Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Miranda
Creer datum:
27-07-2018 17:14:00
Weersverwachting komende 30 DAGEN
De verwachting van vorige week is behoorlijk bijgesteld !
Auteur: Miranda Creer datum: 27-07-2018 17:14:57
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 27/07/2018 , geldig voor de periode tot en met zondag 26/08/2018

We maken een uitzonderlijke zomer mee, het is al weken enorm droog, warm en zonnig. Gisteren (donderdag 26/07/2018) werd het absolute temperatuursrecord van 35.7 C in De Bilt zelfs gevenaard. Goed nieuws voor de zonliefhebber dus, maar de natuur en vele mensen beginnen stilaan toch te lijden onder het tropische weer. De grond en vegetatie is kurkdroog, bermbranden ontstaan elke dag en de groententuinen smeken om neerslag. Is er afkoeling en opluchting zichtbaar in de weerkaarten? Of blijft het zomerse weer aanhouden en stevenen we af op een recordzomer? We zoeken het uit in de experimentele vierweekse verwachting.

Tijdens de eerste week, van maandag 30/07 tot en met zondag 05/08, komt er tijdelijk verandering in de geblokkeerde situatie op de weerkaarten. Een grote depressie op de Atlantische Oceaan doet de wind draaien naar een zuidwestelijke richting. Er wordt dus iets koelere zeelucht aangevoerd waardoor de tropische maxima verdwijnen van de weerkaarten. De warme subtropische lucht laat zich echter niet zomaar verdrijven en we verwachten nog steeds hoge maxima boven de zomerse grens van 25 C. In de zuidwestelijke stroming zitten ook enkele verzwakte storingen verstopt en enkele regenbuitjes zijn dus niet uitgesloten. De hoeveelheden blijven echter beperkt waardoor de dorst van de natuur zeker niet gelest wordt. Tegen het einde van de week stijgt de luchtdruk en de wind draait naar het noordoosten. De koelere zeelucht verdwijnt en wordt vervangen door warme, droge landlucht. De kansen op tropische dagen nemen opnieuw toe.

De tweede week loopt van maandag 06/08 tot en met zondag 13/08. De trend van vorige week wordt doorgezet en de luchtdruk stijgt boven het noorden van de Atlantische Oceaan; ook bij ons zwaaien hogedrukgebieden de scepter. Storingen worden grotendeels op afstand gehouden en er worden dus geen grote regenhoeveelheden verwacht. De windrichting aan de oppervlakte draait naar het noorden, hoewel op grotere hoogte nog altijd warme subtropische lucht wordt aangevoerd. Door deze combinatie blijven de temperaturen steken op gemiddeld 25 graden.

Tijdens de derde week, van maandag 14/08 tot en met zondag 21/08, blijft de luchtdruk vrij hoog boven de Atlantische oceaan, maar over West-Europa gaat de luchtdruk eindelijk dalen. Storingen krijgen opnieuw meer kans om door te dringen en tijdens deze week wordt een normale hoeveelheid neerslag verwacht. De temperatuursverwachting wordt erg onzeker, maar de meeste modelruns voorspellen gematigdere temperaturen, net boven het langjarig gemiddelde. In Zuid-Europa wordt er meer neerslag dan normaal verwacht tijdens deze periode.

De vierde week loopt van maandag 22/08 tot en met zondag 29/08. Tijdens de laatste week van onze 30-daagse verwachting is de luchtdrukverdeling vrij normaal op de weerkaarten met depressies over de oceaan. Er is wel kans op een Scandinavisch hogedrukgebied waardoor de wind naar het noorden draait. Er wordt dus relatief koele zeelucht aangevoerd, maar niettemin blijven de temperaturen net te hoog voor de tijd van het jaar. Afwezigheid van hogedrukgebieden in onze regio laten wel toe dat enkele storingen kunnen doordringen. Daarmee verwachten we dus wel neerslagmomenten tijdens de laatste week van augustus.

Conclusie:

Na een lange periode met uitzonderlijk warm zomerweer lost de atmosferische blokkade deels op. Eindelijk wordt er wat meer gematigdere zeelucht aangevoerd met normalere temperaturen, maar omdat de warme subtropische lucht zich zover verspreid heeft naar het noorden, blijven de temperaturen toch nog te hoog voor de tijd van het jaar. De kansen op neerslag nemen licht toe, maar hogedrukgebieden zijn nooit veraf waardoor erg actieve storingen met veel regen niet kunnen voorkomen. Augustus lijkt voorlopig dus wat koeler te worden als juli, maar de nadruk blijft toch op warm en droog zomerweer.

Nieuwe verwachting op vrijdag 02/08/2018 , als eerste te beluisteren op onze weerlijn.

weer.nl 27-07-18Auteur: Reporter Creer datum: 3-08-2018 18:10:12 Laatst gewijzigd: 3-08-2018 18:14:00
.

Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 03/08/2018 , geldig voor de periode tot en met zondag 02/09/2018

Mensen beginnen zich af te vragen wanneer het einde in zicht is. Het watertekort en dus strikte maatregelen, de bermbranden, de verdorde natuur. We hebben het met zijn allen zowat gehad. Uiteraard hopen we met MeteoGroup mee op wat regen. Gaat het dan ook regenen? Sluitend kunnen we hierop uiteraard niet antwoorden, maar de kans op regen wordt vanaf de helft van de eerste week al een stuk groter. Of het geblokkeerde weerpatroon, dat we al we weken kennen, hiermee verbroken is, valt uiteraard nog even af te wachten. We doen alvast een serieuze poging om de weerkaarten van het Europese weermodel zo goed mogelijk te interpreteren.

Tijdens de eerste week, van maandag 06/08 tot en met zondag 12/08, komt er vanaf het midden van de week een serieuze afkoeling, wat we afleiden aan een plotselinge daling van de temperaturen op het 850hPa-vlak, ongeveer 1500 meter hoogte in de atmosfeer. De meeste berekeningen gaan hiervoor, waardoor de kans op een verfrissing ook vrij groot wordt. Over de hele periode zitten we in ons land nog met een sterke positieve temperatuursafwijking, dit mede door de eerste warme helft. Wat de neerslag betreft is het minder duidelijk wat er gaat gebeuren. De kans op neerslag wordt vanaf donderdag voor bijvoorbeeld De Bilt wel vrij hoog, 50 70%. Toch is de neerslaghoeveelheid moeilijk in te schatten, vooral als het over wat fellere buien gaat en dat zit wel in de verwachting. In de MOS-berekening voor het centrum van het land zit er toch zo’n 10 mm regen in tot en met zondag. Niet heel veel, maar alle beetjes helpen dezer dagen.

De tweede week loopt van maandag 13/08 tot en met zondag 19/08 zien we voor Nederland en ook voor grotere delen van West-Europa de negatieve neerslagafwijking geleidelijk kleiner worden. In de MOS-verwachting voor De Bilt zien we dat ook, waarbij lokale buien op het programma staan. Het geblokkeerde weerpatroon waar we al weken en maanden op zitten te kijken, lijkt echter niet degelijk doorbroken te worden. De luchtdruk blijft licht positief afwijken ten noorden van ons land, terwijl de luchtdruk boven de landen rond de Middellandse Zee steevast te laag blijft voor de tijd van het jaar. Dat betekent dat we ook de tweede week, afgezien van lokale buien, niet met structurele regenzones te maken krijgen. Het neerslagtekort blijft hierdoor erg groot. Ondanks dat de berekende maximale temperaturen van De Bilt op een normale waarde komt te liggen, rond 23 graden, geeft het ECMWF-model een nog steeds vrij grote positieve temperatuurafwijking tegenover de klimatologie, namelijk +1 tot +3 graden. De kans is dus groot dat die week vrij warm wordt.

Tijdens de derde week, van maandag 20/08 tot en met zondag 26/08, blijft de temperatuurafwijking voor ons land tussen +1 en +3 graden liggen. De luchtdrukafwijking boven Scandinavi wordt nog sterker positief, terwijl in zuidelijk Europa de luchtdruk steevast aan de lage kant blijft. Dat de buien wellicht grotendeels ons land niet zullen bereiken en vooral in Frankrijk zullen vallen, blijkt ook uit de neerslagafwijking. Die blijft 10 tot 30 mm lager dan we normaal mogelijk verwachten in deze periode van het jaar. Mogelijk zijn er wel lokale buien, al dan niet wolkbreuken, niet helemaal uit te sluiten, maar wellicht blijft het een erg plaatselijk verschijnsel.

De vierde week loopt van maandag 27/08 tot en met zondag 02/09. Tijdens de laatste week van onze 30-daagse verwachting lijkt het geblokkeerde weerpatroon stilaan doorbroken te worden. De sterke luchtdrukafwijking is niet meer terug te vinden op de weerkaart en de neerslagverwachting lijkt binnen de normalen te zullen vallen. Dat is dus alvast goed nieuws, al zal er nog veel moeten vallen, vooraleer de natuur opnieuw kan herademen. Bovendien lijkt de temperatuurafwijking voor een groot deel van West-Europa, dus ook onze regio, nog steeds sterk positief uit te pakken.

Conclusie:

Voorlopig wijst alles erop dat we de komende weken met een geblokkeerde weersituatie te maken zullen houden, hoewel er wel een paar buitjes kunnen vallen tijdens de eerste week. De weken daarna zijn neerslagkansen alweer kleiner en zit er niet veel neerslaghoeveelheid in de verwachting. Het blijft daarbij ook aan de warme kant. Tegen het einde van de verwachting, tegen het einde van de maand, lijkt de blokkering op te zullen geheven worden. Met een westelijke stroming zullen er dan wellicht opnieuw regenzones onze kant opgedreven worden.

Nieuwe verwachting op vrijdag 10/08/2018 , als eerste te beluisteren op onze weerlijn, 0900-9725
Auteur: Reporter Creer datum: 10-08-2018 19:07:23
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 10/08/2018 , geldig voor de periode tot en met zondag 09/09/2018

De langdurige hoogzomerse warmte (en hitte) is ondertussen al even verdreven. Ondertussen komt er een nieuwe warmere periode aan, zonder grote uitschieters.

De droogte is momenteel erger dan de extreemdroge zomer 1976, maar volgens de verwachting wordt dit tekort niet meer veel groter en blijft het schommelen rond een tekort van 300 millimeter. Echt kletsnat wordt het wellicht niet, maar van een aanhoudende droogte kunnen we niet meer spreken als we een blik op de weerkaarten werpen. Vooral de kustgebieden zullen vanaf de laatste week van deze augustusmaand wat meer nattigheid zien door het vrij warme Noordzeewater.

Tijdens de eerste week, van maandag 13/08 tot en met zondag 19/08, gaat er vooral tijdens het begin van de week neerslag van betekenis vallen. Daarna stabiliseert de atmosfeer opnieuw met de opbouw van het hogedrukgebied boven Frankrijk. Tegen het einde van de week zien we een trog onze kant uitkomen waarbij de kans op neerslag opnieuw toeneemt. De totale neerslag die we normaal mogen verwachten, zit dan ook op de norm. Boven Frankrijk zit er een grote afwijking in de neerslag met mogelijk stevige hoosbuien, vooral in het zuiden. Bij ons zit dat er niet in.

Het epicentrum van de droogte en de warmte zit overigens nog steeds over het centrale deel van Europa. In ons land is de temperatuurafwijking wel nog steeds enkele graden. Vooral op woensdag en donderdag kan het opnieuw zomers warm worden.

De tweede week loopt van maandag 20/08 tot en met zondag 26/08. Het blijft warm boven het centrum van Europa en boven Scandinavi. In Nederland is de afwijking nog steeds positief, maar wordt wel kleiner. Wel is het opvallend dat het opnieuw wat droger wordt. Er wordt vooral een tekort berekend in het noorden en in de kustgebieden. Elders is het tekort te verwaarlozen of anders gezegd; valt de neerslagverwachting binnen de norm. Vrij nat wordt het in de landen rond de Middellandse zee, met name het noordoosten van Spanje, de Franse zuidkust en het grootste deel van Itali. Niet vreemd, gezien de luchtdruk in het zuiden van Europa een stuk lager wordt dan de norm. Voor De Bilt betekent het dus dat het kwik meestal tussen 22 en 25 graden zal liggen en dat het meestal droog zal zijn, met een kleine kans op een bui (tussen 20 en 40%).

De derde week, van maandag 27/08 tot en met zondag 02/09. De laatste week van de zomermaand augustus lijkt vrij normaal te zullen verlopen, zonder opvallende afwijking. Althans, voor het grootste deel van het land, want boven de kustgebieden verwacht het ECMWF model toch wat meer neerslag dan de norm. Niet verwonderlijk, want rond deze tijd van het jaar is het zeewater het warmst en worden er, wanneer er wat koelere lucht wordt aangevoerd, gemakkelijk buien gevormd boven de Noordzee. Bovendien was de zomer erg warm, waardoor het zeewater een stuk warmer is dan de norm (tussen 21 en 23 graden nu, tegenover 18 19 graden normaal). Dat zorgt uiteraard voor een grotere onstabiliteit en dus meer buien, met name voor de kustgebieden.

De vierde week loopt van maandag 03/09 tot en met zondag 09/09. Dit wordt een vrij normale week zonder uitspattingen. Alleen zit de temperatuur nog steeds boven het langjarige gemiddelde. Ook opvallend is dat de luchtdruk boven de Britse Eilanden, Frankrijk en Spanje opnieuw hoger wordt. Hierdoor is er nog steeds sprake van een geblokkeerde situatie, zij het minder uitgesproken dan de afgelopen maanden. De kans dat september wat voortborduurt op de ondertussen uitzonderlijke zomer, is wel vrij groot.

Conclusie
Vooral de kustgebieden zullen kunnen profiteren van wat meer nattigheid door de Noordzeebuitjes. De temperatuur van de maand augustus zal wellicht hoger dan normaal uitkomen, maar de afwijking zal lang niet zo groot zijn als de julimaand. Ook zal de maand wellicht aan de droge kant verlopen. Verder valt het wel op dat er tijdens de eerste week van september opnieuw een uitloper van het hogedrukgebied van de Azoren komt opzetten, waardoor de kans groot wordt dat ook september vrij droog zal verlopen.

Nieuwe verwachting op vrijdag 17/08/2018 , als eerste te beluisteren op onze weerlijn, 0900-9725.


Auteur: Reporter Creer datum: 17-08-2018 20:24:38
Dit is de vierweekse verwachting, opgesteld op vrijdag 17 augustus en geldig van maandag 20/08/2018 tot en met zondag 16/09/2018

Het lijkt erop dat de grote hitte van eerder deze zomer, ook volgende week niet meer terugkomt. Gematigd zomerweer heeft wel een grote kans op slagen, mits we de nodige buien erbij nemen. We hadden in een vorig bericht gezegd dat er van een echte blokkade geen sprake meer was en dat er een, zij het nog wat stroeve, westcirculatie op gang gekomen is. Dat stroeve karakter uit zich ook in de vrij droge eerst weken in onze vierweekse verwachting.

Tijdens de eerste week, van maandag 20/08 tot en met zondag 26/08, valt de drukstijging op boven de Britse Eilanden. Laat dat nu de doorgang wezen voor de meeste regenzones. De deur gaat dus voor een tijdje opnieuw grotendeels dicht tijdens de volgende week. Voor De Bilt lijkt de neerslagteller grotendeels op nul te zullen blijven staan. Dat geldt overigens voor het grootste deel van het land. Toch lijken de kustregio’s op een vrij normale neerslagwaarde te komen. Daar zullen wellicht buitjes van de Noordzee even het land op kunnen met het nodige hemelwater. Het blijft in onze gebieden aan de warme kant, maar de grootste temperatuurafwijkingen zullen zich wat meer naar het oosten voordoen.

De zomerse warmte in Nederland zal vooral tot en met donderdag duren. Vrijdag en het weekend vertonen de EPS-waarden flink lagere temperaturen. Vele berekeningen duiken dan zelfs onder 20 graden. De neerslagkansen nemen dan ook aanzienlijk toe.

De tweede week, lopend van maandag 27/08 tot en met zondag 02/09, blijft het warm boven een groot deel van Europa en boven Scandinavi, waar zich ook nog steeds de droogte manifesteert. Nederland heeft nog vooral een positieve temperatuurafwijking in het oosten. In het westen is de temperatuur dichter bij de norm. Ook lijkt het op vele plaatsen normaal te zullen zomeren met hogere neerslagkansen. De controlerun van het ECMWF zit echter nog steeds aan de tamelijk droge kant, maar die optie zit echter wel onderin in de pluimverwachting. Nogal wat leden zien toch ruimte voor het nodige hemelwater. Erg nat is het dan weer in Itali en op de Balkan. Ook het westelijke deel van Scandinavi krijgt een kletsnatte week. Het hogedrukgebied zit dan ook vooral boven Finland, waardoor storingen dan gemakkelijker het westen van Noorwegen kunnen bereiken.

De derde week, van maandag 03/09 tot en met zondag 09/09: de eerste week van de herfstmaand lijkt weinig opwindens in petto te hebben. Neerslagverwachtingen zijn vrij normaal met mogelijk een lichte afwijking richting droger weer. De temperaturen zitten nog steeds te hoog voor de tijd van het jaar. Dat na een snikhete zomer, waarvan de restanten blijkbaar niet echt van wijken willen weten. Het kan dus gemakkelijk zo maar eventjes gaan nazomeren met maximale temperaturen die ruim boven 20 graden zullen uitkomen. Het zuiden van het land kan zelfs nog vlot een 25 graden halen. De neerslag zal vooral uit buien vallen, regenzones zitten er wellicht nog niet in. Daarvoor is de luchtdruk ten noorden van ons land nog steeds te hoog. Dat hadden we bij onze vorige verwachting voor deze periode ook al in de smiezen. Regenzones zullen wellicht meer naar het zuiden uitwijken, zoals ook in de positieve neerslagverwachting voor de landen rond de Middellandse Zee, met name dan weer Itali.

De vierde week loopt van maandag 10/09 tot en met zondag 16/09: Dan wordt de luchtdrukverwachting boven het gebied van de Azoren aan de lage kant, terwijl rond IJsland de luchtdruk net een tikkeltje hoger lijkt te zullen zijn. Dat wijst dus op een negatieve NAO, wat vaak een blokkade voor regenzones betekent. Regenzones en stormdepressies zullen hun slag dus waarschijnlijk nog niet slaan tijdens die week en de kansen op een nazomer zijn dus aan de hoge kant. De temperatuurafwijking is voor onze gebieden dan ook weer wat groter naar boven toe. De neerslagverwachting is echter wel aan de normale kant, wat dus wellicht ook wijst op de kans op een paar buien. Landen rond de westelijke Middellandse Zee zien opnieuw meer regenwater dan gebruikelijk, zoals dat al maanden het geval is.


Conclusie:
Augustus zet zijn laatste twee weken in en doet dat zonder grote warmte. Wel lijkt het opnieuw wat droger te zullen worden. Ook zet die droogte, gezien de negatieve NAO-verwachting, zich tijdens de eerste weken van september voort; droog weer en hogere temperaturen dan de norm.

Nieuwe verwachting op vrijdag 24/08/2018 , als eerste te beluisteren op onze weerlijn.
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier