Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Reporter
Creer datum:
9-11-2017 16:27:53
WERELDNIEUWS
Wat gaat er gebeuren in Noord-Korea en Iran ?
Auteur: Reporter Creer datum: 9-11-2017 16:28:47
Vierdaags machtsvertoon VS: Trump laat vliegdekschepen oefenen nabij Noord-Korea

De VS zetten vanaf zaterdag een uitzonderlijk grote militaire macht in om Noord-Korea te waarschuwen. Bijna een derde van de Amerikaanse vliegdekschipvloot zal in het gebied een grootschalige oefening houden. Dat gebeurt nog tijdens de Azië-reis van president Trump. De VS willen niet bekendmaken hoe dichtbij Noord-Korea de drie vliegdekschepen zullen opereren.

Door: Stieven Ramdharie 9 november 2017, 15:34

Gevechtsvliegtuigen van het type F-18 Hornet aan boord van de USS Ronald Reagan. Deze zogenaamde 'supercarrier' is een van de modernste vliegdekschepen van de Amerikaanse marine. © US Navy
'Onderschat ons niet', waarschuwde Trump de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un vlak voordat de Amerikaanse Zevende Vloot de vierdaagse oefening bekendmaakte. 'En probeer ons niet uit', twitterde de president in kapitale letters.

Het is voor het eerst in tien jaar dat de VS drie vliegdekschepen naar de regio hebben gedirigeerd. De afgelopen dagen waren er al berichten dat de 'carriers' zich gezamenlijk zouden laten zien tijdens het bezoek van Trump. Maar het Pentagon wilde dit niet bevestigen. Door drie van Amerika's tien vliegdekschepen nog tijdens zijn bezoek te laten oefenen nabij Noord-Korea, wil de president Kim duidelijk maken waartoe de VS militair in staat zijn.

Gezamenlijk beschikken de USS Ronald Reagan, de USS Theodore Roosevelt en de USS Nimitz over zo'n tweehonderd vliegtuigen. De vliegdekschepen worden begeleid door onder andere nucleaire aanvalsonderzeeërs en moderne Arleigh Burke-torpedobootjagers. Deze laatste kunnen met de Standard 3-raket Noord-Koreaanse middellange afstandsraketten neerhalen.
'Invasie van het noorden'

De USS Nimitz, begeleid in de lucht door helikopters, radarvliegtuigen en F-18 Hornet-gevechtsvliegtuigen. De Nimitz is al sinds 1975 in gebruik bij de Amerikaanse marine. © US Navy
Verwacht wordt dat de grootschalige oefening opnieuw veel olie op het vuur zal gooien en tot woedende reacties van Pyongyang zal leiden. Noord-Korea protesteert al jaren tegen de jaarlijkse militaire oefeningen van de VS met Zuid-Korea. Kim zegt dat ze zijn bedoeld om een 'invasie van het noorden' voor te bereiden.

Volgens de Zevende Vloot is de oefening van de Amerikaanse armada in het westelijk deel van de Stille Oceaan, die tot dinsdag zal duren, bedoeld om de stabiliteit in het gebied te bevorderen. 'Deze oefening is een bevestiging van de ijzersterke steun aan de veiligheid en stabiliteit in de regio', aldus admiraal Scott Swift, commandant van de Amerikaanse marine in de Stille Oceaan, in een verklaring. Trump was toen al in China aangekomen, Noord-Korea's belangrijkste bondgenoot.

De president zei het scherper. 'De drie grootste vliegdekschepen in de wereld, maximaal bewapend met prachtige F-35's en F-18's, zijn gestationeerd vlakbij het Koreaanse schiereiland', aldus Trump in een toespraak tot het Zuid-Koreaanse parlement. 'Ik wil vrede bewerkstelligen door kracht. Noord-Korea heeft de terughoudendheid van Amerika in het verleden geïnterpreteerd als zwakte. Dit zou een fatale misrekening zijn.'
Complexe oefening

Een E-2C Hawkeye-radarvliegtuig is net geland op het dek van de USS Nimitz tijdens nachtoperaties. Vliegers noemen het landen op een vliegdekschip in de nacht 'landen op een postzegel die beweegt'. © US Navy
Het gebeurt niet vaak dat de Amerikaanse marine oefent met drie vliegdekschepen en hun escorteschepen tegelijk. 'Operaties van meerdere vliegdekschip-aanvalsgroepen zijn complex', aldus admiraal Swift. Elk van de drie 'carrier strike-groups' die Trump nu heeft gedirigeerd richting Noord-Korea, bestaat gemiddeld uit zo'n achtduizend man: een vliegdekschip, zo'n zeventig vliegtuigen, drie oorlogsschepen, een atoomonderzeeër bewapend met Tomahawk-kruisraketten en diverse bevoorradingsschepen. 

Dit betekent dat vanaf zaterdag zo'n 25 duizend man op zee zullen laten zien waartoe de VS in staat zijn. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2006 en 2007, toen Noord-Korea zijn eerste kernproef had gehouden. Met deze oefening, bij het Amerikaanse eiland Guam, wilden de VS Pyongyang toen tonen hoe snel het een armada bijeen kan krijgen mocht de situatie in de regio uit de hand lopen. De VS hebben permanent één vliegdekschip gestationeerd in het gebied, in Japan. De andere twee die nu in de regio zijn, komen van de Amerikaanse westkust.

De oefening komt een week nadat bekend werd dat Washington er nu van uitgaat dat Noord-Korea mogelijk al in 2018 zal beschikken over een nucleaire langeafstandsraket die de VS kan treffen. Volgens Amerikaanse functionarissen, zo meldde CNN, zou Pyongyang nu alles op alles zetten om vooruitgang te boeken met een geavanceerde versie van de intercontinentale KN-20-raket.
Preventieve aanval
Noord-Korea schokte de wereld, de VS in het bijzonder, toen het in het voorjaar liet zien dat het beschikt over een langeafstandsraket. Volgend jaar zou het zo'n raket, als alles tenminste volgens plan verloopt, kunnen voorzien van een kernkop. Als dit lukt, zo hoopt Noord-Korea, zal Trump het wel nalaten om een preventieve aanval te lanceren op het land om de kernwapens en het rakettenarsenaal te vernietigen.

Volkskrant 09-11-17
Auteur: Reporter Creer datum: 7-02-2018 17:22:16
Kamer ongerust over onderdrukking Papoea’s


De Tweede Kamer is bezorgd over onderdrukking van de Papoea-bevolking in Indonesië. De SGP heeft er met steun van VVD, CDA, D66, ChristenUnie, PVV, GroenLinks, SP en PvdA vragen over gesteld aan minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken.

De partijen willen van Zijlstra weten wat hij ervan vindt en wat Nederland kan doen. Dit naar aanleiding van het gedwongen vertrek van BBC-journaliste Rebecca Henschke uit de Indonesische provincie Papoea. Zijlstra moet uitleggen wat Nederland doet om uit te sluiten dat de Nederlandse politietraining in het gebied misschien wel bijdraagt aan de onderdrukking en wat er gebeurt om de persvrijheid te bevorderen.

SGP-leider Kees van der Staaij: „Deze week ontving onze fractie een man uit Papoea die elf jaar in de gevangenis zat vanwege het hijsen van de Papoea-vlag. Dit is maar één verhaal, maar de meeste verhalen van onderdrukking en geweld komen niet in het nieuws. Dit vanwege het feit dat journalisten geen verslag kunnen doen in Papoea”.

De huidige Indonesische provincies Papoea en West-Papoea vormden eerder Nederlands-Nieuw-Guinea. Nederland stond het gebied in 1962 af onder internationale druk.


Reformatorisch Dagblad 7-02-18


Auteur: Reporter Creer datum: 6-03-2018 14:13:13
Kim bereid tot gesprek met VS over kernwapens

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is bereid om met de VS aan tafel te gaan zitten en over het verminderen van kernwapens te praten. Kim heeft dit tegen gezanten van de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in gezegd. De gezanten zijn dinsdag na een tweedaags bezoek aan Noord-Korea in Seoul teruggekeerd, meldde persbureau Yonhap.

Noord-Korea zou ook bereid zijn de nucleaire projecten stil te leggen tijdens het overleg met de VS. Als Noord-Korea veiligheidsgaranties krijgt, dan kan het land zonder kernwapens, zo zou Kim de gezanten uit Seoul hebben gezegd.

Reformatorisch Dagblad 06-03-18
Auteur: Reporter Creer datum: 14-04-2018 15:47:24 Laatst gewijzigd: 14-04-2018 15:48:22
Rutte: Begrip voor raketaanvallen Syrië

Het kabinet heeft begrip voor de raketaanvallen door de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk in Syrië. Dat laat premier Rutte weten in een eerste reactie op Twitter en Facebook.


,,Het kabinet acht het waarschijnlijk dat er gifgas is gebruikt en dat het Syrische regime hier achter zit. De internationale gemeenschap kan dit niet accepteren'', aldus de minister-president. Hij noemt de aanvallen ,,in de huidige omstandigheden proportioneel en weloverwogen''.

,,Vorige week hebben we allemaal de verschrikkelijke beelden gezien uit Douma in Syrië waarbij opnieuw wreedheden zijn begaan tegen onschuldige burgers'', stelt Rutte. ,,De symptomen van de slachtoffers bij deze aanval wijzen op het gebruik van gifgas. Dat is een grove misdaad en een ernstige schending van internationaal recht. Het gebruik van chemische wapens is onacceptabel. Nederland vindt dat de internationale gemeenschap hiertegen moet opkomen.''

Volgens de premier heeft Nederland zich dan ook als lid van de Veiligheidsraad hard gemaakt voor een sterke veroordeling, onafhankelijk onderzoek en het aansprakelijk houden van degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn.

,,Maar niet voor de eerste keer werd actie in de VN Veiligheidsraad geblokkeerd door een Russisch veto. Rusland heeft twaalf keer zijn veto gebruikt over Syrië, waarvan zes keer toen het ging om chemische wapens. Zo wordt nu wederom het achterhalen van de volledige waarheid en een internationaalrechtelijke aanpak tegen het gebruik van chemische wapens tegengehouden. En dat betreuren wij zeer.''


NOS 14-04-18
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier