Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Reporter
Creer datum:
4-03-2017 12:58:47
Weersverwachting
Wat bepaalt de wind ?
Auteur: Reporter Creer datum: 4-03-2017 13:02:15
De allesbepalende windrichtingWind is verplaatsing van lucht. Uit welke richting de wind komt heeft invloed op het weerbeeld in Nederland. Zolang andere weerfenomenen geen invloed uitoefenen op het weer hebben noorden-, zuiden-, westen- of oostenwinden specifieke eigenschappen. Dit heeft te maken met de topografische ligging van Nederland. Ten noorden en westen van ons land ligt de zee en ten oosten en zuiden het vaste land.

Westenwind
Bij een westenwind komt de wind uit het westen. De lucht verplaatst zich vanaf de Noordzee over ons land. Boven de zee heeft de lucht veel vocht kunnen opnemen. In de herfst en winter is de lucht boven zee warmer dan boven land en in de lente en zomer is de lucht boven de zee kouder dan boven land. Westenwinden brengen in de lente of zomer frisse vochtige lucht en in de herfst of winter zachte vochtige lucht. Er is dus veel bewolking en de kans op buien is aanzienlijk. De temperatuur ligt bij westenwinden in de winter vaak hoger en in de zomer lager dan normaal.

Oostenwind
Bij een oostenwind komt de lucht vanuit het Europese vaste land en bij gebrek aan veel water is de lucht vaak droog. In de winter is het daar een stuk kouder dan aan zee. Bij een oostenwind is het in Nederland meestal koud, droog en zonnig. Bij veel wind spreken we over een schrale oostenwind en ligt de gevoelstemperatuur veel lager dan de luchttemperatuur. In de zomer kan de temperatuur boven het Europese vaste land veel hoger liggen. Het land warmt door de zon veel sneller op dan het zeewater. Dankzij een oostenwind krijgen we dan in Nederland een droog en vaak zonnig zomerweer met hoge temperaturen.

Noordenwind
Bij een noordenwind komt de lucht over zee vanuit het koude noorden. In de winter is lucht vanaf zee relatief zachter dan boven land, maar omdat de lucht uit het noorden komt voert deze wind ook in de winter koudere lucht aan. De lucht is dus vaak vochtig en relatief koud Zowel in de zomer als in de winter komt de temperatuur door een noordenwind lager dan normaal uit. In de koude vochtige lucht zijn er vaak opklaringen, maar ontstaan ook gemakkelijk buien. Bij een noordenwind is het in de winter koud en guur met kans op sneeuwbuien.

Zuidenwind
Een zuidenwind voert droge lucht vanuit het warmere zuiden. In de zomer is het zonnig en kan het bloedheet worden. De meeste hittegolven komen voor bij een zuidenwind. Krijgt de wind echter een kleine westcomponent dan neemt de kans op stevige onweersbuien snel toe. In de winter wordt het met een zuidenwind relatief zacht.

Zuidwestenwind
Zuidwestenwinden zijn warmer dan westenwinden en de lucht wordt aangevoerd vanaf zee. Door de hogere temperatuur kan de lucht meer waterdamp bevatten, waardoor buien vaak talrijker en steviger zijn. De weerspreuk: “zuidwest regennest” benadrukt het natte weertype bij een zuidwestenwind. In de winter is het dan zacht en nat. In de zomer is het relatief warm met kans op stevige buien, die gepaard kunnen gaan met onweer.

Zuidoostenwind
Met een zuidoostenwind is de lucht relatief droog en is de kans op neerslag niet groot. In de zomer is het warm zonnig en droog. In de winter ligt het aan de temperatuur boven het Europese vaste land of het relatief warm, normaal of relatief koud wordt. Als de wind lang uit de zuidoosthoek waait zal de temperatuur geleidelijk lager uitkomen.

Noordwestwind
Noordwestenwinden zijn meestal wat kouder dan westenwinden en kunnen tijdens koud winterweer sneeuwbuien meevoeren. In de zomer is het fris met buien en tussendoor zon.

Noordoostenwind
Een noordoostenwind voert meestal relatief koude, maar vaak behoorlijke droge, lucht aan. In de winter is het daardoor vaak droog en guur. Het is niet altijd even zonnig omdat bewolking, die in het noorden van Duitsland is ontstaan, met deze wind het land kan binnendrijven.

Door: Amber Struijk Weeronline 04-03-17
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier