Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Alex
Creer datum:
27-01-2017 18:26:22
Oranjes 2017
Een nieuwe serie artikelen vanaf januari 2017
Auteur: Alex Creer datum: 27-01-2017 18:28:08
Koning Willem-Alexander opent vernieuwd Thialf

Met een startschot heeft koning Willem-Alexander het vernieuwde ijsstadion Thialf geopend. Het gebouw is voor 50 miljoen euro verbouwd en gemoderniseerd. Zo zijn er 5000 zonnepanelen op het dak geplaatst waarmee enorm kan worden bespaard op de energierekening. Ook heeft Thialf nu een innovatielab en een ijskenniscentrum.

Na de opening kreeg de koning een rondleiding door het ijsstadion. Hij nam een kijkje in de atletenruimte, het innovatielab en de technische ruimte waar hij informatie kreeg over de techniek van ijsmaken. In de zogenoemde Friese bocht sprak hij met schaatsfans van het eerste uur en luisterde naar het welbekende dweilorkest De Útlopers uit Sneek.
Op het ijs kwam hij topschaatser Sven Kramer tegen, die op het laatste moment had besloten om een paar baantjes te trekken op de ijsbaan. Ook reikte de koning bloemen uit aan de deelnemers van de estafettekoers shorttrack.

Plaquette

Ter ere van de heropening zijn tien grote foto's opgehangen van mensen die belangrijk zijn geweest voor de geschiedenis en ontwikkeling van Thialf. Een van hen is schaatser Rintje Ritsma, maar die was nu juist niet bij de opening: hij mocht het stadion niet binnen omdat hij vergeten was zijn komst te bevestigen.

Bij zijn vertrek onthulde koning Willem-Alexander een plaquette ter herinnering aan de heropening van Thialf. Vijftig jaar geleden werd het ijsstadion voor de eerste keer geopend door zijn tante, prinses Christina.

NOS 27-01-17
Auteur: Alex Creer datum: 3-02-2017 18:40:10
Koning heropent Maritiem en Logistiek College De Ruyter
. Cornelleke Blok

VLISSINGEN - Koning Willem-Alexander heeft vrijdagmiddag het Maritiem en Logistiek College De Ruyter in Vlissingen officieel heropend. Hij deed dat met een draai aan een scheepstelegraaf.

De koning, die even voor half twee arriveerde, heeft een rondleiding gekregen in het volledig gerenoveerde gebouw. Hij is nu aan boord gegaan van de Guardian, een supersleepboot van Multraship. Na een vaartocht over de Westerschelde vertrok de koning weer.
Koning Willem-Alexander kreeg een wapenschild van de boot als cadeauPZC 03-02-17
Auteur: Reporter Creer datum: 10-02-2017 18:39:10
Koningspaar duikt in de Reformatie op werkbezoek in Duitsland

ANP
GESCHREVEN DOOR

Kysia Hekster
Verslaggever Koninklijk Huis

Karin Alberts
Verslaggever
Duitsland viert dit jaar 500 jaar Reformatie en ook Willem-Alexander en Máxima staan daarbij stil. Vandaag begint het paar met een werkbezoek aan Duitsland dat eind van de middag start op kasteel de Wartburg in Eisenach in de deelstaat Thüringen. Op dit kasteel dook Maarten Luther in 1521 onder, nadat hij door de paus in de ban was gedaan.

De koning en de koningin zullen de werkkamer van Luther bekijken, waar hij de Bijbel naar het Duits vertaalde. Later deze week bezoekt het paar de Slotkerk in Wittenberg waar Luther zich in 1517 uitsprak tegen de aflaathandel in de kerk in 95 stellingen; het was het begin van zijn strijd tegen het pauselijk gezag.

Voor vanavond staat een themadiner over de Reformatie op het programma, waarbij Willem-Alexander en Máxima onder meer luisteren naar een lezing van professor Heinz Schilling over Luther, de reformatie en de gevolgen voor geloof en cultuur.

Koningspaar bezoekt Duits kasteel waar Luther bijbel vertaalde
Willem-Alexander en Máxima gaan ieder jaar naar Duitsland in het kader van de economische betrekkingen. Dit jaar staat er voor het eerst iets anders op het programma, namelijk de Reformatie en een herdenking van de Tweede Wereldoorlog.

Eerder gingen ze naar de volgende deelstaten:
2013: Hessen en Baden-Württemberg
2014: Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen
2015: Hamburg en Sleeswijk-Holstein
2016: Beieren
Dat die gevolgen groot waren, staat vast. De hele zestiende eeuw probeerde de koning van Spanje het uiteenvallen van de christelijke kerk in een rooms-katholiek kerk en een protestantse kerk ongedaan te maken. Dat gebeurde in bloedige oorlogen. Zoals de Tachtigjarige Oorlog, waarin Willem van Oranje, de voorvader van Willem-Alexander, een belangrijke rol speelde.

Wat gaan de koning en koningin doen?
Willem van Oranje

Willem van Oranje werd in 1533 geboren in de protestantse familie Van Nassau. Dat gebeurde op Slot Dillenburg, zo’n 200 km ten westen van Wartburg. Toen de kleine Willem elf was, erfde hij van een kinderloze neef het prinsdom Orange en enkele gebieden in de Nederlanden.

Aan de erfenis was wel een voorwaarde verbonden: de ouders van Willem moesten ermee instemmen dat hun zoon katholiek werd en aan het hof van Karel de Vijfde zou worden opgevoed door Nederlandse edelen. Ze gingen daarmee akkoord.

Maar Willem van Oranje zou niet katholiek blijven. Dat hij openstond voor andere godsdiensten was al zichtbaar in zijn huwelijkskeuze. Zijn tweede vrouw, Anna van Saksen, was Luthers. En toen de Spaanse koning Filips II in de Nederlanden met steeds hardere hand ging optreden tegen protestanten, pleitte Willem van Oranje in 1564 openlijk voor vrijheid van godsdienst.

Hij vond geen gehoor. Integendeel. Filips II liet de inquisitie nog harder ingrijpen en in 1566 bestormden protestanten in reactie daarop katholieke kerken en sloegen de boel kort en klein tijdens de Beeldenstorm.

Willem van Oranje sloot zich in 1573 bij de calvinisten aan, Filips II deed hem tien jaar later in de ban en loofde een hoge beloning uit voor wie de prins zou weten te vermoorden. Op 10 juli 1584 werd Willem van Oranje doodgeschoten door Balthasar Gerards.
De tijd dat er oorlog werd gevoerd op Nederlandse bodem over de vrijheid van godsdienst ligt ver achter ons. Toch blijft het geloof een gevoelige zaak. Toen kroonprins Willem-Alexander in 2001 zijn rooms-katholieke verloofde voorstelde aan het Nederlandse volk, deed dat in sommige protestantse kringen de wenkbrauwen fronsen.

Máxima verklaarde dat ze zich in het protestantisme zou verdiepen. En de kroonprins beloofde dat eventuele kinderen protestants zouden worden opgevoed. Aldus geschiedde. Al krijgen de koning en de prinsessen zeker ook iets mee van het rooms-katholicisme. Vorig jaar april ging het gezin op bezoek in het Vaticaan bij paus Franciscus.

De koning praat niet over zijn geloof. Veel meer dan dat hij 'niet kerkelijk is, maar wel gelovig' weten we niet. Tot verdriet van de leiding van de Protestantse Kerk in Nederland. Die riep hem in 2014 op om meer te laten zien van zijn persoonlijk geloof.

In kasteel de Wartburg zal het persoonlijk geloof van de koning vanavond niet ter sprake komen. Maar een interessante terugblik in de geschiedenis van het protestantisme krijgt het koningspaar zeker.

NOS 07-02-17
Auteur: Reporter Creer datum: 22-02-2017 23:22:24
Koningspaar in Krimpenerwaard, dat weer vooruit kan kijken

ANP
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben vandaag een bezoek gebracht aan Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard in Zuid-Holland. In dit streekbezoek stond de kracht van de regio centraal.

Het koningspaar begon de dag in Krimpen aan den IJssel, waar ze verwelkomd werden door het publiek met bloemen en een schilderij. Op het gemeentehuis spraken ze met enkele burgemeesters over de herindeling van de regio: vijf gemeenten zijn in 2015 opgegaan in de nieuwe buurgemeente Krimpenerwaard.

Koningspaar bezoekt Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard
In aanloop naar de herindeling is er veel bestuurlijk gedoe geweest, vertelt verslaggever Karin Alberts. "De afgelopen tien jaar is er weinig van de grond gekomen in Krimpenerwaard. De herindeling is achter de rug en nu kunnen ze eindelijk weer de blik op de toekomst gaan richten."

Aan het begin van de middag reisden de koning en koningin door naar een gastenboerderij in Gouderak, gelegen in de polder. Daar praatten ze met agrariërs uit de regio over de toekomst van de landbouw.

Kaas maken

Het koningspaar wilde meer weten over de grote problemen met het veengebied. "De daling van de bodem was het belangrijkste thema. De bodem daalt er een centimeter per jaar. Naarmate er meer koeien lopen, worden de problemen voor de grond groter vanwege dat enorme gewicht."

Daarom worden boeren aangemoedigd om minder agrarisch te zijn en ander werk te doen. "Een boerin vertelde bijvoorbeeld dat ze nu kaas maakt en dat als streekproduct aan de man probeert te krijgen."

De koning en koningin dachten mee en gaven tips. "De koning zei dat het misschien beter was om als regio een etiket te ontwikkelen en daarmee naar de supermarkt toe te gaan. Op die manier kun je een schap opeisen voor de streekproducten van Krimpenerwaard."

Of ze dat nu gaat doen, is maar de vraag, zegt Albers. "De boerin knikte beleefd, maar ik denk dat ze niet heel veel anders kon."

NOS 21-02-17
Auteur: Reporter Creer datum: 5-04-2017 22:44:58
Ook prinses Alexia naar Haags gymnasium Sorghvliet

RVD / JEROEN VAN DER MEYDE

Prinses Alexia gaat na de zomer naar het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag, heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. Ze zit nu in groep 8 van de openbare Bloemcampschool in Wassenaar, waar het koninklijk gezin woont.

Na de zomer kan Alexia samen met haar oudere zus Amalia naar school. Die zit nu anderhalf jaar op Sorghvliet, een zelfstandig protestants-christelijk gymnasium met ruim 700 leerlingen.

Dat Amalia naar Sorghvliet zou gaan, werd destijds tot na de inschrijvingstermijn stilgehouden. De koninklijke familie wilde voorkomen dat andere kinderen de school zouden kiezen omdat de prinses daar leerling werd.

Privé

Net als destijds bij Amalia onderstreept de RVD dat de schooltijd van prinses Alexia privé is. Op uitdrukkelijk verzoek van de ouders wordt een beroep gedaan op de media om de persoonlijke levenssfeer van de dochters te blijven respecteren.

Koning Willem-Alexander gaf in augustus 2015 zelf videobeelden vrij van Amalia die voor het eerst op de fiets naar Sorghvliet vertrok.

NOS 31-03-17
Auteur: Reporter Creer datum: 27-04-2017 22:20:58
oning openhartig en geëmotioneerd over Friso, MH17 en gezinsleven


We zien koning Willem-Alexander zelden emotioneel, maar tijdens zijn gesprek met interviewer Wilfried de Jong staan de tranen in zijn ogen als hij praat over het overlijden van zijn broer Friso en de vliegtuigramp met de MH17.
De koning ontving De Jong voor een gesprek bij hem thuis, op landgoed De Eikenhorst. Een gesprek over het leven, zijn familie, belangrijke gebeurtenissen en grappige, maar ook emotionele momenten. Een gesprek over 50 jaar Willem-Alexander: de man, niet de koning, die "50 wordt maar zich toch echt nog 30 voelt."
Prins Friso overleed in 2013. Hij kwam begin 2012 tijdens een ski-vakantie in Oostenrijk onder een lawine terecht en lag daarna anderhalf jaar in coma. "We gingen van drie naar twee broers", vertelt de koning met betraande ogen.

Zichtbaar geëmotioneerd gaat hij verder. "Hij was ontzettend druk, maar hij was op de achtergrond een goede adviseur van me. Goudeerlijk, soms niet echt op een diplomatieke manier", zegt hij met een glimlach. "En als je iemand kwijtraakt, dan merk je pas hoe erg je iemand kan missen."

Toen Friso in coma lag, ging hij vaak langs. Met alle kinderen, een voor een, de middag op en neer naar Londen. "Ik had altijd hoop dat het goed zou komen."

In die periode zag hij zijn moeder, koningin Beatrix, veranderen. "Ik zag wat er gebeurt met een moeder als ze een kind verliest. Dan besef je pas welke onverantwoorde dingen je zelf hebt gedaan en welk effect dat heeft op je moeder. Ze verliest een deel van zichzelf."
Veel MH17-nabestaanden zeiden: jij hebt ook een broer verloren bij een ongeluk, jij weet wat het betekent.

Koning Willem-Alexander is ook emotioneel over de crash van vliegtuig MH17, een jaar na de dood van Friso. Daarbij vielen 298 doden, waarvan 198 Nederlanders. Willem-Alexander vertelt over het rauwe verdriet van de nabestaanden en de troost die hij ze kon bieden. "Veel nabestaanden zeiden: jij hebt ook een broer verloren bij een ongeluk, jij weet wat het betekent."

Maar dat zorgde ook voor een raar moment toen de lichamen van de slachtoffers naar Nederland werden gebracht. "Dertig meter naast ons stonden alle nabestaanden, maar voor ons was het een officieel moment. Opeens was er geen fysiek contact mogelijk, terwijl we ze eerder nog aan het omhelzen waren. Ik zei tegen Máxima: laten we dan maar buigen naar ze."

Niet alleen over Friso wordt gesproken, ook zijn vader prins Claus. Claus kwam oorspronkelijk uit Duitsland. Ook al droeg hij uiteindelijk de titel Prins der Nederlanden, hij bleef zich altijd een Duitser voelen, vertelt Willem-Alexander.

"Hij is altijd bezig geweest met de Tweede Wereldoorlog." Hij voelde zich medeverantwoordelijk. "Claus vond het onacceptabel als de Holocaust ook maar ergens mee werd vergeleken. "Het moest nooit goedgepraat worden."

De ziekte van zijn vader zorgde jaren daarvoor al dat hij moeilijk een puber kon zijn. Willem-Alexander wilde zich namelijk afzetten, "tegen alles en iedereen". Maar dat ging niet, want het was moeilijk om zich tegen zijn vader af te zetten, zegt hij. "Hij was ziek, depressief. Het is lastig als je een muur aan de andere kant verwacht maar die er niet is."

Zich tegen zijn twee broers afzetten kon hij wel. "Ik leerde redelijk snel om een tegen-antwoord te kunnen geven", lacht Willem-Alexander."Mijn jongste broer en ik scheelden minder dan 2,5 jaar. Dan moet je heel snel in antwoorden zijn. Het was bij ons hakken of gehakt worden."

Maar dat was een goede school, gaat hij verder. "Zo kan je verbaal voor jezelf opkomen. En ach, we hebben allemaal weleens gewonnen of verloren."

Dat verbaal voor zichzelf opkomen was ook handig toen het gezin van Baarn verhuisde naar Den Haag. Daar werd Willem-Alexander namelijk uitgelachen om zijn accent. "Wij kwamen uit de provincie, zeiden ze. Daarom keek ik het programma Koot en Bie om zo snel mogelijk een Haags accent te leren", lacht hij. "Ja, dat is wel geestig. Daarna kon ik binnen no time meedoen."

Maar de uitspraken gaat hij niet nadoen, gaat hij lachend verder. Of nou ja, eentje dan. "Ik voer een keer met een sloep langs een woonboot van een vriend. Ik schreeuwde: 'Meneer de Voorzitter!'."
Het mooiste was nog het gezicht van zijn kinderen, zegt hij. "Ze snapten het niet en mijn vriend en ik lagen in een deuk. Daarom heb ik thuis meteen de audiotape gekocht voor ze." En die meteen ook weer opgeborgen. "Ja, ze zeggen toch wel bepaalde dingen... Ik houd de tape nog even in de kast totdat ze ouder zijn."

Ook wordt er natuurlijk tijdens het gesprek over zijn dochters gesproken, zijn "stralende dames". Ze hebben nu allemaal een mobieltje, vertelt hij. "Vanaf hun tiende mochten ze een mobieltje, dus Ariane heeft nu net als laatste een gekregen."

Het zijn de oude mobieltjes van de koning en Maxima, die de kinderen te leen krijgen. "Wij hebben de zeggenschap over de telefoons. Tenminste, dat is de theorie, het is niet altijd zo", lacht hij.

Willem-Alexander geeft de laatste tijd advies aan Amalia. Hij wilde namelijk niet altijd al koning worden, hij wilde eerst zichzelf door en door leren kennen. "Daarom zeg ik ook tegen Amalia: ken je eigen grenzen. Ga daar overheen. Maak fouten, dat heb ik ook gedaan, veel", grijnst hij.

Mijn beveiligers klikten niet bij mijn ouders, dat was een afspraak die we hadden.

Een groot voordeel in zijn jeugd is dat zijn beveiligers geen dingen doorvertelden aan zijn ouders, gaat Willem-Alexander verder. "Ze klikten niet bij mijn ouders, dat was een afspraak die we hadden." Die afspraak heeft de koning ook gemaakt met de beveiligers van zijn dochters Amalia, Alexia en Ariane. "Het gaat om de veiligheid van mijn kinderen, niet om dat wij weten wat ze doen en of dat goed of fout is."

Dus dingen die Amalia doet, worden niet gedeeld met de koning. "Als ze het zouden delen... ik zou het niet eens willen weten."

Ook wordt hét belangrijkste in zijn leven besproken: zijn vrouw, de koningin, Máxima. "We beginnen pas net, we zijn pas achttien jaar samen", vertelt hij. "We kunnen nog lang samen gelukkig zijn." Ze is kritisch, maar ook zorgzaam, gaat hij verder. "En ook vergevingsgezind als ik nukkig ben."

Ze is alles voor hem. "Het is een hele bijzondere vrouw en ik heb heel veel geluk gehad om haar te mogen ontmoeten."

Een andere belangrijke persoon voor hem was Nelson Mandela. Meerdere keren drong Nelson Mandela aan op een uitnodiging als Willem-Alexander zou gaan trouwen. Drie keer maar liefst, vertelt de koning. "'When you get married, don't forget your friend from South-Africa!', zei Mandela tegen me

En dat was heel speciaal, vertelt Willem-Alexander lachend. Want toen hij in Wales studeerde (de laatste twee jaren van zijn middelbare schooltijd) demonstreerde hij voor de vrijheid van Mandela. "En stond ik later nog te dansen op het liedje Free Nelson Mandela." Daarna gebeurde het: toen ontmoette hij hem ook echt.
Nelson Mandela was echt een trouwe vriend, fantastisch dat hij op mijn bruiloft was.

Mandela was belangrijk voor de koning, dus die uitnodiging voor zijn huwelijk met Máxima kreeg hij zeker. "Ze zijn toen met een lijst met geannuleerde afspraken naar hem toe gelopen en toen zei hij: nee, ik wil naar hun huwelijk, mijn vriend trouwt maar een keer. En toen heeft hij een afspraak verzet zodat hij toch kon komen."

Het was echt een trouwe vriend, gaat Willem-Alexander verder. "Echt fantastisch dat hij er toen was."

NOS 26-04-17
Auteur: Reporter Creer datum: 29-04-2017 18:08:46

Wat gelooft onze koning eigenlijk?

“Ik ben niet zo kerkelijk, maar wel overtuigd gelovig”
Voor Koning Willem-Alexander is geloof een privézaak. Omdat hij koning wil zijn voor iedereen, zegt hij weinig over zijn geloof in het openbaar. Toch laat hij zo nu en dan doorschemeren dat het christelijk geloof wel degelijk belangrijk is voor hem.

Vlak voordat dan nog prins Willem-Alexander met Máxima trouwt, schrijft hij ter voorbereiding een brief. Hij zou niet meer zonder het geloof kunnen leven, citeert predikant Carel ter Linde hem in de trouwdienst. “Het geeft mij houvast in moeilijke tijden en bij moeilijke beslissingen. Het geeft me ook iets waaraan ik uiteindelijk verantwoording kan en mag, ja moet afleggen. Dat is voor mij de manier om zelfrespect en eigenwaarde hoog te houden en om tegen de stroom in te blijven gaan, omdat je zeker weet dat je op het juiste spoor zit.”

"Geloof geeft mij houvast in moeilijke tijden"

Geloofsbelijdenis
Een paar jaar eerder - op 23 maart 1997 - legt Willem-Alexander openbare belijdenis van zijn geloof af in de (Nederlands Hervormde) Kloosterkerk in Den Haag. Hij is op dat moment bijna dertig jaar. Als belijdenis krijgt hij een vers uit Filippenzen mee: 'En ik bid dat uw liefde blijft groeien door inzicht en fijnzinnigheid, zodat u kunt onderscheiden waar het op aankomt.' Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst is de belijdenis van de prins "een zeer persoonlijke stap die hij met volle overtuiging heeft gezet" en het sluitstuk van een lang "proces van leren en zoeken". In datzelfde jaar zegt hij: "Ik ben niet zo kerkelijk, maar ik ben wel overtuigd gelovig."

De 'Bende van twaalf'
We gaan nog iets verder terug in de tijd. Willem-Alexanders proces van 'leren en zoeken' begint namelijk met een bijzonder verzoek aan ds. Carel ter Linde. Op 24-jarige leeftijd vraagt de prins samen met een aantal vrienden of de predikant hen kennis over de Bijbel wil bijbrengen. De groep groeit uit tot de 'Bende van twaalf' en komt jarenlang trouw bij elkaar. In de eerste zes jaar komen bijna uitsluitend verhalen uit het Oude en Nieuwe Testament aan bod. Daarna bespreekt de groep ook de verschillen met andere wereldgodsdiensten, zoals de islam en het jodendom.

Hij keek omhoog. Zo van: 'Ik verwacht mijn kracht van boven.'

Kersttoespraken
Ook in de kersttoespraken laat de koning iets van zijn overtuiging zien. In de kersttoespraak van 2014 verwijst hij naar het lied 'Stille Nacht, Heilige Nacht' als "een lied van hoop en licht dat mensen moed kan geven, ook in tijden van zorgen of verdriet." Een jaar later haalt hij de apostel Paulus aan om te benadrukken dat vrijheid een roeping is. Afgelopen kerst wijst de koning op de noodzaak van verbinding, waarbij hij Erasmus als voorbeeld noemt, "een diepgelovig mens met een kritische geest en een scherpe pen.”

Kracht van boven
De koning is "absoluut gelovig", bevestigt Jeroen Snel, royaltykenner en presentator van het programma Blauw Bloed. “Willem Alexander heeft bijvoorbeeld gesprekken gehad met de dominees die zijn kinderen doopten. Daar kwam het geloof ook ter sprake. In de preek die aan die doop voorafging, werden deze gesprekken aangehaald.” Een ander moment waarop Jeroen het geloof van Willem-Alexander terugzag, was bij de eedaflegging in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. “Vol overtuiging sprak hij: ‘Zo waarlijk helpe mij God almachtig’. Hij stak toen zijn twee vingers in de lucht en keek ook omhoog, zo van ‘Ik verwacht mijn kracht van boven’. Ik vond het heel mooi wat hij daarmee liet zien.”

EO 27-04-17
Auteur: Reporter Creer datum: 2-05-2017 22:53:46
Koning bedankt via Facebook voor gelukwensen


ANP
Koning Willem-Alexander heeft via Facebook iedereen bedankt voor de cadeaus en felicitaties die hij voor zijn vijftigste verjaardag heeft gekregen. Op de Facebookpagina van Het Koninklijk Huis schrijft de vorst:

"Mijn 50ste verjaardag was fantastisch, mede dankzij de vele hartverwarmende brieven, kaarten, digitale gelukwensen, mondelinge felicitaties en persoonlijke attenties die ik mocht ontvangen. Het was een prachtig feest, waaraan heel veel mensen hebben bijgedragen. U allen wil ik heel hartelijk danken. Uw betrokkenheid heeft de viering van dit kroonjaar voor mij onvergetelijk gemaakt."

De koning ondertekende het bericht met zijn initialen WA.

Diner

Op zijn verjaardag bezocht koning Willem-Alexander Tilburg. Dat deed hij samen met zijn gezin en andere leden van de koninklijke familie.

Een dag later dineerde hij in het Koninklijk Paleis in Amsterdam met 150 gasten die op dezelfde dag jarig zijn en die, net als hij, ook een kroonjaar vierden.

NOS 02-05-17
Auteur: Reporter Creer datum: 29-06-2017 15:45:05 Laatst gewijzigd: 29-06-2017 15:48:08
Koning krijgt in Urk kneepjes vissersvak bijgebracht

J. Visscher

Vis filerende jongens. Een brullende scheepsmotor. Vredelievende klanken van kinderkoor Geke’s Tiental. Urk sloot donderdagmorgen koning Willem-Alexander en koningin Máxima in de armen.
Natuurlijk, Urk is vis. Daarom krijgen twee jongens, Karel Post en Joop van Slooten, koningin Máxima aan de fileertafel in de visserijschool. Het roze van Máxima’s kleding contrasteert met de blauwe werkschorten van de leerlingen. Fileermessen worden geslepen.

bezoek Urk


Of Karel niet bang is dat hij zich in de vingers snijdt, nu de koningin hem op de handen kijkt? „Ik heb daar geen moeite mee”, lacht de jongeman, terwijl zijn fileermes door een scholletje glijdt.
Jan van den Berg, docent visverwerking, praat het koninklijk paar bij over visverwerking. „Ze vroegen of er ook aan boord van de kotter wordt gefileerd. Dat is niet zo. Daar wordt de vis alleen gestript, dus van ingewanden ontdaan.”
Van den Berg genoot van het gesprekje met de koninklijke hoogheden. „Het was ontspannen. Ze kwamen geïnteresseerd over en stelden leuke, open vragen waar je best een antwoord op kunt geven.”
De machinekamer is de ruimte van de paardenkrachten. Woest begint een scheepsmotor te brullen. Koning en koningin krijgen gele oordopjes in. Docent machinekamer Mark Poortman praat hen bij. „Spannend, maar ook leuk. Ik vertelde de koning en de koningin dat er voor het opstarten van een scheepsmotor iets meer tijd nodig is dan voor het starten van een auto.”
Honderden mensen, vooral schoolkinderen, verwelkomen op de haven rond halftien het koninklijk paar. Sommige piepjonge Urkertjes zijn in klederdracht gestoken. Kinderkoor Geke’s Tiental keert zich in een lied tegen haat en pleit voor liefde.


Teun en Francis Kramer staan achter de dranghekken. „Wij zijn koningsgezind.” Drie dochters zingen mee in het koor. „Ze vinden het spannend en hebben veel geoefend.” Ook Jannie Molenaar is van de partij. „Ik ben er vroeg voor opgestaan.” De Oranjegezindheid in het vissersdorp heeft te maken met het christelijk karakter van Urk, denkt ze. „De Bijbel roept op om koningen en koninginnen gehoorzaam te zijn.”
De dag van Hiske Pasterkamp kan niet meer stuk. Ze vroeg koningin Máxima om een selfie. En kreeg die. Komt die foto boven de bank te hangen? „Zeker weten. Dit is een moment in je leven dat je niet meer vergeet.”
Ook bezocht het paar het tien dagen geleden geopende Windpark. Op de dijk poseerden ze met de enorme, hypermoderne windturbines op de achtergrond. Het koningspaar liet zich bij de Westermeerdijk door voor- en tegenstanders van het achter de dijk en in het IJsselmeer gebouwde park met 86 molens, informeren over de voor- en nadelen. De actiegroep Urk Briest heeft zich lang verzet tegen de komt van het ‘ijzeren gordijn’ rond het voormalige eiland. Er werd niet geluisterd, zo kreeg de koning te horen. De strijdbijl was nu het park eenmaal een feit is, begraven.
Het koninklijk paar ging ook langs in de polderdorpen Nagele en Dronten. In Dronten bezocht het koninklijk paar onder meer de Staay Food Group, een bedrijf dat handelt in groente en fruit.

Reformatorisch Dagblad 29-06-17
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier