Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Miranda
Creer datum:
27-07-2018 17:14:00
Weersverwachting komende 30 DAGEN
De verwachting van vorige week is behoorlijk bijgesteld !
Auteur: Miranda Creer datum: 27-07-2018 17:14:57
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 27/07/2018 , geldig voor de periode tot en met zondag 26/08/2018

We maken een uitzonderlijke zomer mee, het is al weken enorm droog, warm en zonnig. Gisteren (donderdag 26/07/2018) werd het absolute temperatuursrecord van 35.7 C in De Bilt zelfs gevenaard. Goed nieuws voor de zonliefhebber dus, maar de natuur en vele mensen beginnen stilaan toch te lijden onder het tropische weer. De grond en vegetatie is kurkdroog, bermbranden ontstaan elke dag en de groententuinen smeken om neerslag. Is er afkoeling en opluchting zichtbaar in de weerkaarten? Of blijft het zomerse weer aanhouden en stevenen we af op een recordzomer? We zoeken het uit in de experimentele vierweekse verwachting.

Tijdens de eerste week, van maandag 30/07 tot en met zondag 05/08, komt er tijdelijk verandering in de geblokkeerde situatie op de weerkaarten. Een grote depressie op de Atlantische Oceaan doet de wind draaien naar een zuidwestelijke richting. Er wordt dus iets koelere zeelucht aangevoerd waardoor de tropische maxima verdwijnen van de weerkaarten. De warme subtropische lucht laat zich echter niet zomaar verdrijven en we verwachten nog steeds hoge maxima boven de zomerse grens van 25 C. In de zuidwestelijke stroming zitten ook enkele verzwakte storingen verstopt en enkele regenbuitjes zijn dus niet uitgesloten. De hoeveelheden blijven echter beperkt waardoor de dorst van de natuur zeker niet gelest wordt. Tegen het einde van de week stijgt de luchtdruk en de wind draait naar het noordoosten. De koelere zeelucht verdwijnt en wordt vervangen door warme, droge landlucht. De kansen op tropische dagen nemen opnieuw toe.

De tweede week loopt van maandag 06/08 tot en met zondag 13/08. De trend van vorige week wordt doorgezet en de luchtdruk stijgt boven het noorden van de Atlantische Oceaan; ook bij ons zwaaien hogedrukgebieden de scepter. Storingen worden grotendeels op afstand gehouden en er worden dus geen grote regenhoeveelheden verwacht. De windrichting aan de oppervlakte draait naar het noorden, hoewel op grotere hoogte nog altijd warme subtropische lucht wordt aangevoerd. Door deze combinatie blijven de temperaturen steken op gemiddeld 25 graden.

Tijdens de derde week, van maandag 14/08 tot en met zondag 21/08, blijft de luchtdruk vrij hoog boven de Atlantische oceaan, maar over West-Europa gaat de luchtdruk eindelijk dalen. Storingen krijgen opnieuw meer kans om door te dringen en tijdens deze week wordt een normale hoeveelheid neerslag verwacht. De temperatuursverwachting wordt erg onzeker, maar de meeste modelruns voorspellen gematigdere temperaturen, net boven het langjarig gemiddelde. In Zuid-Europa wordt er meer neerslag dan normaal verwacht tijdens deze periode.

De vierde week loopt van maandag 22/08 tot en met zondag 29/08. Tijdens de laatste week van onze 30-daagse verwachting is de luchtdrukverdeling vrij normaal op de weerkaarten met depressies over de oceaan. Er is wel kans op een Scandinavisch hogedrukgebied waardoor de wind naar het noorden draait. Er wordt dus relatief koele zeelucht aangevoerd, maar niettemin blijven de temperaturen net te hoog voor de tijd van het jaar. Afwezigheid van hogedrukgebieden in onze regio laten wel toe dat enkele storingen kunnen doordringen. Daarmee verwachten we dus wel neerslagmomenten tijdens de laatste week van augustus.

Conclusie:

Na een lange periode met uitzonderlijk warm zomerweer lost de atmosferische blokkade deels op. Eindelijk wordt er wat meer gematigdere zeelucht aangevoerd met normalere temperaturen, maar omdat de warme subtropische lucht zich zover verspreid heeft naar het noorden, blijven de temperaturen toch nog te hoog voor de tijd van het jaar. De kansen op neerslag nemen licht toe, maar hogedrukgebieden zijn nooit veraf waardoor erg actieve storingen met veel regen niet kunnen voorkomen. Augustus lijkt voorlopig dus wat koeler te worden als juli, maar de nadruk blijft toch op warm en droog zomerweer.

Nieuwe verwachting op vrijdag 02/08/2018 , als eerste te beluisteren op onze weerlijn.

weer.nl 27-07-18Auteur: Reporter Creer datum: 3-08-2018 18:10:12 Laatst gewijzigd: 3-08-2018 18:14:00
.

Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 03/08/2018 , geldig voor de periode tot en met zondag 02/09/2018

Mensen beginnen zich af te vragen wanneer het einde in zicht is. Het watertekort en dus strikte maatregelen, de bermbranden, de verdorde natuur. We hebben het met zijn allen zowat gehad. Uiteraard hopen we met MeteoGroup mee op wat regen. Gaat het dan ook regenen? Sluitend kunnen we hierop uiteraard niet antwoorden, maar de kans op regen wordt vanaf de helft van de eerste week al een stuk groter. Of het geblokkeerde weerpatroon, dat we al we weken kennen, hiermee verbroken is, valt uiteraard nog even af te wachten. We doen alvast een serieuze poging om de weerkaarten van het Europese weermodel zo goed mogelijk te interpreteren.

Tijdens de eerste week, van maandag 06/08 tot en met zondag 12/08, komt er vanaf het midden van de week een serieuze afkoeling, wat we afleiden aan een plotselinge daling van de temperaturen op het 850hPa-vlak, ongeveer 1500 meter hoogte in de atmosfeer. De meeste berekeningen gaan hiervoor, waardoor de kans op een verfrissing ook vrij groot wordt. Over de hele periode zitten we in ons land nog met een sterke positieve temperatuursafwijking, dit mede door de eerste warme helft. Wat de neerslag betreft is het minder duidelijk wat er gaat gebeuren. De kans op neerslag wordt vanaf donderdag voor bijvoorbeeld De Bilt wel vrij hoog, 50 70%. Toch is de neerslaghoeveelheid moeilijk in te schatten, vooral als het over wat fellere buien gaat en dat zit wel in de verwachting. In de MOS-berekening voor het centrum van het land zit er toch zo’n 10 mm regen in tot en met zondag. Niet heel veel, maar alle beetjes helpen dezer dagen.

De tweede week loopt van maandag 13/08 tot en met zondag 19/08 zien we voor Nederland en ook voor grotere delen van West-Europa de negatieve neerslagafwijking geleidelijk kleiner worden. In de MOS-verwachting voor De Bilt zien we dat ook, waarbij lokale buien op het programma staan. Het geblokkeerde weerpatroon waar we al weken en maanden op zitten te kijken, lijkt echter niet degelijk doorbroken te worden. De luchtdruk blijft licht positief afwijken ten noorden van ons land, terwijl de luchtdruk boven de landen rond de Middellandse Zee steevast te laag blijft voor de tijd van het jaar. Dat betekent dat we ook de tweede week, afgezien van lokale buien, niet met structurele regenzones te maken krijgen. Het neerslagtekort blijft hierdoor erg groot. Ondanks dat de berekende maximale temperaturen van De Bilt op een normale waarde komt te liggen, rond 23 graden, geeft het ECMWF-model een nog steeds vrij grote positieve temperatuurafwijking tegenover de klimatologie, namelijk +1 tot +3 graden. De kans is dus groot dat die week vrij warm wordt.

Tijdens de derde week, van maandag 20/08 tot en met zondag 26/08, blijft de temperatuurafwijking voor ons land tussen +1 en +3 graden liggen. De luchtdrukafwijking boven Scandinavi wordt nog sterker positief, terwijl in zuidelijk Europa de luchtdruk steevast aan de lage kant blijft. Dat de buien wellicht grotendeels ons land niet zullen bereiken en vooral in Frankrijk zullen vallen, blijkt ook uit de neerslagafwijking. Die blijft 10 tot 30 mm lager dan we normaal mogelijk verwachten in deze periode van het jaar. Mogelijk zijn er wel lokale buien, al dan niet wolkbreuken, niet helemaal uit te sluiten, maar wellicht blijft het een erg plaatselijk verschijnsel.

De vierde week loopt van maandag 27/08 tot en met zondag 02/09. Tijdens de laatste week van onze 30-daagse verwachting lijkt het geblokkeerde weerpatroon stilaan doorbroken te worden. De sterke luchtdrukafwijking is niet meer terug te vinden op de weerkaart en de neerslagverwachting lijkt binnen de normalen te zullen vallen. Dat is dus alvast goed nieuws, al zal er nog veel moeten vallen, vooraleer de natuur opnieuw kan herademen. Bovendien lijkt de temperatuurafwijking voor een groot deel van West-Europa, dus ook onze regio, nog steeds sterk positief uit te pakken.

Conclusie:

Voorlopig wijst alles erop dat we de komende weken met een geblokkeerde weersituatie te maken zullen houden, hoewel er wel een paar buitjes kunnen vallen tijdens de eerste week. De weken daarna zijn neerslagkansen alweer kleiner en zit er niet veel neerslaghoeveelheid in de verwachting. Het blijft daarbij ook aan de warme kant. Tegen het einde van de verwachting, tegen het einde van de maand, lijkt de blokkering op te zullen geheven worden. Met een westelijke stroming zullen er dan wellicht opnieuw regenzones onze kant opgedreven worden.

Nieuwe verwachting op vrijdag 10/08/2018 , als eerste te beluisteren op onze weerlijn, 0900-9725
Auteur: Reporter Creer datum: 10-08-2018 19:07:23
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 10/08/2018 , geldig voor de periode tot en met zondag 09/09/2018

De langdurige hoogzomerse warmte (en hitte) is ondertussen al even verdreven. Ondertussen komt er een nieuwe warmere periode aan, zonder grote uitschieters.

De droogte is momenteel erger dan de extreemdroge zomer 1976, maar volgens de verwachting wordt dit tekort niet meer veel groter en blijft het schommelen rond een tekort van 300 millimeter. Echt kletsnat wordt het wellicht niet, maar van een aanhoudende droogte kunnen we niet meer spreken als we een blik op de weerkaarten werpen. Vooral de kustgebieden zullen vanaf de laatste week van deze augustusmaand wat meer nattigheid zien door het vrij warme Noordzeewater.

Tijdens de eerste week, van maandag 13/08 tot en met zondag 19/08, gaat er vooral tijdens het begin van de week neerslag van betekenis vallen. Daarna stabiliseert de atmosfeer opnieuw met de opbouw van het hogedrukgebied boven Frankrijk. Tegen het einde van de week zien we een trog onze kant uitkomen waarbij de kans op neerslag opnieuw toeneemt. De totale neerslag die we normaal mogen verwachten, zit dan ook op de norm. Boven Frankrijk zit er een grote afwijking in de neerslag met mogelijk stevige hoosbuien, vooral in het zuiden. Bij ons zit dat er niet in.

Het epicentrum van de droogte en de warmte zit overigens nog steeds over het centrale deel van Europa. In ons land is de temperatuurafwijking wel nog steeds enkele graden. Vooral op woensdag en donderdag kan het opnieuw zomers warm worden.

De tweede week loopt van maandag 20/08 tot en met zondag 26/08. Het blijft warm boven het centrum van Europa en boven Scandinavi. In Nederland is de afwijking nog steeds positief, maar wordt wel kleiner. Wel is het opvallend dat het opnieuw wat droger wordt. Er wordt vooral een tekort berekend in het noorden en in de kustgebieden. Elders is het tekort te verwaarlozen of anders gezegd; valt de neerslagverwachting binnen de norm. Vrij nat wordt het in de landen rond de Middellandse zee, met name het noordoosten van Spanje, de Franse zuidkust en het grootste deel van Itali. Niet vreemd, gezien de luchtdruk in het zuiden van Europa een stuk lager wordt dan de norm. Voor De Bilt betekent het dus dat het kwik meestal tussen 22 en 25 graden zal liggen en dat het meestal droog zal zijn, met een kleine kans op een bui (tussen 20 en 40%).

De derde week, van maandag 27/08 tot en met zondag 02/09. De laatste week van de zomermaand augustus lijkt vrij normaal te zullen verlopen, zonder opvallende afwijking. Althans, voor het grootste deel van het land, want boven de kustgebieden verwacht het ECMWF model toch wat meer neerslag dan de norm. Niet verwonderlijk, want rond deze tijd van het jaar is het zeewater het warmst en worden er, wanneer er wat koelere lucht wordt aangevoerd, gemakkelijk buien gevormd boven de Noordzee. Bovendien was de zomer erg warm, waardoor het zeewater een stuk warmer is dan de norm (tussen 21 en 23 graden nu, tegenover 18 19 graden normaal). Dat zorgt uiteraard voor een grotere onstabiliteit en dus meer buien, met name voor de kustgebieden.

De vierde week loopt van maandag 03/09 tot en met zondag 09/09. Dit wordt een vrij normale week zonder uitspattingen. Alleen zit de temperatuur nog steeds boven het langjarige gemiddelde. Ook opvallend is dat de luchtdruk boven de Britse Eilanden, Frankrijk en Spanje opnieuw hoger wordt. Hierdoor is er nog steeds sprake van een geblokkeerde situatie, zij het minder uitgesproken dan de afgelopen maanden. De kans dat september wat voortborduurt op de ondertussen uitzonderlijke zomer, is wel vrij groot.

Conclusie
Vooral de kustgebieden zullen kunnen profiteren van wat meer nattigheid door de Noordzeebuitjes. De temperatuur van de maand augustus zal wellicht hoger dan normaal uitkomen, maar de afwijking zal lang niet zo groot zijn als de julimaand. Ook zal de maand wellicht aan de droge kant verlopen. Verder valt het wel op dat er tijdens de eerste week van september opnieuw een uitloper van het hogedrukgebied van de Azoren komt opzetten, waardoor de kans groot wordt dat ook september vrij droog zal verlopen.

Nieuwe verwachting op vrijdag 17/08/2018 , als eerste te beluisteren op onze weerlijn, 0900-9725.


Auteur: Reporter Creer datum: 17-08-2018 20:24:38
Dit is de vierweekse verwachting, opgesteld op vrijdag 17 augustus en geldig van maandag 20/08/2018 tot en met zondag 16/09/2018

Het lijkt erop dat de grote hitte van eerder deze zomer, ook volgende week niet meer terugkomt. Gematigd zomerweer heeft wel een grote kans op slagen, mits we de nodige buien erbij nemen. We hadden in een vorig bericht gezegd dat er van een echte blokkade geen sprake meer was en dat er een, zij het nog wat stroeve, westcirculatie op gang gekomen is. Dat stroeve karakter uit zich ook in de vrij droge eerst weken in onze vierweekse verwachting.

Tijdens de eerste week, van maandag 20/08 tot en met zondag 26/08, valt de drukstijging op boven de Britse Eilanden. Laat dat nu de doorgang wezen voor de meeste regenzones. De deur gaat dus voor een tijdje opnieuw grotendeels dicht tijdens de volgende week. Voor De Bilt lijkt de neerslagteller grotendeels op nul te zullen blijven staan. Dat geldt overigens voor het grootste deel van het land. Toch lijken de kustregio’s op een vrij normale neerslagwaarde te komen. Daar zullen wellicht buitjes van de Noordzee even het land op kunnen met het nodige hemelwater. Het blijft in onze gebieden aan de warme kant, maar de grootste temperatuurafwijkingen zullen zich wat meer naar het oosten voordoen.

De zomerse warmte in Nederland zal vooral tot en met donderdag duren. Vrijdag en het weekend vertonen de EPS-waarden flink lagere temperaturen. Vele berekeningen duiken dan zelfs onder 20 graden. De neerslagkansen nemen dan ook aanzienlijk toe.

De tweede week, lopend van maandag 27/08 tot en met zondag 02/09, blijft het warm boven een groot deel van Europa en boven Scandinavi, waar zich ook nog steeds de droogte manifesteert. Nederland heeft nog vooral een positieve temperatuurafwijking in het oosten. In het westen is de temperatuur dichter bij de norm. Ook lijkt het op vele plaatsen normaal te zullen zomeren met hogere neerslagkansen. De controlerun van het ECMWF zit echter nog steeds aan de tamelijk droge kant, maar die optie zit echter wel onderin in de pluimverwachting. Nogal wat leden zien toch ruimte voor het nodige hemelwater. Erg nat is het dan weer in Itali en op de Balkan. Ook het westelijke deel van Scandinavi krijgt een kletsnatte week. Het hogedrukgebied zit dan ook vooral boven Finland, waardoor storingen dan gemakkelijker het westen van Noorwegen kunnen bereiken.

De derde week, van maandag 03/09 tot en met zondag 09/09: de eerste week van de herfstmaand lijkt weinig opwindens in petto te hebben. Neerslagverwachtingen zijn vrij normaal met mogelijk een lichte afwijking richting droger weer. De temperaturen zitten nog steeds te hoog voor de tijd van het jaar. Dat na een snikhete zomer, waarvan de restanten blijkbaar niet echt van wijken willen weten. Het kan dus gemakkelijk zo maar eventjes gaan nazomeren met maximale temperaturen die ruim boven 20 graden zullen uitkomen. Het zuiden van het land kan zelfs nog vlot een 25 graden halen. De neerslag zal vooral uit buien vallen, regenzones zitten er wellicht nog niet in. Daarvoor is de luchtdruk ten noorden van ons land nog steeds te hoog. Dat hadden we bij onze vorige verwachting voor deze periode ook al in de smiezen. Regenzones zullen wellicht meer naar het zuiden uitwijken, zoals ook in de positieve neerslagverwachting voor de landen rond de Middellandse Zee, met name dan weer Itali.

De vierde week loopt van maandag 10/09 tot en met zondag 16/09: Dan wordt de luchtdrukverwachting boven het gebied van de Azoren aan de lage kant, terwijl rond IJsland de luchtdruk net een tikkeltje hoger lijkt te zullen zijn. Dat wijst dus op een negatieve NAO, wat vaak een blokkade voor regenzones betekent. Regenzones en stormdepressies zullen hun slag dus waarschijnlijk nog niet slaan tijdens die week en de kansen op een nazomer zijn dus aan de hoge kant. De temperatuurafwijking is voor onze gebieden dan ook weer wat groter naar boven toe. De neerslagverwachting is echter wel aan de normale kant, wat dus wellicht ook wijst op de kans op een paar buien. Landen rond de westelijke Middellandse Zee zien opnieuw meer regenwater dan gebruikelijk, zoals dat al maanden het geval is.


Conclusie:
Augustus zet zijn laatste twee weken in en doet dat zonder grote warmte. Wel lijkt het opnieuw wat droger te zullen worden. Ook zet die droogte, gezien de negatieve NAO-verwachting, zich tijdens de eerste weken van september voort; droog weer en hogere temperaturen dan de norm.

Nieuwe verwachting op vrijdag 24/08/2018 , als eerste te beluisteren op onze weerlijn.
Auteur: Reporter Creer datum: 24-08-2018 17:30:19
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 24/08/2018, geldig voor de periode tot en met zondag 23/09/2018.

We kunnen al een tijdje frissere lucht inademen. Daarmee lijkt de zomer stilaan aan zijn einde te komen. De Augustusmaand loopt op zijn laatste benen en dat doet ons reikhalzend uitkijken naar wat september te bieden heeft. De meteorologische zomer loopt ten einde en de herfst staat voor de deur. De dagen worden korter, de nachten langer en de verdamping neemt dus af. Toch is het nog steeds erg droog, het potentieel neerslagtekort loopt nog steeds op tot bijna 300 mm. Ook lijken er indicaties dat de droogte nog wel eens een hele poos zou kunnen duren.

Tijdens de eerste week, van maandag 27/08 tot en met zondag 02/09 valt het op dat het hogedrukgebied zich opnieuw versterkt richting Scandinavi. Dat houdt in dat het pad van regengebieden sterk verhinderd wordt. Spanje bijvoorbeeld en in het bijzonder het erg droge centrale en noordoostelijk deel lijkt hiervan te zullen profiteren. Regenzone worden immers afgebogen in die richting. Nederland daarentegen bevindt zich in het droge deel van Europa, samen met bijvoorbeeld Noord-Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittanni. De temperaturen klimmen ook uit het dal en gaan naar normale waarden voor de tijd van het jaar, 22 of 23 graden. Er zitten zelfs enkele uitschieters naar 27 of 28 graden bij voor De Bilt tegen het weekend van 1 en 2 september. Opvallend is hierbij ook dat de windrichting grotendeels noordelijk of zelfs noordoostelijk wordt vanaf begin september.

De tweede week loopt van maandag 03/09 tot en met zondag 09/09: Het blijft te droog voor een groot deel van West-Europa. Ook bij ons dus. Dat is niet vreemd want de luchtdrukblokkade lijkt zich wat te versterken. Ten noorden van ons land is de luchtdrukafwijking ruim 10 hPa. Met een hogedrukgebied ten noorden van ons land wordt het opnieuw zeer moeilijk voor regenzones om tot Nederland door te dringen. De droogte blijft dus aanhouden. Mogelijk vallen er wel een paar lokale buien, maar veel zit er niet in de verwachting. De temperatuur die gemiddeld stilaan naar beneden gaat, vertoont vooral tijdens het begin van de week nog vrij hoge waarden , rond gemiddeld 23 of 24 graden met hogere uitschieters.

Tijdens de derde week, van maandag 10/09 tot en met zondag 16/09 gaat de gemiddelde temperatuur verder naar beneden, wat uiteraard een normale tendens is. Toch is het kwik nog steeds te hoog voor de tijd van het jaar, enkele graden, vooral in het zuiden van het land. De warmste plaatsen bevinden zich dan in Frankrijk, Duitsland en Polen. Opvallend zijn de koude gebieden boven de Atlantische Oceaan, ten zuiden van IJsland. Mogelijk hangt dit samen met een hogedrukgebied dat zich dan boven het gebied nestelt. De temperatuur wordt dan vooral bepaald door de watertemperatuur van het gebied en niet door advectie van warmere lucht vanuit het zuiden. Ook de watertemperatuur ter plekke, die duidelijk beneden normaal ligt, heeft een grote invloed. Het hogedrukgebied reikt naar verwachting ook uit naar de Britse Eilanden en Noorwegen, waardoor regenzones nog steeds niet vlot tot onze gebieden kunnen doordringen. Dat weerspiegelt zich ook in de neerslagverwachting die in die laatstgenoemde regio en ook bij ons aan de lage kant is. In De Bilt kunnen er nog zomerse dagen voorkomen, maar evengoed temperaturen van maximaal 16 graden. De grootste kans is dat het kwik maximaal rond of iets boven 20 graden uitkomt.

De vierde week loopt van maandag 17/09 tot en met zondag 23/09: De weerkaarten lijken dan door elkaar te worden geschud en het oude patroon lijkt zich te herstellen. De luchtdruk wordt in de noordelijke delen van Europa lager en hoger in zuidelijk Europa. Verder zijn de afwijkingen ook niet erg hoog, want de typische najaarsbuien lijken zich daar te zullen inzetten. In onze contreien komen er geen noemenswaardige afwijkingen voor. Het kwik schommelt overdag rond of iets boven de norm van 18 graden en de nachten op gemiddeld 12 graden. Verder zou het best zo maar kunnen dat regenzones, door deterugkeer van de westelijke stroming, gemakkelijker tot Nederland doordringen en doortrekken. De neerslagverwachting voor die week zit alvast op de norm voor de tijd van het jaar.

Conclusie:
De droogte lijkt nog niet meteen van de baan. Ook de eerste weken van september zullen nog niet moeten hopen op verse regenzones. Enkele buien zijn wel mogelijk, maar het blijft beperkt. Pas tegen het einde van de maand neemt de kans op een westelijke stroming groter te worden en ook op een normale neerslaghoeveelheid. De temperatuur, die tijdens de eerste helft van de maand nog hoog is, wordt ook tegen de laatste week van september normaal, volgens de inzichten van het Europese rekenmodel.Nieuwe verwachting op vrijdag 31/08/2018 , als eerste te beluisteren op onze weerlijn.Auteur: Reporter Creer datum: 21-09-2018 23:00:55
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 21/09/2018, geldig voor de periode tot en met zondag 21/10/2018

De restanten van orkaan Helene hebben afgelopen week duidelijk hun invloed uitgeoefend op ons weer met hoge maxima voor de tijd van het jaar. Een hogedrukkern boven Centraal-Europa en depressies rond de Britse eilanden en Scandinavi brachten een sterke zuidelijke luchtstroming op gang met hoge temperaturen tot gevolg. Het einde van afgelopen week toont een heel ander weertype door de nadering van een actieve depressies. De straalstroom komt pal boven de lage landen te liggen, waardoor lagedrukgebieden vlot de weg kennen naar ons land. Zet dit herfstachtige weer zich de komende weken voort, of is het eerder een intermezzo in een zachte en droge maand? We zoeken het uit in de experimentele vierweekse verwachting.

De eerste week van maandag 24/09 tot en met zondag 30/09, wordt gekenmerkt door een hogedrukgebied dat pal boven ons land komt te liggen. In het begin van de week is de hogedrukkern zo gepositioneerd dat een noordelijke luchtaanvoer op gang komt met beduidend koelere temperaturen dan afgelopen week. De maxima duiken onder 15 graden, 3 4 graden onder het gemiddelde voor de tijd van het jaar. ’s Nachts kan het dan ook flink afkoelen. De atmosfeer wordt wel volledig uitgedroogd en de zon krijgt dus vrij spel, er zijn amper wolken aanwezig. Tijdens de tweede helft van de week verplaatst de hogedrukkern zich naar het westen waardoor we in een meer westelijke stroming terecht komen. Vochtigere zeelucht leent zicht tot de ontwikkeling van talrijke wolkenvelden, maar regen krijgt wel geen kans dankzij de resterende hogedruk. De temperaturen stijgen opnieuw enkele graden waardoor we de normale waarden voor de tijd van het jaar naderen.

Tijdens de tweede week van maandag 1/10/2018 tot en met zondag 7/10/2018, verplaatst het hogedrukgebied zich nog verder naar het westen en komt in het midden van de Atlantische oceaan te liggen. In Noord-Europa blijft de luchtdruk laag en tussen deze twee structuren komt een noordwestelijke stroming op gang. Polaire zeelucht doet de temperaturen opnieuw dalen, de maxima schommelen in het centrum van het land tussen 14 en 16 graden. In deze stroming ontstaan er geregeld buien over de Noordzee, vooral langs de kustlijnen wordt er dus vrij veel neerslag verwacht. In het centrum van het land wordt het licht wisselvallig met buien en wolken, maar ook met opklaringen en drogere perioden. De nadruk ligt wel op bewolkt weer, er wordt minder zonneschijn verwacht dan normaal tijdens het begin van oktober. Structureel herfstweer met de ene depressie na de andere aangevoerd via de westcirculatie lijkt er deze week niet aan te komen door het blokkerend hogedrukgebied in het midden van de oceaan.

In de derde week van maandag 8/10/2018 tot en met 14/10/2018, lijkt de herfst meer op gang te komen. Hogedrukgebied trekken zich terug naar hun thuisbasis ronde Azoren en de straalstroom kan naar het zuiden afzakken. Depressies vinden makkelijker hun weg naar West-Europa met normale neerslaghoeveelheden in Nederland als gevolg. De aanvoer van relatief zachte zeelucht doet de temperaturen stijgen tot rond het langjarige gemiddelde. Er is kans op enkele actieve depressies die via westelijke luchtstroom tot bij ons kunnen geraken. In dat geval kan de zuidwestenwind flink toenemen waardoor de blaadjes stilaan van de bomen vallen.

Tijdens de vierde week van maandag 15/10/2018 tot en met zondag 21/10/2018, blijft de luchtaanvoer hoofdzakelijk westelijk en bij momenten kan er zelfs wat koudere lucht aangevoerd worden uit het noorden. De temperaturen lijken iets te laag uit te komen voor de tijd van het jaar. Dankzij de opbouw van hogedruk vanuit het zuiden wordt de kans op neerslag wel kleiner dan de week voordien. Volgens het Europese weermodel wordt er zelfs meer zon dan normaal verwacht tijdens het midden van oktober. Helemaal droog zal het wel niet blijven aangezien buien gemakkelijk kunnen ontstaan in de westelijke stroming.

Conclusie:
De eerstvolgende week wordt gekenmerkt door een weertype dat we de laatste maanden vaak zagen terugkomen. Een opbouw van hogedruk boven West-Europa met weinig neerslagkans als gevolg. In tegenstelling tot de zomer, wordt er nu wel frissere landlucht aangevoerd waardoor het niet meer zo warm wordt. Vanaf oktober slaagt het weer om, dan komt er een westelijke circulatie op gang met frissere temperaturen en meer kans op neerslag. De hogedrukgebieden liggen echter nooit veraf, waardoor we zeker ook nog droge en zonnige perioden kunnen verwachten.

Nieuwe verwachting op vrijdag 28/09/2018


Auteur: Reporter Creer datum: 29-09-2018 16:46:40
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 28/09/2018, geldig voor de periode tot en met zondag 28/10/2018

Restanten van orkaan Florence brachten veel neerslag in het afgelopen weekend. De straalstroom lag pal boven de lage landen, waardoor ons weer werd gedomineerd door depressies. Zondag bevond Nederland zich in de koude sector van het lagedrukgebied met zeer lage maxima tot gevolg. In De Bilt werd het met 10,9 graden de koudste 23ste september sinds de metingen. Na het weekend stabiliseerde het weer met nieuwe hogedrukinvloeden ten westen van ons. Deze ligging bracht koude polaire lucht op maandag en dinsdag tot bij ons, met een aantal buien van over zee. Woensdag en donderdag zorgde de verplaatsing van het hogedrukgebied voor een transport van warme zuidelijke en droge lucht met veel zon en maximaal 21 graden. Deze vrijdag zorgt een koufront voor aanvoer van frissere lucht. In het weekend belooft het opnieuw droog en redelijk zonnig te worden. De nachten zijn koud. Blijft het de komende weken ook nog overwegend droog maar fris? Mogen we nog herfststormen verwachten? In deze vierweekse verwachting proberen we hierop een antwoord te geven.

De week van maandag 1/10/2018 tot en met zondag 7/10/2018, domineert hogedrukinvloed het weerbeeld. Begin volgende week zorgt een kern van hogedruk ten westen van ons en depressies boven Scandinavi voor aanvoer van polaire lucht van over zee. Deze lucht is onstabiel, waardoor er regelmatig buien kunnen ontstaan. De koele lucht is verantwoordelijk voor maxima rond slechts 15 graden. Midden volgende week verschuift het hogedrukgebied meer naar het zuiden en komen depressies ten noorden van ons te liggen. Hiertussen wordt lucht vanaf de oceaan aangevoerd, waardoor de middagtemperaturen zullen uitkomen rond de normale waarden voor de tijd van het jaar, rond 17 graden. Het wordt wel overwegend bewolkt door de nabijheid van verzwakte frontale systemen, waar mogelijk wat lichte regen of motregen op zit. Voorlopig lijkt het erop dat actieve storingen ons land nog niet bereiken door hogedrukinvloed vanuit het zuidwesten. Echter in het weekend komen de storingen wel nabij. De reden voor de blijvende invloed van hogedruk is de straalstroom, die nog altijd ten noorden van ons ligt, waardoor depressies over de Atlantische Oceaan geblokkeerd worden om zich oostwaarts te verplaatsen en richting Scandinavi worden gestuwd.

In de week van maandag 8/10/2018 tot en met zondag 14/10/2018, komt de wind meer uit het zuidwesten, wat wijst op de nabijheid van depressies in onze omgeving. In dit zonale weerpatroon kan men regelmatig wat neerslag verwachten door de passage van fronten of buienlijnen. Mogelijk kan het soms stevig waaien wanneer actieve depressies dichtbij komen, waardoor er wel eens veel bladeren van de bomen kunnen vallen. Deze synoptische toestand is dan ook kenmerkend voor herfstweer, met temperaturen die schommelen rond of net onder de normale waarden voor de tijd van het jaar. Hogedrukinvloed ten zuidwesten van ons is wel steeds nabij, waardoor er ook drogere en zonnigere momenten te verwachten zijn.

De derde week van maandag 15/10/2018 tot en met zondag 21/10/2018, komt de straalstroom meer boven Nederland te liggen. Het lijkt erop dat depressies ons weer en een groot deel het weer van West-Europa gaan domineren. Er wordt redelijk wat neerslag verwacht met aanvoer van maritieme lucht uit het zuidwesten en mogelijk ook veel wind. Het belooft een onvervalste herfstweek te worden, waardoor de bomen wel eens snel kaal kunnen worden. De temperaturen komen waarschijnlijk iets lager uit dan de normale waarden voor midden oktober.

In de laatste week van maandag 22/10 tot en met zondag 28/10/2018, lijkt deze vorm van herfst zich te handhaven. Een trein van depressies maakt de overtocht vanuit het westen. De straalstroom komt ten zuiden van ons te liggen, waardoor depressies gemakkelijk West-Europa kunnen vinden. Tussen hogedruk in Zuid-Europa en depressies boven de lage landen wordt er dan ook veel wind en neerslag verwacht. Tussendoor zijn er wel wat drogere periodes, vooral wanneer de hogedruk vanuit de Azoren zich probeert uit de breiden naar het noorden. Deze drogere momenten worden echter snel afgewisseld met nieuwe invloed van lage luchtdruk. De temperaturen liggen rond of net onder het langjarig gemiddelde.

Conclusie:
De eerste week wordt gekenmerkt met een blokkerend patroon van hogedruk ten westen van ons, waardoor depressies ten noorden van ons worden gehouden. De neerslaghoeveelheden blijven beperkt tot een aantal buien, maar de temperaturen zijn relatief fris voor de tijd van het jaar, wat in contrast is met de afgelopen warme maanden. De andere weken staan in het teken van onvervalst herfstweer met veel regen en mogelijk veel wind. De wind waait uit een westelijke hoek met temperaturen rond normale waarden. De depressies worden kortstondig afgewisseld door drogere momenten veroorzaakt door hogedrukopbouw ten zuiden van ons land. Het neerslagtekort van 200 mm wordt op deze manier langzamerhand afgebouwd.

Nieuwe verwachting op vrijdag 5/10/2018.Auteur: Reporter Creer datum: 5-10-2018 16:02:29
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 05/10/2018, geldig voor de periode tot en met zondag 04/11/2018.

Ondertussen is de herfst al een maand bezig en de eerste herfstmaand verliep gemiddeld vlak voor wat betreft temperatuur. Er waren echter ook uitzonderlijkheden op de weerkaarten. Een mooie nazomerse periode zorgde voor zomerse temperaturen, zo werd het op 18 september zelfs 30 C in Maastricht! De laatste septemberweek verliep dan weer wisselvallig met geregeld regenval en frissere omstandigheden. De eerste vorst in De Bilt werd ook opgetekend op 30 september, toen werd het min 0,1 C. Normaal gezien kent september geen vorstdagen. De eerste oktoberweek bracht ons dan weer enkele nazomerse dagen met droog en zonnig weer. Blijft het weer wisselvallig met verschillende extremen of wordt er een gematigder weertype verwacht? In deze vierweekse verwachting analyseren we voor u de verwachte trend.

De eerste week van maandag 8/10/2018 tot en met zondag 14/10/2018, staat in het teken van warm nazomerweer met veel zonneschijn en lage neerslagkansen. Een krachtig hogedrukgebied over Oost-Europa en depressies nabij Ierland brengen een strakke zuidelijke luchtstroming op gang. De maxima beloven erg hoog uit te komen voor de tijd van het jaar met vanaf dinsdag tot en met vrijdag maxima rond of boven de 20 graden, wat uitzonderlijk warm is voor de tijd van het jaar. We kunnen dan ook spreken van een “Indian summer” zoals men in de V.S. zegt, oftewel een “oudewijvenzomer”. Op het einde van de week bereiken vochtigere luchtsoorten onze contreien die tijdelijk voor meer bewolking zorgen door de meer oostwaartse ligging van de hogedruk. Tijdens de ochtenden is er dan ook kans op mistvorming. De neerslagkansen blijven echter beperkt gedurende de hele week.

In de week van maandag 15/10/2018 tot en met zondag 21/10/2018, blijft een krachtig hogedrukgebied ten noordoosten van ons land het weer domineren. Hierdoor blijft het droog gedurende het eerste deel van de week. De ligging van de hogedrukkern zorgt er ook voor dat de wind hoofdzakelijk uit het zuiden waait, de temperaturen komen dan ook hoog uit voor de tijd van het jaar, rond 18 graden. De oktoberzon zal ook deze week geregeld van de partij zijn. Op het einde van de week neemt de luchtdruk af en de wind draait meer naar het zuidwesten. Vochtigere zeelucht kan Nederland binnen dringen waardoor de kansen op neerslag toenemen. Het blijft echter nog steeds te droog voor de tijd van het jaar.

Tijdens de week van maandag 22/10/2018 tot en met zondag 28/10/2018, kiest de luchtstroming een meer westelijke koers wat wijst op een verandering van de configuratie ten opzichte van de afgelopen twee weken. De depressieactiviteit neemt toe ten noorden van ons terwijl hogedruk ten zuidwesten dominant blijft. De lage landen zitten tussen deze twee systemen in, waardoor wisselvallig weer kan verwacht worden bij de nadering van mogelijk storingen. De passage van deze storingen worden afgewisseld met droge momenten en opklaringen. De temperaturen schommelen in deze configuratie waarschijnlijk rond de normale waarden van 13 graden. In de nabijheid van depressies wordt ook veel wind verwacht, waardoor de bladeren snel van de bomen kunnen vallen.

De laatste week loopt van maandag 29/10/2018 tot en met zondag 04/11/2018, en wordt gekenmerkt door een vrij zuidelijke straalstroom. Warme lucht kan ons dus zelden bereiken waardoor de temperaturen rond, of net onder, de normaal zullen liggen voor de tijd van het jaar. Depressies en storingen kunnen ons bij momenten bereiken en er wordt een normale hoeveelheid neerslag verwacht. Tijdens heldere nachten kan het lokaal tot vorst komen.

Conclusie:
In de eerste twee weken zorgt een geblokkeerd weerpatroon voor hogedrukweer. Hierdoor wordt het de eerste tien dagen van deze periode zonnig en kunnen we erg hoge maxima voor de tijd van het jaar verwachten. Nadien zouden de temperaturen terugvallen naar normale waarden. Het blijft de eerste twee weken van deze periode uitzonderlijk droog herfstweer, waardoor de droogtetoestand zeker niet verbeterd. Vanaf week drie wordt de overgang gemaakt naar wisselvallig herfstweer met meer neerslag en vooral ook meer wind. De depressiemotor lijkt dus na een lange periode van rust stilaan terug op gang te komen.
Nieuwe verwachting op vrijdag 12/10/2018.
Auteur: Reporter Creer datum: 12-10-2018 16:16:11
30-daagse verwachting
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 12/10/2018, geldig voor de periode tot en met zondag 11/11/2018.

Hogedrukinvloed bracht afgelopen weekend warme lucht naar onze contreien waardoor het kwik op zaterdag boven de 20 graden uitkwam met veel ruimte voor de zon. Later op zaterdag trok een koufront over ons heen met wat neerslag en koelere maxima tot gevolg. In het begin van deze week was er een stabilisatie van het weer doordat een uitloper van hogedruk afkomstig van de Azoren zich verplaatste naar het oosten. Op deze manier kon er geleidelijk aan steeds warmere lucht aangevoerd worden met vanaf woensdag telkens maxima boven de 20 graden. Donderdag vielen er een aantal buien doordat tijdelijk onstabielere lucht werd aangevoerd. De hoge temperaturen danken we aan de subtropische lucht, die tot ver in Noord-Europa wordt geblazen. De straalstroom meandert sterk en maakt ten westen van de Lage Landen een scherpe bocht naar het noorden, waardoor een strakke zuidelijke luchtstoming aanwezig is. Zulke hoge temperaturen zo laat in het jaar zijn vrij uitzonderlijk. De kans is reel dat een aantal dagrecords in De Bilt zullen sneuvelen. Op zaterdag wordt immers een zomerse 26 graden verwacht. Zondag maakt de passage van een koufront een einde aan de (na)zomerse periode. Wordt het de komende weken weer warm of gaan we nu definitief over op guur herfstweer? In deze vierweekse verwachting trachten we er een antwoord op te geven.

De week van maandag 15/10/2018, tot en met zondag 21/10/2018, dreigt een heel ander weertype te worden dan dat we de afgelopen weken gewoon waren, de straalstroom zakt af richting Nederland. Na een koufront dat op zondag ons weer bepaald, staat de poort van Atlantische storingen open. Het wordt een wisselvallige week met nu en dan wat regen of enkele regenbuien, maar tussendoor zijn er ook droge momenten met sporadisch wat zonneschijn. De Lage Landen komen te liggen tussen depressies ten noorden en hogedruk ten zuiden. Op deze manier wordt lucht van maritieme oorsprong naar onze streken gestuurd. De maxima dalen gestaag om uiteindelijk uit te komen op gemiddeld 14 graden. Op dinsdag wordt het tijdelijk wat zachter rond 18 graden door een opstoot van warmere lucht. Op het einde van de week komen depressies dichterbij en verdwijnt de invloed van hogedruk ten zuiden van ons, waardoor meer wind en neerslag kan verwacht worden. Een overschakeling naar een eerder guur herfstype lijkt in de maak.

De tweede week van maandag 22/10/2018, tot en met zondag 28/10/2018, lijkt het eerdere gure herfstweer verder te zetten. De straalstroom blijft over of ten zuiden van de Lage Landen liggen. Hierdoor komen er geregeld depressies langs, met de nodige portie regenval. De waterreservoirs kunnen op deze manier langzamerhand verder aangevuld worden. Vooral in de tweede helft van de week zijn de neerslagverwachtingen beduidend hoger. De wind wakkert bovendien aan uit voornamelijk een zuidwestelijke hoek, waardoor de bomen snel hun bladeren kunnen verliezen. De temperaturen nemen vooral op het einde van de week een flinke duik bij maxima rond 13 graden.

In de derde week van maandag 29/10/2018, tot en met zondag 4/11/2018, blijft de depressietrein ons weer benvloeden. Er komen geregeld Atlantische storingen langs die voor een goede dosis neerslag zorgen. Er zijn ook drogere momenten met een aantal zonnige perioden door de invloed van hogedruk via Oost-Europa, die een poging doet meer westwaarts uit te breiden. Deze invloed is slechts van korte duur, aangezien depressies snel weer het heft in handen nemen. Er wordt ook weer behoorlijk wat wind verwacht. De temperaturen liggen rond of net onder normaal bij zo’n 12 graden.

In de laatste week van maandag 5/11/2018, tot en met zondag 11/11/2018, blijven depressies de bepalende factor voor ons weer. Er kan redelijk wat neerslag verwacht worden door snelle doortocht van storingen. Er wordt ook veel wind verwacht die lucht van maritieme oorsprong tot bij ons brengt. De maxima komen dan uit rond het langjarig gemiddelde van 11 graden. Tijdens de nachten in opklaringsgebieden kan het ook flink gaan afkoelen. Het weermodel geeft tekenen van mogelijkheid tot nachtvorst.


Conclusie
Na een lange periode van hogedrukinvloed lijkt het erop dat er een eind komt aan de nazomerse periode en het geblokkeerde patroon dat we al lange tijd kennen. In de eerste week komen de depressies meer en meer nabij, maar de hoeveelheid neerslag is nog beperkt door de nabijheid van hogedruk. De weken daarna komt de straalstroom boven of ten zuiden van ons te liggen, waardoor actieve storingen ons zonder moeite kunnen bereiken. De typische westcirculatie komt daarbij op gang, waardoor het normaal herfstweer wordt met geregeld (wat) neerslag en ook meer wind. Dit is goed nieuws voor de uitgedroogde natuur, die eindelijk kan herstellen van de grote droogte die we gekend hebben.
Auteur: Reporter Creer datum: 26-10-2018 17:57:29
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 26/10/2018, geldig voor de periode tot en met zondag 25/11/2018.

Hogedrukinvloed bracht in het weekeinde van 20 en 21 oktober relatief droog weer met een aantal mooie opklaringen. Met nagenoeg heldere condities tijdens de nachten kelderden de temperaturen flink. Op zaterdag kwam het zelfs op enkele locaties tot grondvorst. Zondag kon wat zachtere lucht over onze regio stromen en het kwik kon dan ook vlot klimmen tot 16 of 17 graden. In het begin van de week van 22 oktober kwamen we tussen depressies ten noordoosten en hogedruk ten westen te liggen. Een strak windveld was aanwezig met na de passage van een koufront op maandag lage maxima. Op het koufront zat wat lichte regen en motregen. De dagen nadien zorgde de nabijheid van verzwakte storingen voor geregeld wat neerslag of motregen en voor grijs herfstweer. Woensdag veerde het kwik op tot een zachte 16 graden. De komende dagen echter gaat het kwik flink omlaag en mogen we enkele dagen met koud en guur herfstweer verwachten. Zet deze koudeprik zich de weken nadien nog verder of is het maar van korte duur? In deze vierweekse verwachting analyseren wij voor u de trend volgens het ECMWF weermodel.

In de eerste week van maandag 29/10/2018, tot en met zondag 4/11/2018, zorgt een depressie over Frankrijk en een opbouwend hogedrukgebied boven Scandinavi voor onstabiel weer en de aanvoer van koude wind uit het oosten tot het noordoosten. Op maandag presteert het kwik erg ondermaats bij maxima rond 7 graden. Ook de nacht verloopt erg koud bij minima die maar net boven het vriespunt uitkomen. Dinsdag en een deel van woensdag trekt een depressie met bijbehorende storingen noordwaarts, met flinke plens hemelwater. Lokaal kunnen de neerslaghoeveelheden oplopen tot 15 mm. De wind kiest voor een zuidelijke sector met vanaf woensdag terug keer van zachter weer en maxima met dubbele cijfers. Van donderdag tot zaterdag wordt het vrij rustig herfstweer, met slechts een beperkte kans op een regenbui. De zon is wat vaker in het weerbeeld aanwezig en bij maxima rond 14 graden is het best wel aangenaam voor deze tijd van het jaar. Zondag wordt de bewolking dominant en een spatje regen is niet geheel uitgesloten. Toch doet het kwik het nog aardig bij maxima rond 14 graden.

In de week van maandag 5/11/2018, tot en met zondag 11/11/2018, zitten de temperaturen nog in de lift bij maxima meestal rond 13 of 14 graden. Depressies en storingen van over de Atlantische Oceaan vinden daarbij gemakkelijk de weg naar de Lage Landen. De neerslagkansen worden dan ook wat groter. In de tweede helft van de week probeert hogedruk afkomstig van de Azoren aansluiting te zoeken met hogedruk in Oost-Europa. De kans op droger en zonniger weer wordt daarbij vrij reel. De wind komt bovendien uit een zuidelijke sector met de aanvoer van relatief zachte lucht.

In de derde week van maandag 12/11/2018, tot en met zondag 18/11/2018, nestelt een krachtig hogedrukgebied zich over West-Europa. Het droge weer zet zich daarbij voort en afhankelijk van de positie van het hogedrukgebied krijgt de zon soms veel ruimte. Indien de kern van hogedruk zich meer ten westen van ons zou begeven, krijgen we de aanvoer van vochtige zeelucht uit het noorden met veel wolken en lagere maxima. Bij een configuratie waarbij hogedruk zich in onze buurt bevindt, wordt het in deze periode van het jaar vaak nevelig of mistig. De kracht van de zon is niet meer voldoende sterk om het vocht in de onderste luchtlagen op te ruimen, waardoor mistige dagen gemakkelijk kunnen voorkomen.

In de laatste week van maandag 19/11/2018, tot en met zondag 25/11/2018, komt de straalstroom meer over het zuiden te liggen en meandert minder, waardoor depressies vlot hun weg kunnen vinden naar een groot deel van Europa. Hiermee gepaard kan er redelijk wat neerslag vallen en staat er vrij veel wind uit west tot zuidwestelijke sector. De temperaturen liggen rond de normale waarden voor eind november van gemiddeld 8 graden.

Conclusie
Deze vierweekse verwachting gaat erg op en neer wat het weerbeeld betreft, al lijkt het meestal wel vrij zacht te zijn. Enkel in de eerste week krijgen we met enkele erg koude dagen te maken, maar nadien overheerst vaak een zuidelijke luchtstroming en komt het kwik boven normale waarden te liggen. Naarmate de weken vorderen lijken ook de neerslagkansen toe te nemen, maar zeker in de eerste twee weken staan er ook enkele vrij zonnige dagen op het programma.Auteur: Reporter Creer datum: 2-11-2018 20:21:30
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 2/11/2018, geldig voor de periode tot en met zondag 2/12/2018.

Oktober 2018 werd een vrij zachte maand waarin we nog enkele nazomerse perioden konden optekenen. Het bleef ook erg droog waardoor het leek alsof er een vervolg kwam aan de warme en droge septembermaand. Tijdens het tweede deel van de maand zorgde de aanvoer van polaire lucht eindelijk voor lagere temperaturen en meer neerslag. Zet het koelere en nattere weer zich door tijdens de laatste herfstmaand en komt er eindelijk wat verlichting voor het grote neerslagtekort? De maand begint alleszins al winters met enkele erg koude nachten, het gaat licht vriezen op veel plaatsen in Nederland. Mogen we nog meer zulke koude nachten verwachten met mogelijk de eerste winterse neerslag? Of wordt het opnieuw zachter en droger onder invloed van zuidelijke lucht en Europese hogedrukgebieden. zoeken het uit in de experimentele vierweekse verwachting.

In de eerste week van maandag 05/11/2018, tot en met zondag 11/11/2018, worden de weerkaarten gedomineerd door een uitgestrekte depressie over de Atlantische oceaan. In combinatie met hogedrukgebieden over het Europese vasteland ten oosten van ons, wordt er zachte lucht aangevoerd vanuit de subtropen. De temperaturen klimmen opnieuw een stuk boven de normaal, in De Bilt kan het tijdens het begin van de week maximaal 15 C worden. Dankzij de zachte lucht en de aanwezigheid van lichte bewolking, kan het kwik tijdens de nacht ook niet meer dalen tot aan de vorstgrens. De minima liggen namelijk boven het gemiddelde voor de tijd van het jaar. Atlantische storingen worden op afstand gehouden en er wordt dus opnieuw weinig of geen neerslag verwacht.

Tijdens de tweede week van maandag 12/11/2018, tot en met zondag 18/11/2018, blijft de luchtdruk over de Atlantische oceaan lager dan normaal, er ontstaan dus wellicht enkele actieve depressies ten westen van ons. Daar horen ook storingen bij die af en toe kunnen doordringen tot in Nederland met regen of buien als gevolg. De luchtdruk in onze contreien blijft echter vrij hoog, waardoor de regengebieden enkel in verzwakte vorm kunnen passeren. Er wordt dus neerslag verwacht, maar niet zoveel als normaal tijdens de gewoonlijk natte maand november. De wind blijft uit zuidelijke hoek waaien en dus kunnen de maxima opnieuw flink oplopen. Er wordt verwacht dat de middagtemperaturen liggen tussen 11 en 14 graden, pas op het einde van de week is er kans op frissere temperaturen. Tijdens de nacht blijft het kwik ruim boven de vorstgrens.

In de derde week van maandag 19/11/2018, tot en met zondag 15/11/2018, draait de windrichting naar het zuidwesten. De maximumtemperaturen vallen dus wat terug tot rond, of net boven, de normale waarden voor de tijd van het jaar. In deze periode ligt het kwik normaal rond 8 graden, dus echt zacht wordt het niet meer. De Atlantische regengebieden worden wel gehinderd door hogedruk over de Britse Eilanden, er wordt dus opnieuw niet al te veel neerslag verwacht; hoewel het zeker niet helemaal droog zal blijven.

In de laatste week van maandag 26/11/2018, tot en met zondag 02/12/2018, daalt de luchtdruk over West-Europa en storingen kunnen dus vlotter de weg richting ons land vinden. Er wordt een normale hoeveelheid neerslag verwacht. De winden waaien voornamelijk uit westelijke hoek waardoor de aanvoer van gematigde zeelucht een feit is. Echt koude lucht uit continentale oorsprong kan dus niet tot bij ons geraken. De maxima blijven steken rond het gemiddelde voor de tijd van het jaar. De kans op vorst tijdens de nacht neemt wel toe, vooral bij nachten waarop de noordzeewolken afwezig blijven.

Conclusie:
De langetermijnsvoorspelling lijkt erg op de voorspellingen van de laatste maanden waarbij de lucht hoofdzakelijk uit zuidelijke of zuidwestelijke richting wordt aangevoerd. Vooral de eerste helft van november lijkt erg zacht te verlopen met weinig of geen neerslag. De neerslagkansen nemen wat toe op het einde van de maand, maar het enorme neerslagtekort wordt hiermee niet opgelost. Hoewel de verwachte temperaturen geleidelijk dalen, blijven de maxima toch te hoog voor de tijd van het jaar.

Auteur: Reporter Creer datum: 9-11-2018 18:28:13
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 09/11/2018, geldig voor de periode tot en met zondag 09/12/2018.

November kondigde zich behoorlijk koud aan met zelfs wat lichte vorst op een aantal plaatsen. Ondertussen domineren echter zachte luchtstromingen en afgelopen week werd het zelfs een dag erg uitzonderlijk warm. November kenmerkt zich door vaak somber en druilerig weer met een erg grote kans op mist. Hoewel we enkele dagen met neerslag kregen te verwerken, was de zon ook wel geregeld van de partij. Gaat november zijn reputatie als sombere maand waar maken of wordt de zachte en zonnige tendens van de afgelopen maanden ook nu doorgezet? Op korte termijn zijn de neerslagkansen erg hoog en lijkt het echte herfstweer zijn intrede te doen. Echter op de langere termijn zien we een hogedrukgebied om de hoek loeren. De tendens voor de volgende weken geven we in deze nieuwe experimentele vierweekse verwachting.


De eerste week van maandag 12/11/2018, tot en met zondag 18/11/2018, begint met een onvervalste herfstdag. Het is somber en een storing brengt perioden van regen met zich mee. Het wordt pas laat op de dag droger in het westen. De temperaturen doen het wel goed met een gemiddeld van 13 graden. Na nog wat regen tijdens de nacht bouwt een hogedrukgebied zich stilaan op over onze streken. Na een overgangsdag met een aantal wolkenvelden en ook enkele lokale buien, stabiliseert de atmosfeer in de tweede helft van de week. Het wordt droog en de wolken zijn in de minderheid. De zon kan dan ook ruim aan bod komen. Er is echter wel een kleine kantekening. Immers de onderste lagen van de atmosfeer zijn erg vochtig en de kans op mistvorming is dan ook bijzonder groot. Gezien de momenteel nog slechts beperkte kracht van de zon, wordt het de vraag of de mist die tijdens de nachten ontstaat, overdag kan worden opgeruimd. Donderdag lijkt wel behoorlijk zonnig uit te pakken. Vrijdag en het weekend wordt het koffiedik kijken of de mist kan verdwijnen. Neerslag van betekenis wordt er in ieder geval niet verwacht. Als de mist oplost, kan het kwik tot boven 10 graden klimmen. Blijft de mist aanwezig dan zullen we het moeten stellen met slechts 5 of 6 graden.

Tijdens de tweede week van maandag 19/11/2018, tot en met zondag 25/11/2018, lijkt de stroming meer zuidoost te worden. Er wordt daarbij droge landlucht aangevoerd en de kans op mistvorming neemt zienderogend af. Dankzij de gunstige positie van een hogedrukgebied met kern boven de Scandinavische landen, worden storingen uit onze regio gehouden. De neerslagkansen zijn dus bijzonder laag en de zon zou geregeld aanwezig moeten zijn in het weerbeeld. Het ziet er wel naar uit dat er enkele stapelwolkjes zo nu en dan tot ontwikkeling kunnen komen. De temperaturen komen overdag meestal rond of net onder 10 graden uit. Tijdens de nachten wordt het echter flink koud en het zou wel eens op klomphoogte tot lichte vorst kunnen komen.

In de derde week van maandag 26/11/2018, tot en met zondag 02/12/2018, kiest de wind voor de zuidwesthoek en neemt in kracht toe. Storingen kunnen van over zee onze regio bereiken en de neerslagkansen worden dan ook beduidend groter. Tijdens de doortocht van storingen wordt tijdelijk warmere lucht aangevoerd en we zien dan het kwik tot net boven 10 graden klimmen. Echter op het einde van de week zijn er een aantal opklaringsgebieden en wordt wat koelere lucht aangevoerd. De maxima halen dan bij moeite nog 6 graden en er zijn enkele nachten, waarbij het kwik tot rond of zelfs net onder het vriespunt zakt. Waarschijnlijk wordt het op deze dagen autoruiten krabben, bij de wagens die in de nacht buiten blijven.

In de laatste week van maandag 03/12/2018, tot en met zondag 09/12/2018, blijft een zonale stroming gehandhaafd. De wind komt dus aanhoudend uit het zuidwesten en voert vochtige zeelucht met zich mee. Daarbij zorgen storingen voor hoge neerslagkansen en in maritieme polaire lucht kunnen achter de storingen gemakkelijk regenbuien ontstaan. In de tweede helft van de week zijn de wolken tijdelijk beperkt en komen er ook brede opklaringen tijdens de nacht voor. De kans op vorst is daarbij erg groot. Het zou echter maar van korte duur zijn, want nadien brengen storingen opnieuw zachte lucht aan met hoge neerslagkansen. De maxima liggen meestal net boven normaal.

Conclusie:
De langetermijnsvoorspelling wordt vooral gekenmerkt door een krachtig hogedrukgebied over het noorden van Europa. Hierbij worden storingen geblokkeerd en komt het tot een aanvoer van relatief zachte lucht. Aanvankelijk is de kans op mist groot, maar nadien wordt met een briesje uit het noordoosten droge landlucht aangevoerd en lijkt de mist niet meer te vormen. De maxima komen dan wel een stuk lager uit en tijdens de nacht kan het tot lichte vorst komen. Vanaf de derde week zijn het opnieuw storingen en depressies die het weerbeeld bepalen met vaak bewolkt en nat weer. Echter in opklaringsgebieden lijkt het dan soms toch nog tot lichte vorst te kunnen komen tijdens de nacht. Gemiddeld gezien komen de temperaturen hoger uit dan we normaal mogen verwachten en lijkt ook deze vierweekse verwachting een eerder zachte tendens beschoren.

Auteur: Reporter Creer datum: 16-11-2018 20:12:47
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 16/11/2018, geldig voor de periode tot en met zondag 16/12/2018.

De herfst loopt op zijn eind en kenmerkte zich vooral door zacht en droog weer. Ook de eerste helft van november was enkele graden zachter dan het langjarig gemiddelde. Toch zagen we afgelopen week herfstweer met perioden van regenval, veel wind en mist aan het einde van de week. In De Bilt kwam het tot zeer lichte vorst tijdens 1 nacht, op 3 november werd het namelijk -0,1C. In de vierweekse verwachting bekijken we de weermodellen om ons een beeld te vormen van het einde van de herfst en het begin van de meteorologische winter. Krijgen we een eerste winterprik te verwerken?

De eerste week van maandag 19/11/2018, tot en met zondag 25/11/2018, wordt gekenmerkt door een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavi. Het betekent namelijk dat er bij ons koude landlucht wordt aangevoerd vanuit het noorden van Rusland. De temperaturen duiken tot ver onder het langjarig gemiddelde, vanaf dinsdag klimmen de temperaturen overdag niet hoger dan tot 3 of 4 graden. ’s Nachts komt het ook tot lichte vorst bij minima tussen -2 en -4 graden. Volgende week zal het meestal droog blijven onder invloed van de lucht van continentale oorsprong. Vanuit het zuiden trekt er echter een depressie met bijhorende storing noordwaarts. Volgens het Europese weermodel valt er op woensdag enkele centimeters sneeuw tijdens de late namiddag en tijdens de nacht. Dankzij de warme ondergrond zal de meeste sneeuw echter wegsmelten, maar sneeuw die tijdens de nacht valt kan tijdelijk een wit laagje vormen. Donderdag smelt alles echter en de rest van de week blijft het vervolgens droog.

Tijdens de tweede week van maandag 26/11/2018, tot en met zondag 02/12/2018, blijft de luchtdruk in het noorden een stuk hoger dan normaal. De wind waait hoofdzakelijk uit een oostelijke tot noordoostelijke richting, er wordt dus nog steeds koude lucht aangevoerd van continentale oorsprong. De temperaturen blijven een stuk onder de normaal bij maxima in De Bilt rond 3 5 graden. Pas aan het einde van de week wordt het langzaam zachter. Tijdens de nacht ligt de kans op vorst tussen 60 en 70% volgens het Europese weermodel. De aangevoerde lucht komt van ver over land, dus heeft niet de kans gehad om vochtigheid op te pikken. Atlantische storingen kunnen ook niet tot bij ons doordringen waardoor het overwegend droog zal blijven tijdens de laatste week van november.

In de derde week van maandag 03/12/2018, tot en met zondag 09/12/2018, verliest het noordelijke hogedrukgebied zijn grip op Scandinavi. Stilaan komt de straalstroom en de westelijke aanvoer op gang. De hoofdwindrichting tijdens deze week ligt tussen het zuidwesten en het zuiden. Er wordt dan opnieuw zachtere lucht aangevoerd. Het duurt echter nog even voor de koudere luchten verdreven worden. De maxima stijgen gestaag tot rond de norm en ’s nachts daalt de kans op vorst tot 20%. Atlantische storingen kunnen ons af en toe bereiken en er wordt meer neerslag dan normaal verwacht tijdens de eerste week van december. Het gaat echter louter om regen, het is te zacht om sneeuwval te verwachten.

In de laatste week van maandag 10/12/2018, tot en met zondag 16/12/2018, lijkt de meest waarschijnlijke synoptische situatie een opbouw van hogedruk over West-Europa, inclusief Nederland. Storingen worden grotendeels op afstand gehouden en er wordt dus weinig neerslag verwacht tijdens deze periode. De wind waait nog steeds uit een zuidwestelijke tot zuidelijke hoek en de temperaturen liggen rond het langjarig gemiddelde van 6 C.

Conclusie:
Aan het einde van de laatste herfstmaand wordt de zachte trend van de afgelopen maanden gestopt door een opbouw van hogedruk over Scandinavi. We slagen de herfst over en gaan meteen over naar winterse temperaturen. Het wordt erg koud en mogelijk valt er zelfs wat winterse neerslag. Vanaf december, de maand die het begin van de meteorologische winter inluidt, wordt de kans op winterweer kleiner. De wind waait mogelijk opnieuw uit het zuidwesten en de temperaturen klimmen opnieuw tot rond de normaal. De eerste week van december wordt er ook vrij veel neerslag verwacht, later wordt het opnieuw droger. Na dat eerste winterprikje, zullen we waarschijnlijk dus nog wat langer moeten wachten op sneeuw.

Auteur: Reporter Creer datum: 23-11-2018 22:47:57 Laatst gewijzigd: 23-11-2018 22:53:07
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 23/11/2018, geldig voor de periode tot en met zondag 16/12/2018.

Afgelopen week bracht ons een eerste winterprik met kouder weer dan normaal en zelfs enkele natte sneeuwvlokjes op verschillende plaatsen in het land. Dat is allemaal te danken aan een krachtig hogedrukgebied over Scandinavi en het noorden van de Atlantische oceaan. Middels een oostelijke wind werd aanhoudend tamelijk koude lucht aangevoerd. Betekent dit het einde van het zachte weer en krijgen we meer winterse taferelen op de weerkaarten en in het straatbeeld? We zoeken het voor je uit in de experimentele vierweekse verwachting.

Tijdens de eerste week van maandag 26/11/2018, tot en met zondag 02/12/2018, blijft het hogedrukgebied over Scandinavi nog vrij krachtig. De wind komt hoofdzakelijk uit oostelijke richting en er wordt dus nog steeds kille lucht aangevoerd vanuit het oosten van Europa. De temperaturen komen een tikje te laag uit voor de tijd van het jaar. Ten zuiden van ons ligt er wel een omvangrijke depressie waarin veel vochtigheid vervat zit. Dat vocht wordt meegesleurd in de stroming en dus worden we volgende week vaak bedekt onder een dik pak wolken. Dat wolkendekentje zorgt ervoor dat de temperaturen tijdens de nacht niet ver kunnen dalen. We verwachten slechts enkele nachten met lichte vorst. Ondertussen komt er een krachtige depressie tot ontwikkeling over de oceaan en tijdens de tweede helft van de week slaagt die depressie erin om storingen over ons land te sturen. Er worden dan enkele dagen met regen verwacht. De koude lucht laat zich echter maar traag verdrijven, dus het duurt nog even eer de de lucht opwarmt. Uiteindelijk halen we in het weekend wel opnieuw hogere maxima.

Tijdens de tweede week van maandag 03/12/2018, tot en met zondag 09/12/2018, verlaten de depressies en storingen het grondgebied; in de plaats nestelt een uitloper van het Azorenhogedrukgebied zich over Nederland. Deze koepel van hogedruk houdt de storingen bij ons uit de buurt en tijdens deze week wordt er dan ook weinig of geen neerslag verwacht. De windrichting draait naar het zuiden en het begin van de meteorologische winter brengt ons dan ook temperaturen die toch weer 1 3 graden te hoog zijn voor de tijd van het jaar.

In de derde week van maandag 10/12/2018, tot en met zondag 16/12/2018, daalt de luchtdruk bij ons en we verliezen de bescherming van het Azorenhoog. Geregeld kunnen er dus lichte storingen doordringen tot in ons land waardoor er buien en regen verwacht wordt. De hoeveelheden zijn echter beperkt aangezien veel storingen wellicht in verzwakte vorm aankomen. De lucht komt hoofdzakelijk uit zuidwestelijke hoek en er worden maximumtemperaturen verwacht die in lijn liggen van het langjarig gemiddelde van ongeveer 6 graden. Tijdens de nacht is er kans op vorst bij een wolkenloze hemel. Het Europese weermodel komt met vorstkansen tussen 30 en 40 %.

In de laatste week van maandag 17/12/2018, tot en met zondag 23/12/2018, wordt er een groot drukverschil verwacht tussen de polen en de evenaar in de Atlantische oceaan. Dit is een sterke indicator voor een krachtige straalstroom. Nederland bevindt zich in het pad van deze straalstroom en er worden dus bij grote regelmaat depressies en storingen aangevoerd. Er wordt een vrij grote neerslaghoeveelheid verwacht tijdens het tweede deel van december. Door de aanvoer van gematigde zeelucht blijven de temperaturen ook schommelen rond het gemiddelde voor de tijd van het jaar.

Conclusie:
De mutsen en sjaals zijn bij iedereen ondertussen uit de kast gehaald en ook de komende week zullen ze van pas komen. Kille en grijze dagen vallen ons te beurt. Het winterse weer duurt echter niet meer lang, want vanaf het begin van de meteorologische winter draait de aanvoer naar het westen. Zachtere zeelucht doet de temperaturen opnieuw stijgen tot bovengemiddelde waarden. Tijdens de tweede helft van december lijkt er zelfs een onvervalste westcirculatie op gang te komen, dit weertype kan traditioneel even blijven hangen waardoor de kansen op een witte kerst nu toch eerder klein lijken. We wachten allemaal in spanning af wanneer de eerste echte inval van koning winter zich zal voordoen.Auteur: Reporter Creer datum: 1-12-2018 21:07:12
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 30/11/2018, geldig voor de periode tot en met zondag 30/12/2018.

Ondertussen is het weerbeeld in onze streken totaal veranderd. Kregen we de afgelopen weken nog meestal droog weer met soms flink wat zon en tijdens de nacht af en toe vriestemperaturen, nu staat de herfst helemaal klaar. Hogedrukgebieden hebben plaats gemaakt voor een westcirculatie, waarbij storingen en depressies in snelvaart het weerbeeld in onze regio zullen bepalen. De neerslagkansen nemen sterk toe en de wind is in belangrijke mate aanwezig. Op het vlak van de temperaturen, kennen we een forse stijging. Na de herfst komt de winter, zou die eigenlijk al in zicht zijn? Is er al enige aanwijzing op een witte Kerst? We nemen eens een kijkje in deze vierweekse experimentele verwachting.

Tijdens de eerste week van maandag 03/12/2018, tot en met zondag 09/12/2018, zien we in een strakke westelijke luchtstroming storingen en hun depressies in vlug tempo elkaar opvolgen. Regen en veel wind staan daarbij op het programma. De wind komt aan de grond meestal uit een zuidelijke of zuidwestelijke sector, waarbij er relatief zachte lucht wordt aangevoerd. De maxima, zowel als de minima zijn in deze week erg hoog voor de tijd van het jaar. Het kwik komt overdag meestal rond 10 graden te liggen en tijdens de nachten wordt het niet kouder dan een graad of 5. Op dinsdag kan een mobiele rug van hoge druk evenwel voor een droger intermezzo zorgen, al zijn er wel veel wolkenvelden. De andere dagen mogen we iedere dag wel een deel van de dag regen of buien verwachten. Ook tijdens het weekend houdt het zachte, wisselvallige en vrij winderige weer aan.

Tijdens de tweede week van maandag 10/12/2018, tot en met zondag 16/12/2018, kiest de wind voor een meer westelijke en iets minder zachte sector. Hierdoor komen de temperaturen een fractie lager uit, maar blijven wel nog steeds overdag en tijdens de nacht ruim positief. Maxima rond 8 graden zijn boven de normale verwachting en ook tijdens de nacht lijkt er geen vorst te komen. Hoewel in het begin van de week kan het kwik tijdens de nacht wel dalen tot een graad of 3. Mogelijk kan het zeer lokaal aan de grond wat vriezen, maar dat zal dan enkel in vorstgevoelige gebieden zijn. De westenwind is minder krachtig dan de week voordien, maar waait wel meestal matig. Nog steeds worden regenzones en buien in een sneltreinvaart aangevoerd. Op maandag lijken wel de meeste droge perioden voor te komen en laat de zon zich mogelijk ook wat zien. Op de andere dagen valt er meestal tussen 2 en 5 mm neerslag. Er zullen dus ook wel wat drogere perioden aanwezig zijn.

In de derde week van maandag 17/12/2018, tot en met zondag 23/12/2018, blijft de wind hoofdzakelijk uit de westhoek komen en kiest tijdelijk zelfs voor het zuidwesten. Het ziet er naar uit dat we onder invloed van de straalstroom blijven, waarbij storingen en depressies met de regelmaat van de klok over onze streken schuiven. De neerslagkansen blijven erg hoog in onze streken, tussen 60 en 80 procent. Daarbij komt het maandtotaal stilaan boven 100 mm uit en lijken we af te stevenen op de normale te verwachten neerslaghoeveelheden. Nu we voorbij de helft van december komen, zouden we stilaan ook lagere temperaturen verwachten. Echter, met de nog steeds zachte zeeluchtstromingen blijven de temperaturen ook deze week nog hoger dan de normale waarden liggen. Ook tijdens de nachten is er niet dadelijk een teken van vorst. Kortom deze derde week geeft nog steeds geen indicatie van winterweer en dat terwijl Kerstmis in rasse schreden dichterbij komt.

In de laatste week van maandag 24/12/2018, tot en met zondag 30/12/2018, kent de luchtstorming een afwijking naar het noordwesten om nadien gedurende enkele dagen zelfs even door te ruimen naar het zuidoosten. Hierbij kan wat minder zachte lucht tot onze streken doordringen. Dat lijkt zich echter net na Kerstmis te voltrekken en minder zacht wil nog niet zeggen dat het winterkoud wordt. Het kwik kan overdag nog steeds richting 7 of 8 graden uitkomen, wat overigens veel te warm is om winterse neerslag te mogen verwachten. Ook tijdens de nachten zijn er niet dadelijk echt koude temperaturen te verwachten. Geen vorst en geen winterse neerslag dus, maar wel neerslag. Hetzij onder de vorm van regen en buien. Het maandtotaal zal verder kunnen oplopen richting 120 mm en de neerslagkansen blijven erg hoog. Op het einde van deze vierde week en dan zijn we ook meteen naar het einde van het jaar aan het stevenen, kiest de wind voor het zuidwesten en lijkt de aangevoerde lucht erg zacht te worden met een stijging van de temperaturen als gevolg.

Conclusie:
Een dominante westcirculatie brengt aanhoudend zachte, maar gestoorde zeelucht over onze streken. Bovendien is er een strak windveld en zijn er geregeld windstoten, waar we nog niet zo vlug van verlost zullen geraken. Behoudens enkele dagen met mogelijk wat grondvorst, lijkt deze vierweekse experimentele verwachting nog geen indicatie van wintertoestanden te geven. Met deze aanhoudend relatief zachte tendens zal het op januari wachten zijn om wat winterweer te krijgen.


Auteur: Reporter Creer datum: 7-12-2018 18:40:48 Laatst gewijzigd: 7-12-2018 18:46:33
Wat doet het weer de rest van december ?

November 2018 werd de 8e droge maand van dit jaar, er viel gemiddeld over het land slechts circa 33 mm tegen een landelijk langjarig gemiddelde van 82 mm. Alleen januari, april en augustus waren natter dan gebruikelijk. De natte decemberstart lijkt dat patroon te verbreken. Het lijkt wel of de herfst nu pas is ingezet, terwijl de meteorologische winter al is begonnen. Houden we dit zachte en onstuimige weertype vast tot en met de feestdagen, of valt nou eindelijk die winter eens binnen?

Komende week trekt een uitloper van een hogedrukgebied boven de Azoren naar het noorden van Europa. De wind draait bij ons na het weekend tijdelijk van noordwest naar zuidoost. De aanvoer van actieve storingen wordt onderbroken en het blijft enkele dagen overwegend droog met geregeld zon. De koudere landlucht doet de temperaturen bovendien gevoelig dalen; dinsdag tot en met donderdag is het maximaal 4 tot 7 graden en dit zijn vrij normale temperaturen. Misschien blijft het donderdag zelfs wat kouder. Tijdens de nachten kan het tijdens opklaringen licht vriezen.

Vanaf vrijdag blaast een Atlantische depressie het noordelijke hogedrukgebied weg, de wind draait opnieuw naar het zuidwesten en er worden regengebieden aangevoerd. Mogelijk valt in de nacht naar vrijdag smeltende sneeuw die lokaal even blijft liggen. Daarna gaan de temperaturen omhoog. Het volgende weekend verloopt wisselvallig bij maxima van een graad of 8. Voorlopig is de winter nog nergens te bekennen!

Westelijke circulatie in de week vr kerst

Na het volgende weekend daalt de luchtdruk boven Nederland. Dit betekent dat er bij grote regelmaat depressies worden aangevoerd vanaf de Atlantische oceaan. Er komt een zogenaamde westcirculatie op gang. Dit is een sterke westelijke stroming waarin veel depressies worden aangevoerd. Warmte- en koufronten veroorzaken gedurende de week vr Kerstmis flink wat neerslag.

De middagtemperatuur ligt achter een koufront, dankzij relatief warme zeewater, rond of iets boven normaal met 5-8 graden. Achter een warmtefront kan het kwik zomaar stijgen tot in de dubbele cijfers. Dit kan ook in de nacht gebeuren. Vorst wordt niet of nauwelijks verwacht. Een lage luchtdruk betekent bovendien ook vaak een sterk windveld. Het weer krijgt dus opnieuw een herfstig karakter met regen, hoge temperaturen en veel wind.

Winterweer in de laatste week van december?

Veel mensen zijn benieuwd naar het weertype rond de kerstdagen. Wordt het een witte kerst? Deze details zijn nu nog niet te geven. Wel kan worden gekeken naar een voorkeur voor zacht of koud weer. Of naar een voorkeur voor droog of juist nat decemberweer.

Helaas voor de winterliefhebbers is er geen enkele indicatie voor een verandering in het huidige circulatiepatroon. De wind waait nog steeds uit westelijke tot zuidwestelijke richtingen en dat betekent een aanvoer van (vrij) zachte lucht. De kans op lage temperaturen beneden de norm bedraagt minder dan 30%. Het Europese weermodel komt slechts met een kans van 10-20% op lichte vorst in de nachten. De kans op cht winterweer met ijsdagen (maxima onder het vriespunt), is helaas nog wat kleiner (<10%). De kans op een witte kerst is dus klein. Wel mogen we een natte kerst verwachten, aangezien nog steeds regengebieden in de westelijke stroming meeliften. December wordt in het hele land een natte en zachte wintermaand.

Brengt 2019 dan verandering?

We starten we het nieuwe jaar met hetzelfde weertype. De weermodellen verwachten een aanhoudende westelijke aanvoer met regengebieden. Behalve regen en buien verwachten we ook temperaturen die vrij hoog zijn voor de tijd van het jaar; de maxima liggen waarschijnlijk tussen 3 en 8 graden. De kans op vorst neemt licht toe, afhankelijk van de bewolkingsgraad tijdens de nachten.

Conclusie: voorlopig geen winter!

Hoewel de winter voor meteorologen ondertussen is begonnen, lijkt het verwachte weerpatroon eerder op herfst. Na een week met vrij normale temperaturen komt een stevige westelijke circulatie op gang waarbij onstabiele en zachte zeelucht wordt aangevoerd. In de hele periode wordt 90 tot 110 mm neerslag verwacht, dit is maar liefst 10 tot 30 mm extra bovenop het langjarig gemiddelde. De natuur zal hier ongetwijfeld blij mee zijn, de winterliefhebbers onder ons allerminst. Niet getreurd! Januari en februari zijn traditioneel maanden waarbij er nog een stevige winterprik kan voorkomen. Daar moeten we het overigens in het ‘nieuwe klimaat’ mee doen. We wachten vol spanning af en volgende week breiden we de verwachting uit naar midden januari.

Door: Sam Hias en Jordi Huirne


Auteur: Reporter Creer datum: 14-12-2018 20:18:12

Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 14/12/2018, geldig voor de periode tot en met zondag 13/01/2019.

Zoals verwacht zijn de temperaturen sinds vorige week gedaald, uiteindelijk is het zelfs enkele dagen te koud voor de tijd van het jaar. Het is een winterse speldeprik na het uitzonderlijk zachte weer tijdens het begin van de maand. Het is van korte duur, want zondag voert een storing zachte lucht en neerslag aan. Komt de winter op lange termijn terug? We zoeken het uit in de vierweekse, experimentele verwachting.

Tijdens de eerste week van maandag 17/12/2018, tot en met zondag 23/12/2018, trekt een hoogtetrog geleidelijk vanuit het westen over West-Europa. De koude luchtaanvoer vanuit het noordoosten wordt afgesnoerd en in de plaats wordt er zachte lucht aangevoerd vanuit het zuidwesten. Een paar storingen kunnen ons uiteindelijk ook bereiken waardoor er gedurende 2 of 3 dagen wat regen verwacht wordt. Tussendoor blijft het ook vaak droog, maar door de vochtige zeelucht is de zon meestal verstopt achter een dik pak wolken. De temperaturen bedragen gemiddeld 7 graden in De Bilt, dat is een graadje te zacht voor de tijd van het jaar. Tijdens de nacht kan er alleen vorst optreden als de hemel wolkeloos blijft, maar die kans is klein. Vermoedelijk zijn de minimumtemperaturen rond 3 of 4 graden op de meeste plaatsen.

Tijdens de tweede week van maandag 24/12/2018, tot en met zondag 30/12/2018, blijven de depressies actief boven de Atlantische oceaan en de straalstroom houdt de westelijke circulatie op gang. Hoewel de winterkou niet veraf is, zullen de temperaturen wellicht te warm worden voor de tijd van het jaar. Storingen kunnen bovendien ongehinderd ons land bereiken waardoor er vaak neerslag verwacht wordt. Een grijze en natte kerst is dus waarschijnlijker dan een wit exemplaar. De kans op vorst tijdens de nacht bedraagt 30 40 % volgens het Europese weermodel.

In de derde week van maandag 31/12/2018, tot en met zondag 06/01/2019, wordt er een sterk hogedrukgebied opgebouwd boven Rusland en het hoge noorden, dit is een goede indicatie voor winterweer aangezien koude lucht met deze circulatie rond het hogedrukgebied (met de wijzers van de klok mee) kan afzakken richting het zuiden. Wel blijft de luchtdruk bij ons laag door de nabijheid van actieve depressies waardoor de aanvoer van de winterkou geblokkeerd wordt. De temperaturen blijven dus vrij normaal voor de tijd van het jaar. De kans op vorst neemt wel sterk toe in geval van heldere of licht bewolkte nachten.

In de laatste week van maandag 07/01/2019, tot en met zondag 14/01/2019, blijft het noordelijk hogedrukgebied standhouden, de erg koude landlucht ligt dus niet zo veraf. Het Europese weermodel komt echter nog met actieve depressies bij of boven het land, waardoor de echt koude lucht niet kan binnendringen. De temperaturen gaan toch dalen tot onder het langjarig gemiddelde en tijdens de nacht is er 50% kans op vorst.

Conclusie:

Na een korte winterse periode lijkt het vrij zachte weer zich volgende week te herstellen met de aanvoer van Atlantische storingen en gematigde zeelucht. De temperaturen stijgen en de feestdagen lijken zacht en nat te verlopen. Het goede nieuws is dat de verwachting onzeker is. Door een Russisch hogedrukgebied ligt de koude lucht namelijk niet veraf. Een lichte verandering in het stromingspatroon kan de weersverwachting tijdens het nieuwe jaar veranderen. Het wordt dus nog even afwachten!
Auteur: Reporter Creer datum: 22-12-2018 17:11:52
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 21/12/2018, geldig voor de periode tot en met zondag 13/01/2019.

Uitermate zachte luchtstromingen brachten het kwik op erg hoge waarden de afgelopen dagen. Helaas ging dat wel gepaard met een flinke plens hemelwater en een stevige wind. De winter lijkt ver weg te zijn en in de aanloop naar de Kerstdagen wordt de kans op sneeuw minimaal ingeschat. Het natte weer was toch wel welkom. Na de erg droge zomermaanden is er een watertekort ontstaan en dat zal deze winter toch bijgevuld moeten worden als we volgende zomer geen problemen willen krijgen in de land- en tuinbouw. December niet meegerekend, is er tot nu toe 608 mm neerslag gevallen, tegenover normaal 837 mm. Willen we de normale hoeveelheid bereiken, dan zal er tijdens de maand december toch minstens 200 mm hemelwater naar beneden moeten komen. De afgelopen dagen kregen we tussen 20 en 40 mm neerslag te verwerken. Gaan we in de volgende weken het tekort bijwerken of moeten we wachten op een erg natte januari en februari? We bekijken het in de vierweekse, experimentele verwachting.

Tijdens de eerste week van maandag 24/12/2018, tot en met zondag 30/12/2018, bouwt er een hogedrukgebied op over het Europese vasteland. De strakke zuidwestelijke luchtstroming die vochtige en zachte zeelucht naar onze streken aanvoert, wordt hierbij afgesnoerd en maakt plaats voor een meer continentale luchtstroming. Storingen die van over de Atlantische Oceaan de afgelopen dagen onze streken konden bereiken, worden geblokkeerd in hun westwaartse voortgang. De neerslagkansen nemen dus vanaf de Kerstdagen flink af en er staat droger weer op het programma. Bovendien is de aangevoerde lucht kouder en komt het kwik een stuk lager uit. Echter met 6 of 7 graden, wordt het niet voldoende koud om winterweer te krijgen. Een witte Kerst zit er al niet aan te komen, wat vrijwel niemand zal verwonderen. De zon krijgen we waarschijnlijk ook niet echt te zien. Immers de onderste lagen van de atmosfeer bevatten behoorlijk wat vocht, waardoor lage wolken en mist gemakkelijk kunnen ontstaan. Er is weinig wind en tijdens de nachten koelt het toch wel behoorlijk af bij minima rond 2 of 3 graden.

Tijdens de tweede week van maandag 31/12/2018, tot en met zondag 06/01/2018, domineert hoge luchtdruk aanhoudend het weerbeeld in onze streken. De lucht wordt bovendien wat droger, waarbij we toch enige hoop kunnen koesteren dat de zon zal doorbreken. Het kwik bereikt overdag meestal een graad of 8 en tijdens de nachten koelt het af tot een graad of 3. Op Oudjaarsavond lijkt vuurwerk wel goed mogelijk te zijn. Met droge condities en een geringe kans op mist, biedt de hemel een zeer goede achtergrond om het vuurwerk spektakel te kunnen waarnemen. De hele verdere week is er niet zo gek veel verandering in het weerbeeld. Het blijft droog met overdag wat zon en tijdens de nachten geregeld een sterrenhemel. Het kwik stagneert meestal op 6 of 7 graden. Op het einde van de week lijken de temperaturen dan toch in belangrijke mate te dalen. Overdag wordt het niet warmer dan een graad of 5 en tijdens de nacht is lichte vorst mogelijk. Het blijft vooralsnog overwegend droog.

In de derde week van maandag 07/01/2019, tot en met zondag 13/01/2019, lijkt het hogedrukgebied over onze streken stand te houden. Er wordt daarbij weinig neerslag verwacht en de temperaturen blijven in dezelfde grootorde. De maxima liggen meestal rond 4 of 5 graden, maar klimmen in het midden van de week tijdelijk tot 8 graden. Tijdens de nachten kan het wat vriezen, al zijn het geen extreem lage minima die verwacht worden. In het midden van de week nemen de neerslagkansen toe, maar met zachtere temperaturen, staat er geen winterse neerslag op het programma. Met andere woorden, als er neerslag valt, dan is het eerder regen dan sneeuw.

In de laatste week van maandag 14/01/2019, tot en met zondag 20/01/2019, zien we de temperaturen opnieuw een flinke duik nemen. Overdag halen we dan 3 of 4 graden en tijdens de nacht kan het gaan vriezen. Bovendien komt er tijdelijk wat meer neerslag voor, mogelijk is dit een indicatie voor een winterse verwachting. Zeker als we naar het eind van de week kijken. De maxima zijn slechts enkele graden positief en tijdens de nacht vriest het. Het is echter niet geheel duidelijk of er veel neerslag zal vallen, maar een winters prikje wordt alvast mogelijk.

Conclusie:

De neerslagtekorten die het afgelopen jaar zijn opgebouwd, worden vooralsnog niet volledig aangevuld. Door de hogedrukinvloed staat ons voor de langere termijn opnieuw droog weer te wachten. Bovendien krijgen we nog enkele weken behoorlijk zacht weer. Zo lijkt 2018 een erg droog jaar te gaan worden en vooral ook een bijzonder warm jaar. Op het einde van deze experimentele verwachting zijn er dan toch indicaties dat de winter om de hoek komt kijken. Het wordt nog wat kouder en af en toe trekt een storing voorbij. Mogelijk is het wel voldoende koud om dan enkele sneeuwvlokken te zien.

Auteur: Reporter Creer datum: 28-12-2018 19:41:09
Brengt januari eindelijk winterweer?

December 2018 verliep wisselvallig met erg zachte perioden afgewisseld met koudere perioden, niettemin bleef de temperatuur opnieuw ver boven het langjarig gemiddelde. Zo komt de gemiddelde temperatuur in De Bilt op circa 6,0 graden uit tegen 3,7 graden normaal. Tevens is dit de 8e te zachte december op rij. Laat Koning Winter zich komende maand wel zien?

Sinds 1901 was er alleen tussen 1983 en 1991 in De Bilt een langere periode met (zeer) zachte decembermaanden op rij, waarin de temperatuur boven de huidige norm van 3,7 graden uit kwam. Maar de winters van 1985, 1986 en 1987 brachten in de wintermaanden januari en februari genoeg winterkou, dus dat geeft nog steeds hoop.

Voor het eerst sinds augustus was een maand landelijk natter dan normaal, want december komt gemiddeld over het land op circa 97 mm tegen 80 mm normaal. In delen van Friesland viel zelfs meer dan 130 mm. Alleen in het zuiden van Zuid-Holland werd de 70 mm niet gehaald en was het aan de droge kant. De grote regenhoeveelheden zijn te wijten aan een sterke westelijke stroming die geregeld actieve regengebieden aanvoerde. Tijdens de feestdagen kwam er wel verandering op de weerkaarten dankzij een krachtig hogedrukgebied met de kern pal boven ons land. De kerstweek verliep droog met enkele koude nachten. Is dit een voorproefje van een koudere januarimaand?

Eerste week van januari start met krachtig hogedrukgebied
We starten de eerste januariweek met een hogedrukgebied, waarvan de kern ten zuidwesten van ons land ligt. Dankzij verzwakte storingen zit er nog wel veel vocht gevangen onder het hogedrukgebied waardoor het meestal grijs en mistig is tijdens de eerste helft van de week, bovendien valt er bij momenten wat motregen. De temperaturen zijn aanvankelijk nog hoog voor de tijd van het jaar, maar woensdag trekt er een koufront door het land. Vervolgens klaart het op met zonnige dagen en heldere nachten. Het wordt dan wel ook een stuk kouder bij maximumtemperaturen rond 3 of 4 graden vanaf donderdag. Tijdens de nacht gaat het bijna overal vriezen, lokaal matig. Het hogedrukgebied blijft wel krachtig genoeg om mogelijke neerslaggebieden op afstand te houden. Een enkele winterse bui is niet uitgesloten.

Verandering in de tweede januariweek?
In de tweede week van het nieuwe jaar zien we het een en ander veranderen in de weerkaarten. Een hoogtetrog komt geleidelijk in de plaats van het beschermende hogedrukgebied en we worden opnieuw kwetsbaar voor de verschillende Atlantische depressies die van west naar oost over het noordelijk halfrond trekken. Het gaat vaak regenen en de maximumtemperaturen klimmen tot 6 8 graden. Tijdens de nacht wordt er door de overvloedige bewolking ook (vrijwel) geen vorst verwacht.

Westcirculatie
De tweede helft van januari blijven de lagedrukgebieden erg actief in het noorden van de Atlantische oceaan. De straalstroom richt zich op West-Europa en er komt een westelijke circulatie op gang. Ook tijdens deze periode is de kans op winterweer daarom dus klein met windrichtingen die variren tussen noordwest en zuidwest. Er worden wel geen uitzonderlijk hoge temperaturen verwacht; de maximumtemperaturen liggen eerder rond de normale waarden voor de tijd van het jaar bij gemiddeld 4 6 graden en geregeld trekt er een regenzone over het land.

Gaat de laatste januariweek nog winterweer brengen?
Helaas voor de winterliefhebbers, krijgen we ook eind januari nog niet veel verandering in de weerkaarten. Het Europese weermodel voorziet nog steeds dat de depressieactiviteit hoog blijft in de Atlantische oceaan. Hogedrukgebieden krijgen de kans niet om te ontwikkelen en de hoofdwindrichting blijft westelijk. De temperaturen schommelen rond of boven het langjarig gemiddelde en door de vele depressies wordt er meer regen en wind verwacht dan normaal.

Conclusie: ook januari zacht en vrij nat
Na een natte en relatief zachte decembermaand lijkt het nieuwe jaar de trend verder te zetten. Een korte winterprik tijdens de nieuwjaarsdagen kan zich niet handhaven en dankzij de vele depressies en een actieve straalstroom komt er een westelijke circulatie op gang. De winter kort verder af en er ligt nog steeds geen lange, koude periode in het verschiet. Op basis van ECMWF kunnen winterliefhebbers dus ook de tweede wintermaand doorstrepen. Treur echter niet, want de onzekerheid in de verwachting op lange termijn is groot en februari is traditioneel een maand waarin er vaak een winterprik voorkomt. De winterverwachting gaf overigens afgelopen herfst al aan dat februari de beste papieren heeft wat betreft winterweer. We wachten af!

Sam Hias, Jordi Huirne

Auteur: Reporter Creer datum: 4-01-2019 17:30:30 Laatst gewijzigd: 4-01-2019 17:38:36
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 04/01/2019, geldig voor de periode tot en met zondag 03/02/2019.

De winter is ondertussen al halverwege, maar de liefhebbers van winterweer hebben nog niet veel kunnen zien van een winterseizoen. De eerste helft verliep voornamelijk zacht en vrij nat en de tijd om (flink) winterse toestanden te krijgen begint af te nemen. Klimatologisch gezien komt winterweer het vaakst voor in januari en februari met vooral in februari – soms – flinke kou… Om winterweer te krijgen in Nederland is het eigenlijk simpel. De oceaan moet buiten spel gezet worden. Immers, met overheersende zuidwestenwinden wordt relatief zachte lucht via zeewater aangevoerd. Deze zuidwestcirculatie moet stoppen, zodat de zachtere maritieme lucht afgesnoerd wordt en we koudere lucht vanuit het noorden of het noordoosten krijgen. Voor sneeuwval is een noordelijke wind het beste, immers deze lucht komt over de Noordzee en brengt ook voldoende vocht mee. Voor koud en droog vriesweer moet de lucht vanaf land komen, het oosten.

Wordt de westcirculatie de volgende weken afgesnoerd en gaat de winter dan eindelijk echt beginnen of houdt de (vrij) zachte tendens aan? We gaan het bekijken in deze vierweekse experimentele verwachting.

Tijdens de eerste week van maandag 07/01/2019, tot en met zondag 13/01/2019, wordt de invloed van een krachtig hogedrukgebied over de Britse Eilanden weg gevaagd door een actieve depressie die vanuit het noorden over ons streken schuift. De luchtmassa achter deze depressie is wat kouder, maar nog niet heel koud. Verloopt de eerste dag van de week somber en rustig met vooral veel wolken, dinsdag brengt de depressie regenwater met zich mee. Hierna volgen enkele dagen met droger weer met iets lagere temperaturen. In het begin van de week bereikt het kwik een graad of 8, in de tweede helft van de week wordt dat 5 of 6 graden. Kouder, maar nog niet koud genoeg om van winterweer te spreken. Tegen het weekend zijn het opnieuw wolken die het weerbeeld een sombere aanblik geven en een drupje motregen wordt weer mogelijk. Daarbij kan er ook mist optreden. Het weekend zelf verloopt grijs met vooral op zondag ook wat regen. De temperaturen komen dan weer iets hoger uit.

Tijdens de tweede week van maandag 14/01/2019, tot en met zondag 20/01/2019, kunnen lagedrukgebieden vanuit het noorden van de Atlantische Oceaan doorbreken naar onze streken. De aangevoerde lucht is daarbij ook weer iets kouder met maximumtemperaturen rond een graad of 5. Tijdens de nachten komen de temperaturen op het vriespunt uit, al lijkt het door het groot aandeel wolken nog niet tot vorst te komen. Echter, samen met de lage drukgebieden zijn er ook storingen die voor neerslag zorgen. Tijdens de dagperiode zijn de temperaturen relatief hoog en valt de neerslag meestal als regen. Storingen die tijdens de nachten overtrekken leveren dan winterse neerslag op. De winterse neerslag zal echter vooral als natte sneeuw, of regen en sneeuw gemengd vallen. Mogelijk kan er tijdens een nacht die net een tikkeltje kouder uitpakt, wat sneeuw vallen. Indicaties van een sneeuwtapijt dat noemenswaardig is, zijn waarschijnlijk niet aan de orde.

In de derde week van maandag 21/01/2019, tot en met zondag 27/01/2019, lijken de weermodellen toch een wat koudere oplossing te geven. Halverwege de week zouden de maximumtemperaturen rond of zelfs onder het vriespunt uitkomen en tijdens de nachten gaat het algemeen vriezen. Daarbij zien we nog steeds behoorlijk wat activiteit van depressies en storingen die richting ons land komen. De mogelijkheid voor sneeuwval wordt daarbij groter. De wind zou ook tijdelijk een meer noordoostelijke richting opzoeken, waarbij dus koude lucht wordt aangevoerd. In het weekend loopt de temperatuur dan weer op tot normale waarden en wordt het te zacht om nog de mogelijkheid van sneeuwval te krijgen. Tijdens de nachten wordt het kwik ook positief, al is dit slechts enkele graden. De kans op enkele winterse dagen is deze week behoorlijk.

In de laatste week van maandag 28/01/2019, tot en met zondag 03/02/2019, wordt het onzeker. Hoewel de gemiddelde berekeningen een voortzetting van kouder en dan ook droger weer voorzien, lijkt het operationele model voor een zachtere oplossing te gaan met veel neerslag. Dit terwijl de windrichtingen wel overeenkomen met een oostelijke tot zuidoostelijke richting. Het zal een beetje afwachten worden hoe de straalstroom komt te liggen.

Conclusie: Bijna halverwege de winter is het tot nu vooral vrij zacht/zacht geweest. De langere termijn geeft wel mogelijkheden voor enkele winterse dagen met kans op sneeuw en vorst. Hoe verder we in de toekomst proberen te kijken, des te onzekerder het weerbeeld wordt. Het kan aan het einde van de maand nog alle kanten op. In ieder geval is de kans vrij groot om toch wat winterweer te krijgen de komende weken.

Michel Nulens.

Auteur: Reporter Creer datum: 12-01-2019 18:59:02
Het wordt kouder
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 11/01/2019, geldig voor de periode tot en met zondag 10/02/2019.

Na een hele hoop praatjes over de polar vortex en een plotselinge stratosferische opwarming, zitten we nog steeds te wachten op echt winterweer. De eerste maand van 2019 verliep net zoals het einde van 2018: te warm en droog voor putje winter. Het was ook ver zoeken naar opbeurende zonnestraaltjes, aangezien de hoeveelheid zonneschijn slechts een derde was van wat we normaal verwachten tijdens de eerste decade van het jaar. Het komende weekend brengt weinig soelaas aangezien er nat, winderig en zacht weer wordt verwacht. Niet getreurd echter, want het grootste deel van meteorologische winter ligt nog voor ons en traditioneel zijn eind januari en begin februari gunstige tijden voor winterweer. In de vierweekse verwachting pluizen we de weermodellen uit op zoek naar een straaltje hoop op winterweer, zo niet tenminste een straaltje zon.

Tijdens de eerste week van maandag 14/01/2019, tot en met zondag 20/01/2019, houdt een uitloper van het Azorenhoog het aanvankelijk droog in Nederland. Dankzij de aanvoer van zachte zeelucht blijven de temperaturen echter hoog voor de tijd van het jaar. Tijdens de tweede helft van de week trekt het hogedrukgebied richting het westen tot in het midden van de Atlantische oceaan. De straalstroom neemt daarom een omweg langs het hoge noorden alvorens opnieuw af te buien richting ons land. Hierdoor wordt er gevoelig koudere lucht aangevoerd vanuit het noorden. De temperaturen dalen eindelijk nog eens tot onder het langjarig gemiddelde en ook tijdens de nacht is er kans op vorst in geval van wolkenloze luchten.

In de tweede week van maandag 21/01/2019, tot en met zondag 27/01/2019, kan koning winter zich eindelijk handhaven op de weerkaarten. Over het midden van de Atlantische oceaan is nog altijd een hogedrukrug aanwezig die de straalstroom naar het noorden duwt. In onze streken is de luchtdruk echter laag door actieve depressies die afzakken richting het zuiden. Deze depressies brengen enerzijds koude lucht met zich mee waardoor de gemiddelde maximumtemperaturen uiteindelijk niet hoger klimmen dan 2 of 3 graden. Anderzijds zorgt de onstabiele lucht en het pad over de zee voor grote neerslag kansen. De combinatie van koude lucht en vocht zorgt voor een grote kans op winterse neerslag. Deze week is er dus een aanzienlijke kans op de vorming van een sneeuwtapijtje. Tijdens de nacht is er 50 % kans dat de minima onder -2C duiken, in dit geval kan er dus ook een dun ijslaagje gevormd worden.

Tijdens de derde week van maandag 28/01/2019, tot en met zondag 03/02/2019, bouwt de uitloper van het Azorenhoog zich uit richting Scandinavi; deze uitbouw zorgt voor een typisch winters patroon op de weerkaarten. De wind draait naar het oosten tot noordoosten en er wordt ijskoude lucht aangevoerd vanuit het Europese continent. Er is 80 tot 90 % kans op temperaturen onder het langjarig gemiddelde volgens het Europese weermodel. Bovendien gaat het ’s nacht zo goed als zeker vriezen. Door de droge landlucht gaan de sneeuwkansen echter wel dalen.

In de laatste week van maandag 04/02/2019, tot en met zondag 10/02/2019, blijft de luchtdruk hoog in het noorden van Europa en deze situatie blokkeert het normale stromingspatroon in de atmosfeer. In plaats van westenwinden van over de zachte oceaan, wordt er koude landlucht aangevoerd vanuit Oost-Europa. De temperaturen liggen enkele graden onder het langjarige gemiddelde van ongeveer 6 graden. De neerslagkansen zijn meestal klein, maar het is niet uitgesloten dat een zuidelijke storing tijdelijk over het land kan stromen met een sneeuwlaagje als gevolg.Conclusie:

Na een erg zachte start van 2019 lijkt de winter nu echt de weerkaarten binnen te dringen. Dankzij goed geplaatste hogedrukgebieden wordt de aanvoer van zachte zeelucht afgesnoerd. In de plaats wordt er koudere, polaire lucht aangevoerd met zelfs aanzienlijke sneeuwkansen. Ook het begin van februari zet het koudere weer zich wellicht voort. Gaan we toch nog sneeuwmannen maken en schaatsen op natuurijs? De laatste weermodellen doen de hoop alleszins oplaaien.


Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier