerslaghoeveelheid toch zo’n 10 tot 30% minder is.

Conclusie
Er zijn sterke signalen dat de winter iets vroeger en vooral steviger zal invallen in Scandinavi. Of dat zijn effect zal hebben op ons weer, is dan wel de hamvraag. Vrij zeker is dat de NAO negatief blijft, wat wijst op een relatief hogedrukgebied boven IJsland en later in de maand november ook boven Scandinavi. De kans op een continentale wind bij ons neemt dan toe, alsook een grotere kans op nachtvorst.

Dirk Hostens

Auteur: Reporter Creer datum: 1-11-2019 15:14:15
Maandverwachting november: eerste winterprik?

Een westcirculatie was de afgelopen weken verantwoordelijk voor erg nat najaarsweer met soms ook behoorlijk wat wind. Deze westcirculatie is doorbroken en hogedrukgebieden vinden hun weg terug naar onze streken. Daarbij komt er even een opstuw van erg zachte lucht deze zaterdag over onze regio en kan het zuidoosten zelfs de 20 graden aantikken! Op zondag trekt een koufront over onze streken en daarna bouwt opnieuw een hogedrukgebied op die het weerbeeld domineert. De kern bevindt zich echter nabij IJsland, waarbij koude polaire lucht wordt aangevoerd. Het kwik bereikt dan overdag nog maar amper 11 of 12 graden. Is deze koude prik maar voor even of zijn we nu defintief naar de winter aan het evolueren? Je leest het in onze novemberverwachting!

Komende week zorgt een hogedrukgebied enige tijd voor droog en rustig weer met behoorlijk wat zon, na het opruimen van het ochtendgrijs. Er wordt echter frisse lucht aangevoerd waarbij het kwik overdag blijft steken op 11 of 12 graden en tijdens de nachten dalen de temperaturen tot rond het vriespunt. Een thermisch ‘dieptepunt’ wordt vooral op woensdag verwacht. Dan kan het in de ochtenduren regionaal een paar graden vriezen. De zon is wel volop aanwezig, maar het wordt uiteindelijk niet warmer dan 9 graden. In de tweede helft van de week bereiken storingen onze streken en de neerslagkansen nemen dan ook toe. De temperatuur gaat iets omhoog en ligt rond de norm van 12 graden. De nachten vallen wel wat zachter uit door bewolking. De minima liggen daarbij ruim boven 5 graden.

Westcirculatie keert terug
Volgende week domineert een westcirculatie het weerbeeld in ons land. Regenzones veroorzaken bewolking en regen. Normaal zouden we verwachten dat het wat zachter wordt met een westelijke aanvoer vanaf de relatief warme Atlantische Oceaan, maar de koudere lucht blijft in onze omgeving en daardoor komt het kwik overdag meestal niet hoger uit dan 12 of 13 graden. Daarbij wakkert de wind aan en deze is meestal matig van kracht. Later in de week zou het wat harder kunnen waaien. Het weekend van 9 en 10 november lijkt dan wel wat droger te verlopen en er zijn ook enkele opklaringen. Daarbij komt de wind wat minder krachtig uit de hoek. Tijdens de nacht kan het in opklaringsgebieden met weinig wind meer gaan afkoelen richting het vriespunt.

Winterprikje?
Tijdens de derde werkweek, die maandag 11 november start, schuift een uitloper van een hogedrukgebied over de Atlantische Oceaan tot over onze streken. Het is een aantal dagen droog en het ziet ernaar uit dat er ook wat zon op het programma staat. Echter in de ochtend is kans op nevel en mist, die plaatselijk hardnekkig kan zijn. De wind kiest voor het noordoosten en daarbij wordt er relatief droge, maar ook wel koude lucht vanuit Duitsland aangevoerd. De temperaturen gaan een flink stuk achteruit. In het tweede deel van de week zou het wel eens op grote schaal kunnen vriezen tijdens de nachten en overdag komt het kwik nog maar een paar graden boven nul uit! In het weekend is de winterpret over en keert het herfstweer terug. Daarbij wakkert de wind aan en neemt de wisselvalligheid toe. Het wordt dan wat zachter.

Onstuimig slot van november
Tweede helft van de maand komt de straalstroom over ons land te liggen. Daarbij wisselen depressies en kortdurende hogedrukgebieden elkaar snel af. Met andere woorden, het wordt erg wisselvallig met een afwisseling van droge perioden en perioden met regen. Of de zon tevoorschijn kan komen tijdens de drogere perioden is nog maar de vraag. Deze tijd van het jaar zijn de dagen immers erg kort en de zon is vaak niet meer voldoende krachtig om de wolken weg te branden. Als een depressie over of langs ons land trekt, kan het ook onstuimig worden met veel wind. De temperaturen zijn normaal voor de tijd van het jaar, rond 6 of 7 graden. Winterse perikelen, zoals de eerste smeltende sneeuw, staan voorlopig niet op het programma.

Conclusie
Opvallend is de plotse koude inval aan het begin van deze periode en een terugkeer naar het zeer zachte weer lijkt er voorlopig niet meer in te zitten. Aanvankelijk krijgen we vooral te maken met hogedrukinvloeden en is er ook ruimte voor de zon, de temperaturen liggen daarbij aan de lage kant met regionaal een paar graden vorst in de nachten. Volgende week wordt het tijdelijk zachter, wisselvalliger en trekt de wind aan. Halverwege de maand komen er ook enkele koude dagen voor met op grote schaal vorst, maar al snel krijgen we te maken met de straalstroom over onze streken. De tweede helft van november verloopt daardoor wisselvallig met soms veel wind. De temperaturen liggen rond normaal.

Michel Nulens en Jordi Huirne, MeteoGroup.


Auteur: Reporter Creer datum: 10-11-2019 18:26:57
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 08/11/2019, geldig voor de periode tot en met zondag 08/12/2019.

Oktober was een zachte maand, met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 11,6 C tegen 10,7 C normaal. Wel was het een zeer wisselvallige maand, met vooral in de eerste drie weken een groot aantam storingen en bijhorende wolken en regen (oktober was gemiddeld over Nederland dan ook een natte maand, met een neerslagtotaal van 107 mm ten opzichte van 83 mm normaal). Pas aan het einde van de maand kwam er meer rust in de atmosfeer, waardoor het droger en zonniger werd, maar meteen ook een stuk kouder (met maxima die onder de normalen doken), door een noordelijke stroming. In de nacht van 28 op 29 oktober daalde de temperatuur voor het eerst deze herfst op enkele plaatsen in Nederland tot onder het vriespunt. Ook in de twee laatste nachten van de maand was dit het geval. Pas op de allerlaatste dag van de maand werd ook in De Bilt, voor het eerst deze herfst, vorst genoteerd. De eerste week van november zit er op en is wisselvallig verlopen.

We gaan eens kijken hoe het verdergaat tot en met de eerste meteorologische winterdagen, dus begin december. Zijn er aanwijzingen voor (wat) winterweer?

Tijdens de eerste week, die loopt van maandag 11/11/2019 tot en met zondag 17/11/2019, zien we dat de luchtdruk boven het noorden van Scandinavi sterk stijgt, onder andere dankzij de zeer koude lucht die daar al een tijd hangt. Tegelijkertijd zien we een negatieve afwijking van de luchtdruk van boven de Britse Eilanden en de Noordzee tot over het centrale gedeelte van de Middellandse Zee. Hierdoor krijgen we een zuidoostelijke tot oostelijke stroming voorgeschoteld. De oostelijke component van deze stroming zorgt voor koude lucht van boven het centrale deel van het Europese continent, terwijl de zuidelijke component meestal garant kan staan voor de aanvoer van vochtige lucht van boven het Middellandse Zeegebied. Dit laatste zien we echter maar deels terug op de kaarten van de afwijking van de neerslag, die een licht ‘negatieve kleur’ laat zien, maar dan eigenlijk meer boven de Noordzee dan over land. Het zou deze week dus niet veel natter moeten worden dan het langjarig gemiddelde. De kaart met de afwijking van de temperatuur is veel duidelijker en laat waarden optekenen die 1 3 graden onder de normalen liggen. Het zou dus best kunnen dat volgende week de eerste ‘winterse neerslag’ (smeltende sneeuw) van het jaar valt in onze regio. Dit lijkt bevestigd te worden door de weermodellen, die onder andere dinsdag 12/11 en donderdag 14/11 winterse neerslag voorspellen in de Ardennen.

Tijdens de tweede week, die loopt van maandag 18/11/2019 tot en met zondag 24/11/2019, wordt de trend al meteen een stuk vager. De afwijking van hoge druk die we eerder nog boven het noorden van Scandinavi zagen, verplaatst zich een stuk oostelijker, naar het noorden van Rusland. Ook de negatieve afwijking van luchtdruk wordt afgezwakt en verplaatst zich iets zuidelijker, naar Zuidwest-Frankrijk en het Iberisch Schiereiland. Zodoende is er eigenlijk geen waarneembare trend in de luchtdruk meer waar te nemen boven onze omgeving. De trend voor neerslag laat boven onze streken ook geen afwijking zien, maar boven Duitsland en Polen is er wel een ‘negatieve tendens’. Dit zou dus betekenen dat het daar droger wordt dan normaal. Wie weet geldt dit uiteindelijk ook voor ons land en zien we een overwegend droge week op ons afkomen. De temperatuurtrend toont een licht negatieve afwijking. Dit zou dus kunnen wijzen op een droge en ‘koude’ week. De winter komt dichterbij!

Tijdens de derde week, die loopt van maandag 25/11/2019 tot en met zondag 1/12/2019, blijft de afwijking van hoge druk hangen boven het oosten van Europa en boven het westen van Rusland, terwijl er boven Noordwest-Europa wederom geen afwijking te zien is. De negatieve afwijking boven het zuiden van Europa is ook zo goed als verdwenen op de lange termijn-weermodellen. Het ‘drogere’ weer dat in de tweede week boven Duitsland en Polen lag, schuift lichtjes op naar het westen en komt zo tot boven het oosten van Nederland en Belgi te liggen. Een bevestiging van de tendens uit de tweede week, die er dus op kan wijzen dat deze 3e week van november ook iets droger zou kunnen verlopen dan normaal. De licht negatieve temperatuurtrend verdwijnt wel volledig en we zien eigenlijk geen afwijking meer boven ons. Wel zien we boven Oost-Europa een afwijking van +1 +3 graden ten opzichte van de lange termijn.

De vierde week loopt van maandag 02/12/2019 tot en met zondag 8/12/2019. Voor deze eerste week van de eerste wintermaand weten de lange termijn-modellen al helemaal niet meer welke kant ze uit willen. Behalve een lichte ‘blauwe vlek’ (negatieve afwijking) boven het noorden van Europa wat de luchtdruk betreft, kleurt de kaart helemaal wit. Dus bijna nergens is er een afwijking te bespeuren. Het wordt dus een ‘gewoon’ begin van de eerste wintermaand. Ook voor de neerslag valt de afwezigheid van kleuren op, wat dus wijst op een normaal verloop van de neerslagtendens. Geen overwegend natte, maar ook geen nadrukkelijk droge start van de laatste maand van het jaar dus. Alleen de kaart met temperatuursafwijking bekent kleur, maar niet boven ons. Het is dus nog even afwachten voordat we meer duidelijkheid krijgen over hoe het weer eruit zal zien in de eerste week van de weerkundige eerste wintermaand december!

Conclusie

Behalve een vrij uitgesproken tendens in de eerste week van deze vierweekse verwachting, met een oostelijke tot zuidoostelijke stroming, kouder weer dan normaal en misschien de eerste winterse neerslag van het seizoen, vervagen de tendensen zienderogen in de weken erna. Er valt dus nog geen lijn te trekken over de richting waarin het weer zich gaat ontwikkelen naar het eind van deze maand en het begin van december toe!

Tekst: Wouter de Geus, MeteoGroup Belgie.
Eindredactie: Jordi Bloem

Auteur: Reporter Creer datum: 15-11-2019 16:15:21
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 15/11/2019, geldig voor de periode tot en met zondag 15/12/2019.

Zoals we al schreven in de vierweekse verwachting van vorige week, zitten we momenteel in een koudere periode, met zowel dag- als nachttemperaturen die onder het langjarige gemiddelde duiken. Ook dit weekend zal het op veel plaatsen erg fris aanvoelen, met plaatselijke negatieve minima en een koude en kille wind. Deze week hebben we hier en daar trouwens ook winterse neerslag (smeltende sneeuw) waargenomen. De eerste tekenen van meer ‘winters weer’ zijn dus al opgedoken, maar toch blijft dit op korte termijn niet aanhouden. Naar het einde van de week en volgend weekend toe wordt het opnieuw zachter en halen we op veel plaatsen maxima van 10 graden of meer. Ook tijdens de nachten liggen de minima vaak 4 of 5 graden boven de normalen voor de tijd van het jaar. Laten we kijken wat de weermodellen ons op langere termijn voorschotelen!

Tijdens de eerste week, die loopt van maandag 18/11/2019 tot en met zondag 24/11/2019, zien we een duidelijke tendens op de kaarten voor wat betreft de luchtdruk. Aan de ene kant hebben we een negatieve afwijking, die zich uitstrekt van een gebied ten westen van Ierland tot de Golf van Biskaje en het noorden van het Iberisch Schiereiland, en aan de andere kant een positieve afwijking die loopt van het noorden van Scandinavi tot aan de Zwarte en de Kaspische Zee. Tussen beide komt een overwegend zuidoostelijke stroming op gang, die waarschijnlijk garant staat voor overwegend droog en iets zachter weer dan ‘normaal’. Dit zien we ook terug op de kaarten van de temperatuur, waarbij het van 3 tot 6 graden warmer zou worden in het hele oostelijke deel van Europa. De grens van dit warmer weer reikt tot aan Oost-Duitsland en kan dus, in mindere mate, invloed hebben op de temperatuur boven onze omgeving, wat de hogere verwachtte temperatuur verklaart voor het einde van de week en het weekend, waarvan sprake was in de inleiding. De kaarten van de neerslag voorspellen droger weer dan gewoonlijk, met plaatselijk van 10 tot 30% minder regen.

Tijdens de tweede week, die loopt van maandag 25/11/2019 tot en met zondag 1/12/2019, is de tendens voor de luchtdruk al meteen een stuk minder afgelijnd. De negatieve afwijking is een stuk opgeschoven naar de Atlantische Oceaan toe en bevindt zich nu ten zuidwesten van IJsland. Bovendien is de afwijking ook minder uitgesproken. De positieve afwijking is ook minder sterk en strekt zich uit over het oosten van Europa en het westen van Rusland. Het ziet er dus naar uit dat er een overwegend zuidelijke stroming op gang zou kunnen komen, maar de waarschijnlijkheid is niet heel erg groot. Een trend die wel erg uitgesproken is en blijft, is die van de temperatuur. Heel Europa, op uitzondering van het Iberisch Schiereiland, zou volgens de Extended range forecast van ECMWF, te maken krijgen met hogere temperaturen dan normaal. Voor onze omgeving gaat het om een afwijking van +1 +3 graden. Het zachte weer van het einde van vorige week en het weekend zet zich gewoon door en als we kijken naar de eigenlijke verwachtte temperaturen, zien we dat we vooral ’s nachts zachtere minima dan normaal verwachten. De kaart met de afwijking van de neerslag doet ons vermoeden dat we iets droger weer dan normaal zouden krijgen, al is de afwijking (0 tot -10% minder neerslag) eerder klein te noemen en bovendien niet erg uitgesproken.

De derde week loopt van maandag 02/12/2019 tot en met zondag 8/12/2019. Kijken we naar de eerste week van de eerste meteorologische wintermaand, dan lijken de afwijkingen van de luchtdruk kloksgewijs gedraaid ten opzichte van de week ervoor. Inderdaad, de negatieve afwijking is doorgeschoven naar het noorden van Scandinavi en het noordwesten van Europa, terwijl de positieve afwijking postvat boven het zuidwesten van Europa. Beide afwijkingen zijn niet erg uitgesproken en duiden op een mogelijk dominante westelijke stroming. De kaarten met de afwijking van de temperatuur pikken hier mooi op in, door nog steeds een vrij duidelijke positieve tendens op te tekenen. De temperatuur zou dus voor de derde week op rij hoger liggen dan normaal, met waarden van +1 +3 graden hoger dan het langjarig gemiddelde. De neerslagkaarten laten echter helemaal geen afwijking zien, noch in positieve noch in negatieve zin. Volgens deze lange termijnvoorspelling zou er dus evenveel neerslag vallen als normaal voor een eerste week van december.

Tijdens de vierde week, die loopt van maandag 9/12/2019 tot en met zondag 15/12/2019, zien we dat het beeld dat zich aftekende tijdens de derde week, bevestigd wordt. Een uitgesproken negatieve afwijking van de luchtdruk die zich uitstrekt over het hele noorden van de kaarten, die zich uitstrekt van boven Groenland in het westen tot West-Siberi in het oosten. De positieve afwijking bevindt zich op zijn beurt nog steeds boven het westelijke deel van het middellandse zeegebied en het noorden van Afrika. Dit laat opnieuw vermoeden dat we te maken krijgen met overwegend westelijke stromingen. Dit lijkt bovendien wederom uit de kaarten van de temperatuur, waar de ‘rode vlek’ (afwijking van +1 +3 graden ten opzichte van de normaal) nog altijd grote delen van Europa kleurt. De neerslagkaarten blijven echter, net als de week ervoor, ‘wit’ achter, dus zonder afwijking. Begin december zou dus wel eens vrij droog kunnen blijven!

Conclusie

De eerste week van deze vierweekse verwachting belooft ons droger en zachter weer dan normaal, vooral naar het einde van de week en het weekend toe, onder andere door een dominante zuidoostelijke stroming. Tijdens de tweede, derde n vierde week vallen vooral de afwijkingen van de temperatuur op, met aanhoudend zachter weer dan de normalen voor de tijd van het jaar. De winterse kou zit er dus nog niet meteen aan te komen als we de lange termijnvoorspellingen mogen geloven. Ook de relatieve droogte valt op. Nadat de twee laatste weken van november een vrij uitgesproken positieve afwijking van laten zien, verdwijnt deze wat in de eerste helft van december, zonder dat er zich echter een ‘natte periode’ aankondigt. Zacht, vrij droog maar waarschijnlijk ook vaak bewolkt weer dus!

Bron: Wouter de Geus

MeteoGroup
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier