Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Freek
Creer datum:
6-04-2019 15:47:25
POLITIEK
Nog nieuws in 2019 ?
Auteur: Freek Creer datum: 6-04-2019 15:50:47


Hiermee gaat FVD VVD en CDA om de oren slaan
Addy de Jong
.


VVD en CDA helpen een initiatiefwet van de SGP om zeep die drempels opwerpt voor het aanvaarden van Europese verdragen. Daarmee gaat FVD ze in de verkiezingscampagne zeker om de oren slaan.

Zijn er nog listen te verzinnen om de initiatiefwet van Van der Staaij, die het lastiger maakt om Europese verdragen in Nederland aanvaard te krijgen, te redden? Helaas niet.

Aanstaande dinsdag stemt de Eerste Kamer erover. Dan valt welhaast zeker het doek. Na dertien jaar sleuren aan dit wetsvoorstel zijn in de eindfase van de parlementaire behandeling voor de SGP de instrumenten uitgeput.

De stemming over de initiatiefwet uitstellen, in de hoop dat de nieuwe Eerste Kamer, die in juni aantreedt, anders oordeelt? Vergeefse hoop. De Senaat wil geen vertraging meer. Bovendien: het zou geen soelaas bieden. Want hoewel de dertien kersverse FVD-senatoren vast en zeker voor het initiatief zouden stemmen, zijn ook dan VVD of CDA broodnodig om aan een meerderheid te komen.

Het wetsvoorstel na verwerping wr indienen? Ds. Kersten diende in het interbellum zijn amendement tot afschaffing van het gezantschap bij de paus ook verschillende malen in. Tot hij succes had.

Toch lag dat anders. Kersten realiseerde zich dat de politieke kansen gekeerd waren. Zo’n perspectief opent zich nog niet ten aanzien van de initiatiefwet die regelt dat EU-verdragen door het Nederlandse parlement alleen goedgekeurd mogen worden met een tweederde meerderheid.

En Van der Staaij past ervoor een tweede ”boer Braat” te worden. Die diende in de vooroorlogse jaren zijn initiatiefwet tot het afschaffen van de zomertijd wel vijf keer in. Telkens tevergeefs.

Dat de nieuwe wijze van omgaan met Europese verdragen er nu niet komt, is overigens niet alleen jammer voor de SGP. Het schaadt ook de politiek als geheel. Want had het parlement door het steunen van dit voorstel niet voorbeeldig kunnen laten zien dat het de zorgen van burgers over een toenemende invloed van Europa op onze wet- en regelgeving serieus neemt?

Z rabiaat is het betreffende voorstel toch niet? Het sluit slechts aan bij de praktijk in maar liefst zestien andere EU-lidstaten, die eveneens een speciale procedure kennen voor het instemmen met Europese verdragen. Daarbij komt: zou er niet wat meer evenwicht moeten komen in ons staatsrecht, zodat we afraken van de merkwaardige situatie dat voor het invoeren van de gekozen burgemeester twee stemronden n een tweederde meerderheid nodig is, en voor het invoeren van de euro slechts n stemronde waarin de helft plus n de doorslag geeft?

Zeker, VVD en CDA hebben hun argumenten. Zo vinden zij dat artikel 91 lid 3 van de Grondwet het parlement al mogelijkheden biedt om bij sommige verdragen te kiezen voor goedkeuring via een tweederde meerderheid. Toch blijft die route minder verreikend en minder gewis.

Hoe dit ook zij, van n ding kunnen we na volgende week dinsdag zeker zijn: zodra VVD en CDA in de komende verkiezingscampagne meehuilen in het koor van de eurosceptici, krijgen ze van FVD en PVV, maar ook van SGP en CU de wind van voren. Want als zij werkelijk vinden dat de macht van Brussel teruggedrongen moet worden, waarom weigerden ze dan om dat ene stapje te zetten waardoor Europese verdragen in Nederland net ts moeilijker geaccordeerd kunnen worden?

Reformatorisch Dagblad 06-04-19
Auteur: Reporter Creer datum: 12-04-2019 17:50:27
Rutte: eind oktober harde deadline voor brexit

Premier Mark Rutte ziet weinig mogelijkheden om de onderhandelingen over de brexit langer te rekken dan tot eind oktober, de nieuwe deadline die deze week is afgesproken. Als de Britten er dan onderling nog steeds niet uit zijn, lijkt een vertrek uit de Europese Unie zonder goede scheidingsafspraken onvermijdelijk, aldus Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad.

Het Verenigd Koninkrijk zou oorspronkelijk op 29 maart uit de EU stappen. Daarover werd een deal gesloten, maar premier Theresa May kon daarvoor geen steun vinden in het eigen parlement. Twee weken uitstel bracht de zaak niet verder vooruit, waarna deze week besloten werd de Britten tot 1 november de tijd te gunnen om alsnog tot een akkoord te komen.

Lukt dat niet dan lijkt een harde brexit „onvermijdelijk”, zei Rutte. „Hopelijk hoeft het niet, maar het wordt wel heel ingewikkeld om je dan nog voor te stellen wat je nog kan bedenken om dat te voorkomen.” De premier benadrukte daarbij opnieuw dat de bal toch echt in de eerste plaats bij Groot-Brittanni ligt.

Rutte waarschuwde opnieuw dat een harde brexit nog altijd nadrukkelijk tot de mogelijkheden behoort. Mogelijk komt het daar ook al veel eerder van dan eind oktober, als de Britten volgende maand geen verkiezingen houden voor het Europees parlement. „Doen ze dat niet, dan is het ook echt op 1 juni afgelopen.”

Reformatorisch Dagblad 11-04-19
Auteur: Reporter Creer datum: 18-05-2019 17:12:30

SGP: met FVD kabinet op rechtse koers houden


De SGP hoopt het kabinet met steun van Forum voor Democratie in de Eerste Kamer naar rechts te trekken. SGP-leider Kees van der Staaij roept de partij van Thierry Baudet daarom op "zich constructief op te stellen".

Van der Staaij waarschuwt dat de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie anders de steun van linkse partijen als GroenLinks en PvdA zal moeten zoeken en dan dus linksaf zal slaan. "En daar zitten wij bepaald niet op te wachten", zei hij zaterdag op het partijcongres in Nieuwegein.

In de nieuwe Eerste Kamer, die begin volgende maand aantreedt, is FVD de grootste partij en heeft het kabinet geen meerderheid meer. In het verleden hielp de SGP het kabinet nog weleens uit de brand, maar de steun van de staatkundig gereformeerden alleen is nu onvoldoende.

Van der Staaij ziet kansen voor de terugkeer van de studiebeurs, en voor een "bescheidener" en "nuchterder" klimaatpolitiek en vluchtelingenbeleid.

Reformatorisch Dagblad 18-05-19
Auteur: Reporter Creer datum: 27-05-2019 14:49:25
27 mei 2019 door Jeffrey Schipper

Bijna 10.000 stemmen meer voor ChristenUnie-SGP; monsterzege op Urk en Staphorst

In twee gemeenten is het de ChristenUnie-SGP gelukt om een absolute meerderheid te halen. De partij heeft bijna 10.000 stemmen meer getrokken dan vijf jaar geleden, melden diversie media. Zondagavond werd de definitieve uitslag van de Europese verkiezingen bekend.

ChristenUnie-SGP haalde ruim 365.000 stemmen, maar door de hogere opkomst daalde het percentage van 7,5 procent naar 6,7 procent, laat het Nederlands Dagblad weten. In totaal gingen vorige week ruim vierhonderd miljoen mensen in 28 landen naar de stembus. Met een voorlopige 51 procent lijkt die de hoogste sinds 1994 te worden. Vijf jaar geleden lag de opkomst nog op 42 procent.

Op Urk boekte ChristenUnie-SGP een monsterzege. De gecombineerde lijst kreeg 70,7 procent van alle uitgebrachte stemmen binnen. Ook in Staphorst haalde ChristenUnie-SGP een absolute meerderheid. Daar kreeg het 54,6 procent van de stemmen. Ten opzichte van vijf jaar geleden werd in Renswoude de grootste overwinning geboekt (5,1 procent).

CIP
Auteur: Reporter Creer datum: 13-06-2019 16:33:18
SGP’er Kees van Dam: „Zondagsrust op Goeree onder druk”

Johannes Visscher

Afkalvende zondagsrust, groeiende recreatiedruk, perikelen rond herindeling. Vertrekkend SGP-voorman Kees van Dam (51) op Goeree-Overflakkee brak er afgelopen decennia vaak zijn hoofd over.

Een hoogtepunt in zijn politieke activiteiten op het Zuid-Hollandse eiland, waar de SGP de grootste is en in het college zit? „Van waarde vind ik stabiliteit in het bestuur. Toen in 2012 Goedereede, Dirksland, Middelharnis en Oostflakkee fuseerden, startte de gemeente Goeree-Overflakkee met een begrotingstekort van 14 miljoen euro. Binnen drie jaar was er een sluitende begroting.”

Na ruim twintig jaar zet SGP-fractievoorzitter Van Dam een punt achter zijn raadslidmaatschap in de gemeente Goeree-Overflakkee, en daarvoor in Middelharnis. In zijn nieuwe baan bij een woningcorporatie zal hij overleg voeren met politici en ligt, als hij raadslid zou blijven, in zijn optiek belangenverstrengeling op de loer. Van Dam kijkt terug op een „mooie periode” in de lokale politiek. „Dank aan de Heere Die kracht gaf.”

De vorming van n gemeente had op Goeree-Overflakkee heel wat voeten in de aarde. Onder meer Ouddorp verzette zich.

„Het was een heftig proces. Met name in de voormalige gemeente Goedereede leefde weerstand tegen de fusie. Ook de SGP was verdeeld. Zelf was ik altijd voorstander, bijvoorbeeld met het oog op volkshuisvesting. Als SGP zijn we niet minder geworden van de herindeling. In 2012 werden met 9 van de 29 zetels de grootste.”

In 2018 verloor u 2 van die 9 zetels.

„Dat heeft deels te maken met lastige dossiers zoals het plaatsen van windmolens en uitbreiding van recreatieve voorzieningen aan de westkant van het eiland. Een groot deel van de bevolking is daar tegen. We hadden als gemeentebestuur echter niet veel keus. We namen zelf de regie, anders zou de provincie Zuid-Holland die krijgen.”

Zondagsrust is een heet hangijzer. Zo zorgen zondags toeristische activiteiten in en rond de kerkelijke kustplaats Ouddorp voor spanningen.

Wordt er geknaagd aan de zondagsrust?

„In de Nota Zondagsrust van 2016 besloot de raad dat bijvoorbeeld de winkels in de kernen zondag dicht blijven. Wel kunnen supermarkten in het toeristisch buitengebied van Ouddorp open. Een kwestie van geven en nemen. Andere partijen zien liever dat winkels op zondag open gaan.”

Trekken ook in de Biblebelt christelijke partijen in dit soort dossiers uiteindelijk aan het kortste eind?

„Christelijke partijen zijn op Goeree-Overflakkee niet meer in de meerderheid. Ook hier staat de zondagsrust onder druk. Ik sluit niet uit dat bijvoorbeeld het zwembad in Stellendam zondags open zal gaan.”

FVD haalde bij de provinciale verkiezingen op het eiland 18,7 procent van de stemmen. SGP bleef met 19,9 procent de grootste, maar verloor 6 procent.

Waarom is de FVD zo populair?

„Het eiland staat bekend als christelijk, maar kent in werkelijkheid een tweedeling. Oude Tonge is bijvoorbeeld veel minder kerkelijk dan Ouddorp. Hoewel de SGP een trouwe achterban heeft, zijn denk ik wel SGP’ers overgestapt naar FVD. Veel kiezers zoeken de scherpte: Zwart-witdenken en een harde lijn. Dat is niet mijn stijl. Ik wil liever constructief samenwerken, ook met seculiere partijen.”

In de Eerste Kamer dankt de SGP de tweede zetel aan de FVD. SGP-Kamerlid Stoffer krijgt een podium bij FVD-jongeren.

Hoe ziet u de verhouding tussen die partijen?

„Ik ben dankbaar voor behoud van de tweede zetel. Een wonderlijke ontwikkeling is het wel. FVD is inderdaad een seculiere partij die kennelijk hard is voor vreemdelingen. Ik zie risico’s in samenwerking. Maar ik sluit op voorhand geen partijen uit. Risico’s zijn er ook als je samenwerkt met PvdA en VVD.”


Reformatorisch Dagblad 13-06-19
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier