Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Miranda
Creer datum:
26-07-2019 18:16:26
Weersverwachting t/m september
Blijft het tropisch warm ?
Auteur: Miranda Creer datum: 26-07-2019 18:16:34

Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 26/07/2019, geldig voor de periode tot en met zondag 18/08/2019.

De afgelopen dagen was het weer niet uit de media weg te slaan. Het was dan ook uitzonderlijk. Op het hele Europese continent werden de warmterecords van de tabellen geveegd, op vele plaatsen zelfs met behoorlijk wat graden. Dit had alles te maken met het grootschalige stromingspatroon. Aan de voorzijde van een depressie boven de Atlantische Oceaan en ten westen van een omvangrijk hogedrukgebied boven Centraal-Europa werd er via een zuidelijke stroming zeer warme lucht in het westelijk deel van Europa aangevoerd, oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Afrika. Bijkomende factoren waren dat het al weken zeer warm is in Frankrijk en Spanje, en bovendien is de ondergrond zeer droog, waardoor de opgevangen warmte ook maximaal terug kon gegeven worden aan de onderste laag van de atmosfeer. Deze combinatie maakte het mogelijk dat het overal zo warm kon worden.

Tijdens de eerste week, die van maandag 29/07/2019 tot en met zondag 04/08/2019 loopt, krijgen we een weersverandering. In het grootschalige stromingspatroon zien we dat een vlakke trog (uitzakking van lage luchtdruk) zich uitspreidt over West-Europa. De wind zit in de west- of zuidwesthoek. Het is wisselvalig met geregeld regenbuien of perioden met regen, weliswaar afgewisseld met af en toe een drogere dag. Maar van die extreme hitte zijn we in ieder geval verlost. De temperaturen zullen eerder gematigd zijn, min of meer normaal voor de tijd van het jaar. Eind van deze periode zorgt een uitloper van een hogedrukgebied voor enkele dagen met droog en vrij zonnig weer.

In de tweede week, van maandag 05/08/2019 tot en met zondag 11/08/2019, wordt de hoogtestroming meer westelijk. Hoewel hogedrukgebieden niet veraf liggen boven de Atlantische Oceaan, lijken ze niet tot onze omgeving door te kunnen dringen. Het zijn depressies met bijhorende storingen die het weer zullen bepalen. In deze week kunnen we koel en wisselvallig weer verwachten. Er zullen geregeld momenten zijn met regen en de maximumtemperaturen lijken zich in ‘de lage twintigers’ te begeven. Aan het einde van deze periode wordt het zuidelijke deel van de trog boven het westelijke deel van Europa afgesnoerd en zet een depressie zich vast boven de Noordzee. Dit leidt ongetwijfeld ook tot een wisselvallig weertype.

In de derde week, van maandag 12/08/2019 tot en met zondag 18/08/2019, komt een omvangrijk lagedrukgebied naar de Noordzee. De storingen zorgen geregeld voor wat regen of regenbuien, waarvoor de natuur zeker dankbaar zal zijn. Het gaat daarbij allemaal behoorlijk snel op de weerkaarten, dynamiek alom. Vanaf 15 augustus legt de westelijke stroming het zwaartepunt meer naar het noorden. Ook de positie van de straalstroom komt dan ten noorden van ons te liggen. Regengebieden schuiven daardoor meer ten noorden van ons land naar het oosten. Anderzijds krijgt het hogedrukgebied der Azoren de kans om wat meer in onze richting op te bewegen en is droger en zonniger weer mogelijk, zonder dat het hoogzomer weer wordt.

De vierde week, die van maandag 19/08/2019 tot en met zondag 25/08/2019 loopt, levert de eerste dagen in hetzelfde luchtdrukpatroon als hierboven beschreven nog droog en vrij zonnig weer op. Maar vanaf woensdag 21 augustus zien we een verandering in het patroon. Een scherpe trog, ofwel uitzakking van een depressie, ontwikkelt zich boven het westelijke deel van Europa. Met een diepe depressie boven de Noordzee krijgen we dan enkele dagen met wisselvalligheid waarbij er opnieuw rekening kan worden gehouden met een aantal dagen met regenachtig weer. Ook de maximumtemperaturen zullen tussen 20 en 25 graden liggen.

Conclusie:

Na een bloedhete week eind juli, komt er een grote kentering in het weerbeeld. Augustus begint met wisselvallig weer en dat houdt mogelijk enkele weken aan. Enkel in de periode van 15 augustus tot 21 augustus lijkt er nog een weekje zomerweer in te zitten. De andere dagen zal er geregeld sprake zijn van perioden met regen of regenbuien, en zullen de temperaturen wat lager zijn dan het langjarige gemiddelde voor augustus. Afwachten dat het zich nu ook op deze manier voltrekt.

Werner Van den Broeck
Auteur: Reporter Creer datum: 16-08-2019 16:18:52
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 16/08/2019, geldig voor de periode tot en met zondag 15/09/2019.

Niet veel mensen zitten waarschijnlijk te wachten op een vervolg van het bloedhete weer dat we tijdens de laatste week van juli mochten ervaren. Nu de afgelopen weken een stuk koeler en wisselvalliger verlopen zijn, verlangen ongetwijfeld meerdere lezers alweer naar warmer weer. Dat komt er ook aan, maar met de nadruk op gematigd zomerweer.

Tijdens de eerste week, die van maandag 19/08/2019 tot en met zondag 25/08/2019, komt er een kentering in het wisselvallige weer van de afgelopen twee weken. Een hogedrukgebied dat zich afgesplits heeft van het hogedrukgebied van de Azoren, zorgt de hele week voor droog en vrij zonnig weer. De neerslagkansen zijn maandag en dinsdag nog vrij hoog door passage van enkele zwakke troggen, die lokaal nog een buitje kunnen genereren, vooral in de kustgebieden. De temperatuur stijgt overdag veelal tot net boven 20 graden, maar tegen het weekend wordt het iets warmer, gemiddeld zo’n 23 of 24 graden. Over de hele week genomen is het dan ook iets minder warm dan de norm. De wind blijft meestal aanlandig, tussen zuidwesten en west. Daarbij neemt de wind vanaf woensdag in kracht af. De minima komen in het begin van deze week vrij laag uit, door meer uitstraling in nachten met bredere opklaringen. Later in de week gaat de minimumtemperatuur iets omhoog, met het arriveren van wat meer bewolking. De kans op neerslag neemt iets toe op zondag (60 %).

De tweede week, die van maandag 26/08/2019 tot en met zondag 01/09/2019, lijken de temperaturen op eenzelfde niveau te blijven met waarden die conform zijn met de tijd van het jaar, rond 22 of 23 graden voor het midden van het land. De neerslagkansen blijven aan de lage kant, rond 30%. De kern van het hogedrukgebied ligt dan ten noorden van de Britse Eilanden. Kortom een overwegend droge en aangename zomerweek, zonder grote extremen.

Gedurende de derde week, van maandag 02/09/2019 tot en met zondag 08/09/2019, ligt het kwik eerst rond of iets boven 20 graden, wat opnieuw normale waarden voor de tijd van het jaar zijn. De kans op zomerse temperaturen is daarbij niet erg groot (10%). De kans op neerslag daarentegen neemt wel fors toe. Sterke hogedrukgebied liggen niet in de buurt en de westelijke stroming kan een aantal regengebieden of buienzones naar Nederland aanvoeren. Cijfersgewijs kan er 10 tot 30% meer neerslag vallen dan gemiddeld in deze periode van het jaar. De cumulatieve neerslag, die door het Europese weermodel voor De Bilt berekend wordt, ligt op zo’n 20 mm.

Tijdens de vierde week, die van maandag 09/09/2019 tot en met zondag 15/09/2019, lijkt opnieuw weinig boeiends op te leveren, al kunnen we calamiteiten nooit echt goed op voorhand zien aankomen. Wat de temperatuur en de neerslag betreft, lijken deze normaal voor de tijd van het jaar te zullen zijn, met name maximumtemperaturen rond 19 graden en minima rond 12 graden. Neerslagtotalen liggen wellicht tussen 10 en 15 mm over de hele week.

Conclusie

Het wisselvallige weer van begin augustus zet zich niet voort. Tijdens de tweede helft van augustus krijgen we gematigd en droog zomerweer, zonder grote uitersten dankzij de zwakke wind uit een westelijke hoek. Dit weertype lijkt ook verder door te zetten in de eerste helft van september, al kunnen er wellicht tijdens de eerste dagen van de herfst een paar actieve regenzones voorbijtrekken. Daarbij gaat het kwik overdag lichtjes achteruit.

Dirk Hostens

Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier