Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Miranda
Creer datum:
25-10-2019 16:32:55
Winter in aankomst ?
Een snelle winter, mogelijk een Elfstedentocht !
Auteur: Miranda Creer datum: 25-10-2019 16:33:03
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 18/10/2019, geldig voor de periode tot en met zondag 17/11/2019.

Ondertussen is een eerste verwachting uitgegeven van de nakende winter, waarover meer te lezen is op de nieuwssite van onze website. Het moge duidelijk zijn dat er nog heel wat mitsen en maren zijn aan de komende winterverwachting, maar het blijft een zeer complex gegeven waarvan we nu slechts een aantal spelers op het veld leren kennen om tot betere prognoses te komen. Daarbij komt ook nog eens dat de NAO nog steeds negatief blijft de komende tijd. Een positieve NAO duidt op een westcirculatie, waardoor neerslagzones vlot van west naar oost trekken. Bij een negatieve NAO is deze circulatie verstoord en wordt het weer bij ons meer zuid-noord gericht, waardoor de weersprognoses wat minder betrouwbaar worden. We doen hieronder opnieuw een stevige poging om de weersevolutie van de komende weken te duiden via de weerkaarten van ECMWF.

Tijdens de eerste week, die loopt van maandag 21/10/2019 tot en met zondag 27/10/2019, lijkt er een drogere periode aan te komen. Met het natte weekend achter de rug, verleggen regenzones hun werkterrein naar de regio’s rond de Middellandse Zee. Opvallend is de sterke positieve luchtdrukafwijking rond IJsland, waardoor we dus ook nog steeds te maken hebben met een negatieve NAO. Normaal is de luchtdruk in de regio rond IJsland namelijk laag, terwijl dit nu dus relatief een stuk hoger ligt. Het wordt droger, al zullen er later in de week en tegen het weekend staartjes van regenzones binnensijpelen (met de meer actieve gebieden ten noorden van Nederland). Qua temperaturen zitten we nog steeds 1 tot 3 graden boven de norm, wat neerkomt op 15 of 16 graden in De Bilt, in tegenstelling tot de meer gebruikelijke 12 of 13 graden. De warmste gebieden vinden we terug in Centraal-Europa met daar aangenaam najaarsweer. Relatief koel weer vinden we vooral terug in Spanje, waar het flink gaat regenen en onweren. In Noord- en Midden-Scandinavi lijkt het weer ook kouder te zullen verlopen, met daar een stevige winterinval.

Tijdens de tweede week, die loopt van maandag 28/10/2019 tot en met zondag 03/11/2019, lijken er geen noemenswaardige afwijkingen te zullen zijn tegenover de klimatologie in Nederland. Enkele lokale signaaltjes geven aan dat het wat droger zal zijn dan de norm. Opvallend is opnieuw de sterke positieve luchtdrukafwijking boven IJsland en de lichte afwijking in het zuiden. De kans op een noordelijke tot oostelijke wind neemt dus toe, al geeft de 14-daagse pluimverwachting aan, dat het zowat alle kanten uit kan. Toch zien we in de temperatuursverwachting voor ons gebied dat het wat kouder zal worden dan gewoonlijk, niet veel, gemiddeld een graadje. De warmte concentreert zich vooral in het zuidoostelijke deel van Europa. In het noordelijk deel van Scandinavi blijft de winter stevig in het zadel. Benieuwd of dit al enige weerslag zal geven op het weer in Nederland.

Tijdens de derde week, die loopt van maandag 04/11/2019 tot en met zondag 10/11/2019, zijn er opnieuw weinig spannende verwachtingen te maken voor Nederland. De warmte lijkt nog steeds in het oosten en zuidoosten van Europa te zullen zitten, terwijl het weer in een langgerekt gebied tussen Spanje over West-Frankrijk en De Britse Eilanden naar Scandinavi te koud lijkt te zullen verlopen. De sterkste afwijking zit opnieuw in het midden- en noorden van Scandinavi. Bij ons zal het kwik dan eerder normaal zijn voor de tijd van het jaar. Dat betekent temperaturen die overdag rond 10 graden liggen en ’s nachts rond 3 graden. De kans op nachtvorst en vooral grondvorst neemt fors toe met deze rustige setting. Ook dat is uiteraard gebruikelijk voor de tijd van het jaar.

De vierde week, die loopt van maandag 11/11/2019 tot en met zondag 17/11/2019, wordt de luchtdrukafwijking positief boven Scandinavi. Een hogedrukgebied heeft grote kans om zich daar te vormen, wellicht door het koudere weer van de weken ervoor. De sneeuwgrens zal wellicht al wat zuidelijker liggen dan gewoonlijk en mogelijk is de sneeuwdikte ook al groter. Deze koudebel die er door de aanwezigheid van een sneeuwdek is, kan dus de reden zijn van het ontwikkelen van een hogedrukgebied. De kans zit er dus in dat er een droge oostelijke wind tot stand komt met ook grotere kans op nachtvorst. De kans op regen en wind is een stuk kleiner, gezien de verwachtte neerslaghoeveelheid toch zo’n 10 tot 30% minder is.

Conclusie
Er zijn sterke signalen dat de winter iets vroeger en vooral steviger zal invallen in Scandinavi. Of dat zijn effect zal hebben op ons weer, is dan wel de hamvraag. Vrij zeker is dat de NAO negatief blijft, wat wijst op een relatief hogedrukgebied boven IJsland en later in de maand november ook boven Scandinavi. De kans op een continentale wind bij ons neemt dan toe, alsook een grotere kans op nachtvorst.

Dirk Hostens

Auteur: Reporter Creer datum: 1-11-2019 15:14:15
Maandverwachting november: eerste winterprik?

Een westcirculatie was de afgelopen weken verantwoordelijk voor erg nat najaarsweer met soms ook behoorlijk wat wind. Deze westcirculatie is doorbroken en hogedrukgebieden vinden hun weg terug naar onze streken. Daarbij komt er even een opstuw van erg zachte lucht deze zaterdag over onze regio en kan het zuidoosten zelfs de 20 graden aantikken! Op zondag trekt een koufront over onze streken en daarna bouwt opnieuw een hogedrukgebied op die het weerbeeld domineert. De kern bevindt zich echter nabij IJsland, waarbij koude polaire lucht wordt aangevoerd. Het kwik bereikt dan overdag nog maar amper 11 of 12 graden. Is deze koude prik maar voor even of zijn we nu defintief naar de winter aan het evolueren? Je leest het in onze novemberverwachting!

Komende week zorgt een hogedrukgebied enige tijd voor droog en rustig weer met behoorlijk wat zon, na het opruimen van het ochtendgrijs. Er wordt echter frisse lucht aangevoerd waarbij het kwik overdag blijft steken op 11 of 12 graden en tijdens de nachten dalen de temperaturen tot rond het vriespunt. Een thermisch ‘dieptepunt’ wordt vooral op woensdag verwacht. Dan kan het in de ochtenduren regionaal een paar graden vriezen. De zon is wel volop aanwezig, maar het wordt uiteindelijk niet warmer dan 9 graden. In de tweede helft van de week bereiken storingen onze streken en de neerslagkansen nemen dan ook toe. De temperatuur gaat iets omhoog en ligt rond de norm van 12 graden. De nachten vallen wel wat zachter uit door bewolking. De minima liggen daarbij ruim boven 5 graden.

Westcirculatie keert terug
Volgende week domineert een westcirculatie het weerbeeld in ons land. Regenzones veroorzaken bewolking en regen. Normaal zouden we verwachten dat het wat zachter wordt met een westelijke aanvoer vanaf de relatief warme Atlantische Oceaan, maar de koudere lucht blijft in onze omgeving en daardoor komt het kwik overdag meestal niet hoger uit dan 12 of 13 graden. Daarbij wakkert de wind aan en deze is meestal matig van kracht. Later in de week zou het wat harder kunnen waaien. Het weekend van 9 en 10 november lijkt dan wel wat droger te verlopen en er zijn ook enkele opklaringen. Daarbij komt de wind wat minder krachtig uit de hoek. Tijdens de nacht kan het in opklaringsgebieden met weinig wind meer gaan afkoelen richting het vriespunt.

Winterprikje?
Tijdens de derde werkweek, die maandag 11 november start, schuift een uitloper van een hogedrukgebied over de Atlantische Oceaan tot over onze streken. Het is een aantal dagen droog en het ziet ernaar uit dat er ook wat zon op het programma staat. Echter in de ochtend is kans op nevel en mist, die plaatselijk hardnekkig kan zijn. De wind kiest voor het noordoosten en daarbij wordt er relatief droge, maar ook wel koude lucht vanuit Duitsland aangevoerd. De temperaturen gaan een flink stuk achteruit. In het tweede deel van de week zou het wel eens op grote schaal kunnen vriezen tijdens de nachten en overdag komt het kwik nog maar een paar graden boven nul uit! In het weekend is de winterpret over en keert het herfstweer terug. Daarbij wakkert de wind aan en neemt de wisselvalligheid toe. Het wordt dan wat zachter.

Onstuimig slot van november
Tweede helft van de maand komt de straalstroom over ons land te liggen. Daarbij wisselen depressies en kortdurende hogedrukgebieden elkaar snel af. Met andere woorden, het wordt erg wisselvallig met een afwisseling van droge perioden en perioden met regen. Of de zon tevoorschijn kan komen tijdens de drogere perioden is nog maar de vraag. Deze tijd van het jaar zijn de dagen immers erg kort en de zon is vaak niet meer voldoende krachtig om de wolken weg te branden. Als een depressie over of langs ons land trekt, kan het ook onstuimig worden met veel wind. De temperaturen zijn normaal voor de tijd van het jaar, rond 6 of 7 graden. Winterse perikelen, zoals de eerste smeltende sneeuw, staan voorlopig niet op het programma.

Conclusie
Opvallend is de plotse koude inval aan het begin van deze periode en een terugkeer naar het zeer zachte weer lijkt er voorlopig niet meer in te zitten. Aanvankelijk krijgen we vooral te maken met hogedrukinvloeden en is er ook ruimte voor de zon, de temperaturen liggen daarbij aan de lage kant met regionaal een paar graden vorst in de nachten. Volgende week wordt het tijdelijk zachter, wisselvalliger en trekt de wind aan. Halverwege de maand komen er ook enkele koude dagen voor met op grote schaal vorst, maar al snel krijgen we te maken met de straalstroom over onze streken. De tweede helft van november verloopt daardoor wisselvallig met soms veel wind. De temperaturen liggen rond normaal.

Michel Nulens en Jordi Huirne, MeteoGroup.


Auteur: Reporter Creer datum: 10-11-2019 18:26:57
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 08/11/2019, geldig voor de periode tot en met zondag 08/12/2019.

Oktober was een zachte maand, met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 11,6 C tegen 10,7 C normaal. Wel was het een zeer wisselvallige maand, met vooral in de eerste drie weken een groot aantam storingen en bijhorende wolken en regen (oktober was gemiddeld over Nederland dan ook een natte maand, met een neerslagtotaal van 107 mm ten opzichte van 83 mm normaal). Pas aan het einde van de maand kwam er meer rust in de atmosfeer, waardoor het droger en zonniger werd, maar meteen ook een stuk kouder (met maxima die onder de normalen doken), door een noordelijke stroming. In de nacht van 28 op 29 oktober daalde de temperatuur voor het eerst deze herfst op enkele plaatsen in Nederland tot onder het vriespunt. Ook in de twee laatste nachten van de maand was dit het geval. Pas op de allerlaatste dag van de maand werd ook in De Bilt, voor het eerst deze herfst, vorst genoteerd. De eerste week van november zit er op en is wisselvallig verlopen.

We gaan eens kijken hoe het verdergaat tot en met de eerste meteorologische winterdagen, dus begin december. Zijn er aanwijzingen voor (wat) winterweer?

Tijdens de eerste week, die loopt van maandag 11/11/2019 tot en met zondag 17/11/2019, zien we dat de luchtdruk boven het noorden van Scandinavi sterk stijgt, onder andere dankzij de zeer koude lucht die daar al een tijd hangt. Tegelijkertijd zien we een negatieve afwijking van de luchtdruk van boven de Britse Eilanden en de Noordzee tot over het centrale gedeelte van de Middellandse Zee. Hierdoor krijgen we een zuidoostelijke tot oostelijke stroming voorgeschoteld. De oostelijke component van deze stroming zorgt voor koude lucht van boven het centrale deel van het Europese continent, terwijl de zuidelijke component meestal garant kan staan voor de aanvoer van vochtige lucht van boven het Middellandse Zeegebied. Dit laatste zien we echter maar deels terug op de kaarten van de afwijking van de neerslag, die een licht ‘negatieve kleur’ laat zien, maar dan eigenlijk meer boven de Noordzee dan over land. Het zou deze week dus niet veel natter moeten worden dan het langjarig gemiddelde. De kaart met de afwijking van de temperatuur is veel duidelijker en laat waarden optekenen die 1 3 graden onder de normalen liggen. Het zou dus best kunnen dat volgende week de eerste ‘winterse neerslag’ (smeltende sneeuw) van het jaar valt in onze regio. Dit lijkt bevestigd te worden door de weermodellen, die onder andere dinsdag 12/11 en donderdag 14/11 winterse neerslag voorspellen in de Ardennen.

Tijdens de tweede week, die loopt van maandag 18/11/2019 tot en met zondag 24/11/2019, wordt de trend al meteen een stuk vager. De afwijking van hoge druk die we eerder nog boven het noorden van Scandinavi zagen, verplaatst zich een stuk oostelijker, naar het noorden van Rusland. Ook de negatieve afwijking van luchtdruk wordt afgezwakt en verplaatst zich iets zuidelijker, naar Zuidwest-Frankrijk en het Iberisch Schiereiland. Zodoende is er eigenlijk geen waarneembare trend in de luchtdruk meer waar te nemen boven onze omgeving. De trend voor neerslag laat boven onze streken ook geen afwijking zien, maar boven Duitsland en Polen is er wel een ‘negatieve tendens’. Dit zou dus betekenen dat het daar droger wordt dan normaal. Wie weet geldt dit uiteindelijk ook voor ons land en zien we een overwegend droge week op ons afkomen. De temperatuurtrend toont een licht negatieve afwijking. Dit zou dus kunnen wijzen op een droge en ‘koude’ week. De winter komt dichterbij!

Tijdens de derde week, die loopt van maandag 25/11/2019 tot en met zondag 1/12/2019, blijft de afwijking van hoge druk hangen boven het oosten van Europa en boven het westen van Rusland, terwijl er boven Noordwest-Europa wederom geen afwijking te zien is. De negatieve afwijking boven het zuiden van Europa is ook zo goed als verdwenen op de lange termijn-weermodellen. Het ‘drogere’ weer dat in de tweede week boven Duitsland en Polen lag, schuift lichtjes op naar het westen en komt zo tot boven het oosten van Nederland en Belgi te liggen. Een bevestiging van de tendens uit de tweede week, die er dus op kan wijzen dat deze 3e week van november ook iets droger zou kunnen verlopen dan normaal. De licht negatieve temperatuurtrend verdwijnt wel volledig en we zien eigenlijk geen afwijking meer boven ons. Wel zien we boven Oost-Europa een afwijking van +1 +3 graden ten opzichte van de lange termijn.

De vierde week loopt van maandag 02/12/2019 tot en met zondag 8/12/2019. Voor deze eerste week van de eerste wintermaand weten de lange termijn-modellen al helemaal niet meer welke kant ze uit willen. Behalve een lichte ‘blauwe vlek’ (negatieve afwijking) boven het noorden van Europa wat de luchtdruk betreft, kleurt de kaart helemaal wit. Dus bijna nergens is er een afwijking te bespeuren. Het wordt dus een ‘gewoon’ begin van de eerste wintermaand. Ook voor de neerslag valt de afwezigheid van kleuren op, wat dus wijst op een normaal verloop van de neerslagtendens. Geen overwegend natte, maar ook geen nadrukkelijk droge start van de laatste maand van het jaar dus. Alleen de kaart met temperatuursafwijking bekent kleur, maar niet boven ons. Het is dus nog even afwachten voordat we meer duidelijkheid krijgen over hoe het weer eruit zal zien in de eerste week van de weerkundige eerste wintermaand december!

Conclusie

Behalve een vrij uitgesproken tendens in de eerste week van deze vierweekse verwachting, met een oostelijke tot zuidoostelijke stroming, kouder weer dan normaal en misschien de eerste winterse neerslag van het seizoen, vervagen de tendensen zienderogen in de weken erna. Er valt dus nog geen lijn te trekken over de richting waarin het weer zich gaat ontwikkelen naar het eind van deze maand en het begin van december toe!

Tekst: Wouter de Geus, MeteoGroup Belgie.
Eindredactie: Jordi Bloem

Auteur: Reporter Creer datum: 15-11-2019 16:15:21
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 15/11/2019, geldig voor de periode tot en met zondag 15/12/2019.

Zoals we al schreven in de vierweekse verwachting van vorige week, zitten we momenteel in een koudere periode, met zowel dag- als nachttemperaturen die onder het langjarige gemiddelde duiken. Ook dit weekend zal het op veel plaatsen erg fris aanvoelen, met plaatselijke negatieve minima en een koude en kille wind. Deze week hebben we hier en daar trouwens ook winterse neerslag (smeltende sneeuw) waargenomen. De eerste tekenen van meer ‘winters weer’ zijn dus al opgedoken, maar toch blijft dit op korte termijn niet aanhouden. Naar het einde van de week en volgend weekend toe wordt het opnieuw zachter en halen we op veel plaatsen maxima van 10 graden of meer. Ook tijdens de nachten liggen de minima vaak 4 of 5 graden boven de normalen voor de tijd van het jaar. Laten we kijken wat de weermodellen ons op langere termijn voorschotelen!

Tijdens de eerste week, die loopt van maandag 18/11/2019 tot en met zondag 24/11/2019, zien we een duidelijke tendens op de kaarten voor wat betreft de luchtdruk. Aan de ene kant hebben we een negatieve afwijking, die zich uitstrekt van een gebied ten westen van Ierland tot de Golf van Biskaje en het noorden van het Iberisch Schiereiland, en aan de andere kant een positieve afwijking die loopt van het noorden van Scandinavi tot aan de Zwarte en de Kaspische Zee. Tussen beide komt een overwegend zuidoostelijke stroming op gang, die waarschijnlijk garant staat voor overwegend droog en iets zachter weer dan ‘normaal’. Dit zien we ook terug op de kaarten van de temperatuur, waarbij het van 3 tot 6 graden warmer zou worden in het hele oostelijke deel van Europa. De grens van dit warmer weer reikt tot aan Oost-Duitsland en kan dus, in mindere mate, invloed hebben op de temperatuur boven onze omgeving, wat de hogere verwachtte temperatuur verklaart voor het einde van de week en het weekend, waarvan sprake was in de inleiding. De kaarten van de neerslag voorspellen droger weer dan gewoonlijk, met plaatselijk van 10 tot 30% minder regen.

Tijdens de tweede week, die loopt van maandag 25/11/2019 tot en met zondag 1/12/2019, is de tendens voor de luchtdruk al meteen een stuk minder afgelijnd. De negatieve afwijking is een stuk opgeschoven naar de Atlantische Oceaan toe en bevindt zich nu ten zuidwesten van IJsland. Bovendien is de afwijking ook minder uitgesproken. De positieve afwijking is ook minder sterk en strekt zich uit over het oosten van Europa en het westen van Rusland. Het ziet er dus naar uit dat er een overwegend zuidelijke stroming op gang zou kunnen komen, maar de waarschijnlijkheid is niet heel erg groot. Een trend die wel erg uitgesproken is en blijft, is die van de temperatuur. Heel Europa, op uitzondering van het Iberisch Schiereiland, zou volgens de Extended range forecast van ECMWF, te maken krijgen met hogere temperaturen dan normaal. Voor onze omgeving gaat het om een afwijking van +1 +3 graden. Het zachte weer van het einde van vorige week en het weekend zet zich gewoon door en als we kijken naar de eigenlijke verwachtte temperaturen, zien we dat we vooral ’s nachts zachtere minima dan normaal verwachten. De kaart met de afwijking van de neerslag doet ons vermoeden dat we iets droger weer dan normaal zouden krijgen, al is de afwijking (0 tot -10% minder neerslag) eerder klein te noemen en bovendien niet erg uitgesproken.

De derde week loopt van maandag 02/12/2019 tot en met zondag 8/12/2019. Kijken we naar de eerste week van de eerste meteorologische wintermaand, dan lijken de afwijkingen van de luchtdruk kloksgewijs gedraaid ten opzichte van de week ervoor. Inderdaad, de negatieve afwijking is doorgeschoven naar het noorden van Scandinavi en het noordwesten van Europa, terwijl de positieve afwijking postvat boven het zuidwesten van Europa. Beide afwijkingen zijn niet erg uitgesproken en duiden op een mogelijk dominante westelijke stroming. De kaarten met de afwijking van de temperatuur pikken hier mooi op in, door nog steeds een vrij duidelijke positieve tendens op te tekenen. De temperatuur zou dus voor de derde week op rij hoger liggen dan normaal, met waarden van +1 +3 graden hoger dan het langjarig gemiddelde. De neerslagkaarten laten echter helemaal geen afwijking zien, noch in positieve noch in negatieve zin. Volgens deze lange termijnvoorspelling zou er dus evenveel neerslag vallen als normaal voor een eerste week van december.

Tijdens de vierde week, die loopt van maandag 9/12/2019 tot en met zondag 15/12/2019, zien we dat het beeld dat zich aftekende tijdens de derde week, bevestigd wordt. Een uitgesproken negatieve afwijking van de luchtdruk die zich uitstrekt over het hele noorden van de kaarten, die zich uitstrekt van boven Groenland in het westen tot West-Siberi in het oosten. De positieve afwijking bevindt zich op zijn beurt nog steeds boven het westelijke deel van het middellandse zeegebied en het noorden van Afrika. Dit laat opnieuw vermoeden dat we te maken krijgen met overwegend westelijke stromingen. Dit lijkt bovendien wederom uit de kaarten van de temperatuur, waar de ‘rode vlek’ (afwijking van +1 +3 graden ten opzichte van de normaal) nog altijd grote delen van Europa kleurt. De neerslagkaarten blijven echter, net als de week ervoor, ‘wit’ achter, dus zonder afwijking. Begin december zou dus wel eens vrij droog kunnen blijven!

Conclusie

De eerste week van deze vierweekse verwachting belooft ons droger en zachter weer dan normaal, vooral naar het einde van de week en het weekend toe, onder andere door een dominante zuidoostelijke stroming. Tijdens de tweede, derde n vierde week vallen vooral de afwijkingen van de temperatuur op, met aanhoudend zachter weer dan de normalen voor de tijd van het jaar. De winterse kou zit er dus nog niet meteen aan te komen als we de lange termijnvoorspellingen mogen geloven. Ook de relatieve droogte valt op. Nadat de twee laatste weken van november een vrij uitgesproken positieve afwijking van laten zien, verdwijnt deze wat in de eerste helft van december, zonder dat er zich echter een ‘natte periode’ aankondigt. Zacht, vrij droog maar waarschijnlijk ook vaak bewolkt weer dus!

Bron: Wouter de Geus

MeteoGroup
Auteur: Reporter Creer datum: 22-11-2019 16:03:15
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 22/11/2019, geldig voor de periode tot en met zondag 22/12/2019.

Het weer schommelt de laatste tijd nogal, met een afwisseling van nattere, zachtere, drogere en zonnige of juist koudere periodes. Dit maakt het interessant voor wie het weer dagelijks volgt, want er is veel variatie, maar voor de langere termijn moet nog maar blijken of er zich een echte trend aftekent.

Tijdens de eerste week, die loopt van maandag 25/11/2019 tot en met zondag 1/12/2019, laat de tendens voor de luchtdruk een negatieve afwijking zien, die zich uitstrekt van een gebied ten westen van de Golf van Biskaje tot boven het noorden van Duitsland. Dit laat vermoeden dat het vooral lagedrukgebieden zijn die de komende week zullen opduiken op de weerkaarten, met dus een overwegend zuidwestelijke stroming tot gevolg, die vochtige maar ook vrij zachte lucht aanvoert. Kijken we naar de kaart met de trend voor de neerslag, dan zien we inderdaad dat er boven het westen van Europa, van de Portugese kust en Galici in het zuiden, tot de Waddeneilanden en Denemarken in het noorden van 10 tot 30% meer regen verwacht wordt dan het langjarige gemiddelde. Nu blijft natuurlijk de vraag of dit zal vallen heel de week, of dat er een aantal erg natte dagen tussenzitten. Dat vochtige oceaanlucht relatief zacht is, zien we vrij duidelijk op de kaarten van de trend van de temperatuur. Die kleurt namelijk helemaal rood voor grote delen van Europa en zeker ook voor de Benelux. Er worden dus temperaturen verwacht die 1 3 graden hoger liggen dan ‘normaal’ voor deze tijd van het jaar.

Tijdens de tweede week, die loopt van maandag 02/12/2019 tot en met zondag 8/12/2019, is de negatieve afwijking van de luchtdruk opgeschoven naar Finland en het noordwesten van Rusland. En een positieve afwijking van de luchtdruk is ingetekend boven de Golf van Biskaje. Deze configuratie brengt, via een westelijke stroming, opnieuw zachte oceaanlucht. Maar door de nabijheid van de hoge druk is de atmosfeer wel vaak stabieler van opbouw, wat dus minder neerslag zou moeten geven. En inderdaad, beide stellingen worden gestaafd door de modellen van de temperatuur en de neerslag. De eerste kleurt nog altijd rood voor het overgrote deel van het continent, wat dus inhoudt dat de temperaturen ook tijdens de tweede week 1 3 graden hoger blijven dan het langjarig gemiddelde. Op de kaart met de neerslag kun je nog een kleine ‘blauwe vlek’ waarnemen boven onder andere de Benelux, Duitsland en Denemarken. Het betreft hier tot 10% meer neerslag dan normaal, maar dus wel al minder dan de 10 30% extra die in de eerste week berekend wordt.

De derde week loopt van maandag 9/12/2019 tot en met zondag 15/12/2019. Voor deze week is de positieve afwijking van de luchtdruk verdwenen richting Noord-Afrika, terwijl er zich over heel het noorden van Europa een negatieve afwijking staat ingetekend. Als deze trend zich effectief zou doorzetten, zou dit dus betekenen dat we die week opnieuw onder aanvoer van oceaanlucht komen te liggen, die voor relatief zachte temperaturen zorgt. Het mag dan ook geen verrassing heten dat de kaart van de temperatuur haar rode kleur van de eerste twee weken behoudt. Het zou dus voor de derde week achter elkaar tussen 1 en 3 graden zachter blijven dan normaal. Slecht nieuws voor de liefhebbers van koud winterweer, al is het nog maar half december en kan er nog veel gebeuren voordat de lente weer aanbreekt! De verwachting van de neerslag is wel veel minder duidelijk en op een paar lichtblauwe vlekjes boven Noordwest-Europa na is er ‘niks’ te zien. Er worden dus geen afwijkende hoeveelheden regen of andere neerslag verwacht.

Tijdens de vierde week, die loopt van maandag 16/12/2019 tot en met zondag 22/12/2019, zien we dat de trend van de weken ervoor doorgetrokken wordt, toch zeker wat de temperatuur betreft. De kaart voor deze parameter voor de vierde week lijkt inderdaad op een kopie van die van de weken ervoor, met opnieuw een te verwachten temperatuur die 1 3 graden hoger zou liggen dan normaal voor deze periode van het jaar. Laten we ons oog vallen op de kaarten met de luchtdruk, dan zien we dat die zachte lucht waarschijnlijk verband houdt met een negatieve afwijking ten zuiden van IJsland, die dus voor een overwegend zuidwestelijke stroming zorgt. Deze aanvoer van vochtige en zachte oceaanlucht hoeft echter niet noodzakelijkerwijs gepaard te gaan met grotere hoeveelheden neerslag, want die kaart laat, tot slot, geen enkele trend meer zien.

Conclusie

Daar waar de kaarten van de eerste week nog vrij duidelijk zijn wat de neerslag betreft, met een verwachting van een vrij nat patroon, wordt deze trend gaandeweg minder duidelijk in de volgende weken van de verwachting. De kaarten van de luchtdruk vertonen vrij veel variatie in hun verwachte afwijking van de normaal, maar komen eigenlijk steeds op hetzelfde neer, namelijk een aanvoer van lucht van boven de Atlantische Oceaan. Dit leidt ertoe dat de temperatuurskaarten wl een duidelijke trend laten zien: heel de maand gemiddeld 1 3 graden zachter dan het langjarig gemiddelde. Een tendens die zich de afgelopen jaren ook vaak heeft voorgedaan bij het begin van het ‘koude’ seizoen. Maar zoals eerder geschreven: de winter is nog niet begonnen en er is dus nog hoop voor de liefhebbers van koude weersomstandigheden!

Bron: Wouter de Geus, MeteoGroup Belgie

Auteur: Reporter Creer datum: 6-12-2019 14:42:48
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 29/11/2019, geldig voor de periode tot en met zondag 29/12/2019.

Deze vierweekse termijnverwachting loopt al tot na de kerst. Hoewel dergelijke voorspellingen op een dergelijke lange termijn vaak nog aan veranderingen onderhevig zijn, kloppen de grote lijnen meestal wel. Het wordt dus wel een beetje spannend om te kijken wat het weer aan het einde van deze periode wordt. Is er een kans of kansje op een witte Kerst bijvoorbeeld? Dit weekend begint de meteorologische winter en dat lijkt gepaard te gaan met (wat) kouder weer, waarbij het in de nachten gaat vriezen. De astronomische winter laat nog even op zich wachten. Houdt het koudere weer aan, en kunnen we al een eerste voorzichtige blik op Kerstmis werpen? We proberen het in ieder geval met deze vierweekse verwachting.

Tijdens de eerste week, die loopt van maandag 02/12/2019 tot en met zondag 08/12/2019, staat er rustig weer op het programma, met kans op nachtelijke vorst. Mede dankzij de invloed van hoge luchtdruk blijft het overwegend droog en zijn er momenten voor de zon. Op maandag kan er wel nog een enkele regenbui in de kustgebieden vallen, maar vervolgens is het droog tot vrijdag. Er staat weinig wind, waardoor makkelijk mist kan ontstaan. Nevel en mist kunnen overdag overgaan in lage wolkenvelden, die dan soms moeilijk kunnen oplossen. Bovendien verlopen de nachten koud met minima die rond of net onder het vriespunt liggen. Het kan daarbij lokaal glad worden. De middagtemperatuur komt meestal uit op waarden tussen 5 en 9 graden. Alleen op plaatsen waar de mist hardnekkig blijft, is het enkele graden kouder.

Aan het einde van de week komt een westelijke luchtstroming opzetten en kunnen oceaandepressies en storingen ons bereiken. De neerslagkansen nemen sterk toe en hierbij wordt het een fractie zachter.

Tijdens de tweede week, die loopt van maandag 09/12/2019 tot en met zondag 15/12/2019, komt de temperatuur even boven het langjarig gemiddelde uit aan het begin van de week. Hierna wordt het echter kouder en liggen de maxima rond de normale waarden voor de tijd van het jaar; rond 6 of 7 graden. Bij een matige zuidwestenwind worden storingen aangevoerd en bijna iedere dag kan regen verwacht worden of vallen regenbuien. Een neerslagkans tussen 90 en 95 procent spreekt hierbij boekdelen. Uiteraard zijn er tussendoor ook drogere momenten. Tijdens de nachten zorgen de talrijke wolkenvelden voor een geringe afkoeling. Er wordt in deze week dan ook geen nachtelijke vorst verwacht. Ook het weekend verloopt volgens deze berekeningen somber en vrij nat. Er kan dan tijdelijk ook wat meer wind komen te staan.

De derde week loopt van maandag 16/12/2019 tot en met zondag 22/12/2019 en we zien vooral een ‘strak’ windveld in onze omgeving. Daarbij golft een regenzone over het land en blijft zelfs enkele dagen plakken. De eerste helft van de week verloopt dan ook nog steeds erg nat en het kwik komt wel wat hoger uit, kan in de buurt van 10 graden stagneren. In de tweede helft van de week kan een hogedrukgebied tijdelijk het weerbeeld overheersen en volgt een droger intermezzo, dat tot het weekend aanhoudt. Ons land bevindt zich aan de noordelijke flank van de kern van het hogedrukgebied. Hierbij schuiven vaak wolkenvelden over ons land en is het nog de vraag of we ook de zon te zien krijgen. Gezien het operationele weermodel ruim positieve minimumtemperaturen aanhoudt, lijkt er van opklaringen niet veel terecht te komen. Met aanvoer van milde luchtsoorten komt het kwik overdag nog steeds in de buurt van 10 graden uit. Er is dus helemaal geen sprake van winterweer. Tijdens het weekend kunnen storingen tot ons land doordringen, maar de neerslaghoeveelheden lijken beperkt te zijn.

Tijdens de vierde week, die loopt van maandag 23/12/2019 tot en met zondag 29/12/2019, komt er opnieuw een strakke, stevige westelijke stroming op gang. Hierbij krijgt de wind een belangrijke rol toebedeeld. Bovendien brengen talrijke wolkenvelden geregeld regen met zich mee. Ook op eerste kerstdag kan enige tijd regen vallen. Daarbij zijn de temperaturen ruim positief en met de huidige uitdraai van de weermodellen is er dan ook maar een nauwelijks tot geen kans op sneeuw. De westelijke luchtstroming blijft de hele week gehandhaafd met realatief zacht, maar vooral ook erg nat weer. In het weekend zou een hogedrukgebied tijdelijk voor droger weer zorgen met in de nacht iets lagere temperaturen.

Conclusie

Met het aanbreken van de meteorologische en later de astronomische winter zou in deze experimentele lange termijn verwachting al enig winterweer uit de bus kunnen rollen. Met de huidige uitdraai van het weermodel vertoeven we echter meestal in een westelijke stroming, waarbij de straalstroom zich boven of in de buurt van ons land bevindt. Daarbij wordt overwegend zachte lucht aangevoerd die gepaard gaat met veel wolken en perioden met regen. Alleen in de eerste week is het weerbeeld een tikkeltje winters door de tempraturen die tijdens de nacht met het vriespunt ‘flirten’. Hoewel de ervaring leert dat de weerkaarten wel eens helemaal kunnen veranderen op lange termijn, kunnen we al een voorzichtige prognose voor de kerst maken: “Relatief zacht en nat, waarbij het grasveld groen ziet en van een witte kerst dus geen sprake is.”

Michel Nulens, MeteoGroup Belgi.

Auteur: Reporter Creer datum: 14-12-2019 14:39:46
Zijn er al indicaties voor winterweer?

Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 13/12/2019, geldig voor de periode tot en met zondag 12/01/2019.

In de vorige vierweekse termijnverwachting konden we een tipje van de sluier oplichten voor de periode tot voorbij Nieuwjaar. Met de experimentele maandverwachting kunnen we nu al kijken tot halverwege januari, de wintermaand of sneeuwmaand. Of die maand de term sneeuwmaand verdient, is nog maar zeer de vraag. De aanloop naar kerst ziet er al niet zo veelbelovend uit voor de liefhebbers van winterweer, die wellicht telkens reikhalzend uitkijken naar de nieuwe runs die uit de krachtige computers van het Europese centrum ECMWF rollen. Helaas, het lijkt bijna wel even lente te worden in de aanloop naar kerst. Toch zijn er lichtpuntjes want er zijn indicaties dat de straalstroom zich wat meer naar het zuiden gaat verleggen in de aanloop naar kerst.

Tijdens de eerste week, die loopt van maandag 16/12/2019 tot en met zondag 22/12/2019, begint de straalstroom sterk te meanderen, waardoor de stroming naar het zuiden draait. Hierbij wordt er zuidelijke continentale lucht aangevoerd. Er valt soms wat regen, maar bovenal blijft het ’t grootste deel van de tijd droog en de temperaturen zijn allesbehalve winters. Dit weertype houdt de hele week aan. Ook blijven de nachttemperaturen ruim boven het vriespunt. Opvallend is ook dat met deze zuidelijke wind Midden- en Oost-Europa op de weerkaart bijkans rood kleurt. In landen als Slowakije, Hongarije en Roemeni kan het kwik tot 10 graden boven de norm voor de tijd van het jaar uitkomen. Bij ons ligt het kwik 3 tot 6 graden boven de norm. Vooral in het centrum en oosten van het land kan het kwik op dinsdag bijvoorbeeld ruim boven 10 graden uitkomen. Mogelijk wordt er dinsdag in het zuiden van het land, met de hulp van wat fhn, 15 graden gehaald.

Tijdens de tweede week, die loopt van maandag 23/12/2019 tot en met zondag 29/12/2019, verlegt de straalstroom zich wat meer naar het zuiden. Dat opent perspectieven, want de kans bestaat dan dat de koude lucht, die momenteel boven Scandinavi aanwezig is, zomaar toch bij ons kan komen. Het lijkt er echter op dat dit niet meteen zal gebeuren. Het weermodel ECMWF geeft ook voor deze periode een overduidelijk signaal voor bovengemiddeld zacht weer. Opnieuw zit het epicentrum van de warmte in het oosten en zuidoosten van het Europese continent, maar ook in Nederland zal het zo’n 1 tot 3 graden te warm zijn voor de tijd van het jaar. Rond de kerstperiode zal het kwik overdag rond 6 of 7 graden liggen voor De Bilt, wat kouder in de heuvels van Limburg en wat zachter vlak aan de kust. Dat houdt dus in dat we een groene kerst gaan hebben. Of de kerstdagen al dan niet nat zullen verlopen, is nog wat vroeg, maar de kans is bij zacht weer altijd groter. Buiten de kustgebieden, waar het wellicht wat natter zal zijn, is er geen belangrijk signaal dat het natter of droger zal zijn. De luchtdruk zal alvast wel al een stuk lager zijn dan gemiddeld. Rond de Middellandse Zee lijkt het dan weer wel een stuk natter te zullen verlopen dan gewoonlijk. Dat komt dan ook mooi overeen met de wat zuidelijkere straalstroom, die de depressies meer naar het zuiden begeleidt.

De derde week loopt van maandag 30/12/2019 tot en met zondag 05/01/2019 Dan is de luchtdruk boven het Middellandse Zeegebied nog steeds vrij laag. Elders is er weinig afwijking. Dat wil zeggen dat de gebruikelijke luchtdrukverdeling een eerder zachte week brengt. Tussen een lagedrukgebied boven IJsland en een hogedrukgebied van de Azoren, zal er immers een zuidwestelijke stroming staan. Hoewel niet zo’n grote afwijking, zal de middagtemperatuur nog iets hoger liggen dan de gemiddelde van 4 of 5 graden. Er zijn geen indicaties dat het bijzonder droog of nat zal verlopen in onze gebieden.

De vierde week, die loopt van maandag 06/01/2019 tot en met zondag 12/01/2019, lijkt vrij normaal te zullen verlopen, met wellicht een hogere temperatuur dan gewoonlijk boven het noorden en noordwesten van Nederland. Ook zullen die regio’s en met name de kustgebieden wat natter verlopen. Wat de luchtdrukverdeling betreft, zien we geen belangrijk signaal naar boven of naar onder. Een iets lagere luchtdruk boven de Azoren kan mogelijk wijzen op een wat sputterende straalstroom. Dat kan op zijn beurt betekenen dat er toch dat de deur naar de winter op een kier wordt gezet.

Conclusie
Ondanks hoopgevende indicaties lijkt alles erop dat de winter niet meteen na de kerstdagen zal binnenvallen. Na een erg zachte eerste week, zal de kerstweek toch een stuk normaler verlopen met wellicht de nodige regenzones. De kans dat de winter binnenvalt tijdens het begin van januari is niet zo heel groot, gezien de luchtdrukverdeling nog steeds normaal zal zijn met een typische zuidwestelijke, lees zachte, stroming. Met een sputterende straalstroom, die mogelijk ook zijn werkterrein meer naar het zuiden verlegt, is er echter wel wat verder in de maand n en ander mogelijk. Wie weet, kan het weer ons toch nog te verrassen.

Dirk Hostens

MeteoGroup
Auteur: Reporter Creer datum: 20-12-2019 18:54:23
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 20/12/2019, geldig voor de periode tot en met zondag 19/01/2020.

De laatste maand van het jaar verliep tot nu toe erg wispelturig op meteorologisch vlak. We startten de maand met een koude, maar uiterst zonnige periode. Tijdens de kraakheldere nachten kon het dan ook licht vriezen in het hele land. Vervolgens werd het zachter, maar viel er bijna iedere dag wat regen. De laatste dagen werden zelfs uitzonderlijk hoge temperaturen bereikt voor midden december en kwam het regionaal zelfs tot dagrecords. Deze vierweekse verwachting omvat de rest van de maand en daarmee ook de eindejaarsperiode. Wie droomt van een witte kerst moeten we helaas teleurstellen, want een winterse periode zit niet in de korte termijn verwachting. Worden winterliefhebbers tijdens het nieuwe jaar dan beloond met een sneeuwtapijtje en ijs in de sloten? We zoeken het voor je uit in deze lange termijn verwachting.

Tijdens de eerste week, die loopt van maandag 23/12/2019 tot en met zondag 29/12/2019, komt er een einde aan de strakke zuidelijke aanvoer, waardoor de uitzonderlijk hoge temperaturen gaan terugvallen tot normalere waarden. Bovendien wordt deze week een stuk droger dan normaal. Een opbouw van hogedruk over West-Europa blokkeert eindelijk nog eens de actieve straalstroom; depressies en regengebieden worden omgeleid en ook de meeste wolkenvelden blijven afwezig. De kerstdagen lijken dan ook vrij zonnig te verlopen en daarmee wordt december 2019 een zonovergoten maand. De lucht komt van oorsprong vanaf de Atlantische Oceaan en dus echt koud wordt het ook niet. Dan toch niet overdag, want ’s nacht kan het licht vriezen onder een heldere sterrenhemel.

Tijdens de tweede week, die loopt van maandag 30/12/2019 tot en met zondag 05/01/2020, wordt een stijging van de luchtdruk verwacht in de Atlantische Oceaan ten westen van Ierland. De invloedssfeer van dit hoog bereikt Nederland nog net en er wordt tijdens de eerste week van januari dus minder neerslag dan normaal verwacht. Desondanks kan er toch af en toe nog wat regen of een bui doordringen tot in onze omgeving. Het temperatuursverloop tijdens het begin van 2020 zal afhankelijk zijn van de exacte positie van het Atlantische hoog, wellicht wordt er gematigde zeelucht aangevoerd met dus opnieuw normale of zachte temperaturen. De kans bestaat echter dat de hogedrukkern naar het noorden migreert en de wind bij ons omslaat naar het noordoosten. Dan kan er flink koudere lucht doordringen vanuit Noord-Europa.

De derde week loopt van maandag 06/01/2020 tot en met zondag 12/01/2020 en de modelvoorspellingen tonen weinig tendensen tijdens deze periode. Wellicht betekent dit een “normale” drukverdeling in ons deel van de wereld. We verwachten opnieuw een flink actieve straalstroom die van west naar oost vloeit zonder veel omzwervingen. Regengebieden en depressies worden afgewisseld door hogedrukrugjes. De gematigde zeelucht houdt het echter zeer eentonig voor wat betreft de temperatuur. De maxima schommelen waarschijnlijk rond het gemiddelde voor de tijd van het jaar.

Tijdens de vierde week, die loopt van maandag 13/01/2020 tot en met zondag 19/01/2019, is er geen winters patroon te bespeuren op de weerkaarten. Zo’n lange termijn voorspelling is natuurlijk erg onzeker, maar toch lijkt er ook tijdens het tweede deel van januari een zonaal stromingspatroon op gang te komen. Een wisselvallig weerbeeld met regen en droge perioden valt ons weer te beurt. Als het ’s nachts helder is, kan het licht vriezen. Overdag worden dan normale temperaturen verwacht rond 5 of 6 graden.

Conclusie
Een droog intermezzo kondigt zich de komende twee weken aan met de opbouw van hogedruk in onze regio. De straalstroom wordt tijdelijk geblokkeerd, maar omwille van de positie van de hogedrukgebieden kan echt koude lucht ons niet bereiken. Zonnige dagen en frisse nachten vallen ons wel te beurt tijdens de kerst- en eindejaarsperiode. De winter kan zijn goede voornemens echter niet waarmaken, want het begin van 2020 brengt ons opnieuw wisselvallig en relatief zacht weer.

Sam Hias

Auteur: Reporter Creer datum: 9-01-2020 17:59:02

Opnieuw een zachte winter: goed voor de energierekening n de muggen

Meer muggen, minder strooiwagens en weinig kans op een Elfstedentocht. De winter is tot nu toe mild en dat merken we. Ook in de stookkosten: volgens energieleveranciers Essent en Eneco gebruikten huishoudens afgelopen maand zo'n veertig kubieke meter gas minder. Dat scheelt op de energierekening zo'n 30 euro.

"Dat we deze winter nog niet echt een koude periode hebben gehad, is bijzonder", zegt NOS-weerman Marco Verhoef. Het KNMI noemde de afgelopen decembermaand "zeer zacht". Het werd gemiddeld 5,8 graden in De Bilt, tegen een langjarig gemiddelde van 3,4 graden. En het begin van januari is ook zacht, vandaag werd het in grote delen van het land 13 graden.
Wat is een langjarig gemiddelde?

Zogeheten langjarige gemiddelden worden door het KNMI gebruikt om het klimaat te beschrijven. De gemiddelden worden iedere tien jaar opnieuw berekend over een periode van dertig jaar. De huidige langjarige gemiddelde temperatuur voor december is bijvoorbeeld 3,4 graden, berekend over de periode 1981 tot en met 2010.

Volgend jaar komt het KNMI met nieuwe langjarige gemiddelden, voor de periode 1991 tot en met 2020.

Volgens Verhoef houdt het zachte weer deze winter voorlopig aan. "Het ziet er niet naar uit dat het in januari nog koud gaat worden. Maar onderschat februari en maart niet: misschien gaat de temperatuur dan alsnog naar omlaag, dat kunnen we nu nog niet voorspellen."

Overigens is het niet voor het eerst dat het (tot nu toe) niet zo koud is: het KNMI typeerde ook de vorige winters als zacht. In 2015 was december met een gemiddelde temperatuur van 9,6 graden zelfs de zachtste decembermaand in minstens drie eeuwen.
IJsvogels en muizen

Het warme winterweer heeft invloed op de flora en fauna in ons land. Bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit heeft al bloeiende narcissen in zijn tuin staan. "Dat is wel heel vroeg."

Ook vogels die van warmte houden, zoals de ijsvogel, vinden het in Nederland nu goed toeven, zegt Van Vliet. "En vogels die normaal gesproken de koude winter ontvluchten zoals kieviten, zijn nog steeds in Nederland. Ze zien geen noodzaak om te vertrekken."

Zogenoemde invasievogels komen in de winter normaal gesproken in grote getale over vanuit Scandinavi. Maar volgens de Vogelbescherming lijkt het er dit jaar op dat zo'n invasie uit blijft. Dat komt doordat de vogels daar genoeg eten kunnen vinden en ze liever bij hun broedgebied in de buurt blijven.

We hebben enerzijds invasievogels die in Scandinavi blijven, maar tegelijkertijd trekt onze zachte winters ook zuidelijke vogels aan zoals de Cetti's zanger. Deze soort is een insectenvanger en door het zachte weer zijn er nog genoeg insecten waardoor het vogeltje hier nu nog is.

Het zachte winterweer vinden ook muizen en muggen aangenaam. Van Vliet, die een website beheert waar mensen muggenoverlast kunnen melden, ziet veel actieve muggen op de radar. Ook zijn er door gebrek aan vorst meer muizen, zegt hij. "Er is voldoende voedsel voor ze. Vorst is een selectiemechanisme in de natuur."

NOS 9-1-20
Auteur: Reporter Creer datum: 25-01-2020 17:35:57


Van onze weerman
Raymond KlaassenWEERPLAZA WEERINHETNIEUWS WEEREXPERT 30 DAAGSE: GEEN KOUDE SIGNALEN

21 januari 2020 11:25 uur (bijgewerkt: 21 januari 2020 20:51 uur)

Slecht nieuws voor de winterfan die zijn laatste hoop op februari had gezet. In de nieuwe 30 daagse verwachting zien we totaal geen signalen van kou van betekenis. Het lijkt er dan ook op dat deze meteorologische winter als een nachtkaars uitgaat zover die berhaupt al is aangegaan.
Zachter dan normaal

Tsja, zachter dan normaal, het is de zin die we vrijwel in elke 30 daagse hebben geschreven deze winter en ook nu kunnen we er niet omheen. Tot 1 maart zien we iedere week een warme 'blob' op de weerkaarten van het Europees Centrum en een zonale stroming lijkt ook februari te gaan domineren. De grootste warmte-afwijking zien we boven het oosten van Europa waar verschillen van 3 tot ruim 8 graden ten opzichte van normaal worden verwacht.
27 januari - 2 februari
27 januari - 2 februari

24 februari - 1 maart
24 februari - 1 maart

Hierboven twee weekkaarten, alle tussenliggende weken laten precies hetzelfde beeld zien. Afwijkingen naar kou zijn amper te vinden.

Speldenprik kan altijd

Een week die zachter verloopt dan normaal sluit natuurlijk geen kortstondig winterweer uit. Een keer een noordelijke stroming met winterse buien of een paar nachten met vorst zijn altijd mogelijk. Het zijn hooguit winterse speldenprikken, niet meer dan dat. Een langdurige winterse periode is met deze kaarten geen optie. Aanhoudende vorst en natuurijspret in Nederland is op basis van deze kaarten onwaarschijnlijk.

Volgende week nat

De huidige week verloopt dankzij een krachtige hogedrukgebied zeer rustig en ook droog. Neerslag wordt op afstand gehouden. Volgende week wordt de stroming weer westelijk en trekken er storingen over het land. Het wordt duidelijk wisselvalliger en ook natter. In de 15 daagse was dit beeld al goed te zien, maar ook in de neerslagafwijking voor volgende week zien we duidelijk natte tendens.

Auteur: Reporter Creer datum: 21-02-2020 17:02:06
Weststroming blijft domineren

Een constant te warm Europa kan in de winter eigenlijk alleen maar als de westcirculatie op volle toeren blijft draaien. Luchtdrukkaarten die de patronen schetsen voor op zeeniveau, voor de zeer langetermijn laten dit ook zien. De lagedruk blijft boven het noorden van Europa terwijl we de hogedruk boven het zuiden van Europa terugvinden. De strakke westelijke bovenstroming poetst elke poging tot significante rug- of trogvorming weg zodat er geen moment een aanwijzing is dat de luchtdrukverdeling voor lange tijd op zijn kop kan worden gezet.

Wisselvallig
Een dergelijk weststroming betekent ook iets anders. Het weerbeeld zal vaak wisselvallig zijn. De westciruclatie zet namelijk de deur open voor oceaanstoringen die regen en soms veel wind kunnen brengen. De afgelopen dagen, maar ook de komende week zullen we dat met enige regelmaat gaan merken. Net als deze week zal het volgende week vaak nat zijn.

Na volgende week is de neerslaghoeveelheid over het algemeen normaal in onze regio. De meeste activiteit binnen de zonale stroming lijkt zich dan meer noordelijk te gaan afspelen waardoor de prognoses voor Noorwegen zeer nat zijn.

Amerikaans model toont zelfde beeld
Wie zijn allerlaatste winterhoop op het Amerikaanse model had gevestigd moeten we ook teleurstellen. Ook dit model laat een zachter dan normaal beeld zien voor de rest van februari en maart.

Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier