Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Reporter
Creer datum:
4-03-2017 12:58:47
Weersverwachting
Wat bepaalt de wind ?
Auteur: Reporter Creer datum: 4-03-2017 13:02:15
De allesbepalende windrichtingWind is verplaatsing van lucht. Uit welke richting de wind komt heeft invloed op het weerbeeld in Nederland. Zolang andere weerfenomenen geen invloed uitoefenen op het weer hebben noorden-, zuiden-, westen- of oostenwinden specifieke eigenschappen. Dit heeft te maken met de topografische ligging van Nederland. Ten noorden en westen van ons land ligt de zee en ten oosten en zuiden het vaste land.

Westenwind
Bij een westenwind komt de wind uit het westen. De lucht verplaatst zich vanaf de Noordzee over ons land. Boven de zee heeft de lucht veel vocht kunnen opnemen. In de herfst en winter is de lucht boven zee warmer dan boven land en in de lente en zomer is de lucht boven de zee kouder dan boven land. Westenwinden brengen in de lente of zomer frisse vochtige lucht en in de herfst of winter zachte vochtige lucht. Er is dus veel bewolking en de kans op buien is aanzienlijk. De temperatuur ligt bij westenwinden in de winter vaak hoger en in de zomer lager dan normaal.

Oostenwind
Bij een oostenwind komt de lucht vanuit het Europese vaste land en bij gebrek aan veel water is de lucht vaak droog. In de winter is het daar een stuk kouder dan aan zee. Bij een oostenwind is het in Nederland meestal koud, droog en zonnig. Bij veel wind spreken we over een schrale oostenwind en ligt de gevoelstemperatuur veel lager dan de luchttemperatuur. In de zomer kan de temperatuur boven het Europese vaste land veel hoger liggen. Het land warmt door de zon veel sneller op dan het zeewater. Dankzij een oostenwind krijgen we dan in Nederland een droog en vaak zonnig zomerweer met hoge temperaturen.

Noordenwind
Bij een noordenwind komt de lucht over zee vanuit het koude noorden. In de winter is lucht vanaf zee relatief zachter dan boven land, maar omdat de lucht uit het noorden komt voert deze wind ook in de winter koudere lucht aan. De lucht is dus vaak vochtig en relatief koud Zowel in de zomer als in de winter komt de temperatuur door een noordenwind lager dan normaal uit. In de koude vochtige lucht zijn er vaak opklaringen, maar ontstaan ook gemakkelijk buien. Bij een noordenwind is het in de winter koud en guur met kans op sneeuwbuien.

Zuidenwind
Een zuidenwind voert droge lucht vanuit het warmere zuiden. In de zomer is het zonnig en kan het bloedheet worden. De meeste hittegolven komen voor bij een zuidenwind. Krijgt de wind echter een kleine westcomponent dan neemt de kans op stevige onweersbuien snel toe. In de winter wordt het met een zuidenwind relatief zacht.

Zuidwestenwind
Zuidwestenwinden zijn warmer dan westenwinden en de lucht wordt aangevoerd vanaf zee. Door de hogere temperatuur kan de lucht meer waterdamp bevatten, waardoor buien vaak talrijker en steviger zijn. De weerspreuk: “zuidwest regennest” benadrukt het natte weertype bij een zuidwestenwind. In de winter is het dan zacht en nat. In de zomer is het relatief warm met kans op stevige buien, die gepaard kunnen gaan met onweer.

Zuidoostenwind
Met een zuidoostenwind is de lucht relatief droog en is de kans op neerslag niet groot. In de zomer is het warm zonnig en droog. In de winter ligt het aan de temperatuur boven het Europese vaste land of het relatief warm, normaal of relatief koud wordt. Als de wind lang uit de zuidoosthoek waait zal de temperatuur geleidelijk lager uitkomen.

Noordwestwind
Noordwestenwinden zijn meestal wat kouder dan westenwinden en kunnen tijdens koud winterweer sneeuwbuien meevoeren. In de zomer is het fris met buien en tussendoor zon.

Noordoostenwind
Een noordoostenwind voert meestal relatief koude, maar vaak behoorlijke droge, lucht aan. In de winter is het daardoor vaak droog en guur. Het is niet altijd even zonnig omdat bewolking, die in het noorden van Duitsland is ontstaan, met deze wind het land kan binnendrijven.

Door: Amber Struijk Weeronline 04-03-17
Auteur: Reporter Creer datum: 3-07-2018 14:34:12
Droogte dreigt nog lang aan te houden

Petra Noordhuis

De meeste boeren hebben nog geen last van de droogte, de natuur al wel. Het is goed mogelijk dat we een zomer krijgen waaraan geen einde komt, net als in 1976 en 1959.

Den Haag

‘Boeren zijn erop ingesteld om te werken met de weersomstandigheden’, zegt Esther de Snoo, woordvoerster van boerenbelangenorganisatie LTO. Sommige melkveehouders hebben hun koeien naar binnen gehaald, omdat er door de droogte te weinig te grazen is. In de stal is volgens De Snoo voldoende te eten voor de dieren. ‘Door het groeizame weer is er al veel gras geoogst. De dieren zijn met dit weer ook graag binnen. In de stal vinden ze beschutting en er is goede ventilatie.’

Ook de meeste akkerbouwers kunnen de droogte volgens haar goed beheersen. ‘Daar waar ze de akkers kunnen beregenen, doen ze het volop.’ Boeren beregenen liefst niet met kraanwater, vertelt De Snoo. ‘Dat is veel te duur.’ Ze gebruiken vaak water uit kanalen, rivieren, beken en sloten.

Als de droogte aanhoudt, wordt het beregenen met oppervlaktewater vaak verboden. In delen van Limburg en Noord-Brabant, op de Veluwe en in de Utrechtse en Gelderse Vallei is dit al het geval. Daarnaast hebben veel boeren bodemputten, waaraan ze grondwater onttrekken. ‘Dat kan altijd, behalve in gebieden waar sprake is van verzilting. Dit speelt vooral in de kuststroken.’

Het weer is droog, maar door de vele zonuren ook ‘groeizaam’ zegt De Snoo. ‘Daarom zal de oogst eerder starten. Zo rijpen de graankorrels eerder af. Dat de oogst van graan wat eerder valt, is niet ongewoon en het is geen probleem, zegt ze. ‘De natuur bepaalt wanneer het oogsttijd is, dat zijn de boeren gewend.’

weinig schimmels
Boeren hebben volgens haar liever te droog weer, dan te nat weer. ‘Graan, aardappels en mas doen het goed.’ Deze gewassen profiteren van veel zonuren. Daarnaast zijn er nu weinig schimmels. ‘Schimmelziekte onder aardappels is nog helemaal niet voorgekomen dit jaar.’

De natuur kan droogte normaal gesproken goed aan, maar het wordt nu wel erg droog, zegt Marjolein Koek, woordvoerster van Natuurmonumenten.

Op de Veluwe zijn poelen drooggevallen, terwijl daarin allerlei dieren leven – zoals insecten, kikkers en padden – en grote runderen eruit drinken. Natuurmonumenten vult poelen bij.

De kwetsbare natuurgebieden met zandgronden hebben het zwaarst te lijden onder de droogte, zegt Koek. Daarnaast neemt in alle natuurgebieden de kans op brand toe, door de droogte en de harde wind. Vooral in Noord-Brabant en Limburg was de brandweer afgelopen weekend al druk met de bestrijding van natuurbranden.

In Engeland, Noorwegen en Zweden hebben inmiddels al grote natuurbranden plaatsgevonden.

extreem
Meteoroloog Reinier van den Berg noemt de weersomstandigheden ‘extreem’. ‘Het doet mij denken aan de zomers van 1959 en 1976. Dat waren zomers waaraan geen einde kwam.’

Het is zo stabiel zomers doordat bij Schotland en Noorwegen steeds hogedrukgebieden liggen die bescherming bieden tegen regengebieden, legt Van den Berg uit. Het is niet ondraaglijk heet, doordat er een frisse wind uit het noorden komt, afkomstig van de Noordpool. ‘Die is van oorsprong koud, maar doordat de zon er steeds op schijnt, is die al behoorlijk opgewarmd als hij bij ons is.’

Het lijkt erop dat het kurkdroog blijft tot het weekend van zaterdag 14 juli, zegt Van den Berg. ‘In het worst case scenario houdt de droogte aan tot in augustus.’ Dit is volgens hem zeker niet ondenkbaar bij dit hardnekkige weertype.

Als het inderdaad nog twee weken droog blijft, zal LTO minder zonnig zijn over het weer, zegt Van den Berg. ‘Mas groeit goed bij zomers weer, maar je kunt het moeilijk beregenen. Hetzelfde geldt voor grasland. Bomen kunnen met hun wortels bij het grondwater, maar dat begint op sommige plekken al te dalen. En een boomgaard met fruit kun je ook moeilijk beregenen.’ Er zijn al boeren in de hardst getroffen gebieden die hun oogst gehalveerd zien, zegt Van den Berg. Als de droogte nog twee weken aanhoudt – en dat is waarschijnlijk – raken veel meer boeren in de problemen.

Rijn
Enkele drinkwaterbedrijven, waaronder Vitens, hebben hun klanten opgeroepen om zuinig met water om te gaan, zeker tijdens de piekuren. Dat betekent niet dat het drinkwater dreigt op te raken, zegt woordvoerder Roel Kimman van Vitens. ‘Je kunt het vergelijken met de snelwegen in Nederland. Er ligt in principe genoeg asfalt, als we het maar niet allemaal tegelijk gebruiken.’ Zo is er voor het waterverbruik ook een spits: op zomerse dagen wordt ’s ochtends tussen zes en negen uur en ’s avonds tussen zes en tien veel water verbruikt voor douchen, de tuin sproeien en het gebruik van vaatwassers.

Het water raakt niet op, verzekert Kimman. ‘Er zijn buffers.’ Er kan wel een lage waterdruk ontstaan en er kan bruin (maar wel drinkbaar) water uit de kraan komen. Om dit te voorkomen, adviseert Vitens klanten het watergebruik te spreiden. ‘Gebruik het ook zo effectief mogelijk’, vult Kimman aan. ‘Bij sproeien in de volle zon, verdampt een deel van het water meteen. Je kunt het beter vroeg in de ochtend doen of zo laat mogelijk.’

In Nederland leidt een langdurige periode met weinig regen zelden tot ernstige problemen, vanwege de gestage aanvoer van water door de Rijn. ‘Je mag daarom hopen dat er wel regen valt in het stroomgebied van de Rijn, zodat er water naar Nederland wordt aangevoerd’, zegt Reinier van den Berg. Ook daar is het namelijk droog, door de hogedrukgebieden bij Schotland en Noorwegen. Het lijkt er gelukkig op dat het Zwarte Woud binnenkort regen krijgt. Dat komt dan via de Rijn naar ons toe. Die wateraanvoer zou heel welkom zijn, zegt Van den Berg. ‘Per dag verdampt met dit zomerse weer zo’n 5 millimeter water. In twee weken is dat zeventig millimeter, net zo veel als normaal in juli aan regen valt.’ <

Nederlands Dagblad 03-07-18
Auteur: Reporter Creer datum: 20-07-2018 17:44:02
Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 20/07/2018 , geldig voor de periode tot en met zondag 19/08/2018

Het ziet er naar uit dat we op weg zijn naar een van de warmste zomers sinds de metingen begonnen zijn. De temperaturen zijn al weken erg hoog en het is vooral ook bijzonder droog. Stilaan wordt de droogte problematisch voor de natuur, maar ook voor de mens. In onze streken zijn we immers niet gewoon aan dergelijke temperaturen en een zo lange droge periode. Wie had ooit gedacht dat wat hemelwater welkom zou zijn in onze streken. Voor de zonnekloppers is dit uiteraard uitstekend weer, al schuilt er ook enig gevaar in. De UV-index is nog steeds erg hoog en met de hoge stand van de zon kunnen gevoelige huidtypes gemakkelijk verbranden. Deze vierweekse verwachting gaat tot in augustus, zal de augustusmaand ons meer neerslag brengen ? We zoeken het uit in de experimentele vierweekse verwachting.

Tijdens de eerste week, van maandag 23/07 tot en met zondag 29/07, zakt een hoogtetrog over de Atlantische Oceaan ver naar het zuiden. Hierdoor wordt er in een zuidwestelijke luchtstroming opnieuw erg warme lucht naar onze streken opgestuwd. Was er in de vorige verwachting sprake van zomerse temperaturen, wel deze experimentele verwachting gaat het nog wat hoger zoeken en tropische temperaturen worden mogelijk. Vooral in het zuiden van het land kan het kwik zelfs boven de tropische grens van 30 graden uitkomen. De onstabiliteit die we eerst verwachtingen lijkt niet tot onze streken te kunnen doordringen, waardoor er nauwelijks convectie is en er dan vrijwel ook geen buien verwacht worden. Op het einde van de week is er mogelijk wel kans op een enkele plaatselijke onweersbui, maar zeker is dat nog niet. Wel ziet het er naar uit dat het minder zonnig zal worden. Er komen wolkenvelden boven onze streken schuiven, afkomstig van verzwakte storingen.

De tweede week loopt van maandag 30/07 tot en met zondag 05/08 en wordt gekenmerkt door een vrij lage luchtdruk met een overheersende zuidwestelijke luchtstroming over onze streken. De onstabiliteit is groter en het zou dan toch tot enkele buien komen, lokaal vergezeld van onweer. Een gestructureerde regenzone lijkt evenwel nog niet voorbij te trekken, waardoor de neerslag niet algemeen zal zijn. De neerslagkansen zijn wel behoorlijk, meestal tussen 30 en 50 %, wat aangeeft dat er toch wel een aantal buien verwacht kunnen worden. Of deze buien een soelaas kunnen bieden voor de huidige droogte, valt echter nog even af te wachten. Op het thermisch vlak blijven we nog hoge toppen scoren. Het kwik zal niet meer onmiddelijk in de tropische regionen terug te vinden zijn, maar zomerse maxima tussen 25 en 27 graden blijven mogelijk.

Tijdens de derde week, van maandag 06/08 tot en met zondag 12/08, wordt de configuratie op de hoogtekaarten anders. Anders in de zin van wisselvalliger. Met een westelijk georienteerde staalstroom krijgen we de aanvoer van vochtige zeelucht, waarbij de temperaturen eerder matig zijn. De subtropische lucht die tot nu toe domineerde wordt daarbij verdreven en de maxima liggen dan ook een stuk lager, meestal rond 20 graden. De luchtmassa bevat dus veel vocht en er zijn ook storingen. Wisselvallig weer staat hierbij op het programma met hoge neerslagkansen.

De vierde week loopt van maandag 13/08 tot en met zondag 19/08. Tijdens de laatste week van onze 30-daagse voorspelling stuwt de staalstroom nog steeds koelere en vochtige zeelucht naar onze streken. De temperaturen liggen rond of zelfs iets onder normale waarden bij maxima tussen 17 en 21 graden. De neerslagkansen liggen meestal erg hoog, vaak boven 60 %. Laten we hopen dat het watertekort niet volledig in deze week wordt aangevuld. Er zijn echter ook wel enkele drogere dagen in het verschiet, maar niet met erg hoge maxima en vooral ook met geregeld wolkenvelden.

Conclusie:

Subtropische luchtstromingen brengen eerst nog bijzonder warm weer over onze streken met temperaturen die de tropische grens van 30 graden lokaal kunnen overschrijden. In de eerste week van augustus wordt het wat minder warm, maar de temperaturen zijn nog steeds zomers. De neerslagkansen nemen dan wel licht toe. De weken nadien lijkt het erop dat we erg matige temperaturen mogen verwachten en er ook vrijwel iedere dag neerslag op het programma staat.

Nieuwe verwachting op vrijdag 27/07/2018 , als eerste te beluisteren op onze weerlijn.


Weer.nl 20-07-18

Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier