Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Alex
Creer datum:
1-02-2019 18:00:34
Christenvervolging
Een nieuwe serie artikelen vanaf 2019
Auteur: Alex Creer datum: 1-02-2019 18:01:06 Laatst gewijzigd: 1-02-2019 18:04:08
Ex-gouverneur Indonesi:

'Ik dank God dat ik gevangen zat'

De christelijke ex-gouverneur van Jakarta in Indonesi is op 24 januari 2019 vrijgelaten uit de gevangenis. Hij zat bijna twee jaar in de cel omdat hij werd beschuldigd van godslastering. Jubilee Campaign voerde in 2017 actie voor zijn vrijlating, maar zelf is Ahok dankbaar voor zijn tijd in de gevangenis.

‘Ik breng dank aan God, de Schepper van hemel en aarde, dat ik gevangen mocht zitten’, schreef hij onlangs aan zijn supporters. ‘Ook ben ik dankbaar dat ik niet herkozen werd tot gouverneur van Jakarta in 2017. Als ik was herkozen, had ik vijf jaar lang controle over de hoofdstad gehad. Maar nu, in een tijd van reflectie, heb ik controle over mezelf gekregen. En daar heb ik de rest van mijn leven profijt van.’

Als teken van zijn verandering wil de voormalige politicus zijn Chinese naam Ahok niet meer gebruiken. Voortaan gaat hij door het leven onder zijn Indonesische naam Basuki Tjahaya Purnama, oftewel BTP. Ook vraagt hij vergeving aan zijn supporters, de ambtenaren van Jakarta en zelfs degenen die hem haten voor alle woorden en daden waarmee hij hen heeft gekwetst.

Actie voor vrijlating
De veroordeling van Purnama in mei 2017 veroorzaakte in Indonesi en daarbuiten grote verontwaardiging. Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie Jol Voordewind noemde het vonnis ‘een grote stap terug voor Indonesi, waar godsdienstvrijheid is verankerd in de grondwet’. Samen met Jubilee Campaign lanceerde hij een campagne om te pleiten voor de vrijlating van christelijke politicus.

Op 4 juli 2017 overhandigden Voordewind en het team van Jubilee Campaign 20.000 handtekeningen aan de Indonesische ambassadeur in Den Haag. Daarna waren er plannen om op Europees niveau verder actie te voeren, maar Purnama liet vanuit zijn cel weten dat hij zich neerlegde bij het vonnis en verdere campagnes niet op prijs stelde.

In de gevangenis schreef Purnama regelmatig brieven naar zijn supporters, waarin hij getuigde van zijn geloof. ‘God slaapt niet. Stel je vertrouwen op de Heer, nu en altijd. Hij is bezig met de uitvoering van Zijn plan voor mijn leven’, schreef hij onder meer.

Minder vrijheid
De godsdienstvrijheid in Indonesi is er tijdens de gevangenschap van Ahok niet op vooruit gegaan. Op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors is het land gestegen van de 46e naar de 30e plaats. Onlangs werd opnieuw een christelijke politica beschuldigd van godslastering. Het is nog niet bekend of zij hiervoor wordt vervolgd.

Jubilee Campaign
Auteur: Reporter Creer datum: 15-02-2019 19:10:16 Laatst gewijzigd: 15-02-2019 19:15:26
Werkbezoek Pakistan


Mary is al 22 jaar op de vlucht

Toen de Pakistaanse Mary ruim 22 jaar geleden haar leven aan Jezus gaf, werd ze door haar familie opgesloten in haar kamer. Het meisje wist te ontsnappen en bouwde met hulp van haar kerk een nieuw leven op. Toch voelt ze zich nog steeds gevangen. Haar moslimfamilie, de islamitische maatschappij en het overheidssysteem maken het leven voor Mary en haar gezin in Pakistan levensgevaarlijk.

Onze collega ontmoette Mary, haar man en hun vier kinderen in Pakistan. ‘De situatie is uitzichtloos voor dit gezin’, vertelt Mirjam. ‘Ze leven al tientallen jaren in angst. Zelfs decennia na haar bekering wil Mary’s familie haar nog vermoorden om de familie-eer te redden.’ Als voormalige moslim kan Mary bovendien elk moment worden beschuldigd van afvalligheid – een ‘misdaad’ die volgens radicale moslims bestraft moet worden met de dood.

Slavenwerk
Mary is niet de enige Pakistaanse christen die zich gevangen voelt. Onze collega ontmoette ook de 8-jarige Aqash en zijn ouders, die al vijf jaar in de steenfabriek werken. Toen hun zoon en broer kanker kreeg, moesten ze geld lenen bij de fabriekseigenaar om de behandeling te kunnen betalen. Maar de jongen overleed, en zijn familie had een torenhoge schuld. Totdat die is afbetaald, moeten ze slavenwerk doen.

Jubilee Campaign gelooft dat mensen gemaakt zijn om in vrijheid te leven. In onze rapportage kunt u daarom lezen wat we doen voor Mary en haar gezin, voor Aqash en zijn ouders, en voor andere Pakistaanse christenen in vergelijkbare situaties. Wilt u ons meehelpen, met gebed en indien mogelijk met een gift?
NL95 INGB 0000 0004 44 t.n.v. Stichting Jubilee Campaign Nederland

Alvast heel erg bedankt!
Het team van Jubilee Campaign
Auteur: Reporter Creer datum: 29-03-2019 19:17:21
Jubilee Campaign bij de VN:
Vervolging Hmong- en Montagnard-christenen onder de loep
Bij de veertigste sessie van de VN-Mensenrechtenraad heeft Jubilee Campaign het probleem aan de kaak gesteld van de Hmong- en Montagnard-bevolkingsgroepen in Vietnam. Deze twee etnische groeperingen hebben altijd met discriminatie te maken gehad, maar sinds zij zich tot het christendom bekeerden is daar de laatste twintig jaar nog extra vervolging bij gekomen.

Jubilee Campaign USA organiseerde samen met ‘Boat People SOS’ (BPSOS)* een side-event tijdens de vergadering over mensenrechten in Vietnam, en legde een mondelinge verklaring af bij de plenaire vergadering van de Mensenrechtenraad.

Bestaan ontkend
Meer dan tienduizend christenen van de Hmong- en Montagnard-gemeenschappen zijn door de Vietnamese overheid stateloos gemaakt. De autoriteiten weigeren hen te registreren als wettige burgers, waardoor zij in constante onzekerheid leven.

Zonder registratie kunnen Hmong-christenen geen ID-kaart aanvragen of solliciteren, en getrouwde stellen krijgen geen huwelijkscertificaat. Bovendien kunnen hun kinderen zich niet laten inschrijven op school. Er zijn generaties van Hmong-christenen die geen onderwijs hebben gekregen, omdat de lokale overheid weigert om hun bestaan te erkennen.

Om te overleven zijn de Hmong en de Montagnards gedwongen om aan de rand van de jungle te wonen.

Opgejaagd en verdreven
Pastor Joseph Wang – die zelf tot de Hmong behoort en direct contact heeft met de lijdende groepen in het gebied – vertelde tijdens het side-event hoe de Vietnamese overheid hun huizen in de jungle vindt, het land afpakt en hen wegstuurt, nadat ze al eerder uit hun dorpen verdreven zijn.

Als gevolg van de vervolging zijn vele Hmong en Montagnards gevlucht naar omringende landen als China, Birma, Laos en Thailand. Daar zijn hun omstandigheden echter niet veel beter, aangezien deze landen geen enkele hulp bieden aan vluchtelingen.

Onbekende vervolging
Veel asielaanvragen van Hmong en Montagnards worden bovendien afgewezen, omdat er gebrek aan informatie is over hun situatie. ‘Er zijn maar weinig mensen buiten Vietnam die zich bewust zijn van de vervolging van Hmong- en Montagnard-christenen’, legt Thang Nguyen van BPSOS uit.

Jubilee Campaign hoopt dat het aankaarten van dit probleem ertoe leidt dat de UNHCR (VN-organisatie die o.a. asielaanvragen beoordeelt) beter gefundeerde beslissingen neemt bij de beoordeling van asielaanvragen van Hmong- en Montagnard-christenen.

En van onze collega’s reist binnenkort naar Thailand, waar vorig jaar september bijna tweehonderd christenen uit Vietnam werden gearresteerd. Zij worden onder erbarmelijke omstandigheden vastgehouden in detentiecentra, net als vele Pakistaanse christenen.
Auteur: Reporter Creer datum: 18-05-2019 17:15:59 Laatst gewijzigd: 19-05-2019 13:21:50
Eritrea arresteert 141 christenen


Veiligheidsagenten hebben op 10 mei in Eritrea 141 christenen gearresteerd. Dat meldde Open Doors donderdag.

Het gaat om 104 vrouwen, 23 mannen en 14 jongeren uit de hoofdstad Asmara. De mannen zijn naar een gevangenis overgebracht, de vrouwen meegenomen naar een politiebureau. Voor zover bekend zijn er geen aanklachten op basis waarvan de christenen zijn gearresteerd.

Volgens Open Doors leeft onder christenen grote zorg over het welzijn van de kinderen en ouderen. Eritrea staat al ruim tien jaar in de top tien van de ranglijst christenvervolging.

Reformatorisch Dagblad 17-05-19

Auteur: Reporter Creer datum: 27-06-2019 22:57:12

Jubilee Campaign Nieuwsbrief (www.jubileecampaign.nl)


Nieuwsbrief juni 2019

Christelijk echtpaar in de dodencel

Beste vrienden,

Wat waren we blij toen Asia Bibi vorig jaar werd vrijgesproken. Helaas is haar cel in de Multan gevangenis niet lang leeg gebleven. Opnieuw zit er een christelijke vrouw gevangen: Shagufta Kauser, die samen met haar man Shafqat in 2014 de doodstraf kreeg. De aanklacht van blasfemie is hetzelfde als bij Asia Bibi, de aanleiding nog absurder: het ongeletterde echtpaar zou in het Engels een godslasterlijk sms’je hebben verstuurd.

Paul, de broer van Shagufta, herinnert zich de arrestatie in 2013 nog goed. ‘Ik werd gebeld door de politie. Op de achtergrond hoorde ik dat Shafqat werd geslagen. De politie schold me uit en dreigde dat ze mij ook zouden komen halen.’ Op advies van de bisschop die zijn zus en zwager al jaren onderdak bood, vluchtte Paul uit Pakistan. Onlangs trouwde hij met onze collega Mirjam en kreeg een Nederlandse verblijfsvergunning.

In de afgelopen jaren heeft Jubilee Campaign zich met Paul en Mirjam ingezet voor Shafqat en Shagufta en hun vier kinderen. We hebben een betere advocaat aangesteld om schot in de zaak te krijgen en ervoor gezorgd dat de kinderen (voor het eerst!) hun ouders konden bezoeken. Zij zijn in de afgelopen jaren opgegroeid zonder hun ouders en lijden erg onder de situatie. Met hulp van Jubilee Campaign worden zij opgevangen en gaan ze naar school.

Advocaat Saif-ul Malook, die ook Asia Bibi vrij kreeg, heeft onlangs de zaak van Shafqat en Shagufta op zich genomen. We hopen en bidden dat hij opnieuw succes heeft, want de tijd gaat dringen. Shafqat is vanaf zijn middel verlamd en heeft grote doorligwonden op zijn rug, die zonder behandeling levensbedreigend zijn. Ook Shagufta heeft het zwaar. Haar geestelijke en lichamelijke gezondheid gaan achteruit.

We zijn daarom dankbaar dat we in Stichting Hulp Vervolgde Christenen een financile partner hebben gevonden om de advocaatkosten en de kosten voor levensonderhoud, scholing en gevangenisbezoek van de kinderen van ons over te nemen. Jubilee Campaign blijft als professionele partner nauw bij de zaak betrokken en zal het juridische proces in goede banen leiden.

We vragen u samen met Paul en Mirjam dringend om gebed voor Shafqat, Shagufta en hun kinderen, en voor de betrokken advocaat en rechters.

In Zijn genade en vrede,
Het team van Jubilee Campaign
Auteur: Reporter Creer datum: 26-07-2019 20:39:24 Laatst gewijzigd: 26-07-2019 20:43:25
Opnieuw razzia's op christenen in Bangkok

Beste vrienden,

Jubilee Campaign luidde in april 2015 de noodklok over de nijpende situatie van Pakistaanse asielzoekers in Thailand met het rapport ‘Don’t turn them back’. In Den Haag werd dit onder andere opgepakt door de ChristenUnie en de SGP. Kamervragen die naar aanleiding van het rapport werden gesteld zorgden ervoor dat de Nederlandse regering de zaak aankaartte bij de ambassadeur van Thailand in Den Haag.

Ook in het Verenigde Koninkrijk besloot politicus David Alton om zich in te zetten voor het lot van de onschuldige gezinnen die in Thailand in de gevangenis zaten. Hij bracht een bezoek aan het Aziatische land om met eigen ogen te zien hoe de autoriteiten omgaan met de christenen, die hun land zijn ontvlucht vanwege bedreiging en vervolging.

Voor christenen die halsoverkop vanwege vervolging uit Pakistan moeten vluchten, is Thailand vaak de eerste reisbestemming vanwege de lage reiskosten en het gemak waarmee er een toeristenvisum kan worden verkregen. Wat deze christenen niet weten, is dat ze eigenlijk van de ene hel in de andere hel terecht komen. Enkele weken na aankomst vervalt de geldigheid van het visum. Vanaf dat moment zijn ze illegaal. Thailand erkent hen niet als vluchtelingen en biedt hen geen voorzieningen om te kunnen overleven.

Razzia's
De campagne die we in 2015 startten heeft zin gehad. De Thaise regering heeft bij voorbeeld in samenspraak met het UNHCR besloten om voortaan coulanter om te springen met de moeders en kinderen die onder bepaalde voorwaarden de uitkomst van de asielprocedure nu buiten de gevangenis mogen afwachten. Voor ons team was het dan ook schokkend om in de afgelopen weken te vernemen dat de regering van Thailand de razzia’s op Pakistaanse christenen in volle hevigheid heeft hervat. Op 8 juli werden 50 asielzoekers, inclusief vrouwen en kinderen opgepakt en vastgezet.

De documentaire die BBC-journalist Chris Rogers in 2016 maakte, toonde aan hoe mannen, vrouwen en kinderen in de Thaise detentiecentra werden vastgehouden achter hoge stalen hekken. En uur per dag mochten zij uit hun cel om bezoekers te ontmoeten. De mannen waren halfnaakt; de enige manier om een beetje af te koelen in de overbevolkte cellen, vertelden ze aan de journalist. De vrouwen hielden hun kinderen en babies vast, die leden aan diarree en overgeven vanwege de slechte sanitaire omstandigheden en het vuile drinkwater.

Jubilee Campaign is een kleine organisatie met een beperkt budget. Het is voor ons daarom niet haalbaar om voor alle asielzoekers die nu zijn opgepakt een borgsom te betalen, maar op politiek niveau staan we zeker niet met lege handen. Zoals we dat in 2015 hebben gedaan, zullen we de situatie doorlopend bij de Nederlandse en Internationale politiek onder de aandacht blijven brengen.

Naar aanleiding van een recent bezoek aan Thailand heeft een team van Jubilee Campaign een vervolg gepubliceerd op het rapport uit 2015. We hopen met dit beknopte document in Den Haag, Londen en Washington de politiek te mobiliseren. We zouden echter veel meer willen doen, maar daar hebben we uw hulp voor nodig. We nodigen u daarom uit om ons werk te blijven steunen met gebed en een financile bijdrage.

NL95 INGB 0000 0004 44 t.n.v. Stichting Jubilee Campaign Nederland

Alvast heel erg bedankt!

In Zijn genade en vrede,
Het team van Jubilee Campaign


Auteur: Reporter Creer datum: 29-07-2019 16:34:16

China laat lokale gelovigen verplicht monitoren


Lokale autoriteiten in China zijn door de Communistische Partij verplicht om het aantal mensen die „in God geloven” te registreren en te monitoren.

Dat meldde de Amerikaanse nieuwssite Christian Headlines vorige week op basis van bronnen van Bitter Winter, een organisatie die religieuze vrijheid in het land volgt.

Lokale ambtenaren worden door de overheid bestraft wanneer de meldingen niet juist blijken te zijn. Drie ambtenaren uit Yongcheng, een stad in de provincie Henan, werden in april geschorst toen bleek dat het opgegeven aantal gelovigen niet correct was.

Een lokale anonieme ambtenaar zei tegen Bitter Winter dat de Chinese overheid de religieuze ontwikkelingen erg serieus neemt. „Elke dag vragen ze ons hoeveel mensen er in ons dorp geloven. Als blijkt dat wij de situatie niet naar waarheid hebben beoordeeld, worden we gestraft.”

De Communistische Partij is volgens de lokale ambtenaar bang dat het aantal christenen zo hard groeit dat het gedachtegoed van de partij wordt verworpen of de overheid erdoor wordt ondermijnd. Peking vindt dat er „maatregelen moeten worden genomen en dat het aantal gelovigen niet mag blijven groeien.”

De druk op kerken en gelovigen in China neemt al tijden toe. In juli werd de sinds 2018 gevangen voorganger Wang Yi aangeklaagd voor „het omverwerpen van de overheid” en „illegale handelsactiviteiten”, aldus mensenrechtenorganisatie Christian Solidarity Worldwide. Recent pleegde een predikant van een door de staat gereguleerde kerk zelfmoord vanwege toenemende druk vanuit de Communistische Partij.

Reformatorisch Dagblad 29-07-19
Auteur: Reporter Creer datum: 16-08-2019 19:51:13
15 augustus 2019 door Open Doors

Noord-Korea: het land zonder christelijke kinderen

Geen christelijke kinderliedjes. Geen kleurrijke kinderbijbels. Zelfs niet samen bidden voor het slapen gaan. Christenzijn in Noord-Korea is zo extreem gevaarlijk, dat ouders hun eigen kinderen niet over de Here Jezus kunnen vertellen.

Niet voor niets staat Noord-Korea op plaats 1 op de Ranglijst Christenvervolging. Christenzijn kan dan ook alleen in het diepste geheim. Het christendom wordt door de Noord-Koreaanse regering gezien als een gevaarlijke godsdienst die moet worden bestreden. Het is onmogelijk om in het openbaar te praten over het geloof omdat iedereen een verrader kan zijn en jou kan aangeven bij de autoriteiten, met levenslange opsluiting en de dood als gevolg. Kinderen zijn zich niet bewust van dit gevaar, waardoor hen niets wordt verteld. In hun spontaniteit kunnen ze zichzelf en hun families verraden. Geloofsopvoeding is dus onmogelijk.

De eerste woordjes die ouders hun kinderen bijvoorbeeld moeten leren zijn niet ‘Dank U Heer’, maar ‘Dank u Vader Kim Il Sing’.
Drie redenen waarom christelijke Noord-Koreaanse ouders hun kinderen niets vertellen over de Here Jezus:

1. Indoctrinatie: Van zonsopgang tot zonsondergang, van geboortedag tot sterfdag. Op elk moment van de dag worden de Noord-Koreanen gendoctrineerd. Zij mogen alleen de familie Kim aanbidden. De eerste woordjes die ouders hun kinderen bijvoorbeeld moeten leren zijn niet ‘Dank U Heer’, maar ‘Dank u Vader Kim Il Sing’.
2. Te gevaarlijk: Kinderen zijn spontaan. In hun spontaniteit kunnen ze zomaar een christelijk liedje zingen of iets over een Bijbelverhaal vertellen. Als dit wordt opgevangen door iemand die niet gelooft, kan dit leiden tot levenslange werkkampstraf van de ouders en zelfs de dood van de kinderen en hun familie.
3. Er is niemand die de kinderen het goede nieuws kan vertellen: Tienduizenden kinderen leven zonder ouders door armoede, gebroken gezinnen of andere problemen op de Noord-Koreaanse straten. Zij zijn overgeleverd aan het regime van het land.

Soms komen kinderen er zelf achter dat hun ouders gelovig zijn. Ook dan is het oppassen geblazen.


“Ik wist dat mijn ouders anders waren. Iedereen noemde hen ‘communistische ouders’, omdat zij zorgden voor de zieken, de armen en de mensen in nood”, zegt Lee-Joh Chan*. “’s Avonds lazen zij uit een geheim boek dat ik niet mocht lezen. Ze fluisterden de woorden en ik wist dat het hun bron van wijsheid was. Ik wist ook dat als ik hier ooit met iemand over zou praten, onze familie uit de weg geruimd zou worden. Een dilemma, omdat mij werd geleerd dat ik trouw moest zijn aan het regime en dat wat mijn ouders deden, echt niet mocht.”

"Ik begon te bidden en vroeg mij af tot wie ik het beste kon bidden. Ik besloot dat de God van mijn opa’s de beste keus was."
Geheim zwart boek
Dat er zo’n geheim boek is bij christenen, weten leraren op school ook. Er wordt kinderen gevraagd of hun ouders lezen uit een ‘geheim zwart boek’. Open Doors, een organisatie die op de bres staat voor vervolgde christenen, vertelt hierover: “Uit het veld horen we dat leerkrachten kinderen een geheime opdracht meegeven naar huis: ‘Vind het geheime zwarte boekje en vertel ons waar het ligt’. De kinderen wordt een grote prijs beloofd, maar tekenen eigenlijk het eigen doodsvonnis en dat van hun ouders, broers en zussen.”

God werkt door de generaties heen
Een bijzondere ontdekking die Open Doors heeft gedaan tijdens hun werk in Noord-Korea, is dat God door de generaties heen werkt en de christelijke families eigenlijk nooit loslaat.


“Ik herinnerde me mijn twee opa’s en de verhalen die zij elkaar vertelden over bijzondere dingen”, vertelde Yong Sook* de organisatie. “Het ging over de tweede verschijning van Jezus en hoe Esau zijn geboorterecht verruilde voor een maaltijd. Dat moet dan wel een heel goede maaltijd geweest zijn, dacht ik toen. Jaren later, toen ik in de gevangenis zat en het daar erg zwaar had, moest ik weer aan mijn opa’s denken. Ik begon te bidden en vroeg mij af tot wie ik het beste kon bidden. Ik besloot dat de God van mijn opa’s de beste keus was. Ik was toen nog geen gelovige, maar tot de dag op vandaag geloof ik dat die gebeden mij gezegend hebben. Mijn geloof in Jezus is de vrucht van de gebeden van mijn opa’s.”

Ook al is het onmogelijk kinderen te vertellen over het geloof, een christelijke levensstijl voorleven en voor ze bidden is wat Noord-Koreaanse ouders wel kunnen doen voor hun kinderen. Geen vrolijke kinderliedjes of kleurrijke kinderbijbels. Maar wel een rotsvast geloof in dat God ook hun kinderen ziet en dat hun kinderen dat achteraf ook zien.

CIP 15-08-19
Auteur: Reporter Creer datum: 30-08-2019 23:33:08
Nieuwe campagne voor Nigeria

U weet ongetwijfeld van het groeiende geweld tegen christenen in Nigeria. Jubilee Campaign raakte in 2011 betrokken toen het geweld tegen de christelijke bevolking escaleerde. Om de situatie bij de internationale politiek onder de aandacht te brengen, hebben onze lokale partners toen meegewerkt aan een korte documentaire en hebben we doorlopend rapporten aangeboden bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag en de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (VN).

De ernst van de huidige situatie in Nigeria dringt ons er nu opnieuw toe om een campagne voor Nigeria te starten. Het werk wat we in 2011 samen met andere organisaties achter de schermen hebben verzet, heeft er destijds toe geleid dat ‘Boko Haram’ – de terreurgroep die verantwoordelijk was voor de genocide tegen christenen in het noorden – door de Veiligheidsraad van de VN op de terroristenlijst werd gezet. Daardoor kregen de Nigeriaanse regering en de internationale gemeenschap meer mogelijkheden om de strijd tegen de daders aan te binden.

Financieel hebben we momenteel weinig ruimte om een nieuwe campagne te beginnen. Wij vragen daarom om uw gebed en steun, zodat we in de komende weken in ieder geval een kleine delegatie naar Nigeria kunnen sturen om de situatie in kaart te brengen. Dit zal ons de mogelijkheid bieden om een passende strategie te ontwikkelen, zodat we ook bij deze golf van geweld onze broers en zussen in Nigeria kunnen bijstaan in hun strijd. Alvast hartelijk dank!

Auteur: Reporter Creer datum: 17-10-2019 20:21:55

Urker stichting vreest zware tijden voor kerk Rusland

Louis Seesing


De Urker Stichting Hulp aan verdrukte en vervolgde christenen geeft inmiddels 45 jaar steun aan kerken in Oost-Europa. Ter gelegenheid hiervan geeft ze een boek uit. Louwe Kater heeft er als vrijwilliger lang aan gewerkt. „Wat Rusland betreft, lijken we weer terug te keren naar het verleden.”

Naast financile steun, brengen vrijwilligers met personenauto’s, busjes en campers Bijbels, christelijke lectuur en goederen naar geloofsgenoten in Oost-Europa. In sommige landen zijn Bijbels en christelijke lectuur vaak verboden of zeer moeilijk te verkrijgen. De stichting wil in deze behoefte voorzien.

De stichting werd begin jaren zeventig opgericht, vertelt Kater. „Toen de Roemeense voorganger Wurmbrand op een zondag op Urk een spreekbeurt hield, maakte dat veel indruk bij de toehoorders. De diaconie van de christelijke gereformeerde kerk maakte vervolgens een plan om het werk van de ondergrondse kerken in Roemeni en Hongarije te steunen. Zo is het begonnen.”

Sinds de jaren negentig ligt de focus vooral op Rusland, maar ook Oekrane, Wit-Rusland en andere voormalige Sovjetstaten worden niet vergeten. „Onze stichting draait puur op vrijwilligers uit de verschillende gereformeerde kerken van ons dorp”, vervolgt Kater. „Het bestuur bestaat uit tien personen. Dan zijn er zo’n vijftig directe vrijwilligers, die iedere maand betrokken zijn bij activiteiten. We hebben ook vrijwilligers die vanwege hun werk niet altijd actief kunnen zijn, maar helpen waar ze kunnen. In totaal hebben we hiermee zo’n tachtig vrijwilligers. Veruit de meesten komen uit Urk, maar we hebben bijvoorbeeld ook een aantal actieve vrijwilligers uit Waddinxveen en Geldermalsen.”

Achteruit

Als het aankomt op godsdienstvrijheid, gaat het in Rusland de laatste jaren eerder achteruit dan vooruit, merkt Kater. „De Russische overheid legt steeds meer beperkingen op. Zo is het evangeliseren op straat verboden. Christelijke jeugdkampen zijn dat eveneens. De kerken mogen nog nauwelijks activiteiten in het openbaar organiseren.”

En daarmee houdt het volgens Kater niet op. „De Russische overheid werkt aan een filter op internet om christelijke websites te blokkeren. Dit laatste schreef een bezorgde broeder uit Rusland ons. Hij ziet het langzaam maar zeker steeds meer richting de situatie gaan zoals we die kennen uit China.”

Aan de grens merkt Kater dat het steeds moeilijker wordt om Rusland binnen te komen. „We moeten de Bijbels weer steeds vaker tussen de kleding en bagage verstoppen. Net zoals dat vroeger, in de beginjaren, moest.”

Jubileumavond

Op zaterdag 26 oktober wordt het boek tijdens een jubileumavond in Urk gepresenteerd. Voor bezoekers is er een gratis exemplaar per huisadres beschikbaar.

„Het boek is een terugblik op 45 jaar hulpverlening”, vertelt Kater. „Hiermee geven we ook verantwoording van het vrijwilligerswerk dat we dankzij de steun van kerken, particulieren en bedrijven al vele jaren mogen doen. Een blijk ook van dank en waardering aan hen dat we dit alles met Gods hulp en onder Gods zegen mogen doen.”

Reformatorisch Dagblad 17-10-19
Auteur: Reporter Creer datum: 2-12-2019 18:33:05

Russische rechtbank sluit pinksterkerk met 2000 leden

Van onze correspondent

De regionale rechtbank in het Russische Nizjni Novgorod heeft dinsdag in hoger beroep de deuren van een grote evangelische pinksterkerk gesloten. De pastor van de ongeveer 2000 leden tellende gemeente noemt de rechtbank „bevooroordeeld.”

Protestanten in heel Rusland stuurden de afgelopen dagen berichten rond over de sluiting en roepen op tot gebed voor de evangelische pinksterkerk in Nizjni Novgorod, een stad op zo’n 400 kilometer van Moskou. Voor het eerst sinds president Poetin in 2016 zijn handtekening zette onder de door christenen gevreesde Jarovaja-wetten, is daadwerkelijk een grote kerk gesloten. Russische christenen reageren geschokt.

De rechtbank veroordeelde dinsdag de kerk ”Ambassade van Jezus” voor het overtreden van de regels omtrent brandveiligheid. De kerk bestaat sinds 1996 en komt sinds 2007 samen in een oud pand dat vijf jaar na de Tweede Wereldoorlog werd gebouwd. De uitspraak werd op 30 mei gedaan door een lokale rechtbank. In hoger beroep werd dat besluit door de rechter niet teruggedraaid.

Volgens de pastor, Pavel Rinditsj, werd de kerk in 2018 gecontroleerd. Daarna werd een lijst opgemaakt met 78 overtredingen. In mei had de lokale rechtbank al besloten het gebouw te sluiten, maar de juristen van de kerk vochten dat besluit aan. In een paar maanden tijd werden alle overtredingen rechtgezet. Toch liet de hogere rechtbank de uitspraak van de lokale rechtbank staan.

Rinditsj reageert op Instagram verslagen op het besluit van de rechter: „De kerk streefde een groot aantal goede doelen na: de rehabilitatie van drugs- en alcoholverslaafden, zorg voor daklozen en gehandicapten en een wekelijks programma voor het uitdelen van gratis eten en spullen”, somt hij op.

Hoewel de kerk veel doet voor stad en land, „interesseert en stopt dat de machtsorganen niet”, aldus Rinditsj. „Het sluiten van de tempel vanwege het overtreden van de regels omtrent brandveiligheid is hun meedogenloze vonnis.” De Ambassade van Jezus gelooft dat de officier van justitie en de rechtbank bevooroordeeld waren en dat ze het doel hadden om de evangelische pinkstergelovigen de gelegenheid te ontnemen om samen te komen.

Deportatie

De Ambassade van Jezus vecht al langer om te kunnen blijven voortbestaan. „Eerst werden Afrikaanse studenten veelvuldig aangevallen omdat ze besloten naar onze kerk te komen. Ze hebben een studentenvisum, wat betekent dat ze alleen mogen studeren en niet naar de kerk mogen gaan”, legt Rinditsj uit.

Een meisje kreeg een boete van zo’n 400 euro omdat ze een filmpje had gemaakt waarin ze mensen uitnodigt om naar de kerk te komen. Andere Afrikanen werden het land uitgezet en de toegang tot Rusland voor vijf jaar ontzegd. De kerk zelf moest vanwege deze veelvuldige „kwaadaardige overtredingen” meer dan een half miljoen roebel (8000 euro) boete betalen aan de staat. „Dat bleek nog maar het begin”, zegt Rinditsj.

Toch is Rinditsj dankbaar voor de steun die hij en zijn kerk krijgen: „Duizenden mensen hebben ons op de socialemediapagina’s gevonden en in privberichten gereageerd op wat er gebeurd is. Ondanks dit wrede besluit van de rechtbank verliezen wij de moed niet.”

Naar schatting telt Nizjni Novgorod zo’n 20.000 protestantse christenen.

Reformatorisch Dagblad 29-11-19
Auteur: Reporter Creer datum: 20-12-2019 23:52:25
Verder bouwen in Nigeria

Wat waren we blij toen er voldoende fondsen vrijkwamen om de volgende stap te zetten in onze Nigeria-campagne. Daar helpen we christenen, die de terreur in het noorden zijn ontvlucht, om hun bestaan weer op te bouwen. In de aanloop naar de feestdagen is er een team van Jubilee Campaign in Nigeria om onze broers en zussen te bemoedigen. Bid u mee dat er geen aanslagen zullen plaatsvinden rond de kerstdagen en de jaarwisseling?

Christelijke kinderen naar school

Sinds de lancering van stichting Teach The Children in mei 2019 hebben al tientallen sponsors zich aangemeld. Zij ondersteunen nu een kind in Pakistan, dat vanwege zijn of haar christelijke achtergrond wordt gediscrimineerd. Door het volgen van onderwijs hebben deze kinderen kans op een betere toekomst. Meer weten? Ga naar www.teachthechildren.nl.
Samenwerking over grenzen
We zijn dankbaar dat we samen met Christian Solidarity Worldwide en China Aid het lijden van christenen in China en Noord-Korea op de kaart hebben mogen zetten. Gezamenlijk verzorgden we hierover een presentatie bij de Verenigde Naties in Genve.
Blij zijn we ook met de samenwerking met Stichting Hulp Vervolgde Christenen. Samen zetten we ons in voor Shafqat en Shagufta uit Pakistan. Dit christelijke echtpaar is ten onrechte veroordeeld tot de doodstraf. Terwijl Jubilee Campaign het juridische proces begeleidt en contact onderhoudt met de kinderen van het stel, draagt HVC zorgt voor het financile deel.
En verder...
Blijft u bidden voor onze vervolgde broers en zussen? Met Gods hulp, uw gebed en financile steun willen we hen ook in 2020 weer juridische bijstand en politieke steun geven.

In Zijn genade en vrede,
Het team van Jubilee Campaign
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier