Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Freek
Creer datum:
16-02-2017 22:09:29
SCHAKEN (3)
Hoe schaakt Poetin verder in 2017 ?
Auteur: Freek Creer datum: 16-02-2017 22:13:12
De ongelukkige start van Poetin en Trump: hoeveel geduld heeft Moskou?

David Jan Godfroid
Correspondent

Ze hadden er lang naar uitgezien in het Kremlin: de inhuldiging van de 45e president van de Verenigde Staten, Donald Trump. Opgelucht dat Hillary Clinton het Witte Huis niet zou betrekken, juichend over het vertrek van Barack Obama. Eindelijk een president die begreep wat Rusland wil, wat Poetin wil.

En toen ontplofte er eerder deze week ineens een bommetje. Trump verwacht dat Rusland de Krim, in 2014 geannexeerd, teruggeeft aan Oekraïne, zei Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer. En er werd ook verwacht dat Rusland het geweld in het oosten van Oekraïne zou "de-escaleren".

De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Hailey had dat al eens gezegd, en in veel fellere bewoordingen. Dat was kennelijk niemand in het Kremlin opgevallen. Spicers woorden werden wel opgemerkt. Die kwamen immers rechtstreeks uit het Witte Huis. De verontwaardiging was groot in Moskou.

We hebben niks om terug te geven, luidde in het kort de reactie. De Krim is van ons en met de oorlog in Oost-Oekraïne hebben we niets te maken.

Obama en de Krim

Een dag later stuurde Trump zelf een tweet de wereld in. Was Obama na de annexatie van de Krim niet streng genoeg geweest voor de Russen, vroeg hij zich af.
Die opmerking maakte Poetin en zijn volgelingen nóg ongelukkiger. Want wat schreef de Amerikaanse president hier eigenlijk? Dat de Krim was ingepikt door Rusland? En daar kwam de suggestie nog eens bij dat Obama Rusland harder had moeten aanpakken, dat de sancties kennelijk "te soft" waren.

Maar zo waren we toch niet getrouwd? Had Trump niet tijdens de campagne gezegd dat hij de Amerikaanse houding ten opzichte van de Krim nog eens zou bekijken? Hadden Poetin en Trump in de aanloop naar Trumps presidentschap niet allerlei aardige dingen over elkaar gezegd, hun bereidheid getoond om de verstoorde verhouding te herstellen?

De veelvuldige contacten tussen het campagneteam van Trump en Russische (regerings-)functionarissen worden in Rusland overigens nauwelijks genoemd. Het Kremlin en het ministerie van Buitenlandse Zaken zeggen domweg dat het niet waar is, net zoals ze ontkennen dat de Russische ambassadeur in Washington en de deze week afgetreden veiligheidsadviseur Michael Flynn nog voor Trumps inhuldiging met elkaar hadden gebeld over onder meer de mogelijke opheffing of versoepeling van sancties.

Scheurtjes

Het Kremlin ging dus uit van betere verhoudingen, maar in die verwachting beginnen in rap tempo scheurtjes te ontstaan. De Russische televisie besteedde vandaag geen enkele aandacht aan Trump, na hem anderhalf jaar lang bijna dag in dag uit de hemel in te hebben geprezen.

De voorzitter van het Russische Hogerhuis, Valentina Matvijenko, nam de Amerikaanse president vooralsnog in bescherming. Hij staat onder druk, zei ze, "van krachten die er proberen anti-Russische stereotypen door te duwen". Vjatsjeslav Volodin, de voorzitter van de Doema (het Lagerhuis), wees na Spicers woorden over de Krim echter wel degelijk naar het Witte Huis. Spicers uitspraken staan haaks op de wens om de relatie met Rusland te herstellen, zei hij.
Pogingen om een dialoog met Rusland aan te gaan vanuit een 'positie van kracht', zijn tevergeefs.

Sergej Sjoigoe, minister van Defensie Rusland

Ook minister van defensie Sergej Sjoigoe deed een duit in het zakje. Hij had het over de opmerking van zijn Amerikaanse collega James Mattis, die vindt dat de Verenigde Staten en de NAVO besprekingen met Moskou moeten voeren, maar dan wel met opgestroopte mouwen. "Wij zijn bereid om de samenwerking met het Pentagon te hervatten", reageerde Sjoigoe, "maar pogingen om een dialoog met Rusland aan te gaan vanuit 'een positie van kracht' zijn tevergeefs."

Vandaag ontmoette de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, zijn kersverse collega Rex Tillerson voor het eerst. Veel meer dan een paar algemeenheden na afloop kwamen daar niet uit. Lavrov zei alleen dat Rusland "gereed is om contact te leggen" als de nieuwe Amerikaanse regering up and running is. Hij sprak verder van een "productieve bijeenkomst", waarin werd gesproken over de conflicten in Afghanistan, Syrië en Oekraïne, maar niet over de Amerikaanse sancties tegen Rusland.

G20

Poetin zelf heeft zich nog niet duidelijk uitgesproken over de situatie. Hij wil het kind klaarblijkelijk niet met het badwater weggooien. Maar een persoonlijke ontmoeting met Trump om de kou uit de lucht te halen, zit er voorlopig niet in. De twee presidenten komen elkaar waarschijnlijk pas voor het eerst bij de G20-top in Hamburg. Die begint op 7 juli. Dan is Trump al bijna een half jaar in functie.

Poetins woordvoerder Dmitri Peskov impliceerde dat er sinds het aantreden van Trump nog maar weinig is gebeurd. "We hopen dat onze relatie met Washington vroeg of laat begint te verbeteren", zei hij. "Er zijn een heleboel problemen en we verliezen tijd in plaats van ze op te lossen."

De vraag is hoe groot het geduld in het Kremlin is.

NOS 16-02-17
Auteur: Reporter Creer datum: 2-05-2017 21:13:09
Als iemand nog met Poetin kan praten, is het Merkel

GESCHREVEN DOOR

Floris Harm
Redacteur Buitenland

Op de persconferentie na afloop van hun gesprek in de Russische badplaats Sotsji waren president Poetin en de Duitse bondskanselier Merkel het vooral erg met elkaar eens.

Het is belangrijk dat je met elkaar in gesprek blijft. Er moet vaart worden gemaakt met de onderhandelingen in Syrië. De daders van de chemische aanval in Syrië moeten worden gestraft. En in Oekraïne is het van belang dat het Minsk-vredesplan wordt geïmplementeerd.

Mooie woorden, maar zonder veel nieuws.

IJstijd

Toch is het denkbaar dat achteraf zal worden geconcludeerd, dat de ontmoeting tussen Merkel en Poetin een belangrijke stap was in het beëindigen van de diplomatieke ijstijd tussen Rusland en het Westen.

Betrekkingen tussen Rusland en het Westen kwamen in een vrije val na de inlijving door Rusland van de Krim. De Europese Unie stelde sancties in, ook naar aanleiding van de Russische steun aan Oekraïense separatisten. Rusland reageerde met een embargo op landbouwproducten uit het Westen. Verder is er veel kritiek op de Russische steun aan de Syrische regering.

Maar als iemand de dialoog met Poetin aan kan, dan is het Merkel.

Communisme

Ze groeide op in Oost-Duitsland, waar Poetin aan het begin van zijn loopbaan bij de Russische inlichtingendienst ook verbleef. Beiden groeiden op onder een communistisch systeem. En de ineenstorting daarvan was beslissend voor hun carrières. Ze kennen het klappen van de zweep: er zijn op dit moment geen andere leiders in Europa die zo lang aan de macht zijn. Niet voor niets was Merkel een belangrijke bemiddelaar in Minsk waar het vredesplan voor Oekraïne tot stand kwam.

Weliswaar steelt de één graag de show met ontbloot bovenlijf boven op een paard, en is de ander in strenge mantelpakken de ingetogenheid zelf. Maar er is geen andere leider in het Westen die zoveel gemeen heeft met Poetin. En misschien maakt dat net het verschil.

Sancties

Toch is er nog een lange weg te gaan voordat de betrekkingen weer op het niveau zijn van voor de annexatie van de Krim. Merkel wil pas praten over de EU-sancties tegen Rusland als het vredesakkoord uit 2015 voor Oekraïne wordt nageleefd.

In juli zullen de twee leiders elkaar weer ontmoeten als in Hamburg de G20-top wordt gehouden. Daar zal Poetin ook zijn eerste ontmoeting hebben met de Amerikaanse president Donald Trump.

NOS 02-05-17
Auteur: Reporter Creer datum: 9-05-2017 16:48:48
Rusland mengt zich in Afghaans conflict


Jan van Benthem

Deze week komt het Pentagon met een nieuwe strategie voor Afghanistan, waar de taliban steeds succesvoller worden. Intussen oefent Rusland ‘een kwaadaardige invloed’ uit, door de banden aan te halen met zowel Kabul als met de taliban.
Kabul

Nog deze week zal het Pentagon met een voorstel komen voor ‘een aangepaste benadering in Afghanistan’. Volgens waarnemend staatssecretaris van Defensie Theresa Whelan gaat het ook om een advies over het aantal Amerikaanse militairen in het land. ‘De bedoeling is uit de huidige impasse te komen’, zei ze eind vorige week tegen de senaatscommissie voor de strijdkrachten.

De taliban hebben de afgelopen weken een aantal zeer dodelijke aanvallen uitgevoerd op het Afghaanse leger, waarbij ook Amerikaanse militairen om het leven zijn gekomen. Eind vorige maand kondigden de taliban een nieuw lenteoffensief aan dat ze ‘Operatie Mansouri’ hebben genoemd, naar de talibanleider die vorig jaar bij een Amerikaanse droneaanval werd gedood.

Afgelopen zondag plaatsen de taliban verder opnames van een trainingskamp op sociale media. Opvallend is de professioneel ogende uitrusting en bewapening.

Volgens zowel Afghaanse als Amerikaanse militaire leiders komen die nieuwe wapens voor een deel uit Iran en Rusland. Vooral dat laatste land haalt de banden aan met de taliban, stelt onder meer de Amerikaanse bevelhebber in Afghanistan, generaal John Nicholson. Tijdens het bezoek van de Amerikaanse minister James Mattis, eind vorige maand, zei Nicholson ‘niet te zullen ontkennen’ dat het Kremlin de taliban steunt met zowel geld als wapens. Eerder noemde hij Rusland ‘een kwaadaardige invloed’ in Afghanistan.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov ontkende een dag later de suggesties, die volgens hem nergens op zijn gebaseerd. Maar tegenover de Duitse zender Deutsche Welle zei de directeur Seth Jones van het Internationale centrum voor veiligheids- en defensiepolitiek ISDP afgelopen weekeind, ervan ‘overtuigd te zijn dat de verklaringen van de Amerikaanse militairen zijn gebaseerd op stevige bewijzen van de inlichtingendiensten’.

onderzoek

De beschuldigingen zijn niet nieuw, maar worden wel steeds stelliger. In december nam de Afghaanse senaat al het besluit, een onderzoek in te stellen naar ‘de toenemende militaire banden tussen de talibanopstandelingen en Iran en Rusland’.

Eind februari ontbrandde een conflict tussen de Arabische zender Al Jazeera en Moskou. De aanleiding was een analyse van Najib Shafiri, lid van de denktank Afghanistan Analysis and Awareness (Afghaanse analyse en bewustwording). In de analyse stelde Shafiri dat ‘Russische steun voor de taliban de militante groepering al heeft geholpen bij winst op het slagveld en het vergroten van haar legitimiteit’. Vooral de stelling van Shafiri dat Rusland inlichtingen over ISIS deelt met de taliban, schoot Moskou in het verkeerde keelgat.

Maar Shafiri had de Russische bijzonder gezant voor Afghanistan, Zamir Kabulov, letterlijk geciteerd. ‘We hebben communicatiekanalen geopend voor het uitwisselen van informatie’, zo had Kabulov tegen het Russische persbureau Interfax verklaard.

In april ging Moskou nog een stap verder. Rusland organiseerde een Afghanistanconferentie samen met landen als China, Pakistan, Iran en enkele Centraal-Aziatische staten, met de VS als meest opvallende afwezige.

platform

Ruim een week later, op 26 april, maakte het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken bekend dat ‘Moskou gereed is om een platform te bieden voor gesprekken tussen Afghanistan en de taliban’, zo meldde het staatsnieuwsbureau Sputnik News. Buitenland minister Sergej Lavrov haalde tegelijk op het staatspersbureau TASS hard en uitvoerig uit naar de Amerikaanse suggesties dat Rusland de taliban militair zou steunen. Die beschuldigingen, aldus Lavrov, ‘zijn bedoeld om de aandacht af te leiden van de Amerikaanse plannen om in Syrië een verandering van het regime af te dwingen’.

De Russische Petr Bologov, verbonden aan het Carnegie Centrum in Moskou en de Moscow Times, noemt in een analyse ‘de Russische flirt’ met de taliban gevaarlijk. De reden dat Moskou het toch doet, is volgens hem dat het Kremlin de talibanstrijders als een tegenwicht ziet voor ISIS, dat ook in Afghanistan actief is en door Moskou wordt gezien als een gevaarlijke tegenstander. <

duizenden extra militairen
In de strijd in Afghanistan zijn de taliban verantwoordelijk voor het overgrote deel van de burgerslachtoffers, meldde de VN in een overzicht over 2016. Het afgelopen jaar vielen er onder de Afghaanse burgers 3498 doden en 7920 gewonden – het hoogste aantal sinds de VN de aantallen jaarlijks ging bijhouden. Het aantal slachtoffers onder de Afghaanse veiligheidstroepen was met ruim 16.000 nog hoger. Om de toenemende invloed en aanvallen van de taliban tegen te gaan, zijn er volgens de Amerikaanse bevelhebber Nicholson zeker ‘enkele duizenden’ extra Amerikaanse militairen nodig, bovenop de 8400 die er nu nog zijn. Deze week zal het Pentagon advies uitbrengen aan president Trump, hoeveel dat er precies moeten zijn.

Nederlands Dagblad 09-05-17
Auteur: Reporter Creer datum: 16-06-2017 15:37:45

Poetin trekt nog steeds aan alle touwtjes, ondanks de kritische vragen

AFP
Op de vraag of hij volgend jaar nog steeds president van Rusland is, gaf Vladimir Poetin niet echt antwoord. "Ik werk nog steeds", reageerde hij ontwijkend tijdens de jaarlijkse vragensessie, die live werd uitgezonden op radio en tv.
Maar de algehele verwachting is dat de 64-jarige Poetin bij de verkiezingen van volgend jaar meedoet én wint, zeggen Rusland-kenners. "Hij trekt nog steeds aan alle touwtjes", vertelt media-ondernemer Derk Sauer, die in het land woont en werkt.

Het was ongewoon kritisch, zegt Sauer over het jaarlijkse live-programma waarin de president antwoorden van burgers beantwoordt. Dat laat volgens hem zien dat er in Rusland wel degelijk ruimte is voor andere geluiden. "Die vragen beantwoordde hij live voor miljoenen televisiekijkers, dat zou een echte dictator nooit doen."
Maar een echte democratie kun je Rusland ook zeker niet noemen, vindt de media-ondernemer. "Poetin heeft nog steeds alles stevig in handen." Dat geldt voor de economie, het leger, de inlichtingendiensten en de media.

"Hij is geen dictator", zegt ook correspondent David Jan Godfroid over Poetin. "Hij is in 2012 wel met een overweldigende meerderheid gekozen als president en dat geldt ook voor het parlement, de Doema. Uit democratisch oogpunt was er veel aan te merken op die verkiezingen, maar als ze wel op rolletjes waren verlopen waren de uitslagen niet heel anders geweest."
Als Poetin volgend jaar meedoet aan de verkiezingen, staat zijn overwinning op voorhand al bijna vast. In Rusland is het vertrouwen in de president nog altijd enorm: meer dan 80 procent van de 142 miljoen Russen is positief over Poetin. Godfroid: "Hij heeft het land stabiliteit gebracht na de chaos in de jaren 90."
Als Poetin wordt herkozen blijft hij nog eens zes jaar aan de macht. Maar dat vinden veel Russen prima, zegt Godfroid. "Zij voelen niet veel voor verandering."

Dat het economisch slecht gaat en zo'n 13 procent van de bevolking onder de armoedegrens leeft, nemen veel van hen daarom voor lief. Al klinken er wel steeds meer klachten over het economische beleid van het Kremlin, zegt Sauer. "Er is veel geld besteed aan het leger en militaire avonturen in het buitenland. Die roebels zijn dus niet bij scholen en ziekenhuizen terechtgekomen."
Poetin zelf zei tijdens de vragensessie dat de burgers zich geen zorgen hoeven te maken. Hij beloofde de groeiende armoede te zullen aanpakken en verzekerde arme Russen ervan dat ze geld en onderdak zullen krijgen. "Alles komt goed", zei de president geruststellend.


Poetin: Comey kan politiek asiel krijgen

Maar volgens Sauer is de wijdverbreide steun voor Poetin wel wat aan het afbrokkelen. "Enkele jaren geleden werd hij echt door het hele volk gesteund. Mensen aanbaden hem bijna. Nu zijn er vooral in de grote steden veel jongeren die kritisch zijn op de president en het Kremlin."
Die jongeren lieten deze week van zich horen. Honderden protesteerden in onder meer Moskou en Sint-Petersburg tegen corruptie en zelfverrijking in de hoogste politieke kringen. De protesten werden geleid door oppositieleider Aleksej Navalny, die maandag werd opgepakt toen hij op weg was naar een betoging.
Poetin wil voorkomen dat de oppositie te veel voet aan de grond krijgt, zegt Godfroid. Aan de andere kant had de regering op bepaalde plaatsen wel toestemming gegeven voor demonstraties. "Een van de redenen dat Navalny werd opgepakt, is omdat hij op het laatste moment ergens anders wilde gaan betogen."

In de vragensessie ging president Poetin zelf ook in op de protesten. Hij zei dat die bij een democratie horen, maar dat hij niets te maken wil hebben met oppositieleiders die problemen uitbuiten in plaats van oplossen. Sauer: "Poetin is er waarschijnlijk toch van geschrokken."
Maar vooralsnog vormt de oppositie nog geen echte bedreiging voor het Kremlin. Buiten de steden is er weinig steun en Navalny wordt niet gezien als serieuze kanshebber voor het presidentschap, zegt Godfroid. Als hij al mee mag doen. "Er zijn eigenlijk geen goede alternatieven voor Poetin. Hij zit nog steeds heel erg stevig in het zadel."

NOS 15-06-17
Auteur: Reporter Creer datum: 17-06-2017 15:57:54
Poetin: nieuwe sancties VS 'schadelijk'

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin heeft gewaarschuwd dat nieuwe Amerikaanse sancties tegen Rusland de relatie tussen de landen verder onder druk zetten. ,,Ik denk dat dit schadelijk is'', zei de Russische leider volgens staatspersbureau RIA Novosti.
De Amerikaanse Senaat stemde donderdag in met nieuwe strafmaatregelen tegen Moskou. De sancties zijn onder anderen gericht tegen Russen die zich schuldig hebben gemaakt aan cyberaanvallen of wapens hebben geleverd aan het regime van de Syrische president Bashar al-Assad.
Poetin reageerde teleurgesteld op de geplande maatregelen, die nog moet worden goedgekeurd door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. ,,Dit zal de relatie tussen Rusland en de VS inderdaad verder compliceren'', stelde hij. De president vond het nog te vroeg om al te praten over tegenmaatregelen.
Ook Europese landen reageerden bezorgd op de Amerikaanse plannen. Duitsland en Oostenrijk vrezen dat de beoogde strafmaatregelen ook Europese bedrijven kunnen treffen die betrokken zijn bij Russische projecten, zoals de aanleg van gaspijpleiding Nord Stream II.

NOS 17-06-17
Auteur: Reporter Creer datum: 28-07-2017 15:04:36
Rusland: Amerikaanse diplomaten moeten weg uit Moskou

Rusland heeft de Verenigde Staten opdracht gegeven om een aantal Amerikaanse diplomaten weg te halen uit Moskou. Ze moeten binnen een maand de Russische hoofdstad hebben verlaten. Ook mogen Amerikanen niet langer gebruikmaken van enkele panden in Moskou.
De maatregel volgt op het besluit van de Amerikaanse Senaat om nieuwe sancties tegen Rusland in te stellen. Dat besluit viel gisteravond, nadat het Huis van Afgevaardigden er eerder deze week al mee had ingestemd. Aanleiding is het onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
De vorige keer dat de VS sancties tegen Rusland afkondigde, in de nadagen van het presidentschap van Obama, kwam president Poetin niet meteen met een tegenmaatregel. Hij hoopte dat Obama's opvolger Trump de sancties zou terugdraaien.
Nu dat niet is gebeurd, zegt Moskou dat het aantal Amerikaanse diplomaten in Moskou op 1 september nog maar 455 mag zijn. Dat is ook het aantal Russen dat op de Russische ambassade en consulaten in de VS actief is.

NOS 28-07-17
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier