Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Miranda
Creer datum:
18-01-2019 18:51:37
Weersverwachting komende 30 dagen
Wordt het winter ?
Auteur: Miranda Creer datum: 18-01-2019 18:53:05

Aanhoudend winters?

Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 18/01/2019, geldig voor de periode tot en met zondag 17/02/2019.


Na een zacht en nat begin van de week, komt er snel verandering op de weerkaarten. Het komende weekend wordt aangenaam winterweer verwacht met veel zon en lage temperaturen. Het kwik stijgt nergens in Nederland meer tot boven 2 C en ook tijdens de nachten wordt lichte, tot matige, vorst verwacht. Blijft het winterweer aanhouden? We zoeken het uit in de experimentele vierweekse verwachting.

Tijdens de eerste week van maandag 21/01/2019, tot en met zondag 27/01/2019, ligt er een hogedrukrug op de Atlantische Oceaan tussen Europa en Amerika. De straalstroom die van west naar oost rond de aarde stroomt, moet hierdoor afbuigen naar het noorden. Aan de anderen kant van de rug duikt de straalstroom dus opnieuw naar het zuiden. Langs de oostkant van deze zuidelijke jetstream wordt ijskoude lucht meegesleurd vanuit het hoge noorden. Ons land bevindt zich pal in het pad van deze koude luchtstromen. De maxima blijven dus de komende dagen ruim onder normaal. Sterker nog: op het einde van de week zijn er zelfs enkele ijsdagen mogelijk waarbij het kwik de hele dag onder 0 C blijft. Tijdens de nacht wordt er matige vorst verwacht op veel plaatsen in het land, dus minima onder -5 C. De combinatie van de koude temperaturen overdag en ’s nacht zorgt voor het aangroeien van een mooi ijslaagje. In de loop van de week, met name dinsdag, wordt echter ook wat neerslag verwacht en dat kan de vorming van natuurijs flink tegenwerken.

In de tweede week van maandag 28/01/2019, tot en met zondag 03/02/2019, blijft de luchtdruk hoog boven de Atlantische Oceaan ten westen van de Britse Eilanden. Bij ons is de luchtdruk daarentegen een stuk lager dan normaal. Tussen deze twee structuren wordt er vanuit het noorden dus nog steeds koude, polaire of arctische lucht aangevoerd. Het blijft koud voor de tijd van het jaar bij maxima die rond 3 C schommelen. Dat is gemiddeld 3 graden minder dan normaal tijdens het einde van januari. De blokkade op de oceaan zorgt er wel voor dat er weinig storingen ons land kunnen bereiken. Veel sneeuwkansen zijn er dus niet tijdens deze week.

Tijdens de derde week van maandag 04/02/2019, tot en met zondag 10/02/2019, blijven de weerkaarten de winter goed gezind. De luchtdruk gaat stijgen in het noorden en er komt een Scandinavisch hoog tot stand. Dit hogedrukgebied is krachtig genoeg om de luchtstroming bij ons te benvloeden. Vanuit het oosten wordt er dus koude, continentale lucht aangevoerd richting Nederland. De temperaturen blijven laag zowel overdag als ’s nachts.


In de laatste week van maandag 11/02/2019, tot en met zondag 17/02/2019, blijft de luchtdruk hoog in het noorden van Europa. De aanvoer van koude landlucht blijft aanhouden met lagere temperaturen dan normaal tijdens het midden van februari. Er wordt bovendien nog steeds lichte vorst verwacht tijdens de nacht. Ten zuiden van ons ligt er dan vochtige lucht en mogelijk kan het contact van de vochtige, zachte luchtsoorten met de koudere lucht zorgen voor wat sneeuwval.


Conclusie:
De winter manifesteert zich nu echt op de weerkaarten en sinds lange tijd kunnen we met grote zekerheid spreken over een lange, winterse periode. Het wordt flink koud, maar voorlopig wordt er wel geen dik sneeuwtapijt verwacht. Een mooie ijsaangroei is dan weer wel mogelijk dankzij de koude nacht en de dagen waarbij de temperatuur slechts traag boven het vriespunt klimt, al blijft het afwachten wat de sneeuw van komende dinsdag doet. Eindelijk kunnen de winterliefhebbers hun hart dus ophalen!

Auteur: Reporter Creer datum: 25-01-2019 19:04:54
Komt de winter nog terug?

Afgelopen week konden we eindelijk genieten van winterweer dankzij een noord-zuid gerichte straalstroom ten westen van ons land. De temperaturen lagen daarbij onder het gemiddelde en de eerste twee ijsdagen van de winter zijn opgetekend in De Bilt. Een normale winter telt acht ijsdagen. Gaan we deze normaal halen, of wordt het vanaf nu weer zo zacht als de eerste helft van de winter?

Op 22 januari viel op grote schaal 2-6 cm sneeuw waardoor een groot deel van het land bedekt werd onder een wit laagje. Zeeuws-Vlaanderen en de Hoge Veluwe kregen lokaal 10 cm te verwerken. Lang kunnen we echter niet genieten want een warmfront en bijhorende zachte zeelucht brengt een einde aan het winterprikje. Dit weekend vegen actieve depressies en storingen de winter van de weerkaarten en de sneeuw van de velden.

Februari start met kwakkelweer
Na het komende zachte weekend herstelt de aanvoer van polaire zeelucht zich. De temperaturen dalen tot rond 4 graden, iets onder het gemiddelde voor eind januari; tijdens de nacht wordt ook lichte vorst verwacht. De neerslagverwachtingen zijn nog onzeker, maar wellicht valt er ook wat winterse neerslag met op woensdag de grootste kans op enkele centimeters sneeuw. Op het einde van de week wordt het natter als gevolg van zuidelijke storingen die ons land kunnen bereiken. Dan gaan de temperaturen ook licht stijgen en de kans op vorst tijdens de nacht daalt gevoelig.

In de tweede week van maandag 04/02/2019, tot en met zondag 10/02/2019, worden de voorspellingen erg onzeker met uitnlopende temperatuursverwachtingen. Wellicht wordt het wel wat zachter dankzij de aanvoer van zeelucht. De temperaturen neigen opnieuw naar de normale waarden en tijdens de nacht kan het net niet vriezen, afhankelijk van de bewolking. Er zijn weinig hogedrukgebieden aanwezig in onze regio waardoor storingen vrijspel krijgen en kunnen doordringen tot Nederland. Geregeld valt wat regen.

Wordt het nog winter in februari?
Halverwege de maand februari neemt de kans op winters weer opnieuw toe dankzij het ontstaan van een Scandinavisch hogedrukgebied. Langs de zuidkant van dit hogedrukgebied wordt koudere landlucht aangevoerd richting Nederland. De temperaturen duiken opnieuw onder het gemiddelde met 50-60 % kans op vorst volgens het Europese weermodel. Het hogedrukgebied ligt echter te veraf om veel bescherming te geven tegen Atlantische storingen. Het koudere weer kan dus afwisselen met zachtere en nattere dagen.

Wisselvallig en zacht slot van de winter
In de laatste week van maandag 18/02/2019, tot en met zondag 24/02/2019, lijkt de luchtdruk in ons land lager dan normaal te liggen. Doorgaans betekent dit dat er bij grote regelmaat depressies en storingen worden aangevoerd vanuit het westen. De koudere landluchten krijgen dus niet meer de kans op door te dringen tot bij ons. Het zal eerder vrij nat worden met temperaturen die rond het langjarig gemiddelde schommelen.

Conclusie:
Na een zacht weekend lijkt het winterweer zich komende week een beetje te herstellen, dit is echter maar van korte duur want in het volgende weekend wordt het opnieuw zachter en natter. Ook de langere termijn brengt weinig verbetering. Af en toe kan er koudere lucht afzakken tot Nederland, maar de koude perioden zijn slechts van korte duur. Gelukkig zit er momenteel nog erg veel onzekerheid in de voorspelling. De kans op een winterse perioden in februari is dus nog niet helemaal van de baan.

Sam Hias en Jordi Huirne, MeteoGroup
Auteur: Reporter Creer datum: 2-02-2019 20:02:12
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 01/02/2019, geldig voor de periode tot en met zondag 03/03/2019.


Januari pakte tot nu enkele keren winters uit. Niet meteen met zwaar winterweer, maar we kregen toch wat sneeuwvlokken te zien en op veel plaatsen werd het zelfs even wit. Lokaal lag er in het zuidoosten van het land een sneeuwdekje van 12 centimeter, al smolt het overdag ook weer vrij snel weg. Waar er sneeuw lag, werd het ook erg koud in de nacht met lokaal zelfs minima van -11 graden. Dit werd gemeten op het weerstation Vijlen-Maelis in het Selzerbeekdal. Door de af en toe wat zachtere periodes kwam het maandgemiddelde in De Bilt voor januari wel iets hoger uit met 3,5 graden tegen normaal 3,1 graden. In de koudere periodes kwam het in De Bilt tot 2 ijsdagen. Het aantal zonuren viel wat tegen met 56,8 uren.

Hoewel we niet met extreem winterweer te maken kregen, is deze eerste maand van het jaar toch winters verlopen. De eerste dag van februari kende ook een winters begin met wat sneeuwval, overgaand in regen en motregen. Gaat februari nu, zoals we al vaker meemaakten, streng winterweer opleveren of is het winterweer alweer voorbij. We gaan het maar eens onderzoeken in deze vierweekse verwachting.

Tijdens de eerste week, die loopt van maandag 04/02/2019 tot en met zondag 10/02/2019, komt in onze omgeving een westelijke tot zuidwestelijke luchtstroming op gang. Depressies en storingen schuiven daarin met enige regelmatig over ons land. De neerslagkansen zijn dus vrij hoog met vaak kansen tot 80%. In deze luchtstromen wordt ook zachte lucht aangevoerd. Komt de maximumtemperatuur aan het begin van de week slechts rond 4 graden uit, in de tweede helft zijn maxima mogelijk van een graad of 9. Tot en met het weekend wordt er geregeld neerslag verwacht, begin van de week soms nog met een winters karakter, en er komt geleidelijk ook wat meer wind te staan uit het zuiden of het zuidwesten, meest matig.

Tijdens de tweede week, van maandag 11/02/2019 tot en met zondag 17/02/2019, zien we wat stijging in de luchtdruk. Hierdoor nemen de neerslagkansen af en komen meer drogere dagen voor. De zuidwest- tot zuidelijke stromingen blijven echter overheersen, waardoor de aangevoerde lucht relatief zacht blijft. De maxima liggen steeds rond 7 graden. Vooral aan het begin van de week is een plaatselijke regenbui mogelijk, maar daarna lijkt het meest droog te blijven. De wolken zijn wel steeds in de meerderheid, waardoor de ruimte voor zon beperkt wordt. Tegen het einde van de week kan het kwik tijdelijk wat lager uitkomen.

In de derde week, van maandag 18/02/2019 tot en met zondag 24/02/2019, komt de wind meestal uit het westen tot het zuidwesten. Vochtige zeelucht weet dan onze omgeving te bereiken en de neerslagkansen worden vooral in de tweede helft van de week beduidend groter. Bovendien is de aangevoerde lucht eerder aan de zachte kant. Het model laat zelfs zien dat later in de week en in het weekend de middagtemperaturen boven 10 graden kunnen uitkomen. Helaas houden we het dan niet droog.

In de laatste week, van maandag 25/02/2019 tot en met zondag 03/03/2019, is er halverwege de week even een afwijking in de temperatuur te zien, met een maximum van slechts enkele graden boven het vriespunt. Dit kan wijzen op koude polaire lucht, die aan de achterzijde van een koufront ons land weet te bereiken. De dagen daarvoor en erna zijn er echter maxima in de dubbele cijfers mogelijk en lijkt het dus erg zacht te zijn. De minima zijn ook ruim positief, op dat enkele koude etmaal na. De wind lijkt zich vast te bijten in de zuidwesthoek. De neerslagkansen zijn dan vrij hoog en dat resulteert in wisselvallig weer. Vooral aan het einde van de week lijken actieve storingen het weer te gaan domineren.

Conclusie:
Het winterse weer in januari lijkt zich niet te gaan herhalen in februari. Integendeel, het wordt een relatief zachte maand volgens deze vierweekse verwachting, met vrij hoge neerslagkansen, al verloopt de tweede week wel wat droger. Er is relatief weinig ruimte voor de zon, waardoor februari wat somber lijkt uit te pakken. Hoewel februari een erg koude maand kan zijn, lijkt het deze keer eerder een zachte en wisselvallige maand te worden.Auteur: Reporter Creer datum: 15-02-2019 19:02:10
Hoe lang houdt het zachte weer aan? Lees het in de verwachting tot 17 maart
Dit is de vierweekse verwachting, opgesteld vrijdag 15 februari en geldig voor de periode van maandag 18 februari tot en met zondag 17 maart 2019.

De combinatie van hogedrukweer en een zuidelijk briesje brachten zeer zachte lucht naar onze streken. Het droge weer dat was aangekondigd is er daadwerkelijk gekomen en we kregen er nog een extraatje bij met maxima die een flink stuk boven de normale waarden uitkwamen. Het weekend dat voor de deur staat ziet er alvast veelbelovend uit met veel zon en maxima in de dubbele cijfers. Net als de vorige lange termijnverwachting voorziet het ECMWF ook deze keer geen terugkeer van de winter voor de eerstvolgende weken. Hoewel de winter niet op de weerkaarten verschijnt, moeten we toch rekening houden met soms nog erg koude nachten waarbij het kwik op 10 centimeter hoogte tot onder het vriespunt zakt. Winterse toestanden kunnen echter wel nog voorkomen in maart, al zijn dat dan meestal slechts kortstondige perioden. Zou het deze keer in maart nog winters gaan uitpakken, we gaan eens een kijkje nemen wat de experimentele verwachting voorziet.

Tijdens de eerste week van maandag 18/02/2019, tot en met zondag 24/02/2019, verplaatst het hogedrukgebied, dat momenteel voor het zonnige en warme weer zorgt, zich naar het oosten. Een volgend hogedrukgebied bouwt echter opnieuw op richting onze streken en kan het weerbeeld in de tweede helft van de week domineren. Tijdens de overgangsfase van het ene naar het andere hogedrukgebied kan een zwakke storing tijdelijk het weerbeeld bepalen. Maandag wordt evenwel een zonnige dag met hoge maxima, rond 13 graden. Later op de dag komen de eerste wolkenvelden echter opzetten en krijgt de zon het moeilijker. Dinsdag en woensdag vertoeft de zwakke storing over onze regio met voornamelijk veel bewolking. Mogelijk is de bewolking voldoende dik om hier en daar een spatje regen of motregen te lossen. Het einde van de week verloopt opnieuw in gunstige weersomstandigheden, dankzij het volgende hogedrukgebied. Er staat rustig, droog en vrij zonnig weer op het programma bij maxima rond 11 graden. In het weekend houdt de hogedruk stand en wordt wat warmere lucht aangevoerd, waarbij het kwik kan oplopen tot een landelijk gemiddelde van 13 graden.

Tijdens de tweede week van maandag 25/02/2019, tot en met zondag 03/03/2019, zorgt hogedruk voor een fraai weerbeeld met veel zon en hoge maxima. Het kwik bereikt vlot 12 of 13 graden op maandag en dinsdag. De dagen nadien schuiven Atlantische storingen stilaan over Nederland en krijgen we heel ander weer voorgeschoteld. Op woensdag lijkt het nog droog te blijven, maar het aandeel wolken neemt flink toe. Donderdag worden de neerslagkansen beduidend groter en ook vrijdag en het weekend lijken erg wisselvallig te verlopen met veel wolken en hoge neerslagkansen. De zachte luchtstromingen blijven echter gehandhaafd met maxima meestal net boven 10 graden.

In de derde week van maandag 04/03/2019, tot en met zondag 10/03/2019, stroomt zachte lucht over onze streken bij maxima rond een graad of 12. De wind zit echter in de zuidwesthoek, waarbij storingen over onze streken worden gestuurd. Halfweg de week kent het kwik een terugval en komt niet meer boven 10 graden uit. Ook tijdens de nacht wordt het dan koud met een kans op nachtvorst. Echter op het einde van de week is het opnieuw wat zachter, maar wel wisselvallig met relatief hoge neerslagkansen. Het wisselvallige weer zet zich tijdens het weekend door. De maxima liggen daarbij net iets boven de normale waarden en ook de minimumtemperaturen pakken met positieve waarden uit.In de laatste week van maandag 11/03/2019, tot en met zondag 17/03/2019, wordt tijdelijk koudere lucht aangevoerd bij maxima onder de 10 graden. Ook de minima gaan omlaag en flirten met het vriespunt en kunnen later zelfs negatief worden. De neerslagkansen blijven echter relatief hoog en met zuidwestenwinden wordt onstabiele lucht aangevoerd. Het blijft dus wisselvallig met vrij hoge neerslagkansen, al is er zeker ook ruimte voor langere droge perioden. De nachten lijken dan wel droger te verlopen met opklaringen. Op het einde van de week gaat het kwik opnieuw in stijgende lijn, maar ook de neerslagkansen nemen toe.

Conclusie:Het is uitzonderlijk zacht voor februari en dat lijkt nog even aan te houden. In de eerste week krijgen we even een dipje, maar nadien is de zon terug van de partij met opnieuw bijzonder hoge maxima. De rest van de periode is het overwegend te zacht voor deze tijd van het jaar, maar wel wisselvallig met een aanzienlijke kans op neerslag. Slechts enkele dagen komt het kwik wat lager uit en dan is er tijdens de nacht ook kans op vorst. Februari sluit wisselvallig af met hoge neerslagkansen. De eerste helft van maart, kondigt zich vooral wisselvallig aan met toch wel enkele koude nachten met temperaturen rond het vriespunt.


Auteur: Reporter Creer datum: 22-02-2019 22:17:28
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 22/02/2019, geldig voor de periode tot en met zondag 24/03/2019.

Ondanks de aanwezigheid van hoge luchtdruk viel het weer in de afgelopen dagen behoorlijk tegen. Een verzwakte storing kon tot over onze streken doordringen en bracht veel bewolking en zelfs wat lichteregen. Dus, een hoge luchtdruk hoeft niet altijd in fraai weer te resulteren. Het wordt wachten op een opstekend zuidoostelijk briesje dat droge landlucht aanvoert en de wolken doet breken. Dan kan de zon ook tevoorschijn komen en gaat de stelling weer op dat hoge luchtdruk mooi weer brengt. Dat zou het komend weekend, 23 en 24 februari, het geval moeten zijn; zonovergoten dagen met hoge maxima. Anderzijds waren de temperaturen ook de afgelopen dagen erg hoog voor deze fase van de winter, zelfs een flink stuk hoger dan we normaal in deze periode van het jaar mogen verwachten. Gaan we na het weekend ook de zon te zien krijgen en blijven de maxima hoog? Misschien is het wel gedaan met de hogedrukinvloed en kan een westcirculatie doorbreken, wat overigens vaak op het einde van februari gebeurt. We gaan een kijkje nemen wat de vierweekse verwachting in petto heeft.

Tijdens de eerste week van maandag 25/02/2019, tot en met zondag 03/03/2019, komt de kern van een krachtig hogedrukgebied ten oosten van ons land te liggen. Hierbij wordt lucht van subtropische oorsprong vanuit het zuiden naar onze streken aangevoerd. Het kwik kan daarbij nog een flink sprong omhoog maken en een landelijk gemiddeld van 15 graden is mogelijk. Vooral dinsdag en woensdag zouden weleens absurd mild kunnen uitpakken. In de tweede helft van de week verliest het hogedrukgebied zijn invloed en komt er stilaan een westcirculatie opzetten. Storingen geraken daarbij tot over de lage landen met toenemende wolkenvelden en later ook wat neerslag. De temperaturen zijn evenwel nog steeds vrij hoog bij maxima rond 12 graden. Niet alleen verandert de wind van richting, maar neemt ook wat toe in kracht, meestal tot matig. Het weekend verloopt eerder grijs met vooral veel wolken op zaterdag. Zondag kan er ook af en toe een drupje regen vallen. De maxima liggen meestal rond 11 graden.

Tijdens de tweede week van maandag 04/03/2019, tot en met zondag 10/03/2019, kan de westcirculatie zich doorzetten. Op de Atlantische Oceaan komen depressies en storingen in een sneltreinvaart aanzetten en zorgen voor wisselvallig en bij momenten zelfs onstuimig weer. De wind speelt een belangrijke rol en bij de regelmaat van de klok valt er regen of zijn er buien. De neerslaghoeveelheden nemen ook drastisch toe, waarbij er bij momenten een hele plens hemelwater naar beneden valt. Tussendoor zijn er ook wel drogere momenten met soms een streepje zon. De temperaturen liggen nog steeds bovennormaal met maxima rond meestal 10 of 11 graden. Ook de nachten verlopen eerder zacht, dankzij de aanwezigheid van wolken en wind.

In de derde week van maandag 11/03/2019, tot en met zondag 17/03/2019, komt wat koudere lucht over onze streken aanzetten en lijkt het kwik niet meer in de dubbele cijfers te raken. Tijdens de nachten zijn de temperaturen wel nog positief, met uitzondering op het einde van de week. Dan zou het kwik wel eens kunnen dalen tot het vriespunt. Vorst aan de grond lijkt hierbij voor de hand liggend, maar als het tijdens de nacht wat meer opklaart is ook lichte vorst op normale waarnemingshoogte mogelijk. De wind kiest ook tijdelijk voor een noordoostelijke sector, waarbij we toch kunnen hopen op enkele dagen met droog weer. De neerslagkansen nemen ook wat af. In het weekend houdt het drogere, maar koudere weer nog even aan.

In de laatste week van maandag 18/03/2019, tot en met zondag 24/03/2019, kiest de wind opnieuw voor een zuidwestelijke sector met aanvoer van minder koude lucht. De neerslagkansen nemen echter toe en liggen in de buurt van 60 %. Er staat dan ook wisselvallig weer op het programma. Het kwik kan tijdens de dagperiode klimmen tot boven 10 graden en ook tijdens de nachten zijn de temperaturen ruim positief. Op het einde van deze periode zien we de temperaturen evenwel een flinke duik nemen met nog steeds hoge neerslagkansen. Het lijkt dan een stuk kouder te worden.

Conclusie:
De temperaturen waren in februari tot nu toe erg hoog, ook al kenden sommige dagen een meer bewolkt weerbeeld. De volgende dagen wordt deze tendens verder gezet. Hoge maxima en vooral ook een grote kans op zonneschijn. Er lijkt echter nadien een westcirculatie op gang te komen met de aanvoer van onstabiele lucht, waarbij de neerslagkansen behoorlijk hoog liggen. In de derde week is het even wat droger, maar ook kouder. Nadien keert de westcirculatie terug met wisselvallig weer. Helemaal op het einde van de verwachting zou het terug kouder worden, maar het is niet duidelijk of dat voor een langere periode zal zijn.

Auteur: Reporter Creer datum: 9-03-2019 20:11:14 Laatst gewijzigd: 9-03-2019 20:13:09
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 08/03/2019, geldig voor de periode tot en met zondag 07/04/2019.

De eerste week van maart verliep erg nat onder invloed van de straalstroom die pal boven ons land hing. Er werden bij grote regelmaat storingen aangevoerd met veel wind en soms stevige regenbuien. Iedere dag van maart tot nu toe is er regen gevallen in De Bilt, maar dankzij de relatief zachte zeelucht waren de temperaturen vrij hoog voor de tijd van het jaar. Maart is vaak een erg wispelturige maand waarin we zowel zachte en lenteachtige dagen meemaken, als koude en natte dagen. Vorst en sneeuw zijn zeker niet uitgesloten in maart. Zet het natte en winderige weer zich verder, of krijgen we een ander weertype voorgeschoteld? We zoeken het voor je uit in de vierweekse verwachting.

Tijdens de eerste week van maandag 11/03/2019, tot en met zondag 17/03/2019, komen er op de Atlantische Oceaan diepe depressies tot ontwikkeling. Tijdens hun doortocht naar het oosten doen deze depressies de luchtaanvoer bij ons draaien naar het noordwesten. Er wordt onstabiele, polaire lucht aangevoerd en door de koude bovenluchten kunnen er gemakkelijk maartse buien ontstaan met kans op onweer en korrelhagel. Tussendoor is het ook geregeld droog en kan de zon tussen de stapelwolken door schijnen, een perfecte kans om enkele regenbogen op de gevoelige plaat vast te leggen. De temperaturen overdag schommelen tussen 7 en 11 graden afhankelijk van de luchtaanvoer en zonneschijn. ’s Nachts is er een kleine kans op wat vorst aan de grond bij minima rond 1 of 2 graden indien er mooie opklaringen aanwezig zijn. De kans op echte vorst, op anderhalve meter hoogte, is echter klein.

Tijdens de tweede week van maandag 18/03/2019, tot en met zondag 24/03/2019, daalt de luchtdruk boven het noorden van de oceaan waardoor de koude, polaire luchtaanvoer wordt afgesneden. In de plaats daarvan wordt er gematigde zeelucht aangevoerd vanuit het westen tot zuidwesten. In deze luchtstroom worden wel nog geregeld storingen meegesleurd waardoor er meer neerslag dan normaal verwacht wordt. De temperaturen schommelen onder invloed van de relatief zachte zeelucht rond de normale waarden voor de tijd van het jaar. Tijdens de nacht kunnen er grote variaties in temperaturen voorkomen afhankelijk van de bewolkingsgraad.

De derde week loopt van maandag 25/03/2019, tot en met zondag 31/03/2019, en de luchtdruk gaat geleidelijk stijgen boven Centraal-Europa. Nederland bevindt zich langs de noordwestzijde van dit hogedrukgebied waardoor de windrichting varieert tussen het zuidoosten en het zuidwesten. Er wordt dus zachte lucht aangevoerd vanuit de subtropen, de temperaturen gaan stijgen tot licht boven de normaal voor de tijd van het jaar. Dankzij de nabijheid van het hogedrukgebied kunnen storingen niet doordringen tot in de Lage Landen en er wordt dus weinig of geen neerslag verwacht.

In de laatste week van maandag 01/04/2019, tot en met zondag 07/04/2019, blijft de luchtdruk boven Europa wellicht hoger dan normaal waardoor regengebieden meestal worden omgeleid. Enkele dagen met regenval is zeker niet uitgesloten, maar de tendens neigt toch naar droger weer dan normaal tijdens het begin van april. De positie van het hogedrukgebied bepaalt de windrichting en dus ook de verwachte temperaturen. Wellicht ligt de kern vrij zuidelijk waardoor Nederland in het pad ligt van een stroom van subtropische, zachte lucht richting het noorden. De temperaturen zullen rond, of net boven de normale waarden liggen voor de tijd van het jaar. Mogelijk wordt het zelfs aangenaam en lenteachtig bij maxima boven 15 graden.

Conclusie:
Na een erg natte start van de meteorologische lente lijkt het wisselvallige en winderige weer zich aanvankelijk verder te zetten met vrij veel regen. De kans op nog een winterse opstoot is erg klein gedurende deze periode. Op het einde van de maand kondigt een ander weertype zich aan dankzij de opbouw van een hogedrukgebied in Centraal-Europa. Het gaat minder vaak regenen en er is ook meer kans op zon en lenteachtige dagen met aangename temperaturen. Afhankelijk van de positie van het hogedrukgebied is licht winters weer echter niet helemaal uitgesloten.
Auteur: Reporter Creer datum: 16-03-2019 13:04:21
De eerste helft van maart verliep zeer wisselvallig en onstuimig. De straalstroom (krachtige westelijke wind op 10 km hoogte) richtte zich recht op ons land en bij grote regelmaat werden storingen en depressies aangevoerd. Regelmatig kwam het tot zware windstoten en de hele maandsom van 68 mm is bijna overal al overschreden. Kunnen we nu uitkijken naar droog en zonnig lenteweer, of blijft het nat?

In Groningen viel al ruim 130 mm. Deze grote regenhoeveelheden zijn echter een welgekomen verlossing voor de natuur die nog altijd met een neerslagtekort kampt. Sinds het voorjaar van 2018 is er nog steeds een landelijk neerslagtekort van circa 50 mm. Normaal hebben we in deze tijd, doordat in de winter meer regen valt dan verdampt, een overschot van 200 mm! Dat betekent dat komende maanden 250 mm meer moet vallen dan verdampen om weer in een normale situatie te komen. Dit is ongeveer de normale neerslaghoeveelheid die in ruim vier maanden valt. Wat dat betreft zijn we er dus nog lang niet en zou een natte lente groeizaam zijn voor de natuur.

Hogedrukgebied zorgt voor lente na het weekend
Komende week zien we een verandering in de weerkaarten na een wisselvallig weekend met veel regen en wind. Maandag wordt nog onstabiele, polaire lucht aangevoerd vanuit het noordwesten waardoor enkele buien verwacht worden, lokaal met onweer en hagel.

Vanaf dinsdag bouwt een uitloper van het Azorenhoog zich op richting ons land. De straalstroom wordt omgeleid via het noorden en er wordt zachtere en drogere lucht aangevoerd. De rest van de week wordt dus geen neerslag meer verwacht en de zon zal vaak van de partij zijn. De temperaturen worden bovendien aangenaam bij maxima enkele graden boven de normale waarden voor de tijd van het jaar. Tweede helft van de week zijn maxima van 15 tot lokaal 20 graden mogelijk. ’s Nachts daarentegen kan het flink afkoelen indien er weinig bewolking aanwezig is, het kan zelfs licht vriezen op verschillende plaatsen met minima rond -3 graden.

Luchtdruk blijft hoog
In de laatste maartweek blijft de luchtdruk hoog in West-Europa en storingen kunnen niet doordringen tot in ons land. Er wordt dus opnieuw weinig of geen neerslag verwacht gedurende deze week. Mogelijk draait de wind naar richtingen vanaf zee, waardoor vochtigere lucht wordt aangevoerd met meer kans op bewolking. Ook de zon laat zich regelmatig zien, zeker bij een aflandige windrichting. De temperaturen liggen overdag enkele graden boven het gemiddelde van 11 C, maar ’s nacht kan het afkoelen tot gemiddeld 2 3 graden met vorst aan de grond.

Aprilse grillen
De eerste week van april wordt gekenmerkt door een daling van de luchtdruk in Europa, in de Atlantische oceaan daarentegen, gaat de luchtdruk stijgen. De vochtige westelijke luchtstroom wordt dus omgeleid en komt via het noordwesten Nederland binnen. Hierdoor wordt onstabiele lucht aangevoerd, dit resulteert in buien, mogelijk met aprilse grillen, zoals korrelsneeuw en -hagel. De temperaturen liggen rond, of net onder, de normale waarden voor de tijd van het jaar van 12 graden. Nachtvorst is niet uitgesloten.

Daarna lijkt de luchtdruk opnieuw te stijgen en neemt de kans op neerslag af. De exacte positie van het hogedrukgebied bepaalt de windrichting, maar volgens het Europese weermodel worden hoofdzakelijk noordelijke winden verwacht. De middagtemperaturen blijven hierdoor steken onder het langjarig gemiddelde van 14 graden, maar koud aprilweer wordt ook niet verwacht omdat het zeewater, zoals tegenwoordig in bijna iedere lente, beduidend warmer is dan gebruikelijk. De kans op een zonnig weertype is dankzij de noordelijke aanvoer niet groot aangezien er ook veel vocht wordt aangevoerd in de onderste luchtlagen. Door de bewolking wordt geen nachtvorst verwacht. Later in de maand wordt het waarschijnlijk weer een stuk zachter.

Er zijn aanwijzingen dat de meimaand door hogedrukgebieden wordt gedomineerd. Dat betekent dat de kans op een droge, zonnige en warme maand groter is dan normaal.

Conclusie:
De eerste twee weken van de meteorologische lente verliepen uitzonderlijk nat en winderig, maar volgens de maandverwachting lijken komende weken meest droog te worden dankzij stabiele hogedrukgebieden in Europa. De atmosfeer droogt uit en de zon kan tevoorschijn komen bij relatief hoge temperaturen. Aangenaam lenteweer dus. Tijdens het begin van april wordt dan weer een iets frisser weertype verwacht met regen of buien. De lente komt dus tijdelijk tevoorschijn op de weerkaarten, maar kan even snel verdwijnen.Auteur: Reporter Creer datum: 25-03-2019 16:35:43 Laatst gewijzigd: 25-03-2019 16:39:07
Vooral hogedrukgebieden aan zet
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 22/03/2019, geldig voor de periode tot en met zondag 21/04/2019.

Na een erg natte en winderige start van de maand maart, verliep afgelopen week een stuk rustiger. Een hogedrukgebied domineerde de weerkaarten in West-Europa en tijdens het begin van de week kon de zon opnieuw tevoorschijn komen. Tijdens de laatste nachten van de winter heeft het zelfs nog tot tweemaal toe gevroren met een laagste waarde van -2.4 C in De Bilt. De lente is nu volgens de kalender ook officieel begonnen en velen beginnen uit te kijken naar die eerste warme en zonnige dagen waarop de temperaturen boven de grens van 20 C klimmen. Moeten we nog wat geduld uitoefenen of ligt de lente klaar om het land te overspoelen met zon en warme terrasjes? We zoeken het uit in de vierweekse verwachting!

Tijdens de eerste week van maandag 25/03/2019, tot en met zondag 31/03/2019, ligt er een nieuw hogedrukgebied klaar net ten westen van Nederland. Omwille van onze positie aan het oosten van de hogedrukkern, wordt de stroming noordelijk en dus blijven de temperaturen steken onder het gemiddelde voor de tijd van het jaar. Maandag is er zelfs nog kans op enkele maartse buien met mogelijk hagel en onweer. De rest van de week blijft het wel zo goed als droog, maar door het pad van de aangevoerde lucht over de zee, wordt er veel vocht opgepikt en de zon krijgt het moeilijk om door de wolken te schijnen. Ook tijdens de nacht zijn er amper opklaringen aanwezig en de kans op vorst word dus erg klein.

Tijdens de tweede week van maandag 01/04/2019, tot en met zondag 07/04/2019, trekt het hogedrukgebied zich terug naar het midden van de oceaan waardoor we in een onstabielere luchtaanvoer terechtkomen. Vanuit het noordwesten wordt er polaire zeelucht aangevoerd met kans op de eerste aprilse grillen. De temperatuursverwachting wordt erg onzeker afhankelijk van de bewolkingsgraad, overdag schommelen de maxima rond het langjarig gemiddelde van bijna 12 graden. Tijdens de nacht kan het tijdens heldere nachten afkoelen tot rond het vriespunt.

De derde week loopt van maandag 08/04/2019, tot en met zondag 14/04/2019, en wordt gekenmerkt door een stijging van de luchtdruk in het noorden van het Europese vasteland. De dominante windrichting wordt noordelijk tot noordoostelijk waardoor er droge landlucht wordt aangevoerd. Tijdens de winter zou deze configuratie voor erg koud weer zorgen, maar ondertussen is het land al voldoende opgewarmd. De verwachte maximumtemperaturen liggen tussen 12 en 15 graden en tijdens de nacht wordt er geen vorst meer verwacht. Door de aanvoer van droge lucht wordt er minder neerslag dan normaal verwacht, maar het is niet uitgesloten dat een Atlantische storing kan doordringen tot in Nederland. De kern van het hogedrukgebied ligt namelijk vrij ver weg.

In de laatste week van maandag 15/04/2019, tot en met zondag 21/04/2019, blijft de dominante structuur op de weerkaarten een hogedrukgebied. Dit keer ligt de kern echter ten westen van ons boven de oceaan; De wind draait naar het zuidwesten en er wordt vrij vochtige zeelucht aangevoerd vanuit de gematigde breedten. Overdag blijven de temperaturen onder de warme grens van 20 C en er wordt geregeld wat neerslag verwacht. De kans op vorst wordt nu wel erg klein.

Conclusie:
De komende vier weken worden de weerkaarten gedomineerd door hogedrukgebieden, de exacte positie van deze hogedrukgebieden zorgt echter voor een grote onzekerheid in de weersvoorspelling op lange termijn. Zuidelijke luchtstromingen worden echter weinig waarschijnlijk waardoor er geen erg warm lenteweer verwacht wordt. Er zal ook vaak bewolking aanwezig zijn en tijdens de nacht wordt de kans op vorst kleiner en kleiner.


Auteur: Reporter Creer datum: 5-04-2019 20:42:57
Maandverwachting april: warme dagen of aprilse grillen?
Maart staat bekend als een grillige maand en dat was dit jaar niet anders. Wat we mogen verwachten in maart, kregen we ook. Er waren buien met korrelsneeuw en -hagel en af en toe ook een donderklap. Echter kwamen ook warmere dagen voor, waarbij het kwik een flink stuk boven de normale waarden uitkwam. Met in De Bilt gemiddeld 8,0 graden tegen 6,2 graden normaal was het zelfs de op 8 na warmste maart sinds 1901. Ook april kan soms grillig voor de dag komen. Vandaar ook de uitdrukking maartse buien en aprilse grillen. Wat kunnen we in april verwachten?

De eerste week van april verliep aan de frisse kant met maxima die soms de 10 graden niet haalden. Ook kwam nachtvorst voor, niet alleen aan de grond. Op 1 april noteerde Nieuw-Beerta -3,0 graden. Bovendien waren er soms hagelbuien en hier en daar kwam onweer voor. Gaat het de volgende weken warmer worden en wordt het echt lente, of blijft april eerder koud en grillig?

Komende week start lenteachtig
Met veel zon en maxima die maandag tussen 15 en 20 graden uitkomen lijkt de deur open te staan voor warm lenteweer. Helaas, een storing vanuit het zuiden brengt op dinsdag al meer wolkenvelden, waardoor het kwik stagneert op 14 graden. De neerslagkansen zijn echter wel beperkt en het blijft dan ook overwegend droog. Een drupje regen of een lokale regenbui is echter niet uitgesloten in het zuiden van het land. De dagen nadien is er een wisselwerking tussen depressies in het zuiden van Europa en een krachtig hogedrukgebied in het noorden. Het hogedrukgebied is verantwoordelijk voor de aanvoer van droge landlucht uit het oosten, terwijl de depressies storingen naar onze streken sturen. Aanvankelijk lijkt de invloed van het hogedrukgebied te domineren met droog weer en maxima meestal rond 11 graden. In het noorden, zeker op de Wadden, wordt de 10 graden niet eens gehaald. In het weekend kunnen de storingen over ons land doordringen. Op zaterdag is dat meestal met wolkenvelden en overwegend droog weer, zondag is de neerslagkans iets groter.

Volgende week geleidelijk wisselvalliger
Na het tweede weekend van april is het hogedrukgebied over het noorden van Europa niet voldoende krachtig om de storingen uit onze streken te houden. Wolkenvelden domineren en vooral maandag valt regen. Het kwik komt wel hoger uit bij 14 graden. De volgende dagen zijn vooral de wolkenvelden hardnekkig aanwezig, maar is de neerslagkans erg beperkt. Op het einde van de week verliest het hogedrukgebied totaal zijn grip op ons weer en zorgen storingen voor perioden met regen. De wind kiest bovendien voor het noordwesten. Zijn de temperaturen aanvankelijk nog relatief hoog, op het einde van de week neemt het kwik een duik en komen de maxima uit op waarden rond slechts een graad of 10.

Ook eind april nog eventjes wisselvallig en fris
Ook in de tweede helft van april zijn we nog niet van storingen en depressies af. Dit geeft een wisselvallig weerbeeld met ook genoeg aardige momenten. De neerslagkansen zijn hoog, al zijn er tussendoor ook wel drogere perioden met opklaringen. Met aanhoudelijk een noordwestelijke luchtstroming wordt frisse lucht aangevoerd. De maxima liggen daarbij rond 10 graden. Bovendien neemt het kwik tijdens opklaringen in de nacht een flinke duik en kan het op klomphoogte tot vorst komen. Nachtvorst kan in deze tijd van het jaar schadelijk zijn voor de natuur, maar hoort nou eenmaal bij ons klimaat en kan zelfs nog in juni of begin juli voorkomen. Pas vanaf het laatste aprilweekend lijkt het droger te worden en vooral ook warmer bij maxima in de buurt van 15 graden.

Warmte-opstoot
Mei geeft hoop op warm weer en vaak kan het kwik boven 20 graden klimmen. De laatste dagen van april lijken alvast de goede richting op te gaan. Een opstuw van warme lucht zou wel eens voor maxima kunnen zorgen die boven 20 graden uitkomen. Uitaard gaat dit gepaard met zonneschijn. Ook de minima zijn hoog en komen nauwelijks onder 10 graden. Wanneer mei aanbreekt kiest de wind echter opnieuw voor het noordwesten en wordt een portie koudere lucht aangevoerd. De maxima liggen dan rond of net onder 15 graden. Ook de nachten worden frisser, maar nachtvorst wordt niet verwacht. De wisselvalligheid lijkt dan ook weer toe te nemen.

Conclusie:
Een krachtig hogedrukgebied over het noorden van Europa kan het weerbeeld in onze streken benvloeden, maar is niet krachtig genoeg om het mooie lenteweer van het eerste aprilweekend vast te houden. Later verdwijnt het hogedrukgebied van de weerkaarten en nemen de neerslagkansen toe. Bovendien komt de wind uit een koude hoek, waarbij het kwik enige tijd ondermaats presteert. Net voor mei begint, komt er tijdelijk een kentering met veel zon en hoge maxima, maar dit is slechts van korte duur. Opnieuw kiest de wind voor een noordwestelijke sector met hoge neerslagkansen en lagere maxima op de eerste dagen van de maand mei. Laten we vooral uitkijken naar de volgende lange termijnverwachting, die voor de liefhebbers mogelijk warmer en zonniger weer in het verschiet heeft.

Bron: Jordi Huirne en Michel Nulens, MeteoGroup.
Auteur: Reporter Creer datum: 12-04-2019 17:36:19
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 12/04/2019, geldig voor de periode tot en met zondag 12/05/2019.

Het kan soms snel gaan in Nederland, het ene moment sta je in zomeroutfit en de andere dag kan je je gehele winteroutfit weer uit de kast halen. Dat was het weer in een notedop van de afgelopen week. Bovendien stond er nog eens een erg schrale wind en kwam de gevoelstemperatuur soms dichtbij het vriespunt uit. Oorzaak was een hogedrukgebied in het noorden van Europ die koude lucht van polaire oorsprong via het noordoosten naar ons land stuurde. Ondertussen zijn we beland in de tweede week van april en dan mag het geleidelijk wat warmer worden. Hoewel, er staat nog een thermisch dieptepunt te wachten dit weekend, waarbij het kwik amper 8 graden kan bereiken. Dat het daarna warmer gaat worden is niet meer dan logisch. Hoeveel warmer ? Dat gaan we proberen te achterhalen in deze vierweekse experimentele verwachting.

De eerste week loopt van maandag 15/04/2019, tot en met zondag 21/04/2019, en het hogedrukgebied in het noorden van Europa zakt wat af naar het zuiden. Hierdoor wordt de luchtstroming meer oostelijk en kan mildere en vooral ook droge landlucht naar onze streken getransporteerd worden. Het kwik schiet flink omhoog en de maxima komen in de buurt van 15 graden uit. In de tweede helft van de week wordt het nog wat zachter en op het einde van de week lonkt zelfs 20 graden op de thermometers. De schrale wind valt ook weg en het wordt dan ook een flink stuk aangenamer. Bovendien worden de nachten minder koud en tijdens de dag krijgen we geregeld de zon te zien. Alleen maar positief nieuws voor deze eerste week van de lange termijnverwachting dus.

Tijdens de tweede week van maandag 22/04/2019, tot en met zondag 28/04/2019, trekt het hogedrukgebied naar het oosten en verliest stilaan zijn grip op het weer in ons land. Halverwege de week nemen de neerslagkansen wat toe en kan er hier en daar een bui vallen. Tot dan is het echter wel nog aangenaam bij maxima rond 19 graden en geregeld zonnige perioden. In de tweede helft van de week is er meer bewolking en het kwik bereikt wat bescheidener waarden, met gemiddeld 15 graden. Tijdelijk wordt het nog enkele graden kouder wanneer een storing met regen over onze regio schuift op donderdag. In het weekend nemen de neerslagkansen af en is er wat meer ruimte voor zon. Het wordt dan ook weer enkele graden warmer.

De derde week loopt van maandag 29/04/2019, tot en met zondag 05/05/2019, en het ziet er veelbelovend uit aan het begin van de week. Het kwik komt nabij 20 graden uit en de neerslagkansen zijn vrij laag. Met wind uit het zuidwesten wordt dan ook milde lucht aangevoerd, waarbij zonnige perioden afwisselen met enkele wolken. Wanneer mei aanbreekt, komt echter een kentering in het weerbeeld. Net nu we verwachten dat het warmer en zonniger zou worden, wordt het net omgekeerd, ofwel weer een stuk kouder. De maxima liggen tussen 12 en 15 graden en de neerslagkansen nemen in sterke mate toe. Vooral het weekend ziet er minder lenteachtig uit met neerslag van betekenis en maxima rond 13 graden. Tijdens de nachten lijkt het kwik ook een flinke duik te nemen, maar er zijn niet meteen indicaties voor vorst.

In de laatste week van maandag 06/05/2019, tot en met zondag 12/05/2019, komt de wind uit het noordwesten. Onstabiele zeelucht wordt over ons land geblazen, met veel wolken en geregeld neerslag. De maxima zijn bedroevend voor de tijd van het jaar en komen amper boven 10 graden uit. Gelukkig is het slechts een tijdelijke koude prik, halverwege de week beloven de weerkaarten namelijk weer hogere maxima en lagere neerslagkansen. De wind zit dan in richtingen tussen zuidwesten en noordwest. Er wordt wel vochtige zeelucht aangevoerd, maar met dit uit zich vooral in de vorm van wolkenvelden. De temperaturen gaan echter in de lift omhoog en richting het weekend zouden de maxima weleens nabij 20 graden kunnen uitkomen. Het wordt dus een wisselvallige week, die koud begint, maar een stuk warmer eindigt.

Conclusie:
Hogedrukinvloed maakt tijdens deze meerdaagse verwachting plaats voor een westelijke luchtstroming. De wind variert daarbij meestal van zuidwest tot noordwest. Dat betekent aanvoer van vochtige zeelucht. De ene keer gaat dit gepaard met storingen en hoge neerslagkansen, en de andere keer voornamelijk met wolkenvelden, die worden afgewisseld door de zon. Er staat geen standvastig weer op het programma, maar het wordt eerder een wisselvallig weerbeeld met zowel pieken als dalen als we naar de temperaturen kijken. Af en toe wordt het wel 20 graden en kunnen we genieten van enkele fraaie lentedagen.

Auteur: Reporter Creer datum: 27-04-2019 18:30:03
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 26/04/2019, geldig voor de periode tot en met zondag 26/05/2019.De afgelopen week proefden we van heerlijk lenteweer met hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. De maxima flirtten zelfs met de zomerse grens van 25 graden. In De Bilt werd het 24.9 graden op 24 april. Ondertussen is de atmosfeer echter omgeslagen naar een wisselvalliger weertype met geregeld neerslag. Deze neerslag is echter niet ongewenst aangezien april 2019 tot nu toe een droge maand was. De temperaturen gaan helaas ook opnieuw een stuk dalen dit weekend met koud en winderig weer op het programma. Herstelt het zomerse weer zich opnieuw? Of kijken we aan tegen een langere, wisselvallige periode met frissere temperaturen? We zoeken het uit in de vierweekse verwachting.De eerste week loopt van maandag 29/04/2019, tot en met zondag 05/05/2019, en de luchtdruk stijgt in de buurt van Nederland, storingen worden grotendeels afgehouden waardoor er vrij weinig neerslag verwacht wordt na een wisselvallig en nat weekend. Tijdens de eerste helft van de week liggen de temperaturen nog rond het gemiddelde voor de tijd van het jaar, maar vanaf donderdag draait de wind naar het noorden. Er stroomt koudere lucht binnen en de temperaturen nemen een gevoelige duik tot wel 4 5 graden onder de normaal. Ook tijdens de nacht wordt het frisser met zelfs kans op een graadje grondvorst, echte vorst is echter zo goed als uitgesloten.Tijdens de tweede week van maandag 06/05/2019, tot en met zondag 12/05/2019, blijft er een hogedrukgebied actief boven West-Europa en de Britse Eilanden. De koepel van hogedruk beschermt ons tegen Atlantische depressies en regengebieden waardoor het dus meestal droog blijft. Het is niet uitgesloten dat er enkele noordzeebuien over het land trekken. De windrichting hangt af van de exacte positie van de hogedrukkern, maar wellicht waait de wind meestal uit noordelijke hoek. De temperaturen blijven dus ondermaats scoren bij maxima rond 14 of 15 graden. De kans op warme temperaturen boven 20 graden bedraagt minder dan 10 %.De derde week loopt van maandag 13/05/2019, tot en met zondag 19/05/2019, en er komt weinig verandering in de atmosfeer. De kracht van het hogedrukgebied neemt wel wat af en dus kunnen storingen opnieuw binnensluipen. Er wordt een normale hoeveelheid neerslag verwacht voor de tijd van het jaar. De dominante windrichting blijft wel noordwestelijk tot noordelijk en dus blijft het gemiddeld enkele graden te koud voor de meimaand. De onzekerheid neemt wel sterk toe en het is niet uitgesloten dat er af en toe wat zachtere lucht kan binnenstromen met kans op enkele mooie dagen met 20 graden of iets meer, zeker wanneer de zon wat meer kans krijgt. De warmere perioden zullen echter niet langer dan enkele dagen duren.In de laatste week van maandag 20/05/2019, tot en met zondag 26/05/2019, lijken de weerkaarten te veranderen. In het hoge noorden volgt er een opbouw van hogedruk en die hogedrukgebieden benvloeden ook het weer in ons land. De luchtaanvoer draait naar het oosten en drogere landlucht kan ons bereiken vanuit Rusland. Ondertussen is deze luchtsoort al vrij warm en dus gaan de temperaturen stijgen. De oostelijke luchtaanvoer is echter niet sterk genoeg om alle regengebieden tegen te houden en dus verwachten we wel enkele dagen met regen of buien.Conclusie:
De drang naar aangenaam lenteweer is erg groot nadat we konden proeven van enkele warme en zonnige dagen. De weerkaarten hebben echter iets anders in petto, door de ongunstige positie van hogedrukgebieden waait de wind namelijk hoofdzakelijk uit noordelijke richtingen. Het kwik presteert ondermaats, ondanks de vrij droge condities, en op een lange periode met warme of zomerse temperaturen moeten we dus nog even wachten.Sam HiasAuteur: Reporter Creer datum: 3-05-2019 19:25:51
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 03/05/2019, geldig voor de periode tot en met zondag 02/06/2019.

Met de start van de meimaand gaat ook de laatste maand in van de meteorologische lente en tot hiertoe verliep de lente enkele graden zachter dan normaal. Dit geeft echter een vertekend beeld want -hoewel april een zeer zonnige en bijna zomerse periode kende- werden maart en april ook gekenmerkt door lange, wisselvallige perioden met soms zeer ondermaatse temperaturen. Dit weekend staat er ons opnieuw guur en koud weer te wachten met kans op wat hagel of zelfs natte sneeuw. De tuin en de natuur beginnen echter open te bloeien waardoor de drang toeneemt om onze dagen buiten door te brengen. Wanneer verwachten we nog eens een zalige, zomerse periode met veel zon en hoge temperaturen? We zoeken het uit in de vierweekse verwachting.

De eerste week loopt van maandag 06/05/2019, tot en met zondag 12/05/2019, en wordt gekenmerkt door twee bepalende structuren op de weerkaarten. Ten noordoosten van ons land circuleert een depressie over Scandinavi. Ten noordwesten van ons, daarentegen, ligt er een stabiel hogedrukgebied. Tussen deze twee luchtdrukgebieden komt er een strakke noordelijke tot noordwestelijke stroming op gang en de temperaturen blijven ondermaats dankzij de aanvoer van polaire lucht. Tijdens de eerste dagen van de week blijft het wel nog droog, maar vanaf woensdag lost het hogedrukgebied ten westen van ons land op waardoor Atlantische storingen ons kunnen bereiken vanuit het westen. Tijdens het tweede deel van de week gaat het dus bijna iedere dag regenen met lokaal flink wat neerslag. De wind draait naar het zuidwesten waardoor de temperaturen wel klimmen tot rond het gemiddelde voor begin mei.

Tijdens de tweede week van maandag 13/05/2019, tot en met zondag 19/05/2019, komt er verandering in de weerkaarten na een wisselvallige en natte periode. In onze hoek van Europa bouwt een hogedrukgebied zich op en alle regengebieden worden uit de buurt gehouden. De weermodellen verwachten dus een overwegend droge week. Door de positie van het hogedrukgebied draait de wind naar het zuidoosten en er wordt zachte lucht aangevoerd vanuit de subtropen. In Nederland klimmen de maxima tot enkele graden boven het langjarige gemiddelde en er is volgens het Europese weermodel 10 tot 20% kans op zomerse dagen. In Frankrijk en Spanje worden nog veel zachtere temperaturen verwacht, daar kan het lokaal tot wel 6 graden warmer worden dan normaal tijdens deze periode van het jaar.

De derde week loopt van maandag 20/05/2019, tot en met zondag 26/05/2019, en wordt gekenmerkt door een vrij hoge luchtdruk in het noorden van de oceaan. Door de positie van het hogedrukgebied wordt de hoofdwindrichting noordelijk in ons land noordelijk waardoor de temperaturen opnieuw een lichte duik nemen. Bij momenten kan er ook een storing doordringen tot in Nederland met wat lichte regenval of enkele buitjes als gevolg.

In de laatste week van maandag 27/05/2019, tot en met zondag 02/06/2019, komt er volgens het Europese weermodel een westelijke stroming op gang waarbij er geregeld storingen worden aangevoerd met kans op regen of buien. Er wordt echter niet meer regen verwacht dan normaal dus tussendoor blijft het deze week ook geregeld droog met wat zon. Het wordt kortom een wisselvallige week en de temperaturen liggen, onder invloed van de gematigde zeelucht, rond de normaal voor de tijd van het jaar. Als er voldoende zon aanwezig is, kunnen de maxima de grens van 20 graden overschrijden.

Conclusie:
De laatste maand van de lente lijkt volgens de laatste voorspellingen eerder wisselvallig te verlopen. De eerste twee weken worden koud voor de tijd van het jaar met geregeld regen of buien. Vervolgens wordt het een weekje zachter met veel zon een aangename temperaturen met zelfs kans op 25 graden. Nadien gaat het opnieuw afkoelen met meer kans op regen. Het wordt dus een wispelturige maand!

Sam Hias


Auteur: Reporter Creer datum: 10-05-2019 20:27:37 Laatst gewijzigd: 10-05-2019 20:30:51


Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 10/05/2019, geldig voor de periode tot en met zondag 09/06/2019.

De eerste dagen van de maand mei verliepen wisselvallig met geregeld regen of regenbuien, en het viel daarbij op dat de temperaturen elke dag lager uitvielen dan hetgeen zo’n beetje normaal is voor deze tijd van het jaar. Dit in tegenspraak met wat er in april te melden viel. De lente tot nu toe is wel enkele graden zachter dan normaal verlopen. Dit geeft echter een vertekend beeld want ook de maanden maart en april werden gekenmerkt door lange, wisselvallige perioden met soms zeer ondermaatse temperaturen. Het komend weekend is er evenwel eentje met verschillende gezichten. Op zaterdag schuift er nog enige neerslag over een deel van het land, vanaf zondag positioneert een hogedrukgebied zich in onze buurt, en dit resulteert dan in een overgang naar droger en zonniger weer. Maar echte warmte hoeven we nog niet te verwachten, want daarvoor bevinden we ons aan de verkeerde kant van het hogedrukgebied. Hoe liggen de kansen op warmte voor de komende vier weken? We zoeken het uit in deze vierweekse verwachting.

De eerste week loopt van maandag 13/05/2019, tot en met zondag 19/05/2019. Er tekent zich een verandering af op de weerkaarten na een wisselvallige en natte periode. Het grootschalige stromingspatroon gaat golven onder impuls van zuidwaarts gerichte koude luchtstromen over de oostkust van Amerika. Daardoor krijgen we stroomafwaarts de opbouw van een wig boven het westelijke deel van Europa, dit vertaalt zich in de opbouw van een hogedrukgebied boven de Benelux. En dat is goed nieuws voor wie de buien zat is, want daarmee worden alle regengebieden uit onze regio geweerd. De weermodellen berekenen dus een overwegend droge week met flink zonnig weer, maar echt warm wordt het dan ook weer niet. Heel de week worden we geconfronteerd met luchtaanvoer vanuit het noordoosten, en vanuit die hoek moet je in deze tijd van het jaar geen zomerse temperaturen verwachten. In Nederland liggen de maxima zelfs nog iets lager dan het langjarige gemiddelde, maar het is wel droger dan het langjarig gemiddelde voor deze periode. In Spanje wordt het wel warmer dan normaal, daar kan het lokaal tot wel 8 graden warmer worden dan normaal tijdens deze periode van het jaar. Men spreekt daar zelfs van een eerste hittegolf.

Tijdens de tweede week van maandag 20/05/2019, tot en met zondag 26/05/2019, ondergaat het weer alweer een verandering. De diepe trog die ontstaat door de zuidwaarts gerichte verplaatsing van koude lucht over de oostkust van Amerika, schuift mee met het patroon oostwaarts, en in het meest zuidelijke deel van de trog ontstaat er later zelfs een afgesneden koude put in de hoogte. Deze koude put wordt al snel over de oceaan geduwd en veroorzaakt aan de grond een depressie, een lagedrukgebied. Het aanwezige hogedrukgebied wordt naar het noorden van Europa geduwd en lagedrukgebieden krijgen bij ons hun invloed. Boven en in onze omgeving arriveert dat lagedrukgebied Op maandag krijgen we een overgangsdag en is het nog meestal droog, maar vanaf dinsdag, en dit voor de rest van de week, lijken we licht wisselvallig weer te kunnen verwachten waarbij er elke dag buien of perioden van regen kunnen voorkomen. Maar, de temperaturen komen wel iets hoger uit dan het langjarige gemiddelde voor deze tijd van het jaar.

De derde week loopt van maandag 27/05/2019, tot en met zondag 02/06/2019. Dan lijken we in wat warmere lucht terecht te komen. Op de weerkaarten zien we dat Nederland terecht komt in wat in het jargon een zadelgebied genoemd wordt. M.a..w. we bevinden ons in het midden tussen twee lagedrukgebieden enerzijds en twee hogedrukgebieden anderzijds. Wat de neerslag betreft komen we voor die periode uit op het normale voor de tijd van het jaar. Dit wil zeggen dat het vaak droog zal zijn, maar dat er toch ook nog enkele dagen met een aantal regenbuien te verwachten zijn.

In de laatste week van maandag 03/06/2019, tot en met zondag 09/06/2019, krijgen we opnieuw te maken met wat wisselvalliger en koeler weer. Het hogedrukgebied van de Azoren trekt zich ver terug boven de Atlantische Oceaan en zet daarmee de deur open voor depressies en regengebieden om het Europese continent te kunnen binnendringen via de Benelux. De eerste dagen van deze periode zal het nog vaak droog zijn, maar vanaf 5 of 6 juni lijken vaker te maken te krijgen met perioden van regen of trekken er regenbuien voorbij. Standvastig lenteweer zit er nog niet aan te komen.

Conclusie:
De bloeimaand lijkt volgens de laatste inzichten dus groeizaam te verlopen, met n week met droog en zonnig weer. Wat de temperatuur betreft zal deze maand ongeveer uitkomen op een normaal gemiddelde, waarbij een periode met te lage temperaturen in evenwicht wordt gehouden door een periode met iets te hoge temperaturen. In ieder geval is het nog lang niet zeker of we deze maand in De Bilt wel de 25 graden gaan halen. Dat zou voor de eerste keer dit jaar zijn. In april werd het op enig moment 24,9 en dus op een haar na een zomerse dag
Auteur: Reporter Creer datum: 24-05-2019 17:46:07 Laatst gewijzigd: 24-05-2019 17:52:05


Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 24/05/2019, geldig voor de periode tot en met zondag 24/06/2019.

De maand mei loopt op zijn einde, en we kunnen stellen dat de bloeimaand beduidend kouder verlopen is dan normaal. In Spanje en Portugal is de hittegolf ook voorbij. Het was daar geruime tijd zonnig en erg heet met maximumtemperaturen lokaal tot 37 graden in het binnenland. Toch wel bijzonder voor deze periode van het jaar. Maar vanaf dit weekend wordt het er echter koeler met slechts 22 of 22 graden. Regen en koud weer wordt er nog steeds in Itali verwacht. Een koudeput zorgt er reeks dagen voor herfstachtig weer, en dat houdt nog enkele dagen aan. Zo wordt het in Rome na het weekend niet warmer dan 20 of 21 graden en af en toe valt er regen. Pas vanaf het einde van de week wordt het er opnieuw zonniger, maar nog niet zomers warm. In de Alpen viel de afgelopen dagen nog behoorlijk wat sneeuw, maar daar wordt het geleidelijk aan toch ook wat warmer. Zo zie je maar, mei kan erg verrassend uit de hoek komen .... zelfs in het warme zuiden van Europa. Gaan we de komende weken de goede richting op en kunnen we rekenen op enkele zomerse dagen? Wel we kijken even wat de vierweekse verwachting in petto heeft.

De eerste week loopt van maandag 27/05/2019, tot en met zondag 02/06/2019. We zien dat in het grootschalige stromingspatroon een trog (uitzakking van een lagedrukgebied) boven het westelijke deel van Europa, en boven de oostelijke Middellandse Zee ligt een koude put. De trog lijkt zich deze week te gaan verscherpen waardoor de activiteit in die trog ook zal toenemen. Op grondniveau zien we dat verschillende depressiekernen ten noorden van ons land weerbepalend zullen zijn. Dit vertaalt zich in een hele week met wisselvallig weer waarbij er vrijwel elke dag regenbuien zullen vallen. Op thermisch vlak doen we ook een stapje terug, met gemiddeld 14 tot 17 graden kunnen we spreken van koel weer voor de tijd van het jaar. De weerkundige zomer begint dus zonder echt zomerweer, zo lijkt het.

Tijdens de tweede week van maandag 03/06/2019, tot en met zondag 09/06/2019, kondigt zich een weersverbetering aan. In het stromingpatroon zien we dat de trog zich meer oostwaarts postioneert. Tegelijkertijd wordt een rug van hoge luchtdruk verwacht die zich uitstrekt tot boven het westelijke deel van Europa. En dat is gunstig. Op maandag kan het nog eventjes regenachtig zijn met gemiddeld 20 graden, maar de dagen ernabouwt er zich een hogedrukgebied op in de buurt van ons land. Als dit uitkomt, mogen we vanaf dinsdag mooier en droger weer verwachten. Elke dag zal er een flinke portie zon zijn en de temperaturen worden naar waarden in de buurt van 22 graden geduwd.

De derde week loopt van maandag 10/06/2019, tot en met zondag 17/06/2019. Dan lijkt het wisselvallg te worden. Vanaf 10 juni wordt er boven de Britse eilanden opnieuw een trog in stelling gebracht die vanaf dinsdag weerbepalend zal worden voor ons land. De hiermee gepaardgaande depressie blijft ten zuiden van ons land hangen, maar de bijhorende regengebieden of buienlijnen kunnen wel doordringen tot Nederland. Dus in die week van 10 juni tot 17 juni is wisselvallig weer mogelijk met geregeld regen en hierbij temperaturen die naar alle verwachtingen opnieuw wat lager zullen uitkomen.

In de laatste week van maandag 17/06/2019, tot en met zondag 24/06/2019, ziet het er nog niet best uit. Tijdens de eerste dagen van deze week blijven we binnen de invloedssfeer van eerder genoemde depressies en bijhorende buienlijnen. Midden in de week lijkt er even een dagje adempauze tussen te zitten met overwegend droog weer en mogelijk zelfs flink wat zon, maar tijdens de tweede helft van de week duiken we alweer van de regen in de drup. Een nieuwe depressie, deze keer gepositioneerd boven het zeegebied tussen Schotland en IJsland, zorgt dan alweer voor wisselvallig weer met geregeld regen. En de middagtempertuur blijft ook deze week ondermaats, met waarden tussen gemiddeld 17 en 20 graden.

Conclusie:
De aanloop naar juli zelf zien er dus niet zo fraai uit. De neerslagkansen worden hoog en de maxima vallen (te) laag uit. Zelfs in de verste verte is geen beter zomerweer in zicht. Op basis van deze meest recente modelgegevens lijkt de maand juni zelfs grotendeels in het water te vallen.

Volgende verwachting op vrijdag 31 mei
Auteur: Reporter Creer datum: 31-05-2019 16:32:52De maand juni staat nu voor de deur en meteen wordt de zomer ingezet. Zaterdag staat de eerste officile zomerse dag van 2019 aan te komen bij maxima in de Bilt rond 26 graden. In April kwam het op een haar na net niet tot een zomerse dag bij 24.9 graden in de Bilt. Zondag volgt waarschijnlijk de eerste officile tropische dag met 30 graden. Het zou dan zelfs de warmste 2 juni kunnen worden sinds 1901. Blijft de rest van juni zomers?

Wat de maand mei niet kon bewerkstelligen lijkt nu in juni dan toch te lukken. In grote delen van Europ wordt het trouwens op korte termijn erg warm. In Spanje en Portugal is de hittegolf weliswaar voorbij, maar de zon is er wel de volgende dagen aanwezig en de maxima komen vaak uit in de buurt van 30 graden. In het noordelijk deel is het wat koeler bij maxima tussen 22 en 25 graden. In Itali is het voorlopig nog op veel plaatsen wisselvallig met vrij hoge neerslagkansen, al komt het kwik de volgende dagen ook uit op zomerse waarden. Milaan heeft dan weer meer zon en de maxima lopen dit weekend op richting 30 graden. Vroege vakantiegangers die Groot-Brittanni willen bezoeken kunnen zich best op wat neerslag voorzien. Daar is het de komende tijd nog erg wisselvallig met geregeld regen en buien. Ook het kwik is er beduidend lager bij gemiddeld 18 graden. In Londen wordt het echter dit weekend ook warm bij maxima rond 27 graden.

Warmte van korte duur

Na het zomerse weekend zien we een grote kentering in de temperaturen. Het kwik komt haast 10 graden lager uit dan wat zondag verwacht wordt. Echter bij gemiddeld 22 graden is dat uiteraard wel nog behoorlijk voor de tijd van het jaar. Een omvangrijke en krachtige depressie in de nabijheid van Schotland wordt weerbepalend voor onze streken. Deze depressie stuurt onstabiele lucht naar onze streken. De kans op neerslag wordt vooral erg groot vanaf woensdag. Maandag en dinsdag zijn het voornamelijk wolkenvelden die over onze streken schuiven, maar op een enkele regenbui na, lijkt het wel overwegend droog te blijven. In de tweede helft van de week komen de neerslagkansen uit op 80 % of meer. Gelijktijdig wordt echter ook wat warmere lucht aangevoerd en kunnen de temperaturen een graadje hoger klimmen. In het oosten zou het zelfs zomers kunnen worden. Volgend weekend moeten we vooral zaterdag rekenen op enkele regenbuien. Zondag is het dan meest droog met een afwisseling van wolken en opklaringen. De maxima zijn eerder normaal bij 21 of 22 graden. Een paar berekeningen laten het zomers worden in ons land, de warme lucht boven Centraal-Europa blijft namelijk in de buurt liggen.

Tweede week juni weersverbetering

Er kondigt zich een weersverbetering aan in de tweede week van juni. Drukstijgingen gaan ook gepaard met een stijging van de temperatuur. De meest recente uitdraai laat zelfs een zomerse tendens zien met enkele dagen maxima boven 25 graden. Ook de nachten lijken bijzonder zacht te verlopen bij minima amper onder 20 graden. Het gaat slechts om enkele dagen zomerweer. Op het einde van de week kunnen regenzone’s onze streken bereiken en wordt ook koudere lucht aangevoerd. De neerslagkansen nemen toe en het kwik valt terug naar gemiddeld 22 graden. Het is vooral tijdens het weekend dat er behoorlijk wat neerslag mag verwacht worden. De wind ruimt dan ook tijdelijk naar noordwest met aanvoer van vochtige en koelere maritieme lucht.

Op en neer

Ook in de derde week van juni gaat het op en neer met de temperatuur. Na een wat koelere maandag 17 juni met nog kans op wat neerslag, lijkt het vanaf dinsdag opnieuw een stuk warmer te worden. Het stromingspatroon is nog noordwestelijk, maar met de opbouw van een hogedrukgebied, is de aangevoerde lucht beduidend minder vochtig. De neerslagkansen nemen daarbij sterk af en het kwik kan opnieuw rond of zelfs iets boven zomerse waarden uitkomen. Maxima van 25 of 26 graden zijn mogelijk. In het weekend echter wordt koudere lucht aangevoerd en normaliseren de temperaturen zich. De maxima liggen dan net boven 20 graden en wolkenvelden schuiven over onze streken. De neerslagkansen zijn echter beperkt, waardoor er toch wel hoop is op overwegend droog weer.

Groeizaam slot van juni?

In de laatste week van juni gaat het kwik opnieuw de hoogte in. De maxima bereiken een zomerse 25 graden. Halfweg de week zou het kwik zelfs een stuk boven 25 graden kunnen uitkomen, maar we zien ook de neerslagkansen in stijgende lijn gaan. Waarschijnlijk zullen het vooral buien in de namiddag en avond zijn, wanneer de temperatuur zijn maximum bereikt en de onstabiliteit het grootste is. Hierbij is er ook een aanzienlijke kans op onweer. Ook de minima zijn behoorlijk hoog, waarbij we dan een aantal zwoele en voor sommige mensen wat minder aangename nachten mogen verwachten. Op het einde van de week en tijdens het weekend zien we een daling in de te verwachten temepraturen. De neerslagkansen blijven echter vrij hoog.

Conclusie:

Deze vierweekse verwachting laat vooral een wisselvallig beeld zien van de maand juni. We krijgen zeker wel een aantal dagen met zomers weer en hoge maxima, maar er staan ook een aantal minder fraaie dagen op het programma met hoge neerslagkansen en maxima die eerder aan de lage kant liggen. De wisselvallig dagen met regen en buien lijken in de meerderheid te zijn, maar dat neemt niet weg dat er ook perioden zijn met zomerse allures. Juni lijkt dus een vrij normale zomermaand te worden. De wisselvalligheid komt voor de natuur als geroepen.

Bron: Michel Nulens en Jordi Huirne, MeteoGroup
Auteur: Reporter Creer datum: 7-06-2019 22:19:08
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 07/06/2019, geldig voor de periode tot en met zondag 07/07/2019.

Vorig jaar rond deze tijd was het al volop zomer. Het bleef toen maar warm en zonnig en neerslag viel er nauwelijks. De droogte was toen schrijnend en dat werd in de loop van de zomer steeds erger. Dit jaar is het wel even anders. Het is erg wisselvallig en er valt geregeld toch wel neerslag. Tot nu toe waren het niet altijd erg grote hoeveelheden, maar soms viel er in een etmaal bijna een halve maandsom hemelwater. Afgelopen week getuigt daar van. Toen viel er woensdagnacht zo’n 40 mm neerslag in het westen. De neerslag is wel welkom, maar dergelijke hoeveelheden in zeer korte tijd zijn dan niet gunstig. De grond is immers droog en zoveel regen kan niet geabsorbeerd worden, waardoor het dan ook al vlug tot wateroverlast komt

Blijft het wisselvallige weer de volgende weken aanhouden of zijn er misschien opmerkelijke ontwikkelingen op de weerkaarten. We bekijken het even in deze vierweekse experimentele termijnverwachting.

De eerste week loopt van maandag 10/06/2019, tot en met zondag 16/06/2019, en we zien vooral depressies nabij onze streken kamperen. Een omvangrijke hoogtetrog is hier verantwoordelijk voor. Daarbij zit er flink koude lucht in de hogere etages van de atmosfeer, waarbij de luchtmassa over ons land vaak onstabiel is. Bovendien schuiven geregeld storingen of buienlijnen over onze regio en de neerslagkansen zijn dan ook erg hoog. Soms gaan deze buien gepaard met onweer. Dat is vooral zo op woensdagavond en donderdagavond en nacht. Donderdag verloopt de dagperiode wel meestal droog en behoorlijk zonnig bij 21 graden. Vrijdag kan het kwik hoger uitkomen bij 24 graden. Het weekend zelf kent opnieuw een wisselvallig verloop. Op zaterdag vallen er een aantal buien en zondag is het, op een enkele bui na, meestal droog. De maxima liggen dan rond 20 of 21 graden.

Tijdens de tweede week van maandag 17/06/2019, tot en met zondag 23/06/2019, gaat de temperatuur de hoogte in. Eerst is er wel nog een eerder koele maandag met een relatief hoge kans op neerslag. Vanaf dinsdag echter nemen de neerslgakansen spectaculair af en de temperatuur flink toe. Een hogedrukgebied komt over onze streken te liggen vanuit het westen en laat de lucht uitdrogen. Er staat veel zon op het programma en dat heeft dan ook zijn invloed op de temperaturen. Zomerse tempraturen worden mogelijk bij gemiddeld 25 of 26 graden. Ook tijdens het weekend houdt het droge weer aan en kan het kwik zelfs nog een graadje hoger uitkomen. Opvallend zijn de temperaturen tijdens de nacht. De eerste helft van de week worden de nachten erg koel bij minima een stukje onder 10 graden. Nadien worden de nachten zachter en tijdens het weekend krijgen we zelfs warme nachten met minima boven 12 graden. De zomer lijkt definitief aan te breken.

De derde week loopt van maandag 24/06/2019, tot en met zondag 30/06/2019, en de zomerse tendens wordt aangehouden. Sterker nog, als deze gunstige situatie zich bevestigt, dan zou het kwik zelfs gaan flirten met de tropische grens van 30 graden. Daarbij worden de nachten zeer zwoel bij minima rond of zelfs boven 15 graden. De zon is van de partij en de wolken zijn in de minderheid. De neerslagkansen zijn uiteraard erg laag. Er staat ook niet al te veel wind. Het wordt daarbij een op en top zomerse week. Op het einde van de week komt er echter een abrupt einde aan de tropische temperaturen. Het kwik bereikt dan slechts nog 17 of 18 graden en die trend wordt in het weekend verder gezet. Met het grote thermisch contrast mag er dan ook flink wat neerslag verwacht worden bij de overgang naar het koelere weer en de kans op onweer is zeker niet te verwaarlozen. Het weekend verloopt dus eerder wat frisjes met wat hogere neerslagkansen. De nachten worden ook plots een stuk kouder bij minima in de buurt van 10 graden.

In de laatste week van maandag 01/07/2019, tot en met zondag 07/07/2019, houdt het kwik het wat bescheiden of is zelfs eerder ondermaats voor de zomer bij maxima rond gemiddeld 18 graden. Zeker op de dagen dat er neerslag valt, doen de temperaturen het niet zo goed. De neerslagkansen zijn dan ook vrij hoog en er lijkt bij momenten zelfs behoorlijk wat hemelwater naar beneden te komen. Neem daar nog eens een onaangename noordwestenwind bij en dan lijkt de zomer weer even ver weg te zijn. De eerst week van juli verloopt dus niet al te best. Later in de week worden de nachten wel wat minder fris en tijdens het weekend lijkt het kwik opnieuw richting 20 graden te klimmen. Echter nog steeds met een noordwestelijke wind en hoge neerslagkansen.

Conclusie: De verwachting geeft vooral in de tweede en derde week een zomerse tendens met maxima die soms ruim boven 25 graden kunnen uitkomen. Dat wil dus zeggen dat de tweede helft van juni warm en zonnig kan verlopen. In de eerste week zijn de neerslagkansen echter erg hoog en wordt het wisselvallige weer voortgezet. De maxima zijn dan eerder normaal voor de tijd van het jaar. De maand juni wordt afgesloten met een flinke terugval van de temperaturen en mogelijk zware onweersbuien, gezien het thermisch contrast. Juli zetten we met wisselvallig en eerder koel weer in.

Michel Nulens, MeteoGroup

Auteur: Reporter Creer datum: 14-06-2019 20:58:22

Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 14/06/2019, geldig voor de periode tot en met zondag 14/07/2019.

Afgelopen week verliep het weer geheel naar verwachting. Wisselvallig met geregeld regen en buien. De temperaturen lagen meestal rond de normale waarden en de aangekondigde onweersbuien waren ook present. Op korte termijn krijgen we nog een flinke plens hemelwater te verwerken bij de doortocht van een actieve storing van vrijdag op zaterdag en een deel op zaterdag. Nadien gaat de luchtdruk stijgen en geeft zondag uit op overwegend droog weer met maxima rond 21 graden. In de vorige vierweekse verwachting toonde het weermodel na het weekend een flinke temperatuursstijging met zomerse allures. Laten de huidige berekeningen ook deze warme tendens zien of verandert er ten opzichte van nu maar weinig? We bekijken het in deze vierweekse verwachting.

De eerste week loopt van maandag 17/06/2019, tot en met zondag 23/06/2019, en inderdaad een hogedrukgebied schuift over onze omgeving en domineert het weerbeeld. De kern trekt vervolgens vrij vlug naar Oost-Europa, maar voor de liefhebbers van warm weer, is dit gunstig. Immers, de stroming wordt dan zuidelijk en warme lucht rukt op. Al op maandag zijn zomerse maxima mogelijk van 25 graden en de zon schijnt volop. Dinsdag komt het kwik nog een graadje hoger uit en woensdag lijkt de warmste dag van de week te worden, met maxima van gemiddeld 28 graden, lokaal een tropische 30 graden. In de nacht van woensdag op donderdag trekt een storing over ons land met enkele stevige onweersbuien. Na deze storing komen de temperaturen wat lager uit met op donderdag nog maxima rond 23 graden. De atmosfeer is dan ook nog relatief onstabiel waarbij er enkele regenbuien tot stand kunnen komen. Op vrijdag bouwt een nieuwe wig van hogedruk op over onze regio en worden de neerslagkansen sterk getemperd. De zon krijgt de ruimte en vooral in het volgende weekend kan het kwik ook weer wat hoger uitkomen, met dan gemiddeld 24 graden. De zomerse week wordt dus ook nu weer bevestigd.

Tijdens de tweede week van maandag 24/06/2019, tot en met zondag 30/06/2019, zakt vooral dinsdag de temperatuur even terug. Een storing storing schuift dan over ons land en brengt veel wolken waaruit van tijd tot tijd ook wat regen valt. Door de afwezigheid van de zon blijft het kwik dan steken op waarden rond een graad of 20. Ook woensdag en donderdag zijn er nog enkele buien actief, maar tussendoor is er wel flink wat zon. Bijgevolg komen de maxima ook hoger uit bij gemiddeld 23 graden. Het einde van de week en tijdens het weekend lijkt een thermisch hoogtepunt in de maak. Maxima van 25 graden en meer worden mogelijk. Met een zuidelijke tot zuidoostelijke luchtstroming wordt dan warme lucht aangevoerd. Opmerkelijk zijn ook de hoge minima. De temperaturen dalen tijdens sommige nachten niet onder 15 graden. Daarbij blijft het waarschijnlijk droog tot zondag. Op zondag zien we de neerslagkansen toenemen en met dergelijke temperaturen is een onweer zeker ook mogelijk.

De derde week loopt van maandag 01/07/2019, tot en met zondag 07/07/2019, en dat is voor veel mensen een vakantiemaand. Voor wie niet op reis gaat, is zomers weer toch wel welkom. Helaas geven de weerkaarten een wat mindere start van deze week. Met westelijke tot noordwestelijke winden wordt koelere en vochtige maritieme lucht aangevoerd. Daarbij trekken regenzones over onze omgeving. Vooral aan het begin van de week kan het fris zijn, met maxima amper boven 20 graden. Daarna zien we de temperaturen echter opnieuw in stijgende lijn gaan. Zomerse maxima worden dan mogelijk en met erg lage neerslagkansen mogen we er ook vanuit gaan de zon vaak aanwezig is in het weerbeeld. Het weekend lijkt een topper te worden bij maxima ruim boven 25 graden. Het kan mogelijk zelfs tropisch warm worden bij 30 of 31 graden. Ook de minima zijn weer bijzonder hoog tijdens het weekend en liggen rond 16 of 17 graden. De wind komt uit de zuidwesthoek, waarbij we toch ook wel enkele wolkenvelden mogen verwachten, maar die worden wel afgewisseld door flinke zonnige perioden.

In de laatste week van maandag 08/07/2019, tot en met zondag 14/07/2019, zijn de minimumtemperaturen erg hoog en liggen boven 15 graden. Echter de maxima volgen niet dezelfde tendens, maar komen een flink stuk lager uit dan in het weekend. Bij 19 of 20 graden is het zelfs eerder fris. Bovendien gaan de neerslagkansen sterk omhoog, wat aangeeft dat er een aantal actieve storingen over onze streken schuift. De hoge minima wijzen er op dat er ook tijdens de nacht veel bewolking aanwezig is, zodat de afkoeling sterk beperkt wordt. Het wordt dus een mindere week, met maxima die te laag zijn voor de tijd van het jaar en neerslagkansen die juist erg hoog liggen. Deze trend wordt ook in het weekend verder gezet. De temperaturen zijn ondermaats en de neerslagkansen zijn hoog.

Conclusie:
Stabiel zomerweer staat voorlopig nog niet op het programma, maar we krijgen wel een aantal dagen met zomerse allures. Een uitschieter met tropische maxima is zelfs mogelijk, al zal het zeker geen hittegolf worden. Juli begint niet al te best met hoge neerslagkansen en maxima die te laag uitkomen voor de tijd van het jaar. Daarna volgen echter wel enkele zeer warme dagen met mogelijk een tropisch warm weekend. Vervolgens volgt fikse afkoeling en wordt het opnieuw erg wisselvallig met hoge neerslagkansen. Kortom deze vierweekse verwachting geeft een wisselvallige evolutie, maar er komen wel enkele zomerse dagen in voor.

Michel Nulens, MeteoGroup
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier