Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Miranda
Creer datum:
10-01-2019 15:08:21
Haalt de jeugd de 65 jaar ?
Wat moeten de Pensioenfondsen met de miljarden euro 's
als de gemiddelde leeftijd straks 62 jaar is ?
Auteur: Miranda Creer datum: 10-01-2019 15:09:36
'VERBOD ONGEZOND VOEDSEL RONDOM SCHOLEN IS NODIG'

Als scholier zul je het vast en zeker een keer doen: in je pauze of tussenuur bijvoorbeeld een broodje doner kebab halen bij het kraampje om de hoek. Terwijl scholen hun best doen om zo gezond mogelijk voedsel in de kantines te verkopen, is op een paar meter lopen het fastfood gewoon te krijgen. En dat is niet de bedoeling, vinden onder andere het Voedingscentrum en voedselwaakhond Foodwatch.

Samen met de stichting Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) pleiten de instanties ervoor dat er regels komen rondom het verkopen van ongezond voedsel in de buurt van scholen. Binnen een straal van een kilometer rond scholen mag geen ongezond voedsel worden verkocht, zeggen ze tegen het AD.

NUTTELOZE INVESTERINGEN

Onder andere het Voedingscentrum doet al jaren haar best om schoolkantines steeds gezonder te krijgen. In plaats van Snickers en kaasbroodjes verkopen steeds meer scholen Schijf van Vijf-producten om hun leerlingen gezondere voeding te geven. Maar met een fastfoodkraam op de hoek lijkt het werk van de scholen nogal nutteloos te zijn.


Ook de VO-raad, die de scholen in het voortgezet onderwijs vertegenwoordigt, ziet dat in: „Het is natuurlijk vreemd dat we binnen scholen van alles doen om het eten gezonder te maken, en dat er dan in de directe omgeving veel vet voedsel te verkrijgen is", zegt een woordvoerder tegen het AD.

VERKOOPVERBOD

Dat scholen door de fastfoodkramen tegen problemen stuiten, blijkt wel uit een situatie op een middelbare school in het Limburgse Blerick. De leerlingen gaan in de pauze massaal naar een snackkar om de hoek. De gemeente Venlo waar Blerick onder valt gaan nu onderzoeken of het mogelijk is om een verkoopverbod in de omgeving van de school in te voeren.

Metro 10-01-19
Auteur: Reporter Creer datum: 15-01-2019 18:33:19


Pieter Zeeman stuurt zeven leerlingen van school wegens drugsgebruik

- Zeven leerlingen van de Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee zijn van school gestuurd. De jongens in de leeftijd van 14 tot 17 jaar gingen zich volgens rector Peter van der Gaag te buiten aan gebruik van softdrugs.

Marcel Modde


De groep hield zich niet meer aan het gezag op school en was ook intimiderend naar andere leerlingen, verklaart Van der Gaag de zware ordemaatregel. De school heeft er voor gezorgd dat de jongeren worden opgevangen binnen het hulpcircuit en via een andere weg ook aan een diploma kunnen worden geholpen.
Rector Peter van der Gaag van scholengemeenschap Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee
Rector Peter van der Gaag van scholengemeenschap Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee © Dirk-Jan Gjeltema

Met de maatregel heeft de Pieter Zeeman een duidelijke grens getrokken van de tolerantie binnen de school, geeft Van der Gaag aan. ,,In die zin is dit is een trendbreuk. We geven hiermee een duidelijk signaal, ook naar anderen toe, dat we dergelijk gedrag niet meer gedogen.”
Dealen

De rector zegt geen keihard bewijs te hebben dat de jongeren binnen school ook handelden in drugs. ,,Wel dat ze het aan elkaar doorgaven en zo, maar ik kan niet zeggen of ze daar ook commercieel wijzer van werden.” Vanuit auto’s op de straat voor de scholengemeenschap wordt vaker gedeald. De groep hield zich op bij de ingang van het schoolterrein aan de Laan van Saint Hilaire. Andere leerlingen ervoeren het als onveilig wanneer ze daar langs moesten, aldus Van der Gaag. ,,Ik ben daar een tijdje met de teamleider van het vmbo gaan staan om in gesprek te komen met die jongeren. Maar belangrijker nog, om de andere leerlingen weer het gevoel te geven dat ze gewoon veilig naar binnen kunnen.”

De maatregel komt niet geheel uit de lucht vallen. Maart vorig jaar voerde de schoolleiding een controle uit met drie drugshonden bij de kluisjes van de leerlingen. Enkelen meldden zich nog vr de controle. In een aantal andere kluisjes werd eveneens softdrugs gevonden. Die leerlingen zijn toen doorgestuurd naar Indigo verslavingszorg en het maatschappelijk werk voor hulp. Onder hen waren ook al een paar jongens van de huidige groep van zeven.
Grens

De zeven weggestuurde leerlingen hebben nu de uiterste grens overschreden, geeft Van der Gaag aan. Wat daarbij meespeelde, is dat de jongens niet meer wilden luisteren naar docenten en concirges en binnen school hun eigen gang gingen. De rector heeft zijn besluit in de week voor de kerstvakantie genomen in overleg met de gemeente, maatschappelijk werk, Indigo, de schoolarts, de onderwijsinspectie en de politie. Naar aanleiding van de zaak heeft de politie een jeugdagent aangesteld, die zich dagelijks met de jongerenproblematiek op Schouwen-Duiveland gaat bezighouden. De school heeft dinsdag alle ouders genformeerd.

Van der Gaag heeft niet de illusie dat met deze zeven gelijk ook het softdrugsgebruik op de Pieter Zeeman is uitgebannen. ,,We weten dat het meer gebeurt. Maar dit is dan ook een duidelijk signaal naar anderen.” Hij neemt de Hugo de Grootschool in Rotterdam-Zuid als voorbeeld, waar zijn collega Eric van 't Zelfde ‘extreem heeft ingegrepen'. ,,Dat is nu een excellente school.”

In 2016 maakte de PZC een reportage over het problematische drank- en drugsgebruik van jongeren op Schouwen-Duiveland.

PZC 15-01-19
Auteur: Reporter Creer datum: 15-03-2019 15:49:32
'Jongeren komen nog steeds te makkelijk aan drank'


Jongeren kunnen nog steeds veel te makkelijk aan alcohol komen. Die conclusie trekt staatssecretaris Blokhuis uit een nieuw onderzoek. Volgens tests die vorig jaar zijn gedaan konden minderjarigen ondanks een wettelijk verbod in meer dan 60 procent van de gevallen drank kopen. Dat is wel een lichte verbetering ten opzichte van eerdere metingen, maar het gaat Blokhuis niet snel genoeg.

In 2014 werd de leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol verschoven van 16 naar 18 jaar. Vorig jaar is voor de derde keer een groot "nalevingsonderzoek" gedaan. 17-jarige testers gingen op pad en deden ruim 2300 keer een poging om drank te kopen.

In nog geen 38 procent van de gevallen werden de regels goed nageleefd en kregen de jongeren geen drank mee. Slijterijen en supermarkten deden het met respectievelijk 73 en 69 procent het best. Sportkantines (20 procent), horecagelegenheden (18 procent) en vooral thuisbezorgers (10 procent) scoorden slecht. Blokhuis benadrukt dat in het preventieakkoord is afgesproken dat de naleving in 2030 100 procent moet zijn.

De staatssecretaris schrijft aan de Tweede Kamer dat op dit punt "stilstand achteruitgang" is en dat de rol van de verkopers niet moet worden onderschat. Hij wil meer 'mystery shoppers' gaan inzetten en dit jaar komt er een extra meting. Mogelijk neemt Blokhuis extra maatregelen.

NOS 15-03-19
Auteur: Reporter Creer datum: 22-08-2019 19:13:02
Meisje ligt bewusteloos bij Brug over de Noord na overdosis drank op feestje

Een 16-jarig meisje uit Zwijndrecht is donderdagavond bewusteloos aangetroffen bij een brug. Oorzaak: overmatig alcoholgebruik.

De tiener had op een feest in Papendrecht veel te veel gedronken, meldt Alblasserdamsnieuws. Samen met een vriend was zij onderweg naar haar woonplaats.

Onderweg ging het steeds slechter met het meisje. Bij de Brug over de Noord bij Alblasserdam braakte de Zwijndrechtse een aantal keer en raakte bewusteloos.

Een taxichauffeur die over de Grote Beer (N915) de brug reed, zag het meisje ter hoogte van de bushalte liggen en verleende eerste hulp. Ook belde hij 112.

Niet veel later kwamen de politie en een ambulance met spoed ter plaatse. Het meisje is naar het ziekenhuis gebracht.

Rijnmond 15-08-19
Auteur: Reporter Creer datum: 28-08-2019 13:22:43 Laatst gewijzigd: 28-08-2019 13:26:56

Cardioloog: gebruikers partydrugs maken zich te weinig zorgen

Het aantal gebruikers van cocane, speed of xtc dat met hartklachten op de eerste hulp van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam belandt, blijft groeien. De mix van drugs met alcohol is levensgevaarlijk.

Paul Vugts

Vrijwel dagelijks melden patinten zich bij de spoedeisende hulp van het ziekenhuis vanwege pijn op de borst na het gebruik van partydrugs. In 6 procent van de gevallen betreft het een hartinfarct. Dat patinten overlijden, is niet meer uitzonderlijk: het gebeurt meermaals per jaar.

Dat zei cardioloog Robert Riezebos, hoofd van het OLVG Hartcentrum, maandag op een symposium over drugs. Vorig jaar sloeg hij al alarm over de onderschatte gevaren van de ‘stimulantia’, maar hij ziet geen verbetering. ,,De normalisatie van het gebruik van cocane en synthetische drugs heeft tot gevolg dat gebruikers zich veel te weinig zorgen maken’’, vindt Riezebos. ,,Uit onderzoek blijkt dat in Amsterdam krankzinnige hoeveelheden mdma- en cocaneresten in het rioolwater belanden en dat zien wij terug op de spoedeisende hulp.’’


Van de 70.000 patinten die op de spoedeisende hulp binnenkomen, zijn er 1100 vergiftigd door drugs. Zo’n 50 procent van hen heeft cannabis gebruikt; het leeuwendeel bestaat uit toeristen die niet met het hoge thc-gehalte in Nederlandse wiet kunnen omgaan.

Voor de Nederlanders die uitgaan in Amsterdam, zijn cocane, xtc en andere partydrugs het grootste probleem. Dat de dosis van de werkzame stof mdma in xtc-pillen al tijden toeneemt, maakt het extra riskant.

Plakkerig bloed

Een op de vijf patinten heeft een ernstige vergiftiging en ten minste een op de tien patinten die na drugsgebruik in een van de ziekenhuizen binnenkomt, moet worden opgenomen. ,,Dat de middelen door elkaar worden genomen of in combinatie met alcohol worden gebruikt, vergroot de risico’s aanzienlijk’’, zegt Riezebos.

Gebruikers krijgen pijn op de borst, hartkloppingen, hartritmestoornissen of dreigen flauw te vallen. ,,Het hele lichaam raakt in de overdrive. De bloeddruk, de hartslag en de lichaamstemperatuur stijgen. Je verbruikt meer zuurstof, maar de toevoer kan stokken door spasmen in de slagadertjes van het hart. Doordat het bloed door cocanegebruik plakkeriger wordt, kunnen extra verstoppingen ontstaan. Het is eigenlijk een wonder dat het nog zo vaak goed gaat.’’

Maar geregeld gaat het nt goed en krijgt de gebruiker een hartinfarct. Soms scheurt de aorta of veroorzaken de drugs een hersenbloeding. Vooral de combinatie van cocane en alcohol kan tot ‘acute hartdood’ leiden. Een kwart van de hartinfarcten van patinten tussen de 18 en 45 jaar is door snuiven veroorzaakt.

Eerlijk zijn

Een bijkomend probleem is dat veel medici niet beseffen dat ze een hartinfarct door cocane, xtc of speed heel anders moeten behandelen dan een ‘normaal’ hartinfarct. Riezebos: ,,Het is dus heel belangrijk dat de patinten eerlijk zijn over de drugs die ze hebben gebruikt. Gelukkig geldt dat voor negen op de tien cokegebruikers en 60 tot 70 procent van de xtc-gebruikers.’’

Langdurig gebruik van cocane en mogelijk ook xtc kan leiden tot chronische hart- en vaatziekten.

Het OLVG is betrokken bij drie grote onderzoeken naar de effecten van het gebruik van partydrugs en de beste behandeling. En onderzoek loopt al, twee andere worden voorbereid.

PZC 28-08-19
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier