Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Freek
Creer datum:
5-02-2018 23:14:01
Laatst gewijzigd:
5-02-2018 23:15:30
Economie Wereldwijd
Hoe gaat het met de economie wereldwijd in 2018 ?
Auteur: Freek Creer datum: 5-02-2018 23:14:42
Dow Jones maakt grootste smak sinds 2008

Wall Street heeft zware averij opgelopen. De Dow Jones en de technologiebeurs Nasdaq sloten met dieprode cijfers. Aan het eind van de dag stond er voor de Dow een verlies van 1175 punten op de borden, oftewel 4,6 procent. Dat is procentueel het grootste dagverlies sinds 2008.

Binnen de handelsdag was er korte tijd zelfs sprake van een recordverlies van bijna 6 procent. Nog nooit verloor de Amerikaanse beursindex binnen een handelsdag zoveel punten, zo'n 1500. De daling werd versterkt door computergestuurde verkoopprogramma's, die verkopen zodra aandelen tot een bepaalde koers gedaald zijn.

Beleggers maken zich onder meer zorgen over de inflatie en meer renteverhogingen door de centrale banken, de Amerikaanse Fed voorop.

Ook in andere landen houdt de sombere stemming op beurzen aan. De Europese STOXX 600 zakte 1,6 procent. In Duitsland noteerde de DAX een min van 0,8 procent. De Nederlandse AEX verloor vandaag 1,5 procent en is al alle koerswinst van dit jaar kwijt.

Angstmeter
Een grafiek die wel omhoogschoot vandaag is de VIX, de belangrijkste 'angstmeter' van beursgedrag. Deze index volgt de actuele prijzen van een belangrijke groep opties op de beurs. De prijzen van die opties geven aan wat voor verwachtingen beleggers van de toekomst hebben.

Hoe hoger die index, hoe angstiger beleggers zijn. Vandaag schoot hij met bijna 50 procent de lucht in, tot het hoogste punt in anderhalf jaar.

Bitcoinverliezen
Voor wie in bitcoin belegt, verliep de dag al niet veel beter. Inmiddels is de prijs al onder de 7000 dollar gezakt, een verlies van nog eens bijna 16 procent binnen 24 uur. Een maand geleden lag de prijs nog zo'n 10.000 dollar hoger

NOS 05-02-18
Auteur: Reporter Creer datum: 14-02-2018 15:55:39
Wall Street schrikt van inflatiecijfers VS

De beurzen in New York zijn woensdag met verliezen geopend. Amerikaanse beleggers zijn geschrokken van nieuwe cijfers over de inflatie in de Verenigde Staten. Die kwam in januari hoger uit dan kenners hadden voorzien. De inflatie is van groot belang voor het rentebeleid van de Federal Reserve.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na de openingsbel 0,6 procent lager op 24.497 punten. De brede S&P 500 zakte 0,5 procent, tot 2650 punten en technologiegraadmeter Nasdaq speelde 0,3 procent kwijt op 6991 punten.

De inflatie bleef in januari op jaarbasis onveranderd op 2,1 procent, net als in december. Economen hadden juist een daling tot 1,9 procent verwacht. Dat had voor wat rust kunnen zorgen op de beurzen, die vorige week hard omlaag gingen door vrees voor sterkere prijsstijgingen. Een oplopende inflatie kan de Fed, de koepel van centrale banken, aansporen de rente sneller te verhogen dan gedacht. Dat is slecht voor de aandelenhandel.

Horlogemaker Fossil Group maakte wel een enorme koerssprong. Het aandeel veerde ruim 80 procent op na beter dan verwachte cijfers. Ook Chipotle Mexican Grill deed het goed in de vroege handel, met een plus van bijna 13 procent. De restaurantketen heeft een nieuwe topman benoemd, Brian Niccol. Hij is afkomstig van de keten Taco Bell van rivaal Yum Brands, ook moederbedrijf van Kentucky Fried Chicken en Pizza Hut.

Reformatorisch Dagblad 14-02-18
Auteur: Reporter Creer datum: 1-03-2018 18:25:44
Europese beurzen stevig omlaag

De Europese beurzen zijn donderdag met stevige koersverliezen gesloten. Na de turbulente maand februari verbeterde de stemming onder beleggers op de eerste handelsdag van maart niet. Op het Damrak kreeg Randstad een tik na tegenvallende cijfers van concurrent Adecco. De resultaten van chipbedrijf ASMI vielen wel in goede aarde.

De AEX-index sloot met een verlies van 1,1 procent op een stand van 529,59 punten. De MidKap zakte 0,8 procent tot 812,17 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt gingen tot 2 procent omlaag.

Randstad behoorde tot de grootste dalers onder de hoofdfondsen op Beursplein 5 en verloor 3,3 procent. De Zwitserse concurrent Adecco, de grootste uitzender ter wereld, zag de omzetgroei stagneren in het eerste halfjaar van zijn boekjaar. Adecco leverde in Zürich 8,4 procent in.

ASMI was koploper in de MidKap met een plus van 2,8 procent. De toeleverancier aan de chipindustrie kreeg aanzienlijk meer orders in het vierde kwartaal, terwijl de nettowinst sterk steeg door de verkoop van een deel van het belang in ASM Pacific Technologies.

Anheuser-Busch InBev ging in Brussel 2,5 procent omhoog. De grootste bierbrouwer ter wereld maakte afgelopen jaar fors meer winst. Het bedrijf profiteerde van hogere prijzen en de groeiende verkoop van zogeheten premiumbieren. Concurrent Heineken zakte 0,1 procent in Amsterdam.

In Parijs verloor Carrefour ruim 6 procent. Het grootste supermarktbedrijf van Frankrijk zag in 2017 de omzetgroei afzwakken en leed een nettoverlies. Met name op de thuismarkt kampt Carrefour met hevige concurrentie en een felle prijzenoorlog.

Automaker PSA Group won 4,8 procent. De maker van Peugeot en Citroën boekte afgelopen jaar meer winst, ondanks de mindere resultaten bij het onlangs overgenomen Opel. In Londen kelderde reclamebureau WPP (min 8,2 procent) na tegenvallende resultaten en vooruitzichten.

Zalando zakte in Frankfurt 6 procent. De snelle groei van de onlinekledingwinkel blijft ten koste gaan van de winstgevendheid. Het bedrijf rekent tot en met 2020 niet op hogere winstmarges, terwijl analisten juist wel hoopten op een verbetering.

De euro bleef onveranderd op 1,2216 dollar. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent goedkoper op 61,19 dollar. Brentolie kostte 0,9 procent minder op 64,12 dollar per vat.


Reformatorisch Dagblad 01-03-18
Auteur: Reporter Creer datum: 5-04-2018 20:05:41
Dikke winsten op Europese beurzen

De Europese aandelenbeurzen beleefden donderdag een uitstekende beursdag. Wegebbende zorgen over het handelsconflict tussen grootmachten China en de Verenigde Staten stonden aan de basis van de opleving. Dat gebeurde na uitlatingen van de Amerikaanse handelsminister Wilbur Ross, die zei dat de Trump-regering in onderhandeling is met China.

De AEX-index sloot met een winst van 2,7 procent op 540,49 punten. Bijna alle 25 hoofdfondsen eindigden de sessie in de plus. Digitaal beveiliger Gemalto was de enige daler, al bleef de schade beperkt tot een min van 0,1 procent. De MidKap steeg 2,4 procent tot 782,38 punten. Londen, Parijs en Frankfurt kregen er rond de 2,5 procent bij.

Sterkste stijger in de AEX was ArcelorMittal. Het aandeel van het staalconcern sloot de dag af met een winst van 5,6 procent. Ook chipmachinemaker ASML deed het uitstekend met een plus van 4,5 procent. Andere sterke stijgers waren olie- en gasreus Shell, biotechnologiebedrijf Galapagos en techconcern Philips, die 3,5 procent wonnen.

Ahold Delhaize won 1,6 procent. Topman Dick Boer van het Nederlands-Belgische supermarktconcern treedt af en zal per 1 juli worden opgevolgd door vicetopman Frans Muller. Muller stond sinds 2013 aan het roer van Delhaize. Verder werd bekendgemaakt dat voormalig ING-topman Jan Hommen de nieuwe president-commissaris wordt.

Bij de middelgrote fondsen deden bodemonderzoeker Fugro en metalengroep AMG het goed met winsten van meer dan 6 procent. Air France-KLM klom 2 procent ondanks verdere stakingsdreigingen. De Franse vakbonden hebben nieuwe stakingen bij Air France afgekondigd. Oliedienstverlener SBM Offshore dikte 4,6 procent aan, nadat ABN AMRO het aandeel op zijn favorietenlijst had gezet.

Vastgoedfonds Vastned sloot bij de kleinere fondsen met een winst van 2,4 procent. Het bedrijf meldde verschillende transacties. In Utrecht werden twee acquisities gedaan voor een totaalbedrag van 15,1 miljoen euro. Verder verkocht het bedrijf voor bijna 21 miljoen euro niet-strategische panden in Nederland en Frankrijk.

In Londen klom Barclays dik 2 procent, ondanks een verlaging van de kredietrating. Moody’s verlaagde de kredietwaardigheid van de Britse bank tot één niveau boven junkstatus.

De euro was bij de slotbel 1,2224 dollar waard, tegen 1,2295 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 63,47 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent meer, op 68,20 dollar per vat.

Reformatorisch Dagblad 05-04-18


Auteur: Reporter Creer datum: 6-08-2018 16:47:11
’Belegger moet oppassen voor rente van 5%’


Beleggers op Wall Street moeten rekening houden met een stijgende rente. De rente in de Verenigde Staten kan gaan oplopen naar 5%, waarschuwt topman Jamie Dimon van bankconcern JPMorgan Chase.

De rente op tienjarige Amerikaanse staatsleningen schommelt momenteel rond de 3%. „Ik denk dat de rente vandaag op 4% zou moeten staan”, zei Dimon afgelopen weekend. „Je kunt maar beter voorbereid zijn op een rente van 5% of hoger. De kans daarop is groter dan de meeste mensen denken”, aldus de topbankier.

Een oplopende rente kan negatief uitpakken voor aandelenkoersen. Maar volgens Dimon kunnen de aandelenbeurzen nog wel twee tot drie jaar blijven stijgen. Hij wijst daarbij op de krachtige economische groei.

Telegraaf 06-08-18
Auteur: Reporter Creer datum: 9-10-2018 16:37:28 Laatst gewijzigd: 9-10-2018 20:22:31
Wall Street opent overwegend in de min

De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag overwegend licht lager geopend. De handel blijft tegenwind ondervinden van de zorgen rond het Chinees-Amerikaanse handelsconflict en de oplopende rentes op staatsobligaties. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwde voor de gevolgen van de handelsoorlog.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening 0,2 procent lager op 26.246 punten. De brede S&P 500 zakte 0,2 procent tot 2880 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq won 0,1 procent tot 7746 punten.

Het rendement op Amerikaanse staatsobligaties steeg tot het hoogste punt in zeven jaar, waardoor het voor beleggers en bedrijven duurder wordt geld te lenen. Daarnaast worden staatsleningen voor beleggers aantrekkelijker ten opzichte van aandelen als de rentes stijgen.

Het IMF stelde zijn prognose voor de groei van de wereldeconomie naar beneden bij, als gevolg van de aanhoudende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China. De groeiramingen voor beide landen, de twee grootste economien ter wereld, zijn eveneens verlaagd. Het IMF waarschuwde verder dat crises in opkomende economien als Turkije en Argentini hun weerslag kunnen hebben op de mondiale economie.

Google-moeder Alphabet stond licht in het rood. Het technologiebedrijf stapt uit een aanbesteding voor een groot cloudsoftwareproject van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Het project, met een geschatte waarde van 10 miljard dollar, druist in tegen de waarden van Google. Maandag stond het technologiebedrijf al in een kwaad daglicht wegens een privacylek binnen zijn sociale netwerk Google Plus.

Reformatorisch Dagblad 09-10-18
Auteur: Reporter Creer datum: 1-11-2018 21:43:02
Optimisme op Wall Street houdt aan
ANP

De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met duidelijke winsten gesloten. Het optimisme van de voorbije dagen kreeg een passend vervolg. Beleggers bogen zich onder meer over cijfers van DowDuPont en Spotify. Ook werd gereageerd op opmerkingen van president Donald Trump, die zei een goed gesprek te hebben gehad met zijn Chinese collega Xi Jinping.

De Dow-Jonesindex sloot 1,1 procent hoger op 25.380,74 punten. De S&P 500 klom ook 1,1 procent tot 2740,37 punten en de techgraadmeter Nasdaq steeg 1,8 procent tot 7434,06 punten.

Trump en Xi, die elkaar tijdens de G20-top in Argentini zullen ontmoeten, hebben onder meer gesproken over handelskwesties. China en de VS liggen op dat gebied al een tijdje op ramkoers. De landen slaan elkaar over en weer met importtarieven om de oren. Dit zorgt ook voor spanningen op de financile markten.

Chemieconcern DowDuPont kreeg er ruim 8 procent bij. Het bedrijf verwacht nog meer te kunnen besparen door de fusie van Dow Chemical en DuPont. Het doel voor synergievoordelen wordt met 300 miljoen dollar opgekrikt ten opzichte van een eerdere prognose. Ook werd een nieuw aandeleninkoopprogramma van 3 miljard dollar aangekondigd.

Muziekstreamingdienst Spotify verloor bijna 6 procent. In zijn eerste volledige kwartaal sinds zijn beursdebuut in New York kwam het bedrijf met tegenvallende verwachtingen. Maker van onder meer smartwatches en activiteitentrackers FitBit maakte een koerssprong van ruim een kwart, na veel beter dan verwachte resultaten.

Ook de in New York genoteerde Nederlandse chiponderneming NXP Semiconductors gaf inzage in de prestaties en werd beloond met een winst van 12 procent. Dat zorgde mede ook voor winsten bij branchegenoten als Intel, Qualcomm en met name AMD. Cijfers van farmaceut Teva (plus 15 procent) vielen eveneens in goede aarde.

De euro noteerde op 1,1410 dollar, tegen 1,1392 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Olieprijzen gingen omlaag na berichten over productieverhogingen door leden van oliekartel OPEC. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2,8 procent tot 63,51 dollar. Brentolie kostte 3,1 procent minder op 72,74 dollar per vat.

Reformatorisch Dagblad 01-11-18
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier