Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Miranda
Creer datum:
25-08-2016 13:57:32
Zuid- AZIE
Wat gebeurt er allemaal in Zuid-Azië ?
Auteur: Miranda Creer datum: 25-08-2016 13:58:39
Indiase christenen zoeken steun


Gerhard Wilts

Christenen in India willen dat de overheid hen beter beschermt. Ondanks steun van het Indiase hooggerechtshof groeit in het zuiden van India de agressie tegen christenen.
Bhabaneswar

‘Beter laat dan nooit.’ De aartsbisschop van Cuttack Bhubaneswar, John Barwa, heeft de kerken in India opgeroepen komende dinsdag als ‘martelaarsdag’ te gedenken.

Op 30 augustus is het acht jaar geleden dat hindoe-extremisten in Kandhamal – een district in de oostelijke provincie Odisha (voorheen Orissa) – circa honderd christenen vermoordden en talloze kerken verwoestten na de moord op de charismatische hindoe-geestelijke Laxmananada Saraswati (zie kader).

Vijf jaar lang ijvert Barwa al voor de martelaarsdag, die dinsdag voor het eerst officieel wordt gevierd door de Rooms-Katholieke Kerk in India. ‘Het geweld van toen mag nooit weer plaatsvinden. Hoe groter het aantal deelnemers aan deze herdenking, hoe luider die boodschap klinkt’, zei de aartsbisschop in een interview met persbureau AsiaNews. ‘Ik ben onder de indruk van de manier waarop elk jaar leiders, priesters en burgergroepen de slachtoffers gedenken. Zij herinneren de regering aan het misdrijf dat tegen onschuldige mensen plaatsvond. Het is nog steeds een ernstige bedreiging tegen het christendom.’

Deelstaatpremier Naveen Patnaik heeft beloofd gehoor te geven aan de uitspraak van het hooggerechtshof begin vorige week om veel daders alsnog te vervolgen. ‘De autoriteiten zullen alles doen wat nodig is’, verklaarde de premier tijdens een ontmoeting met Barwa afgelopen vrijdag. Het bisdom heeft de regering een lijst overhandigd van hulpbehoevende kerken en instellingen.

agressie

Hoewel het vonnis als een ‘teken van hoop’ is ontvangen, zijn veel christenen in Kandhamal teleurgesteld. ‘Christelijke winkeliers, mensenrechtenactivisten en anderen die hun bedrijfje verloren door brand en geweld, krijgen geen compensatie’, zei activist John Ayal tegen Christianity Today. ‘Economisch zijn zij zwaar gedupeerd, maar ze ontvangen geen enkele steun van de overheid.’

In het zuiden van India zijn evangelische christenen steeds vaker het mikpunt van radicale hindoes. Sajan George, voorzitter van de Wereldraad van Indiase christenen (GCIC), waarschuwde begin deze week dat er sprake is van ‘groeiende onverdraagzaamheid en agressie’ tegen pinksterkerken. ‘Indiase predikanten doen niets illegaals, ze verstoren de orde niet. Integendeel, antichristelijke leiders gebruiken geweld zonder aanleiding.’

Vooral zondagse gebedsdiensten lokken woedende reacties uit van nationalistische hindoes, waardoor veel christenen in angst leven. In de deelstaten Kerala en Karnataka zijn vorige week christenen belaagd door groepen hindoe-extremisten. Een 25-jarige man werd in de zuidelijke miljoenenstad Bangalore geslagen en mishandeld na een dienst in de Thadou-kerk. Afgelopen zaterdag vielen hindoe-militanten de Sharon-kerk in de westelijke kuststad Kodungallur aan.

reclamespot

Niet overal laten christenen zich intimideren. Vorige week donderdag gingen tientallen christenen de straat op om te protesteren tegen een ‘verwerpelijk en niet te rechtvaardigen’ reclamespotje. In de reclameboodschap keert een Indiase voedselfabrikant zich tegen buitenlandse etenswaar en zet een kruis over de kaart van India. Het bedrijf riep de bevolking op multinationals, ‘de rovers’, te boycotten.

De GCIC, de Indian Christian Voice (ICV) en andere christelijke organisaties hekelden de link die met het kruis gelegd werd tussen diefstal en christendom. ‘Het is schokkend dat het kruis, symbool van Jezus’ lijden, in de advertentie is gebruikt’, reageerde woordvoerder Jerry Paul in de India Times. ICV-voorzitter Abraham Mathai waarschuwde dat ‘dit soort demagogische uitingen de publieke moraal uithollen en kunnen uitmonden in een toenemend aantal aanvallen op kerken’. <

Saraswati is voor hindoes ‘messias’
Op 23 augustus 2008 werd hindoe-geestelijke Saraswati, die door veel hindoes als een messias werd vereerd, vermoord in Kandhamal, in de provincie Orissa. Hoewel de moord werd opgeëist door maoïstische rebellen, namen hindoeradicalen een week later bloedig wraak op de christelijke minderheid in Kandhamal.

Ongeveer honderd christenen werden vermoord en ruim driehonderd kerken aangevallen tijdens de begrafenisprocessie kriskras door het district. Zesduizend huizen van christenen werden in brand gestoken of geplunderd. Naar schatting 50.000 mensen sloegen op de vlucht.

Omdat de autoriteiten van Orissa de slachtoffers weinig tegemoet kwamen en veel daders ongemoeid lieten, stapten christelijke organisaties naar de rechter. Met succes. Het Indiase hooggerechtshof gelastte eerder deze maand de heropening van tal van rechtszaken tegen daders.

In India leven naar schatting 28 miljoen christenen, ongeveer 2,5 procent van de 1,3 miljard Indiërs, en zijn daarmee de op twee na grootste godsdienst in India.

Volgens overlevering is het christendom door de apostel Tomas in 52 na Chr. naar India gebracht.

Nederlands Dagblad 25-08-16
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier