Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Miranda
Creer datum:
27-07-2018 17:14:00
Weersverwachting komende 30 DAGEN
De verwachting van vorige week is behoorlijk bijgesteld !
Auteur: Miranda Creer datum: 27-07-2018 17:14:57
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 27/07/2018 , geldig voor de periode tot en met zondag 26/08/2018

We maken een uitzonderlijke zomer mee, het is al weken enorm droog, warm en zonnig. Gisteren (donderdag 26/07/2018) werd het absolute temperatuursrecord van 35.7 C in De Bilt zelfs gevenaard. Goed nieuws voor de zonliefhebber dus, maar de natuur en vele mensen beginnen stilaan toch te lijden onder het tropische weer. De grond en vegetatie is kurkdroog, bermbranden ontstaan elke dag en de groententuinen smeken om neerslag. Is er afkoeling en opluchting zichtbaar in de weerkaarten? Of blijft het zomerse weer aanhouden en stevenen we af op een recordzomer? We zoeken het uit in de experimentele vierweekse verwachting.

Tijdens de eerste week, van maandag 30/07 tot en met zondag 05/08, komt er tijdelijk verandering in de geblokkeerde situatie op de weerkaarten. Een grote depressie op de Atlantische Oceaan doet de wind draaien naar een zuidwestelijke richting. Er wordt dus iets koelere zeelucht aangevoerd waardoor de tropische maxima verdwijnen van de weerkaarten. De warme subtropische lucht laat zich echter niet zomaar verdrijven en we verwachten nog steeds hoge maxima boven de zomerse grens van 25 C. In de zuidwestelijke stroming zitten ook enkele verzwakte storingen verstopt en enkele regenbuitjes zijn dus niet uitgesloten. De hoeveelheden blijven echter beperkt waardoor de dorst van de natuur zeker niet gelest wordt. Tegen het einde van de week stijgt de luchtdruk en de wind draait naar het noordoosten. De koelere zeelucht verdwijnt en wordt vervangen door warme, droge landlucht. De kansen op tropische dagen nemen opnieuw toe.

De tweede week loopt van maandag 06/08 tot en met zondag 13/08. De trend van vorige week wordt doorgezet en de luchtdruk stijgt boven het noorden van de Atlantische Oceaan; ook bij ons zwaaien hogedrukgebieden de scepter. Storingen worden grotendeels op afstand gehouden en er worden dus geen grote regenhoeveelheden verwacht. De windrichting aan de oppervlakte draait naar het noorden, hoewel op grotere hoogte nog altijd warme subtropische lucht wordt aangevoerd. Door deze combinatie blijven de temperaturen steken op gemiddeld 25 graden.

Tijdens de derde week, van maandag 14/08 tot en met zondag 21/08, blijft de luchtdruk vrij hoog boven de Atlantische oceaan, maar over West-Europa gaat de luchtdruk eindelijk dalen. Storingen krijgen opnieuw meer kans om door te dringen en tijdens deze week wordt een normale hoeveelheid neerslag verwacht. De temperatuursverwachting wordt erg onzeker, maar de meeste modelruns voorspellen gematigdere temperaturen, net boven het langjarig gemiddelde. In Zuid-Europa wordt er meer neerslag dan normaal verwacht tijdens deze periode.

De vierde week loopt van maandag 22/08 tot en met zondag 29/08. Tijdens de laatste week van onze 30-daagse verwachting is de luchtdrukverdeling vrij normaal op de weerkaarten met depressies over de oceaan. Er is wel kans op een Scandinavisch hogedrukgebied waardoor de wind naar het noorden draait. Er wordt dus relatief koele zeelucht aangevoerd, maar niettemin blijven de temperaturen net te hoog voor de tijd van het jaar. Afwezigheid van hogedrukgebieden in onze regio laten wel toe dat enkele storingen kunnen doordringen. Daarmee verwachten we dus wel neerslagmomenten tijdens de laatste week van augustus.

Conclusie:

Na een lange periode met uitzonderlijk warm zomerweer lost de atmosferische blokkade deels op. Eindelijk wordt er wat meer gematigdere zeelucht aangevoerd met normalere temperaturen, maar omdat de warme subtropische lucht zich zover verspreid heeft naar het noorden, blijven de temperaturen toch nog te hoog voor de tijd van het jaar. De kansen op neerslag nemen licht toe, maar hogedrukgebieden zijn nooit veraf waardoor erg actieve storingen met veel regen niet kunnen voorkomen. Augustus lijkt voorlopig dus wat koeler te worden als juli, maar de nadruk blijft toch op warm en droog zomerweer.

Nieuwe verwachting op vrijdag 02/08/2018 , als eerste te beluisteren op onze weerlijn.

weer.nl 27-07-18Auteur: Reporter Creer datum: 3-08-2018 18:10:12 Laatst gewijzigd: 3-08-2018 18:14:00
.

Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 03/08/2018 , geldig voor de periode tot en met zondag 02/09/2018

Mensen beginnen zich af te vragen wanneer het einde in zicht is. Het watertekort en dus strikte maatregelen, de bermbranden, de verdorde natuur. We hebben het met zijn allen zowat gehad. Uiteraard hopen we met MeteoGroup mee op wat regen. Gaat het dan ook regenen? Sluitend kunnen we hierop uiteraard niet antwoorden, maar de kans op regen wordt vanaf de helft van de eerste week al een stuk groter. Of het geblokkeerde weerpatroon, dat we al we weken kennen, hiermee verbroken is, valt uiteraard nog even af te wachten. We doen alvast een serieuze poging om de weerkaarten van het Europese weermodel zo goed mogelijk te interpreteren.

Tijdens de eerste week, van maandag 06/08 tot en met zondag 12/08, komt er vanaf het midden van de week een serieuze afkoeling, wat we afleiden aan een plotselinge daling van de temperaturen op het 850hPa-vlak, ongeveer 1500 meter hoogte in de atmosfeer. De meeste berekeningen gaan hiervoor, waardoor de kans op een verfrissing ook vrij groot wordt. Over de hele periode zitten we in ons land nog met een sterke positieve temperatuursafwijking, dit mede door de eerste warme helft. Wat de neerslag betreft is het minder duidelijk wat er gaat gebeuren. De kans op neerslag wordt vanaf donderdag voor bijvoorbeeld De Bilt wel vrij hoog, 50 70%. Toch is de neerslaghoeveelheid moeilijk in te schatten, vooral als het over wat fellere buien gaat en dat zit wel in de verwachting. In de MOS-berekening voor het centrum van het land zit er toch zo’n 10 mm regen in tot en met zondag. Niet heel veel, maar alle beetjes helpen dezer dagen.

De tweede week loopt van maandag 13/08 tot en met zondag 19/08 zien we voor Nederland en ook voor grotere delen van West-Europa de negatieve neerslagafwijking geleidelijk kleiner worden. In de MOS-verwachting voor De Bilt zien we dat ook, waarbij lokale buien op het programma staan. Het geblokkeerde weerpatroon waar we al weken en maanden op zitten te kijken, lijkt echter niet degelijk doorbroken te worden. De luchtdruk blijft licht positief afwijken ten noorden van ons land, terwijl de luchtdruk boven de landen rond de Middellandse Zee steevast te laag blijft voor de tijd van het jaar. Dat betekent dat we ook de tweede week, afgezien van lokale buien, niet met structurele regenzones te maken krijgen. Het neerslagtekort blijft hierdoor erg groot. Ondanks dat de berekende maximale temperaturen van De Bilt op een normale waarde komt te liggen, rond 23 graden, geeft het ECMWF-model een nog steeds vrij grote positieve temperatuurafwijking tegenover de klimatologie, namelijk +1 tot +3 graden. De kans is dus groot dat die week vrij warm wordt.

Tijdens de derde week, van maandag 20/08 tot en met zondag 26/08, blijft de temperatuurafwijking voor ons land tussen +1 en +3 graden liggen. De luchtdrukafwijking boven Scandinavi wordt nog sterker positief, terwijl in zuidelijk Europa de luchtdruk steevast aan de lage kant blijft. Dat de buien wellicht grotendeels ons land niet zullen bereiken en vooral in Frankrijk zullen vallen, blijkt ook uit de neerslagafwijking. Die blijft 10 tot 30 mm lager dan we normaal mogelijk verwachten in deze periode van het jaar. Mogelijk zijn er wel lokale buien, al dan niet wolkbreuken, niet helemaal uit te sluiten, maar wellicht blijft het een erg plaatselijk verschijnsel.

De vierde week loopt van maandag 27/08 tot en met zondag 02/09. Tijdens de laatste week van onze 30-daagse verwachting lijkt het geblokkeerde weerpatroon stilaan doorbroken te worden. De sterke luchtdrukafwijking is niet meer terug te vinden op de weerkaart en de neerslagverwachting lijkt binnen de normalen te zullen vallen. Dat is dus alvast goed nieuws, al zal er nog veel moeten vallen, vooraleer de natuur opnieuw kan herademen. Bovendien lijkt de temperatuurafwijking voor een groot deel van West-Europa, dus ook onze regio, nog steeds sterk positief uit te pakken.

Conclusie:

Voorlopig wijst alles erop dat we de komende weken met een geblokkeerde weersituatie te maken zullen houden, hoewel er wel een paar buitjes kunnen vallen tijdens de eerste week. De weken daarna zijn neerslagkansen alweer kleiner en zit er niet veel neerslaghoeveelheid in de verwachting. Het blijft daarbij ook aan de warme kant. Tegen het einde van de verwachting, tegen het einde van de maand, lijkt de blokkering op te zullen geheven worden. Met een westelijke stroming zullen er dan wellicht opnieuw regenzones onze kant opgedreven worden.

Nieuwe verwachting op vrijdag 10/08/2018 , als eerste te beluisteren op onze weerlijn, 0900-9725
Auteur: Reporter Creer datum: 10-08-2018 19:07:23
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 10/08/2018 , geldig voor de periode tot en met zondag 09/09/2018

De langdurige hoogzomerse warmte (en hitte) is ondertussen al even verdreven. Ondertussen komt er een nieuwe warmere periode aan, zonder grote uitschieters.

De droogte is momenteel erger dan de extreemdroge zomer 1976, maar volgens de verwachting wordt dit tekort niet meer veel groter en blijft het schommelen rond een tekort van 300 millimeter. Echt kletsnat wordt het wellicht niet, maar van een aanhoudende droogte kunnen we niet meer spreken als we een blik op de weerkaarten werpen. Vooral de kustgebieden zullen vanaf de laatste week van deze augustusmaand wat meer nattigheid zien door het vrij warme Noordzeewater.

Tijdens de eerste week, van maandag 13/08 tot en met zondag 19/08, gaat er vooral tijdens het begin van de week neerslag van betekenis vallen. Daarna stabiliseert de atmosfeer opnieuw met de opbouw van het hogedrukgebied boven Frankrijk. Tegen het einde van de week zien we een trog onze kant uitkomen waarbij de kans op neerslag opnieuw toeneemt. De totale neerslag die we normaal mogen verwachten, zit dan ook op de norm. Boven Frankrijk zit er een grote afwijking in de neerslag met mogelijk stevige hoosbuien, vooral in het zuiden. Bij ons zit dat er niet in.

Het epicentrum van de droogte en de warmte zit overigens nog steeds over het centrale deel van Europa. In ons land is de temperatuurafwijking wel nog steeds enkele graden. Vooral op woensdag en donderdag kan het opnieuw zomers warm worden.

De tweede week loopt van maandag 20/08 tot en met zondag 26/08. Het blijft warm boven het centrum van Europa en boven Scandinavi. In Nederland is de afwijking nog steeds positief, maar wordt wel kleiner. Wel is het opvallend dat het opnieuw wat droger wordt. Er wordt vooral een tekort berekend in het noorden en in de kustgebieden. Elders is het tekort te verwaarlozen of anders gezegd; valt de neerslagverwachting binnen de norm. Vrij nat wordt het in de landen rond de Middellandse zee, met name het noordoosten van Spanje, de Franse zuidkust en het grootste deel van Itali. Niet vreemd, gezien de luchtdruk in het zuiden van Europa een stuk lager wordt dan de norm. Voor De Bilt betekent het dus dat het kwik meestal tussen 22 en 25 graden zal liggen en dat het meestal droog zal zijn, met een kleine kans op een bui (tussen 20 en 40%).

De derde week, van maandag 27/08 tot en met zondag 02/09. De laatste week van de zomermaand augustus lijkt vrij normaal te zullen verlopen, zonder opvallende afwijking. Althans, voor het grootste deel van het land, want boven de kustgebieden verwacht het ECMWF model toch wat meer neerslag dan de norm. Niet verwonderlijk, want rond deze tijd van het jaar is het zeewater het warmst en worden er, wanneer er wat koelere lucht wordt aangevoerd, gemakkelijk buien gevormd boven de Noordzee. Bovendien was de zomer erg warm, waardoor het zeewater een stuk warmer is dan de norm (tussen 21 en 23 graden nu, tegenover 18 19 graden normaal). Dat zorgt uiteraard voor een grotere onstabiliteit en dus meer buien, met name voor de kustgebieden.

De vierde week loopt van maandag 03/09 tot en met zondag 09/09. Dit wordt een vrij normale week zonder uitspattingen. Alleen zit de temperatuur nog steeds boven het langjarige gemiddelde. Ook opvallend is dat de luchtdruk boven de Britse Eilanden, Frankrijk en Spanje opnieuw hoger wordt. Hierdoor is er nog steeds sprake van een geblokkeerde situatie, zij het minder uitgesproken dan de afgelopen maanden. De kans dat september wat voortborduurt op de ondertussen uitzonderlijke zomer, is wel vrij groot.

Conclusie
Vooral de kustgebieden zullen kunnen profiteren van wat meer nattigheid door de Noordzeebuitjes. De temperatuur van de maand augustus zal wellicht hoger dan normaal uitkomen, maar de afwijking zal lang niet zo groot zijn als de julimaand. Ook zal de maand wellicht aan de droge kant verlopen. Verder valt het wel op dat er tijdens de eerste week van september opnieuw een uitloper van het hogedrukgebied van de Azoren komt opzetten, waardoor de kans groot wordt dat ook september vrij droog zal verlopen.

Nieuwe verwachting op vrijdag 17/08/2018 , als eerste te beluisteren op onze weerlijn, 0900-9725.


Auteur: Reporter Creer datum: 17-08-2018 20:24:38
Dit is de vierweekse verwachting, opgesteld op vrijdag 17 augustus en geldig van maandag 20/08/2018 tot en met zondag 16/09/2018

Het lijkt erop dat de grote hitte van eerder deze zomer, ook volgende week niet meer terugkomt. Gematigd zomerweer heeft wel een grote kans op slagen, mits we de nodige buien erbij nemen. We hadden in een vorig bericht gezegd dat er van een echte blokkade geen sprake meer was en dat er een, zij het nog wat stroeve, westcirculatie op gang gekomen is. Dat stroeve karakter uit zich ook in de vrij droge eerst weken in onze vierweekse verwachting.

Tijdens de eerste week, van maandag 20/08 tot en met zondag 26/08, valt de drukstijging op boven de Britse Eilanden. Laat dat nu de doorgang wezen voor de meeste regenzones. De deur gaat dus voor een tijdje opnieuw grotendeels dicht tijdens de volgende week. Voor De Bilt lijkt de neerslagteller grotendeels op nul te zullen blijven staan. Dat geldt overigens voor het grootste deel van het land. Toch lijken de kustregio’s op een vrij normale neerslagwaarde te komen. Daar zullen wellicht buitjes van de Noordzee even het land op kunnen met het nodige hemelwater. Het blijft in onze gebieden aan de warme kant, maar de grootste temperatuurafwijkingen zullen zich wat meer naar het oosten voordoen.

De zomerse warmte in Nederland zal vooral tot en met donderdag duren. Vrijdag en het weekend vertonen de EPS-waarden flink lagere temperaturen. Vele berekeningen duiken dan zelfs onder 20 graden. De neerslagkansen nemen dan ook aanzienlijk toe.

De tweede week, lopend van maandag 27/08 tot en met zondag 02/09, blijft het warm boven een groot deel van Europa en boven Scandinavi, waar zich ook nog steeds de droogte manifesteert. Nederland heeft nog vooral een positieve temperatuurafwijking in het oosten. In het westen is de temperatuur dichter bij de norm. Ook lijkt het op vele plaatsen normaal te zullen zomeren met hogere neerslagkansen. De controlerun van het ECMWF zit echter nog steeds aan de tamelijk droge kant, maar die optie zit echter wel onderin in de pluimverwachting. Nogal wat leden zien toch ruimte voor het nodige hemelwater. Erg nat is het dan weer in Itali en op de Balkan. Ook het westelijke deel van Scandinavi krijgt een kletsnatte week. Het hogedrukgebied zit dan ook vooral boven Finland, waardoor storingen dan gemakkelijker het westen van Noorwegen kunnen bereiken.

De derde week, van maandag 03/09 tot en met zondag 09/09: de eerste week van de herfstmaand lijkt weinig opwindens in petto te hebben. Neerslagverwachtingen zijn vrij normaal met mogelijk een lichte afwijking richting droger weer. De temperaturen zitten nog steeds te hoog voor de tijd van het jaar. Dat na een snikhete zomer, waarvan de restanten blijkbaar niet echt van wijken willen weten. Het kan dus gemakkelijk zo maar eventjes gaan nazomeren met maximale temperaturen die ruim boven 20 graden zullen uitkomen. Het zuiden van het land kan zelfs nog vlot een 25 graden halen. De neerslag zal vooral uit buien vallen, regenzones zitten er wellicht nog niet in. Daarvoor is de luchtdruk ten noorden van ons land nog steeds te hoog. Dat hadden we bij onze vorige verwachting voor deze periode ook al in de smiezen. Regenzones zullen wellicht meer naar het zuiden uitwijken, zoals ook in de positieve neerslagverwachting voor de landen rond de Middellandse Zee, met name dan weer Itali.

De vierde week loopt van maandag 10/09 tot en met zondag 16/09: Dan wordt de luchtdrukverwachting boven het gebied van de Azoren aan de lage kant, terwijl rond IJsland de luchtdruk net een tikkeltje hoger lijkt te zullen zijn. Dat wijst dus op een negatieve NAO, wat vaak een blokkade voor regenzones betekent. Regenzones en stormdepressies zullen hun slag dus waarschijnlijk nog niet slaan tijdens die week en de kansen op een nazomer zijn dus aan de hoge kant. De temperatuurafwijking is voor onze gebieden dan ook weer wat groter naar boven toe. De neerslagverwachting is echter wel aan de normale kant, wat dus wellicht ook wijst op de kans op een paar buien. Landen rond de westelijke Middellandse Zee zien opnieuw meer regenwater dan gebruikelijk, zoals dat al maanden het geval is.


Conclusie:
Augustus zet zijn laatste twee weken in en doet dat zonder grote warmte. Wel lijkt het opnieuw wat droger te zullen worden. Ook zet die droogte, gezien de negatieve NAO-verwachting, zich tijdens de eerste weken van september voort; droog weer en hogere temperaturen dan de norm.

Nieuwe verwachting op vrijdag 24/08/2018 , als eerste te beluisteren op onze weerlijn.
Auteur: Reporter Creer datum: 24-08-2018 17:30:19
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 24/08/2018, geldig voor de periode tot en met zondag 23/09/2018.

We kunnen al een tijdje frissere lucht inademen. Daarmee lijkt de zomer stilaan aan zijn einde te komen. De Augustusmaand loopt op zijn laatste benen en dat doet ons reikhalzend uitkijken naar wat september te bieden heeft. De meteorologische zomer loopt ten einde en de herfst staat voor de deur. De dagen worden korter, de nachten langer en de verdamping neemt dus af. Toch is het nog steeds erg droog, het potentieel neerslagtekort loopt nog steeds op tot bijna 300 mm. Ook lijken er indicaties dat de droogte nog wel eens een hele poos zou kunnen duren.

Tijdens de eerste week, van maandag 27/08 tot en met zondag 02/09 valt het op dat het hogedrukgebied zich opnieuw versterkt richting Scandinavi. Dat houdt in dat het pad van regengebieden sterk verhinderd wordt. Spanje bijvoorbeeld en in het bijzonder het erg droge centrale en noordoostelijk deel lijkt hiervan te zullen profiteren. Regenzone worden immers afgebogen in die richting. Nederland daarentegen bevindt zich in het droge deel van Europa, samen met bijvoorbeeld Noord-Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittanni. De temperaturen klimmen ook uit het dal en gaan naar normale waarden voor de tijd van het jaar, 22 of 23 graden. Er zitten zelfs enkele uitschieters naar 27 of 28 graden bij voor De Bilt tegen het weekend van 1 en 2 september. Opvallend is hierbij ook dat de windrichting grotendeels noordelijk of zelfs noordoostelijk wordt vanaf begin september.

De tweede week loopt van maandag 03/09 tot en met zondag 09/09: Het blijft te droog voor een groot deel van West-Europa. Ook bij ons dus. Dat is niet vreemd want de luchtdrukblokkade lijkt zich wat te versterken. Ten noorden van ons land is de luchtdrukafwijking ruim 10 hPa. Met een hogedrukgebied ten noorden van ons land wordt het opnieuw zeer moeilijk voor regenzones om tot Nederland door te dringen. De droogte blijft dus aanhouden. Mogelijk vallen er wel een paar lokale buien, maar veel zit er niet in de verwachting. De temperatuur die gemiddeld stilaan naar beneden gaat, vertoont vooral tijdens het begin van de week nog vrij hoge waarden , rond gemiddeld 23 of 24 graden met hogere uitschieters.

Tijdens de derde week, van maandag 10/09 tot en met zondag 16/09 gaat de gemiddelde temperatuur verder naar beneden, wat uiteraard een normale tendens is. Toch is het kwik nog steeds te hoog voor de tijd van het jaar, enkele graden, vooral in het zuiden van het land. De warmste plaatsen bevinden zich dan in Frankrijk, Duitsland en Polen. Opvallend zijn de koude gebieden boven de Atlantische Oceaan, ten zuiden van IJsland. Mogelijk hangt dit samen met een hogedrukgebied dat zich dan boven het gebied nestelt. De temperatuur wordt dan vooral bepaald door de watertemperatuur van het gebied en niet door advectie van warmere lucht vanuit het zuiden. Ook de watertemperatuur ter plekke, die duidelijk beneden normaal ligt, heeft een grote invloed. Het hogedrukgebied reikt naar verwachting ook uit naar de Britse Eilanden en Noorwegen, waardoor regenzones nog steeds niet vlot tot onze gebieden kunnen doordringen. Dat weerspiegelt zich ook in de neerslagverwachting die in die laatstgenoemde regio en ook bij ons aan de lage kant is. In De Bilt kunnen er nog zomerse dagen voorkomen, maar evengoed temperaturen van maximaal 16 graden. De grootste kans is dat het kwik maximaal rond of iets boven 20 graden uitkomt.

De vierde week loopt van maandag 17/09 tot en met zondag 23/09: De weerkaarten lijken dan door elkaar te worden geschud en het oude patroon lijkt zich te herstellen. De luchtdruk wordt in de noordelijke delen van Europa lager en hoger in zuidelijk Europa. Verder zijn de afwijkingen ook niet erg hoog, want de typische najaarsbuien lijken zich daar te zullen inzetten. In onze contreien komen er geen noemenswaardige afwijkingen voor. Het kwik schommelt overdag rond of iets boven de norm van 18 graden en de nachten op gemiddeld 12 graden. Verder zou het best zo maar kunnen dat regenzones, door deterugkeer van de westelijke stroming, gemakkelijker tot Nederland doordringen en doortrekken. De neerslagverwachting voor die week zit alvast op de norm voor de tijd van het jaar.

Conclusie:
De droogte lijkt nog niet meteen van de baan. Ook de eerste weken van september zullen nog niet moeten hopen op verse regenzones. Enkele buien zijn wel mogelijk, maar het blijft beperkt. Pas tegen het einde van de maand neemt de kans op een westelijke stroming groter te worden en ook op een normale neerslaghoeveelheid. De temperatuur, die tijdens de eerste helft van de maand nog hoog is, wordt ook tegen de laatste week van september normaal, volgens de inzichten van het Europese rekenmodel.Nieuwe verwachting op vrijdag 31/08/2018 , als eerste te beluisteren op onze weerlijn.Auteur: Reporter Creer datum: 21-09-2018 23:00:55
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 21/09/2018, geldig voor de periode tot en met zondag 21/10/2018

De restanten van orkaan Helene hebben afgelopen week duidelijk hun invloed uitgeoefend op ons weer met hoge maxima voor de tijd van het jaar. Een hogedrukkern boven Centraal-Europa en depressies rond de Britse eilanden en Scandinavi brachten een sterke zuidelijke luchtstroming op gang met hoge temperaturen tot gevolg. Het einde van afgelopen week toont een heel ander weertype door de nadering van een actieve depressies. De straalstroom komt pal boven de lage landen te liggen, waardoor lagedrukgebieden vlot de weg kennen naar ons land. Zet dit herfstachtige weer zich de komende weken voort, of is het eerder een intermezzo in een zachte en droge maand? We zoeken het uit in de experimentele vierweekse verwachting.

De eerste week van maandag 24/09 tot en met zondag 30/09, wordt gekenmerkt door een hogedrukgebied dat pal boven ons land komt te liggen. In het begin van de week is de hogedrukkern zo gepositioneerd dat een noordelijke luchtaanvoer op gang komt met beduidend koelere temperaturen dan afgelopen week. De maxima duiken onder 15 graden, 3 4 graden onder het gemiddelde voor de tijd van het jaar. ’s Nachts kan het dan ook flink afkoelen. De atmosfeer wordt wel volledig uitgedroogd en de zon krijgt dus vrij spel, er zijn amper wolken aanwezig. Tijdens de tweede helft van de week verplaatst de hogedrukkern zich naar het westen waardoor we in een meer westelijke stroming terecht komen. Vochtigere zeelucht leent zicht tot de ontwikkeling van talrijke wolkenvelden, maar regen krijgt wel geen kans dankzij de resterende hogedruk. De temperaturen stijgen opnieuw enkele graden waardoor we de normale waarden voor de tijd van het jaar naderen.

Tijdens de tweede week van maandag 1/10/2018 tot en met zondag 7/10/2018, verplaatst het hogedrukgebied zich nog verder naar het westen en komt in het midden van de Atlantische oceaan te liggen. In Noord-Europa blijft de luchtdruk laag en tussen deze twee structuren komt een noordwestelijke stroming op gang. Polaire zeelucht doet de temperaturen opnieuw dalen, de maxima schommelen in het centrum van het land tussen 14 en 16 graden. In deze stroming ontstaan er geregeld buien over de Noordzee, vooral langs de kustlijnen wordt er dus vrij veel neerslag verwacht. In het centrum van het land wordt het licht wisselvallig met buien en wolken, maar ook met opklaringen en drogere perioden. De nadruk ligt wel op bewolkt weer, er wordt minder zonneschijn verwacht dan normaal tijdens het begin van oktober. Structureel herfstweer met de ene depressie na de andere aangevoerd via de westcirculatie lijkt er deze week niet aan te komen door het blokkerend hogedrukgebied in het midden van de oceaan.

In de derde week van maandag 8/10/2018 tot en met 14/10/2018, lijkt de herfst meer op gang te komen. Hogedrukgebied trekken zich terug naar hun thuisbasis ronde Azoren en de straalstroom kan naar het zuiden afzakken. Depressies vinden makkelijker hun weg naar West-Europa met normale neerslaghoeveelheden in Nederland als gevolg. De aanvoer van relatief zachte zeelucht doet de temperaturen stijgen tot rond het langjarige gemiddelde. Er is kans op enkele actieve depressies die via westelijke luchtstroom tot bij ons kunnen geraken. In dat geval kan de zuidwestenwind flink toenemen waardoor de blaadjes stilaan van de bomen vallen.

Tijdens de vierde week van maandag 15/10/2018 tot en met zondag 21/10/2018, blijft de luchtaanvoer hoofdzakelijk westelijk en bij momenten kan er zelfs wat koudere lucht aangevoerd worden uit het noorden. De temperaturen lijken iets te laag uit te komen voor de tijd van het jaar. Dankzij de opbouw van hogedruk vanuit het zuiden wordt de kans op neerslag wel kleiner dan de week voordien. Volgens het Europese weermodel wordt er zelfs meer zon dan normaal verwacht tijdens het midden van oktober. Helemaal droog zal het wel niet blijven aangezien buien gemakkelijk kunnen ontstaan in de westelijke stroming.

Conclusie:
De eerstvolgende week wordt gekenmerkt door een weertype dat we de laatste maanden vaak zagen terugkomen. Een opbouw van hogedruk boven West-Europa met weinig neerslagkans als gevolg. In tegenstelling tot de zomer, wordt er nu wel frissere landlucht aangevoerd waardoor het niet meer zo warm wordt. Vanaf oktober slaagt het weer om, dan komt er een westelijke circulatie op gang met frissere temperaturen en meer kans op neerslag. De hogedrukgebieden liggen echter nooit veraf, waardoor we zeker ook nog droge en zonnige perioden kunnen verwachten.

Nieuwe verwachting op vrijdag 28/09/2018


Auteur: Reporter Creer datum: 29-09-2018 16:46:40
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 28/09/2018, geldig voor de periode tot en met zondag 28/10/2018

Restanten van orkaan Florence brachten veel neerslag in het afgelopen weekend. De straalstroom lag pal boven de lage landen, waardoor ons weer werd gedomineerd door depressies. Zondag bevond Nederland zich in de koude sector van het lagedrukgebied met zeer lage maxima tot gevolg. In De Bilt werd het met 10,9 graden de koudste 23ste september sinds de metingen. Na het weekend stabiliseerde het weer met nieuwe hogedrukinvloeden ten westen van ons. Deze ligging bracht koude polaire lucht op maandag en dinsdag tot bij ons, met een aantal buien van over zee. Woensdag en donderdag zorgde de verplaatsing van het hogedrukgebied voor een transport van warme zuidelijke en droge lucht met veel zon en maximaal 21 graden. Deze vrijdag zorgt een koufront voor aanvoer van frissere lucht. In het weekend belooft het opnieuw droog en redelijk zonnig te worden. De nachten zijn koud. Blijft het de komende weken ook nog overwegend droog maar fris? Mogen we nog herfststormen verwachten? In deze vierweekse verwachting proberen we hierop een antwoord te geven.

De week van maandag 1/10/2018 tot en met zondag 7/10/2018, domineert hogedrukinvloed het weerbeeld. Begin volgende week zorgt een kern van hogedruk ten westen van ons en depressies boven Scandinavi voor aanvoer van polaire lucht van over zee. Deze lucht is onstabiel, waardoor er regelmatig buien kunnen ontstaan. De koele lucht is verantwoordelijk voor maxima rond slechts 15 graden. Midden volgende week verschuift het hogedrukgebied meer naar het zuiden en komen depressies ten noorden van ons te liggen. Hiertussen wordt lucht vanaf de oceaan aangevoerd, waardoor de middagtemperaturen zullen uitkomen rond de normale waarden voor de tijd van het jaar, rond 17 graden. Het wordt wel overwegend bewolkt door de nabijheid van verzwakte frontale systemen, waar mogelijk wat lichte regen of motregen op zit. Voorlopig lijkt het erop dat actieve storingen ons land nog niet bereiken door hogedrukinvloed vanuit het zuidwesten. Echter in het weekend komen de storingen wel nabij. De reden voor de blijvende invloed van hogedruk is de straalstroom, die nog altijd ten noorden van ons ligt, waardoor depressies over de Atlantische Oceaan geblokkeerd worden om zich oostwaarts te verplaatsen en richting Scandinavi worden gestuwd.

In de week van maandag 8/10/2018 tot en met zondag 14/10/2018, komt de wind meer uit het zuidwesten, wat wijst op de nabijheid van depressies in onze omgeving. In dit zonale weerpatroon kan men regelmatig wat neerslag verwachten door de passage van fronten of buienlijnen. Mogelijk kan het soms stevig waaien wanneer actieve depressies dichtbij komen, waardoor er wel eens veel bladeren van de bomen kunnen vallen. Deze synoptische toestand is dan ook kenmerkend voor herfstweer, met temperaturen die schommelen rond of net onder de normale waarden voor de tijd van het jaar. Hogedrukinvloed ten zuidwesten van ons is wel steeds nabij, waardoor er ook drogere en zonnigere momenten te verwachten zijn.

De derde week van maandag 15/10/2018 tot en met zondag 21/10/2018, komt de straalstroom meer boven Nederland te liggen. Het lijkt erop dat depressies ons weer en een groot deel het weer van West-Europa gaan domineren. Er wordt redelijk wat neerslag verwacht met aanvoer van maritieme lucht uit het zuidwesten en mogelijk ook veel wind. Het belooft een onvervalste herfstweek te worden, waardoor de bomen wel eens snel kaal kunnen worden. De temperaturen komen waarschijnlijk iets lager uit dan de normale waarden voor midden oktober.

In de laatste week van maandag 22/10 tot en met zondag 28/10/2018, lijkt deze vorm van herfst zich te handhaven. Een trein van depressies maakt de overtocht vanuit het westen. De straalstroom komt ten zuiden van ons te liggen, waardoor depressies gemakkelijk West-Europa kunnen vinden. Tussen hogedruk in Zuid-Europa en depressies boven de lage landen wordt er dan ook veel wind en neerslag verwacht. Tussendoor zijn er wel wat drogere periodes, vooral wanneer de hogedruk vanuit de Azoren zich probeert uit de breiden naar het noorden. Deze drogere momenten worden echter snel afgewisseld met nieuwe invloed van lage luchtdruk. De temperaturen liggen rond of net onder het langjarig gemiddelde.

Conclusie:
De eerste week wordt gekenmerkt met een blokkerend patroon van hogedruk ten westen van ons, waardoor depressies ten noorden van ons worden gehouden. De neerslaghoeveelheden blijven beperkt tot een aantal buien, maar de temperaturen zijn relatief fris voor de tijd van het jaar, wat in contrast is met de afgelopen warme maanden. De andere weken staan in het teken van onvervalst herfstweer met veel regen en mogelijk veel wind. De wind waait uit een westelijke hoek met temperaturen rond normale waarden. De depressies worden kortstondig afgewisseld door drogere momenten veroorzaakt door hogedrukopbouw ten zuiden van ons land. Het neerslagtekort van 200 mm wordt op deze manier langzamerhand afgebouwd.

Nieuwe verwachting op vrijdag 5/10/2018.Auteur: Reporter Creer datum: 5-10-2018 16:02:29
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 05/10/2018, geldig voor de periode tot en met zondag 04/11/2018.

Ondertussen is de herfst al een maand bezig en de eerste herfstmaand verliep gemiddeld vlak voor wat betreft temperatuur. Er waren echter ook uitzonderlijkheden op de weerkaarten. Een mooie nazomerse periode zorgde voor zomerse temperaturen, zo werd het op 18 september zelfs 30 C in Maastricht! De laatste septemberweek verliep dan weer wisselvallig met geregeld regenval en frissere omstandigheden. De eerste vorst in De Bilt werd ook opgetekend op 30 september, toen werd het min 0,1 C. Normaal gezien kent september geen vorstdagen. De eerste oktoberweek bracht ons dan weer enkele nazomerse dagen met droog en zonnig weer. Blijft het weer wisselvallig met verschillende extremen of wordt er een gematigder weertype verwacht? In deze vierweekse verwachting analyseren we voor u de verwachte trend.

De eerste week van maandag 8/10/2018 tot en met zondag 14/10/2018, staat in het teken van warm nazomerweer met veel zonneschijn en lage neerslagkansen. Een krachtig hogedrukgebied over Oost-Europa en depressies nabij Ierland brengen een strakke zuidelijke luchtstroming op gang. De maxima beloven erg hoog uit te komen voor de tijd van het jaar met vanaf dinsdag tot en met vrijdag maxima rond of boven de 20 graden, wat uitzonderlijk warm is voor de tijd van het jaar. We kunnen dan ook spreken van een “Indian summer” zoals men in de V.S. zegt, oftewel een “oudewijvenzomer”. Op het einde van de week bereiken vochtigere luchtsoorten onze contreien die tijdelijk voor meer bewolking zorgen door de meer oostwaartse ligging van de hogedruk. Tijdens de ochtenden is er dan ook kans op mistvorming. De neerslagkansen blijven echter beperkt gedurende de hele week.

In de week van maandag 15/10/2018 tot en met zondag 21/10/2018, blijft een krachtig hogedrukgebied ten noordoosten van ons land het weer domineren. Hierdoor blijft het droog gedurende het eerste deel van de week. De ligging van de hogedrukkern zorgt er ook voor dat de wind hoofdzakelijk uit het zuiden waait, de temperaturen komen dan ook hoog uit voor de tijd van het jaar, rond 18 graden. De oktoberzon zal ook deze week geregeld van de partij zijn. Op het einde van de week neemt de luchtdruk af en de wind draait meer naar het zuidwesten. Vochtigere zeelucht kan Nederland binnen dringen waardoor de kansen op neerslag toenemen. Het blijft echter nog steeds te droog voor de tijd van het jaar.

Tijdens de week van maandag 22/10/2018 tot en met zondag 28/10/2018, kiest de luchtstroming een meer westelijke koers wat wijst op een verandering van de configuratie ten opzichte van de afgelopen twee weken. De depressieactiviteit neemt toe ten noorden van ons terwijl hogedruk ten zuidwesten dominant blijft. De lage landen zitten tussen deze twee systemen in, waardoor wisselvallig weer kan verwacht worden bij de nadering van mogelijk storingen. De passage van deze storingen worden afgewisseld met droge momenten en opklaringen. De temperaturen schommelen in deze configuratie waarschijnlijk rond de normale waarden van 13 graden. In de nabijheid van depressies wordt ook veel wind verwacht, waardoor de bladeren snel van de bomen kunnen vallen.

De laatste week loopt van maandag 29/10/2018 tot en met zondag 04/11/2018, en wordt gekenmerkt door een vrij zuidelijke straalstroom. Warme lucht kan ons dus zelden bereiken waardoor de temperaturen rond, of net onder, de normaal zullen liggen voor de tijd van het jaar. Depressies en storingen kunnen ons bij momenten bereiken en er wordt een normale hoeveelheid neerslag verwacht. Tijdens heldere nachten kan het lokaal tot vorst komen.

Conclusie:
In de eerste twee weken zorgt een geblokkeerd weerpatroon voor hogedrukweer. Hierdoor wordt het de eerste tien dagen van deze periode zonnig en kunnen we erg hoge maxima voor de tijd van het jaar verwachten. Nadien zouden de temperaturen terugvallen naar normale waarden. Het blijft de eerste twee weken van deze periode uitzonderlijk droog herfstweer, waardoor de droogtetoestand zeker niet verbeterd. Vanaf week drie wordt de overgang gemaakt naar wisselvallig herfstweer met meer neerslag en vooral ook meer wind. De depressiemotor lijkt dus na een lange periode van rust stilaan terug op gang te komen.
Nieuwe verwachting op vrijdag 12/10/2018.
Auteur: Reporter Creer datum: 12-10-2018 16:16:11
30-daagse verwachting
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 12/10/2018, geldig voor de periode tot en met zondag 11/11/2018.

Hogedrukinvloed bracht afgelopen weekend warme lucht naar onze contreien waardoor het kwik op zaterdag boven de 20 graden uitkwam met veel ruimte voor de zon. Later op zaterdag trok een koufront over ons heen met wat neerslag en koelere maxima tot gevolg. In het begin van deze week was er een stabilisatie van het weer doordat een uitloper van hogedruk afkomstig van de Azoren zich verplaatste naar het oosten. Op deze manier kon er geleidelijk aan steeds warmere lucht aangevoerd worden met vanaf woensdag telkens maxima boven de 20 graden. Donderdag vielen er een aantal buien doordat tijdelijk onstabielere lucht werd aangevoerd. De hoge temperaturen danken we aan de subtropische lucht, die tot ver in Noord-Europa wordt geblazen. De straalstroom meandert sterk en maakt ten westen van de Lage Landen een scherpe bocht naar het noorden, waardoor een strakke zuidelijke luchtstoming aanwezig is. Zulke hoge temperaturen zo laat in het jaar zijn vrij uitzonderlijk. De kans is reel dat een aantal dagrecords in De Bilt zullen sneuvelen. Op zaterdag wordt immers een zomerse 26 graden verwacht. Zondag maakt de passage van een koufront een einde aan de (na)zomerse periode. Wordt het de komende weken weer warm of gaan we nu definitief over op guur herfstweer? In deze vierweekse verwachting trachten we er een antwoord op te geven.

De week van maandag 15/10/2018, tot en met zondag 21/10/2018, dreigt een heel ander weertype te worden dan dat we de afgelopen weken gewoon waren, de straalstroom zakt af richting Nederland. Na een koufront dat op zondag ons weer bepaald, staat de poort van Atlantische storingen open. Het wordt een wisselvallige week met nu en dan wat regen of enkele regenbuien, maar tussendoor zijn er ook droge momenten met sporadisch wat zonneschijn. De Lage Landen komen te liggen tussen depressies ten noorden en hogedruk ten zuiden. Op deze manier wordt lucht van maritieme oorsprong naar onze streken gestuurd. De maxima dalen gestaag om uiteindelijk uit te komen op gemiddeld 14 graden. Op dinsdag wordt het tijdelijk wat zachter rond 18 graden door een opstoot van warmere lucht. Op het einde van de week komen depressies dichterbij en verdwijnt de invloed van hogedruk ten zuiden van ons, waardoor meer wind en neerslag kan verwacht worden. Een overschakeling naar een eerder guur herfstype lijkt in de maak.

De tweede week van maandag 22/10/2018, tot en met zondag 28/10/2018, lijkt het eerdere gure herfstweer verder te zetten. De straalstroom blijft over of ten zuiden van de Lage Landen liggen. Hierdoor komen er geregeld depressies langs, met de nodige portie regenval. De waterreservoirs kunnen op deze manier langzamerhand verder aangevuld worden. Vooral in de tweede helft van de week zijn de neerslagverwachtingen beduidend hoger. De wind wakkert bovendien aan uit voornamelijk een zuidwestelijke hoek, waardoor de bomen snel hun bladeren kunnen verliezen. De temperaturen nemen vooral op het einde van de week een flinke duik bij maxima rond 13 graden.

In de derde week van maandag 29/10/2018, tot en met zondag 4/11/2018, blijft de depressietrein ons weer benvloeden. Er komen geregeld Atlantische storingen langs die voor een goede dosis neerslag zorgen. Er zijn ook drogere momenten met een aantal zonnige perioden door de invloed van hogedruk via Oost-Europa, die een poging doet meer westwaarts uit te breiden. Deze invloed is slechts van korte duur, aangezien depressies snel weer het heft in handen nemen. Er wordt ook weer behoorlijk wat wind verwacht. De temperaturen liggen rond of net onder normaal bij zo’n 12 graden.

In de laatste week van maandag 5/11/2018, tot en met zondag 11/11/2018, blijven depressies de bepalende factor voor ons weer. Er kan redelijk wat neerslag verwacht worden door snelle doortocht van storingen. Er wordt ook veel wind verwacht die lucht van maritieme oorsprong tot bij ons brengt. De maxima komen dan uit rond het langjarig gemiddelde van 11 graden. Tijdens de nachten in opklaringsgebieden kan het ook flink gaan afkoelen. Het weermodel geeft tekenen van mogelijkheid tot nachtvorst.


Conclusie
Na een lange periode van hogedrukinvloed lijkt het erop dat er een eind komt aan de nazomerse periode en het geblokkeerde patroon dat we al lange tijd kennen. In de eerste week komen de depressies meer en meer nabij, maar de hoeveelheid neerslag is nog beperkt door de nabijheid van hogedruk. De weken daarna komt de straalstroom boven of ten zuiden van ons te liggen, waardoor actieve storingen ons zonder moeite kunnen bereiken. De typische westcirculatie komt daarbij op gang, waardoor het normaal herfstweer wordt met geregeld (wat) neerslag en ook meer wind. Dit is goed nieuws voor de uitgedroogde natuur, die eindelijk kan herstellen van de grote droogte die we gekend hebben.
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier