Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Freek
Creer datum:
11-01-2019 14:51:22
Politiek EUROPA
Wat gebeurt er op politiek gebied in Europa ?
Auteur: Freek Creer datum: 11-01-2019 14:51:58
Juncker tegen Rutte: help Roemeni Schengen in

Jean-Claude Juncker hoopt dat premier Mark Rutte zich inzet voor de toetreding van Roemeni tot de paspoortvrije Schengenzone. „Ik ben in continue dialoog met de Nederlanders en anderen om hun uit te leggen dat Roemeni aan de technische voorwaarden voor toetreding voldoet”, zei de voorzitter de Europese Commissie tijdens een bezoek aan Boekarest. „Hij weet dat ik van hem verwacht dat hij op dit vlak vooruitgang boekt.”

Juncker zei in september dat het „hoog tijd” is dat Roemeni en Bulgarije lid worden van de Schengenzone. Dat stuit echter op verzet van Nederland en Frankrijk. Vooral de Tweede Kamer is erg kritisch. Het Europees Parlement gaf vorige maand met grote meerderheid groen licht.

Rutte was in september in Boekarest, waar hij de toetreding tot Schengen linkte aan het jaarlijkse toezichtrapport van de Europese Commissie over de Roemeense rechtsstaat. In november bleek dat Roemeni in het toezichtprogramma blijft, omdat de vooruitgang van de afgelopen tien jaar bij justitile hervormingen en in de strijd tegen corruptie deels is teruggedraaid.

Van de 28 EU-landen maken naast Roemeni en Bulgarije ook Kroati, Cyprus, het Verenigd Koninkrijk en Ierland geen deel uit van de Schengenzone.

Reformatorisch Dagblad 11-01-19
Auteur: Reporter Creer datum: 21-01-2019 20:10:12 Laatst gewijzigd: 21-01-2019 20:11:12
Brexit-deal, de herkansing: lukt het May nu wel?GESCHREVEN DOOR
Tim de Wit
correspondent Groot-Brittanni

De Britse premier May moet vanmiddag haar plan B uit de doeken doen in het Lagerhuis. Hoe gaat ze proberen alsnog een meerderheid van de parlementsleden achter zich te krijgen?

May had maar een paar dagen de tijd om een alternatief plan in elkaar te zetten, na die historische nederlaag in het parlement afgelopen week. Daarvoor ging ze het gesprek aan met haar politieke tegenstanders: zowel bij de oppositie, als binnen haar eigen partij. Maar haar belangrijkste tegenstander, Labour-leider Jeremy Corbyn, ging niet in op May's uitnodiging.

Corbyn wilde alleen met haar in gesprek als ze publiekelijk het no-deal-scenario zou uitsluiten. Daar wilde de premier niet aan beginnen. Strategisch gezien is het in May's voordeel als dat gevreesde scenario boven de markt blijft hangen: dat moet immers de druk verhogen op zowel de EU als parlementsleden om uiteindelijk toch in te stemmen. Tegelijkertijd kan de regering het ook niet zo maar van tafel vegen. Een no-deal-brexit is immers wettelijk waar de Britten op terugvallen als er voor geen enkele andere oplossing een meerderheid is gevonden.

Zonder een goed gesprek tussen de twee belangrijkste politieke leiders lijkt het ook onwaarschijnlijk dat May bereid is om over links te gaan en een meerderheid te zoeken met behulp van Labour. Daarnaast zou de regering dan ook moeten opschuiven richting een veel zachtere brexit, aangezien een aanzienlijk deel van de Labour-parlementarirs daar wel voor te porren lijkt.


Labour-leider Corbyn in het Lagerhuis AFP

Verschillende kranten in Groot-Brittanni schreven echter dat May zo'n stap niet aandurft. Daarmee zou ze immers een flink deel van haar eigen fractie in de gordijnen jagen. De fanatieke brexit-vleugel bij de Conservatieven zal nooit met een zachtere brexit akkoord gaan en het ook als verraad beschouwen. Een scheuring van de partij ligt daarmee op de loer.

Dat zou betekenen dat May toch gaat proberen tegemoet te komen aan de zorgen van de 118 Conservatieve parlementsleden die tegen haar deal stemden vorige week. En ook aan de zorgen van de DUP, de kleine Noord-Ierse partij die de Conservatieven nu via gedoogsteun aan een meerderheid helpt.

Zij willen vooral af van de zogenaamde backstop, het mechanisme in dit brexit-akkoord dat onder alle omstandigheden de Noord-Ierse grens open moet houden. Mochten de Britten in deze vangnetconstructie terechtkomen, dan zullen ze nog veel EU-regels moeten blijven volgen en kunnen ze er ook niet op eigen houtje uitstappen. Daarnaast zit er geen einddatum op: hij blijft van kracht zolang er tot niks beters is besloten. Dat vinden de tegenstanders in het Britse parlement onacceptabel.

NOS 21-01-19
Auteur: Reporter Creer datum: 12-02-2019 15:16:01


Minister Schouten: kabinet staat om vissers heen


Minister Carola Schouten wil geld beschikbaar stellen voor innovatieve methoden voor vissers. Dat zei ze tegen de vissers die voor het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag demonstreerden tegen het dreigende verbod op pulsvissen.

Ondanks verzet van het Nederlandse kabinet is de kans groot dat in de Europese Unie een verbod komt op pulsvissen. Dat is een methode waarmee met elektriciteit vissen uit de zeebodem worden gelokt.
Overgangstermijn

Vorig jaar stemde het Europees Parlement al voor een verbod, na protesten tegen de methode door voornamelijk Franse en Britse vissers en milieugroepen. Die zeggen dat de elektriciteit al het leven uit de zee wegneemt. Nederlandse vissers vinden juist dat hun methode beter is voor het milieu.

De afgelopen dagen werd steeds duidelijker dat zo'n verbod erg dichtbij is. De inzet van het kabinet lijkt er nu vooral op gericht een overgangstermijn af te spreken. Waarschijnlijk worden daar morgen knopen over doorgehakt.

Schouten zei dat het kabinet "om de vissers heen wil staan", waardoor er een toekomst voor hen is. Ze benadrukte dat de visserij niet alleen een economische sector is, maar ook cultuurhistorisch van belang is.

NOS 12-02-19
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier