Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Alex
Creer datum:
31-01-2018 12:50:15
ORANJES
Een nieuwe serie artikelen vanaf 2018
Auteur: Alex Creer datum: 31-01-2018 12:53:22Prinses Beatrix hoort nu bij de „zeer sterken”

Prinses Beatrix heeft de leeftijd van de zeer sterken mogen bereiken. Niemand neemt je het op die leeftijd kwalijk als je een stapje terug doet. Officieel deed Beatrix dat vijf jaar geleden al, bij de abdicatie, maar dat betekende allerminst dat de prinses achter de geraniums verdween.

Het is een van die verschillen met haar moeder, Juliana, die weinig waarde hechtte aan publiek vertoon. Waar Juliana getypeerd kon worden als maatschappelijk werkster, is Beatrix meer majesteit en manager. De huidige koning is weer menselijker en staat dichter bij het volk.

Toch doet dat allemaal niets af aan de waardering die op een dag als deze mag worden uitgesproken. Na een periode waarin het koningshuis diverse crises moest doormaken, wist Beatrix het aanzien van de monarchie te herstellen. Vergeleken met de rookbommen bij haar huwelijk is de huidige weerstand vanuit linkse kring slechts gepruttel. Terecht, want juist de regeerperiode van Beatrix heeft aangetoond dat een koningshuis niet alleen een ceremoniële functie heeft. Terwijl in politiek opzicht de panelen regelmatig heen en weer schuiven, is het staatshoofd de constante factor. Zij onderhield nauwe contacten met de premiers Van Agt, Den Uyl, Lubbers, Kok en Balkenende zonder dat ze zelf een Merkel of Thatcher hoefde te zijn.

Een minstens zo belangrijke reden om het koningshuis te waarderen, is de historische band tussen de Oranje-Nassaus en de Staat der Nederlanden. Zowel in de geschiedenis van het Oranjehuis als in die van ons vaderland zijn overal sporen te vinden van Gods bescherming en Zijn bijzondere genadewerk. Toegegeven, op het eerste gezicht lijkt in het huidige koningshuis én in de huidige Nederlandse samenleving dat licht vrijwel uitgedoofd en overheerst de oppervlakkigheid. Daar staat tegenover dat God in Zijn Woord zo veel voorbeelden van Zijn ontferming toont, juist toen mensen het allerminst verdiend hadden.

Toen het sacrament van de doop aan de prinses werd bediend, sprak de predikant, ds. E. H. Blaauwendraad, over de tekst „God is liefde”, en hij wees daarbij ook op de verbondstrouw van God. Maar tegelijkertijd klonk de indringende waarschuwing dat wij in het rijk Gods niet kunnen komen tenzij wij van nieuws geboren zijn.

De uitdrukking „de zeer sterken” is ontleend aan de psalm waarin Mozes spreekt over de kortheid van het leven. In hetzelfde vers spreekt hij over „wij vliegen daarheen”, verwijzend naar het levenseinde.

De laatste twee decennia van haar leven maakte prinses Beatrix veel verdrietige momenten mee, maar desondanks oogt ze sterk en vitaal. Toch nadert ook voor haar het moment waarop ze oog in oog zal staan met de Koning der koningen. Bij haar doop verscheen in een van de kerkelijke bladen de wens dat God haar hart zou reinigen met het bloed van het verbond, waar het sacrament op wijst. Die wens is bij haar tachtigste verjaardag onverkort van toepassing.

Reformatorisch Dagblad 31-01-18
Auteur: Reporter Creer datum: 19-03-2018 17:56:47
Royalty: koning Abdullah II en koningin Rania van Jordanië komen naar Nederland

Tirza van der Graaf

Wat speelt er in de wereld van kronen, werkbezoeken en staatsbanketten? Vandaag: het officiële bezoek van ­koning Abdullah II en koningin Rania van Jordanië aan Nederland.
Eindelijk komen ze: koning Abdullah II en koningin Rania van Jordanië. Eigenlijk was er eind vorig jaar een inkomend staatsbezoek gepland, maar dat werd ‘in overleg’ uitgesteld. Nu komt het paar toch, al is het wel een ‘officieel bezoek’. Het verschil tussen een officieel bezoek en een inkomend staatsbezoek is miniem: er zijn minder ceremoniële onderdelen. Zo is er geen grote militaire ontvangst op de Dam in Amsterdam, maar worden de Jordaanse koning en koningin ontvangen op Paleis Noordeinde in Den Haag.

De koningsparen bezoeken onder meer World Class The Hague, een platform van de gemeente Den Haag waar studenten kunnen deelnemen aan bijeenkomsten over recht en vrede. Koning Abdullah houdt daar een toespraak. Máxima en Rania bezoeken samen het Gemeentemuseum, waar ze worden rondgeleid langs de schilderijen van Piet Mondriaan. De koning en Abdullah bezoeken een bijeenkomst over contraterrorisme. Want Jordanië en Nederland werken samen in de strijd tegen ISIS.

De tweede dag van het bezoek staat vooral in het teken van politiek en handel: de Jordaanse koning en koningin ontmoeten de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven van de twee landen ontmoeten elkaar.

historie
De geschiedenis van het islamitische ‘Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië’ is interessant. Dat werd in 1946 gesticht toen Jordanië onafhankelijk werd. Eerder, in 1921, stichtten de Britten het Emiraat Transjordanië. Aan het hoofd kwam koning Abdullah I (1923-1951), een nazaat van de Hasjemieten, een eeuwenoud adellijk geslacht dat zegt af te stammen van de profeet Mohammed.

Het lot van de eerste koning Abdullah I was tragisch. Hij werd in 1951 vermoord toen hij in een moskee in Jeruzalem aan het bidden was. Op dat moment was zijn kleinzoon Hoessein (1935-1999) mee, op wie ook werd geschoten. Maar wonder boven wonder overleefde hij de aanslag, omdat de kogel precies tegen een medaille op zijn jasje kaatste.

Hoesseins vader Talal (1909-1972) volgde ­Abdullah I op, maar hij leed aan schizofrenie. Een jaar later moest hij de troon noodgedwongen opgeven en zo volgde Hoessein hem op. Maar omdat hij op dat moment nog maar 16 jaar was, werd hij pas tot koning gekroond in 1953. Hij bleef tot zijn dood in 1999 koning, en veranderde op het laatste ­moment dat niet zijn broer Hassan, maar zijn zoon en de huidige koning hem opvolgde.

Velen zullen de vierde vrouw van Hoessein kennen: koningin Noor (1951). De koningin met haar blonde haar en felblauwe ogen werd geboren als dochter van een Amerikaans zakenman van Syrische komaf, en groeide in Amerika op. Ze is bekend door haar inzet voor zaken als vluchtelingenwerk en vrouwenrechten. Daarin lijkt haar opvolgster koningin Rania (1970) erg op haar: ook zij zet zich in voor allerlei goede doelen. Verder is ze bekend om het feit dat ze vaak kleding draagt van westerse ontwerpers. Ook is ze overtuigd moslima, maar draagt ze geen hoofddoek.

In het verleden is Nederland maar één keer op staatsbezoek geweest in Jordanië, in 1994. Toen bezochten toenmalig koningin Beatrix en prins Claus het land. <

Nederlands Dagblad 19-03-18
Auteur: Reporter Creer datum: 27-04-2018 15:40:58
De eerste vijf jaar van koning Willem-Alexander

Willem Bouwman

Vandaag viert koning Willem-Alexander zijn 51e verjaardag. Maandag is het vijf jaar geleden dat hij zijn moeder opvolgde en als koning werd ingehuldigd. Een overzicht in woord en beeld van vijf jaar koningschap.

Een zwart moment

Zijn koningschap is nog maar vijf jaar oud, en toch heeft Willem-Alexander al twee zeer zwarte momenten meegemaakt. Op 12 augustus 2013 overleed zijn broer prins Friso, nadat hij anderhalf jaar in coma had gelegen als gevolg van een skiongeluk. Ook het neerstorten van een passagierstoestel van Malaysia Airlines met vluchtnummer MH17 op 17 juli 2014 was een gebeurtenis die volk en koning in diepe rouw dompelde. De ramp met de MH17 gebeurde in het oosten van Oekraïne en kostte 298 mensen het leven, onder wie 193 Nederlanders. Zes dagen later, op 23 juli, werden de lichamen van de eerste veertig slachtoffers naar Nederland teruggebracht. Om kwart voor vier ’s middags arriveerden zij op vliegbasis Eindhoven. Na het klinken van het trompetsignaal ‘Last Post’ en een minuut stilte werden de kisten een voor een uit het vliegtuig gedragen. Het koningspaar, geflankeerd door premier Rutte en vicepremier Asscher, was zichtbaar aangeslagen. Even hield Willem-Alexander de hand van Máxima vast.

Even voorstellen: uw nieuwe koning

Koning Willem-Alexander poseert met zijn echtgenote koningin Máxima en zijn moeder prinses Beatrix op het balkon van het Paleis op de Dam op 30 april 2013. Iets eerder, om 10.07 uur precies, had Beatrix afstand gedaan van de troon. In deftig Nederlands: zij was geabdiceerd. Zodra zij in de Mozeszaal van het paleis de Acte van Abdicatie tekende, werd Willem-Alexander koning. Zodra de pen was neergelegd, werd op het paleis het vaandel van Willem-Alexander gehesen. Vanuit de menigte op De Dam klonk gejuich. ‘Bea bedankt!’, werd er geroepen. Even later gingen de balkondeuren open en verscheen prinses Beatrix om de nieuwe koning voor te stellen aan het volk. ‘Enkele ogenblikken geleden heb ik afstand gedaan van de troon’, zei ze. ‘Ik ben gelukkig en dankbaar u te mogen voorstellen uw nieuwe koning: Willem-Alexander.’ De nieuwe koning was nog wat onder de indruk en vergat wat hij moest doen. ‘Even wuiven misschien’, zei z’n moeder. En dat deed hij toen.

Met de kinderen in Lech

Willem-Alexander en zijn gezin gaan jaarlijks op wintersport naar Lech in Oostenrijk. Bij die traditie hoort het fotomoment, waarop het gezin in een ongedwongen sfeer voor de camera’s verschijnt. Dit jaar vond de jaarlijkse fotosessie plaats op 26 februari, bij een temperatuur van -21 °C. Kroonprinses Amalia staat links in beeld. Naast haar v.l.n.r. prinses Alexia, koningin Máxima, koning Willem-Alexander en prinses Ariane. De meisjes waren die dag respectievelijk 14, 12 en 9 jaar oud. Toen hun vader zich een jaar eerder bij zijn vijftigste verjaardag op tv liet interviewen vroeg de interviewer of zijn dochters al aan het puberen waren. ‘Ze zijn aan het aftasten’, antwoordde Willem-Alexander. ‘Af en toe hoop ik dat ze een beetje harder zullen vechten. Dat is uiteindelijk voor de relatie na de puberteit alleen maar beter. Maar ze zitten echt nog aan het begin. Dat zal nog wel komen, denk ik.’ Bijna een jaar later, in Lech, was het misschien al zover.

Zingen met Guus Meeuwis

Het verschil tussen het koningschap van Beatrix en dat van Willem-Alexander is het meest zichtbaar op Koningsdag. Onder Willem-Alexander wordt het feest van de monarchie niet meer gevierd op 30 april, de verjaardag van zijn grootmoeder koningin Juliana, maar op 27 april, zijn eigen verjaardag. Waar Beatrix twee dorpen of steden bezocht en er langs ­folkloristische taferelen wandelde, bezoekt Willem-Alexander meestal een stad en gaat het niet alleen om de folklore. Zowel onder Beatrix als onder Willem-Alexander is het een mooie, vrolijke dag waarop het volk alle gelegenheid krijgt om de koning en zijn familie van nabij te zien. Willem-Alexander geniet zichtbaar van het contact met het volk. Tijdens Koningsdag 2017 in Tilburg deed hij mee met een optreden van Guus Meeuwis, die het nummer ‘Proosten’ zong. Het was een toepasselijk lied, want Willem-Alexander vierde die dag zijn vijftigste verjaardag. Hier zingen Willem-Alexander en zijn gezin met Guus Meeuwis mee.

Gelukkig met Máxima

Koning Willem-Alexander is ondenkbaar zonder zijn echtgenote Máxima. Hijzelf zou het niet anders willen. ‘Ik besef hoe intens gelukkig ik ben met de steun van mijn vrouw, Máxima’, sprak hij tijdens de inhuldigingsplechtigheid op 30 april 2013. Enkele dagen eerder had hij krachtig afstand genomen van de suggestie dat hij en Máxima een duobaan zouden krijgen. ‘Absoluut niet. Er is maar één koning in Nederland.’ Máxima is aanwezig, door haar uitstraling, haar intelligentie en haar betrokkenheid, maar wel naast of iets achter haar man. Ze neemt geregeld de zaken waar. Zo woonde ze de uitvaart bij van de Thaise koning Bhumibol. Máxima heeft ook haar eigen werk. Zij is de speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de VN voor ‘inclusieve financiering en ontwikkeling’. In die hoedanigheid bezocht ze vorige week de voorjaarsvergadering van de Wereldbank in Washington. Ze deed dat zoals men in Nederland van haar gewend is: intelligent, betrokken en met flair.

Betrokken bij veteranen

Willem-Alexander vervulde zijn dienstplicht bij de Koninklijke Marine en was onder meer ­reserve-commodore van de Koninklijke Luchtmacht. Sinds hij koning is, bekleedt Willem-Alexander geen militaire functies meer, maar zijn betrokkenheid bij de krijgsmacht is onverminderd groot gebleven. Op veteranendag, de laatste zaterdag van juni, neemt hij samen met de minister van Defensie een defilé af van oud-militairen uit de Tweede Wereldoorlog en van oud-militairen die betrokken waren bij vredesmissies in bijvoorbeeld Libanon en Bosnië. Veteranendag werd ingesteld na het overlijden van de grootvader van Willem-Alexander, prins Bernhard, bijgenaamd ‘de veteraan der veteranen’. Bernhard was tot op hoge leeftijd betrokken bij het wel en wee van de veteranen. Ook Willem-Alexander gaat op veteranendag graag in gesprek met de veteranen en hun familie. Op de veteranendag van 24 juni 2017 nam hij, gekleed in een uniform van de Koninklijke Landmacht, alle tijd voor een praatje met een bejaarde veteraan.

Nederlands Dagblad 27-04-18
Auteur: Reporter Creer datum: 5-05-2018 13:14:51
Koningspaar legt krans op de Dam

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben vrijdag op de Dam in Amsterdam twee minuten stilte in acht genomen om oorlogsslachtoffers te gedenken. Vooraf legden zij een krans bij het Nationaal Monument en waren ze aanwezig bij een bijeenkomst in de Nieuwe Kerk.

De Nationale Hedenking op de Dam verliep rustig. Tijdens de twee minuten stilte die om 20.00 uur ingingen, bleef het stil op het plein. De organisator van een lawaaiprotest kondigde vrijdagochtend aan dat hij het niet ging doen. De voorzieningenrechter verbood de actie donderdag na een kort geding. Toch klonk er enkele minuten voor de stilte geschreeuw. De politie heeft een man opgepakt.

Het koningspaar zal voorafgaande aan de herdenking kort hebben teruggedacht aan 4 mei 2010 toen de achteraf zogenoemde 'Damschreeuwer' Gennaro P. voor commotie en paniek zorgde door tijdens de ceremonie te schreeuwen. Mensen die daarvan schrokken, probeerden weg te rennen en de daardoor omklappende hekken leken op schoten, waardoor de commotie alleen maar groter werd. Er vielen tientallen gewonden.

Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima werden ijlings afgevoerd, maar keerden terug op de Dam toen het loos alarm bleek. Een jaar eerder was de koninklijke familie op Koninginnedag in Apeldoorn nog doelwit geweest van een aanslag.


Reformatorisch Dagblad 04-05-18
Auteur: Reporter Creer datum: 9-06-2018 16:57:20
Koning solo op staatsbezoek Baltische staten

De staatsbezoeken die koning Willem-Alexander vanaf maandag achtereenvolgens brengt aan Letland, Estland en Litouwen krijgen een ander karakter nu koningin Máxima vanwege het overlijden van haar jongste zus Inés niet meegaat. De koning staat er alleen voor, terwijl ze beiden erg hadden uitgekeken naar deze bezoeken, zoals Máxima vorige maand vertelde aan het einde van het staatsbezoek aan Luxemburg.

In zekere zin zou het een herhalingsreis worden voor het koningspaar. Enkele maanden na hun huwelijk in 2002 gingen ze namelijk ook op al bezoek in de drie Oostzee-landen en komende week was de kans te zien wat er in de tussentijd allemaal is veranderd. Destijds hoopten de Baltische staten op aansluiting bij Europa, op lidmaatschap van EU en NAVO. Nu zijn het solide partners van Nederland, die een streng beleid voeren ten aanzien van de euro en waar Nederlandse militairen - in Litouwen - meehelpen de oostgrens te bewaken.

Drie staatsbezoeken afleggen in één week is uniek, maar de drie landen zijn ook samen opgetrokken bij het uitnodigen van het koningspaar. Behalve het versterken en verdiepen van de betrekkingen, met name ook op economisch gebied, gaat het ook om verjaardagsvisite. Letland en Estland maakten zich honderd jaar geleden los uit het Russische rijk, en Litouwen zag de vroegere zelfstandigheid honderd jaar geleden hersteld. De drie landen vieren dat uitbundig en hebben al tal van gasten over de vloer gehad. Later dit jaar komt ook paus Franciscus.

Dat de drie bezoeken in vier dagen tijd plaatsvinden, met onder meer drie welkomstceremonies, kransleggingen, bezoeken aan presidenten, premiers en parlementen, maakt dat de koning weinig speelruimte heeft. Ook de meereizende media missen een deel van het programma, omdat Willem-Alexander zowel dinsdag als woensdag halverwege de dag in het vliegtuig stapt om naar het volgende land te reizen. Het kon niet anders, zo zei hij in Luxemburg.

Máxima heeft al haar verplichtingen voor komende week afgezegd. Haar zusje is vrijdag in Argentinië begraven.

Reformatorisch Dagblad 9-6-18
Auteur: Reporter Creer datum: 13-07-2018 18:50:31
Koninklijke familie poseert en praat over moeilijke tijd na dood Ins


Koning Willem-Alexander, koningin Mxima en de prinsessen zijn bij de jaarlijkse zomerfotosessie weer lachend vastgelegd door tientallen fotografen. De koninklijke familie poseerde dit jaar bij Villa Eikenhorst op de landgoed De Horsten in Wassenaar, waar het gezin woont.

Het geregisseerde persmoment is een van de twee jaarlijkse fotosessies met de koning, koningin en hun dochters Amalia, Alexia en Ariane. In de winter verzamelt de pers zich in de wintersportplaats Lech in Oostenrijk. In de zomer vindt de sessie meestal plaats in Wassenaar, met uitzondering van vorig jaar toen de foto's bij de Kagerplassen werden genomen.

In het persmoment dat op de fotosessie volgde kreeg de familie onder andere vragen over de moeilijke tijd die het gezin heeft gehad na de dood van Mxima's zus Ins. Ze maakte begin juni een einde aan haar leven, na een lange periode van depressiviteit.

Koningin Mxima zei dat ze, nadat ze in Groningen enkele woorden had gezegd over het overlijden van haar jongste zus, heel veel reacties heeft gekregen. "Ik heb zoveel warme woorden gekregen. Ook van mensen die vertelden dat ze ook zoiets hebben meegemaakt, en het heeft hen heeft geholpen dat het bespreekbaar werd gemaakt. Dat maakt me ergens blij, dat het iemand heeft geholpen en dat we elkaar kunnen steunen op zo'n moeilijk moment."

Op de vraag hoe het met haar gaat, antwoordde Mxima dat het moeilijk is, maar dat het leven doorgaat. "We hebben prachtige dingen. De kinderen doen het fantastisch. Het werk wat we doen. Daar moeten we ons op concentreren en dat geeft ons energie." Ook de zeven puppy's waarvan Nala, de labrador van de familie, in juni is bevallen, zorgden voor afleiding voor het gezin, vertelde de koning.

Koningin en koningin vertellen over hun aanstaande verhuizing, de dood van Ins Zorreguieta:


Met heimwee verlaten Willem-Alexander en Mxima de Eikenhorst, hun familiehuis.
Het gezin blikte ook vooruit op de aanstaande verhuizing naar Paleis Huis Ten Bosch. De familie gaat rond de kerst verhuizen, ook al is de verbouwing van het paleis dan nog niet helemaal klaar. De prinsessen mogen de kleuren van hun eigen kamers kiezen. "We hebben hier 15 prachtige jaren gehad. We zullen heimwee hebben naar de Eikenhorst", verwacht Willem-Alexander.

Schermloze weken

De pers vroeg hoe het gaat met de prinsessen. "Heel goed. Ze zijn over en kijken uit naar de vakantie", zei Willem-Alexander. Amalia gaat op het Haagse gymnasium Sorghvliet het profiel Economie en Maatschappij volgen, met wiskunde b en en natuurkunde erbij.

Het koningspaar ging ook in op de opvoeding van hun dochters. Ieder kind is anders. Het gaat erom dat ze hun talenten weten te ontwikkelen, benadrukte Willem-Alexander. "Het puberen is aan de gang. Iedere dag is een uitdaging."

Daarbij let de familie op het gebruik van smartphones en andere schermen. "We hebben schermloze weken in de vakantie. De eerste dagen is dat moeilijk."

Daarnaast leren de prinsessen hoe ze om moeten gaan met alles wat er geschreven wordt op sociale media. Willem-Alexander: "Als mensen je niet kennen is het niet persoonlijk. Dat leren we de kinderen."

NOS 13-07-18
Auteur: Reporter Creer datum: 18-09-2018 14:32:59
Troonrede 2018

Leden van de Staten-Generaal,

In het parlementaire jaar dat voor ons ligt, start de herdenking van 75 jaar bevrijding. In het najaar van 1944 werd de bezetter uit grote delen van Zuid-Nederland verdreven. Boven de grote rivieren duurde het nog een lange Hongerwinter voordat ook daar het Wilhelmus weer klonk.

Op herdenkingsmomenten als deze realiseren we ons hoe sterk het land is dat sindsdien is opgebouwd. Sterk in termen van welvaart, ondernemerschap en bestaanszekerheid. Sterk door de democratische waarden die verankerd zijn in onze rechtsstaat: gelijkwaardigheid, tolerantie, vrijheid en rechtszekerheid. En Nederland is sterk door de beschikbaarheid van zorg, onderwijs en een dak boven het hoofd. Zo vertelt de naoorlogse geschiedenis een verhaal van vooruitgang en verbetering. Ondanks perioden van neergang is de richting omhoog en vooruit.

De regering wil dit sterke land nog beter maken. De economische voorwaarden zijn daarvoor aanwezig. In 2019 groeit de economie voor het zesde jaar op rij. Naar verwachting neemt het nationaal inkomen volgend jaar met 2,6 procent toe en bedraagt het overschot op de rijksbegroting 1 procent. Hierdoor wordt de staatsschuld lager en is Nederland beter voorbereid op toekomstige economische schokken. De werkloosheid daalt naar een historisch laag niveau van 3,5 procent.

Daarmee is dit het moment om opnieuw richting te kiezen. Om keuzes te maken die ruimte en zekerheid bieden in het hier en nu en voor volgende generaties. Meer mensen moeten concreet merken dat het goed gaat: thuis, op het werk en in de wijk. Mensen moeten ook weer voelen dat de politiek er voor iedereen is. Er leven vragen: kunnen wij en onze kinderen blijven rekenen op goede zorg, een betaalbaar huis, een baan, goed onderwijs, een veilige buurt, een schone leefomgeving en een goed pensioen? En er is de vraag die niet in een rekenmachine past: leven we in Nederland wel voldoende met elkaar en niet te veel naast elkaar? Een steeds beter land is niet vanzelfsprekend, maar vergt permanent onderhoud en vernieuwing. Vertrouwen in de toekomst is werk in uitvoering.

Bouwen aan een hechte samenleving gaat iedereen in ons land aan. Vooropgesteld: er gaat veel goed. Nederland is een land van vrijwilligers, kerken en verenigingen, dat samenkomt rond bijzondere sportprestaties en op nationale feestdagen. Waar het niet goed gaat, wil de regering actie ondernemen. Dat is niet in n programma of wet te regelen, want een hechte samenleving omvat alle beleidsterreinen en alle bestuurslagen.

De regering neemt initiatieven om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan en kwetsbare groepen meer vaste grond onder de voeten te geven. We mogen niet berusten in het feit dat meer dan de helft van de 75+’ers zegt zich eenzaam te voelen. We mogen ook niet accepteren dat mensen met problematische schulden, personen met verward gedrag en een groeiend aantal zwerfjongeren aan de rand van de samenleving komen te staan. Samen met provincies, gemeenten en lokale instanties wil het Rijk brede coalities vormen om mensen uit hun isolement te halen en een nieuwe kans te geven.

De regering investeert ook in historisch besef en culturele diversiteit. Erfgoed en cultuur laten ons zien waar we vandaan komen, houden ons een spiegel voor in het heden en zijn zo van grote betekenis voor de toekomst van ons land. Er komt in deze kabinetsperiode 325 miljoen euro extra beschikbaar voor erfgoed. Het budget voor cultuur stijgt met een bedrag dat oploopt naar 80 miljoen euro per jaar vanaf 2020. Daarmee komt er meer ruimte voor nieuw artistiek talent en wordt het mogelijk dat alle kinderen tijdens hun schooltijd een museum bezoeken.

Bouwen aan een hechte samenleving gaat uiteraard ook over integratie. In de voorstellen voor een nieuw inburgeringsstelsel kunnen en moeten statushouders direct aan het werk gaan en zo snel mogelijk goed Nederlands leren. Werk en taal zijn immers de kortste weg naar volwaardig meedoen in de samenleving.

Voor de kracht van de samenleving is het positief dat mensen volgend jaar meer te besteden krijgen, zowel de brede middengroep van mensen met een modaal inkomen als ouderen en uitkeringsgerechtigden. De lonen in ons land stijgen. Mensen vinden weer een baan, maken carrire of gaan meer uren werken. En door een modernisering van ons belastingstelsel gaat werken meer lonen. De belasting op consumptie gaat iets omhoog, waardoor ruimte ontstaat voor lagere lasten op arbeid. Per saldo houden huishoudens de komende jaren meer over.

De gunstige economie biedt ruimte om de sociaaleconomische structuur van ons land sterker en moderner te maken. Het wetsvoorstel Arbeidsmarkt in balans heeft als doel dat het voor werkgevers minder risicovol wordt mensen een vast contract aan te bieden. De regering wil daarnaast schijnzelfstandigheid tegengaan. Zzp’ers die bewust kiezen voor het ondernemerschap wordt niets in de weg gelegd. Omdat een moderne arbeidsmarkt rekening houdt met persoonlijke omstandigheden, wordt het geboorteverlof voor partners verlengd van twee dagen tot maximaal zes weken. Nog teveel mensen met een arbeidsbeperking staan ongewild langs de kant. De regering start een breed offensief om aan hen meer kans te geven op een volwaardige baan. Werken moet lonen, ook voor deze groep.

Het huidige pensioenstelsel maakt collectieve verwachtingen van mensen steeds minder waar. De stijgende levensverwachting, veranderingen op de arbeidsmarkt en de aanhoudend lage rente hebben kwetsbaarheden aan het licht gebracht. De regering wil samen met sociale partners werken aan een pensioenstelsel dat deze kwetsbaarheden niet kent en dat tegelijkertijd sterke elementen als de collectieve uitvoering en risicodeling handhaaft.

Nederland heeft van oudsher een goed vestigingsklimaat en dat moet zo blijven. Ook daarom blijven we de komende jaren investeren in onderwijs, innovatie en wetenschap, en een aantrekkelijke woonomgeving. Voor een inhaalslag in infrastructuur is in deze kabinetsperiode 2 miljard euro extra beschikbaar. Daarmee worden fileknelpunten aangepakt, de verkeersveiligheid verbeterd en het openbaar vervoer versterkt. Met fiscale maatregelen vergroten we de aantrekkingskracht van ons land voor grote en kleinere bedrijven. De vennootschapsbelasting wordt lager en de dividendbelasting wordt afgeschaft. We willen echte bedrijvigheid belonen en alleen bedrijven naar ons land halen die wat toevoegen aan onze economie. Belastingontwijking, zoals in het geval van brievenbusfirma’s, wordt daarom tegengegaan.

De gunstige economie biedt ook ruimte om te investeren in voorzieningen en vakmensen die de basis vormen onder een sterk land. Dat doen we met oog voor verpleegkundigen n hun patinten en clinten. Met verbeteringen voor leraren n leerlingen. Met aandacht voor meer agenten n veiligheid op straat. Met erkenning van de grote betekenis van het werk van onze militairen in binnen- en buitenland. En met waardering voor onze boeren, tuinders en vissers, die onder soms moeilijke omstandigheden zorgen voor ons voedsel.

Het kabinet komt met gerichte maatregelen om landbouw en natuur meer met elkaar te verbinden. Daarnaast komt er een fonds voor jonge boeren die het bedrijf van hun ouders willen overnemen.

In het vorige begrotingsjaar is al extra geld vrijgemaakt voor zorg aan ouderen, zodat zij kunnen vertrouwen op voldoende tijd, aandacht en goede zorg, thuis of in het verpleeghuis. Die trend zet door. Het extra bedrag voor de ouderenzorg loopt in deze kabinetsperiode op naar ongeveer 3 miljard euro per jaar. Ook onze kinderen en kleinkinderen hebben recht op goede en voor iedereen toegankelijke zorg. Daar moeten we nu aan werken, want de groep ouderen wordt groter en de ontwikkeling van nieuwe medische technieken en medicijnen staat niet stil. In de collectieve uitgaven gaat nu van elke euro al meer dan 25 cent naar de zorg. Daarom zijn met de ziekenhuizen, huisartsen, wijkverpleegkundigen en de ggz nieuwe akkoorden gesloten over de kwaliteit en een beheerste kostengroei.

Om beter te kunnen voldoen aan de grote vraag naar technisch personeel krijgen vmbo-scholen met een technisch profiel extra geld. Het kabinet investeert daarnaast fors extra in voor- en vroegschools onderwijs, zodat de jongste kinderen met het risico op een achterstand meer aandacht krijgen. Om het nijpende lerarentekort aan te pakken, is geld vrijgemaakt voor hogere salarissen in het primair onderwijs, verlaging van de werkdruk en halvering van het collegegeld in de eerste twee jaar van de lerarenopleiding. Het lerarentekort vraagt ook de komende jaren om actie en samenwerking van alle partijen in het onderwijs.

De bestrijding van grootschalige en georganiseerde criminaliteit vraagt meer aandacht. Nederland is een rechtsstaat waar criminelen niet de dienst uitmaken. We berusten dus niet in verloedering, in criminele afrekeningen en in drugscriminaliteit die in sommige delen van ons land industrile vormen aanneemt. Er komen ruim 1100 agenten bij, van wie het merendeel in de wijken gaat werken. Een groeiend probleem is de vermenging van onder- en bovenwereld. Met een speciaal fonds dringen we deze zogeheten ‘ondermijning’ terug. Daarnaast komt extra geld beschikbaar voor cybersecurity, omdat het nodig is de digitale infrastructuur van ons land te beveiligen.

Onze militairen hebben binnen en buiten de landsgrenzen een belangrijke taak om Nederland veilig te houden. Na jaren van bezuinigen zet de trendbreuk van hogere defensie-uitgaven in 2019 en daarna steviger door. Het gaat om een bedrag dat oploopt naar 1,5 miljard euro extra per jaar aan het einde van deze kabinetsperiode. Dat is een verhoging van de defensiebegroting met 17 procent. Met deze noodzakelijke investering kan de krijgsmacht haar grondwettelijke taak het Koninkrijk te beschermen beter uitvoeren.

Een groot probleem is de oververhitte woningmarkt. Vooral in de grote steden zijn betaalbare woningen schaars en komen starters er niet of nauwelijks tussen. Er is grote behoefte aan woningen met een huur van 700 tot 1000 euro per maand. De regering slaat de handen ineen met gemeenten, woningcorporaties en bouwers. Het gezamenlijke doel is de bestaande woningvoorraad beter te benutten, uitwassen op de huurmarkt tegen te gaan en een inhaalslag te maken in de bouw van nieuwe huizen. De ambitie is om per jaar gemiddeld 75.000 woningen te bouwen. Het spreekt vanzelf dat de problemen niet met n druk op de knop zijn op te lossen. Maar het is wel noodzakelijk het tij te keren.

Datzelfde geldt voor het klimaatbeleid. Net zoals deze generatie volgende generaties niet mag opzadelen met een onhoudbare staatsschuld, mogen we ook geen milieuschuld doorgeven. De realiteit is dat het klimaatbeleid raakt aan onze hele manier van wonen, werken en leven. Tegelijkertijd biedt een ambitieus klimaatbeleid kansen voor de innovatiekracht van Nederland. In de zomer presenteerden vertegenwoordigers van de industrie, energiesector, landbouw, natuurorganisaties en logistieke bedrijven een voorstel voor hoofdlijnen van een klimaatakkoord. Bij de uitwerking staat voorop dat de omslag naar schonere energiebronnen en productiemethoden voor iedereen in ons land haalbaar en betaalbaar moet zijn. Deze grote bocht kunnen we alleen met elkaar maken. Het parlementaire initiatief voor de klimaatwet laat zien dat dit mogelijk is.

De urgentie van de energietransitie is alleen maar groter geworden na het besluit om de gaswinning in Groningen zo snel mogelijk af te bouwen naar nul. Met dit besluit wil de regering recht doen aan de inwoners van het aardbevingsgebied. Natuurlijk zijn hiermee niet ineens alle problemen opgelost. Daarom zet de regering concrete vervolgstappen om de schade te vergoeden en de regionale economie te versterken.

Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen kunnen veel doelen alleen samen bereiken. De energietransitie, de veiligheid op straat, de zorg voor een vitaal en leefbaar platteland, maar ook de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling – het vraagt allemaal om bestuurlijke samenwerking. De rol van de medeoverheden wordt groter en belangrijker. De groei van het gemeente- en provinciefonds helpt hen alle taken goed te kunnen blijven uitvoeren.

Leden van de Staten-Generaal, de naoorlogse geschiedenis bewijst dat bouwen aan een sterk Nederland niet kan zonder de blik naar buiten te richten. In de inbedding van ons land in internationale structuren ligt de basis voor blijvende welvaart en veiligheid. Vanuit dit dragend principe is Nederland actief lid van de NAVO, de VN, de EU en organisaties als de Wereldhandelsorganisatie.

De multilaterale wereldorde die na de Tweede Wereldoorlog is opgebouwd staat onder druk. De bedreigingen voor de internationale rechtsorde en de vrije wereldhandel zijn legio, zowel in de ring rond Europa als verder weg. Het is een direct Nederlands belang om een bijdrage te leveren aan een stabiele internationale omgeving. De Nederlandse militairen, die zich daar onder de moeilijkste omstandigheden voor inzetten, hebben onze onvoorwaardelijke steun.

Tot 1 januari 2019 is het Koninkrijk der Nederlanden lid van de Veiligheidsraad. In die rol leggen we de nadruk onder andere op modernisering van de VN-organisatie en VN-missies en op meer aandacht voor het voorkomen van conflicten. De Nederlandse ontwikkelingssamenwerking wordt gedragen door de beproefde combinatie van hulp en handel. Er komt extra geld en aandacht voor hulp aan vluchtelingen, voor opvang in de regio, voor onderwijs in ontwikkelingslanden en voor ondersteuning bij het realiseren van klimaatdoelstellingen.

Het dichtstbij zijn onze partners in de Europese Unie, met wie we samen werken aan veiligheid, stabiliteit en welvaart voor alle inwoners van de lidstaten. Het lidmaatschap van de EU maakt ons land sterker in een wereld waarin machtsverhoudingen verschuiven en oude allianties niet meer vanzelfsprekend zijn. Het is een Nederlands belang dat Europa zich collectief sterk blijft maken voor vrije wereldhandel en tegen de dreiging van importtarieven en andere handelsbelemmeringen.

Voor de Europese Unie wordt 2019 een intensief jaar met een nieuwe Europese Commissie en een nog onvoorspelbare brexit. De Nederlandse regering blijft zich met een positieve agenda sterk maken voor een betere EU, die zich richt op kerntaken en afspraken nakomt. Gezamenlijk moeten we de interne markt verder verdiepen en de euro sterker maken. Samen staan we pal voor de rechtsstaat. En alleen samen kunnen we de onrust aan de buitengrenzen van Europa en het migratievraagstuk effectief aanpakken.

In Koninkrijksverband heeft de wederopbouw van Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba hoge prioriteit na twee vernietigende orkanen in 2017. De komende jaren wordt hiervoor ruim 600 miljoen euro vrijgemaakt. Met de regeringen van Curaao en Aruba werkt Nederland aan concrete verbeteringen. Bijvoorbeeld door meer Nederlandse bedrijven te interesseren om op Curaao te investeren en door de verbetering van de jeugdhulpverlening op Aruba te ondersteunen. De gezamenlijke kustwacht heeft een cruciale rol in het beheersen van migratiestromen en de rechtshandhaving. Op Bonaire, Sint Eustatius en Saba neemt de regering concrete maatregelen om de armoede terug te dringen. De werkgeverslasten in Caribisch Nederland worden met 5 procent verlaagd, waardoor het minimumloon en de uitkeringen met 5 procent kunnen stijgen. Daarnaast is 30 miljoen euro beschikbaar voor armoedebestrijding, infrastructuur en economische ontwikkeling. Zo blijven we samen vorm geven aan een Koninkrijk waarin we elkaar terzijde staan.

Leden van de Staten-Generaal,

Honderd jaar geleden vonden in Nederland de eerste verkiezingen plaats na de invoering van het algemeen mannenkiesrecht en het systeem van evenredige vertegenwoordiging. Traditionele stromingen verloren terrein. De scheidslijnen van de verzuiling tekenden zich scherper af dan daarvoor. En zowel ter linker- als ter rechterzijde dienden zich nieuwe, vaak kleine fracties aan. Het confessionele kabinet-Ruijs de Beerenbrouck dat in september 1918 aantrad, in de nasleep van de Eerste Wereldoorlog, steunde op precies de helft van het aantal zetels in de Tweede Kamer. Desalniettemin wist het met de invoering van de achturige werkdag en het algemeen vrouwenkiesrecht wezenlijke verbeteringen door te voeren. Daarom vieren we in 2019 honderd jaar kiesrecht voor alle Nederlanders.

Ieder tijdsgewricht is uniek. Maar misschien mag n parallel met het heden wel getrokken worden. Het kabinet realiseert zich dat er bij de uitvoering van het regeerakkoord geen vanzelfsprekende grote meerderheden zijn. Er is wel de Nederlandse traditie dat we met elkaar een sterk land stap voor stap steeds beter maken. In die traditie wil de regering werken, samen met u en samen met iedereen in ons land.

In ons democratisch bestel rust daarbij een speciale verantwoordelijkheid op u, leden van de Staten-Generaal. U mag zich in uw werk gesteund weten door het besef dat velen u wijsheid toewensen en met mij om kracht en Gods zegen voor u bidden.

Reformatorisch Dagblad 18-09-18
Auteur: Reporter Creer datum: 2-10-2018 16:54:45
Koning Willem-Alexander leest uit Statenbijbel bij herdenking Dordtse synode

Koning Willem-Alexander is zaterdag 10 november aanwezig bij de start van de herdenking van 400 jaar Synode van Dordrecht. Hij leest dan in Dordtse Augustijnenkerk een passage voor uit de Statenbijbel.

Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst maandag bekend.

Tijdens de Synode van Dordrecht (1618-1619) werd besloten de Bijbel opnieuw te vertalen. Dat resulteerde in de Statenvertaling (1637).

Na het verlaten van de Augustijnenkerk zet de koning op het plein van het Hof van Nederland symbolisch een robotarm in werking. Die zal in negen maanden tijd de Statenbijbel kalligraferen.

Willem-Alexander bezoekt aansluitend het Dordrechts Museum. Daar opent hij de tentoonstelling ”Werk, bid en bewonder. Een nieuwe kijk op kunst en calvinisme”. De koning doet dit door een bijzondere Bijbel uit de Koninklijke Verzamelingen in een vitrine te plaatsen. De tentoonstelling laat de relatie tussen calvinisme en kunst in een brede context zien. Naast schilderkunst van onder anderen Rembrandt, Bol, Van Gogh en Mondriaan komen ook literatuur, muziek en kerkarchitectuur aan bod.

Mr. J. P. H. Donner houdt die dag een verzoeningsrede.

Onder de naam ”Ode aan de Synode” organiseert Dordrecht 180 dagen lang –net zolang als de synode duurde– allerlei activiteiten om het belang van de historische bijeenkomst voor een breed publiek duidelijk maken. Dordrecht werkt hierbij samen met stichting Nationale Synode.

Reformatorisch Dagblad 01-10-18
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier