Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Reporter
Creer datum:
9-11-2017 16:27:53
WERELDNIEUWS
Wat gaat er gebeuren in Noord-Korea en Iran ?
Auteur: Reporter Creer datum: 9-11-2017 16:28:47
Vierdaags machtsvertoon VS: Trump laat vliegdekschepen oefenen nabij Noord-Korea

De VS zetten vanaf zaterdag een uitzonderlijk grote militaire macht in om Noord-Korea te waarschuwen. Bijna een derde van de Amerikaanse vliegdekschipvloot zal in het gebied een grootschalige oefening houden. Dat gebeurt nog tijdens de Azië-reis van president Trump. De VS willen niet bekendmaken hoe dichtbij Noord-Korea de drie vliegdekschepen zullen opereren.

Door: Stieven Ramdharie 9 november 2017, 15:34

Gevechtsvliegtuigen van het type F-18 Hornet aan boord van de USS Ronald Reagan. Deze zogenaamde 'supercarrier' is een van de modernste vliegdekschepen van de Amerikaanse marine. © US Navy
'Onderschat ons niet', waarschuwde Trump de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un vlak voordat de Amerikaanse Zevende Vloot de vierdaagse oefening bekendmaakte. 'En probeer ons niet uit', twitterde de president in kapitale letters.

Het is voor het eerst in tien jaar dat de VS drie vliegdekschepen naar de regio hebben gedirigeerd. De afgelopen dagen waren er al berichten dat de 'carriers' zich gezamenlijk zouden laten zien tijdens het bezoek van Trump. Maar het Pentagon wilde dit niet bevestigen. Door drie van Amerika's tien vliegdekschepen nog tijdens zijn bezoek te laten oefenen nabij Noord-Korea, wil de president Kim duidelijk maken waartoe de VS militair in staat zijn.

Gezamenlijk beschikken de USS Ronald Reagan, de USS Theodore Roosevelt en de USS Nimitz over zo'n tweehonderd vliegtuigen. De vliegdekschepen worden begeleid door onder andere nucleaire aanvalsonderzeeërs en moderne Arleigh Burke-torpedobootjagers. Deze laatste kunnen met de Standard 3-raket Noord-Koreaanse middellange afstandsraketten neerhalen.
'Invasie van het noorden'

De USS Nimitz, begeleid in de lucht door helikopters, radarvliegtuigen en F-18 Hornet-gevechtsvliegtuigen. De Nimitz is al sinds 1975 in gebruik bij de Amerikaanse marine. © US Navy
Verwacht wordt dat de grootschalige oefening opnieuw veel olie op het vuur zal gooien en tot woedende reacties van Pyongyang zal leiden. Noord-Korea protesteert al jaren tegen de jaarlijkse militaire oefeningen van de VS met Zuid-Korea. Kim zegt dat ze zijn bedoeld om een 'invasie van het noorden' voor te bereiden.

Volgens de Zevende Vloot is de oefening van de Amerikaanse armada in het westelijk deel van de Stille Oceaan, die tot dinsdag zal duren, bedoeld om de stabiliteit in het gebied te bevorderen. 'Deze oefening is een bevestiging van de ijzersterke steun aan de veiligheid en stabiliteit in de regio', aldus admiraal Scott Swift, commandant van de Amerikaanse marine in de Stille Oceaan, in een verklaring. Trump was toen al in China aangekomen, Noord-Korea's belangrijkste bondgenoot.

De president zei het scherper. 'De drie grootste vliegdekschepen in de wereld, maximaal bewapend met prachtige F-35's en F-18's, zijn gestationeerd vlakbij het Koreaanse schiereiland', aldus Trump in een toespraak tot het Zuid-Koreaanse parlement. 'Ik wil vrede bewerkstelligen door kracht. Noord-Korea heeft de terughoudendheid van Amerika in het verleden geïnterpreteerd als zwakte. Dit zou een fatale misrekening zijn.'
Complexe oefening

Een E-2C Hawkeye-radarvliegtuig is net geland op het dek van de USS Nimitz tijdens nachtoperaties. Vliegers noemen het landen op een vliegdekschip in de nacht 'landen op een postzegel die beweegt'. © US Navy
Het gebeurt niet vaak dat de Amerikaanse marine oefent met drie vliegdekschepen en hun escorteschepen tegelijk. 'Operaties van meerdere vliegdekschip-aanvalsgroepen zijn complex', aldus admiraal Swift. Elk van de drie 'carrier strike-groups' die Trump nu heeft gedirigeerd richting Noord-Korea, bestaat gemiddeld uit zo'n achtduizend man: een vliegdekschip, zo'n zeventig vliegtuigen, drie oorlogsschepen, een atoomonderzeeër bewapend met Tomahawk-kruisraketten en diverse bevoorradingsschepen. 

Dit betekent dat vanaf zaterdag zo'n 25 duizend man op zee zullen laten zien waartoe de VS in staat zijn. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2006 en 2007, toen Noord-Korea zijn eerste kernproef had gehouden. Met deze oefening, bij het Amerikaanse eiland Guam, wilden de VS Pyongyang toen tonen hoe snel het een armada bijeen kan krijgen mocht de situatie in de regio uit de hand lopen. De VS hebben permanent één vliegdekschip gestationeerd in het gebied, in Japan. De andere twee die nu in de regio zijn, komen van de Amerikaanse westkust.

De oefening komt een week nadat bekend werd dat Washington er nu van uitgaat dat Noord-Korea mogelijk al in 2018 zal beschikken over een nucleaire langeafstandsraket die de VS kan treffen. Volgens Amerikaanse functionarissen, zo meldde CNN, zou Pyongyang nu alles op alles zetten om vooruitgang te boeken met een geavanceerde versie van de intercontinentale KN-20-raket.
Preventieve aanval
Noord-Korea schokte de wereld, de VS in het bijzonder, toen het in het voorjaar liet zien dat het beschikt over een langeafstandsraket. Volgend jaar zou het zo'n raket, als alles tenminste volgens plan verloopt, kunnen voorzien van een kernkop. Als dit lukt, zo hoopt Noord-Korea, zal Trump het wel nalaten om een preventieve aanval te lanceren op het land om de kernwapens en het rakettenarsenaal te vernietigen.

Volkskrant 09-11-17
Auteur: Reporter Creer datum: 7-02-2018 17:22:16
Kamer ongerust over onderdrukking Papoea’s


De Tweede Kamer is bezorgd over onderdrukking van de Papoea-bevolking in Indonesië. De SGP heeft er met steun van VVD, CDA, D66, ChristenUnie, PVV, GroenLinks, SP en PvdA vragen over gesteld aan minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken.

De partijen willen van Zijlstra weten wat hij ervan vindt en wat Nederland kan doen. Dit naar aanleiding van het gedwongen vertrek van BBC-journaliste Rebecca Henschke uit de Indonesische provincie Papoea. Zijlstra moet uitleggen wat Nederland doet om uit te sluiten dat de Nederlandse politietraining in het gebied misschien wel bijdraagt aan de onderdrukking en wat er gebeurt om de persvrijheid te bevorderen.

SGP-leider Kees van der Staaij: „Deze week ontving onze fractie een man uit Papoea die elf jaar in de gevangenis zat vanwege het hijsen van de Papoea-vlag. Dit is maar één verhaal, maar de meeste verhalen van onderdrukking en geweld komen niet in het nieuws. Dit vanwege het feit dat journalisten geen verslag kunnen doen in Papoea”.

De huidige Indonesische provincies Papoea en West-Papoea vormden eerder Nederlands-Nieuw-Guinea. Nederland stond het gebied in 1962 af onder internationale druk.


Reformatorisch Dagblad 7-02-18


Auteur: Reporter Creer datum: 6-03-2018 14:13:13
Kim bereid tot gesprek met VS over kernwapens

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is bereid om met de VS aan tafel te gaan zitten en over het verminderen van kernwapens te praten. Kim heeft dit tegen gezanten van de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in gezegd. De gezanten zijn dinsdag na een tweedaags bezoek aan Noord-Korea in Seoul teruggekeerd, meldde persbureau Yonhap.

Noord-Korea zou ook bereid zijn de nucleaire projecten stil te leggen tijdens het overleg met de VS. Als Noord-Korea veiligheidsgaranties krijgt, dan kan het land zonder kernwapens, zo zou Kim de gezanten uit Seoul hebben gezegd.

Reformatorisch Dagblad 06-03-18
Auteur: Reporter Creer datum: 14-04-2018 15:47:24 Laatst gewijzigd: 14-04-2018 15:48:22
Rutte: Begrip voor raketaanvallen Syrië

Het kabinet heeft begrip voor de raketaanvallen door de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk in Syrië. Dat laat premier Rutte weten in een eerste reactie op Twitter en Facebook.


,,Het kabinet acht het waarschijnlijk dat er gifgas is gebruikt en dat het Syrische regime hier achter zit. De internationale gemeenschap kan dit niet accepteren'', aldus de minister-president. Hij noemt de aanvallen ,,in de huidige omstandigheden proportioneel en weloverwogen''.

,,Vorige week hebben we allemaal de verschrikkelijke beelden gezien uit Douma in Syrië waarbij opnieuw wreedheden zijn begaan tegen onschuldige burgers'', stelt Rutte. ,,De symptomen van de slachtoffers bij deze aanval wijzen op het gebruik van gifgas. Dat is een grove misdaad en een ernstige schending van internationaal recht. Het gebruik van chemische wapens is onacceptabel. Nederland vindt dat de internationale gemeenschap hiertegen moet opkomen.''

Volgens de premier heeft Nederland zich dan ook als lid van de Veiligheidsraad hard gemaakt voor een sterke veroordeling, onafhankelijk onderzoek en het aansprakelijk houden van degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn.

,,Maar niet voor de eerste keer werd actie in de VN Veiligheidsraad geblokkeerd door een Russisch veto. Rusland heeft twaalf keer zijn veto gebruikt over Syrië, waarvan zes keer toen het ging om chemische wapens. Zo wordt nu wederom het achterhalen van de volledige waarheid en een internationaalrechtelijke aanpak tegen het gebruik van chemische wapens tegengehouden. En dat betreuren wij zeer.''


NOS 14-04-18
Auteur: Reporter Creer datum: 11-06-2018 17:03:28 Laatst gewijzigd: 11-06-2018 17:07:53
'Kim wil na paar uur met Trump alweer naar huis vliegen'

Kim Jong-un heeft in Singapore nog niet veel van zich laten horen behalve – via een tolk - dat hij een goed voorgevoel heeft over zijn ontmoeting met Donald Trump. En dat is wederzijds, blijkens optimistische verklaringen van de laatste.

Bob van Huet

Naar verluidt wil de Amerikaanse president eerst onder vier ogen met Kim spreken – de Noord-Koreaan zat op school in Zwitserland en spreekt uitstekend Engels – pas dan mogen hun naaste adviseurs erbij en komen de delegaties bij elkaar. Volgens sommige bronnen zou Kim dezelfde middag alweer naar huis willen vliegen wat erop zou kunnen wijzen dat de slotverklaring al op orde is.

Afleidingsmanoeuvres


Hij beweegt op mysterieuze manieren, de Noord-Koreaanse leider. Van een enge boeman die de wereld wil opblazen, lijkt hij plots een cultfiguur geworden. Iedereen in Singapore wil een glimp van hem opvangen, of tenminste van zijn geblindeerde Mercedes zonder nummerplaat.

Kim laat zich vooralsnog nog niet echt zien. Alleen al de reis naar Singapore zat vol afleidingsmanoeuvres, blijkt nu. Zo vertrok de Noord-Koreaanse leider met zijn honderd man sterke entourage verspreid over drie vliegtuigen. Het reisdoel bleek China waar het hele gezelschap overstapte in een lijnvlucht van China Air.

Kim-watchers melden dat het antieke staatsvliegtuig ‘de Havik’ mogelijk geen garantie was voor een pannenvrije landing in Singapore. Het ding is geen lange afstanden gewend.

Met een moderne Boeing 747 kwam hij dus aan. Niet op het militaire vliegveld waar Trump landde, maar gewoon op de internationale luchthaven. Data op de app Flightradar24 toonden een afwijkende route. Weinig over water, zoveel mogelijk boven het Chinese vasteland. Alsof de Chinezen nog eens wilden onderstrepen dat hun Noord-Koreaanse bondgenoot maximale bescherming geniet. Eenmaal geland in Singapore, ging het via de VIP-ruimten verder.

Optreden

In Noord-Ko­rea zitten zo’n 120.000 mensen in de gevangenis waar ze het risico lopen op marteling, dwangar­beid en executie.


Publiek langs de route van het hotel naar het eiland Sentosa - waar de historische handdruk morgen plaats moet hebben - hoopt op een optreden van Kims sportieve lijfwacht. Tijdens Kims ontmoeting met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in trokken de superfitte kleerkasten de aandacht door als in een hilarische choreografie naast de limousine van de baas te draven.

Net als de geselecteerde en gedrilde cheerleaders tijdens de Olympische Winterspelen verhoogt het jaren vijftig gedoe de cultstatus. Een ander onwaarschijnlijk fenomeen is de extravagante basketballer Dennis Rodman die in Singapore is aangekomen als vriend van zowel Trump als Kim. Hij biedt zijn diensten aan als bemiddelaar, mocht dat wenselijk zijn.

Dictator


Je verzint het allemaal niet en het doet bijna vergeten dat de man, zo benadrukken mensenrechtenorganisaties, toch heus een ouderwetse, keiharde en Stalinistische dictator is. Wie bij hem uit de rij stapt, loopt enorme risico’s, inclusief de familieleden die soms gruwelijk uit de weg werden geruimd.

,,In Noord-Korea worden de mensenrechten van miljoenen mensen geschonden. Daarnaast zitten zo’n 120.000 mensen in de gevangenis waar ze het risico lopen op marteling, dwangarbeid en executie. Het zou uiterst teleurstellend zijn als aan de catastrofale mensenrechtensituatie in Noord-Korea voorbij wordt gegaan", zegt Arnold Fang, Amnesty’s onderzoeker in Oost-Azië.

Veel gevangenen zijn niet beschuldigd van een internationaal erkend misdrijf, maar zitten vast omdat ze in contact stonden met mensen van wie wordt verondersteld dat ze de staat bedreigen, aldus Amnesty. Internationale waarnemers zouden direct toegelaten moeten worden tot de gevangenenkampen en er zouden stappen genomen moeten worden om mensen vrij te laten die geen strafbaar feit hebben gepleegd.

Laat

De Noord-Koreaanse staatsmedia hebben typisch pas heel laat gemeld dat de 'Briljante Kameraad' in Singapore met Donald Trump gaat onderhandelen. Het moet een shock zijn voor menig Noord-Koreaan hun leider de hand te zien schudden van een Amerikaan. Tot voor kort werden Amerikanen door de Noord-Koreaanse propagande afgeschilderd als duivels en moordenaars. Het is overigens pas de vierde buitenlandse trip van de jonge president, die in 2011 zijn vader opvolgde. Vanwege de VN-sancties valt er weinig voor hem te reizen. Behalve dan twee keer naar China en wat stappen op Zuid-Koreaans grondgebied bij de gedemilitariseerde zone voor overleg met president Moon.

Er zijn tenminste twee Noord-Koreaanse journalisten in Singapore. Ze zien eruit als de lijfwachten die rond Kim lopen en wisselen geen woord met collega’s. Alleen zij mochten over het hek bij het hotel waar de Noord-Koreaanse leider verblijft.

PZC 11-06-18
Auteur: Reporter Creer datum: 12-06-2018 12:13:21
Noord-Korea bouwt kernwapenprogramma af, Amerika geeft veiligheidsgaranties


Door EEFJE RAMMELOO


SINGAPORE - De Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hebben dinsdag in Singapore een overeenkomst ondertekend. Noord-Korea belooft dat het zijn kernwapenprogramma afbouwt. De VS geven in ruil daarvoor „veiligheidsgaranties” aan Pyongyang. De twee leiders schudden elkaar de hand en gaven elkaar complimenten, maar er was niet direct duidelijk wat er precies was afgesproken. „Wij zijn erg blij met wat vandaag is gebeurd”, aldus Trump. „Mensen zullen onder de indruk zijn en gelukkig zijn.”


Noord-Korea zegt te gaan werken aan een „complete denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland” en dat het zich verbindt aan „blijvende en stabiele vrede.” Verder zijn de landen het eens over nieuwe relaties „in lijn met het verlangen van de bevolking van beide landen naar vrede en vooruitgang.”Noord-Korea belooft einde kernwapenprogramma
Play Video
Witte bloemstukken decoreerden de lange, gedekte tafel waaraan de Noord-Koreaanse en Amerikaanse leiders met hun gevolg rond het middaguur (lokale tijd) hebben plaatsgenomen. Als een staaltje culinaire diplomatie stonden op het menu zowel Aziatische als westerse gerechten. Onder andere verse inktvis, Koreaanse gevulde komkommer en zoetzuur varkensvlees werden geserveerd terwijl de gesprekken doorgingen. Het nagerecht? Vanille-ijs.

BEKIJK OOK:

Kim en Trump ronden top af met vanille-ijs
De eerste ontmoeting tussen Donald Trump en Kim Jong-un, onder vier ogen in de bibliotheek van het Capella Hotel in Singapore, duurde ruim een half uur. Daarna ging het naar de onderhandelingstafel. „We hebben alle obstakels en speculaties overwonnen – ik geloof dat dit een voorbode is voor vrede”, zei Kim. „Dat geloof ik ook”, antwoordde Trump, voordat de fotografen de kamer uitgeleid werden.

BEKIJK OOK:

Trump en Kim samen rond de tafel
BEKIJK OOK:

’Trump en Kim zagen eruit als twee uitgehuwelijkten’
Naast Trump zat Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, daarnaast veiligheidsadviseur John Bolton en stafchef John Kelly. Aan Noord-Koreaanse zijde werd Kim vergezeld door onder meer Kims secundant Kim Yong-chol, minister van buitenlandse zaken Ri Yong-ho en Kims zus Kim Yo-jong.

Opvallend genoeg mocht Kim een kijkje nemen in de extreem beveiligde wagen van Trump. ’The Beast’ van de president van Amerika zwaaide open voor de man die recent door Trump nog als een van de grootste vijanden van de vrije wereld werd genoemd.

Persmoment zonder Kim
Kim Jong-un vertrekt om 2 uur vanmiddag (lokale tijd), Trumps Air Force One stijgt op om 7 uur vanavond. Bij het persmoment dat voor 4 uur vanmiddag is aangekondigd, zal dus alleen de Amerikaanse president zijn opwachting maken.

Trump zei eerder dat mogelijk meerdere ontmoetingen nodig zijn om tot afspraken te komen. Een uitkomst van deze top kan zijn dat een volgende onderhandelingsronde plaatsvindt op Trumps eigen terrein, Mar-a-Lago in de Amerikaanse staat Florida.Kim en Trump spreken elkaar onder vier ogen

De Amerikanen willen dat Noord-Korea haar kernwapenprogramma volledig opgeeft. Kim heeft aanstalten gemaakt om inderdaad af te zien van kernwapens, op voorwaarde dat de rest van de wereld hetzelfde doet. Daarbij wil hij dat de Verenigde Staten haar militairen terughaalt van het Koreaanse schiereiland.

Beide kanten lijken afspraken te willen maken, maar uiteindelijk is die wil niet voldoende, zegt Robert Kelly, politicoloog aan de Zuid-Koreaanse Pusan universiteit. Zelfs wanneer de Amerikaanse en Noord-Koreaanse leiders een goede relatie opbouwen, is dat ’niet voldoende wanneer het gaat om de details’.

Tegen de BBC merkt Kelly op dat er weinig bekend is over die details. Niemand weet bijvoorbeeld precies hoeveel raketten Noord-Korea heeft. „Als het blijft bij een fotomoment, dan heeft Noord-Korea deze onderhandelingen per definitie gewonnen”, zei Kelly toen.

Telegraaf 12-06-18
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier