Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Miranda
Creer datum:
20-09-2019 22:49:16
Weersverwachting t/m oktober 2019
Blijft het lekker zomeren of eindelijk regen ?
Auteur: Miranda Creer datum: 20-09-2019 22:49:27
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 20/09/2019, geldig voor de periode tot en met zondag 20/10/2019.

Op korte termijn worden we dit weekend nog even getrakteerd op fraai nazomerweer met maxima ruim boven 20 graden. In het zuiden van het land gaat de temperatuur de zomerse grens van 25 graden slechten. Dat dit gepaard gaat met flink wat zon, hoeft geen twijfel. Ook de nachten worden een flink stuk zachter. Kwam het de afgelopen week op een aantal locaties in ons land tot lichte grondvorst, de nachten in het weekend worden een stuk zachter bij minima rond 10 graden. Zo laat in september een nazomertje is zeker niet uitzonderlijk, maar toch wel leuk om nog even van wat zomerweer te genieten. Later op zondag komt een front opzetten en nemen de neerslagkansen toe. Na het weekend volgt een flinke afkoeling, neemt de wind wat in kracht toe en de neerslagkansen liggen een flink stuk hoger. Gaat de herfst nu definitief van start na het weekend of is er nog een nazomertje te verwachten in de volgende weken? We bekijken het even in deze experimentele vierweekse verwachting.

Tijdens de eerste week, die loopt van maandag 23/09/2019 tot en met zondag 29/09/2019, zien we een westelijke hoogtestroming op gang komen, waarbij depressies en regengebieden hun weg vinden naar onze streken. De luchtdruk kent een sterke daling en geregeld schuiven er fronten over onze regio. De neerslagkansen zijn dan ook erg hoog en liggen vrijwel iedere dag tussen 60 en 90 procent. Het zal nou ook niet de hele dag gaan regenen, maar we mogen haast wel iedere dag regen verwachten, de ene dag een beetje meer dan de andere. Halfweg de week is er even een droger intermezzo, maar de bewolking is wel nog bijzonder talrijk. Het wordt een week waarin de zon niet al te vaak te zien zal zijn en bovendien wordt het ook een stukje koeler bij maxima meestal rond 17 of 18 graden in het centrum van het land. Deze temperaturen zijn overigens heel normaal voor deze periode van het jaar. Tijdens het weekend krijgen we te maken met een aantal regenbuien, maar tussen de buien door kan de zon wel even doorbreken. Er staat daarbij meestal een matige zuidwestenwind en de maxima liggen rond 17 graden.

Tijdens de tweede week, die loopt van maandag 30/09/2019 tot en met zondag 06/10/2019, is er niet zoveel verandering in het wisselvallige weer. De neerslagkansen blijven relatief hoog en de temperaturen stagneren meestal op 17 graden. De neerslag valt wel meestal in de vorm van buien. Tussen de buien zijn er dan altijd ook droge perioden en er is vaak ook ruimte voor wat zon. Met een beetje geluk kan het dan zelfs ook langere tijd droog blijven. De wind waait meestal matig uit het zuidwesten en voert vochtige zeelucht aan. Halfweg de week vallen de neerslagkansen even terug naar 25 %, dat houdt in dat er slechts zeer lokaal een bui valt en de dag kan dus plaatselijk best wel droog verlopen. In de tweede helft van de week liggen de neerslagkansen alweer boven 60 % en houden we het niet droog. Postief nieuws bij deze zuidwestelijke luchtstroming komt van de minimumtemperaturen. Dankzij de aanvoer van relatief zachte zeelucht wordt het tijdens de nachten niet kouder dan een graad of 10.

Tijdens de derde week, die loopt van maandag 07/10/2019 tot en met zondag 13/10/2019, lijkt een mobiel wigje van hogedruk voor wat beterschap te zorgen in de eerste dagen van deze week. De opklaringen zijn breder en de wind is meestal zwak. Bovendien wordt er vrijwel geen neerslag verwacht en de zon kan ook tevoorschijn komen, als het ochtendgrijs opgeruimd geraakt. Later in de week komen verzwakte storingen over onze streken geschoven en is er vooral veel bewolking. Op het einde van de week nemen dan echter ook de neerslagkansen in grote mate toe. Daarbij lijkt er vooral tijdens het weekend een flinke plens hemelwater naar beneden te komen. Het regenachtige weer gaat ook gepaard met temperaturen die weer wat lager uitkomen. Gemiddeld halen we nog 16 graden, maar tijdens de regen in het weekend kan het kwik weleens blijven steken op 13 of 14 graden. De nachten worden eveneens een fractie kouder bij minima net onder 10 graden.

Tijdens de vierde week, die loopt van maandag 14/10/2019 tot en met zondag 20/10/2019, is het tijdelijk wat rustiger op de weerkaarten. Ons land bevindt zich tussen een hogedrukgebied over de Noordzee en depressies over Duitsland. Een noordelijke luchtstroming brengt wat koudere lucht over onze regio, waarbij het kwik even de diepte ingaat. Het zou slechts 12 graden worden. Meestal is het wel droog. De tweede helft van de week stijgt de luchtdruk langzaam en de stroming wordt zuidelijker. Daarbij wordt er warmere lucht aangevoerd en is het gevoelig zachter. Of 20 graden er nog inzit valt wel even af te wachten, deze periode van het jaar liggen de maxima immers meestal rond 15 graden. Het wordt echter wat zachter dan de normale waarde. In het weekend zien we dan de neerslagkansen opnieuw sterk toenemen en lijkt de hogedrukinvloed volledig te verdwijnen.

Conclusie
Elk straaltje zon dat we in deze periode nog kunnen meepikken is meegenomen. Het wordt immers op de weerkaarten steeds duidelijker dat de herfst in aantocht is. De eerste week is het wel relatief zacht weer, maar erg wisselvallig met geregeld nattigheid en soms wat meer wind. Ook de tweede week ziet er erg wisselvallig uit, maar er is wel kans op wat meer zon tussen de buien. Vanaf de derde week kunnen hogedrukgebieden onze streken bereiken en zijn er een aantal dagen met redelijk wat zon en droog weer. Het kwik gaat er echter op achteruit. Na een nat weekend volgt er in de vierde week opnieuw invloed van hogedrukgebieden. Eerst is het flink fris, maar later in de week wordt het gevoelig zachter.

Michel Nulens


Auteur: Reporter Creer datum: 27-09-2019 21:46:04
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 27/09/2019, geldig voor de periode tot en met zondag 27/10/2019.

Op 23 september begon de astronomische herfst en meteen kwam er ook een einde aan het fraaie nazomerweer. Regen, buien en wind maakten duidelijk dat de herfst nu echt zijn intrede deed. Ook kwamen de temperaturen een stuk lager uit, al schommelden ze wel rond de normale waarden. Ondertussen begint oktober te naderen en de kans op enkele nazomerse dagen wordt steeds kleiner. Hoewel, het verleden leert ons dat oktober soms ook wel enkele fraaie dagen in petto heeft met veel zonneschijn. Het is echter ook belangrijk dat er na de relatief droge zomer ook wel wat neerslag valt. De neerslag van de afgelopen dagen was immers nog niet voldoende om de waterreservoirs aan te vullen, maar er komt nog meer regen opzetten. Een actieve regenzone brengt op zondag een flinke plens hemelwater en dat gaat gepaard met een stevige wind. Aan de kust kan het mogelijk stormachtig worden. Oktober betekent ook dat de nachten langer duren en daarbij kan het soms flink afkoelen met nachtvorst als gevolg. Gaat oktober zich manifesteren als een wisselvallige en natte herfstmaand of krijgen we toch nog wat nazomerweer. Of misschien wordt het wel erg koud en krijgen we te maken met vorst. We bekijken het in deze vierweekse experimentele verwachting.

Tijdens de eerste week, die loopt van maandag 30/09/2019 tot en met zondag 06/10/2019, overheerst nog steeds een strakke westelijke hoogtestroming. Alleen maandag gaat de luchtdruk tijdelijk omhoog en geven de weerkaarten een droger intermezzo. Veel zon wordt er echter niet verwacht, met een regenzone die rap vanuit het westen nadert, neemt de bewolking al snel weer toe. Tijdens de nacht komt er dan regen opzetten, die ook dinsdag nog een tijdje aanhoudt. Het zou tijdelijk zelfs onstuimig kunnen worden, met onweer en in korte tijd veel neerslag. De weermodellen voorzien van maandagnacht tot dinsdagavond lokaal tot 30 mm hemelwater. In de tweede helft van de week wordt de luchtstroming noordelijk. Er wordt daarbij koudere lucht aangevoerd en het kwik bereikt waarden van 13 of 14 graden. De neerslagkansen nemen wat af. Op een bui na, is het meestal droog en er is ook ruimte voor wat zon. De nachten verlopen ook wat kouder bij minima rond of net onder 10 graden. Tijdens het weekend komt echter opnieuw een west-circulatie opzetten en op zondag bereiken storingen onze omgeving met veel neerslag en veel wind.

Tijdens de tweede week, die loopt van maandag 07/10/2019 tot en met zondag 13/10/2019, is de luchtdruk wat hoger. Vlak na het weekend is er nog kans op enkele buien, maar daarna nemen de neerslagkansen af en blijft het nagenoeg de hele dag droog. Er is bovendien ook wat ruimte voor de zon, al zijn er bij momenten ook talrijke wolkenvelden die met een matige zuidwestenwind van over de Noordzee naar onze omgeving worden geblazen. De temperaturen kunnen wat hoger uitkomen met gemiddeld 15 graden. Aan het einde van de week en tijdens het weekend brengen drukstijgingen meer zon en het kwik kan dan nog enkele graden stijgen. De maxima zouden wel eens rond 18 graden kunnen komen te liggen. Voorwaarde is wel dat het ochtendgrijs verdwijnt.

Tijdens de derde week, die loopt van maandag 14/10/2019 tot en met zondag 20/10/2019, verlopen de eerste dagen overwegend droog en kan het kwik vrij hoog uitkomen. Maxima boven 15 graden zijn zeker mogelijk. In de ochtend is er wel kans op nevel, mist en lage bewolking. De zon zal dit ochtendgrijs op de meeste plaatsen wel kunnen wegbranden. De dagen daarna breekt de zuidwestenwind opnieuw door en wordt het wisselvallig. Aanvankelijk is dat meestal met enkele buien, maar tijdens het weekend komt de straalstroom boven ons land te liggen en nemen de neerslagkansen sterk toe. Depressies en actieve storingen worden dan weerbepalend met flink wat wind en mogelijk veel regen. Een dik wolkendek in combinatie met de regen, houdt de maxima beperkt tot een graad of 12. Mogelijk wordt het op zondag zelfs nog wat kouder.

Tijdens de vierde week, die loopt van maandag 21/10/2019 tot en met zondag 27/10/2019, schuift een hogedrukgebied over onze omgeving. Het blijft dan zo goed als droog en gedurende de dag is er kans op zonneschijn. We houden het op kans, immers, nevel, mist en lage wolken kunnen zich gemakkelijk vormen tijdens de lange nachten en de zon kan het deze periode van het jaar best moeilijk hebben om dat ochtendgrijs op te ruimen. Aan de grond komt bovendien een noordwestelijk tot noordelijk briesje te staan. Koude lucht dringt daarbij door in de onderste lagen van de atmosfeer, waarbij het kwik wel eens flink omlaag kan gaan. Overdag wordt amper nog 10 graden bereikt en tijdens de nachten gaan de temperaturen flirten met het vriespunt. De kans op nachtvorst is daarbij niet uitgesloten.

Conclusie
De herfst is in het land en dat zullen we weten. Het laatste weekend van september kan wel eens afgesloten worden met een herfststorm of in ieder geval toch onstuimig weer. Oktober kondigt zich wisselvallig en nat aan. Bovendien presteert het kwik iets onder de maat. In de tweede week van deze lange termijn zien we luchtdrukstijgingen op de weerkaarten en is er ruimte voor wat zonneschijn met maxima die zelfs iets boven de normale waarden uitkomen. In de derde week komt een westcirculatie op gang, met wisselvallig en nat weer. De laatse week van deze verwachting staat in het teken van hogedrukgebieden. Als het ochtendgrijs kan worden opgeruimd, is er wat zonneschijn. De temperaturen nemen echter een flinke duik en tijdens de nachten wordt de kans op vorst realistisch.

Michel Nulens
Auteur: Reporter Creer datum: 5-10-2019 13:37:09
De maand oktober is de herfstmaand bij uitstek, die voor veel mensen beelden oproept van een prachtig kleurenpallet aan de bomen en struiken, het oogsten van gewassen en lange wandelingen in het bos of door de velden, waarbij we weer paddenstoelen kunnen bewonderen. Hierbij moet je dan zeker je regenjas niet vergeten, want de herfst is afgelopen week al helemaal losgebarsten in ons land. In het westen en noorden viel regionaal meer dan 100 mm in een week tijd! Blijft het wisselvallige herfstweer aanhouden of wordt het juist rustig met vorst in de nachten?

Na een rustige en droge zaterdag en een in het zuiden kletsnatte zondag, krijgen we maandag even een rug van hogedruk boven ons land. In de nacht naar maandag kan het sterk afkoelen met minima rond -2 graden in het (noord)oosten, de eerste vorst van dit najaar. Dit is circa 2 weken eerder dan gemiddeld, maar zegt niets over komende winter. Vorig jaar vroor het eind september al en volgde een bijzonder zachte winter zonder de ouderwetse ijs- en sneeuwpret.

De rest van de week zien we een lagedrukgebied dat zich uistrekt van boven de Britse Eilanden tot Polen en het zuiden van Scandinavi en dus ook de Benelux omvat. Dit betekent dat depressies vaker dan gemiddeld zullen opduiken op de weerkaarten, met een aanvoer van vochtige lucht over de Atlantische Oceaan. De afwijking van de neerslag ten opzichte van de normaal laat eenzelfde beeld zien, met boven onze streken tussen 10 en 30% meer regen dan het langjarig gemiddelde. Vooral in de kustprovincies valt, net als afgelopen weken, de meeste regen. De natuur zal dit zeker toejuichen, want we kampen nog altijd met een groot tekort aan grondwater, na de droogte van vorige seizoenen. Omdat de wind vanaf zee waait liggen de temperaturen rond normaal met een graad of 15 overdag. In de nachten is het zacht met minima rondom 10 graden.

Flink zachter vanaf het weekend?
Vanaf komend weekend zien we dat de negatieve afwijking van de luchtdruk verdwenen is en vervangen is door een luchtdrukpatroon dat als volledig ‘normaal’ beschouwd mag worden. Dat betekent dat het wat minder wisselvallig gaat worden en ook wat zachter. Storingen proberen ons te bereiken, maar worden tegengehouden door de opbouw van een hogedrukgebied boven centraal Europa. We krijgen te maken met zachte lucht vanuit het zuidwesten, waarbij de wind wel eens een belangrijke rol zal kunnen gaan spelen. De temperaturen liggen ruim boven normaal, in het zuidoosten is zelfs een warme dag niet uitgesloten met maxima boven 20 graden!

Aan het einde van de week en in het volgende weekend, het begin van de tweede helft van oktober, krijgen we het hogedrukgebied van de Azoren dat zich naar onze streken verplaatst en dan doorschuift naar Centraal Europa. Dit zorgt voor droger, rustiger, zonniger en kouder weer. De kans op vorst in de nachten neemt dan ook weer toe.

Heel normaal oktoberweer
Tijdens de derde week, die loopt van maandag 21/10/2019 tot en met zondag 27/10/2019, krijgen we hetzelfde beeld als de week ervoor. De week zou beginnen zoals het weekend ervoor gendigd is, namelijk met droog, rustig en licht bewolkt weer (vrij zacht overdag maar koud ’s nachts). De tweede helft van de week zou de straalstroom opnieuw haar rechten opeisen en een reeks depressies en bijhorende storingen vanuit de Atlantische Oceaan onze richting uitsturen. Wolken, regen en buien en minder uitgesproken temperaturen maken dan de dienst uit. In het weekend krijgen we te maken met een hogedrukgebied boven Noordwest-Europa, waardoor er dan weer droger weer met minder wind zit aan te komen.

Ook in de laatste oktoberweek houden we een afwisseling van kortdurende hogedrukgebieden en depressies. Droge en kletsnatte winderige dagen wisselen elkaar dus af met vrij normale temperaturen. Soms hebben we een frisse nacht en soms een zachte dag. Typisch herfstweer dus!

Conclusie
Na een eerste week waarin de langetermijnmodellen van het ECMWF nog een mooi afgelijnde afwijking verwachten, wordt het daarna al snel een kleurloze bedoening op de kaarten. Geen uitschieters dus voor een groot deel van de maand oktober en als gevolg een weersverwachting die als ‘normaal’ beschouwd mag worden, met een opeenvolging van grijs en nat weer en af en toe ook drogere, zonnigere en frissere condities.

Bron: Jordi Huirne en Wouter de Geus, MeteoGroup.


Auteur: Reporter Creer datum: 11-10-2019 21:12:54
De eerste decade van oktober doet de herfst alle eer aan, er viel reeds 67 millimeter neerslag in De Bilt dankzij verschillende storingen die over het land trokken. De temperaturen schommelden daarbij rond het gemiddelde voor de tijd van het jaar. Samen met geregeld een stevige wind was het herfstplaatje compleet. Voor de natuur is het een hele verademing na de droge zomermaanden. Zet dit wisselvallige en natte weer zich verder tijdens de komende maand? Of kondigen de eerste echte koude nachten zich aan met kans op nachtvorst of zelfs echte vorst?

Tijdens de eerste week, die loopt van maandag 14/10/2019 tot en met zondag 20/10/2019, blijven de pijlen van de straalstroom gericht op onze omgeving. Depressies en fronten volgen elkaar n na n op en gieten nog een hoop regen over ons land. Volgens de laatste berekeningen van het Europese weermodel wordt er de komende week tussen 25 en 60 millimeter verwacht, waardoor oktober een uitzonderlijk natte maand lijkt te worden. Na het warme weekend, duiken de temperaturen weer terug omlaag tot rond het gemiddelde voor de tijd van het jaar. ’s Nachts blijven de temperaturen ook nog ruim boven het vriespunt, dankzij vele uitgestrekte wolkenvelden die samen met de storingen over het land trekken.

Tijdens de tweede week, die loopt van maandag 21/10/2019 tot en met zondag 27/10/2019, lijkt de straalstroom zich iets verder naar het noorden te verplaatsen waardoor Nederland niet meer in het pad ligt van het actiefste deel van de storingen. Er wordt droger weer verwacht, maar af en toe blijft zeker nog een buitje of wat regen vallen. Dankzij de noordelijkere positie van de straalstroom kan ook wat zachtere lucht uit zuidelijkere streken ons bereiken, de temperaturen stijgen opnieuw tot net boven het langjarige gemiddelde. De kans op echt warme dagen is echter zeer klein.

Tijdens de derde week, die loopt van maandag 28/10/2019 tot en met zondag 03/11/2019, zijn er weinig duidelijk trends in de weerkaarten te bespeuren. Het herfstweer zal dus waarschijnlijk gewoon aanhouden met een westelijke circulatie, waarbij geregeld storingen worden aangevoerd van over de Atlantische Oceaan. Daarmee samen stroomt oceaanlucht over het land uit met temperaturen die overdag rond het gemiddelde van 12 graden schommelen. ’s Nachts ligt het gemiddelde rond 6 graden.

De vierde week loopt van maandag 03/11/2019 tot en met zondag 10/11/2019, en ook hier zijn er weinig afwijkingen t.o.v. het gemiddelde te bespeuren. Enkel in de noordelijke breedten van Europa worden de temperaturen gevoelig warmer dan normaal. In Nederland blijft de temperatuur gemiddeld, maar we bevinden ons wel in een periode waarop de normale temperaturen zeer snel dalen naar het winterseizoen toe. De kans op nachtvorst neemt dus zeker wel toe. Tijdens de eerste week van november is er 20 tot 30% kans op vorst aan de grond in het midden van het land.

Conclusie
De rest van oktober gaat verder zoals hij begonnen is: met onvervalst herfstweer waarbij de ene na de andere storing het land overgiet met regen. Er wordt nog flink wat regen verwacht. Later in de maand wordt het iets rustiger naarmate de straalstroom zich verder noordwaarts verplaatst. Op nog langere termijn zijn er weinig trends te bespeuren, maar het is aannemelijk dat de temperaturen geleidelijk gaan dalen met ook stilaan kans op nachtvorst.
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier