Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: auteur
Creer datum:
6-02-2017 18:40:32
CORRUPTIE Roemenie
Een beetje corruptie mag wel...of toch niet
Auteur: auteur Creer datum: 6-02-2017 18:41:31
Omstreden wetsvoorstel Roemenië nu echt van tafel


De demonstranten houden afbeeldingen van partijleden in gevangeniskleding omhoog EPA

De Roemeense minister van Justitie ziet af van het plan om een wijzigingsvoorstel in te dienen op het Wetboek van Strafrecht. Hij wilde corruptie van ambtenaren tot een bedrag van 45.000 euro niet langer strafbaar stellen, omdat de gevangenissen te vol zitten. Het besluit komt enkele uren nadat de minister het nieuwe voorstel had aangekondigd.

Volgens de nieuwszender Digi24 komt er geen nieuw wetsvoorstel. Het decreet dat de regering in eerste instantie had uitgevaardigd, werd gisteren al ingetrokken. Dat leidde niet tot het afnemen van de protesten in het land. De Roemeense bevolking is het vertrouwen in de regering kwijt.

Onvoorwaardelijke steun

Premier Sorin Grindeanu zegt dat de centrum-linkse regering niet zal aftreden onder druk van de protesten. De partijleider van de sociaal-democraten, Liviu Dragnea, heeft zijn onvoorwaardelijke steun uitgesproken aan de regering en de premier.

In de hoofdstad Boekarest gingen gisteravond meer dan 200.000 mensen de straat op en in zo'n twintig andere steden samen nog eens 200.000. De betogers zijn onder meer boos omdat de maatregel leden van de regeringspartijen zou vrijpleiten. Dragnea wordt verdacht van fraude voor een bedrag van 24.000 euro. Het strafproces tegen hem zou dan kunnen worden stopgezet. Dragnea kon vanwege de aanklacht geen premier worden.

NOS 06-02-17
Auteur: Reporter Creer datum: 7-02-2017 15:38:57
Boze Roemenen: Dit hoort niet in een democratie

De Roemenen zijn bozer dan ze in lange tijd zijn geweest. Avond na avond gaan ze de straat op uit protest tegen de regering. ,,Die moet weten dat ze niet zomaar alles kan flikken."

Mark van Assen 07-02-17, 07:16

,,Ik neem geen ontslag", zei de Roemeense premier Sorin Grindeanu. ,,Alleen het parlement kan me dwingen op te stappen. En daarin hebben we een beslissende meerderheid."

Het zal niet precies zijn wat ze willen horen, al die honderdduizenden mensen die sinds begin vorige week avond na avond in de vrieskou de straat opgaan. Afgelopen zondag waren het er zelfs meer dan een half miljoen. Mensen protesteerden niet alleen in hoofdstad Boekarest, maar in meerdere steden. Het zijn de grootste protesten tegen de overheid sinds de val van dictator Nicolae Ceausescu in 1989.

De Roemenen zijn laaiend vanwege een nieuwe wet die bedacht was om de druk op de overvolle gevangenissen te verminderen. Althans, dat zegt de regering. Haar voorstel: je mag corrupt zijn tot een bedrag van 44.000 euro. Pas als je daaroverheen gaat, ben je strafbaar. Toeval of niet: iemand die daarvan zou profiteren, is Liviu Dragnea, de leider van de regerende sociaal-democratische PDS. Hij wordt beschuldigd van het onttrekken van 24.000 euro aan de staat.

Stilte
Teodora (24) werkt bij een marketingbedrijf en is een van de mensen die zondag op het Plein van de Overwinning stond. ,,Dat was erg intens", zegt ze telefonisch. ,,Op een gegeven moment deed iedereen het lampje van zijn telefoon aan, waardoor het plein verlicht werd. Even later hielden we een moment stilte, als eerbetoon aan de mensen die omkwamen tijdens de demonstraties in 1989."

Ze zag mensen om zich heen huilen, sommigen van verdriet om een pijnlijke herinnering, anderen uit boosheid. Het deugt gewoon niet wat de regering wil doen, zegt ze. ,,Dit is niet zoals het hoort te gaan in een democratie. Ze weten dat de mensen tegen die wet zijn, en toch hebben ze die op een stiekeme manier door het parlement geloodst, 's avonds laat, toen niemand zat op te letten. Ze hebben dit gedaan als dieven in de nacht."

Corruptie
Corruptie is geen nieuw probleem voor de Roemenen. De EU waarschuwde jaren geleden al dat het beter moest. Met de oprichting van het Nationale Anti-corruptie Directoraat is een stap in de goede richting gezet. Die bracht ministers, rechters, mediamagnaten en zelfs openbaar aanklagers voor het gerecht. In 2014 bijvoorbeeld werden 1.138 publieke figuren veroordeeld wegens corruptie.

Teodora is blij met de grote demonstraties. ,,Het betekent dat we eindelijk aan het opletten zijn. En het zijn niet alleen de intellectuelen of de studenten die de straat op gaan. Ik heb ambtenaren gezien, arbeiders, kunstenaars, jonge mensen en oude mensen."

De noodwet is dit weekend schielijk ingetrokken, maar mensen blijven protesteren: velen willen dat de regering opstapt. ,,Van mij hoeft dat niet", zegt Teodora. ,,Maar de politici moeten weten dat ze dit niet zomaar kunnen flikken. Het feit dat je democratisch bent gekozen, wil niet zeggen dat je alles kunt doen wat je wilt."

PZC 07-02-17
Auteur: Reporter Creer datum: 12-08-2018 22:09:01 Laatst gewijzigd: 12-08-2018 22:11:13

Boos over corruptie in eigen land demonstreren ook Roemeense expats mee

De Roemeense steden Boekarest, Sibiu, Cluj-Napoca en Brasov hebben een onrustig weekend achter de rug. Tienduizenden mensen gingen hier, met een smartphone in de ene hand en een protestbord in de andere hand - vrijdag en zaterdag de straat op. Met traangas en waterkanonnen wist de politie een einde te maken aan de protesten.

De demonstranten maken zich met name boos over diepgewortelde corruptie, lage lonen en een slecht functionerende bureaucratie. Ze eisen dat de sociaaldemocratische partij PSD, die sinds 2016 aan de macht is, opstapt en dat er nieuwe verkiezingen komen. "Veel mensen vinden dat de regering weinig aan de problemen doet en dat de PSD vol zit met zakkenvullers", zegt vertaler Jan Willem Bos. Hij schreef meerdere boeken over Roemeni en komt regelmatig in het land.

Dat het juist in de zomermaanden zo onrustig is, is volgens Bos geen toeval. "Vooral Roemenen die als kennismigranten in het buitenland werken zijn het zat. Zij vieren nu vakantie in hun moederland en vormen een deel van de initiatiefnemers van deze protesten".

'Geleid door dieven'

Onder de demonstranten zijn in ieder geval veel expats. In verschillende media komen Roemenen aan het woord die wonen en werken in landen als Nederland, Spanje, Duitsland, Zweden en Itali. Een Roemeense uit Zweden legt uit: "Ik ben hier vanwege mijn kinderen die geen Roemeens kunnen lezen of schrijven. Dit land is rijk en prachtig, maar het wordt geleid door dieven."

Een Roemeen die vijftien jaar geleden vertrok naar Itali en nu protesteert in Boekarest zegt: "Ik ben vertrokken om mijn kinderen een beter leven te kunnen geven. Dat was hier toen niet mogelijk. Helaas is dat nu nog altijd niet mogelijk, de mensen die over ons regeren zijn niet voldoende gekwalificeerd en ze zijn corrupt."

Demografische tijdbom

Roemeni wordt door sommigen een demografische tijdbom genoemd. De afgelopen decennia zijn miljoenen Roemenen, ongeveer een zesde van de bevolking, naar het buitenland vertrokken. Arbeidsmigranten vinden via Europese uitzendbureaus seizoenswerk, hoogopgeleide Roemenen vinden hun heil bij buitenlandse bedrijven.

Je wordt in Roemeni bijna als een loser gezien als je je kansen in het buitenland niet grijpt.

Jan Willem Bos

"In Nederland wonen zo'n 30.000 Roemeense kennismigranten, maar in landen als Itali gaat het om miljoenen", zegt Bos. "Je wordt in Roemeni bijna als een loser gezien als je je kansen in het buitenland niet grijpt."

De meeste Roemenen trekken weg vanwege de lage lonen. Een hoogopgeleide Roemeen verdient in zijn moederland 400 per maand voor werk waarmee hij in het buitenland 4000 euro kan verdienen. "De Roemeense economie groeit momenteel in rap tempo, maar de lonen blijven achter."


Het is niet de eerste keer dat de bevolking zich tegen de PSD-regering keert. In februari vorig jaar gingen een half miljoen Roemenen de straat op toen de regering maatregelen aankondigde om de anti-corruptiewetten te versoepelen en de rechterlijke macht strenger te controleren. Vorige maand nog ontsloeg de Roemeense regering bovendien het hoofd van de dienst corruptiebestrijding.

Bos denkt niet dat de PSD van plan is om op te stappen. "Kijk bijvoorbeeld naar hoe hard de oproerpolitie gisteren heeft op getreden." Bos denkt dat de veranderingsgezinden uiteindelijk aan het kortste eind trekken. "Straks gaan veel arbeidsmigranten naar huis. Op het platteland geniet de regering nog veel steun dus na de zomer zakken de protesten waarschijnlijk weer in."

NOS 13-08-18
Auteur: Reporter Creer datum: 14-08-2018 12:10:22
EU wil dat Roemeni aantasting rechtsstaat terugdraait

Ruurd Ubels

Er is nog geen reden om EU-lidstaat Roemeni nu al even hard aan te pakken als Polen en Hongarije. Wel is de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, zeer bezorgd over de aantasting van de rechtsstaat in Roemeni.
Brussel

De afgelopen dagen zijn tienduizenden Roemenen in diverse steden de straat op gegaan om te protesteren tegen het beleid van de sociaaldemocratische regering. Die staat onder leiding van Viorica Dancila, de eerste vrouwelijke premier van het land. Sinds ze eind 2016 aan de macht kwam, probeert ze het justitieapparaat te hervormen.

Volgens de demonstranten bedreigt deze hervorming de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. Regeringspartij DSP zou maar n doel hebben: bevriende politici die zich schuldig maken aan de vele gevallen van omkoping, te vrijwaren van vervolging

Nederlands Dagblad 13-08-18
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier