Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Alex
Creer datum:
31-01-2018 12:50:15
ORANJES
Een nieuwe serie artikelen vanaf 2018
Auteur: Alex Creer datum: 31-01-2018 12:53:22Prinses Beatrix hoort nu bij de „zeer sterken”

Prinses Beatrix heeft de leeftijd van de zeer sterken mogen bereiken. Niemand neemt je het op die leeftijd kwalijk als je een stapje terug doet. Officieel deed Beatrix dat vijf jaar geleden al, bij de abdicatie, maar dat betekende allerminst dat de prinses achter de geraniums verdween.

Het is een van die verschillen met haar moeder, Juliana, die weinig waarde hechtte aan publiek vertoon. Waar Juliana getypeerd kon worden als maatschappelijk werkster, is Beatrix meer majesteit en manager. De huidige koning is weer menselijker en staat dichter bij het volk.

Toch doet dat allemaal niets af aan de waardering die op een dag als deze mag worden uitgesproken. Na een periode waarin het koningshuis diverse crises moest doormaken, wist Beatrix het aanzien van de monarchie te herstellen. Vergeleken met de rookbommen bij haar huwelijk is de huidige weerstand vanuit linkse kring slechts gepruttel. Terecht, want juist de regeerperiode van Beatrix heeft aangetoond dat een koningshuis niet alleen een ceremoniële functie heeft. Terwijl in politiek opzicht de panelen regelmatig heen en weer schuiven, is het staatshoofd de constante factor. Zij onderhield nauwe contacten met de premiers Van Agt, Den Uyl, Lubbers, Kok en Balkenende zonder dat ze zelf een Merkel of Thatcher hoefde te zijn.

Een minstens zo belangrijke reden om het koningshuis te waarderen, is de historische band tussen de Oranje-Nassaus en de Staat der Nederlanden. Zowel in de geschiedenis van het Oranjehuis als in die van ons vaderland zijn overal sporen te vinden van Gods bescherming en Zijn bijzondere genadewerk. Toegegeven, op het eerste gezicht lijkt in het huidige koningshuis én in de huidige Nederlandse samenleving dat licht vrijwel uitgedoofd en overheerst de oppervlakkigheid. Daar staat tegenover dat God in Zijn Woord zo veel voorbeelden van Zijn ontferming toont, juist toen mensen het allerminst verdiend hadden.

Toen het sacrament van de doop aan de prinses werd bediend, sprak de predikant, ds. E. H. Blaauwendraad, over de tekst „God is liefde”, en hij wees daarbij ook op de verbondstrouw van God. Maar tegelijkertijd klonk de indringende waarschuwing dat wij in het rijk Gods niet kunnen komen tenzij wij van nieuws geboren zijn.

De uitdrukking „de zeer sterken” is ontleend aan de psalm waarin Mozes spreekt over de kortheid van het leven. In hetzelfde vers spreekt hij over „wij vliegen daarheen”, verwijzend naar het levenseinde.

De laatste twee decennia van haar leven maakte prinses Beatrix veel verdrietige momenten mee, maar desondanks oogt ze sterk en vitaal. Toch nadert ook voor haar het moment waarop ze oog in oog zal staan met de Koning der koningen. Bij haar doop verscheen in een van de kerkelijke bladen de wens dat God haar hart zou reinigen met het bloed van het verbond, waar het sacrament op wijst. Die wens is bij haar tachtigste verjaardag onverkort van toepassing.

Reformatorisch Dagblad 31-01-18
Auteur: Reporter Creer datum: 19-03-2018 17:56:47
Royalty: koning Abdullah II en koningin Rania van Jordanië komen naar Nederland

Tirza van der Graaf

Wat speelt er in de wereld van kronen, werkbezoeken en staatsbanketten? Vandaag: het officiële bezoek van ­koning Abdullah II en koningin Rania van Jordanië aan Nederland.
Eindelijk komen ze: koning Abdullah II en koningin Rania van Jordanië. Eigenlijk was er eind vorig jaar een inkomend staatsbezoek gepland, maar dat werd ‘in overleg’ uitgesteld. Nu komt het paar toch, al is het wel een ‘officieel bezoek’. Het verschil tussen een officieel bezoek en een inkomend staatsbezoek is miniem: er zijn minder ceremoniële onderdelen. Zo is er geen grote militaire ontvangst op de Dam in Amsterdam, maar worden de Jordaanse koning en koningin ontvangen op Paleis Noordeinde in Den Haag.

De koningsparen bezoeken onder meer World Class The Hague, een platform van de gemeente Den Haag waar studenten kunnen deelnemen aan bijeenkomsten over recht en vrede. Koning Abdullah houdt daar een toespraak. Máxima en Rania bezoeken samen het Gemeentemuseum, waar ze worden rondgeleid langs de schilderijen van Piet Mondriaan. De koning en Abdullah bezoeken een bijeenkomst over contraterrorisme. Want Jordanië en Nederland werken samen in de strijd tegen ISIS.

De tweede dag van het bezoek staat vooral in het teken van politiek en handel: de Jordaanse koning en koningin ontmoeten de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven van de twee landen ontmoeten elkaar.

historie
De geschiedenis van het islamitische ‘Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië’ is interessant. Dat werd in 1946 gesticht toen Jordanië onafhankelijk werd. Eerder, in 1921, stichtten de Britten het Emiraat Transjordanië. Aan het hoofd kwam koning Abdullah I (1923-1951), een nazaat van de Hasjemieten, een eeuwenoud adellijk geslacht dat zegt af te stammen van de profeet Mohammed.

Het lot van de eerste koning Abdullah I was tragisch. Hij werd in 1951 vermoord toen hij in een moskee in Jeruzalem aan het bidden was. Op dat moment was zijn kleinzoon Hoessein (1935-1999) mee, op wie ook werd geschoten. Maar wonder boven wonder overleefde hij de aanslag, omdat de kogel precies tegen een medaille op zijn jasje kaatste.

Hoesseins vader Talal (1909-1972) volgde ­Abdullah I op, maar hij leed aan schizofrenie. Een jaar later moest hij de troon noodgedwongen opgeven en zo volgde Hoessein hem op. Maar omdat hij op dat moment nog maar 16 jaar was, werd hij pas tot koning gekroond in 1953. Hij bleef tot zijn dood in 1999 koning, en veranderde op het laatste ­moment dat niet zijn broer Hassan, maar zijn zoon en de huidige koning hem opvolgde.

Velen zullen de vierde vrouw van Hoessein kennen: koningin Noor (1951). De koningin met haar blonde haar en felblauwe ogen werd geboren als dochter van een Amerikaans zakenman van Syrische komaf, en groeide in Amerika op. Ze is bekend door haar inzet voor zaken als vluchtelingenwerk en vrouwenrechten. Daarin lijkt haar opvolgster koningin Rania (1970) erg op haar: ook zij zet zich in voor allerlei goede doelen. Verder is ze bekend om het feit dat ze vaak kleding draagt van westerse ontwerpers. Ook is ze overtuigd moslima, maar draagt ze geen hoofddoek.

In het verleden is Nederland maar één keer op staatsbezoek geweest in Jordanië, in 1994. Toen bezochten toenmalig koningin Beatrix en prins Claus het land. <

Nederlands Dagblad 19-03-18
Auteur: Reporter Creer datum: 27-04-2018 15:40:58
De eerste vijf jaar van koning Willem-Alexander

Willem Bouwman

Vandaag viert koning Willem-Alexander zijn 51e verjaardag. Maandag is het vijf jaar geleden dat hij zijn moeder opvolgde en als koning werd ingehuldigd. Een overzicht in woord en beeld van vijf jaar koningschap.

Een zwart moment

Zijn koningschap is nog maar vijf jaar oud, en toch heeft Willem-Alexander al twee zeer zwarte momenten meegemaakt. Op 12 augustus 2013 overleed zijn broer prins Friso, nadat hij anderhalf jaar in coma had gelegen als gevolg van een skiongeluk. Ook het neerstorten van een passagierstoestel van Malaysia Airlines met vluchtnummer MH17 op 17 juli 2014 was een gebeurtenis die volk en koning in diepe rouw dompelde. De ramp met de MH17 gebeurde in het oosten van Oekraïne en kostte 298 mensen het leven, onder wie 193 Nederlanders. Zes dagen later, op 23 juli, werden de lichamen van de eerste veertig slachtoffers naar Nederland teruggebracht. Om kwart voor vier ’s middags arriveerden zij op vliegbasis Eindhoven. Na het klinken van het trompetsignaal ‘Last Post’ en een minuut stilte werden de kisten een voor een uit het vliegtuig gedragen. Het koningspaar, geflankeerd door premier Rutte en vicepremier Asscher, was zichtbaar aangeslagen. Even hield Willem-Alexander de hand van Máxima vast.

Even voorstellen: uw nieuwe koning

Koning Willem-Alexander poseert met zijn echtgenote koningin Máxima en zijn moeder prinses Beatrix op het balkon van het Paleis op de Dam op 30 april 2013. Iets eerder, om 10.07 uur precies, had Beatrix afstand gedaan van de troon. In deftig Nederlands: zij was geabdiceerd. Zodra zij in de Mozeszaal van het paleis de Acte van Abdicatie tekende, werd Willem-Alexander koning. Zodra de pen was neergelegd, werd op het paleis het vaandel van Willem-Alexander gehesen. Vanuit de menigte op De Dam klonk gejuich. ‘Bea bedankt!’, werd er geroepen. Even later gingen de balkondeuren open en verscheen prinses Beatrix om de nieuwe koning voor te stellen aan het volk. ‘Enkele ogenblikken geleden heb ik afstand gedaan van de troon’, zei ze. ‘Ik ben gelukkig en dankbaar u te mogen voorstellen uw nieuwe koning: Willem-Alexander.’ De nieuwe koning was nog wat onder de indruk en vergat wat hij moest doen. ‘Even wuiven misschien’, zei z’n moeder. En dat deed hij toen.

Met de kinderen in Lech

Willem-Alexander en zijn gezin gaan jaarlijks op wintersport naar Lech in Oostenrijk. Bij die traditie hoort het fotomoment, waarop het gezin in een ongedwongen sfeer voor de camera’s verschijnt. Dit jaar vond de jaarlijkse fotosessie plaats op 26 februari, bij een temperatuur van -21 °C. Kroonprinses Amalia staat links in beeld. Naast haar v.l.n.r. prinses Alexia, koningin Máxima, koning Willem-Alexander en prinses Ariane. De meisjes waren die dag respectievelijk 14, 12 en 9 jaar oud. Toen hun vader zich een jaar eerder bij zijn vijftigste verjaardag op tv liet interviewen vroeg de interviewer of zijn dochters al aan het puberen waren. ‘Ze zijn aan het aftasten’, antwoordde Willem-Alexander. ‘Af en toe hoop ik dat ze een beetje harder zullen vechten. Dat is uiteindelijk voor de relatie na de puberteit alleen maar beter. Maar ze zitten echt nog aan het begin. Dat zal nog wel komen, denk ik.’ Bijna een jaar later, in Lech, was het misschien al zover.

Zingen met Guus Meeuwis

Het verschil tussen het koningschap van Beatrix en dat van Willem-Alexander is het meest zichtbaar op Koningsdag. Onder Willem-Alexander wordt het feest van de monarchie niet meer gevierd op 30 april, de verjaardag van zijn grootmoeder koningin Juliana, maar op 27 april, zijn eigen verjaardag. Waar Beatrix twee dorpen of steden bezocht en er langs ­folkloristische taferelen wandelde, bezoekt Willem-Alexander meestal een stad en gaat het niet alleen om de folklore. Zowel onder Beatrix als onder Willem-Alexander is het een mooie, vrolijke dag waarop het volk alle gelegenheid krijgt om de koning en zijn familie van nabij te zien. Willem-Alexander geniet zichtbaar van het contact met het volk. Tijdens Koningsdag 2017 in Tilburg deed hij mee met een optreden van Guus Meeuwis, die het nummer ‘Proosten’ zong. Het was een toepasselijk lied, want Willem-Alexander vierde die dag zijn vijftigste verjaardag. Hier zingen Willem-Alexander en zijn gezin met Guus Meeuwis mee.

Gelukkig met Máxima

Koning Willem-Alexander is ondenkbaar zonder zijn echtgenote Máxima. Hijzelf zou het niet anders willen. ‘Ik besef hoe intens gelukkig ik ben met de steun van mijn vrouw, Máxima’, sprak hij tijdens de inhuldigingsplechtigheid op 30 april 2013. Enkele dagen eerder had hij krachtig afstand genomen van de suggestie dat hij en Máxima een duobaan zouden krijgen. ‘Absoluut niet. Er is maar één koning in Nederland.’ Máxima is aanwezig, door haar uitstraling, haar intelligentie en haar betrokkenheid, maar wel naast of iets achter haar man. Ze neemt geregeld de zaken waar. Zo woonde ze de uitvaart bij van de Thaise koning Bhumibol. Máxima heeft ook haar eigen werk. Zij is de speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de VN voor ‘inclusieve financiering en ontwikkeling’. In die hoedanigheid bezocht ze vorige week de voorjaarsvergadering van de Wereldbank in Washington. Ze deed dat zoals men in Nederland van haar gewend is: intelligent, betrokken en met flair.

Betrokken bij veteranen

Willem-Alexander vervulde zijn dienstplicht bij de Koninklijke Marine en was onder meer ­reserve-commodore van de Koninklijke Luchtmacht. Sinds hij koning is, bekleedt Willem-Alexander geen militaire functies meer, maar zijn betrokkenheid bij de krijgsmacht is onverminderd groot gebleven. Op veteranendag, de laatste zaterdag van juni, neemt hij samen met de minister van Defensie een defilé af van oud-militairen uit de Tweede Wereldoorlog en van oud-militairen die betrokken waren bij vredesmissies in bijvoorbeeld Libanon en Bosnië. Veteranendag werd ingesteld na het overlijden van de grootvader van Willem-Alexander, prins Bernhard, bijgenaamd ‘de veteraan der veteranen’. Bernhard was tot op hoge leeftijd betrokken bij het wel en wee van de veteranen. Ook Willem-Alexander gaat op veteranendag graag in gesprek met de veteranen en hun familie. Op de veteranendag van 24 juni 2017 nam hij, gekleed in een uniform van de Koninklijke Landmacht, alle tijd voor een praatje met een bejaarde veteraan.

Nederlands Dagblad 27-04-18
Auteur: Reporter Creer datum: 5-05-2018 13:14:51
Koningspaar legt krans op de Dam

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben vrijdag op de Dam in Amsterdam twee minuten stilte in acht genomen om oorlogsslachtoffers te gedenken. Vooraf legden zij een krans bij het Nationaal Monument en waren ze aanwezig bij een bijeenkomst in de Nieuwe Kerk.

De Nationale Hedenking op de Dam verliep rustig. Tijdens de twee minuten stilte die om 20.00 uur ingingen, bleef het stil op het plein. De organisator van een lawaaiprotest kondigde vrijdagochtend aan dat hij het niet ging doen. De voorzieningenrechter verbood de actie donderdag na een kort geding. Toch klonk er enkele minuten voor de stilte geschreeuw. De politie heeft een man opgepakt.

Het koningspaar zal voorafgaande aan de herdenking kort hebben teruggedacht aan 4 mei 2010 toen de achteraf zogenoemde 'Damschreeuwer' Gennaro P. voor commotie en paniek zorgde door tijdens de ceremonie te schreeuwen. Mensen die daarvan schrokken, probeerden weg te rennen en de daardoor omklappende hekken leken op schoten, waardoor de commotie alleen maar groter werd. Er vielen tientallen gewonden.

Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima werden ijlings afgevoerd, maar keerden terug op de Dam toen het loos alarm bleek. Een jaar eerder was de koninklijke familie op Koninginnedag in Apeldoorn nog doelwit geweest van een aanslag.


Reformatorisch Dagblad 04-05-18
Auteur: Reporter Creer datum: 9-06-2018 16:57:20
Koning solo op staatsbezoek Baltische staten

De staatsbezoeken die koning Willem-Alexander vanaf maandag achtereenvolgens brengt aan Letland, Estland en Litouwen krijgen een ander karakter nu koningin Máxima vanwege het overlijden van haar jongste zus Inés niet meegaat. De koning staat er alleen voor, terwijl ze beiden erg hadden uitgekeken naar deze bezoeken, zoals Máxima vorige maand vertelde aan het einde van het staatsbezoek aan Luxemburg.

In zekere zin zou het een herhalingsreis worden voor het koningspaar. Enkele maanden na hun huwelijk in 2002 gingen ze namelijk ook op al bezoek in de drie Oostzee-landen en komende week was de kans te zien wat er in de tussentijd allemaal is veranderd. Destijds hoopten de Baltische staten op aansluiting bij Europa, op lidmaatschap van EU en NAVO. Nu zijn het solide partners van Nederland, die een streng beleid voeren ten aanzien van de euro en waar Nederlandse militairen - in Litouwen - meehelpen de oostgrens te bewaken.

Drie staatsbezoeken afleggen in één week is uniek, maar de drie landen zijn ook samen opgetrokken bij het uitnodigen van het koningspaar. Behalve het versterken en verdiepen van de betrekkingen, met name ook op economisch gebied, gaat het ook om verjaardagsvisite. Letland en Estland maakten zich honderd jaar geleden los uit het Russische rijk, en Litouwen zag de vroegere zelfstandigheid honderd jaar geleden hersteld. De drie landen vieren dat uitbundig en hebben al tal van gasten over de vloer gehad. Later dit jaar komt ook paus Franciscus.

Dat de drie bezoeken in vier dagen tijd plaatsvinden, met onder meer drie welkomstceremonies, kransleggingen, bezoeken aan presidenten, premiers en parlementen, maakt dat de koning weinig speelruimte heeft. Ook de meereizende media missen een deel van het programma, omdat Willem-Alexander zowel dinsdag als woensdag halverwege de dag in het vliegtuig stapt om naar het volgende land te reizen. Het kon niet anders, zo zei hij in Luxemburg.

Máxima heeft al haar verplichtingen voor komende week afgezegd. Haar zusje is vrijdag in Argentinië begraven.

Reformatorisch Dagblad 9-6-18
Auteur: Reporter Creer datum: 13-07-2018 18:50:31
Koninklijke familie poseert en praat over moeilijke tijd na dood Ins


Koning Willem-Alexander, koningin Mxima en de prinsessen zijn bij de jaarlijkse zomerfotosessie weer lachend vastgelegd door tientallen fotografen. De koninklijke familie poseerde dit jaar bij Villa Eikenhorst op de landgoed De Horsten in Wassenaar, waar het gezin woont.

Het geregisseerde persmoment is een van de twee jaarlijkse fotosessies met de koning, koningin en hun dochters Amalia, Alexia en Ariane. In de winter verzamelt de pers zich in de wintersportplaats Lech in Oostenrijk. In de zomer vindt de sessie meestal plaats in Wassenaar, met uitzondering van vorig jaar toen de foto's bij de Kagerplassen werden genomen.

In het persmoment dat op de fotosessie volgde kreeg de familie onder andere vragen over de moeilijke tijd die het gezin heeft gehad na de dood van Mxima's zus Ins. Ze maakte begin juni een einde aan haar leven, na een lange periode van depressiviteit.

Koningin Mxima zei dat ze, nadat ze in Groningen enkele woorden had gezegd over het overlijden van haar jongste zus, heel veel reacties heeft gekregen. "Ik heb zoveel warme woorden gekregen. Ook van mensen die vertelden dat ze ook zoiets hebben meegemaakt, en het heeft hen heeft geholpen dat het bespreekbaar werd gemaakt. Dat maakt me ergens blij, dat het iemand heeft geholpen en dat we elkaar kunnen steunen op zo'n moeilijk moment."

Op de vraag hoe het met haar gaat, antwoordde Mxima dat het moeilijk is, maar dat het leven doorgaat. "We hebben prachtige dingen. De kinderen doen het fantastisch. Het werk wat we doen. Daar moeten we ons op concentreren en dat geeft ons energie." Ook de zeven puppy's waarvan Nala, de labrador van de familie, in juni is bevallen, zorgden voor afleiding voor het gezin, vertelde de koning.

Koningin en koningin vertellen over hun aanstaande verhuizing, de dood van Ins Zorreguieta:


Met heimwee verlaten Willem-Alexander en Mxima de Eikenhorst, hun familiehuis.
Het gezin blikte ook vooruit op de aanstaande verhuizing naar Paleis Huis Ten Bosch. De familie gaat rond de kerst verhuizen, ook al is de verbouwing van het paleis dan nog niet helemaal klaar. De prinsessen mogen de kleuren van hun eigen kamers kiezen. "We hebben hier 15 prachtige jaren gehad. We zullen heimwee hebben naar de Eikenhorst", verwacht Willem-Alexander.

Schermloze weken

De pers vroeg hoe het gaat met de prinsessen. "Heel goed. Ze zijn over en kijken uit naar de vakantie", zei Willem-Alexander. Amalia gaat op het Haagse gymnasium Sorghvliet het profiel Economie en Maatschappij volgen, met wiskunde b en en natuurkunde erbij.

Het koningspaar ging ook in op de opvoeding van hun dochters. Ieder kind is anders. Het gaat erom dat ze hun talenten weten te ontwikkelen, benadrukte Willem-Alexander. "Het puberen is aan de gang. Iedere dag is een uitdaging."

Daarbij let de familie op het gebruik van smartphones en andere schermen. "We hebben schermloze weken in de vakantie. De eerste dagen is dat moeilijk."

Daarnaast leren de prinsessen hoe ze om moeten gaan met alles wat er geschreven wordt op sociale media. Willem-Alexander: "Als mensen je niet kennen is het niet persoonlijk. Dat leren we de kinderen."

NOS 13-07-18
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier