Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Freek
Creer datum:
11-12-2017 03:07:30
JERUZALEM
Het laatste nieuws
Auteur: Freek Creer datum: 11-12-2017 03:08:24
Netanyahu: Jeruzalem als hoofdstad van Israël is realiteit


De Israëlische premier Netanyahu heeft in Parijs gezegd, dat de Palestijnen "de realiteit moeten accepteren" dat Jeruzalem de hoofdstad is van Israël. "Des te sneller de Palestijnen zich kunnen vinden in deze realiteit, des te sneller we richting vrede kunnen gaan."

Natanyahu is op bezoek bij de Franse president Macron. Die zei op zijn beurt teleurgesteld te zijn over het Amerikaanse besluit Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen. Hij riep de Israëlische premier op "de vrede een kans te geven" en een "gebaar te maken" naar de Palestijnen.

Erdogan haalt uit naar Israël
De Israëlische premier reageerde ook op de uitlatingen van de Turkse president Erdogan. Die noemde Israël eerder vandaag een terroristische staat. Voor een gehoor van honderden mensen zei Erdogan "dat we Jeruzalem niet kunnen overlaten aan de genade van een land van kindermoordenaars".

Netanyahu zei in Parijs niet gewend te zijn lessen te krijgen "over moraliteit van een leider die Koerdische dorpen bombardeert in zijn eigen Turkije, die journalisten opsluit, Iran helpt internationale sancties te ontlopen en die terroristen helpt, waaronder in Gaza, om onschuldige mensen te doden."


Betogers met de Palestijnse vlag in Rabat AFP
De protesten tegen de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem houden aan. In de Marokkaanse hoofdstad Rabat hebben 50.000 mensen gedemonstreerd tegen het besluit. Een dergelijk aantal betogers is ongekend in Marokko.

De betoging in Rabat had een vreedzaam verloop en eindigde bij het parlementsgebouw. Hele gezinnen en jongeren en ouderen liepen mee in de mars, die begon in de oude stad.

Een vrouwelijke deelnemer was optimistisch gestemd over het effect van de betoging "want zo is ook de bevrijding van de Sahara begonnen". In grote delen van het Midden-Oosten wordt het besluit van Trump gezien als pro-Israëlisch en als de doodsteek voor het vredesproces.

Paus Franciscus
Paus Franciscus zei vanochtend in het Vaticaan dat hij bidt voor de regeringsleiders die zich inspannen om een nieuwe escalatie over Jeruzalem te voorkomen. Hij zei eerder al dat hij hoopt dat wijsheid en voorzichtigheid de boventoon zullen voeren in deze kwestie.

De paus herhaalde dat de status quo omtrent Jeruzalem gehandhaafd moet worden. In het Midden-Oosten kan alleen door middel van overleg tussen Israël en de Palestijnen een duurzame vrede ontstaan, zei Franciscus.

Beiroet
Libanese veiligheidstroepen grepen vanochtend in bij een betoging over Jeruzalem bij de Amerikaanse ambassade in Beiroet. Demonstranten werden bestookt met traangas en een waterkanon.

De betogers zwaaiden met de Palestijnse vlag, stichtten brandjes en bekogelden leden van de veiligheidstroepen. Die barricadeerden de straat die leidt naar de Amerikaanse ambassade.

Nadat de rust was teruggekeerd in Beiroet, braken in de middag toch weer gewelddadigheden uit. De politie hield een onbekend aantal demonstranten aan.

Trump
Een afbeelding van de Amerikaanse president Donald Trump werd door betogers in brand gestoken, net als Amerikaanse en Israëlische vlaggen. In Libanon wonen 450.000 Palestijnse vluchtelingen, dat is 10 procent van de bevolking.

NOS 10-12-17
Auteur: Reporter Creer datum: 22-12-2017 14:16:15
Stemming in VN over Jeruzalem kent alleen maar verliezers

En weer staat Jeruzalem in het middelpunt van de belangstelling. Donderdag hebben de Verenigde Naties in overgrote meerderheid de Verenigde Staten opgeroepen het besluit om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen terug te draaien. De Palestijnen hadden om de stemming verzocht omdat zij menen dat het besluit van de regering van president Trump de kansen op de vestiging van een Palestijnse staat met als hoofdstad Oost-Jeruzalem onmogelijk maakt.

De uitslag van de stemming –128 leden stemden voor de oproep, 9 tegen en 35 landen onthielden zich van stemming– wordt door alle partijen uitgelegd als een overwinning. De Palestijnen kraaien victorie, maar ook Israël ziet positieve signalen in de uitslag van de stemming.

De waarheid is dat er na de stemming van donderdag alleen maar verliezers zijn. De Palestijnen hebben door hun halsstarrige houding de kansen op vrede kleiner gemaakt dan ze al waren. Door de VS te diskwalificeren als partner in het vredesproces is die vrede ook daadwerkelijk verder weg dan ooit. Want Israël ziet de stemming in de VN alleen maar als een teken van de vooringenomenheid van dit orgaan tegen de Joodse staat en zal die VN dus nog minder erkennen als eerlijke onderhandelaar bij vredesbesprekingen.

De positieve tekenen die de regering van Israël ziet in het feit dat 9 landen tegen stemden en 35 landen zich van stemming onthielden, zijn wel heel erg gezocht. Alleen kleine eilandstaatjes stemden tegen, maar alle landen die ertoe doen, stemden voor de Palestijnse oproep.

De VS, onder leiding van Trump, zijn niet minder verliezer. Het blijkt nu dat het machtigste land ter wereld geen enkel vertrouwen geniet van de wereldgemeenschap als het gaat om de politiek ten aanzien van Israël en de Palestijnen.

En zo heeft de wereldgemeenschap zich volledig vastgedraaid en blijkt niemand meer bij machte om de partijen op korte termijn aan tafel te krijgen over constructief overleg.

En dan hebben we het nog niet eens over de inhoud van het besluit van de VS. Vooral de Palestijnen laten geen gelegenheid onbenut om duidelijk te maken dat Trump de kant van Israël heeft gekozen door Jeruzalem als hoofdstad van de Joodse staat te erkennen. De werkelijkheid is dat hij alleen de feiten heeft erkend. Het is namelijk ondenkbaar dat er een vredesoplossing wordt gevonden waarbij Jeruzalem (alleen het westen van de stad of een ongedeeld Jeruzalem) géén hoofdstad is van de Joodse staat. En omdat Trump niets gezegd heeft over de verdeling of vereniging van Jeruzalem, kan het in de praktijk nog alle kanten op.

Ondanks alle juichende reacties van alle kanten, is de werkelijkheid dus uiterst somber.

Het ware te wensen dat in 2018 alle partijen eens wat minder praten over elkaar en meer met elkaar.


Reformatorisch Dagblad 21-12-17
Auteur: Reporter Creer datum: 23-01-2018 12:49:07
Ambassade VS eind 2019 in Jeruzalem

Gerhard Wilts

De Amerikaanse ambassade verhuist voor het einde van 2019 van Tel Aviv naar Jeruzalem. Dat zei de Amerikaanse vicepresident Mike Pence maandag tegen het Israëlische parlement.
Jeruzalem

‘In de komende weken zal onze regering vaart zetten achter het plan om de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem te openen’, kondigde Pence aan. De verhuizing van de ambassade is eerder dan velen hadden verwacht.

De Amerikaanse vicepresident kreeg in de Knesset een stormachtig onthaal. Zijn toespraak werd kort onderbroken door een groep Arabisch-­Israëlische parlementsleden. Zij protesteerden met posters tegen de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad. Op de posters stond ‘Jeruzalem is de hoofdstad van Palestina’. De parlementariërs lieten zich onder luid protest de zaal uitleiden.

‘De Verenigde Staten hebben feit boven fictie verkozen’, zei Pence over de beladen kwestie. ‘En feit is de enige echte basis voor een rechtvaardige en duurzame vrede.’ Hij riep het Palestijnse leiderschap ‘dringend’ op terug te keren naar de onderhandelingstafel. Verder beloofde hij dat Washington afstand neemt van het ‘rampzalige’ nucleaire akkoord met Iran. De islamitische republiek zal nooit een kernbom bezitten, bezwoer hij.

oneens
Bij het bezoek van Pence zondag aan Amman liet de Jordaanse koning ­Abdullah II weten dat beiden het ­erover ‘eens waren dat zij het oneens zijn’ over Jeruzalem. Jordanië houdt vast aan Oost-Jeruzalem als hoofdstad van een onafhankelijk Palestina. Koning Abdullah drong er bij Pence op aan te werken aan herstel van vertrouwen na het Jeruzalembesluit.

De Palestijnse leider Mahmoud Abbas had om de kwestie een ontmoeting met Pence afgelast, omdat hij de VS niet langer als vredesbemiddelaar beschouwt. Abbas vertrok, juist op het moment dat Pence naar Israël kwam, naar Brussel. Voorafgaand aan een ontmoeting met de 28 EU-ministers van Buitenlandse Zaken riep Abbas de lidstaten van de Europese Unie op om Palestina als staat te erkennen. Zo’n erkenning zou de hoop van het Palestijnse volk op vrede levend houden, aldus Abbas. De Palestijnse voorzitter noemde de EU de ‘belangrijkste internationale partner en echte vriend’ van de Palestijnen. Abbas zei ‘vast­beraden’ te zijn de Gazastrook en Westelijke Jordaanoever te zullen herenigen onder centraal Palestijns bestuur, met Jeruzalem als hoofdstad. Ook beloofde hij tegen terrorisme te strijden.

EU-buitenlandchef Federica Mogherini herhaalde het Europese standpunt: een tweestatenoplossing met Jeruzalem als gezamenlijke hoofdstad. De ministers maakten dat vorige maand al duidelijk aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die toen op bezoek was.

Mogherini zei verder dat ‘dit niet de tijd is’ om de hulp aan Palestijnse vluchtelingen in te trekken. Afgelopen week kortte Washington zijn jaarlijkse donatie voor het VN-fonds UNRWA met meer dan de helft.

vriendschap
Als gastheer van Pence prees ­Netanyahu de vicepresident als een ‘geweldige vriend van Israël’. Volgens hem is er geen alternatief voor het Amerikaanse leiderschap in de onderhandelingen met de Palestijnen. ‘Wie niet met de Amerikanen over vrede wil praten, wil geen vrede’, aldus de Israëlische premier. Pence zei vast te houden aan een tweestatenoplossing, maar voegde eraan toe dat voor vrede ook compromissen nodig zijn. Naar verluidt werkt Trumps Midden-Oostenadviseur en schoonzoon Jared Kushner aan een nieuw Amerikaans vredesvoorstel.

Vandaag ontmoet Pence de Israëlische president Reuven Rivlin. Verder zal hij een krans leggen in Yad Vashem, het Holocaustmonument, en een bezoek brengen aan de Klaagmuur. De Palestijnse Autoriteit heeft uit protest tegen Pences bezoek een algehele staking uitgeroepen.

Nederlands Dagblad 23-01-18
Auteur: Reporter Creer datum: 15-12-2018 20:58:27


Australi volgt de VS en erkent West-Jeruzalem als hoofdstad Isral

De Australische premier Scott Morrison heeft zaterdag verklaard dat zijn land West-Jeruzalem formeel erkent als de hoofdstad van Isral. De conservatieve minter-president, die in augustus aan de macht kwam nadat zijn meer gematigde voorganger Malcom Turnbull aan de kant was geschoven, volgt zo het voorbeeld van de Amerikaanse president Donald Trump, die eerder al Jeruzalem erkende als Isralische hoofdstad.

In een toespraak voor het Sydney Institutie, een privaat gefinancierde denktank, zei Morrison dat hij ook van plan is een toekomstige Palestijnse staat te erkennen met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. Hij zal dat doen zodra een tweestatenoplossing bereikt is, die het zeventig jaar durende conflict moet beindigen.

Australi gaat nog niet onmiddellijk zijn ambassade verhuizen uit Tel Aviv. In plaats daarvan zal Australi eerst een defensie- en handelskantoor openen in West-Jeruzalem. Dat moet symbool staan voor de wijziging van het Australische beleid, zegt Morrison. Hij zegt dat hij hoopt dat hij zo het vastgelopen vredesproces in het Midden-Oosten weer op gang kan trekken.

De Volkskrant 15-12-18
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier