Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Freek
Creer datum:
3-01-2017 15:11:12
Economie 2017
Inflatie loopt wereldwijd op.
Wat betekent dat voor de economie ?
Auteur: Freek Creer datum: 3-01-2017 15:12:05
Duitse inflatie loopt stevig op

ANP

Het leven in Duitsland is afgelopen maand flink duurder geworden. De inflatie in de grootste economie van Europa steeg in december naar 1,7 procent, zo blijkt uit een eerste raming die het Duitse statistiekbureau dinsdag heeft gepubliceerd. Daarmee kwam de inflatie op het hoogste niveau sinds juli 2013.
De stijging van gemiddelde prijspeil in Duitsland was aanzienlijk sterker dan verwacht. Economen voorspelden voor de laatste maand van 2016 in doorsnee een inflatie van 1,3 procent, nadat de geldontwaarding in november op 0,8 procent was uitgekomen.

Op basis van de geharmoniseerde Europese meetmethode bedroeg de Duitse inflatie in december ook 1,7 procent. Deze stand is een belangrijke graadmeter voor de ontwikkeling van de inflatie in de hele eurozone. Daarvan wordt woensdag een eerste raming bekendgemaakt.

Reformatorisch Dagblad 03-01-17
Auteur: Reporter Creer datum: 6-01-2017 13:02:00
ING verwacht minder sterkte groei economie


De Nederlandse economie toont dit jaar opnieuw een solide groei, maar die valt zwakker uit dan in 2016. Dat voorspelt het economisch bureau van ING in vrijdag gepubliceerde ramingen.
De bank verwacht dat de groei dit jaar afzwakt tot 1,6 procent, na 2,2 procent vorig jaar. De lagere groei komt onder meer doordat de huizenmarkt een tandje terugschakelt ten opzichte van de uitbundige groei van de afgelopen tijd. Verder hapert de exportmotor, door de kwakkelende wereldhandel.

Consumenten blijven volgens de economen van ING een flinke bijdrage leveren aan de groei van de economie. Dankzij de toenemende koopkracht en de aanhoudend lage inflatie neemt de consumptie naar verwachting dit en volgend jaar met bijna 2 procent toe. Mede daardoor trekt de economische groei in 2018 volgens ING weer aan, naar 1,9 procent.

De werkloosheid neemt volgens de bank stevig af, naar 5,2 procent van de beroepsbevolking dit jaar en minder dan 5 procent in 2018. Vorig jaar bedroeg de werkloosheid nog gemiddeld 6 procent.

De prognose van ING is wat somberder dan die van het Centraal Planbureau. Het CPB rekent voor 2017 op een groei van 2,1 procent. De bank en het planbureau voorzien wel dezelfde daling van de werkloosheid.

Het vooruitzicht van ING dat de huizenmarkt terugschakelt, ligt in lijn met de gisteren gepresenteerde Woningmarktmonitor van ABN AMRO. Daaruit bleek dat het aantal woningverkopen dit jaar nog wel toeneemt, maar in 2018 weer zal afnemen.

Het inzakken van de woningmarkt na dit jaar heeft diverse oorzaken. Starters krijgen het lastig om een betaalbaar huis te kopen omdat de huizenprijzen gestegen zijn en de hypotheeknormen strenger. Bovendien worden er te weinig nieuwe huizen bij gebouwd ten opzichte van de vraag, wat de prijzen opstuwt.

Reformatorisch Dagblad 06-01-17
Auteur: Reporter Creer datum: 13-01-2017 16:15:45
Europese beurzen kleuren groen

ANP


De AEX-index in Amsterdam stond vrijdagmiddag stevig in de plus, met verzekeraar ASR als meest opvallende winnaar. Ook elders in Europa wonnen de belangrijkste beursgraadmeters. In Parijs zakte Renault omdat Franse aanklagers een onderzoek hebben ingesteld naar mogelijk gerommel bij emissietesten.
De AEX-index stond omstreeks 15.45 uur 0,9 procent in de plus op 487,67 punten. De MidKap steeg 0,7 procent naar 690,86 punten, De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 1,2 procent. Londen verlengde daarmee zijn langste winstreeks ooit naar veertien handelsdagen. De koersen in de Britse hoofdstad worden aanhoudend gesteund door de daling van het pond.

ASR was met een koerswinst van 4,6 procent verreweg de sterkste stijger in de MidKap, nadat de overheid opnieuw een deel van haar belang van de hand deed. Het in 2008 genationaliseerde ASR is nu nog voor net iets meer dan de helft in staatshanden. De verzekeraar kocht bij de transactie, die de schatkist 450 miljoen euro opleverde, zelf 3 miljoen aandelen in.

Renault stond in Frankrijk een 2,3 procent lager, nadat de autobouwer eerder op de dag tijdelijk tot XX procent aan beurswaarde kwijtspeelde. De Franse justitie heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar de autobouwer, vanwege mogelijke fraude met emissiegegevens.

Donderdag kwam Fiat Chrysler onder vuur te leggen vanwege vergelijkbare misstanden, die eerder Volkswagen al in grote problemen brachten. Het Italiaans-Amerikaanse bedrijf ontkende de beschuldigingen, waarna het aandeel vrijdag met een plus van 5 procent weer iets goedmaakte van de diepe val van de voorgaande dag.

Bij de hoofdfondsen op het Damrak ging ABN AMRO aan de leiding, met een plus van 3,7 procent. De AEX was vrijwel volledig groengekleurd. Alleen Shell noteerde een klein minnetje van 0,2 procent.

Verder zette Takeaway.com zijn sterke opmars door met een winst van dik 5 procent bij de kleinere bedrijven. Donderdag werd het maaltijdbezorgbedrijf al bijna 15 procent meer waard na de melding van een sterke ordergroei in het afgelopen jaar.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,2 procent naar 52,88 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper bij 55,99 dollar per vat. De euro werd voor 1,0620 dollar verhandeld, tegen 1,0660 dollar bij het slot op donderdag.


Reformatorisch Dagblad 13-01-17
Auteur: Reporter Creer datum: 24-01-2017 21:41:56
Wall Street boekt stevige winst


ANP Economie
De aandelenbeurzen in New York stonden dinsdag in het laatste handelsuur op winst. Beleggers richtten het vizier op de kwartaalcijfers van grote bedrijven als 3M, Verizon, Johnson & Johnson en Kimberly-Clark. Verder bracht president Donald Trump opnieuw reuring in de markt.
De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen stond ruim een halfuur voor het slot 0,6 procent in de plus op 19.927 punten. De brede S&P 500 steeg 0,8 procent naar 2283 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq won 0,9 procent en bereikte met 5603 punten een nieuw recordniveau.

Telecombedrijf Verizon bungelde met een min van 4,3 procent onderaan de Dow Jones, na tegenvallende kwartaalresultaten. De kwartaalomzet van het bedrijf was iets beter dan verwacht, maar de winst stelde teleur.

Farmaceut Johnson & Johnson volgde met een verlies van bijna 2 procent. De winstverwachting die het bedrijf uitsprak voor 2017 voldeed niet aan de verwachtingen van analisten. Het industriële concern 3M leverde 1 procent in. Dat bedrijf had afgelopen maanden veel last van de sterke Amerikaanse dollar, die de opbrengsten in andere valuta’s drukte.

Ook Trump wist weer de nodige koersen in beweging te zetten. Zo stegen autobedrijven General Motors, Ford en Fiat Chrysler 1 tot 6 procent, nadat hun bazen hadden ontbeten met de nieuwe president. Trump beloofde daarbij de in zijn ogen „doorgeschoten” milieuregels in de VS te zullen inperken.

Olieconcern Chevron stond met een plus van 1,3 procent in de bovenste regionen van de Dow, nadat Trump maatregelen had aangekondigd die de aanleg van twee grote omstreden oliepijpleidingen mogelijk moeten maken. Daarbij wordt ook weer werk gemaakt van de door president Obama geschrapte Keystone XL-leiding van Canada naar het zuiden van de VS. Het voor Keystone verantwoordelijke TransCanada won op Wall Street 2,4 procent.

Buiten de Dow werd Kimberly-Clark 4 procent meer waard. Het moederbedrijf van merken als Kotex, Kleenex, Page en Huggies wist zijn winst op te voeren dankzij de grootste bezuinigingsoperatie uit de historie van het bedrijf. Het in New York genoteerde Chinese internetbedrijf Alibaba won ruim 3 procent dankzij zonnige voorspellingen voor de komende tijd.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,6 procent naar 53,05 dollar. De euro was 1,0725 dollar waard, tegen 1,0750 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.


Reformatorisch Dagblad 24-01-17

Auteur: Reporter Creer datum: 25-01-2017 22:12:53
Wall Street op recordhoogte


Optimisme dreef de koersen op REUTERS
Het zat er al een week of zes aan te komen, maar om half vier, kort na opening van Wall Street, schoot de Dow Jones voor het eerst in de geschiedenis door de 20.000 punten. Geen bijzonder getal, het is alleen een rond getal, maar voor het eerst en opvallend snel, ondanks brexit en de gevreesde verkiezing van Donald Trump.

De Dow Jones Industrial Average, kortweg Dow Jones, werd in 1896 opgericht, met twaalf fondsen om inzicht te geven in de beurshandel. Later werden het dertig toonaangevende Amerikaanse bedrijven, samengesteld door journalisten van The Wall Street Journal.

De laatste jaren ging het crescendo. De geldcreatie door centrale banken en de lage rentes stuwen de beurzen omhoog. Op 23 december 2014 ging de Dow door de 18.000 punten. Daarna duurde het bijna twee jaar voor de 19.000 puntengrens geslecht werd, op 22 nov 2016. Slechts twee maanden waren nodig voor de 20.000 punten.

De verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten lijkt beleggers vertrouwen in te boezemen dat het bedrijfsleven ruim baan gaat krijgen. Het optimisme op Wall Street zorgt ook voor hogere koersen op de Europese beurzen.

NOS 25-01-17
Auteur: Reporter Creer datum: 9-02-2017 21:16:30 Laatst gewijzigd: 9-02-2017 21:19:58
Rabobank: nexit zou desastreus zijn voor onze economie


In juni vorig jaar werd aan de Tweede Kamer een petitie aangeboden voor een Nexit, met ruim 55.000 handtekeningen ANP

Politici die beweren dat Nederland zonder economische problemen de Europese Unie kan verlaten, beweren onzin. Economen van de Rabobank stellen in een vandaag gepubliceerd rapport dat een nexit ons flink wat geld zal kosten.

Tien economen van de bank onderzochten maandenlang wat de economische gevolgen zijn van vier richtingen die Nederland de komende tijd op kan gaan: meer of juist minder samenwerken met andere Europese landen, en meer of juist minder bevoegdheden voor de unie. Bijvoorbeeld als het gaat om onderlinge handel of de aanpak van het migratieprobleem.

"We zijn dit project onder meer gestart omdat we merken dat er wel heel makkelijk gezegd wordt: we stappen uit Europa, we hebben Europa helemaal niet nodig", stelt econoom Barbara Baarsma, die meewerkte aan het onderzoek.

Het rapport beschrijft vier toekomstscenario's.


In het eerste scenario gaan we door op de weg die we nu bewandelen, dan blijft de unie bestaan en houden we de euro. Maar de samenwerking tussen lidstaten gaat niet van harte, wat leidt tot halfslachtige maatregelen voor het oplossen van problemen. 'Doormodderen' noemt de Rabobank het.

Geen goed idee, aldus de economen. Het zorgt voor groeiende onvrede onder de bevolking en de economische groei zal niet erg van de grond komen. Het zal leiden tot een van de drie andere scenario's.

Zo kunnen we, uit schrik voor de ellende zoals handelsbelemmeringen die de brexit met zich mee blijkt te brengen, kiezen voor meer Europese samenwerking. We investeren gezamenlijk in betere bewaking aan de buitengrenzen om illegale vluchtelingen tegen te houden en maken afspraken met Noord-Afrikaanse landen over opvang in de regio. Ook krijgen Zuid-Europese landen, die sinds de crisis gebukt gaan onder de strenge Europese begrotingsregels, wat meer lucht door die regels te versoepelen.

De brexit kan ook aan het tegenovergestelde sentiment bijdragen. De samenwerking tussen lidstaten verslechtert en solidariteit verdwijnt. Een grote crisis volgt en de Unie valt uit elkaar. "Brussel wordt een spookstad", schrijft de bank. De economische gevolgen van dit scenario zijn desastreus, juist voor Nederland.
Er wordt wel heel makkelijk gezegd: we stappen uit Europa, we hebben Europa helemaal niet nodig",
Econoom Barbara Baarsma
"Nederland is enorm verknoopt met de rest van de EU", licht Baarsma toe. "Wij hebben een hele kleine thuismarkt, de rest van de EU is onze afzetmarkt." Ook worden er veel goederen via Nederland weer doorgevoerd. Die handel gaat voor een groot deel via onze haven in Rotterdam.

Als het ineens veel moeilijker wordt om de rest van Europa te betreden, dan zal niet alleen de werkgelegenheid in de havens afnemen, voorspelt Baarsma. "Ook de werkgelegenheid in de rest van het land. Wij verdienen veel met elkaar aan de export, dat zal afnemen. Dus we hebben minder geld voor onderwijs, minder voor zorg."

Sterkere kernunie

Er is nog een laatste scenario denkbaar volgens de Rabobank, een soort middenweg. De onenigheid binnen de unie blijft bestaan, maar in plaats van met slaande ruzie uit elkaar te gaan, houden de lidstaten het hoofd koel. Ze besluiten de EU op te splitsen, maar werken samen om de schadelijke gevolgen te beperken.

In dat geval blijft er een kernunie over, die sterk samenwerkt en meer bevoegdheden krijgt van leden. De achterblijvende landen werken alleen nog op afzonderlijke onderwerpen samen, zoals bijvoorbeeld militair. Nederland gaat er niet aan onderdoor. Hoewel dit niet zo gunstig zal uitpakken als diepere Europese samenwerking, zal de economische groei uiteindelijk hoger zijn, en de werkloosheid lager dan in het 'doormodderen'-scenario.

Welke kant het op zal gaan met Europa, zal komende tijd door kiezers en politici bepaald worden. Volgens de Rabobank-economen zullen de komende vijf jaar "de belangrijkste politieke keuzes worden gemaakt die de toekomst van ons continent bepalen."

NOS 08-02-17
Auteur: Reporter Creer datum: 10-02-2017 20:27:52

Wall Street houdt goed gevoel vast

NEW YORK (AFN) - De Amerikaanse beurzen stonden vrijdag halverwege de sessie wederom op winst. Met weinig ander richtinggevend nieuws voorhanden, bleef het goede gevoel dat beleggers donderdag kregen na uitspraken van president Donald Trump het sentiment op Wall Street bepalen.

De Dow-Jonesindex noteerde omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,5 procent in de plus op 20.275 punten. De brede S&P 500 won 0,4 procent bij 2317 punten en technologiegraadmeter Nasdaq dikte eveneens 0,4 procent aan, tot 5740 punten.


Trump beloofde binnen een paar weken met ,,fenomenale" belastingplannen voor bedrijven te komen. Daardoor gingen de beursgraadmeters donderdag al op recordstanden de handel uit.

Het cijferseizoen in de Verenigde Staten loopt inmiddels bijna op zijn einde. Computerspelletjesmaker Activision Blizzard opende nog wel de boeken en kondigde aan voor 1 miljard dollar eigen aandelen in te gaan kopen. Dat werd door beleggers beloond met een plus van bijna 17 procent.

Het verlieslijdende winkelconcern Sears Holdings maakte eveneens een flinke koerssprong. Sears liet weten minstens 1 miljard dollar aan jaarlijkse kosten te willen besparen. Ook beloofde het bedrijf zijn schuld te zullen terugdringen, waarna Sears een kleine 29 procent hoger noteerde. De beurswaarde van het bedrijf was de afgelopen weken nog gehalveerd.

Chipmaker Nvidia zakte daarentegen 1,3 procent, ondanks dat het bedrijf over het afgelopen kwartaal een record aan winst en omzet rapporteerde.

Babyvoedingsbedrijf Mead Johnson Nutrition won verder een dikke 5 procent. Mead wordt voor bijna 18 miljard dollar inclusief schuld overgenomen door het Britse Reckitt Benckiser. Begin deze maand werd al bekend dat de partijen vergevorderde onderhandelingen voerden over een transactie.

De olieprijzen lieten een stijging zien, na een bericht van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat oliekartel OPEC zich grotendeels houdt aan de productieverlaging die sinds begin dit jaar is ingegaan. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,8 procent naar 54,92 dollar en Brent werd 2 procent duurder, bij 56,77 dollar per vat. De euro noteerde 1,0643 dollar, nagenoeg evenveel als bij het Europese slot eerder op de dag

Telegraaf 10-02-17
Auteur: Reporter Creer datum: 22-02-2017 23:08:06
'Vrijhandelsverdrag levert wereldeconomie 950 miljard euro op'


Veel ontwikkelingslanden kunnen volgens nieuw verdrag makkelijker gaan exporteren REUTERS
Het grootste vrijhandelsverdrag dat de Wereldhandelsorganisatie (WTO) ooit heeft gesloten, kan in werking treden. Met de ratificatie door Tsjaad, Jordanië, Oman en Rwanda is het akkoord nu door 110 landen bekrachtigd. Daarmee is de vereiste tweederdemeerderheid van de 164 WTO-leden gehaald.

"Dit is een mijlpaal in de geschiedenis van de WTO", zegt directeur-generaal Roberta Azevedo. "Dit verdrag levert de wereldeconomie zo'n 950 miljard euro op en 20 miljoen banen. En de grootste winst zal voor de ontwikkelingslanden zijn.

Barrières

Het akkoord werd in 2013 gesloten op Bali en zorgt er vooral voor dat import- en exportformaliteiten sneller kunnen worden afgewikkeld. Goederen importeren kan volgens de WTO nu anderhalve dag sneller. Iets exporteren kan twee dagen sneller gaan omdat barrières door dit verdrag worden weggenomen.

Volgens de WTO zal het voor veel bedrijven die nog nooit iets hebben geëxporteerd makkelijker worden hun spullen en diensten in het buitenland aan te bieden. De kosten van de internationale handel zullen zo'n 14 procent dalen, meldt de WTO. Ook de Europese Unie heeft al ingestemd met het verdrag.

NOS 22-02-17
Auteur: Reporter Creer datum: 1-03-2017 20:18:54
Europese beurzen met flinke winsten gesloten

ANP


De Europese aandelenbeurzen zijn woensdag met flinke winsten gesloten. Beleggers waren goedgemutst omdat er steeds meer signalen zijn die er op wijzen dat de rente in de Verenigde Staten mogelijk nog deze maand weer wordt verhoogd. Dat kan verder druk zetten op de waarde van de euro, wat weer gunstig is voor de Europese export.
De AEX-index in Amsterdam eindigde 2 procent hoger op 505,04 punten. De MidKap steeg 1,3 procent naar 733,24 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs kregen er 1,7 tot 2,1 procent bij.

Toonaangevende Amerikaanse centrale bankiers hebben aangegeven dat de Federal Resevere halverwege deze maand serieus zal overwegen de rente opnieuw te verhogen. Dat vooruitzicht zette meteen al druk op de waarde van de euro. De Europese munt werd verhandeld voor 1,0567 dollar, tegen 1,0615 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.

De AEX werd aangevoerd door staalfabrikant ArcelorMittal, die 5,2 procent hoger sloot. Net als elders in Europa hadden financiële fondsen als ABN AMRO, ING en Aegon eveneens een goede dag, met plussen tot 3,9 procent.

Supermarktbedrijf Ahold Delhaize, dat met meevallende winstcijfers kwam, werd 3,5 procent meer waard. Vooral de kasstroom en de marges overtroffen de verwachtingen, dankzij goede prestaties in Nederland en de VS.

In de MidKap was Air France-KLM met afstand de grootste winnaar. Het luchtvaartbedrijf won meer dan 4 procent.

Telegraaf-moeder TMG steeg bij de kleinere fondsen bijna 4 procent tot 6,15 euro per aandeel. Talpa, het investeringsbedrijf van John de Mol, verhoogde zijn bod op het mediabedrijf naar 6,35 euro per aandeel, waar de combinatie Mediahuis en VP Exploitatie 5,90 euro per aandeel voor TMG overheeft. Die twee noemen de prijs van Talpa overigens niet realistisch, aangezien ze al een meerderheid van de aandelen hebben.

Verder trok onder meer Zalando de aandacht. Analisten vrezen dat de winstgevendheid van de Duitse webwinkel onder druk komt te staan door stijgende investeringen. Zalando noteerde 0,8 procent lager in Frankfurt.

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond vlak op 54,00 dollar. Brent werd 0,1 procent duurder bij 56,54 dollar per vat.

Reformatorisch Dagblad 01-03-17
Auteur: Reporter Creer datum: 10-03-2017 23:55:23
Wall Street sluit licht hoger na banenrapport


ANP Economie

De beurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten het weekend ingegaan. Een sterker dan verwacht Amerikaans banenrapport zorgde voor een licht optimistische stemming bij beleggers. De werkgelegenheidscijfers leken de deur open te zetten voor een renteverhoging door de Federal Reserve volgende week.
De Dow-Jonesindex eindigde 0,2 procent hoger op 20.902,98 punten. De breed samengestelde S&P 500 won 0,3 procent tot 2372,60 punten en de technologiebeurs Nasdaq kreeg er 0,4 procent bij, op 5861,73 punten.

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten steeg in februari harder dan analisten hadden verwacht. Het was een van de laatste belangrijke macro-economische publicaties voor het rentebesluit van de Fed van aanstaande woensdag.

Grootste stijger in de Dow was General Electric (GE). Het industrieconcern won 2,1 procent na geruchten dat investeerder Trian niet tevreden is met de prestaties van GE en mogelijk druk zet op topman Jeffrey Immelt om op te stappen.

Onderaan de lijst stond vliegtuigbouwer Boeing, die 1 procent zakte. Ook de financiële fondsen Goldman Sachs en JPMorgan Chase hoorden bij de verliezers, met minnen tot 0,7 procent.

ExxonMobil sloot 0,1 procent lager. Volgens verschillende Britse media heeft het Amerikaanse olieconcern interesse getoond in een overname van zijn Britse branchegenoot BP.

Verder wist onder meer verfmaker PPG Industries, die zijn pijlen heeft gericht op de Nederlandse branchegenoot AkzoNobel, de aandacht op zich gericht. Het concern lijkt zich nog niet te hebben neergelegd bij het eerdere „nee” van AkzoNobel en beraadt zich volgens bronnen op een nieuw bod. Het aandeel PPG zakte 0,8 procent.

Een grote daler was maker van netwerkapparatuur Finisar. Die zag ruim een vijfde van zijn beurswaarde in rook opgaan na tegenvallende resultaten in het afgelopen kwartaal.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,7 procent tot 48,46 dollar. Brent werd 1,5 procent goedkoper, bij 51,39 dollar per vat. De euro noteerde 1,0685 dollar, tegen 1,0674 dollar bij het Europese slot eerder op de dag.

Reformatorisch Dagblad 10-03-17
Auteur: Reporter Creer datum: 16-03-2017 21:39:17
Amerikaanse rente omhoog, want economie trekt aan


De Fed, de Amerikaanse centrale bank, heeft de rente verhoogd. De zogeheten Federal Funds Rate, de rente waartegen banken elkaar onderling geld lenen, gaat van 0,75 procent naar 1 procent. Het is de derde renteverhoging in 15 maanden tijd. De laatste keer dat de rente op een procent stond was in oktober 2008.

Het rentestapje werd verwacht. De economie trekt aan, de werkloosheid loopt terug, de inflatie loopt op, en de vooruitzichten van een enorm investeringsprogramma voor de bouw en infrastructuur onder president Trump stuwen verwachtingen en beurskoersen.

De afgelopen maanden had Fed-voorzitter Janet Yellen gerept van drie rentestappen in 2017; in maart zou de eerste zijn. Sinds eind 2015 worden heel voorzichtig kleine rentestapjes gezet. Een hogere rente van de 'funding' van banken betekent dat de rente voor hypotheken, kredieten en spaarrente omhoog gaat, en dat de dollar duurder wordt.

Amerikaanse rente
Nul

De Fed verlaagde eind 2007 de rente in razendsnel tempo toen een financiële crisis dreigde uit te breken door problemen op de hypotheekmarkt. Het faillissement van de banken Bear Stearns en Lehmann Brothers en ineenstortende aandelenbeurzen en kapitaalmarkten duwden de rente eind 2008 terug naar bijna nul.

Zeven jaar lang zou de rente tussen nul en 0,25 procent blijven staan. De lage rente werd geschraagd met een massief aankoopprogramma, 'Quantitative Easing' geheten. Daarbij werden van januari 2009 tot oktober 2014 voor in totaal 3500 miljard dollar aan hypotheekleningen en staatsleningen opgekocht.

Pas in december 2015 werd de rente met een kwart procentpunt opgetrokken. De volgende renteverhoging was een jaar later. De Fed schoof een renteverhoging op de lange baan door de onrust rond brexit en de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Die veroorzaakten veel onrust op financiële markten en frustreerden enige tijd de economische groei. Het effect van de verkiezingsoverwinning van Trump op markten leidde tot de tweede rentestap in december.

Ontslaan

Het vooruitzicht van de Trump-investeringen en een hogere staatsschuld doet de rente of yield, het effectief rendement, voor Amerikaanse staatsleningen stijgen. Een tienjarige lening kost nu 2,60 procent, voor de verkiezing van Trump was dat maar 1,75 procent. Ter vergelijking: een Nederlandse tienjaarslening kost 0,5 procent.

Trump was tijdens de verkiezingscampagne erg kritisch op de Fed en zei Yellen te zullen ontslaan. De Fed zou teveel de Democratische belangen van Obama dienen. De centrale bankiers werden beschuldigd van onduidelijkheid en het opkloppen van de beurskoersen door de rente alsmaar kunstmatig laag te houden en de economie geen dienst te bewijzen met de zee aan geld.

Eurozone

In de eurozone is de rente nog niet omhoog gegaan. Al sinds maart 2016 staat de belangrijkste rente van de Europese Centrale Bank op 0 procent. Maar ook in veel eurolanden gaat het beter met de economie en de inflatie is de afgelopen maanden gestegen. De ECB heeft al wel aangekondigd dat een economisch stimuleringsprogramma wordt teruggeschroefd. Maar volgens de bank is de tijd tot nu toe dus nog niet rijp voor een renteverhoging.

NOS 15-03-17
Auteur: Reporter Creer datum: 18-03-2017 13:45:17
AEX met winst weekend in


anp


De AEX-index in Amsterdam is vrijdag met winst gesloten. Elders in Europa kleurden graadmeters eveneens groen. Beleggers moesten het doen met een nagenoeg lege agenda. Op Beursplein 5 opende beddenverkoper Beter Bed de boeken. Verder leken beleggers niet echt onder de indruk van de kartelboete die Air France-KLM kreeg vanuit Brussel.

De AEX-index sloot 0,3 procent hoger op 516,24 punten. De MidKap won 0,1 procent tot 739,07 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 0,3 procent.

In de hoofdindex in Amsterdam eindigde Gemalto bovenaan met een winst van 3 procent. De digitaal beveiliger profiteerde van een adviesverhoging van Mainfirst. ABN Amro sloot de rij. Het bankaandeel verloor 1,6 procent.

In de MidKap was Air France-KLM veruit de sterkste stijger met een winst van 2,5 procent. Het aandeel Beter Bed won bij de kleinere fondsen op het Damrak 0,2 procent. Beter Bed verwacht de belangrijke Duitse markt in de loop van de eerste jaarhelft verbetering te zien.

Nederlands Dagblad 18-03-17
Auteur: Reporter Creer datum: 15-06-2017 13:37:11 Laatst gewijzigd: 15-06-2017 13:39:21
Rente VS opnieuw omhoog

De Amerikaanse koepel van centrale banken, de Federal Reserve, heeft het belangrijkste rentetarief woensdagavond voor de derde keer in zes maanden verhoogd. De financiële markten hielden over het algemeen al rekening met een verhoging.
Het rentetarief in de Verenigde Staten stond sinds maart op een bandbreedte van 0,75 tot 1 procent en is verhoogd naar 1 tot 1,25 procent. De Fed besloot in december voor het eerst in een jaar tijd de rente te verhogen, waarna in maart een nieuwe rentestap volgde. De centrale bank hield vast aan zijn voorspelling voor nog één renteverhoging dit jaar. Ook voor 2018 worden nog steeds drie rentestappen voorzien.
In een toelichting verklaarde Fed-voorzitter Janet Yellen dat de Amerikaanse economie naar verwachting zal blijven groeien en dat de nieuwe rentestap de vooruitgang van de economie weerspiegelt.
De Fed kwam verder met details naar buiten over zijn plannen voor de afbouw van de omvangrijke balans van 4200 miljard dollar (3750 miljard euro) die werd opgebouwd door het opkoopbeleid. Daarbij kocht de Fed in de nasleep van de financiële crisis staatsobligaties en hypotheekgerelateerde leningen op om zo de economie te stimuleren.
In eerste instantie wordt de balans maandelijks met 10 miljard dollar aan bezittingen afgebouwd. Dat wordt geleidelijk over een periode van een jaar opgevoerd tot in totaal 50 miljard dollar per maand. Naar verwachting zal dat programma dit jaar beginnen.
De bank kwam ook met nieuwe verwachtingen voor de inflatie en economische groei. De Fed rekent nu voor dit jaar op een inflatie van gemiddeld 1,6 procent, terwijl in maart nog werd gerekend op 1,9 procent. De Fed heeft een inflatiedoelstelling van circa 2 procent. De groei van de economie zal dit jaar volgens een nieuwe raming uitkomen op 2,2 procent, van een eerdere voorspelde 2,1 procent.
Overigens was het rentebesluit niet unaniem. Binnen het beleidsbepalende comité van de Fed was er één stem tegen het verhogen van de rente, acht waren voor.

Reformatorisch Dagblad 15-06-17
Auteur: Reporter Creer datum: 19-08-2017 14:04:42
Trage loonstijging is raadsel

Eduard Sloot


De Nederlandse economie komt flink op stoom, maar de lonen blijven achter, constateert het CBS. Hoe kan dat?

Jannes van der Velde van werkgeversorganisatie AWVN:
‘De veronderstelling dat de lonen te weinig stijgen, is niet correct. Er zijn veel loonstijgingen, maar het verschilt erg per sector. In de metaalindustrie is de aantrekkende economie goed voelbaar en zijn er hoge loonstijgingen. Maar bij de overheid, het onderwijs en in de financiële dienstverlening zijn de loonstijgingen lager. Het CBS kijkt vooral terug, wij kijken naar recent afgesloten cao’s. Dit jaar is de gemiddelde loonstijging tot nu toe 1,64 procent. De trend is dat de lonen stijgen. En als het nieuwe kabinet straks geld vrijmaakt om lerarensalarissen te verhogen, ziet het er opeens heel anders uit.’
Arend van Wijngaarden, cao-coördinator CNV Vakcentrale:
‘Er zijn nog steeds 1,3 miljoen mensen die werk zoeken of meer uren willen werken. Zij zijn blij als ze werk krijgen en stellen minder eisen aan het loon. De hoge werkloosheid in combinatie met de doorgeslagen flexibilisering (groei van het aantal tijdelijke contracten en zelfstandigen zonder personeel, red.) heeft de lonen onder druk gezet. Als het economisch beter gaat, duurt het altijd even voordat de lonen stijgen. En sommige sectoren hebben nog te maken met de naweeën van de crisis. Nu de economie aantrekt, moeten mensen dat gaan voelen in hun portemonnee. Overigens kijken wij niet alleen naar de loonstijging, maar ook naar mogelijkheden voor bijvoorbeeld scholing.’

Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt Universiteit van Tilburg:

‘Het is niet zo dat de lonen stilstaan. In 2016 stegen ze met 1,8 procent. Maar gezien de economische groei had het meer mogen zijn. De belangrijkste reden is de lagere groei van de arbeidsproductiviteit in de crisisjaren. Die productiviteit speelt een centrale rol in de cao-onderhandelingen. De productiviteit groeit minder, omdat bedrijven tijdens de crisis minder hebben geïnvesteerd in machines en opleidingen voor personeel. Nu het economisch beter gaat, zal die productiviteit verbeteren. Ook de groei van het aantal flexkrachten en zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) zet druk op de lonen. Daardoor kunnen vakbonden niet te veel loonsverhoging eisen.’

Ben Feiertag, woordvoerder van De Nederlandsche Bank:


‘Een van de oorzaken waardoor de lonen niet stijgen, is dat er nog geen sprake is van grote krapte op de arbeidsmarkt. Al neemt de krapte wel toe. Daarnaast staat de loonontwikkeling in veel landen al decennia onder druk. Een steeds kleiner deel van het nationaal inkomen komt terecht bij werkenden. Dat heeft te maken met de afnemende macht van vakbonden door de globalisering, daling van het aantal vakbondsleden en de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Dat laatste speelt relatief sterk in Nederland. Dat werkenden een steeds kleiner deel van het nationaal inkomen krijgen, heeft effect op hoeveel zij kunnen besteden. Hogere lonen kunnen die bestedingen stimuleren en de economische groei bevorderen. Daarnaast helpt het om de (nu lage, red.) inflatie te verhogen.’

Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom CBS:

‘De trend dat de groei van de economie slechts beperkt in de portemonnee van burgers terecht komt, valt juist nu op in Nederland. Want de krapte op de arbeidsmarkt neemt toe, terwijl je dat nauwelijks terugziet in de lonen. De oorzaak van die trend is moeilijk aan te wijzen. Economen hebben er allerlei verklaringen voor gegeven: de groeiende macht van het kapitaal, concurrentie uit China die de lonen in het Westen onder druk zet, en de afnemende invloed van vakbonden. Dat speelt waarschijnlijk allemaal mee, maar een overtuigend verhaal daarover heb ik nog niet gelezen.’

Nederlands Dagblad 17-08-17
Auteur: Reporter Creer datum: 14-10-2017 15:14:58

Prettig weekeinde AEX op ongeluksdag

Door Mark Garrelts


Op het Damrak was het vrijdag de dertiende goed vertoeven voor beleggers. De AEX scherpte het hoogste slotniveau van het jaar stevig aan. Vooral Arcelor Mittal nam de hoofdgraadmeter op sleeptouw. ASML zat eveneens in de lift.

Vanochtend vierde Nedap de 70-jarige notering aan de Amsterdamse beurs van Euronext met de traditionele gongceremonie. Beursgong' FOTO EURONEXT
De AEX-index eindigde 0,6% hoger op 546,21 punten na een tussentijdse piek van 547,15 punten. De midkap-index kreeg er 0,1% bij op 829,88 punten.

De beurzen van Parijs en Frankfurt deden het rustiger aan met kleine plussen.
De goede stemming op het Damrak werd geholpen door de verder aantrekkende olieprijzen na aanhoudende signalen dat de vraag naar het zwarte goud in evenwicht gaat komen met het aanbod. De sterke gang van zaken in de chipsector droeg eveneens bij aan de opgewektheid bij beleggers.
Proefballonen
Volgens Bas van Geffen, macro-econoom bij Rabo, kregen de koersen ook een steun in de rug na het nieuws dat de ECB zou overwegen om in het komende jaar langer dan in de markt wordt verwacht nog zal doorgaan met het steunprogramma. Hij wijst er echter op dat in de aanloop naar de ECB-vergadering later deze maand waarschijnlijk meer proefballonnen naar buiten zullen komen over de invulling van de monetaire afbouw. ’Om de haviken binnen de ECB tegemoet te komen houden wij er rekening mee dat er vanaf volgend jaar sneller stappen worden gezet.’
In de middag kwam verder naar buiten dat in Amerika de detailhandelsverkopen in de voorbije maand met 1,6 procent zijn gestegen, iets onder de verwachting. De inflatie in de VS liep vorige maand op jaarbasis met 2,2 procent op, waar 2,3 procent was voorzien. Van Geffen benadrukt dat vooralsnog de Federal Reserve vasthoudt aan een nieuwe rentestap in de laatste maand van dit jaar, maar dat een verdere monetaire verkrapping in 2017 nog geen gelopen race is.
Arcelor wint
Staalconcern Arcelor Mittal had bij de hoofdfondsen de koppositie stevig in handen met een koerssprong van 7,4% met dank aan sterke handelscijfers uit China.
ASML was ook in goede doen na een hoger beleggingsadvies van Exane. De koers van de chipmachinefabrikant tikte met een winst van 2% een nieuw record aan op €148,40.
Ook beursreus Unilever (+0,9%) zat vooraan op een nieuwe hoogtepunt van €51,75. Shell profiteerde van een stijging van de olieprijs en won 0,6% tot €25,81, dicht bij de jaarpiek die begin dit jaar werd neergezet.
DSM klom met een plus van 1% naar een nieuwe recordstand van €72,23. Het fijnchemieconcern kondigde een strategische samenwerking aan met het Amerikaanse Cerapedics. De twee bedrijven gaan samenwerken op het gebied van botherstel. Financiële details over de samenwerking werden niet vermeld.
ABN Amro daalde 0,2%. Het FD meldde vrijdag dat de bank zich weer op risicovolle bedrijfsleningen stort. Volgens ABN Amro is er niks bijzonders aan de hand en houdt de bank vast aan een gematigd risicoprofiel als strategische pijler. Voor Gemalto hadden beleggers 2,7% minder over.

Telegraaf 13-10-17
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier