Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Reporter
Creer datum:
17-02-2017 18:32:42
In Memoriam 2017
In dit onderwerp memorabele mensen die overleden zijn
Auteur: Reporter Creer datum: 17-02-2017 18:38:00
Dick Bruna veroverde met Nijntje de wereld

Dick Bruna, die gisteravond in Utrecht is overleden, werd vooral bekend als de geestelijk vader van Nijntje. Het konijn met menselijke trekken dat hij bedacht voor zijn zoon, groeide uit tot een miljoenenbedrijf en werd wereldwijd een groot succes.
Naam: Hendrik Magdalenus (Dick) Bruna

Geboortedatum: 23 augustus 1927

Geboorteplaats: Utrecht
In Utrecht, waar hij werd geboren en zijn hele leven heeft gewoond, werd een straat naar hem vernoemd en Nijntje kreeg er een eigen plein.

Matisse

Bruna was de tweede zoon van de bekende uitgever A.W. Bruna en J.C.C. Erdbrink. Na de Tweede Wereldoorlog trok hij naar Parijs waar hij onder meer werd beïnvloed door het werk van de Franse schilder Matisse.

Terug in Nederland ging Bruna studeren aan de Amsterdamse Kunstacademie, maar daar hield hij het vrij snel voor gezien. Hij ging aan de slag in de uitgeverij van zijn vader en ontwierp er onder meer boekomslagen voor de detective-reeks Zwarte Beertjes.

Miffy

Al snel legde hij zich toe op kinderboeken. In 1955 bedacht Bruna Nijntje Pluis, een wit konijn met menselijke trekken, voor zijn oudste zoon. Het karakter groeide uit tot een miljoenenbedrijf, onder meer door de merchandising. Wereldwijd zijn tientallen miljoenen boekjes van Nijntje verkocht en de titels zijn in meer dan 50 landen vertaald. Meestal heet Nijntje dan Miffy.

De met een walrusachtige snor getooide Bruna bleef tot op hoge leeftijd tekenen. Hij ontving vele prijzen voor zijn werk. In 2004 eindigde Bruna op nummer 67 tijdens de verkiezing van De Grootste Nederlander.

Het Nijntje Pleintje in Utrecht ANP
In zijn woonplaats Utrecht werd in 2006 het Dick Bruna-huis geopend met een overzicht van zijn grafisch werk en een plaats waar kinderen kunnen tekenen en knutselen.

Eigen straat

Eveneens in Utrecht is het Nijntje Pleintje te vinden. Het plein had eerst een andere naam. In de volksmond kreeg het al snel de bijnaam Nijntje pleintje omdat er een groot beeld van Nijntje staat dat is gemaakt door Dick Bruna's zoon Marc.
In 2000 werd het plein officieel omgedoopt tot Nijntje Pleintje. Bruna ontwierp zelf het straatnaambordje. In 2011 werd bekendgemaakt dat nu ook Bruna zelf een eigen straat kreeg. Het werd de Dick Brunasingel in Leidsche Rijn, die uitkomt op de Marten Toonderstraat.

NOS 17-02-17
Auteur: Reporter Creer datum: 23-05-2017 18:09:31
James Bond-acteur Roger Moore (89) overleden
VANDAAG, 15:25BUITENLAND

Roger Moore (1975) ANP
De Britse acteur Sir Roger Moore (89) is overleden. Hij is vooral bekend van zijn rol als James Bond in zeven Bondfilms, waaronder Live and Let Die en The Spy Who Loved Me.

Moore brak eind jaren 50 wereldwijd door op televisie met de jeugdserie Ivanhoe, over een middeleeuwse ridder. Elke aflevering begon met een jongen die heel hard 'Ivanhoe' riep. Het klonk hetzelfde als 'Aanvalluh', dat op het EK in 1988 later de aanmoedigingskreet voor het Nederlands elftal werd.

Het begin van Ivanhoe
In de jaren 60 volgden The Saint en The Persuaders, die in Nederland als De Versierders werd uitgezonden.

In de jaren 70 en 80 speelde hij in Bondfilms. A View to a Kill (1985) was zijn laatste. Hij was toen al 57.

Moore zei ooit dat achter zijn masker van zelfverzekerdheid een verlegen en timide persoonlijkheid schuilging, die doodsbang was voor de seksscènes die hij als James Bond moest spelen.

Trailer A View to a Kill
In 2003 werd hij geridderd, in het bijzonder voor zijn werk voor goede doelen. Sindsdien mocht hij zich Sir noemen, hoewel hij vanwege de belastingen naar Monaco verhuisde.

Moore stierf in Zwitserland aan de gevolgen van kanker, zo laat zijn familie weten.

NOS 23-05-17
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier