Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Alex
Creer datum:
13-01-2017 23:17:58
De strijd om MOSUL
Hoelang duurt het nog voordat IS is overwonnen ?
Auteur: Alex Creer datum: 13-01-2017 23:19:28
IS verdrijven uit Mosul: een lastige strijd die nog lang kan duren

"Ons leven onder IS was heel slecht, het is nu beter", vertelt een inwoner van de Iraakse stad Mosul. "We konden ons huis niet uit en moesten van IS een baard laten groeien. Dankzij de elitetroepen voelen we ons veilig."

Correspondent Sander van Hoorn is deze week in Mosul, hij staat aan de frontlinie. Op beelden die hij filmde, is te zien hoe het Iraakse leger IS-soldaten probeert te verdrijven. Het volgende doel in hun herovering: de universiteit, het hoofdkantoor van IS in de stad.

Sander van Hoorn letterlijk aan het front van Mosul
IS heeft Mosul sinds 2014 in handen. Het Iraakse leger is in oktober met 100.000 man begonnen met de herovering van de derde stad van Irak. Mosul geldt als het laatste grote bolwerk van IS in Irak.
"Het is moeilijk om te zeggen wanneer het leger een gebied weer in handen heeft. Is dat wanneer je er bent, of wanneer de laatste IS'er is verdreven?", vraag Van Hoorn zich af. "Soldaten van IS duiken namelijk onder. Soms letterlijk, in tunnels onder de grond." Daarom gaan soldaten ook de tunnels in om ze te verdrijven.

Na een paar uur te hebben gevochten, wordt al snel duidelijk hoe ingewikkeld de strijd is. "Het is een lastige strijd in stedelijk gebied, die nog lang kan duren."
Je ziet burgers over straat lopen terwijl op 100 meter afstand op elkaar wordt geschoten.
Elisabeth Koek, humanitair adviseur
Dat beaamt ook Elisabeth Koek, humanitair adviseur van een Noorse hulporganisatie in Irak. "Eigenlijk zou de strijd tot eind december duren, maar dat hebben ze al niet gehaald. Nu wordt verwacht dat rond maart de stad pas wordt heroverd", vertelt Koek in Nieuws & Co op NPO Radio 1.

Koek helpt bij de vluchtelingenkampen in Mosul. Sinds 17 oktober vorig jaar hebben de kampen 135.000 vluchtelingen uit de stad opgevangen. "Dat klinkt veel, maar als je je bedenkt dat er 1,2 miljoen mensen in de stad wonen, dan lijkt het opeens minder."

De situatie is op dit moment erbarmelijk, gaat ze verder. "Het is hier even koud als in Nederland en de gevechten vinden heel dicht bij de burgers plaats. Je ziet de burgers over straat lopen terwijl op 100 meter afstand op elkaar wordt geschoten."

De strijd om Mosul
De kampen waar Koek werkt, kunnen nog 8000 gezinnen opnemen. "We hopen dat die allemaal nog gered worden. Het westen van de stad is nog volledig in handen van IS en daar wonen veel burgers. Daar maken we ons zorgen over. Er zijn nu al geen bruggen meer tussen het oosten en het westen. Het wordt steeds moeilijker om humanitaire hulp naar het westen van de stad te brengen. We hopen dat zoveel mogelijk mensen kunnen vluchten."

Alle burgers die vluchten, worden geholpen, zegt Koek. "We gaan ervan uit dat het allemaal burgers zijn. Er kunnen IS-strijders tussen zitten, maar hopelijk zorgen de Iraakse veiligheidsdiensten ervoor dat dat niet gebeurt. Maar ja, je kan het nooit uitsluiten."

NOS 13-01-17
Auteur: Reporter Creer datum: 23-01-2017 15:13:50
‘Niemand zal ons hier in Mosul nog vertellen hoe we moeten leven’


Eduard Padberg

De straten van Hayy al-Wahda in Oost-Mosul zijn bezaaid met bomkraters en opgeblazen auto’s. Gebarsten rioolleidingen hebben een groot deel van de buurt blank gezet. In bijna alle huizen zitten kogelgaten. Maar de stemming in de bevrijde buurt is feestelijk, uitgelaten zelfs.
Mosul

Vrouwen klakken met hun tong als de pantserwagens van het Iraakse leger langsrijden, op weg naar het front een paar straten verderop. Kinderen maken het V-teken en spelen in de straat, een van de vele dingen die als haram, verboden, werd gezien toen ISIS hier de dienst uitmaakte. ‘Van nu af aan wil ik elke dag plezier maken’, zegt een vrolijke buurtbewoner die voor zijn huis geniet van een kopje thee en een waterpijp.

Een groep puinruimende mannen neemt een pauze om een sigaret te roken. Dit ogenschijnlijk alledaagse tafereel is nu een daad van verzet, een signaal naar hun buitenlandse bezoekers. Ze blazen de rook opzichtig de lucht in en giechelen als stoute schoolkinderen. ‘Het eerste wat ik deed toen het leger ons bevrijdde was mijn baard afscheren en een sigaret roken’, zegt Safwan Sullaiman, een civiel ingenieur van achter in de twintig, met een grote grijns. ’En ik rookte voorheen helemaal niet.’

Tijdens het 2,5 jaar durende bewind van ISIS kon het roken van een sigaret, zelfs achter het spreekwoordelijke fietsenhok, ernstige gevolgen hebben, leggen de mannen gretig uit. Bij de eerste overtreding ging er een vinger af, bij herhaling een hand. ‘Nu zijn we vrij’, verklaart Sullaiman stellig. ‘Niemand gaat ons ooit nog vertellen hoe we moeten leven.’

flexibel

Toen ISIS in de zomer van 2014 Mosul veroverde, werd de ultra-orthodoxe islamitische organisatie door veel inwoners verwelkomd als bevrijders. Net als de meerderheid van de Maslawis, zoals de inwoners van Mosul worden genoemd, waren zij immers ook soennieten. Dit in tegenstelling tot de Iraakse overheid, inclusief leger en politie, die sinds de Amerikaanse invasie veelal uit door Iran gesteunde sjiieten bestaat.

Grote groepen mannen uit Mosul, en ook uit al-Wahda, sloten zich bij bij de ISIS-rebellen aan. Geholpen door de inwoners, en ondanks hun numerieke minderheid, nam ISIS Mosul in een paar dagen in. ‘Ze voerden onmiddellijk de sharia in’, legt Sullaiman uit. ‘Het leken goede moslims. Bovendien waren ze in het begin nog flexibel met de regels; we konden nog met ze praten.’

Maar toen ISIS na de aanvankelijke snelle overname van grote delen van Irak op fel verzet stuitte, en de beweging door het leger en een verbond van sjiitische milities steeds verder in het nauw kwam, sloeg de stemming om. De regels werden aangescherpt en naleving werd steevast afgedwongen. ‘Het werd verstikkend: als ze hadden gekund zouden ze zelfs de zuurstof in lucht reguleren.’

Het uiterlijk van de inwoners werd aan regels gebonden, elke overtreding werd bestraft met zweepslagen. Iedere man moest zijn baard laten staan: scheren was verboden (haram). Nu zijn alle jonge mannen die op de straten van al-Wahda gladgeschoren of hebben ze een modieus klein baardje. Alles behalve de lange vlasbaarden, liefst zonder snor, die onder ISIS verplicht waren. De lokale kapper vertelt uitgelaten dat ISIS hem altijd nauwlettend in de gaten hield. ‘Ik had bijna geen werk en nu werk ik overtijd.’

Gevraagd naar de restricties onder ISIS, trekt de kapper met een glimlach zijn broek omhoog om te laten zien dat hij de zoom heeft verwijderd. Onder ‘Daesh’, de Arabische scheldnaam voor ISIS (beide namen waren verboden; de organisatie mocht alleen ‘Islamitische Staat’ of ‘het Kalifaat’ worden genoemd) mochten de broekspijpen de grond niet aanraken. Tijdens het verplichte vijfmaal daagse gebed werd het dragen van een broek die de grond had aangeraakt beschouwd als ‘onrein’ en dus verboden.

Ook kleren met ‘ongelovige’ woorden of afbeeldingen waren haram, vertelt op straat een man in een Tupac ‘Thug Life’ T-shirt.

Voor vrouwen waren de regels nog strenger. Zonder voogd, liefst de echtgenoot of een mannelijk familielid, mochten ze niet over straat. Make-up was verboden, zelfs ondanks dat hun gezichten volledig bedekt waren met een gezichtssluier — die ook de ogen bedekte, iets wat zelfs in de meest conservatieve delen van de Arabische wereld ongebruikelijk is. Vanaf een jaar of tien golden meisjes kennelijk als seksueel object, en moesten ze een zwarte nikab (zonder oogbedekking, dat wel) dragen om mannen niet in de verleiding te brengen. ‘Buiten op straat werd elke stap die je deed, nauwlettend in de gaten gehouden. De meeste vrouwen bleven voor de zekerheid gewoon binnen’, legt een vrolijke huisvrouw op de markt uit. ‘Godzijdank kan ik nu weer kleuren dragen. Geen zwart meer voor mij!’

Ondanks de constante herrie van doffe explosies en het geratel van machinegeweren uit een naastgelegen buurt, zijn de koopmannen op de markt er als de kippen bij om de recent hervonden vrijheid te gelde te maken. Dingen die tot voor kort verboden waren, staan uitgestald: sigaretten, simkaarten, speelgoed, make-up, kleurrijke kleding en speakers waaruit haram muziek klinkt.

knikkers

In een zijstraat speelt een groepje jongetjes met knikkers. Hoewel niet expliciet verboden, werd spelen op straat meestal niet getolereerd. ‘Dan schoten ze een keer in de lucht en richtten ze hun geweer op je’, vertelt een jochie van acht stoer. ‘Alles ging om religie.’ Hij en zijn vriendjes waren niet bang, beweert hij, maar hun moeders soms wel. ‘Dan moesten we binnen blijven. Het was heel saai. Gelukkig kunnen we nu weer buitenspelen.’

De ideologie van ISIS stopte niet bij de voordeur. Het monopolie op informatie was absoluut: tv, internet en mobiele telefoons waren verboden. Alleen het radiokanaal van ISIS en hun officiële krant waren religieus verantwoord (halal), en daarom toegestaan. Buurtbewoners vertellen dat de militanten van huis tot huis gingen om alle links met de buitenwereld in beslag te nemen en te vernietigen. Het eerste wat veel mensen deden nadat het Iraakse leger de buurt had heroverd, was een nieuwe schotel kopen.

Om niet helemaal afgesloten te zijn, verstopten veel mensen hun telefoon, zodat ze heimelijk vrienden en familieleden konden bellen. ‘Dat was heel gevaarlijk’, vertelt Mohamed Ruweida, die Mosul een jaar geleden ontvluchtte nadat een van zijn buren ISIS had verteld dat hij de beheerder van een Facebookpagina was. ‘Het had niets met politiek te maken, het was gewoon een pagina waar mensen die medicijnen nodig hadden hulp konden vinden.’

Toch is hij ervan overtuigd dat ISIS hem zou hebben doodgeschoten, net als zoveel van zijn vrienden. ‘Ze doorzochten je huis, en als ze iets vonden sleepten ze je gewoon de straat op en kreeg je een kogel door je achterhoofd.’ De aanklacht luidde volgens Ruweida steevast dat je het leger zou hebben gecontacteerd om informatie over ISIS door te geven. ‘Ook al had je gewoon je moeder gebeld.’ Elke andere verklaring dan spionage werd van de hand gewezen, gaat Ruweida verder. ‘Ze waren extreem paranoïde. Of je was met hen, of tegen hen.’

viespeuk

Terug op straat toont een vrijgezelle man van in de dertig — volgens buurtbewoners een ‘viespeuk’, maar die zichzelf liever ‘casanova’ noemt — trots een net gedownloade pornovideo op zijn telefoon. ‘Alle andere beperkingen maakten me niets uit, maar ik haatte ISIS vanwege het feit dat ik geen vrouwen op kon pikken of seks kon hebben.’ Zijn buurtgenoten duwen de man snel weg en leggen uit dat hij een ‘beetje gek’ is en dat dit soort gedrag nooit was of zal worden toegestaan in hun conservatieve islamitische samenleving.

Hetzelfde geldt voor alcohol. ‘Nu niet en nooit niet’, zegt een meeluisterende oudere man stellig met opgeheven vinger. ‘Dat is iets voor christenen.’ Maar, voegt hij eraan toe, ’God vergeeft. Daesh niet.’


Nederlands Dagblad 23-01-17
Auteur: Reporter Creer datum: 24-01-2017 18:57:37
Zeker 16.000 kinderen kunnen weer naar school in Mosul

REUTERS
Maanden, misschien wel jaren, konden de kinderen in Mosul niet normaal naar school. De Iraakse stad was in handen van Islamitische Staat en de kinderen kregen lang alleen maar les in de ideologie van de terreurgroep.

Sinds het oosten van de stad weer in handen van de Iraakse regering is, lijkt de rust weer teruggekeerd. Zondag werden er dertig scholen heropend en konden 16.000 kinderen weer terug naar school. De Verenigde Naties maakten dat vandaag bekend. Ook zeiden ze dat de komende weken nog veertig scholen worden geopend.

De jongen krijgen les in tekenen, geschiedenis, filosofie en maatschappijleer. De meisjes krijgen les in koken, schoonmaken en het ondersteunen van hun toekomstige echtgenoten.
Video afspelen 00:39
Kinderen in Mosul hoeven geen bommen meer op te tellen
Unicef leidt momenteel leraren op, zodat er binnenkort les kan worden gegeven aan de 120.000 kinderen in Mosul. De leraren krijgen speciale cursussen zodat ze anti-geweldcampagnes kunnen opstarten in hun school.

"Na de nachtmerrie van de afgelopen twee jaar is dit een belangrijk moment voor de kinderen in Mosul. Ze krijgen eigenlijk weer onderwijs en een kans op een betere toekomst", zegt Peter Hawkins, woordvoerder van Unicef in Irak.

Tijdelijk onderwijs in kampen

Momenteel wonen er 13.200 kinderen in vluchtelingenkampen buiten Mosul. Zij moesten het oosten van de stad ontvluchten om niet gewond te raken bij de gevechten tussen IS en het regeringsleger. Deze kinderen worden ook geholpen en krijgen tijdelijk onderwijs in de kampen.

In het westen van Mosul zitten nog 750.000 burgers vast. Het regeringsleger bereidt zich voor om ook dat gedeelte van de stad te heroveren op IS. Mosul is de laatste grote stad in Irak die IS nog in handen had.

NOS 24-01-17
Auteur: Reporter Creer datum: 9-02-2017 21:48:26 Laatst gewijzigd: 9-02-2017 21:52:03
Inwoners bevrijd Mosul proberen herinnering aan IS-bewind te vergeten

REUTERS
In Oost-Mosul pakken de inwoners na de bevrijding van Islamitische Staat het gewone leven weer langzaam op. Winkels en restaurants openen hun deuren weer, huizen worden opgeknapt en de kinderen gaan weer naar school.

2,5 jaar was IS hier de baas. Wat dat voor de inwoners betekende laat goudsmit Ziyad Abu-Omar zien aan een verslaggever van de Oostenrijkse zender ORF, die hij rondleidde in de stad.

Hij vertelt hoe wreed IS was. "In de laatste fase van de strijd, toen ze wisten dat ze de langste tijd in Mosul hadden gehad, schoten ze elke dag een gevangene dood op straat en lieten hem daar liggen. Het was een manier om mensen te bedreigen en bang te maken", zegt hij.

Geluk

Omar rijdt naar een hoofdkwartier van IS dat gebombardeerd werd door het Iraakse leger en helemaal is uitgebrand. De IS-strijders dwongen de familie van wie het huis was om er ook te blijven wonen als een soort menselijk schild. "Ze hadden geluk dat ze een paar minuten voor de bom afging het huis hadden verlaten", vertelt hij.

Buiten staat een vrouw die in het huis woonde. "Wij hebben helemaal niets meer", vertelt ze. Ze wil het huis laten herbouwen, maar er is geen geld. Ook de taxi van haar man, die de enige bron van inkomsten vormde, is verwoest.

Het is niet het enige huis dat kapot is. Veel huizen werden verwoest tijdens de gevechten tussen IS en het Iraakse regeringsleger. Ook is in grote delen van de stad nog steeds geen elektriciteit en water.

In een straat liggen al een maand lang twee lichamen van IS-strijders onder een deken. Niemand haalt ze weg. Iets verderop spelen kinderen. Ze zijn gewend geraakt aan dit beeld en de geur van de dood.

Ook de fontein op het centrale plein is verwoest. IS heeft hem gevuld met olie en in brand gestoken. De rook die daar vanaf kwam zorgde ervoor dat de stad onzichtbaar werd voor bommenwerpers. Ook in het park rondom de fontein is het een grote troep. Jonge vrijwilligers zijn er aan het opruimen.


In een stalletje op straat worden mobiele telefoons verkocht. "Het laatste jaar waren mobiele telefoons door IS helemaal verboden. Als je door IS betrapt werd met een mobiele telefoon op zak, belandde je in de cel. En als je betrapt werd terwijl je aan het bellen was met iemand buiten Mosul, dan werd je geëxecuteerd", vertelt Omar.

Een restaurant aan de rand van het plein zit vol met mensen. De ober stapelt met gemak in een keer tientallen borden op en draagt ze weg. "Het zou mooi zijn als 2,5 jaar IS-terreur op deze manier zou kunnen worden weggenomen", verzucht Omar.

NOS 08-02-17
Auteur: Reporter Creer datum: 23-02-2017 17:00:10
Iraakse leger herovert vliegveld Mosul op IS


AFP

Iraakse elitetroepen hebben het vliegveld van Mosul heroverd op IS. De aanval begon vanmorgen. Eerst werd de landingsbaan ingenomen. IS-strijders verschansten zich daarop in het luchthavengebouw. Nu komen er berichten dat de hele luchthaven is heroverd.

De Iraakse troepen, die samenwerken met de politie, Koerdische strijders en sjiitische milities, en gesteund door de internationale coalitie onder leiding van de VS, vechten ook met IS-strijders op het naastgelegen kazerneterrein, dat ook door IS was bezet.

Sluipschutters

Het plan is dat de Iraakse troepen vanaf het vliegveld de stad in trekken om West-Mosul te bevrijden. In die opmars is inmiddels een dorp ingenomen dat een strategische positie vormde voor IS. Met sluipschutters en granaten werd geprobeerd het offensief te vertragen.

Enkele dagen geleden is een operatie van start gegaan om IS te verjagen uit de westelijke helft van Mosul, de tweede stad van Irak. Er is een strijdmacht van 100.000 man ingezet.

In januari werd de oostelijke helft bevrijd na een strijd van drie maanden.

Als IS Mosul kwijtraakt, verliest het een belangrijke pijler onder het zelf uitgeroepen kalifaat.

NOS 23-02-17
Auteur: Reporter Creer datum: 13-03-2017 17:00:32
Dertig procent van westen Mosul heroverd

ANP/RTR

Dertig procent van het westelijk stadsdeel van Mosul is heroverd op Islamitische Staat, aldus het Iraakse leger. 600.000 burgers zitten momenteel nog vast in het gebied.
Troepen hebben een deel van het oude stadscentrum bereikt, er wordt hevig gevochten in de smalle straten.

Eerder veroverden soldaten al een belangrijk bolwerk van de terroristen, een complex van overheidsgebouwen waarin onder meer het provinciale bestuur is gehuisvest.

Mosul is de derde stad van Irak en het belangrijkste IS-bolwerk in het land. De stad nabij de grens met Turkije wordt in tweeën gedeeld door de rivier de Tigris. Het oostelijk stadsdeel werd na vier maanden strijd in januari door het leger ingenomen.

Reformatorisch Dagblad 13-03-17
Auteur: Reporter Creer datum: 10-07-2017 17:03:31 Laatst gewijzigd: 10-07-2017 17:07:24
Met verovering Mosul is IS nog niet verslagen

Het Iraakse leger heeft Islamitische Staat (IS) zondag definitief verdreven uit Mosul, precies drie jaar nadat de terreurgroep in de stad het kalifaat uitriep. Dat claimde de Iraakse premier op de staatstelevisie. Maar het kon wel eens een pyrrusoverwinning zijn.
Premier Haider al-Abadi feliciteerde het Iraakse leger met zijn „grote overwinning in Mosul” en vertrok vervolgens naar de stad om de overwinning te vieren.
Op 4 juli 2014 sprak IS-leider Abu Bakr al-Bagdadi vanaf het spreekgestoelte van de Nur al-Dinmoskee in Mosul de wereld toe. Die toespraak was wellicht niet zomaar op 4 juli: jihadisten koesteren symbolische plekken en historische data. Op die dag viert de Amerikaanse aartsvijand Onafhankelijkheidsdag, en volgens IS herkregen moslims nu ook hun vrijheid. Daarbij komt dat de naamgever van de moskee tot de verbeelding sprak. Nur al-Din vocht eind 12e eeuw tegen de kruisvaarders. In Mosul stelde hij zich keihard op tegen de christenen, die van hem geen nieuwe kerken meer mochten bouwen.
De overwinning waar de Iraakse premier over sprak, lijkt echter prematuur, omdat IS nog steeds in Mosul aanwezig is. Als de indruk ontstaat dat IS nu bijna verdwenen is, zal de teleurstelling in de toekomst nog weleens hard kunnen toeslaan.
Bekend is dat de kern van IS uit officieren en militairen van het voormalige Iraakse leger bestaat. Ze hebben jarenlange praktijervaring meegenomen naar de terreurgroep en wisten bij de verovering in 2014 wellicht heel goed dat enkele duizenden IS-strijders een stad van 2 miljoen inwoners onmogelijk lange tijd konden bezetten. Ze zullen bovendien hebben beseft dat het slechts een kwestie van tijd zou zijn voordat een internationale coalitie de wapens tegen hen zou opnemen.
Zo’n onderneming die voorbestemd is om te mislukken, lijkt voor een nuchtere Europeaan dan ook onzinnig. Maar zo redeneert de top van IS niet: de huidige tegenslag kan een vruchtbare bodem vormen voor toekomstige groei. De Israëlische veiligheidsexpert Yoram Schweitzer schreef daarom onlangs dat IS weliswaar is gedegradeerd, maar dat de globale jihadistische beweging is gerevitaliseerd. Het punt met Mosul is allang gemaakt: IS heeft laten zien dat met islamitische vastberadenheid schijnbare onmogelijkheden kunnen worden gerealiseerd.
Dat de einddagen van IS in Mosul zijn aangebroken, betekent dus nog niet dat de terreurbeweging nu aan het infuus ligt. IS blijkt met kleine eenheden veel te kunnen uitrichten: het is verbazingwekkend hoe slechts enkele honderden IS-strijders negen maanden stand hebben weten te houden in Mosul. Hoe mooi het succes ook is, vanuit militair oogpunt is de herverovering van Mosul niets om trots op te zijn.

Mosul 2014-2017
De Iraakse strijdkrachten veroverden gisteren een stad in puin. Voordat terreurgroep IS in 2014 de stad in handen kregen, telde die 2 miljoen inwoners. Sinds het Iraakse leger en zijn bondgenoten een militaire operatie begonnen om de stad te bevrijden hebben volgens schattingen van hulporganisaties en andere bronnen zo’n 900.000 mensen de stad verlaten. Er zijn duizenden doden gevallen.
Verder blijkt uit satellietbeelden dat er circa 500 gebouwen zijn verwoest. Volgens de VN kost de wederopbouw van de stad zo’n 1 miljard euro.
Mosul is van oudsher een belangrijke thuishaven voor soennieten. Ook christenen, jezidi’s, Koerden, Turkmenen en tal van andere etnische en/of religieuze groepen vonden een thuis in de stad.
Al jarenlang gaan de inwoners van Mosul gebukt onder geweld en terreur. Na de val van het regime van Saddam Hussein in 2003 zochten veel medestanders van de dictator er hun toevlucht. Veel van deze mensen sloten zich aan bij IS om te strijden tegen de door sjiieten gedomineerde regering in Bagdad.

Reformatorisch Dagblad 10-07-17


Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier