Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Miranda
Creer datum:
29-06-2019 12:50:35
Weersverwachting juli
Een warme zomer ?
Auteur: Miranda Creer datum: 29-06-2019 12:50:57
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 28/06/2019, geldig voor de periode tot en met zondag 28/07/2019.

Introductie

De afgelopen week werden de weerkaarten in West- en Noord-West-Europa gekenmerkt door een krachtig hogedrukgebied met kern boven Scandinavi en uitlopers richting Centraal-Europa en IJsland. De aanvoer van warme en droge continentale lucht die hiermee gepaard ging stuwde de temperaturen omhoog en zodoende gaat de laatste week van juni de boeken in als een (bloed)hete en uitermatige zonnige week. Ook de nachten waren vaak warm, natuurlijk door de overgebleven hitte van overdag, maar ook omdat we net nu de kortste nachten van het jaar meemaken, waardoor de uitstraling sowieso al beperkt was. Af en toe zorgde een meer noordwestelijke of noordelijke stroming voor lage wolken die via de Noordzee ons land passeerden, maar deze werden meestal vrij snel weggebrand door de zon, behalve soms in de noordelijke delen van het land.

De eerste week loopt van maandag 01/07/2019 tot en met zondag 07/07/2019
In deze eerste week van juli wordt een positieve afwijking van luchtdruk (+5 +10 hPa t.o.v. het langjarig gemiddelde) tussen IJsland en het Verenigd Koninkrijk berekend, met een uitloper richting onze omgeving en Duitsland. Dit leidt tot aanvoer van droge, continentale luchtmassa’s. Boven Scandinavi bevindt zich echter een negatieve afwijking van luchtdruk, die voor een noordwestelijke en dus vaak koelere en vochtigere stroming zorgt. De grens tussen beide loopt over het zuiden van Scandinavi en Denemarken. Hoewel we dus op het eerste gezicht, dankzij de hogedruk-afwijking, een warme (+1 +3 graden tov het langjarig gemiddelde) week tegemoet gaan, ligt de grens tussen warme en koele lucht niet zo ver van ons vandaan, namelijk boven de Waddeneilanden en in Denemarken. Dus een kleine verschuiving ten opzichte van deze verwachting zou kunnen zorgen voor een licht koelere (0 -1 graden) week dan het gemiddelde in plaats van een warmere. Wat in ieder geval zeker lijkt, is dat de echte hitte van einde juni voorbij is. Maar van de droogte lijken we nog niet meteen verlost, want het ECMWF-weermodel stuurt aan op een negatieve afwijking van -10 -30 mm ten opzichte van het langjarig gemiddelde.

Tijdens de tweede week maandag 08/07/2019 tot en met zondag 14/07/2019
lijken de lange termijn modellen aan te sturen op een ‘normale’ luchtdruk tov het gemiddelde. Wij bevinden ons inderdaad tussen een positieve afwijking boven het noorden van Europa en een negatieve afwijking boven het zuiden van het continent. De aangevoerde lucht zou volgens dit luchtdrukpatroon overwegend uit Scandinavi moeten komen, maar qua temperatuur betekent dit dat de te verwachten waarden ook vrij dicht bij de norm liggen. De ‘warmte’ schuift wat op naar het zuiden en kan vooral Frankrijk, Zuid-Duitsland en het centrale Middellandse Zeebegied in haar greep houden. Qua neerslag mogen we hopen op wat hemelwater (vooral voor de fauna en flora), want de afwijking ten opzichte van het langjarig gemiddelde is erg klein. Hier en daar zie we een lichte negatieve afwijking (0 -10 mm), maar al bij al lijkt het een ‘normaal’ patroon. In de vierweekse verwachting van vorige week was er nog sprake van “iets hoger dan gemiddelde neerslag (de trend was slechts licht positief, met enkele ‘vlekken’ van amper 0 tot 10 mm meer dan het gemiddelde)”. Zo zie je maar dat voorspelling voor de lange termijn altijd een vrij hoge mate van onzekerheid bevat.

De derde week loopt van maandag 15/07/2019, tot en met zondag 21/07/2019
Wat de derde week betreft, is er in de lange termijn modellen geen sprake meer van een positieve of negative afwijking van de luchtdruk ten opzichte van de norm. Met uitzondering van de landen boven de Zwarte Zee kleurt heel de kaart van Europa ‘wit’ ten opzichte van blauw voor een negatieve afwijking of rood voor een positive. Ook de neerslagkaarten zijn, op sporadische vlekjes boven het noorden of zuiden van Europa na, helemaal ‘wit’ en dus is er geen afwijking. Het draait uit op een hoeveelheid neerslag die rond het langjarig gemiddelde schommelt, grofweg geschat 17,5 mm voor Brussel en 18,7 mm voor De Bilt. Tot slot laten de temperatuurkaarten ook geen koudere of warmere waarden ten opzichte van het langjarig gemiddelde zien. De gemiddelde maximumtemperatuur is 21,0C voor Brussel en 21,3C voor De Bilt.

In de laatste week van maandag 22/07/2019, tot en met zondag 28/07/2019
is er wederom geen trend waar te nemen wat de luchtdruk betreft, en dit voor geheel Europa, op een kleine negatieve afwijking boven de landen ten noorden van de Zwarte Zee na. Eigenlijk lijkt de laatste week van juli, net als de 3e, een week zonder extremen te worden, want ook de temperatuurkaarten laten amper of geen afwijking zien ten opzichte van het langjarig gemiddelde wat ons land betreft. Om echte ‘warme’ lucht te vinden, kunnen we kijken naar Noord-Afrika of de Baltische Staten. De neerslagkaarten geven (logischerwijze) hetzelfde beeld, dus niet meer of minder regen dan wat we mogen verwachten in deze tijd van het jaar.

Conclusie
De lange termijnverwachtingen neigen, na een eerste week met waarschijnlijk een droger en warmer zomerweer dan de norm, geleidelijk naar minder warm met af en toe regen of een (onweers)bui. Wordt er in de tweede week van de langetermijnverwachting nog een lichte afwijking berekend voor wat de temperatuur t.o.v. de norm (licht positief) en neerslag (ook licht positief) betreft, deze afwijkingen ten opzichte van het langjarige gemiddelde verdwijnen in de 3e en 4e week helemaal. Het ziet er dus naar uit dat juli 2019 zonder extremiteiten lijkt te verlopen. Volgende week vrijdag 5 juli maar zien waar de modellen dan mee komen! Dan lees je hier een nieuw bericht.

Bron: MeteoGroup.


Auteur: Reporter Creer datum: 5-07-2019 16:11:02
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 05/07/2019, geldig voor de periode tot en met zondag 04/08/2019.

Introductie
De voorbije weken was het wel erg rustig op de weerkaarten. In de atmosfeer gebeurde er niet zo veel en de dagen volgden bijna een vast patroon. In de ochtend was het vaak helder met veel blauwe lucht, nadien vormden zich stapelwolken en sporadisch viel er een enkele drup regen. Meestal bleef het echter droog en in de avond verdwenen de wolken om plaats te maken voor een stralend zonnige avond. De temperaturen kwamen, na een periode met heet weer in juni, meestal rond of net boven de normale waarden te liggen. Af en toe werd het zomers warm. Wat er vooral ontbrak was neerslag van betekenis. Het is trouwens in grote delen van Europa best wel erg droog. Leuk natuurlijk om een uitstapje te maken, maar minder leuk om links en rechts alarmerende berichten te krijgen. Ondertussen zijn er in Frankrijk en Belgi al gebieden waarbij een gedeeltelijk beregenings- en onttrekkingsverbod bestaat en hier en daar is er zelfs een volledig verbod op onttrekking voor de landbouw. Zo een volledig verbod houdt in dat er niet mag gesproeid worden en ook mag er geen grondwater gepompt worden. Als de tendens van weinig neerslag zich de volgende dagen/weken verder zet, kan het ook in ons land problematisch worden. In delen van Zeeland en in de oostelijke landshelft bestaat er immers reeds een tekort aan grondwater van 150 mm. Het goede nieuws is dat er wel wat regen staat aan te komen, het slechte nieuws : het is maar een klein beetje. Gaan we op de lange termijn toch wat neerslag van betekenis krijgen of wordt het een catastrofale droge zomer ? We kijken eens wat de vierweekse termijnverwachting in petto heeft.

De eerste week loopt van maandag 08/07/2019 tot en met zondag 14/07/2019 en tijdelijk kan een rug van hogedruk het weer domineren. De droge condities houden aan en de zon is geregeld van de partij. De wind komt echter uit een noordelijke hoek, waarbij wat koelere lucht van over de Noordzee wordt aangevoerd. Het landelijk gemiddelde komt de eerste helft van de week net onder 20 graden te liggen. In de tweede helft van de week bereiken storingen onze streken. Wolken zijn daarbij vaak in de meerderheid en ja er zouden ook enkele druppels regen kunnen vallen. Het gaat echter om erg geringe hoeveelheden. Het weermodel voorziet minder dan 1 mm hemelwater en het zou dan ook nog om een lokaal gebeuren gaan. Dus niet overal kunnen deze enkele druppels voorkomen. De neerslagkansen blijven tot het einde van de week iets hoger, rond 20 procent. Daarbij kunnen we ervan uitgaan dat het overgrote deel van de dagen droog zal verlopen. Bovendien is er ook ruimte voor wat zon en de maxima gaan weer de hoogte in. In het weekend zou het dan op een enkele lokale bui na, droog blijven en het kwik bereikt een zomerse 25 graden. De hele week staat er een zwak briesje uit het noorden.

Tijdens de tweede week maandag 15/07/2019 tot en met zondag 21/07/2019 komen er af en toe toch wat hogere oprispingen voor de neerslagkansen. In het begin van de week is het overwegend droog met slechts een neerslagkans van 10 procent. Vanaf woensdag nemen de neerslagkansen echter toe tot 40 procent. De neerslaghoeveelheden liggen dan rond 0,4 mm. Dat is nauwelijks voldoende om het stof van de grond te blussen. Dus ook in deze week krijgen we niet veel neerslag te verwerken. Hoewel er ook geregeld wolkenvelden voorbij drijven, doen de temperaturen het best wel goed. Zeker de eerste dagen van de week komt het kwik een flink stuk boven de normale waarden uit. De wind kiest dan voor een zuidelijke sector en de maxima zijn zomers bij gemiddeld 26 of 27 graden. Op het einde van de week is het dan weer iets minder warm bij maxima net boven 20 graden. Opvallend is ook dat er weinig wind staat en dat voor heel de week. Tijdens het weekend brengen drukstijgingen meer zon en uiteraard blijft het droog.

De derde week loopt van maandag 22/07/2019, tot en met zondag 28/07/2019 en een hogedrukgebied nestelt zich ter hoogte van Schotland. Hierdoor wordt de stroming noordoostelijk tot oostelijk. Normaal zouden we hierbij de aanvoer van droge landlucht verwachten. Echter frontale storingen komen opzetten vanuit het oosten en worden geblokkeerd door het hogedrukgebied over Schotland en blijven over onze streken slingeren. Het is niet de ideale situatie voor zomerweer, maar de neerslagkansen nemen hierbij wel zeer sterk toe. Door de talrijke wolken blijft het kwik wat achterwege en komt rond of net onder de normale waarden te liggen. Het wordt nog een beetje afwachten wat de neerslaghoeveelheden worden. Immers het hogedrukgebied nabij Schotland heeft een uitdrogende fucntie en ook nu weer zouden de neerslaghoeveelheden wel eens beperkt kunnen blijven.

In de laatste week van maandag 29/07/2019, tot en met zondag 04/08/2019 zien we de straalstroom sterk meanderen over Nederland. In de eerste dagen van de week komt er een strakke noordwestenwind te staan en wordt vochtige zeelucht over onze regio aangevoerd. Wolkenvelden domineren vaak het weerbeeld en de laatste dag van de maand zou wel eens gepaard kunnen gaan met een flinke plens hemelwater. Bovendien zijn er stevige windvlagen mogelijk. De drukgradint (oftewel: de luchtdrukverschillen) is immers erg hoog over onze streken en dat betekend veel wind. Het blijft daarbij enkele dagen erg wisselvallig met vrij hoge neerslagkansen en vooral ook behoorlijk wat wind. Op het einde van de week echter, schuift een hogedrukgebied over onze streken. De wolkenvelden worden verdreven en de zon kan weer flink tevoorschijn komen. Hierbij dalen de neerslagkansen spectaculair. In het weekend komt de kern van het hogedrukgebied haast over ons land te liggen. Het wordt uitermate zonnig en het blijft droog. Het kwik komt daarbij ook enkele graden boven het gemiddelde te liggen en kan lokaal zelfs tot 25 graden klimmen.

Conclusie Zeker de hogere gronden in ons land hebben te maken met droogte. Om dit aan te vullen hebben we een aantal dagen met stevig regenweer nodig. In deze lange termijn hebben we dan ook vooral gekeken of dat er staat aan te komen. Het goede nieuws is dat er wel regen komt, maar het minder goede nieuws is dat het maar weinig is. De zon-liefhebbers komen vooral in de eerste en tweede week enkele dagen aan hun trekken. De andere dagen laat de zon het wat afweten, het wordt zowat een fifty-fifty situatie. Tijdens de derde week is er veel wind en neemt de neerslagkans sterk toe, maar in de vierde week bouwt opnieuw een hogedrukgebied op. Kortom het wordt een wisselvallige lange termijn en het neerslagtekort zal nog niet aangevuld worden.

Michel Nulen, MeteoGroupAuteur: Reporter Creer datum: 12-07-2019 17:26:54
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 12/07/2019, geldig voor de periode tot en met zondag 11/08/2019.

Tijdens de laatste week van juni werd het geregeld zomers tot soms tropisch warm. Bovendien viel er weinig tot geen neerslag waardoor de nog altijd heersende droogte verder toenam. Sinds begin juli werd opnieuw overgeschakeld naar het meer gematigde, zomerse zeeklimaat. De neerslag daarentegen bleef uit op de meeste plaatsen. Gelukkig bracht vrijdag 12 juli forse buien. Dat neemt niet weg dat het huidige neerslagtekort her en der aanzienlijke proporties aanneemt. Momenteel worden er in de regio Twente neerslagtekorten van ongeveer 200 mm geregistreerd. Blijft de droogte in Nederland prominent aanwezig of wordt dit de komende vier weken weggewerkt?

Tijdens de eerste week, die van maandag 15/07/2019 tot en met zondag 21/07/2019 loopt, strekt het hogedrukgebied van de Azoren zich uit richting Europa. Onder invloed van enkele depressies ten noorden ervan, komt er in het begin van de week een noordelijke stroming op gang. Deze brengt relatief vochtige lucht en bewolking met zich mee. Bij maxima rond, of net boven, twintig graden blijft de temperatuur normaal voor midden juli. Wat echter steeds de ontbrekende factor blijft, is enige neerslag van betekenis. Omwille van verschillende uitlopers van het hogedrukgebied van de Azoren slagen depressies er namelijk niet in onze contreien te bereiken. Het is pas op het einde van deze week dat hier, onder invloed van een meer westelijke stroming, verandering in komt. De temperaturen gaan omhoog en de kans op buien neemt toe, mogelijk met onweer.

In de tweede week, van maandag 22/07/2019 tot en met zondag 28/07/2019, lijkt er zich een lagedrukgebied over de golf van Biskaje te vestigen. Aan de oostflank ervan wordt warme, maar vochtige lucht uit het Middelandse Zeegebied aangevoerd. Het Europese weermodel verwacht voor deze periode temperaturen die 1 tot 3 graden boven het gemiddelde uitkomen. Door de hogere temperaturen neemt de onstabiliteit toe waardoor er geregeld regenbuien of onweders verwacht worden. De neerslaghoeveelheden blijven tijdens deze periode normaal voor de tijd van het jaar.

In de derde week, van maandag 29/07/2019 tot en met zondag 04/08/2019, verplaatst het lagedrukgebied zich in een noordoostelijke richting naar Scandinavi. Omwille van deze positie komt Nederland in een meer (noord-)westelijke luchtstroming te liggen die opnieuw vochtige lucht met zich meebrengt. Dit levert op regelmatige basis wat neerslag op. Vooral de kustgebieden lijken hier gevoelig aan en zullen hierdoor iets meer neerslag dan normaal ontvangen. Met deze luchtstroming aan de basis, worden geen extreme temperatuursafwijkingen verwacht, maar schommelen de temperaturen rond het seizoensgemiddelde van 21 22 graden.

De vierde week, die van maandag 05/08/2019 tot en met zondag 11/08/2019 loopt, lijkt volgens Nederlandse normen een vrij normale week te worden. Dit zowel op vlak van temperatuur als van neerslag. Er wordt vrij gematigde oceaanlucht aangevoerd. Er komen dus uitgestrekte wolkenvelden voor waaruit geregeld wat neerslag of een bui kan vallen.

Conclusie:
Uit deze vierweekse verwachting lijkt dat er tot midden augustus geen standvastig zomerweer verwacht wordt. De rest van juli verloopt namelijk wisselvallig met droge en warme perioden, maar ook met nattere en koelere perioden. Het begin van augustus brengt hier weinig verandering in, een volgende hittegolf is zeker nog niet in zicht.

Karel Blomme MeteoGroup

Auteur: Reporter Creer datum: 19-07-2019 17:14:56
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 19/07/2019, geldig voor de periode tot en met zondag 18/08/2019.

Het gaat echt wel op en af met het weer deze zomer. Midden juli hadden we een koele periode met grijze luchten en relatief lage temperaturen. Daarna werd het dan toch wat warmer, al waren er geen strakblauwe luchten. De meest recente ontwikkelingen op de weerkaarten laten het andere uiterste zien op de korte termijn. Zeer warme lucht kan ons na het weekend gaan bereiken met maximumtemperaturen die de tropische grens kunnen overschrijden. Voor dat zover is, hebben we een wisselvallige zaterdag voor de boeg. Het zou er lokaal wel eens heftig aan toe kunnen gaan. Zondag stabiliseert de atmosfeer en is het droog met zonnige perioden. De maxima komen op het seizoen gemiddelde van rond 23 graden uit. Na het weekend bereikt zeer warme lucht ons, hoe heet gaat het worden? En hoe lang duurt de hitte vervolgens. Gaat het later ook onweren? We bekijken het in deze experimentele verwachting.

Tijdens de eerste week, die van maandag 22/07/2019 tot en met zondag 28/07/2019 loopt, bouwt een rug van hogedruk zich op in onze omgeving. Ten noorden van de rug schuiven storingen van west naar oost over het noorden van Europa. De wolkenvelden kunnen tot bij ons doordringen, al is er toch wel flink wat ruimte voor de zon. Hierna nestelt zich een kern van hogedruk over Duitsland en wordt de stroming zuidelijk en later zuidoostelijk. Droge, erg warme continentale lucht kan ons bereiken en de zon kan dan ook nauwelijks gehinderd door wolken schijnen. Met deze zuidelijke aanvoer kan lucht van subtropische oorsprong Nederland aandoen. Dat heeft uiteraard een belangrijke impact op de temperaturen. In het begin van de week klimt de temperatuur tot gemiddeld 27 graden. De dagen daarna mogen we maxima verwachten die boven 30 graden uitkomen. Woensdag wordt het wellicht gemiddeld over het land rond 33 graden. Aan het einde van de week komt het kwik wat lager uit en in het weekend wordt het ongeveer 25 graden. Misschien kan een storing onze regio bereiken op zondag met kans op een regenbui, eventueel met een donderslag.

In de tweede week, van maandag 29/07/2019 tot en met zondag 04/08/2019, is de luchtmassa licht onstabiel en kan af en toe een bui vallen. De stroming wordt zuidwestelijk met aanvoer van vochtige, maritieme lucht. Er komen ook wel opklaringen voor, maar er zijn zeker ook een aantal wolkenpartijen aanwezig.

Die wolken kunnen zich dan af en toe voldoende ontwikkelen om een bui te veroorzaken. Al lijken er niet al te grote neerslaghoeveelheden op het programma te staan. De temperaturen gaan in dalende lijn. In het begin van de week is het nog zomers warm met rond 25 of 26 graden, maar aan het einde van de week liggen de maximumtemperaturen net iets boven 20 graden. Tijdens het weekend is het dan gematigd zomerweer, maar het lijkt wel droog te blijven.

In de derde week, van maandag 05/08/2019 tot en met zondag 11/08/2019, wordt de stroming meer noordwestelijk. Hogedrukgebieden boven de Atlantische Oceaan lijken niet tot ons land door te kunnen dringen. Daarentegen bereiken onstabiele luchtmassa’s ons en halverwege de week zouden een aantal storingen voor neerslag van betekenis kunnen zorgen. De temperaturen schommelen omstreeks de norm voor de tijd van het jaar en liggen meestal rond of net iets boven 20 graden. Aan het einde van de week en tijdens het weekend zou het zelfs nog een fractie koeler kunnen worden. Bovendien zijn de neerslagkansen nog steeds erg hoog en staat er volgens de berekeningen een stevige wind uit het noordwesten. Tussen de storingen in, zijn er wel tijdelijk enkele opklaringsgebieden.

De vierde week, die van maandag 12/08/2019 tot en met zondag 18/08/2019 loopt, komt een omvangrijk lagedrukgebied naar de Noordzee. Geregeld schuiven kleinere depressies over ons en de storingen zorgen voor een plens hemelwater. Het gaat daarbij allemaal behoorlijk snel op de weerkaarten. Er zijn kortstondige perioden met opklaringen, maar storingen zorgen vaak voor veel wolken en regen of buien. In de tweede helft van de week komt er een krachtige verschil in luchtdruk over een bepaalde afstand tot stand. Dat wil zeggen dat we ook meer wind mogen verwachten met soms stevige windstoten. Als deze berekening uitkomt, wordt het een erg wisselvallige week met temperaturen die ondermaats zijn voor deze periode van het jaar.

Conclusie:

Na een bloedhete eerste week van deze vierweekse verwachting, komt er een grote kentering in het weerbeeld. Augustus begint met wisselvallig weer en dat houdt zo nog enkele weken aan. Aanvankelijk zijn de maximumtemperaturen zomers, maar naarmate augustus vordert laat ook de temperatuur het afweten, vermoedelijk gaan we tegen die tijd onder de norm uitkomen.
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier