Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Miranda
Creer datum:
18-01-2019 18:51:37
Weersverwachting komende 30 dagen
Wordt het winter ?
Auteur: Miranda Creer datum: 18-01-2019 18:53:05

Aanhoudend winters?

Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 18/01/2019, geldig voor de periode tot en met zondag 17/02/2019.


Na een zacht en nat begin van de week, komt er snel verandering op de weerkaarten. Het komende weekend wordt aangenaam winterweer verwacht met veel zon en lage temperaturen. Het kwik stijgt nergens in Nederland meer tot boven 2 C en ook tijdens de nachten wordt lichte, tot matige, vorst verwacht. Blijft het winterweer aanhouden? We zoeken het uit in de experimentele vierweekse verwachting.

Tijdens de eerste week van maandag 21/01/2019, tot en met zondag 27/01/2019, ligt er een hogedrukrug op de Atlantische Oceaan tussen Europa en Amerika. De straalstroom die van west naar oost rond de aarde stroomt, moet hierdoor afbuigen naar het noorden. Aan de anderen kant van de rug duikt de straalstroom dus opnieuw naar het zuiden. Langs de oostkant van deze zuidelijke jetstream wordt ijskoude lucht meegesleurd vanuit het hoge noorden. Ons land bevindt zich pal in het pad van deze koude luchtstromen. De maxima blijven dus de komende dagen ruim onder normaal. Sterker nog: op het einde van de week zijn er zelfs enkele ijsdagen mogelijk waarbij het kwik de hele dag onder 0 C blijft. Tijdens de nacht wordt er matige vorst verwacht op veel plaatsen in het land, dus minima onder -5 C. De combinatie van de koude temperaturen overdag en ’s nacht zorgt voor het aangroeien van een mooi ijslaagje. In de loop van de week, met name dinsdag, wordt echter ook wat neerslag verwacht en dat kan de vorming van natuurijs flink tegenwerken.

In de tweede week van maandag 28/01/2019, tot en met zondag 03/02/2019, blijft de luchtdruk hoog boven de Atlantische Oceaan ten westen van de Britse Eilanden. Bij ons is de luchtdruk daarentegen een stuk lager dan normaal. Tussen deze twee structuren wordt er vanuit het noorden dus nog steeds koude, polaire of arctische lucht aangevoerd. Het blijft koud voor de tijd van het jaar bij maxima die rond 3 C schommelen. Dat is gemiddeld 3 graden minder dan normaal tijdens het einde van januari. De blokkade op de oceaan zorgt er wel voor dat er weinig storingen ons land kunnen bereiken. Veel sneeuwkansen zijn er dus niet tijdens deze week.

Tijdens de derde week van maandag 04/02/2019, tot en met zondag 10/02/2019, blijven de weerkaarten de winter goed gezind. De luchtdruk gaat stijgen in het noorden en er komt een Scandinavisch hoog tot stand. Dit hogedrukgebied is krachtig genoeg om de luchtstroming bij ons te benvloeden. Vanuit het oosten wordt er dus koude, continentale lucht aangevoerd richting Nederland. De temperaturen blijven laag zowel overdag als ’s nachts.


In de laatste week van maandag 11/02/2019, tot en met zondag 17/02/2019, blijft de luchtdruk hoog in het noorden van Europa. De aanvoer van koude landlucht blijft aanhouden met lagere temperaturen dan normaal tijdens het midden van februari. Er wordt bovendien nog steeds lichte vorst verwacht tijdens de nacht. Ten zuiden van ons ligt er dan vochtige lucht en mogelijk kan het contact van de vochtige, zachte luchtsoorten met de koudere lucht zorgen voor wat sneeuwval.


Conclusie:
De winter manifesteert zich nu echt op de weerkaarten en sinds lange tijd kunnen we met grote zekerheid spreken over een lange, winterse periode. Het wordt flink koud, maar voorlopig wordt er wel geen dik sneeuwtapijt verwacht. Een mooie ijsaangroei is dan weer wel mogelijk dankzij de koude nacht en de dagen waarbij de temperatuur slechts traag boven het vriespunt klimt, al blijft het afwachten wat de sneeuw van komende dinsdag doet. Eindelijk kunnen de winterliefhebbers hun hart dus ophalen!

Auteur: Reporter Creer datum: 25-01-2019 19:04:54
Komt de winter nog terug?

Afgelopen week konden we eindelijk genieten van winterweer dankzij een noord-zuid gerichte straalstroom ten westen van ons land. De temperaturen lagen daarbij onder het gemiddelde en de eerste twee ijsdagen van de winter zijn opgetekend in De Bilt. Een normale winter telt acht ijsdagen. Gaan we deze normaal halen, of wordt het vanaf nu weer zo zacht als de eerste helft van de winter?

Op 22 januari viel op grote schaal 2-6 cm sneeuw waardoor een groot deel van het land bedekt werd onder een wit laagje. Zeeuws-Vlaanderen en de Hoge Veluwe kregen lokaal 10 cm te verwerken. Lang kunnen we echter niet genieten want een warmfront en bijhorende zachte zeelucht brengt een einde aan het winterprikje. Dit weekend vegen actieve depressies en storingen de winter van de weerkaarten en de sneeuw van de velden.

Februari start met kwakkelweer
Na het komende zachte weekend herstelt de aanvoer van polaire zeelucht zich. De temperaturen dalen tot rond 4 graden, iets onder het gemiddelde voor eind januari; tijdens de nacht wordt ook lichte vorst verwacht. De neerslagverwachtingen zijn nog onzeker, maar wellicht valt er ook wat winterse neerslag met op woensdag de grootste kans op enkele centimeters sneeuw. Op het einde van de week wordt het natter als gevolg van zuidelijke storingen die ons land kunnen bereiken. Dan gaan de temperaturen ook licht stijgen en de kans op vorst tijdens de nacht daalt gevoelig.

In de tweede week van maandag 04/02/2019, tot en met zondag 10/02/2019, worden de voorspellingen erg onzeker met uitnlopende temperatuursverwachtingen. Wellicht wordt het wel wat zachter dankzij de aanvoer van zeelucht. De temperaturen neigen opnieuw naar de normale waarden en tijdens de nacht kan het net niet vriezen, afhankelijk van de bewolking. Er zijn weinig hogedrukgebieden aanwezig in onze regio waardoor storingen vrijspel krijgen en kunnen doordringen tot Nederland. Geregeld valt wat regen.

Wordt het nog winter in februari?
Halverwege de maand februari neemt de kans op winters weer opnieuw toe dankzij het ontstaan van een Scandinavisch hogedrukgebied. Langs de zuidkant van dit hogedrukgebied wordt koudere landlucht aangevoerd richting Nederland. De temperaturen duiken opnieuw onder het gemiddelde met 50-60 % kans op vorst volgens het Europese weermodel. Het hogedrukgebied ligt echter te veraf om veel bescherming te geven tegen Atlantische storingen. Het koudere weer kan dus afwisselen met zachtere en nattere dagen.

Wisselvallig en zacht slot van de winter
In de laatste week van maandag 18/02/2019, tot en met zondag 24/02/2019, lijkt de luchtdruk in ons land lager dan normaal te liggen. Doorgaans betekent dit dat er bij grote regelmaat depressies en storingen worden aangevoerd vanuit het westen. De koudere landluchten krijgen dus niet meer de kans op door te dringen tot bij ons. Het zal eerder vrij nat worden met temperaturen die rond het langjarig gemiddelde schommelen.

Conclusie:
Na een zacht weekend lijkt het winterweer zich komende week een beetje te herstellen, dit is echter maar van korte duur want in het volgende weekend wordt het opnieuw zachter en natter. Ook de langere termijn brengt weinig verbetering. Af en toe kan er koudere lucht afzakken tot Nederland, maar de koude perioden zijn slechts van korte duur. Gelukkig zit er momenteel nog erg veel onzekerheid in de voorspelling. De kans op een winterse perioden in februari is dus nog niet helemaal van de baan.

Sam Hias en Jordi Huirne, MeteoGroup
Auteur: Reporter Creer datum: 2-02-2019 20:02:12
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 01/02/2019, geldig voor de periode tot en met zondag 03/03/2019.


Januari pakte tot nu enkele keren winters uit. Niet meteen met zwaar winterweer, maar we kregen toch wat sneeuwvlokken te zien en op veel plaatsen werd het zelfs even wit. Lokaal lag er in het zuidoosten van het land een sneeuwdekje van 12 centimeter, al smolt het overdag ook weer vrij snel weg. Waar er sneeuw lag, werd het ook erg koud in de nacht met lokaal zelfs minima van -11 graden. Dit werd gemeten op het weerstation Vijlen-Maelis in het Selzerbeekdal. Door de af en toe wat zachtere periodes kwam het maandgemiddelde in De Bilt voor januari wel iets hoger uit met 3,5 graden tegen normaal 3,1 graden. In de koudere periodes kwam het in De Bilt tot 2 ijsdagen. Het aantal zonuren viel wat tegen met 56,8 uren.

Hoewel we niet met extreem winterweer te maken kregen, is deze eerste maand van het jaar toch winters verlopen. De eerste dag van februari kende ook een winters begin met wat sneeuwval, overgaand in regen en motregen. Gaat februari nu, zoals we al vaker meemaakten, streng winterweer opleveren of is het winterweer alweer voorbij. We gaan het maar eens onderzoeken in deze vierweekse verwachting.

Tijdens de eerste week, die loopt van maandag 04/02/2019 tot en met zondag 10/02/2019, komt in onze omgeving een westelijke tot zuidwestelijke luchtstroming op gang. Depressies en storingen schuiven daarin met enige regelmatig over ons land. De neerslagkansen zijn dus vrij hoog met vaak kansen tot 80%. In deze luchtstromen wordt ook zachte lucht aangevoerd. Komt de maximumtemperatuur aan het begin van de week slechts rond 4 graden uit, in de tweede helft zijn maxima mogelijk van een graad of 9. Tot en met het weekend wordt er geregeld neerslag verwacht, begin van de week soms nog met een winters karakter, en er komt geleidelijk ook wat meer wind te staan uit het zuiden of het zuidwesten, meest matig.

Tijdens de tweede week, van maandag 11/02/2019 tot en met zondag 17/02/2019, zien we wat stijging in de luchtdruk. Hierdoor nemen de neerslagkansen af en komen meer drogere dagen voor. De zuidwest- tot zuidelijke stromingen blijven echter overheersen, waardoor de aangevoerde lucht relatief zacht blijft. De maxima liggen steeds rond 7 graden. Vooral aan het begin van de week is een plaatselijke regenbui mogelijk, maar daarna lijkt het meest droog te blijven. De wolken zijn wel steeds in de meerderheid, waardoor de ruimte voor zon beperkt wordt. Tegen het einde van de week kan het kwik tijdelijk wat lager uitkomen.

In de derde week, van maandag 18/02/2019 tot en met zondag 24/02/2019, komt de wind meestal uit het westen tot het zuidwesten. Vochtige zeelucht weet dan onze omgeving te bereiken en de neerslagkansen worden vooral in de tweede helft van de week beduidend groter. Bovendien is de aangevoerde lucht eerder aan de zachte kant. Het model laat zelfs zien dat later in de week en in het weekend de middagtemperaturen boven 10 graden kunnen uitkomen. Helaas houden we het dan niet droog.

In de laatste week, van maandag 25/02/2019 tot en met zondag 03/03/2019, is er halverwege de week even een afwijking in de temperatuur te zien, met een maximum van slechts enkele graden boven het vriespunt. Dit kan wijzen op koude polaire lucht, die aan de achterzijde van een koufront ons land weet te bereiken. De dagen daarvoor en erna zijn er echter maxima in de dubbele cijfers mogelijk en lijkt het dus erg zacht te zijn. De minima zijn ook ruim positief, op dat enkele koude etmaal na. De wind lijkt zich vast te bijten in de zuidwesthoek. De neerslagkansen zijn dan vrij hoog en dat resulteert in wisselvallig weer. Vooral aan het einde van de week lijken actieve storingen het weer te gaan domineren.

Conclusie:
Het winterse weer in januari lijkt zich niet te gaan herhalen in februari. Integendeel, het wordt een relatief zachte maand volgens deze vierweekse verwachting, met vrij hoge neerslagkansen, al verloopt de tweede week wel wat droger. Er is relatief weinig ruimte voor de zon, waardoor februari wat somber lijkt uit te pakken. Hoewel februari een erg koude maand kan zijn, lijkt het deze keer eerder een zachte en wisselvallige maand te worden.Auteur: Reporter Creer datum: 15-02-2019 19:02:10
Hoe lang houdt het zachte weer aan? Lees het in de verwachting tot 17 maart
Dit is de vierweekse verwachting, opgesteld vrijdag 15 februari en geldig voor de periode van maandag 18 februari tot en met zondag 17 maart 2019.

De combinatie van hogedrukweer en een zuidelijk briesje brachten zeer zachte lucht naar onze streken. Het droge weer dat was aangekondigd is er daadwerkelijk gekomen en we kregen er nog een extraatje bij met maxima die een flink stuk boven de normale waarden uitkwamen. Het weekend dat voor de deur staat ziet er alvast veelbelovend uit met veel zon en maxima in de dubbele cijfers. Net als de vorige lange termijnverwachting voorziet het ECMWF ook deze keer geen terugkeer van de winter voor de eerstvolgende weken. Hoewel de winter niet op de weerkaarten verschijnt, moeten we toch rekening houden met soms nog erg koude nachten waarbij het kwik op 10 centimeter hoogte tot onder het vriespunt zakt. Winterse toestanden kunnen echter wel nog voorkomen in maart, al zijn dat dan meestal slechts kortstondige perioden. Zou het deze keer in maart nog winters gaan uitpakken, we gaan eens een kijkje nemen wat de experimentele verwachting voorziet.

Tijdens de eerste week van maandag 18/02/2019, tot en met zondag 24/02/2019, verplaatst het hogedrukgebied, dat momenteel voor het zonnige en warme weer zorgt, zich naar het oosten. Een volgend hogedrukgebied bouwt echter opnieuw op richting onze streken en kan het weerbeeld in de tweede helft van de week domineren. Tijdens de overgangsfase van het ene naar het andere hogedrukgebied kan een zwakke storing tijdelijk het weerbeeld bepalen. Maandag wordt evenwel een zonnige dag met hoge maxima, rond 13 graden. Later op de dag komen de eerste wolkenvelden echter opzetten en krijgt de zon het moeilijker. Dinsdag en woensdag vertoeft de zwakke storing over onze regio met voornamelijk veel bewolking. Mogelijk is de bewolking voldoende dik om hier en daar een spatje regen of motregen te lossen. Het einde van de week verloopt opnieuw in gunstige weersomstandigheden, dankzij het volgende hogedrukgebied. Er staat rustig, droog en vrij zonnig weer op het programma bij maxima rond 11 graden. In het weekend houdt de hogedruk stand en wordt wat warmere lucht aangevoerd, waarbij het kwik kan oplopen tot een landelijk gemiddelde van 13 graden.

Tijdens de tweede week van maandag 25/02/2019, tot en met zondag 03/03/2019, zorgt hogedruk voor een fraai weerbeeld met veel zon en hoge maxima. Het kwik bereikt vlot 12 of 13 graden op maandag en dinsdag. De dagen nadien schuiven Atlantische storingen stilaan over Nederland en krijgen we heel ander weer voorgeschoteld. Op woensdag lijkt het nog droog te blijven, maar het aandeel wolken neemt flink toe. Donderdag worden de neerslagkansen beduidend groter en ook vrijdag en het weekend lijken erg wisselvallig te verlopen met veel wolken en hoge neerslagkansen. De zachte luchtstromingen blijven echter gehandhaafd met maxima meestal net boven 10 graden.

In de derde week van maandag 04/03/2019, tot en met zondag 10/03/2019, stroomt zachte lucht over onze streken bij maxima rond een graad of 12. De wind zit echter in de zuidwesthoek, waarbij storingen over onze streken worden gestuurd. Halfweg de week kent het kwik een terugval en komt niet meer boven 10 graden uit. Ook tijdens de nacht wordt het dan koud met een kans op nachtvorst. Echter op het einde van de week is het opnieuw wat zachter, maar wel wisselvallig met relatief hoge neerslagkansen. Het wisselvallige weer zet zich tijdens het weekend door. De maxima liggen daarbij net iets boven de normale waarden en ook de minimumtemperaturen pakken met positieve waarden uit.In de laatste week van maandag 11/03/2019, tot en met zondag 17/03/2019, wordt tijdelijk koudere lucht aangevoerd bij maxima onder de 10 graden. Ook de minima gaan omlaag en flirten met het vriespunt en kunnen later zelfs negatief worden. De neerslagkansen blijven echter relatief hoog en met zuidwestenwinden wordt onstabiele lucht aangevoerd. Het blijft dus wisselvallig met vrij hoge neerslagkansen, al is er zeker ook ruimte voor langere droge perioden. De nachten lijken dan wel droger te verlopen met opklaringen. Op het einde van de week gaat het kwik opnieuw in stijgende lijn, maar ook de neerslagkansen nemen toe.

Conclusie:Het is uitzonderlijk zacht voor februari en dat lijkt nog even aan te houden. In de eerste week krijgen we even een dipje, maar nadien is de zon terug van de partij met opnieuw bijzonder hoge maxima. De rest van de periode is het overwegend te zacht voor deze tijd van het jaar, maar wel wisselvallig met een aanzienlijke kans op neerslag. Slechts enkele dagen komt het kwik wat lager uit en dan is er tijdens de nacht ook kans op vorst. Februari sluit wisselvallig af met hoge neerslagkansen. De eerste helft van maart, kondigt zich vooral wisselvallig aan met toch wel enkele koude nachten met temperaturen rond het vriespunt.


Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier