Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Geert
Creer datum:
7-02-2017 23:12:21
Laatst gewijzigd:
7-02-2017 23:13:58
Griekse crisis
Komt het nog goed met de Griekse economie ?
Auteur: Geert Creer datum: 7-02-2017 23:13:00 Laatst gewijzigd: 7-02-2017 23:16:13
'Nog te vroeg om te spreken over een grexit of eurocrisis'


Het IMF noemt de Griekse overheidsschuld"onhoudbaar", maar volgens voorzitter Jeroen Dijsselbloem van de Eurogroep is dat overdreven. Hij ziet geen reden waarom de Griekse groei niet zou doorzetten. "In werkelijkheid zien we dat vandaag de dag al gebeuren", zegt hij.

NOS-correspondent Conny Keessen kan dat niet onderschrijven. "In 2016 was er voor het eerst een beetje economische groei, maar dat zie je nog niet terug in de echte economie", zegt ze in Nieuws & Co op NPO Radio 1.
Het vertrouwen in de premier is dramatisch afgenomen.
Conny Keessen
"Dit jaar zijn de belastingen voor het eerst omhoog gegaan. Werknemers en werkgevers betalen nu veel hogere sociale premies. Dat zorgt voor problemen bij bedrijven, maar ook bij de vrije beroepen, de zzp'ers zeg maar", vertelt ze.

In Griekenland werken veel mensen als zzp'er, zoals loodgieters, boeren, notarissen en advocaten. De protesten nemen dan ook toe onder deze groep. "Ze zeggen: het grootste gedeelte van wat ik verdien betaal ik aan belastingen en sociale premies en ik hou niks meer over."

Ook hebben volgens Keessen veel zzp'ers hun zaak al moeten sluiten omdat ze te weinig verdienen om open te kunnen blijven. "Het vertrouwen in premier Tsipras en de regering is dramatisch afgenomen."
Het pensioenstelsel is echt onbetaalbaar.

Eva Wiessing, economieverslaggever

De Griekse regering wil niets liever dan dat er iets gedaan wordt aan de torenhoge schuld, maar is bang voor opnieuw strenge hervormingen, zoals het verlagen van de pensioenen en de belastingvrije voet.

Toch zit het er volgens economieverslaggever Eva Wiessing wel in dat er nieuwe bezuinigingsmaatregelen genomen worden. "Het pensioenstelsel is echt onbetaalbaar, dat zegt iedereen. Dus dat betekent waarschijnlijk lagere pensioenen. De helft van de Grieken betaalt geen inkomstenbelasting, omdat ze onder de belastingvrije voet van circa 8600 euro zitten en het IMF wil dat ze meebetalen. Ze willen dus heel harde afspraken met de Grieken zonder schuldverlichting."

Volgens Wiessing wordt het heel spannend. "Het is te vroeg om te zeggen dat er weer een eurocrisis is of dat er een grexit aankomt. Maar op dit moment wordt er wel onderhandeld over de voorwaarden van een nieuwe betaling uit het leningpakket en dat gaat echt heel erg moeizaam. Ze hebben nog maar aan een derde van alle voorwaarden voldaan en dan kom je er echt aan het eind van de maand niet zo makkelijk uit."

NOS 07-02-17
Auteur: Reporter Creer datum: 10-02-2017 18:45:44
Dijsselbloem: Griekse hervorming zet gevenDEN HAAG (ANP) - Het is de bedoeling om bij een overleg over Griekenland later vrijdag in Brussel de hervormingen weer een zet te geven. Althans, dat hoopt minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën), die ook voorzitter is van de groep van eurolanden.

,,De hervormingen in Griekenland gaan langzaam, maar het gaat wel de goede kant op. Zo nu en dan moet het een duw krijgen. Als ik het vandaag een zet kan geven, dan is dat welkom'', zei Dijsselbloem.

Volgens de minister is er geen grote haast. Zolang het de goede kant op gaat, zegt hij gerust te zijn: ,,De verhalen over crises zijn schromelijk overdreven.'' Hij wijst erop dat Griekenland ,,pas in de zomer'' de volgende grote betaling en aflossingen op leningen moet doen.

Die leningen hangen als een molensteen om de nek van de Grieken.

Nederlands Dagblad 10-02-17
Auteur: Reporter Creer datum: 2-05-2017 13:28:08
Grieks akkoord over hervormingen

ATHENE (AFN) - Griekenland en zijn internationale schuldeisers hebben een deal bereikt over de nodige hervormingsmaatregelen die nodig zijn voor een nieuw deel van het financiële steunpakket.

Begin april bereikten het land, de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) na anderhalf jaar onderhandelen al een politiek akkoord. In Athene werden de afgelopen tijd de losse eindjes afgerond en het nu bereikte technische akkoord verder besproken. Het gaat daarbij om een scala aan hervormingen op arbeid, pensioenen en belastingen.


,,Er is witte rook. De onderhandelingen over een technische overeenkomst zijn afgerond op alle zaken. De weg is nu vrij voor gesprekken over schuldverlichting'', aldus de Griekse minister van Financiën Euklides Tsakalotos.

De Griekse regering moet de deal nu goedkeuren, voordat de ministers van Financiën van de eurolanden de uitgifte van nieuwe leningen aan het land doorzetten. De volgende vergadering van de zogenoemde eurogroep staat gepland voor 22 mei.

Telegraaf 02-05-17
Auteur: Reporter Creer datum: 23-05-2017 18:07:25


(Nog) geen crisissfeer in Griekenland


Eva Wiessing
Verslaggever economie


Ze kwamen er niet uit gisteren, de eurogroep, Griekenland en het IMF. Na zeven uur onderhandelen waren verschillende voorstellen op tafel gekomen. Maar weer zijn de partijen uit elkaar gegaan zonder akkoord. De volgende afspraak is op 15 juni. Waar gaat het om?

Geld nodig

Griekenland heeft begin juli 7,5 miljard euro nodig om oude leningen uit het begin van de eurocrisis af te lossen. Dat gaat om geld dat toen is uitgeleend door het IMF en om Griekse staatsleningen die indertijd werden opgekocht door de ECB om de druk van de ketel te halen en die nu aflopen. Een flink deel van het geld is ook bedoeld voor het aflossen van leningen aan private partijen.

Als dat geld niet tijdig in Athene is, dan krijgen we dezelfde crisissituatie als in de zomer van 2015, toen Griekenland op het punt stond om failliet te gaan en een gedwongen grexit, een vertrek uit de euro, dreigde. Maar zover is het nog lang niet.

Afspraken nagekomen

In 2015 haalde de linkse minister van Financiën Varoufakis eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem en andere ministers van Financiën uit de eurozone het bloed onder de nagels vandaan met zijn uitdagende opstelling. Na het vertrek van Varoufakis is de sfeer grondig veranderd.

Dijsselbloem en de zijnen prezen Griekenland gisteren juist uitvoerig voor de stappen die het land de afgelopen weken heeft gezet. Afgelopen donderdag nam het Griekse parlement een hele serie wetten aan die neerkomen op nóg meer belastingverhogingen, bezuinigingen op de pensioenen en verkoop van overheidsbezit. Ondanks stakingen en felle protesten zette de regering van de linkse Siryza-premier Tsipras door.

Griekenland is 115 van de 144 afspraken nagekomen, stelde iedereen vast, maar de vraag is nu wat de eurogroep daar tegenover stelt.

Schuldsanering

En dat is precies waar het gisteren misging. Tsipras belooft zijn achterban al anderhalf jaar dat er licht gloort aan het einde van de tunnel. Nog éven de broekriem aan, maar dan gaat er eindelijk iets gebeuren aan de enorme schuldenlast van Griekenland. Het land heeft een schuld van bijna 180 procent van het BBP, drie keer zo hoog als is toegestaan in de eurozone.

Maar vooral Duitsland en Nederland verzetten zich tegen een al te rigoureuze schuldverlichting. Kwijtschelding van (een deel van) de schuld is sowieso onbespreekbaar. Mogelijk dat er afspraken te maken zijn over een langere looptijd of verlaging van de rente, maar dat gebeurt dan pas in augustus volgend jaar, als het huidige lening-programma is afgelopen.

Dat was niet de boodschap waar de Griekse minister van financiën mee naar huis wilde terugkeren. Griekenland wil nu al harde afspraken over schuldverlichting. Door de onzekerheid van de afgelopen maanden is de economie weer in een recessie gekomen. Het land heeft stabiliteit nodig om weer investeerders te kunnen trekken.

Eurogroep versus IMF

Het IMF vindt al veel langer dat Griekenland zijn schulden nooit op eigen kracht kan aflossen. Europa zou de situatie in Griekenland veel te rooskleurig voorstellen om het schuldenprobleem maar voor zich uit te kunnen schuiven. Griekenland hoopt dan ook dat het IMF de komende drie weken de druk opvoert op de eurogroep om alsnog met schuldverlichting over de brug te komen.

NOS 23-05-17
Auteur: Reporter Creer datum: 13-07-2017 13:17:19
Athene niet meer op begrotingsstrafbank


Griekenland hoeft niet meer op de strafbank in Brussel vanwege zijn overmatige begrotingstekort. „Dit is een symbolisch moment”, zei EU-commissaris Pierre Moscovici (economische en financiële zaken) woensdag in Brussel.
„Na zoveel jaar van opofferingen door het Griekse volk plukt het land eindelijk de vruchten van haar inspanningen. Griekenland is klaar om de bladzijde van bezuinigingen om te slaan en een nieuw hoofdstuk te openen van groei, investeringen en werkgelegenheid.”
Het land was aan strenge regels gebonden omdat het begrotingstekort als overmatig werd beschouwd. Het tekort bedroeg 15,1 procent in 2009 en is omgezet in 2016 in een overschot van 3,9 procent. Een spectaculaire prestatie, aldus Moscovici. Hij stelt de EU-ministers van Financiën voor de procedure voor buitensporige tekorten voor Griekenland te sluiten. In de EU hebben alleen Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk nog een overmatig begrotingstekort.

Reformatorisch Dagblad 12-07-17
Auteur: Reporter Creer datum: 26-07-2017 22:16:49
Terugkeer Griekenland op kapitaalmarkt geslaagd

Griekenland heeft 3 miljard euro opgehaald met de uitgifte van een vijfjaars-staatsobligatie. Daarmee is het land voor het eerst in drie jaar terug op de kapitaalmarkt.
De veiling werd gezien als een graadmeter om vast te stellen in hoeverre het vertrouwen van investeerders in Griekenland is hersteld sinds de crisis.
Er was veel belangstelling voor de veiling. Volgens obligatiehandelaren schreven investeerders in voor meer dan 6 miljard euro. Griekenland plaatste daarvan 3 miljard.
Niet te inhalig
"Griekenland wilde niet te inhalig zijn de eerste keer dat het naar de kapitaalmarkt ging en heeft nu genoegen genomen met 3 miljard, terwijl ze er 6 hadden kunnen ophalen", zegt economieredacteur André Meinema. "Daarmee geven ze ruimte aan de markt voor een volgende ronde."
Vanwege de grote belangstelling kon Griekenland de rente op de obligaties naar beneden bijstellen, van een geplande 4,875 procent naar 4,625.

NOS 25-07-17
Auteur: Reporter Creer datum: 7-08-2018 16:25:28
Griekenland eindelijk van infuus af

Jarl van der Ploeg / vk
ECONOMIE

De Grieken bezuinigden hard in ruil voor financile steun, maar de toestand van het land is nog altijd ‘uiterst somber’. Na acht jaar crisis, bezuinigingen en protesten is Griekenland maandag losgekoppeld van het financile infuus. Nu de laatste noodlening is overgemaakt, komt op papier een eind aan de schuldencrisis die bijna de ondergang van de euro en de eurozone had ingeluid.
Athene

Formeel eindigt het steunprogramma pas op 20 augustus, maar maandag kreeg Athene de laatste 15 miljard euro.

Eigenlijk werd dat geld al een aantal weken geleden in Griekenland verwacht – in juni keurden de eurolanden het laatste pakket van Griekse economische hervormingen al goed – maar de overboeking werd geblokkeerd door het Duitse parlement. Een meerderheid vond het onacceptabel dat de Grieken, in ruil voor de laatste lening, weigerden een extra belastingverhoging door te voeren op Griekse eilanden. Woensdag gingen de Duitsers alsnog akkoord.

Nederlands Dagblad 07-08-18
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier