Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Freek
Creer datum:
1-03-2018 20:36:00
SCHAKEN ( 4 )
Hoe schaakt Poetin in 2018 ?
Auteur: Freek Creer datum: 1-03-2018 20:37:16
Poetin: Rusland heeft wapens waar geen raketschild tegen bestand is

Rusland heeft nieuwe nucleaire wapens getest waar geen raketschild tegen bestand is. Dat zegt president Vladimir Poetin in zijn jaarlijkse toespraak. Hij onderbrak zijn toespraak om een video te laten zien waarin hij de aanvalswapens presenteerde.

Over dit wapensysteem had Poetin het
Volgens Poetin zijn de wapens afgelopen herfst getest en valt geen plek op aarde buiten het bereik. Hij zegt dat het land nieuwe zware intercontinentale ballistische raketten heeft getest. Die wapens, genaamd Sarmat, hebben volgens Poetin een groter bereik dan de al bekende raketten van Rusland.

Rusland maakt daarnaast kleine kernkoppen voor kruisraketten en test onderwaterdrones die uitgerust kunnen worden met kernwapens. Deze zouden eveneens niet getraceerd kunnen worden door afweersystemen.

Reactie op raketafweersystemen

Poetin zegt dat de raketten volgens de Russische nucleaire doctrine alleen gebruikt zullen worden in reactie op een vijandige aanval met kernwapens. Iedere nucleaire aanval tegen Rusland of zijn bondgenoten kan volgens hem rekenen op een directe reactie.

"Ik wil zeggen, tegen iedereen die de wapenwedloop van de afgelopen vijftien jaar heeft doen oplaaien, heeft geprobeerd voordelen te verkrijgen op Rusland, en iedereen die onwettige sancties heeft opgelegd: alles wat jullie met jullie beleid wilden voorkomen is al gebeurd", zei Poetin onder luid applaus. "Jullie zijn er niet in geslaagd om Rusland klein te houden."

Het wapensysteem is volgens Poetin een reactie op de Amerikaanse inspanningen voor het opstellen van een technisch hoogstaand raketafweersysteem. Hij noemt de Amerikaanse nucleaire doctrine zorgwekkend.

Deze maand worden verkiezingen gehouden in Rusland, die Poetin naar verwachting opnieuw zal winnen. Hij zei dat de Russen de komende jaren meer vrijheid zullen genieten en sprak zijn wensen uit voor de komende zes jaar.

Correspondent David Jan Godfroid denkt niet dat Poetin alleen verkiezingstaal bezigde toen hij over de wapens sprak. "Ik heb Poetin zelden zo agressief gehoord." Volgens Godfroid is het ook een boodschap aan de NAVO: "Denk niet dat je sterker of beter bent dan wij. Wij hebben jaren gezegd dat het raketschild de nucleaire balans verstoort. Dit is ons antwoord."

Poetin benadrukte verder de noodzaak voor een sterkere Russische economie. Volgens de president leven nu 20 miljoen Russen onder de armoedegrens. Hij spreekt van een verbetering vergeleken met de 42 miljoen in 2000, maar wil dat het aantal de komende jaren verder daalt. Daarnaast wil hij de democratische instellingen, justitie en de gezondheidszorg verbeteren.

Infrastructuur en technologie

Ook de infrastructuur, zowel op het gebied van wegen als de digitale infrastructuur, moeten volgens Poetin verbeterd worden. Hij wil dat het land een van de plekken wordt waar big data worden verwerkt en opgeslagen. Ook wil hij meer ontwikkeling op het gebied van robots en kunstmatige intelligentie. Hij ziet in digitale ontwikkelingen mogelijkheden voor de strijd tegen corruptie

NOS 1-3-18
Auteur: Reporter Creer datum: 12-03-2018 17:59:01
Macho met veel geld, weinig grappen en grote honden

Herman Veenhof

President Vladimir Putin verdient officieel iets meer dan een ton, maar zou in werkelijkheid multimiljardair zijn. Hij houdt niet van grappen over zijn bezit en zijn persoon. ‘Alleen de hond mag tegen Putin blaffen.’

Moskou

De Russische president Vladimir Putin ambieert een vierde termijn als staatshoofd. Dat doet hij niet om het geld. Volgens een aangifte voor de inkomstenbelastingen van 2014 verdiende Putin een salaris van precies 108.400 euro, bezat hij twee appartementen en vijf plekken in een parkeergarage.

Er zijn echter veel aanwijzingen dat Putin allang multimiljardair is, maar zijn vermogen laat beheren door derden. Er wordt beweerd dat hij tientallen villa’s en paleizen zou hebben, de grootste nog in aanbouw, en dat hij tussen de veertig en tweehonderd miljard euro zou hebben geparkeerd in belastingparadijzen buiten Rusland en via via aandelen zou bezitten in de fondsen en bedrijven van steenrijke vrienden, vaak nog afkomstig uit Sint-Petersburg en de KGB.

galeislaaf
Er zijn nauwelijks echt harde feiten over Putins portemonnee. De Washington Post zegt dat vrijwel niets is te bewijzen en Forbes zet geen staatshoofden en dictators in de top 500. Maar het Britse dagblad The Guardian, de Amerikaanse krant New York Times en twee Russen deden onderzoek en trokken de geruchten na. Bovendien is er veel informatie uit de Panama Papers van het juristenbedrijf Mossack Fonsecca, die in 2016 naar de media werden gelekt.

Putin zelf wordt nergens genoemd, maar handenvol naaste medewerkers en vrienden wel. Een deel van hen is getroffen door Amerikaanse en Europese sancties die in 2014 werden ingesteld na de annexatie van de Krim en de oorlog in Oekraïne.

nog meer macht
Dat heeft voor Putin twee gunstige effecten: nu de oligarchen niet bij hun geld – en het vermogen dat ze voor Putin beheren – kunnen, heeft hij nog meer politieke macht over hen. Schoolvoorbeeld is de cellist en zakenman Sergej Roldoegin, die ooit de president en zijn eerste vrouw Lumilla koppelde, peetvader is van Putins oudste dochter Maria en voor een muzikant wel erg veel miljardenbedrijven heeft.

De oligarchen stellen nu hun kinderen en familieleden aan als chefs van de veelal uit staatshanden geroofde energie-imperia. Maar juist hierop heeft Putin ook veel invloed, door baantjes uit te delen in de overheidssector en toe te zien op geschikte huwelijksbanden.

De Russische journalist Stanislav Belkovsky, van wie niet zeker is of hij banden met het Kremlin heeft en die feiten en geruchten aaneensmeedt, schatte Putins vermogen in 2007 op 40 miljard en in 2012 op 70 miljard dollar. Hij stelde dat Putin voor 37,5 procent in Surgutneftegaz zat, 4,5 procent van de Gazprom-aandelen had, naast een forse deelname in de olie- en handelsmaatschappij Gunvor.

De Amerikaanse zakenman Bill Browder, rijk geworden in Rusland, maar in 2014 de auteur van een boos boek over de politieke maffia, schatte Putins vermogen zelfs op 200 miljard dollar. Boris Nemtsov, in februari 2015 vermoord, schreef in 2012 het rapport ‘Het leven van een galeislaaf’, naar de vergelijking die Putin gebruikte om de zwaarte van zijn beroep weer te geven. Hij beschreef vooral de fysieke bezittingen van Putin: voor vier ton dure horloges en in totaal 58 vliegtuigen, jachten en huizen.

Veel van die luxe is formeel staatsbezit, stelde Dmitri Peskov, woordvoerder van het Kremlin. En Putin zelf viel in februari 2008 giftig uit naar alle geldverhalen. ‘Ze halen het uit hun neus en smeren het op papier! Mijn echte kapitaal is emotie en de band die ik met het Russische volk heb.’

Dat klopt niet helemaal. Putin baatte in het bedrijf Ozero met vrienden een luxe vakantiepark ten noorden van Sint-Petersburg uit. Zijn dochter Katja trouwde daar in februari 2013 met zakenman Kiril Sjamalov. En druk in discussie blijft ‘Putins Paleis’. Dat complex omvat zeventig hectare aan natuur, een kerk, theaters, een casino, sportterreinen, een villa met honderd kamers en wordt al vanaf 1999 gebouwd op Kaap Idokopas, bij het dorp Praskovejevka aan de Zwarte Zee. De kosten bedroegen in 2009 al ruim een miljard dollar, schatte klokkenluider Sergej Kolesnikov in een open brief van december 2010.Bouw en bewaking zijn met Spetsstroj en de FSO (de presidentiële lijfwacht) in overheidshanden. Pottenkijkers zijn niet welkom.

Angela’s angst

Putin houdt van honden – en zij gaan graag met hem op de foto. Het zijn vaak herders, labradors en de grote Centraal-Aziatische hondenrassen. Momenteel leven er bij Putin thuis drie exemplaren: de eenjarige Verni (‘de trouwe’), de zesjarige Yume en Buffy van acht. Ze zijn geschenken uit Turkmenistan, Japan en Bulgarije.

Putins grote liefde was de zwarte labrador Konni (1999-2014), die prima pootjes gaf en goed reageerde op commando’s. Putin zei ooit voor de grap tijdens een persconferentie: ‘Oei, bij deze vraag moet ik even overleggen met Konni, zij geeft altijd goed advies.’ Zelfs in stripvorm haalde die scène het satirisch jeugdblad Ogonjok (‘Vuurtje’): ‘Zeg Konni, wat zeggen de tarotkaarten vandaag?’ Erg leuk, want Putin heeft een grote hekel aan astrologie, waaraan zijn vrouw Ludmilla verslingerd was, samen met hele volksstammen Russen.

Putin gebruikte Konni ook toen de Duitse bondskanselier Angela Merkel op bezoek kwam in januari 2007. Zij is doodsbang voor honden. Putin liet Konni onder het oog van de camera’s uitgebreid aan haar snuffelen en vroeg temerig: ‘Zeg, je hebt toch geen last van onze hond?’ Merkel was merkbaar van haar stuk, maar mompelde dat het beest ‘toch ook geen journalisten eet’?

macho

Putin beheert al heel lang zorgvuldig een tweeledig imago als stoere bink en voor kinderen en dieren tedere man. Opvallend is dat aan zijn machismo altijd een goed doel wordt gekoppeld. Op 19 januari ontdeed Putin zich van vilten laarzen en jas, om zich bij -6 graden onder te dompelen in een wak. Hij bekruiste zich met drie vingers en vierde zo als gewone Rus de geboorte van Christus. Hij jaagt met ontbloot bovenlijf, schiet een tijger (2008), een grijze walvis en een ijsbeer (2010) – zij het met een verdovingsgeweer ten behoeve van onderzoek. In juli 2013 vangt hij in Tuva een snoek van 21 kilo. Maar media ontdekken dat hij dan precies dezelfde kleren aan heeft als tijdens een vorige sessie als visheld.

Als autocoureur rijdt Putin in 2010 in een Formule 1-wagen een schamele topsnelheid van 240 kilometer. Als diepzeeheld daalt hij in 2009 tot 1395 meter onder de waterspiegel in het Bajkalmeer en duikt hij in augustus 2011 twee antieke Griekse amfora’s op. Twee maanden erna moet woordvoerder Dmitri Peskov toegeven dat de vazen daar waren neergelegd. ‘Zo doen wij dat. Wat is er mis mee?’

weinig grappen

Putin is een sterk merk. Er is Putinka-wodka, PuTin krachtvoer uit blik, Gorbusjka Putina kaviaar, er zijn T-shirts en popliedjes. ‘Putinisms’ heten de soundbites en oneliners van de Russische president. De meeste zijn vrouwonvriendelijk of bot, vaak gebruikt Putin straattaal of ‘fenja’, crimineel jargon. Tsjetsjeense bandieten zou hij ‘kapotmaken als ze van de plee komen’. En gevraagd wat er nu precies gebeurd is met de verongelukte onderzeeboot Koersk in 2000, zei hij: ‘Nou, hij zonk.’

Er zijn maar weinig grappen over Putin; in de Russische media helemaal niet en online maar heel weinig. Het geeft aan hoe groot de angst en zelfcensuur in Rusland nu zijn. Maar enkele snedigheden zijn wel te vinden. Na de politieke wisseltruc tussen president Putin en zijn premier Dmitri Medvedev, die tussen 2008 en 2012 van stuivertje wisselden, om nog twee termijnen van Putin grondwettelijk correct mogelijk te maken en de scheiding tussen Putin en Ludmilla in 2013, klonk het: ‘Medvedev zal nu met Ludmilla trouwen en over vier jaar weer van haar scheiden, waarna Putin haar weer terugneemt.’

Grappen over de twee dochters zijn helemaal taboe. Maar er is er toch eentje ontsnapt. ‘Putins dochter heeft zich ingeschreven bij een instituut. De concurrentie was echter enorm: ruim veertig instituten hadden zich aangemeld.’ <

Nederlands Dagblad 11-03-18
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier