Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Alex
Creer datum:
31-01-2018 12:50:15
ORANJES
Een nieuwe serie artikelen vanaf 2018
Auteur: Alex Creer datum: 31-01-2018 12:53:22Prinses Beatrix hoort nu bij de „zeer sterken”

Prinses Beatrix heeft de leeftijd van de zeer sterken mogen bereiken. Niemand neemt je het op die leeftijd kwalijk als je een stapje terug doet. Officieel deed Beatrix dat vijf jaar geleden al, bij de abdicatie, maar dat betekende allerminst dat de prinses achter de geraniums verdween.

Het is een van die verschillen met haar moeder, Juliana, die weinig waarde hechtte aan publiek vertoon. Waar Juliana getypeerd kon worden als maatschappelijk werkster, is Beatrix meer majesteit en manager. De huidige koning is weer menselijker en staat dichter bij het volk.

Toch doet dat allemaal niets af aan de waardering die op een dag als deze mag worden uitgesproken. Na een periode waarin het koningshuis diverse crises moest doormaken, wist Beatrix het aanzien van de monarchie te herstellen. Vergeleken met de rookbommen bij haar huwelijk is de huidige weerstand vanuit linkse kring slechts gepruttel. Terecht, want juist de regeerperiode van Beatrix heeft aangetoond dat een koningshuis niet alleen een ceremoniële functie heeft. Terwijl in politiek opzicht de panelen regelmatig heen en weer schuiven, is het staatshoofd de constante factor. Zij onderhield nauwe contacten met de premiers Van Agt, Den Uyl, Lubbers, Kok en Balkenende zonder dat ze zelf een Merkel of Thatcher hoefde te zijn.

Een minstens zo belangrijke reden om het koningshuis te waarderen, is de historische band tussen de Oranje-Nassaus en de Staat der Nederlanden. Zowel in de geschiedenis van het Oranjehuis als in die van ons vaderland zijn overal sporen te vinden van Gods bescherming en Zijn bijzondere genadewerk. Toegegeven, op het eerste gezicht lijkt in het huidige koningshuis én in de huidige Nederlandse samenleving dat licht vrijwel uitgedoofd en overheerst de oppervlakkigheid. Daar staat tegenover dat God in Zijn Woord zo veel voorbeelden van Zijn ontferming toont, juist toen mensen het allerminst verdiend hadden.

Toen het sacrament van de doop aan de prinses werd bediend, sprak de predikant, ds. E. H. Blaauwendraad, over de tekst „God is liefde”, en hij wees daarbij ook op de verbondstrouw van God. Maar tegelijkertijd klonk de indringende waarschuwing dat wij in het rijk Gods niet kunnen komen tenzij wij van nieuws geboren zijn.

De uitdrukking „de zeer sterken” is ontleend aan de psalm waarin Mozes spreekt over de kortheid van het leven. In hetzelfde vers spreekt hij over „wij vliegen daarheen”, verwijzend naar het levenseinde.

De laatste twee decennia van haar leven maakte prinses Beatrix veel verdrietige momenten mee, maar desondanks oogt ze sterk en vitaal. Toch nadert ook voor haar het moment waarop ze oog in oog zal staan met de Koning der koningen. Bij haar doop verscheen in een van de kerkelijke bladen de wens dat God haar hart zou reinigen met het bloed van het verbond, waar het sacrament op wijst. Die wens is bij haar tachtigste verjaardag onverkort van toepassing.

Reformatorisch Dagblad 31-01-18
Auteur: Reporter Creer datum: 19-03-2018 17:56:47
Royalty: koning Abdullah II en koningin Rania van Jordanië komen naar Nederland

Tirza van der Graaf

Wat speelt er in de wereld van kronen, werkbezoeken en staatsbanketten? Vandaag: het officiële bezoek van ­koning Abdullah II en koningin Rania van Jordanië aan Nederland.
Eindelijk komen ze: koning Abdullah II en koningin Rania van Jordanië. Eigenlijk was er eind vorig jaar een inkomend staatsbezoek gepland, maar dat werd ‘in overleg’ uitgesteld. Nu komt het paar toch, al is het wel een ‘officieel bezoek’. Het verschil tussen een officieel bezoek en een inkomend staatsbezoek is miniem: er zijn minder ceremoniële onderdelen. Zo is er geen grote militaire ontvangst op de Dam in Amsterdam, maar worden de Jordaanse koning en koningin ontvangen op Paleis Noordeinde in Den Haag.

De koningsparen bezoeken onder meer World Class The Hague, een platform van de gemeente Den Haag waar studenten kunnen deelnemen aan bijeenkomsten over recht en vrede. Koning Abdullah houdt daar een toespraak. Máxima en Rania bezoeken samen het Gemeentemuseum, waar ze worden rondgeleid langs de schilderijen van Piet Mondriaan. De koning en Abdullah bezoeken een bijeenkomst over contraterrorisme. Want Jordanië en Nederland werken samen in de strijd tegen ISIS.

De tweede dag van het bezoek staat vooral in het teken van politiek en handel: de Jordaanse koning en koningin ontmoeten de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven van de twee landen ontmoeten elkaar.

historie
De geschiedenis van het islamitische ‘Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië’ is interessant. Dat werd in 1946 gesticht toen Jordanië onafhankelijk werd. Eerder, in 1921, stichtten de Britten het Emiraat Transjordanië. Aan het hoofd kwam koning Abdullah I (1923-1951), een nazaat van de Hasjemieten, een eeuwenoud adellijk geslacht dat zegt af te stammen van de profeet Mohammed.

Het lot van de eerste koning Abdullah I was tragisch. Hij werd in 1951 vermoord toen hij in een moskee in Jeruzalem aan het bidden was. Op dat moment was zijn kleinzoon Hoessein (1935-1999) mee, op wie ook werd geschoten. Maar wonder boven wonder overleefde hij de aanslag, omdat de kogel precies tegen een medaille op zijn jasje kaatste.

Hoesseins vader Talal (1909-1972) volgde ­Abdullah I op, maar hij leed aan schizofrenie. Een jaar later moest hij de troon noodgedwongen opgeven en zo volgde Hoessein hem op. Maar omdat hij op dat moment nog maar 16 jaar was, werd hij pas tot koning gekroond in 1953. Hij bleef tot zijn dood in 1999 koning, en veranderde op het laatste ­moment dat niet zijn broer Hassan, maar zijn zoon en de huidige koning hem opvolgde.

Velen zullen de vierde vrouw van Hoessein kennen: koningin Noor (1951). De koningin met haar blonde haar en felblauwe ogen werd geboren als dochter van een Amerikaans zakenman van Syrische komaf, en groeide in Amerika op. Ze is bekend door haar inzet voor zaken als vluchtelingenwerk en vrouwenrechten. Daarin lijkt haar opvolgster koningin Rania (1970) erg op haar: ook zij zet zich in voor allerlei goede doelen. Verder is ze bekend om het feit dat ze vaak kleding draagt van westerse ontwerpers. Ook is ze overtuigd moslima, maar draagt ze geen hoofddoek.

In het verleden is Nederland maar één keer op staatsbezoek geweest in Jordanië, in 1994. Toen bezochten toenmalig koningin Beatrix en prins Claus het land. <

Nederlands Dagblad 19-03-18
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier