Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Miranda
Creer datum:
6-03-2018 14:28:14
Sport...en geloof
In deze serie openhartige getuigenissen
Auteur: Miranda Creer datum: 6-03-2018 14:28:52 Laatst gewijzigd: 6-03-2018 14:33:53
Sneijder excelleerde in Oranje

Wesley Sneijder haalt uit in de achtste finale op het WK voetbal in 2014 tegen Mexico. Oranje stond in die wedstrijd lang op achterstand. In de 88e minuut maakte Sneijder de gelijkmaker, waarna Nederland uiteindelijk met 2-1 won.

SPORT

Wesley Sneijder haalt uit in de achtste finale op het WK voetbal in 2014 tegen Mexico. Oranje stond in die wedstrijd lang op achterstand. In de 88e minuut maakte Sneijder de gelijkmaker, waarna Nederland uiteindelijk met 2-1 won. |

Na 133 interlands neemt Wesley Sneijder afscheid van het Nederlands elftal. Hij leerde zichzelf beheersen, bidt elke avond met zijn vrouw en wil terugkeren aan de top als trainer.

Zeist


Een geweldige speler met een geweldige uitstraling. Zo vatte de nieuwe bondscoach Ronald Koeman de verdiensten van Wesley Sneijder samen. ‘Wesley is een van de beste Nederlandse voetballers van de afgelopen jaren.’ Toch ziet de bondscoach in het nieuwe Oranje geen plek meer voor de speler met de meeste interlands achter zijn naam. Sneijder reageerde begripvol: ‘We hebben hierover heel open gesproken en dat was een plezierig gesprek. Ik respecteer zijn keuze.’

De waardige reactie toont de rijpheid van de recordinternational. Vijftien jaar geleden (op 2 februari 2003) liet dezelfde Koeman, destijds trainer van Ajax, de achttienjarige Sneijder debuteren in het eerste elftal. De spelmaker was niet alleen talentvol, hij bleek ook licht ontvlambaar. Bekend werd een incident uit 2004, toen hij als wisselspeler een doelpunt maakte en vervolgens ‘fuck you’ riep naar Koeman. De trainer stelde hem te weinig op, vond hij. Zijn opvliegende karakter leverde hem ook een aantal rode kaarten op in zijn carrière, maar hij leerde er steeds beter mee omgaan.

Op technisch gebied was zijn traptechniek een handelsmerk. Hij schoot net zo makkelijk met links als met rechts. Zijn knal in de kruising op het EK voetbal in 2008 tegen Frankrijk werd door de Europese voetbalbond UEFA uitgeroepen tot mooiste doelpunt van het toernooi. Sneijder piekte in 2010. In dat jaar won hij met Inter Milaan de Champions League en excelleerde hij op het WK in Zuid-Afrika. Zijn steekpass – ook al zo’n handelsmerk – in de finale op Arjen Robben maakte Oranje op een haar na wereldkampioen.

In 2014 dreigde hij het WK te missen door een gebrek aan fitheid. Critici spraken over een te luxe leven in Turkije. Een jaar eerder had bondscoach Louis van Gaal hem zijn aanvoerdersband al afgenomen. ‘Een mokerslag’, liet de trotse voetballer eerlijk weten. Maar hij vocht zich terug en speelde in 2014 in Brazilië opnieuw een belangrijke rol in het team dat derde werd.

Geloof

Zijn privéleven kwam onder een vergrootglas te liggen toen hij een relatie kreeg met actrice en presentatrice Yolanthe Cabeau. Inmiddels zijn de twee bijna negen jaar samen. De rooms-katholieke Cabau bracht hem niet alleen meer glamour en media-aandacht, ze bracht ook het geloof terug in zijn leven. Beiden lieten ze een regel uit psalm 23 op hun lichaam tatoeëren: ‘Al ga ik door een dal van diepe duisternis, ik vrees geen kwaad.’ Wesley spreekt in de media niet vaak over zijn geloof, maar deed dat wel in een interview dat het RTL-programma The Story of my Life in 2016 had met hen beiden. ‘Geloof speelt een heel belangrijke rol in ons leven’, zei Sneijder daar. ‘We bidden elke avond samen.’ Ook vertelde hij dat het geloof zijn angst voor de dood had weggenomen.

Sneijder zit in de nadagen van zijn carrière als voetballer en het besluit van Koeman komt wat dat betreft niet als een verrassing. Na een half jaar bij het Franse Nice tekende hij in januari een lucratief contract bij Al-Gharafa in Qatar. In de top van het voetbal keert hij mogelijk terug als trainer. Als voetballer ontpopte hij zich al als leider en met zijn toekomstige carrière is hij al bezig. Zo vertelde hij in 2014 tegen Nu.nl dat hij de beste oefenvormen die hij door de jaren heen deed tijdens trainingen opgeschreven heeft. ‘Staat allemaal op mijn computer.’

Recordhouder bij het Nederlands elftal blijft hij voorlopig nog. Alleen Edwin van der Sar (130 interlands) staat bij hem in de buurt, maar die is allang gestopt met voetballen. De anderen volgen op afstand. <

hoogtepunten interlandcarrière

30 april 2003, Nederland-Portugal (vriendschappelijk) 1-1
Sneijder maakt – net als Arjen Robben – in deze wedstrijd zijn debuut voor het Nederlands elftal.

19 november 2003, Nederland-Schotland (play-off EK-kwalificatie) 6-0
In deze beslissende wedstrijd maakt Sneijder het openingsdoelpunt en geeft hij vier voorzetten.

9 juni 2008, Nederland-Italië (groepswedstrijd EK) 3-0
Nederland verslaat wereldkampioen Italië. Sneijder maakt het tweede doelpunt en scoort een week later ook tegen Frankrijk.

2 juli 2010, Nederland-Brazilië (kwartfinale WK) 2-1
Nederland staat in de rust nog met 1-0 achter, maar wint door twee doelpunten van Sneijder.

29 juni 2014, Nederland-Mexico (achtste finale WK) 2-1
Sneijder maakt in de 88e minuut de gelijkmaker met een afstandsschot.

9 juni 2017, Nederland-Luxemburg (kwalificatie WK) 5-0
Sneijder speelt zijn 131e interland en passeert recordhouder Edwin van der Sar. Hij maakt het tweede doelpunt.

Nederlands Dagblad 06-03-18
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier