Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Reporter
Creer datum:
17-10-2019 20:06:58
Wereldnieuws 4e kwartaal 2019
Het laatste nieuws
Auteur: Reporter Creer datum: 17-10-2019 20:08:21
VS: staakt-het-vuren voor noorden van Syri afgesproken

De Verenigde Staten heeft met Turkije afgesproken dat er een staakt-het-vuren komt in het noorden van Syri. Dat zei de Amerikaanse vicepresident Mike Pence in een persconferentie, nadat hij in Ankara vier uur lang had overlegd met de Turkse president Erdogan.

Volgens Pence schorten de Turken de opmars in Syri voor vijf dagen op, om zo Koerdische YPG-milities de kans te geven terug te trekken.

Pence zei dat Turkije dankzij het instellen van het staakt-het-vuren eventuele sancties vanuit de VS ontloopt. Verder zou hij van de Koerdische milities de garantie hebben gekregen dat zij zich "ordelijk" terugtrekken.

Turkije heeft nog niet officieel gereageerd op de aankondiging van Pence, die zijn persconferentie samen met zijn minister Pompeo gaf op de Amerikaanse ambassade.

Een Turkse overheidsbron laat aan persbureau Reuters enkel weten dat zijn land "precies heeft gekregen wat we wilden".

"Geweldig nieuws vanuit Turkije", twittert de Amerikaanse president Trump. "Miljoenen levens zullen worden gered." Verder dankte hij Erdogan.

NOS 17-10-19
Auteur: Reporter Creer datum: 29-11-2019 17:48:41


Nieuwsbrief november 2019
www.jubileecampaign.nl

Nigeria:
Het is vijf voor twaalf!

Een handdruk bevestigt de contracten voor de aankoop van zaden, die zojuist zijn getekend. Hiermee kunnen christenboeren, die uit hun dorpen in Noord-Nigeria moesten vluchten, vanaf het volgende oogstseizoen een inkomen genereren.

Beste vrienden,

U kent Jubilee Campaign langer dan vandaag. U weet dus ook dat we graag buiten de kaders denken. Hoe goed het ook is om op te roepen tot gebed en noodhulp te verlenen, onze handen jeuken altijd om mr te doen. We willen niet alleen de slachtoffers van het onrecht helpen, maar we willen ook iets aan het onrecht zelf doen. In deze nieuwsbrief vertellen we u graag hoe we dat in Nigeria doen.

De situatie in Nigeria
Nigeria staat aan de rand van een burgeroorlog. Nu de oorlog in Syri op z’n eind loopt, zien we dat het conflict zich via Libi, Soedan en Tsjaad heeft verplaatst naar West-Afrika. Vooral in Nigeria is de georganiseerde terreur door fundamentalistische moslimgroeperingen fors toegenomen.

Het gaat hier niet om arme, onderontwikkelde nomaden die de wapens hebben opgepakt om een heilige oorlog te voeren tegen christenen en andere niet-moslims. De escalatie van het geweld in Nigeria maakt deel uit van een bredere en meer sinistere context. Dat zien we aan de gebruikte wapens, het geld en de professionele training waarover de terreurgroepen beschikken.
De buitenlandse belangen in Nigeria zijn groot. Jubilee Campaign spreekt regelmatig met politici, geestelijk leiders en zakenmensen in het Midden-Oosten, die een rol kunnen spelen in stille diplomatie en (vredes)onderhandelingen.
Bemiddelen op hoog niveau
Jubilee Campaign heeft de afgelopen jaren genvesteerd in onderzoek, en in het bouwen aan politieke relaties in Nigeria en landen die geopolitieke belangen hebben in West-Afrika. Ons doel is om in kaart te brengen wat er achter de schermen echt aan de hand is. Daarvoor zijn we meerdere malen in het Midden-Oosten geweest, waar we op het hoogste niveau contact hebben gelegd met leiders binnen de moslimwereld die ‘dichtbij het vuur zitten’.

Onze conclusie op basis van het onderzoek en de gesprekken: het is een kwestie van tijd voordat de vlam in de pan slaat en Nigeria in een allesvernietigende burgeroorlog belandt.

Maar er zijn ook hoopgevende signalen. Aan beide kanten van het conflict zijn er politieke en religieuze leiders die zich graag willen inzetten om escalatie te voorkomen. We voelen ons vereerd dat er steeds vaker een beroep op ons team wordt gedaan om via informele contacten te bemiddelen tussen sleutelfiguren in deze crisis.
Een regeringsdelegatie brengt een werkbezoek aan een landbouwproject in de Nigeriaanse deelstaat Kaduna.
Landbouw als economische aanjager
Naast onze inzet om een burgeroorlog te voorkomen, vindt Jubilee Campaign het ook belangrijk om te werken aan structurele oplossingen voor de gevolgen van het conflict. Het is belangrijk dat de vier miljoen vluchtelingen in West-Afrika hun huizen en levens weer kunnen opbouwen.

Op dit moment zijn we bezig met het ontwikkelen van een pilot, waarmee we het leven van 366 gezinnen (ongeveer 1000 mensen) weer op de rails willen helpen. Aangezien de meeste vluchtelingen een agrarische achtergrond hebben, ligt landbouw voor de hand. De verschaffing van voedselzekerheid is dan ook een belangrijke doelstelling in dit programma.

Daarvoor hebben we, met de hulp van onze achterban, een stuk land van 500 hectare voor onbepaalde tijd beschikbaar gemaakt voor landbouw. Ook hebben we met financile steun van het Nederlandse Koppert Foundation zaad ingekocht, en hebben we contracten getekend met organisaties die namens de VN een vaste prijs betalen voor de producten (mais en bonen). ‘Onze’ boeren hebben na de oogst in het voorjaar dus een gegarandeerd inkomen en kunnen een bestaan opbouwen.
Een modelwoning die in de hoofdstad Abuja is gebouwd, om aan te tonen dat het mogelijk is om een huis te bouwen voor ongeveer 5000 euro.
Huisvesting
Het is samen met onze lokale partners en bouwspecialisten gelukt om een huis te ontwikkelen dat voor 5000 tot 9000 euro kan worden gebouwd. Hiermee willen we de vluchtelingen aan gepaste huisvesting helpen, die zij door een hypotheekregeling zelf kunnen afbetalen op basis van hun oogstopbrengsten. Omdat ze van de VN een hogere prijs krijgen voor hun producten, kunnen zij een deel van hun inkomen hiervoor gebruiken.

Vorig jaar hebben we 25 hectare land aangekocht, waarop een modeldorp zal worden ontwikkeld. Naast de huizen zullen er ook een kerk, politiebureau, winkeltjes en markt worden gebouwd. Op de afbeeldingen hieronder krijgt u een indruk van de plannen die onze architect heeft gemaakt.
De plattegrond van het dorp dat onderdak zal gaan bieden aan 366 christelijke gezinnen.
Plattegrond van drie typen woningen.
Een overzicht van de bouwkosten.
Dankbaar
Onze dank gaat uit naar onze achterban, die ons met gebed en donaties doorlopend steunt om dit mooie werk te doen. Het ontroert ons iedere keer weer als er voldoende fondsen beschikbaar zijn om in te kunnen springen als er een noodkreet ‘uit het veld’ komt.

In Zijn Genade en Vrede,
Het team van Jubilee Campaign

GEBED GEVRAAGD!
Binnenkort hopen we weer in het Midden-Oosten te zijn, waar we in het geheim belangrijke gesprekken zullen faciliteren. Hierover zullen we vanzelfsprekend niet rapporteren. We vragen wel om uw gebed, omdat we ons in dit proces letterlijk in het hol van de leeuw wagen. Dankuwel!
Auteur: Reporter Creer datum: 29-12-2019 22:43:04

Robbie ontmoette God op een duintop in Domburg: ‘De tranen liepen over mijn wangen’

DOMBURG - Twee jaar geleden heeft Robbie Tabak uit Aagtekerke God ontmoet. Op een duintop in Domburg. Het was mooi weer, weet hij nog wel. Had je hem daarvr gevraagd of God bestond, dan had hij gezegd: nee. Net zomin als Sinterklaas of de Kerstman.

Ondine van der Vleuten

Hij was een jaar of twaalf toen hij tot de conclusie kwam dat God niet bestaat. ,,Het strookte niet met wat ik om me heen zag. Het was ook gewoon onlogisch. Op de christelijke basisschool waar ik zat, werd voorgelezen uit de Bijbel. Ik vond de verhalen schitterend en vaak ook spannend. Met het geloof had ik verder niks. Thuis werd er niet over gesproken, al komen allebei mijn ouders wel uit een gelovig gezin. Mijn moeder, een Poolse, is katholiek opgevoed; mijn vader Nederlands-Hervormd.”
Vervelend ventje

,,Ik was best een vervelend ventje, als puber. Grote mond, arrogant. Als iemand gepest werd, zou ik eerder meedoen dan opkomen voor zo iemand. Ik heb een twee jaar oudere zus en ging veel met andere leeftijdsgenoten om. Samen naar school rijden, samen uitgaan, samen voor het eerst dronken worden. En roken natuurlijk. Thuis viel het wel mee, maar daarbuiten kon ik best wat uitvreten.”

,,Met school had ik het al snel gehad. Leren, dat vond ik maar niks. Nooit opletten in de les, spijbelen, dat soort grappen. Na een jaartje Hotelmanagement bij Scalda ben ik gestopt met studeren. Ik had geld apart gezet van bijbaantjes in de horeca; daarvan ben ik toen eerst eens gaan reizen. Australi gezien, Nieuw-Zeeland. Niks serieus, lekker vakantie vieren. Toen ik terugkwam was ik iets zelfstandiger. Iets verantwoordelijker. Ik ging werken, in de horeca. Dat was vooral ‘s zomers hard werken, en als je vrij was, net zo hard feesten. Werd ik daar gelukkig van? Nee. Ik vroeg me best vaak af: waarom dan? Wat mis ik? Waarom kan ik me niet gewoon gelukkig voelen? Maar erover praten deed ik niet. Tegenover elkaar liet je je nooit van je kwetsbare kant zien.“
Geen toeval

,,Ik ging in die tijd elke week een kilometer of wat lopen. Vijf als ik de avond tevoren doorgezakt was. Twintig als ik fit was. En altijd hetzelfde traject. Vanaf mijn huis, richting Westkapelle. Altijd dezelfde richting op.”

,,Maar die dag niet. Achteraf denk ik: dat is geen toeval geweest. Die dag liep ik richting Oostkapelle, zonder erbij na te denken. Het was een mooie dag, die 21e september 2017. Ik was niet de enige die besloten had een stukje te gaan joggen. Ik passeerde een man die rek- en strekoefeningen deed. We groetten elkaar in het voorbijgaan. Ik liep verder. Na een tijdje hoorde ik zijn voetstappen achter me naderbij komen. Ken je dat, dat iemand op een gegeven moment zo ongeveer naast je loopt, iemand die je niet kent? In zo’n ongemakkelijke stilte? Hij was de eerste die het zwijgen doorbrak. Of ik zin had om samen een rondje te doen, vroeg hij. Gezelliger, toch? Ik vond het prima. We hadden direct een klik. Tijdens het lopen hebben we over van alles en nog wat gepraat. Zijn gezin, werk, dat zijn vrouw zwanger was van de tweede, ditjes en datjes.”
Er knapte iets

,,Bij de duinen richting Domburg scheidden zich onze wegen. Hij wilde rechtdoor richting Westkapelle, ik linksaf. En toen, vlak voor we ieder onze weg zouden vervolgen, zei hij zomaar uit het niets: ,,Ben jij gelovig?” Ik antwoordde direct: ,,Nee!”

,,Tegelijk voelde ik iets knappen. Anders kan ik het niet omschrijven. Ik brak. Ik voelde me verdrietig, verlaten, eenzaam, depressief, verloren. Diep, diep ellendig. Het duurde een paar seconden en het was heel extreem. Ik ontweek zijn blik en vroeg, met een dikke keel: ,,En jij? Ben jij gelovig?” Hij knikte. ‘Ja, ik ben gelovig.’ ”

,,Precies op dat moment voelde ik iets over me heen komen dat ik nooit eerder ervaren had. Warm. Wonderbaarlijk. Intens geluk. Verbondenheid. Harmonie. Vrede. Ook dat weer heel kort. Hij praatte nog even door over zijn geloof, tot ik afscheid nam. In totale verwarring ben ik op een bankje gaan zitten. De tranen liepen over mijn wangen.”

,,Ik zei niets tegen mijn ouders toen ik thuiskwam. Die nacht kon ik alleen maar denken: zou het kunnen? Is er toch een God?”
Gebed

,,Ik besloot te bidden. Voor het eerst, als volwassene. Welke woorden ik gebruikte, wat mijn gebed was, ik weet het echt niet meer. Het was simpel en uit mijn hart, dat is alles wat ik nog weet. Tijdens dat gebed viel alles op zijn plek. Opeens wist ik het, met grote zekerheid: Hij bestaat. Klaar. Het was alsof er een blinddoek afviel. Bam. En dat is zo gebleven. Nooit zal er meer iets tussen mij en mijn God komen.”

,,Er is een Robbie van vr en na die dag. Ik heb nu andere vrienden. Ik rook en drink niet meer. Dat is vanzelf gekomen; de behoefte daaraan is van me af gevallen. Ik hoef me niet meer af te vragen wat ik op deze wereld doe; ik ben hier omdat Hij het wil en ik heb een doel: God liefhebben boven alles en mijn naaste als mezelf.”
Onderzoeken

,,Op dit moment ben ik vooral nog aan het onderzoeken wat bij mij past en wat niet. Eigenlijk wist ik niets van het christelijk geloof. Ik heb contact met meerdere groepjes mensen die aan bijbelstudie doen. Samen met hen praat ik over geloofsthema’s en leer ik meer over de Bijbel. Nu zeg ik: de aarde is in zes dagen geschapen, de zevende heeft God gerust, want zo staat het in de Bijbel. De Bijbel is mijn houvast. Ik ben christen; dan is het heel belangrijk dat je gelooft wat er in de Bijbel staat. Van kaft tot kaft.”

,,Je vraagt bij welke kerk ik nu zit. Het antwoord is: geen. Ik wil niet elke zondag bij dezelfde kerk zitten. Mijn persoonlijke relatie met God is het belangrijkste. Kerken zijn plaatsen van samenkomst, maar wat ik vaak mis, is de gemeenschap. Voor mij is kerkbezoek veel meer dan naar de kerk lopen, op een bankje gaan zitten, passief de preek aanhoren, terug naar huis gaan. Waarmee ik geen oordeel heb over mensen die daar genoegen mee nemen, maar het kan zoveel meer zijn. Wat ik zoek is het samen christen zijn en met elkaar lief en leed delen, elkaar tot steun zijn. Net zo als het in de tijd van Jezus was.”
Een nieuwe schepping

,,Op eerste kerstdag vier ik de geboorte van Jezus. Dat hij geboren is en dat hij mij vrede in mijn hart gebracht heeft. Daar sta ik bij stil. De leegte in mijn hart is gevuld. Hij heeft me aangeraakt en veranderd. Hier, deze bijbeltekst, 2 Korintirs 5:17. Die omschrijft het precies zoals ik het voel:

’Daarom ook is iemand die n met Christus is, een nieuwe schepping. Het oude is voorbij, het nieuwe is gekomen.’

PZC 24-12-19
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier