Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Miranda
Creer datum:
18-01-2019 18:51:37
Weersverwachting komende 30 dagen
Wordt het winter ?
Auteur: Miranda Creer datum: 18-01-2019 18:53:05

Aanhoudend winters?

Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 18/01/2019, geldig voor de periode tot en met zondag 17/02/2019.


Na een zacht en nat begin van de week, komt er snel verandering op de weerkaarten. Het komende weekend wordt aangenaam winterweer verwacht met veel zon en lage temperaturen. Het kwik stijgt nergens in Nederland meer tot boven 2 C en ook tijdens de nachten wordt lichte, tot matige, vorst verwacht. Blijft het winterweer aanhouden? We zoeken het uit in de experimentele vierweekse verwachting.

Tijdens de eerste week van maandag 21/01/2019, tot en met zondag 27/01/2019, ligt er een hogedrukrug op de Atlantische Oceaan tussen Europa en Amerika. De straalstroom die van west naar oost rond de aarde stroomt, moet hierdoor afbuigen naar het noorden. Aan de anderen kant van de rug duikt de straalstroom dus opnieuw naar het zuiden. Langs de oostkant van deze zuidelijke jetstream wordt ijskoude lucht meegesleurd vanuit het hoge noorden. Ons land bevindt zich pal in het pad van deze koude luchtstromen. De maxima blijven dus de komende dagen ruim onder normaal. Sterker nog: op het einde van de week zijn er zelfs enkele ijsdagen mogelijk waarbij het kwik de hele dag onder 0 C blijft. Tijdens de nacht wordt er matige vorst verwacht op veel plaatsen in het land, dus minima onder -5 C. De combinatie van de koude temperaturen overdag en ’s nacht zorgt voor het aangroeien van een mooi ijslaagje. In de loop van de week, met name dinsdag, wordt echter ook wat neerslag verwacht en dat kan de vorming van natuurijs flink tegenwerken.

In de tweede week van maandag 28/01/2019, tot en met zondag 03/02/2019, blijft de luchtdruk hoog boven de Atlantische Oceaan ten westen van de Britse Eilanden. Bij ons is de luchtdruk daarentegen een stuk lager dan normaal. Tussen deze twee structuren wordt er vanuit het noorden dus nog steeds koude, polaire of arctische lucht aangevoerd. Het blijft koud voor de tijd van het jaar bij maxima die rond 3 C schommelen. Dat is gemiddeld 3 graden minder dan normaal tijdens het einde van januari. De blokkade op de oceaan zorgt er wel voor dat er weinig storingen ons land kunnen bereiken. Veel sneeuwkansen zijn er dus niet tijdens deze week.

Tijdens de derde week van maandag 04/02/2019, tot en met zondag 10/02/2019, blijven de weerkaarten de winter goed gezind. De luchtdruk gaat stijgen in het noorden en er komt een Scandinavisch hoog tot stand. Dit hogedrukgebied is krachtig genoeg om de luchtstroming bij ons te benvloeden. Vanuit het oosten wordt er dus koude, continentale lucht aangevoerd richting Nederland. De temperaturen blijven laag zowel overdag als ’s nachts.


In de laatste week van maandag 11/02/2019, tot en met zondag 17/02/2019, blijft de luchtdruk hoog in het noorden van Europa. De aanvoer van koude landlucht blijft aanhouden met lagere temperaturen dan normaal tijdens het midden van februari. Er wordt bovendien nog steeds lichte vorst verwacht tijdens de nacht. Ten zuiden van ons ligt er dan vochtige lucht en mogelijk kan het contact van de vochtige, zachte luchtsoorten met de koudere lucht zorgen voor wat sneeuwval.


Conclusie:
De winter manifesteert zich nu echt op de weerkaarten en sinds lange tijd kunnen we met grote zekerheid spreken over een lange, winterse periode. Het wordt flink koud, maar voorlopig wordt er wel geen dik sneeuwtapijt verwacht. Een mooie ijsaangroei is dan weer wel mogelijk dankzij de koude nacht en de dagen waarbij de temperatuur slechts traag boven het vriespunt klimt, al blijft het afwachten wat de sneeuw van komende dinsdag doet. Eindelijk kunnen de winterliefhebbers hun hart dus ophalen!

Auteur: Reporter Creer datum: 25-01-2019 19:04:54
Komt de winter nog terug?

Afgelopen week konden we eindelijk genieten van winterweer dankzij een noord-zuid gerichte straalstroom ten westen van ons land. De temperaturen lagen daarbij onder het gemiddelde en de eerste twee ijsdagen van de winter zijn opgetekend in De Bilt. Een normale winter telt acht ijsdagen. Gaan we deze normaal halen, of wordt het vanaf nu weer zo zacht als de eerste helft van de winter?

Op 22 januari viel op grote schaal 2-6 cm sneeuw waardoor een groot deel van het land bedekt werd onder een wit laagje. Zeeuws-Vlaanderen en de Hoge Veluwe kregen lokaal 10 cm te verwerken. Lang kunnen we echter niet genieten want een warmfront en bijhorende zachte zeelucht brengt een einde aan het winterprikje. Dit weekend vegen actieve depressies en storingen de winter van de weerkaarten en de sneeuw van de velden.

Februari start met kwakkelweer
Na het komende zachte weekend herstelt de aanvoer van polaire zeelucht zich. De temperaturen dalen tot rond 4 graden, iets onder het gemiddelde voor eind januari; tijdens de nacht wordt ook lichte vorst verwacht. De neerslagverwachtingen zijn nog onzeker, maar wellicht valt er ook wat winterse neerslag met op woensdag de grootste kans op enkele centimeters sneeuw. Op het einde van de week wordt het natter als gevolg van zuidelijke storingen die ons land kunnen bereiken. Dan gaan de temperaturen ook licht stijgen en de kans op vorst tijdens de nacht daalt gevoelig.

In de tweede week van maandag 04/02/2019, tot en met zondag 10/02/2019, worden de voorspellingen erg onzeker met uitnlopende temperatuursverwachtingen. Wellicht wordt het wel wat zachter dankzij de aanvoer van zeelucht. De temperaturen neigen opnieuw naar de normale waarden en tijdens de nacht kan het net niet vriezen, afhankelijk van de bewolking. Er zijn weinig hogedrukgebieden aanwezig in onze regio waardoor storingen vrijspel krijgen en kunnen doordringen tot Nederland. Geregeld valt wat regen.

Wordt het nog winter in februari?
Halverwege de maand februari neemt de kans op winters weer opnieuw toe dankzij het ontstaan van een Scandinavisch hogedrukgebied. Langs de zuidkant van dit hogedrukgebied wordt koudere landlucht aangevoerd richting Nederland. De temperaturen duiken opnieuw onder het gemiddelde met 50-60 % kans op vorst volgens het Europese weermodel. Het hogedrukgebied ligt echter te veraf om veel bescherming te geven tegen Atlantische storingen. Het koudere weer kan dus afwisselen met zachtere en nattere dagen.

Wisselvallig en zacht slot van de winter
In de laatste week van maandag 18/02/2019, tot en met zondag 24/02/2019, lijkt de luchtdruk in ons land lager dan normaal te liggen. Doorgaans betekent dit dat er bij grote regelmaat depressies en storingen worden aangevoerd vanuit het westen. De koudere landluchten krijgen dus niet meer de kans op door te dringen tot bij ons. Het zal eerder vrij nat worden met temperaturen die rond het langjarig gemiddelde schommelen.

Conclusie:
Na een zacht weekend lijkt het winterweer zich komende week een beetje te herstellen, dit is echter maar van korte duur want in het volgende weekend wordt het opnieuw zachter en natter. Ook de langere termijn brengt weinig verbetering. Af en toe kan er koudere lucht afzakken tot Nederland, maar de koude perioden zijn slechts van korte duur. Gelukkig zit er momenteel nog erg veel onzekerheid in de voorspelling. De kans op een winterse perioden in februari is dus nog niet helemaal van de baan.

Sam Hias en Jordi Huirne, MeteoGroup
Auteur: Reporter Creer datum: 2-02-2019 20:02:12
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 01/02/2019, geldig voor de periode tot en met zondag 03/03/2019.


Januari pakte tot nu enkele keren winters uit. Niet meteen met zwaar winterweer, maar we kregen toch wat sneeuwvlokken te zien en op veel plaatsen werd het zelfs even wit. Lokaal lag er in het zuidoosten van het land een sneeuwdekje van 12 centimeter, al smolt het overdag ook weer vrij snel weg. Waar er sneeuw lag, werd het ook erg koud in de nacht met lokaal zelfs minima van -11 graden. Dit werd gemeten op het weerstation Vijlen-Maelis in het Selzerbeekdal. Door de af en toe wat zachtere periodes kwam het maandgemiddelde in De Bilt voor januari wel iets hoger uit met 3,5 graden tegen normaal 3,1 graden. In de koudere periodes kwam het in De Bilt tot 2 ijsdagen. Het aantal zonuren viel wat tegen met 56,8 uren.

Hoewel we niet met extreem winterweer te maken kregen, is deze eerste maand van het jaar toch winters verlopen. De eerste dag van februari kende ook een winters begin met wat sneeuwval, overgaand in regen en motregen. Gaat februari nu, zoals we al vaker meemaakten, streng winterweer opleveren of is het winterweer alweer voorbij. We gaan het maar eens onderzoeken in deze vierweekse verwachting.

Tijdens de eerste week, die loopt van maandag 04/02/2019 tot en met zondag 10/02/2019, komt in onze omgeving een westelijke tot zuidwestelijke luchtstroming op gang. Depressies en storingen schuiven daarin met enige regelmatig over ons land. De neerslagkansen zijn dus vrij hoog met vaak kansen tot 80%. In deze luchtstromen wordt ook zachte lucht aangevoerd. Komt de maximumtemperatuur aan het begin van de week slechts rond 4 graden uit, in de tweede helft zijn maxima mogelijk van een graad of 9. Tot en met het weekend wordt er geregeld neerslag verwacht, begin van de week soms nog met een winters karakter, en er komt geleidelijk ook wat meer wind te staan uit het zuiden of het zuidwesten, meest matig.

Tijdens de tweede week, van maandag 11/02/2019 tot en met zondag 17/02/2019, zien we wat stijging in de luchtdruk. Hierdoor nemen de neerslagkansen af en komen meer drogere dagen voor. De zuidwest- tot zuidelijke stromingen blijven echter overheersen, waardoor de aangevoerde lucht relatief zacht blijft. De maxima liggen steeds rond 7 graden. Vooral aan het begin van de week is een plaatselijke regenbui mogelijk, maar daarna lijkt het meest droog te blijven. De wolken zijn wel steeds in de meerderheid, waardoor de ruimte voor zon beperkt wordt. Tegen het einde van de week kan het kwik tijdelijk wat lager uitkomen.

In de derde week, van maandag 18/02/2019 tot en met zondag 24/02/2019, komt de wind meestal uit het westen tot het zuidwesten. Vochtige zeelucht weet dan onze omgeving te bereiken en de neerslagkansen worden vooral in de tweede helft van de week beduidend groter. Bovendien is de aangevoerde lucht eerder aan de zachte kant. Het model laat zelfs zien dat later in de week en in het weekend de middagtemperaturen boven 10 graden kunnen uitkomen. Helaas houden we het dan niet droog.

In de laatste week, van maandag 25/02/2019 tot en met zondag 03/03/2019, is er halverwege de week even een afwijking in de temperatuur te zien, met een maximum van slechts enkele graden boven het vriespunt. Dit kan wijzen op koude polaire lucht, die aan de achterzijde van een koufront ons land weet te bereiken. De dagen daarvoor en erna zijn er echter maxima in de dubbele cijfers mogelijk en lijkt het dus erg zacht te zijn. De minima zijn ook ruim positief, op dat enkele koude etmaal na. De wind lijkt zich vast te bijten in de zuidwesthoek. De neerslagkansen zijn dan vrij hoog en dat resulteert in wisselvallig weer. Vooral aan het einde van de week lijken actieve storingen het weer te gaan domineren.

Conclusie:
Het winterse weer in januari lijkt zich niet te gaan herhalen in februari. Integendeel, het wordt een relatief zachte maand volgens deze vierweekse verwachting, met vrij hoge neerslagkansen, al verloopt de tweede week wel wat droger. Er is relatief weinig ruimte voor de zon, waardoor februari wat somber lijkt uit te pakken. Hoewel februari een erg koude maand kan zijn, lijkt het deze keer eerder een zachte en wisselvallige maand te worden.Auteur: Reporter Creer datum: 15-02-2019 19:02:10
Hoe lang houdt het zachte weer aan? Lees het in de verwachting tot 17 maart
Dit is de vierweekse verwachting, opgesteld vrijdag 15 februari en geldig voor de periode van maandag 18 februari tot en met zondag 17 maart 2019.

De combinatie van hogedrukweer en een zuidelijk briesje brachten zeer zachte lucht naar onze streken. Het droge weer dat was aangekondigd is er daadwerkelijk gekomen en we kregen er nog een extraatje bij met maxima die een flink stuk boven de normale waarden uitkwamen. Het weekend dat voor de deur staat ziet er alvast veelbelovend uit met veel zon en maxima in de dubbele cijfers. Net als de vorige lange termijnverwachting voorziet het ECMWF ook deze keer geen terugkeer van de winter voor de eerstvolgende weken. Hoewel de winter niet op de weerkaarten verschijnt, moeten we toch rekening houden met soms nog erg koude nachten waarbij het kwik op 10 centimeter hoogte tot onder het vriespunt zakt. Winterse toestanden kunnen echter wel nog voorkomen in maart, al zijn dat dan meestal slechts kortstondige perioden. Zou het deze keer in maart nog winters gaan uitpakken, we gaan eens een kijkje nemen wat de experimentele verwachting voorziet.

Tijdens de eerste week van maandag 18/02/2019, tot en met zondag 24/02/2019, verplaatst het hogedrukgebied, dat momenteel voor het zonnige en warme weer zorgt, zich naar het oosten. Een volgend hogedrukgebied bouwt echter opnieuw op richting onze streken en kan het weerbeeld in de tweede helft van de week domineren. Tijdens de overgangsfase van het ene naar het andere hogedrukgebied kan een zwakke storing tijdelijk het weerbeeld bepalen. Maandag wordt evenwel een zonnige dag met hoge maxima, rond 13 graden. Later op de dag komen de eerste wolkenvelden echter opzetten en krijgt de zon het moeilijker. Dinsdag en woensdag vertoeft de zwakke storing over onze regio met voornamelijk veel bewolking. Mogelijk is de bewolking voldoende dik om hier en daar een spatje regen of motregen te lossen. Het einde van de week verloopt opnieuw in gunstige weersomstandigheden, dankzij het volgende hogedrukgebied. Er staat rustig, droog en vrij zonnig weer op het programma bij maxima rond 11 graden. In het weekend houdt de hogedruk stand en wordt wat warmere lucht aangevoerd, waarbij het kwik kan oplopen tot een landelijk gemiddelde van 13 graden.

Tijdens de tweede week van maandag 25/02/2019, tot en met zondag 03/03/2019, zorgt hogedruk voor een fraai weerbeeld met veel zon en hoge maxima. Het kwik bereikt vlot 12 of 13 graden op maandag en dinsdag. De dagen nadien schuiven Atlantische storingen stilaan over Nederland en krijgen we heel ander weer voorgeschoteld. Op woensdag lijkt het nog droog te blijven, maar het aandeel wolken neemt flink toe. Donderdag worden de neerslagkansen beduidend groter en ook vrijdag en het weekend lijken erg wisselvallig te verlopen met veel wolken en hoge neerslagkansen. De zachte luchtstromingen blijven echter gehandhaafd met maxima meestal net boven 10 graden.

In de derde week van maandag 04/03/2019, tot en met zondag 10/03/2019, stroomt zachte lucht over onze streken bij maxima rond een graad of 12. De wind zit echter in de zuidwesthoek, waarbij storingen over onze streken worden gestuurd. Halfweg de week kent het kwik een terugval en komt niet meer boven 10 graden uit. Ook tijdens de nacht wordt het dan koud met een kans op nachtvorst. Echter op het einde van de week is het opnieuw wat zachter, maar wel wisselvallig met relatief hoge neerslagkansen. Het wisselvallige weer zet zich tijdens het weekend door. De maxima liggen daarbij net iets boven de normale waarden en ook de minimumtemperaturen pakken met positieve waarden uit.In de laatste week van maandag 11/03/2019, tot en met zondag 17/03/2019, wordt tijdelijk koudere lucht aangevoerd bij maxima onder de 10 graden. Ook de minima gaan omlaag en flirten met het vriespunt en kunnen later zelfs negatief worden. De neerslagkansen blijven echter relatief hoog en met zuidwestenwinden wordt onstabiele lucht aangevoerd. Het blijft dus wisselvallig met vrij hoge neerslagkansen, al is er zeker ook ruimte voor langere droge perioden. De nachten lijken dan wel droger te verlopen met opklaringen. Op het einde van de week gaat het kwik opnieuw in stijgende lijn, maar ook de neerslagkansen nemen toe.

Conclusie:Het is uitzonderlijk zacht voor februari en dat lijkt nog even aan te houden. In de eerste week krijgen we even een dipje, maar nadien is de zon terug van de partij met opnieuw bijzonder hoge maxima. De rest van de periode is het overwegend te zacht voor deze tijd van het jaar, maar wel wisselvallig met een aanzienlijke kans op neerslag. Slechts enkele dagen komt het kwik wat lager uit en dan is er tijdens de nacht ook kans op vorst. Februari sluit wisselvallig af met hoge neerslagkansen. De eerste helft van maart, kondigt zich vooral wisselvallig aan met toch wel enkele koude nachten met temperaturen rond het vriespunt.


Auteur: Reporter Creer datum: 22-02-2019 22:17:28
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 22/02/2019, geldig voor de periode tot en met zondag 24/03/2019.

Ondanks de aanwezigheid van hoge luchtdruk viel het weer in de afgelopen dagen behoorlijk tegen. Een verzwakte storing kon tot over onze streken doordringen en bracht veel bewolking en zelfs wat lichteregen. Dus, een hoge luchtdruk hoeft niet altijd in fraai weer te resulteren. Het wordt wachten op een opstekend zuidoostelijk briesje dat droge landlucht aanvoert en de wolken doet breken. Dan kan de zon ook tevoorschijn komen en gaat de stelling weer op dat hoge luchtdruk mooi weer brengt. Dat zou het komend weekend, 23 en 24 februari, het geval moeten zijn; zonovergoten dagen met hoge maxima. Anderzijds waren de temperaturen ook de afgelopen dagen erg hoog voor deze fase van de winter, zelfs een flink stuk hoger dan we normaal in deze periode van het jaar mogen verwachten. Gaan we na het weekend ook de zon te zien krijgen en blijven de maxima hoog? Misschien is het wel gedaan met de hogedrukinvloed en kan een westcirculatie doorbreken, wat overigens vaak op het einde van februari gebeurt. We gaan een kijkje nemen wat de vierweekse verwachting in petto heeft.

Tijdens de eerste week van maandag 25/02/2019, tot en met zondag 03/03/2019, komt de kern van een krachtig hogedrukgebied ten oosten van ons land te liggen. Hierbij wordt lucht van subtropische oorsprong vanuit het zuiden naar onze streken aangevoerd. Het kwik kan daarbij nog een flink sprong omhoog maken en een landelijk gemiddeld van 15 graden is mogelijk. Vooral dinsdag en woensdag zouden weleens absurd mild kunnen uitpakken. In de tweede helft van de week verliest het hogedrukgebied zijn invloed en komt er stilaan een westcirculatie opzetten. Storingen geraken daarbij tot over de lage landen met toenemende wolkenvelden en later ook wat neerslag. De temperaturen zijn evenwel nog steeds vrij hoog bij maxima rond 12 graden. Niet alleen verandert de wind van richting, maar neemt ook wat toe in kracht, meestal tot matig. Het weekend verloopt eerder grijs met vooral veel wolken op zaterdag. Zondag kan er ook af en toe een drupje regen vallen. De maxima liggen meestal rond 11 graden.

Tijdens de tweede week van maandag 04/03/2019, tot en met zondag 10/03/2019, kan de westcirculatie zich doorzetten. Op de Atlantische Oceaan komen depressies en storingen in een sneltreinvaart aanzetten en zorgen voor wisselvallig en bij momenten zelfs onstuimig weer. De wind speelt een belangrijke rol en bij de regelmaat van de klok valt er regen of zijn er buien. De neerslaghoeveelheden nemen ook drastisch toe, waarbij er bij momenten een hele plens hemelwater naar beneden valt. Tussendoor zijn er ook wel drogere momenten met soms een streepje zon. De temperaturen liggen nog steeds bovennormaal met maxima rond meestal 10 of 11 graden. Ook de nachten verlopen eerder zacht, dankzij de aanwezigheid van wolken en wind.

In de derde week van maandag 11/03/2019, tot en met zondag 17/03/2019, komt wat koudere lucht over onze streken aanzetten en lijkt het kwik niet meer in de dubbele cijfers te raken. Tijdens de nachten zijn de temperaturen wel nog positief, met uitzondering op het einde van de week. Dan zou het kwik wel eens kunnen dalen tot het vriespunt. Vorst aan de grond lijkt hierbij voor de hand liggend, maar als het tijdens de nacht wat meer opklaart is ook lichte vorst op normale waarnemingshoogte mogelijk. De wind kiest ook tijdelijk voor een noordoostelijke sector, waarbij we toch kunnen hopen op enkele dagen met droog weer. De neerslagkansen nemen ook wat af. In het weekend houdt het drogere, maar koudere weer nog even aan.

In de laatste week van maandag 18/03/2019, tot en met zondag 24/03/2019, kiest de wind opnieuw voor een zuidwestelijke sector met aanvoer van minder koude lucht. De neerslagkansen nemen echter toe en liggen in de buurt van 60 %. Er staat dan ook wisselvallig weer op het programma. Het kwik kan tijdens de dagperiode klimmen tot boven 10 graden en ook tijdens de nachten zijn de temperaturen ruim positief. Op het einde van deze periode zien we de temperaturen evenwel een flinke duik nemen met nog steeds hoge neerslagkansen. Het lijkt dan een stuk kouder te worden.

Conclusie:
De temperaturen waren in februari tot nu toe erg hoog, ook al kenden sommige dagen een meer bewolkt weerbeeld. De volgende dagen wordt deze tendens verder gezet. Hoge maxima en vooral ook een grote kans op zonneschijn. Er lijkt echter nadien een westcirculatie op gang te komen met de aanvoer van onstabiele lucht, waarbij de neerslagkansen behoorlijk hoog liggen. In de derde week is het even wat droger, maar ook kouder. Nadien keert de westcirculatie terug met wisselvallig weer. Helemaal op het einde van de verwachting zou het terug kouder worden, maar het is niet duidelijk of dat voor een langere periode zal zijn.

Auteur: Reporter Creer datum: 9-03-2019 20:11:14 Laatst gewijzigd: 9-03-2019 20:13:09
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 08/03/2019, geldig voor de periode tot en met zondag 07/04/2019.

De eerste week van maart verliep erg nat onder invloed van de straalstroom die pal boven ons land hing. Er werden bij grote regelmaat storingen aangevoerd met veel wind en soms stevige regenbuien. Iedere dag van maart tot nu toe is er regen gevallen in De Bilt, maar dankzij de relatief zachte zeelucht waren de temperaturen vrij hoog voor de tijd van het jaar. Maart is vaak een erg wispelturige maand waarin we zowel zachte en lenteachtige dagen meemaken, als koude en natte dagen. Vorst en sneeuw zijn zeker niet uitgesloten in maart. Zet het natte en winderige weer zich verder, of krijgen we een ander weertype voorgeschoteld? We zoeken het voor je uit in de vierweekse verwachting.

Tijdens de eerste week van maandag 11/03/2019, tot en met zondag 17/03/2019, komen er op de Atlantische Oceaan diepe depressies tot ontwikkeling. Tijdens hun doortocht naar het oosten doen deze depressies de luchtaanvoer bij ons draaien naar het noordwesten. Er wordt onstabiele, polaire lucht aangevoerd en door de koude bovenluchten kunnen er gemakkelijk maartse buien ontstaan met kans op onweer en korrelhagel. Tussendoor is het ook geregeld droog en kan de zon tussen de stapelwolken door schijnen, een perfecte kans om enkele regenbogen op de gevoelige plaat vast te leggen. De temperaturen overdag schommelen tussen 7 en 11 graden afhankelijk van de luchtaanvoer en zonneschijn. ’s Nachts is er een kleine kans op wat vorst aan de grond bij minima rond 1 of 2 graden indien er mooie opklaringen aanwezig zijn. De kans op echte vorst, op anderhalve meter hoogte, is echter klein.

Tijdens de tweede week van maandag 18/03/2019, tot en met zondag 24/03/2019, daalt de luchtdruk boven het noorden van de oceaan waardoor de koude, polaire luchtaanvoer wordt afgesneden. In de plaats daarvan wordt er gematigde zeelucht aangevoerd vanuit het westen tot zuidwesten. In deze luchtstroom worden wel nog geregeld storingen meegesleurd waardoor er meer neerslag dan normaal verwacht wordt. De temperaturen schommelen onder invloed van de relatief zachte zeelucht rond de normale waarden voor de tijd van het jaar. Tijdens de nacht kunnen er grote variaties in temperaturen voorkomen afhankelijk van de bewolkingsgraad.

De derde week loopt van maandag 25/03/2019, tot en met zondag 31/03/2019, en de luchtdruk gaat geleidelijk stijgen boven Centraal-Europa. Nederland bevindt zich langs de noordwestzijde van dit hogedrukgebied waardoor de windrichting varieert tussen het zuidoosten en het zuidwesten. Er wordt dus zachte lucht aangevoerd vanuit de subtropen, de temperaturen gaan stijgen tot licht boven de normaal voor de tijd van het jaar. Dankzij de nabijheid van het hogedrukgebied kunnen storingen niet doordringen tot in de Lage Landen en er wordt dus weinig of geen neerslag verwacht.

In de laatste week van maandag 01/04/2019, tot en met zondag 07/04/2019, blijft de luchtdruk boven Europa wellicht hoger dan normaal waardoor regengebieden meestal worden omgeleid. Enkele dagen met regenval is zeker niet uitgesloten, maar de tendens neigt toch naar droger weer dan normaal tijdens het begin van april. De positie van het hogedrukgebied bepaalt de windrichting en dus ook de verwachte temperaturen. Wellicht ligt de kern vrij zuidelijk waardoor Nederland in het pad ligt van een stroom van subtropische, zachte lucht richting het noorden. De temperaturen zullen rond, of net boven de normale waarden liggen voor de tijd van het jaar. Mogelijk wordt het zelfs aangenaam en lenteachtig bij maxima boven 15 graden.

Conclusie:
Na een erg natte start van de meteorologische lente lijkt het wisselvallige en winderige weer zich aanvankelijk verder te zetten met vrij veel regen. De kans op nog een winterse opstoot is erg klein gedurende deze periode. Op het einde van de maand kondigt een ander weertype zich aan dankzij de opbouw van een hogedrukgebied in Centraal-Europa. Het gaat minder vaak regenen en er is ook meer kans op zon en lenteachtige dagen met aangename temperaturen. Afhankelijk van de positie van het hogedrukgebied is licht winters weer echter niet helemaal uitgesloten.
Auteur: Reporter Creer datum: 16-03-2019 13:04:21
De eerste helft van maart verliep zeer wisselvallig en onstuimig. De straalstroom (krachtige westelijke wind op 10 km hoogte) richtte zich recht op ons land en bij grote regelmaat werden storingen en depressies aangevoerd. Regelmatig kwam het tot zware windstoten en de hele maandsom van 68 mm is bijna overal al overschreden. Kunnen we nu uitkijken naar droog en zonnig lenteweer, of blijft het nat?

In Groningen viel al ruim 130 mm. Deze grote regenhoeveelheden zijn echter een welgekomen verlossing voor de natuur die nog altijd met een neerslagtekort kampt. Sinds het voorjaar van 2018 is er nog steeds een landelijk neerslagtekort van circa 50 mm. Normaal hebben we in deze tijd, doordat in de winter meer regen valt dan verdampt, een overschot van 200 mm! Dat betekent dat komende maanden 250 mm meer moet vallen dan verdampen om weer in een normale situatie te komen. Dit is ongeveer de normale neerslaghoeveelheid die in ruim vier maanden valt. Wat dat betreft zijn we er dus nog lang niet en zou een natte lente groeizaam zijn voor de natuur.

Hogedrukgebied zorgt voor lente na het weekend
Komende week zien we een verandering in de weerkaarten na een wisselvallig weekend met veel regen en wind. Maandag wordt nog onstabiele, polaire lucht aangevoerd vanuit het noordwesten waardoor enkele buien verwacht worden, lokaal met onweer en hagel.

Vanaf dinsdag bouwt een uitloper van het Azorenhoog zich op richting ons land. De straalstroom wordt omgeleid via het noorden en er wordt zachtere en drogere lucht aangevoerd. De rest van de week wordt dus geen neerslag meer verwacht en de zon zal vaak van de partij zijn. De temperaturen worden bovendien aangenaam bij maxima enkele graden boven de normale waarden voor de tijd van het jaar. Tweede helft van de week zijn maxima van 15 tot lokaal 20 graden mogelijk. ’s Nachts daarentegen kan het flink afkoelen indien er weinig bewolking aanwezig is, het kan zelfs licht vriezen op verschillende plaatsen met minima rond -3 graden.

Luchtdruk blijft hoog
In de laatste maartweek blijft de luchtdruk hoog in West-Europa en storingen kunnen niet doordringen tot in ons land. Er wordt dus opnieuw weinig of geen neerslag verwacht gedurende deze week. Mogelijk draait de wind naar richtingen vanaf zee, waardoor vochtigere lucht wordt aangevoerd met meer kans op bewolking. Ook de zon laat zich regelmatig zien, zeker bij een aflandige windrichting. De temperaturen liggen overdag enkele graden boven het gemiddelde van 11 C, maar ’s nacht kan het afkoelen tot gemiddeld 2 3 graden met vorst aan de grond.

Aprilse grillen
De eerste week van april wordt gekenmerkt door een daling van de luchtdruk in Europa, in de Atlantische oceaan daarentegen, gaat de luchtdruk stijgen. De vochtige westelijke luchtstroom wordt dus omgeleid en komt via het noordwesten Nederland binnen. Hierdoor wordt onstabiele lucht aangevoerd, dit resulteert in buien, mogelijk met aprilse grillen, zoals korrelsneeuw en -hagel. De temperaturen liggen rond, of net onder, de normale waarden voor de tijd van het jaar van 12 graden. Nachtvorst is niet uitgesloten.

Daarna lijkt de luchtdruk opnieuw te stijgen en neemt de kans op neerslag af. De exacte positie van het hogedrukgebied bepaalt de windrichting, maar volgens het Europese weermodel worden hoofdzakelijk noordelijke winden verwacht. De middagtemperaturen blijven hierdoor steken onder het langjarig gemiddelde van 14 graden, maar koud aprilweer wordt ook niet verwacht omdat het zeewater, zoals tegenwoordig in bijna iedere lente, beduidend warmer is dan gebruikelijk. De kans op een zonnig weertype is dankzij de noordelijke aanvoer niet groot aangezien er ook veel vocht wordt aangevoerd in de onderste luchtlagen. Door de bewolking wordt geen nachtvorst verwacht. Later in de maand wordt het waarschijnlijk weer een stuk zachter.

Er zijn aanwijzingen dat de meimaand door hogedrukgebieden wordt gedomineerd. Dat betekent dat de kans op een droge, zonnige en warme maand groter is dan normaal.

Conclusie:
De eerste twee weken van de meteorologische lente verliepen uitzonderlijk nat en winderig, maar volgens de maandverwachting lijken komende weken meest droog te worden dankzij stabiele hogedrukgebieden in Europa. De atmosfeer droogt uit en de zon kan tevoorschijn komen bij relatief hoge temperaturen. Aangenaam lenteweer dus. Tijdens het begin van april wordt dan weer een iets frisser weertype verwacht met regen of buien. De lente komt dus tijdelijk tevoorschijn op de weerkaarten, maar kan even snel verdwijnen.Auteur: Reporter Creer datum: 25-03-2019 16:35:43 Laatst gewijzigd: 25-03-2019 16:39:07
Vooral hogedrukgebieden aan zet
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 22/03/2019, geldig voor de periode tot en met zondag 21/04/2019.

Na een erg natte en winderige start van de maand maart, verliep afgelopen week een stuk rustiger. Een hogedrukgebied domineerde de weerkaarten in West-Europa en tijdens het begin van de week kon de zon opnieuw tevoorschijn komen. Tijdens de laatste nachten van de winter heeft het zelfs nog tot tweemaal toe gevroren met een laagste waarde van -2.4 C in De Bilt. De lente is nu volgens de kalender ook officieel begonnen en velen beginnen uit te kijken naar die eerste warme en zonnige dagen waarop de temperaturen boven de grens van 20 C klimmen. Moeten we nog wat geduld uitoefenen of ligt de lente klaar om het land te overspoelen met zon en warme terrasjes? We zoeken het uit in de vierweekse verwachting!

Tijdens de eerste week van maandag 25/03/2019, tot en met zondag 31/03/2019, ligt er een nieuw hogedrukgebied klaar net ten westen van Nederland. Omwille van onze positie aan het oosten van de hogedrukkern, wordt de stroming noordelijk en dus blijven de temperaturen steken onder het gemiddelde voor de tijd van het jaar. Maandag is er zelfs nog kans op enkele maartse buien met mogelijk hagel en onweer. De rest van de week blijft het wel zo goed als droog, maar door het pad van de aangevoerde lucht over de zee, wordt er veel vocht opgepikt en de zon krijgt het moeilijk om door de wolken te schijnen. Ook tijdens de nacht zijn er amper opklaringen aanwezig en de kans op vorst word dus erg klein.

Tijdens de tweede week van maandag 01/04/2019, tot en met zondag 07/04/2019, trekt het hogedrukgebied zich terug naar het midden van de oceaan waardoor we in een onstabielere luchtaanvoer terechtkomen. Vanuit het noordwesten wordt er polaire zeelucht aangevoerd met kans op de eerste aprilse grillen. De temperatuursverwachting wordt erg onzeker afhankelijk van de bewolkingsgraad, overdag schommelen de maxima rond het langjarig gemiddelde van bijna 12 graden. Tijdens de nacht kan het tijdens heldere nachten afkoelen tot rond het vriespunt.

De derde week loopt van maandag 08/04/2019, tot en met zondag 14/04/2019, en wordt gekenmerkt door een stijging van de luchtdruk in het noorden van het Europese vasteland. De dominante windrichting wordt noordelijk tot noordoostelijk waardoor er droge landlucht wordt aangevoerd. Tijdens de winter zou deze configuratie voor erg koud weer zorgen, maar ondertussen is het land al voldoende opgewarmd. De verwachte maximumtemperaturen liggen tussen 12 en 15 graden en tijdens de nacht wordt er geen vorst meer verwacht. Door de aanvoer van droge lucht wordt er minder neerslag dan normaal verwacht, maar het is niet uitgesloten dat een Atlantische storing kan doordringen tot in Nederland. De kern van het hogedrukgebied ligt namelijk vrij ver weg.

In de laatste week van maandag 15/04/2019, tot en met zondag 21/04/2019, blijft de dominante structuur op de weerkaarten een hogedrukgebied. Dit keer ligt de kern echter ten westen van ons boven de oceaan; De wind draait naar het zuidwesten en er wordt vrij vochtige zeelucht aangevoerd vanuit de gematigde breedten. Overdag blijven de temperaturen onder de warme grens van 20 C en er wordt geregeld wat neerslag verwacht. De kans op vorst wordt nu wel erg klein.

Conclusie:
De komende vier weken worden de weerkaarten gedomineerd door hogedrukgebieden, de exacte positie van deze hogedrukgebieden zorgt echter voor een grote onzekerheid in de weersvoorspelling op lange termijn. Zuidelijke luchtstromingen worden echter weinig waarschijnlijk waardoor er geen erg warm lenteweer verwacht wordt. Er zal ook vaak bewolking aanwezig zijn en tijdens de nacht wordt de kans op vorst kleiner en kleiner.


Auteur: Reporter Creer datum: 5-04-2019 20:42:57
Maandverwachting april: warme dagen of aprilse grillen?
Maart staat bekend als een grillige maand en dat was dit jaar niet anders. Wat we mogen verwachten in maart, kregen we ook. Er waren buien met korrelsneeuw en -hagel en af en toe ook een donderklap. Echter kwamen ook warmere dagen voor, waarbij het kwik een flink stuk boven de normale waarden uitkwam. Met in De Bilt gemiddeld 8,0 graden tegen 6,2 graden normaal was het zelfs de op 8 na warmste maart sinds 1901. Ook april kan soms grillig voor de dag komen. Vandaar ook de uitdrukking maartse buien en aprilse grillen. Wat kunnen we in april verwachten?

De eerste week van april verliep aan de frisse kant met maxima die soms de 10 graden niet haalden. Ook kwam nachtvorst voor, niet alleen aan de grond. Op 1 april noteerde Nieuw-Beerta -3,0 graden. Bovendien waren er soms hagelbuien en hier en daar kwam onweer voor. Gaat het de volgende weken warmer worden en wordt het echt lente, of blijft april eerder koud en grillig?

Komende week start lenteachtig
Met veel zon en maxima die maandag tussen 15 en 20 graden uitkomen lijkt de deur open te staan voor warm lenteweer. Helaas, een storing vanuit het zuiden brengt op dinsdag al meer wolkenvelden, waardoor het kwik stagneert op 14 graden. De neerslagkansen zijn echter wel beperkt en het blijft dan ook overwegend droog. Een drupje regen of een lokale regenbui is echter niet uitgesloten in het zuiden van het land. De dagen nadien is er een wisselwerking tussen depressies in het zuiden van Europa en een krachtig hogedrukgebied in het noorden. Het hogedrukgebied is verantwoordelijk voor de aanvoer van droge landlucht uit het oosten, terwijl de depressies storingen naar onze streken sturen. Aanvankelijk lijkt de invloed van het hogedrukgebied te domineren met droog weer en maxima meestal rond 11 graden. In het noorden, zeker op de Wadden, wordt de 10 graden niet eens gehaald. In het weekend kunnen de storingen over ons land doordringen. Op zaterdag is dat meestal met wolkenvelden en overwegend droog weer, zondag is de neerslagkans iets groter.

Volgende week geleidelijk wisselvalliger
Na het tweede weekend van april is het hogedrukgebied over het noorden van Europa niet voldoende krachtig om de storingen uit onze streken te houden. Wolkenvelden domineren en vooral maandag valt regen. Het kwik komt wel hoger uit bij 14 graden. De volgende dagen zijn vooral de wolkenvelden hardnekkig aanwezig, maar is de neerslagkans erg beperkt. Op het einde van de week verliest het hogedrukgebied totaal zijn grip op ons weer en zorgen storingen voor perioden met regen. De wind kiest bovendien voor het noordwesten. Zijn de temperaturen aanvankelijk nog relatief hoog, op het einde van de week neemt het kwik een duik en komen de maxima uit op waarden rond slechts een graad of 10.

Ook eind april nog eventjes wisselvallig en fris
Ook in de tweede helft van april zijn we nog niet van storingen en depressies af. Dit geeft een wisselvallig weerbeeld met ook genoeg aardige momenten. De neerslagkansen zijn hoog, al zijn er tussendoor ook wel drogere perioden met opklaringen. Met aanhoudelijk een noordwestelijke luchtstroming wordt frisse lucht aangevoerd. De maxima liggen daarbij rond 10 graden. Bovendien neemt het kwik tijdens opklaringen in de nacht een flinke duik en kan het op klomphoogte tot vorst komen. Nachtvorst kan in deze tijd van het jaar schadelijk zijn voor de natuur, maar hoort nou eenmaal bij ons klimaat en kan zelfs nog in juni of begin juli voorkomen. Pas vanaf het laatste aprilweekend lijkt het droger te worden en vooral ook warmer bij maxima in de buurt van 15 graden.

Warmte-opstoot
Mei geeft hoop op warm weer en vaak kan het kwik boven 20 graden klimmen. De laatste dagen van april lijken alvast de goede richting op te gaan. Een opstuw van warme lucht zou wel eens voor maxima kunnen zorgen die boven 20 graden uitkomen. Uitaard gaat dit gepaard met zonneschijn. Ook de minima zijn hoog en komen nauwelijks onder 10 graden. Wanneer mei aanbreekt kiest de wind echter opnieuw voor het noordwesten en wordt een portie koudere lucht aangevoerd. De maxima liggen dan rond of net onder 15 graden. Ook de nachten worden frisser, maar nachtvorst wordt niet verwacht. De wisselvalligheid lijkt dan ook weer toe te nemen.

Conclusie:
Een krachtig hogedrukgebied over het noorden van Europa kan het weerbeeld in onze streken benvloeden, maar is niet krachtig genoeg om het mooie lenteweer van het eerste aprilweekend vast te houden. Later verdwijnt het hogedrukgebied van de weerkaarten en nemen de neerslagkansen toe. Bovendien komt de wind uit een koude hoek, waarbij het kwik enige tijd ondermaats presteert. Net voor mei begint, komt er tijdelijk een kentering met veel zon en hoge maxima, maar dit is slechts van korte duur. Opnieuw kiest de wind voor een noordwestelijke sector met hoge neerslagkansen en lagere maxima op de eerste dagen van de maand mei. Laten we vooral uitkijken naar de volgende lange termijnverwachting, die voor de liefhebbers mogelijk warmer en zonniger weer in het verschiet heeft.

Bron: Jordi Huirne en Michel Nulens, MeteoGroup.
Auteur: Reporter Creer datum: 12-04-2019 17:36:19
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 12/04/2019, geldig voor de periode tot en met zondag 12/05/2019.

Het kan soms snel gaan in Nederland, het ene moment sta je in zomeroutfit en de andere dag kan je je gehele winteroutfit weer uit de kast halen. Dat was het weer in een notedop van de afgelopen week. Bovendien stond er nog eens een erg schrale wind en kwam de gevoelstemperatuur soms dichtbij het vriespunt uit. Oorzaak was een hogedrukgebied in het noorden van Europ die koude lucht van polaire oorsprong via het noordoosten naar ons land stuurde. Ondertussen zijn we beland in de tweede week van april en dan mag het geleidelijk wat warmer worden. Hoewel, er staat nog een thermisch dieptepunt te wachten dit weekend, waarbij het kwik amper 8 graden kan bereiken. Dat het daarna warmer gaat worden is niet meer dan logisch. Hoeveel warmer ? Dat gaan we proberen te achterhalen in deze vierweekse experimentele verwachting.

De eerste week loopt van maandag 15/04/2019, tot en met zondag 21/04/2019, en het hogedrukgebied in het noorden van Europa zakt wat af naar het zuiden. Hierdoor wordt de luchtstroming meer oostelijk en kan mildere en vooral ook droge landlucht naar onze streken getransporteerd worden. Het kwik schiet flink omhoog en de maxima komen in de buurt van 15 graden uit. In de tweede helft van de week wordt het nog wat zachter en op het einde van de week lonkt zelfs 20 graden op de thermometers. De schrale wind valt ook weg en het wordt dan ook een flink stuk aangenamer. Bovendien worden de nachten minder koud en tijdens de dag krijgen we geregeld de zon te zien. Alleen maar positief nieuws voor deze eerste week van de lange termijnverwachting dus.

Tijdens de tweede week van maandag 22/04/2019, tot en met zondag 28/04/2019, trekt het hogedrukgebied naar het oosten en verliest stilaan zijn grip op het weer in ons land. Halverwege de week nemen de neerslagkansen wat toe en kan er hier en daar een bui vallen. Tot dan is het echter wel nog aangenaam bij maxima rond 19 graden en geregeld zonnige perioden. In de tweede helft van de week is er meer bewolking en het kwik bereikt wat bescheidener waarden, met gemiddeld 15 graden. Tijdelijk wordt het nog enkele graden kouder wanneer een storing met regen over onze regio schuift op donderdag. In het weekend nemen de neerslagkansen af en is er wat meer ruimte voor zon. Het wordt dan ook weer enkele graden warmer.

De derde week loopt van maandag 29/04/2019, tot en met zondag 05/05/2019, en het ziet er veelbelovend uit aan het begin van de week. Het kwik komt nabij 20 graden uit en de neerslagkansen zijn vrij laag. Met wind uit het zuidwesten wordt dan ook milde lucht aangevoerd, waarbij zonnige perioden afwisselen met enkele wolken. Wanneer mei aanbreekt, komt echter een kentering in het weerbeeld. Net nu we verwachten dat het warmer en zonniger zou worden, wordt het net omgekeerd, ofwel weer een stuk kouder. De maxima liggen tussen 12 en 15 graden en de neerslagkansen nemen in sterke mate toe. Vooral het weekend ziet er minder lenteachtig uit met neerslag van betekenis en maxima rond 13 graden. Tijdens de nachten lijkt het kwik ook een flinke duik te nemen, maar er zijn niet meteen indicaties voor vorst.

In de laatste week van maandag 06/05/2019, tot en met zondag 12/05/2019, komt de wind uit het noordwesten. Onstabiele zeelucht wordt over ons land geblazen, met veel wolken en geregeld neerslag. De maxima zijn bedroevend voor de tijd van het jaar en komen amper boven 10 graden uit. Gelukkig is het slechts een tijdelijke koude prik, halverwege de week beloven de weerkaarten namelijk weer hogere maxima en lagere neerslagkansen. De wind zit dan in richtingen tussen zuidwesten en noordwest. Er wordt wel vochtige zeelucht aangevoerd, maar met dit uit zich vooral in de vorm van wolkenvelden. De temperaturen gaan echter in de lift omhoog en richting het weekend zouden de maxima weleens nabij 20 graden kunnen uitkomen. Het wordt dus een wisselvallige week, die koud begint, maar een stuk warmer eindigt.

Conclusie:
Hogedrukinvloed maakt tijdens deze meerdaagse verwachting plaats voor een westelijke luchtstroming. De wind variert daarbij meestal van zuidwest tot noordwest. Dat betekent aanvoer van vochtige zeelucht. De ene keer gaat dit gepaard met storingen en hoge neerslagkansen, en de andere keer voornamelijk met wolkenvelden, die worden afgewisseld door de zon. Er staat geen standvastig weer op het programma, maar het wordt eerder een wisselvallig weerbeeld met zowel pieken als dalen als we naar de temperaturen kijken. Af en toe wordt het wel 20 graden en kunnen we genieten van enkele fraaie lentedagen.

Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier