Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Reporter
Creer datum:
24-06-2016 15:31:26
Wereldnieuws
In deze rubriek de laatste ontwikkelingen
Auteur: Reporter Creer datum: 24-06-2016 15:36:26
Cameron stapt op na brexit-nederlaag

ACTUEEL
, 10:00
ANP
LONDEN (AP) - De Britse premier David Cameron treedt binnen enkele maanden af. Hij trekt zijn conclusies uit het door hem en zijn medestanders verloren referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie.

Cameron maakt in het najaar plaats voor een opvolger. Zijn Conservatieve Partij zou die op een partijcongres in oktober moeten aanwijzen.

Cameron, die fel campagne voerde voor een voortzetting van het Britse EU-lidmaatschap, voelt zich niet de juiste persoon om de onderhandelingen met Brussel over de uittreding van Groot-Brittannië te leiden.

De voorstanders van een brexit wonnen het referendum van donderdag met 52 procent van de stemmen. Van de kiesgerechtigde Britten kwam 72 procent in het stemlokaal opdagen.

Nederlands Dagblad 24-06-16
Auteur: Reporter Creer datum: 27-06-2016 20:51:45
Gehavend Fallujah hoopt op wederopbouw

AFP

De verovering van Fallujah komt na zware gevechten in en om de stad, die veel verwoestingen hebben aangericht. Ook in 2004 was al hevig gevochten om Fallujah. Een groot deel van de bevolking vluchtte toen de stad uit.

Ook nu zijn veel inwoners naar elders getrokken, vanwege de overheersing door terreurgroep Islamitische Staat en de gevechten van de afgelopen weken. Maar er is ook hoop, als de Iraakse regering en de internationale gemeenschap Fallujah tenminste niet in de steek laten, zegt Midden Oosten-correspondent Sander van Hoorn.

Saddam Hussein

Fallujah ligt in het soennitische deel van Irak en profiteerde zodoende van het door geloofsgenoten gedomineerde regime van Saddam Hussein (1979-2003). Mensen uit de stad kregen belangrijke functies in het land en Fallujah kreeg industrie en investeringen. Nadat de Amerikanen Saddam Hussein in 2003 hadden afgezet, was het er aanvankelijk rustig, maar in 2004 kwamen er steeds meer aanslagen tegen de Amerikaanse troepen in Fallujah. De VS sloeg in maart en april 2004 terug met de operatie Vigilant Resolve.

In mei 2004 besloten de Amerikanen zich terug te trekken en de stad over te dragen aan een Iraakse brigade, gewapend met Amerikaans materieel. Maar dat ging mis: de wapens vielen in handen van opstandelingen en de Amerikanen moesten opnieuw in actie komen om de stad weer onder controle te krijgen. Die tweede slag om Fallujah, in de herfst van 2004, heette Phantom Fury en was een van de grootste Amerikaanse operaties in stedelijk gebied sinds de Vietnamoorlog.

NOS 27-06-16
Auteur: Reporter Creer datum: 15-07-2016 13:55:31
Met littekens leren leven

Antonie en Cora Treuren |

Waar de kranten in Nederland vol staan met berichten over Brexit gaat het hier in Colombia over vrede. Op 23 juni sprak president Santos het volk toe: het einde van de FARC als gewapende groepering!


. Bron: La Semana

Colombia heeft een volgend akkoord bereikt met de FARC in het vredesproces, een akkoord dat zo significant is, dat men het beschouwd als het einde van de oorlog. Een oorlog die 52 jaar heeft geduurd. Dit betekent overigens niet automatisch dat het nu klaar is met de vredesonderhandelingen. Nog altijd zijn er een aantal punten waarover onderhandeld moet worden, maar het is wel een goede stap in de richting.

Kort gezegd betekent dit dat de FARC na de definitieve ondertekening van het vredesakkoord binnen 180 dagen al zijn wapens heeft ingeleverd. Dit alles zal onder toezicht van VN-waarnemers gebeuren. Uiteindelijk zullen er van deze wapens drie monumenten worden gemaakt; één komt op het hoofdkantoor van de VN, een ander in Cuba en de laatste in Colombia (saillant detail: de FARC bepaald waar hij komt).


'Krantenartikel over de diverse akkoorden' Bron: El Tiempo, 24 juni

Is het allemaal positief? Dat blijft de vraag hoewel de FARC de grootste guerrillagroepering is zijn ook andere (guerrilla)groeperingen nog actief in Colombia en met hen zijn deze akkoorden niet gesloten. Hoewel men na twee jaar onderhandelen over het onderhandelen, nu gestart is met de onderhandelingen (hmmmm een hoop onderhandelen). Onlangs is op televisie een documentaire uitgezonden die laat zien dat vrede met de FARC niet automatisch de oplossing voor alle problemen betekent. De documentaire die onderdeel is van de serie: “de pen en het zwaard” is hier terug te bekijken.

Santos gaf in zijn toespraak aan dat er ook sprake zal zijn van waarheidsvinding en gerechtigheid voor de slachtoffers. Waarheidsvinding is belangrijk en is voor slachtoffers ook belangrijk, het weten wat er is gebeurd met dierbaren. Daarnaast is het voor veel boeren belangrijk om hun grond terug te krijgen. Daarna gerechtigheid. Kan er sprake zijn van gerechtigheid als men bij erkenning van misdaden een straf kan krijgen van maximaal acht jaar (bij het niet erkennen kan de straf oplopen tot 20 jaar)? Kan er eigenlijk wel sprake zijn van vrede waarin over gerechtigheid is onderhandeld? Aan de andere kant, wat is het alternatief als men het nooit eens wordt en maar blijft doorvechten? Vragen om over na te denken.

Een oud-president benoemde het als een ‘beschadigde’ vrede. Misschien, anderzijds zou je kunnen zeggen dat het tijd is. Tijd voor deze stap in de geschiedenis van Colombia. Tijd dat kinderen en jongeren kunnen opgroeien in een land waar vrede heerst, waar je als jongere niet bang hoeft te zijn dat je een toekomstig kindsoldaat bent.

Een ondertekend akkoord is slechts een eerste stap in het proces. Wonden moeten littekens worden en met littekens moet je leren leven.

GZB 01-07-16
Auteur: Reporter Creer datum: 16-07-2016 13:42:30
Meer dan 250 doden bij couppoging Turkije


Bij een poging tot staatsgreep in Turkije zijn tot dusver 161 burgers om het leven gekomen, 1440 gewond geraakt en zijn meer dan 2800 militairen gearresteerd. Daarnaast zijn ongeveer 90 coupplegers gedood. Dat zij minister-president Benari Yilderum zaterdag rond het middaguur in een verklaring.

Ankara

Volgens president Recep Tayyip Erdogan heeft de regering de touwtjes weer stevig in handen. Maar de coupplegers houden nog tientallen hoge militairen in gijzeling. Het leger is nog steeds bezig met een poging ze te bevrijden.

Erdogan heeft zijn aanhangers bezworen dat de coupplegers hun straf wegens hoogverraad niet zullen ontlopen. De schuldigen zijn volgens hem aanhangers van zijn politieke tegenstander Fethulla Gülen. Maar de in de Verenigde Staten wonende geestelijke ontkend iets met de staatsgreep te maken te hebben en heeft die scherp veroordeeld.

Nederlands Dagblad 16-07-16
Auteur: Reporter Creer datum: 13-08-2016 15:36:57
Moslims Chicago plaatsen billboard tegen ISIS

Een groep moslims uit Chicago nam het initiatief voor dit billboard langs de weg bij Chicago. BUITENLAND
Een groep moslims uit Chicago nam het initiatief voor dit billboard langs de weg bij Chicago. | beeld twitter
12 augustus 2016, 19:15
Eline Kuijper

Een groep Amerikaanse moslims spreekt zich met een billboard uit tegen terreurorganisatie ISIS.
Chicago

De groep, die zich #ActualMuslims noemt, schrijft op een billboard langs de snelweg bij Chicago: ‘Hey ISIS, you suck!’. Daarnaast staat ‘Life is sacred’, leven is heilig, met een verwijzing naar Koran 5:32 waar staat dat wie een mens doodt, anders dan uit zelfverdediging of vergelding, de gehele mensheid heeft gedood.

Nederlands Dagblad 13-08-16
Auteur: Reporter Creer datum: 12-09-2016 16:06:46
China en Rusland veroordelen kernproef Kim

ANP/RTR

ANP Buitenland
China en Rusland hebben de kernproef die de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un vrijdag liet uitvoeren veroordeeld. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft laten weten dat de buitenlandministers van beide landen, Sergej Lavrov (Rusland) en Wang Yi (China), dat maandag in een telefoongesprek hebben gedaan.
Het dictatoriale regime van Kim heeft nauwelijks nog medestanders. De Volksrepubliek en Noord-Korea hebben sinds de jaren vijftig nauwe relaties gehad. Maar de laatste jaren raakt Peking steeds meer geërgerd over de jonge alleenheerser Kim die eind 2011 aan de macht kwam. China is bezorgd over zijn onvoorspelbaarheid, zijn kernproeven en over incidenten met Chinese vissersboten.

Toch houdt Peking Kim nog vaak de hand boven het hoofd door internationale sancties te dwarsbomen. De landen delen een grens van 1400 kilometer en China blijft Noord-Korea voorzien van voedsel, wapens en energie.

Reformatorisch Dagblad 12-09-16
Auteur: Reporter Creer datum: 29-09-2016 13:12:08
Rusland stelt tweedaags bestand voor in Aleppo
VANDAAG, 10:22BUITENLAND

Reddingswerkers redden kinderen uit het puin REUTERS
Rusland stelt voor om een bestand van 48 uur in te stellen in Aleppo. Die twee dagen kunnen worden gebruikt om humanitaire hulp te bieden aan de slachtoffers die daar de afgelopen dagen zijn gevallen, zegt Moskou.

De VS had eerder voorgesteld om de wapens een week neer te leggen. Maar de Russen voelen niets voor zo'n lange periode.

Het Kremlin laat verder weten dat het 'not amused' is door het Amerikaanse dreigement van gisteren om al het overleg met de Russen te staken als ze hun steun aan de Syrische aanvallen op Aleppo niet intrekken. Zo'n dreigement is onacceptabel, zegt een regeringswoordvoerder.

Verkeerde keelgat

Hij vindt het ook ongepast dat Washington heeft gewezen op het Russische belang om de opstandelingen zo snel mogelijk te verslaan. Een langdurige strijd in Syrië kan de Russische belangen in dat land schaden, opperde het Witte Huis gisteren. Die opmerking is bij Moskou in het verkeerde keelgat geschoten.

Ongeveer anderhalve week geleden kwam er een eind aan een wankel bestand rond de stad Aleppo. In een samenwerking tussen Amerika en Rusland was dat na moeizaam overleg tot stand gekomen. De twee landen beschuldigden elkaar ervan het staakt-het-vuren te hebben geschonden.

Sindsdien zijn er een paar honderd mensen omgekomen, vooral in de oostelijke wijken van Aleppo waar de opstandelingen zijn ingesloten.

NOS 29-09-16
Auteur: Reporter Creer datum: 15-11-2016 14:10:07
nternet ontploft door arrestatie Russische minister'

REUTERS
De arrestatie van de minister van Economische Zaken Oeljoekajev is groot nieuws in Rusland. "Sinds het ontstaan van Rusland in 1991 is dit nog niet eerder gebeurd", zegt David Jan Godfroid in het NOS Radio 1 Journaal. "De media staan er vol mee, de radio, televisie. En het internet ontploft zo'n beetje."

Oeljoekajev werd opgepakt omdat hij zou zijn omgekocht door Rosneft. De staatsoliemaatschappij kocht vorige maand de helft van de aandelen van oliebedrijf Bashneft. Dat is een heikel onderwerp in de Russische regering.

Godfroid: "Een deel van de ministers zei: dat is goed, want dan krijgt Rosneft als staatsoliebedrijf een betere positie. Een ander deel, onder wie deze minister, zei: nee, dat moeten we aan de markt overlaten. Dat moeten privé-investeerders gaan doen."

De minister van Economische Zaken veranderde van oordeel, naar verluidt in ruil voor steekpenningen. "En dat ging niet om klein bier", zegt Godfroid. "Hij zou een bedrag van twee miljoen dollar hebben geëist om medewerking te verlenen voor de overname."

Rosneft ontkent de beschuldiging van omkoping.

Corruptie

In Rusland komt corruptie vaker voor, maar dat een minister daarvoor wordt opgepakt is uitzonderlijk. "Er is wel eens een gouverneur of een onderminister opgepakt. En niet zo heel lang geleden moest de minister van Defensie aftreden vanwege corruptie, maar die is nooit vervolgd. Dus dit is wel heel groot nieuws."

Er wordt dan ook druk gespeculeerd over de 'echte' reden van de arrestatie. "De complottheorieën vliegen je om de oren. Bijvoorbeeld dat er binnen de Russische regering een interne strijd gaande is en dat Poetin van alle liberale ministers af wil die de markt meer invloed willen geven ten opzichte van de staat. Dat het een soort gevecht is binnen de regering."

Onderzoek naar Oeljoekajev

Het onderzoek naar Oeljoekajev begon ruim een jaar geleden na aanwijzingen van de Russische geheime dienst FSB. Sinds augustus werd zijn telefoon afgeluisterd. De hele periode was president Poetin op de hoogte van de afluisterpraktijken.

De minister hangt 15 jaar gevangenisstraf boven het hoofd.

NOS 15-11-16
Auteur: Reporter Creer datum: 28-12-2016 14:08:25
Uitbundige vreugde bij thuiskomst Chibok-meisjes


Tilly Dodds

Tranen van vreugde vloeiden overvloedig in Chibok. Ruim twee jaar na de ontvoering van bijna driehonderd schoolmeisjes door Boko Haram kon een groep van hen weer thuis Kerst vieren.
Chibok

Ze werden ontvoerd als schoolmeisjes en zijn naar huis teruggekeerd als jonge vrouwen. De 21 ‘Chibok-meisjes’, van wie er een haar baby bij zich had, werden vrijdag in hun woonplaats warm begroet. Omhelzingen, gezang, geklap alom.

Maar er zijn heel wat spanningen aan voorafgegaan, zowel bij de meisjes als bij hun familieleden en plaatsgenoten. Hoe gaat het met hen? Herkennen ze ons nog? Worden we niet veracht, na wat er allemaal met ons gebeurd is? Komen na deze groep nog meer meisjes naar huis? Van de 276 ontvoerde Chibok-meisjes worden er immers naar verluidt nog altijd 197 vermist. De terugkeer van de eerste groep heeft in elk geval de hoop doen toenemen dat er nog meer vrijlatingen komen.

Die terugkeer werd mogelijk nadat in oktober – onder bemiddeling van Zwitserland en het Internationale Rode Kruis – een overeenkomst was gesloten tussen de ontvoerders en de Nigeriaanse autoriteiten over de vrijlating van de 21 meisjes.

In oktober werden zij overgedragen aan de autoriteiten, die van hen alles wilden weten wat ze hadden meegemaakt. Daartoe werden ze naar een geheime plaats gebracht.

granaatscherven

Vervolgens kregen ze in de hoofdstad Abuja medische hulp – er waren er bij wie granaatscherven uit het lichaam verwijderd moesten worden – en psychologische begeleiding, gericht op terugkeer naar het gewone leven. Hoewel de uitbundige vreugde bij het weerzien van geliefden afgelopen vrijdag de vraag oproept of voor de meisjes die dit allemaal hebben meegemaakt, het leven nog ooit gewoon kan zijn. ‘Ik heb niet geweten dat er een dag als deze zou komen, waarop we zullen dansen en te midden van de mensen God zullen danken’, zei Glory Dama, een van de ontvoerde meisjes, bij haar vrijlating in oktober.

De 21 Chibok-meisjes werden op hun reis naar huis vergezeld en bemoedigd door CNN-verslaggeefster Isha Sesay.

Toen de meisjes in Abuja aan boord gingen van het vliegtuig dat hen naar Yola zou brengen, merkte Sesay op dat zij sinds hun vrijlating een opmerkelijke verandering hadden ondergaan. Nu geen gescheurde kleren en vermagerde lichamen meer, maar fleurig geklede jonge vrouwen aan wie niet te zien was dat sommigen van hen tijdens hun ontvoering periodes van honger hadden gekend. ‘Eens zaten we een maand en tien dagen zonder voedsel in de bush’, aldus Glory Dama.

samen bidden

De christelijke meisjes, die door hun ontvoerders onder druk gezet waren om zich tot de islam te bekeren en met hun ontvoerders te trouwen, vertrokken niet uit Abuja voor de eerste etappe van hun thuisreis, voordat ze samen gebeden hadden. Ze glimlachten, giechelden en kletsten onderweg, maar volgens Sesay kon dat alles de pijn en de angst in hun ogen niet geheel maskeren. Enkele meisjes hadden in Abuja al tegen hun verzorgers gezegd dat ze ongerust waren over de ontvangst die hun ten deel zou vallen bij terugkeer in hun gemeenschap. Hoe ernstig zou het stigma zijn dat ze hadden gekregen door hun gevangenschap bij mensen van Boko Haram?

Toch overheerste de blijdschap en de opwinding over de komende hereniging met familie en vrienden.

oponthoud

Na de landing in Yola heetten de gouverneur en plaatselijke leiders hen welkom, maar wachtte ook een tegenvaller. In plaats van dat de groep na een kort oponthoud per bus kon verder reizen naar Chibok, zoals was gepland, moest de groep in een hotel overnachten. De autoriteiten oordeelden de weg van Yola naar Chibok niet veilig genoeg om bij nacht over te rijden. Terwijl rondom het hotel een cordon militairen zorgde voor hun veiligheid, zongen meisjes binnen christelijke gezangen, die ze bij hun ontvoerders zo lang niet hadden mogen zingen.

Het ontroerde Sesay, die opmerkte dat aan dit schouwspel, aan ‘deze plechtige daden van aanbidding’ te zien was ‘hoe de meisjes het hebben volgehouden tijdens de slechtste momenten van hun beproeving onder Boko Haram’.

Vrijdagmorgen in alle vroegte kon de reis per bus worden voortgezet, onder begeleiding van een militair konvooi. Zes uur duurde de rit en al voordat de bus Chibok binnenreed, stonden er mensen langs de weg uitbundig te zwaaien. In Chibok zelf wachtten ouders en familieleden, en toen de hereniging eindelijk kwam speelden zich taferelen af van ongebreidelde vreugde. Tranen van opluchting, blijdschap en vooral dankbaarheid stroomden, voor de behouden terugkeer van deze groep. Er werd gezongen en geklapt.

bittere Kerst

Toch was niet iedereen even blij. Tussen het gejuich en geroezemoes weerklonken jammerkreten van teleurgestelde ouders. Er waren moeders gekomen in de veronderstelling, of met de stille hoop ook hun kind onder de vrijgelaten te meisjes te zullen aantreffen, maar die ontdekten dat dat niet zo was. En die nu maar moeten afwachten of en – zo ja – wanneer er een volgende groep vrijkomt. Voor deze ouders was het dit jaar opnieuw een bittere Kerst.

Er worden gesprekken gevoerd om 83 meisjes die nog in gevangenschap zitten ook vrij te krijgen en de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari Said zei zaterdag dat het leger bezig is met een groot offensief om Boka Haram te verdrijven uit zijn bolwerk in het Sambisa-bos, waar mogelijk nog meisjes verblijven. <

hoop al opgegeven
De 22-jarige Goni Asabe is een van de 21 meisjes die vrijdag voor Kerst naar Chibok terugkeerden. Zij vertelde aan de BBC haar thuiskomst als ‘een wonder’ te beschouwen. ‘Ik wist niet dat ik naar huis zou terugkeren. Ik had de hoop al opgegeven om ooit nog naar huis te gaan.’ Goni’s blijdschap wordt echter getemperd door het feit dat haar nicht Margaret, met wie ze van jongs af aan is opgetrokken, is achtergebleven in handen van Boko Haram. ‘De strijders troostten de achterblijvers door te zeggen dat ook zij eens zullen vrijkomen’, aldus Goni.

Nederlands Dagblad 27-12-16
Auteur: Reporter Creer datum: 24-01-2017 15:31:10
Hof: eerst oordeel parlement over brexit


ANP
LONDEN (ANP) - Een meerderheid van acht van de elf Britse opperrechters heeft dinsdag bepaald dat premier Theresa May niet op eigen houtje het lidmaatschap van de Europese Unie mag opzeggen. Ze moet voor deze brexit eerst toestemming krijgen van het parlement. De kans is groot dat het proces van uittreding nu vertraging gaat oplopen.

May hoopte zelf eind maart formeel met het vertrek uit de Europese Unie te beginnen. Maar klagers, onder leiding van vooral de zakenvrouw en filantroop Gina Miller, hebben met succes bij de rechter aangevochten dat May dat niet mag. Ze stellen dat eerst het parlement moet besluiten dat het land uit de EU stapt en ze hebben gelijk gekregen tot bij de hoogste rechters. Die bepaalden wel dat er hier voor de parlementen van Noord-Ierland, Schotland en Wales geen rol is weggelegd.

Een meerderheid van het nationale parlement lijkt in te stemmen met de brexit als gevolg van het referendum vorig jaar, toen een kleine meerderheid van de kiezers voor vertrek uit de EU stemde. May heeft al een ontwerpwet klaarliggen om snel de zegen van het parlement voor de brexit te krijgen.

Ze heeft eerder aangekondigd dat ze uiterlijk eind maart formeel in Brussel het lidmaatschap wil opzeggen. In hoeverre de volksvertegenwoordiging haar schema ophoudt, is onduidelijk. Mogelijk blijft het slechts bij stemming als een formaliteit, maar ook is mogelijk dat bijvoorbeeld oppositiepartij Labour eisen gaat stellen over wat voor brexit er straks komt.

Nederlands Dagblad 24-01-17
Auteur: Reporter Creer datum: 7-02-2017 20:09:25
In het Syrische 'slachthuis' kon denken je dood betekenen


AMNESTY INTERNATIONAL

"De dood, dat was waar we op hoopten. Het zou ons veel hebben bespaard: honger, dorst, angst, pijn, kou, nare gedachten." Omar Alshogre zat negen maanden in de Saydnaya-gevangenis, waar volgens Amnesty International meer dan 10.000 mensen zijn geëxecuteerd door het regime van president Assad. "Denken was zo zwaar, het kon je doden."

Omar heeft geluk gehad, als je daar al van kunt spreken. In 2015 kon hij zich vrijkopen uit de Saydnaya-gevangenis, ook wel 'het slachthuis' genoemd. Toen hij de gevangenis verliet, had hij tuberculose en woog hij nog maar 35 kilo. Hij is nu 21 jaar en woont in Zweden.
Aan de geluiden kunnen we horen dat er iemand achter ons doodgaat. Hij ligt op een meter afstand.
Omar Alshogre
"In Saydnaya was de dood altijd aanwezig, net als de lucht", vertelt Omar in een Skype-gesprek met persbureau AP. Bewakers kwamen soms drie keer per week naar de cel en namen dan enkele gevangenen mee. De martelingen die daarop volgden, kon Omar horen. "Dan stopte het geluid ineens en hoorden we een grote wagen komen om de lichamen op te halen."

Het gebeurde ook dat de martelingen in de cel plaatsvonden. Omar moest dan zijn ogen dichtdoen en met zijn rug naar de bewaker gaan staan, terwijl die een celgenoot mishandelde of liet stikken.

"Aan de geluiden kunnen we horen dat er iemand achter ons doodgaat. Hij ligt op een meter afstand. Mijn ogen zien het niet, maar mijn oren horen het", zegt Omar.

Meestal lieten de bewakers het lichaam liggen in de cel of er bleef een grote plas bloed achter, die de andere gevangenen dan moesten opruimen.
Dit is iemand die voor mij zijn leven heeft gegeven.
Omar Alshogre
Omar vertelt dat een medegevangene hem zijn eten gaf, toen hij van zijn voedselvoorraad was beroofd. Die man overleed een paar dagen later. "Dit is iemand die voor mij zijn leven heeft gegeven." Een andere celgenoot overleed aan diarree, iets wat daar vaker voorkwam.

Op een dag werd Omar bij de bewakers geroepen. "Voor executie", zeiden ze. Hij moest voor een militaire rechtbank verschijnen en mocht niet naar de rechter kijken. De rechter vroeg hem hoeveel militairen hij had gedood. "Niet een", zei Omar en de rechter spaarde hem.

A Human Slaughterhouse, zo noemt Amnesty International de Saydnaya-gevangenis AMNESTY INTERNATIONAL
Omar heeft tijdens de oorlog in Syrië bijna tien gevangenissen van binnen gezien. In een gevangenis in het westen van Syrië verloor hij twee neven. De jongste overleed in Omars armen. Hij was uitgehongerd en zo zwak dat hij niet meer alleen naar de badkamer kon lopen.

Maar in het gesprek met AP zegt Omar dat niets hem heeft kunnen voorbereiden op de gruwelijkheden in Saydnaya.

NOS 07-02-17
Auteur: Reporter Creer datum: 20-02-2017 20:06:05
Hongersnood in Zuid-Soedan: 100.000 mensen in acuut levensgevaar

'Deze ramp wordt voornamelijk veroorzaakt door menselijk handelen'

Een deel van Zuid-Soedan is tot hongersnoodgebied verklaard door de regering en de Verenigde Naties. In twee noordelijke districten in de deelstaat Unity dreigen 100 duizend inwoners van de honger te sterven als ze niet snel worden geholpen. De VN vrezen dat de noodsituatie zich snel zal uitbreiden in het land, veroorzaakt door extreme droogte en een oplaaiende burgeroorlog.

Door: Irene de Zwaan

De regering van president Salva Kiir blokkeert volgens de VN voedseltransporten uit angst dat de hulp in handen komt van het rebellenleger van Riek Machar. Zuid-Soedan werd in 2011 onafhankelijk van de rest van Soedan, maar de onderlinge strijd tussen krijgsheren uit uiteenlopende etnische groepen begon drie jaar geleden opnieuw.

'Deze ramp wordt voornamelijk veroorzaakt door menselijk handelen', zegt George Fominyen, woordvoerder van het aan de VN verbonden Wereldvoedselprogramma (WFP) in Zuid-Soedan. 'Als er wordt gevochten in een regio, dan moeten de betrokken partijen onderhandelen, zodat hulpverleners zonder gevaar voor hun leven de mensen in nood kunnen bereiken. Maar die onderhandelingen mislukken telkens, waardoor een groot deel van het land voor hulporganisaties onbereikbaar is geworden.'

5,5 miljoen mensen


Volgens de VN dreigen 5,5 miljoen Zuid-Soedanezen, ongeveer de helft van de inwoners, van honger te sterven als hulporganisaties niet snel toegang krijgen tot de oorlogsgebieden. Ook daarbuiten is de situatie nijpend.

De lokale munt is het afgelopen jaar met 800 procent gekelderd. Voedselprijzen zijn vertienvoudigd. 'Mensen zeggen hier: ik verdien 30 of 35 dollar per maand, maar het is niets meer waard', zegt WFP-woordvoerder Fominyen. 'Ze kunnen niet komen aan de producten waaraan behoefte is. Melk bijvoorbeeld is onbetaalbaar geworden. Veel Zuid-Soedanezen zijn op de zelfvoorziening teruggevallen.'

Hulporganisaties waarschuwen al langer voor voedselschaarste in Jemen, Somalië, delen van Ethiopië en het noordoosten van Nigeria, maar het is voor het eerst sinds de voedselcrisis in Somalië in 2011, die aan meer dan een kwart miljoen mensen het leven kostte, dat officieel een crisis in een land als hongersnood wordt aangemerkt.

Signaal aan de wereld
Het is een signaal aan de wereld dat er iets moet gebeuren

George Fominyen, woordvoerder Wereldvoedselprogramma
De VN hanteren hiervoor een aantal criteria. Zo moet bij minstens 20 procent van de huishoudens in het gebied sprake zijn van extreme voedseltekorten, de acute ondervoeding in het land moet meer dan 30 procent bedragen en er moeten meer dan twee personen per dag, op een aantal van 100 duizend, sterven door een gebrek aan voedsel.

De internationale gemeenschap is niet verplicht in te grijpen in een land waar officieel hongersnood heerst. Toch zal de noodkreet wel helpen, denkt Fominyen. 'Het is een signaal aan de wereld dat er iets moet gebeuren, en wel nu. We moeten voorkomen dat de hongersnood zich verder verspreidt.'

Door de aanhoudende gevechten vinden de meeste hulpacties in Zuid-Soedan momenteel vanuit de lucht plaats, door middel van voedseluitwerpingen. 'Dit is een heel kostbare en onpraktische methode', zegt Fominyen. 'Het zou enorm helpen als we de hulp over land kunnen leveren. Dan kunnen we de noodgoederen ook opslaan in de getroffen gebieden. Het is enorm belangrijk dat hulporganisaties in het land samenwerken. De een levert voedsel, de ander levensmiddelen. Om deze operatie te realiseren, hebben we snel financiële hulp nodig van de internationale gemeenschap. Zuid-Soedan balanceert op de rand van een catastrofe.'

Volkskrant 20-02-17
Auteur: Reporter Creer datum: 18-03-2017 13:40:11 Laatst gewijzigd: 18-03-2017 13:41:57
ETA zegt nu écht zijn wapens te willen inleveren


Maartje Bakker / vk

De Baskische terreurgroep ETA heeft vrijdag aangekondigd alle wapens te zullen inleveren. Daarmee zou voorgoed een einde komen aan de gewapende strijd die de onafhankelijkheidsbeweging vanaf 1968 voerde en waarbij 829 doden vielen.
Madrid

De boodschap werd overgebracht door een tussenpersoon, in de Franse krant Le Monde. ‘ETA heeft ons de verantwoordelijkheid toevertrouwd voor het vernietigen van zijn wapenarsenaal, en op de avond van 8 april zal ETA totaal ontwapend zijn’, zei Txetx Etcheverry, een Baskische ­milieuactivist. Een brede beweging van mensen zoals hij, uit het maatschappelijk middenveld en de lokale politiek, zal aan de autoriteiten vertellen waar de wapens zijn verstopt.

Hoewel de ETA in 2011 al een definitief staakt-het-vuren afkondigde, deden de terroristen tot nu toe geen afstand van hun wapens. Ze wilden daarover aanvankelijk onderhandelen met de Spaanse staat. In ruil voor de ontwapening eisten ze dat ETA-gevangenen hun straf dicht bij huis konden uitzitten. Nu worden de terroristen expres ver van Baskenland in de gevangenis gezet. De Spaanse regering weigerde te praten, omdat ze ‘nooit met terroristen onderhandelt’.

contact weigeren

De Spaanse regering reageerde vrijdag koel, denkend aan de keer dat ETA in 2014 deed alsof ze de wapens wilde inleveren. ‘ETA moet twee dingen doen: zich ontwapenen en zichzelf opheffen’, wilde Íñigo Méndez de Vigo er vrijdag nog over kwijt. Hij is minister van Onderwijs, maar treedt ook op als regeringswoordvoerder. ‘Dat standpunt is niet veranderd, nog geen centimeter, gedurende zes jaar.’

ETA beklaagt zich er al tijden over dat ze de wapens graag wil overhandigen, maar niet weet hoe of aan wie. De regering, steeds conservatief, zou al het contact weigeren. Volgens Arnaldo Otegi, de leider van de politieke partij die voortkwam uit de ETA, heeft de staat belang bij een gewapende strijd, omdat ze dan alles in het werk kan stellen om de onafhankelijkheid van Spaanse regio’s tegen te gaan.

Maar ondertussen willen steeds meer Basken dat het geweld nooit meer terugkomt. Ook Otegi’s partij, EH Bildu, wil verder op de vreedzame weg – nog steeds naar een onafhankelijk Baskenland, dat wel.

Nu schakelt ETA dus mensen uit het maatschappelijk middenveld in om zich te ontdoen van de wapens. Een eerste poging werd gedaan in december. Een vakbondsman, een boerenvertegenwoordiger, een wijnbouwer en twee journalisten probeerden een deel van de ETA-wapens vernietigen. Eén van hen was Txetx Etcheverry, de man die de ontwapening vrijdag tegenover Le Monde aankondigde. Ze kregen tien kisten overhandigd vol vuurwapens, munitie en explosieven – in totaal 15 procent van het arsenaal, aldus ETA. Maar op het moment dat ze aan het werk gingen met hun boren en slijptollen, werden ze gearresteerd. Wat voor de betrokkenen een blijk van goede wil was, bleek in de ogen van de Spaanse overheid een daad van propaganda.

De autoriteiten drijven de ETA steeds verder in het nauw. Eind vorig jaar werd de laatste ETA-leider opgepakt in Frankrijk. Ook werden er in oktober in een bos in Noord-Frankrijk kisten opgegraven waarin honderd vuurwapens zaten. Het lijkt erop dat de Spaanse autoriteiten ETA net zo lief zelf de laatste slag toebrengen. <

Nederlands Dagblad 18-03-17
Auteur: Reporter Creer datum: 6-04-2017 15:51:25
'Ik had gezegd dat ik ze nooit in de steek zou laten'

Abdel Hameed al-Youssef houdt machteloos zijn twee overleden kinderen in zijn armen. "Vaarwel, schatje. Vaarwel", mompelt hij huilend tegen de omgekomen kinderen, een tweeling van negen maanden oud. Een moment later legt hij ze in het massagraf waar ook zijn vrouw en negentien andere familieleden zullen worden begraven.

Aya en Ahmed kwamen om bij de gifgasaanval in Khan Sheikhoun in Syrië. De tweeling past in een trieste reeks foto's die het geweld in Syrië verbeelden: Omran Daqneesh, bebloed in een ambulance; Aylan Kurdi, dood op een Turks strand.

"Mijn kinderen zijn niet de eerste die omkomen", zegt Youssef in een interview met CNN. Bij de aanval dinsdag kwamen meer dan tachtig mensen om het leven, onder wie zeker dertig kinderen. Syrië, het Westen en Rusland ruziën over wie er verantwoordelijk voor was.
Ik kon niemand redden, ze zijn allemaal dood.
Abdel Hameed al-Youssef
De 29-jarige Youssef vertelt dat zijn gezin wakker werd van de luchtaanval. Hij sprong uit bed om bij de baby's te kijken. "Ik nam mijn vrouw en kinderen mee naar buiten. Even later roken we een vreemde lucht."

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie lijkt het alsof er zenuwgas is gebruikt bij de aanval. De symptomen die Youssef beschrijft, wijzen ook in die richting. "Ze hadden schuim om hun mond en ze waren aan het stuiptrekken."

Youssef bracht zijn gezin naar een eerstehulppost. Omdat hij dacht dat ze daarmee gered waren, ging hij terug de wijk in om meer slachtoffers te zoeken. Bij zijn ouderlijk huis vond hij zijn twee dode broers. Ook trof hij twee neefjes, een nichtje, buren en vrienden dood aan. "Ik kon niemand redden, ze zijn allemaal dood."

Eenmaal terug ontdekte hij dat ook Aya, Ahmed en zijn vrouw Dalal Ahmed waren gestorven. Hij stortte in en werd pas uren later weer wakker.
Video afspelen 01:22
'Ik heb gezegd dat ik ze nooit in de steek zou laten'
Op weg naar de begrafenis vroeg Youssef familie hem te filmen. Ook praatte hij met een oppositie-verslaggever over zijn verlies. "Ik noemde mijn kinderen altijd 'mijn blondjes'", zegt hij, een verwijzing naar hun opvallende haar. "Ik vertelde hun dat ik ze nooit in de steek zou laten."

Met de verslaggever ging Youssef terug naar het massagraf. Hij werd gefilmd terwijl hij radeloos zoekt naar de rustplaats van familieleden. "Abdel Karreem, Hammoudi, Yasser, Sanaa", huilt hij. "Ik heb Ahmed en Aya met mijn broers begraven. Ik heb mijn kinderen met mijn eigen handen begraven."

Een neef zegt dat Youssef nog wordt behandeld voor blootstelling aan het gif, maar dat de schade vooral emotioneel is. Youssef zegt iets anders tegen CNN: "Ik huil, maar het zijn tranen van geluk." Volgens hem is de tweeling nu op een betere plek dan Syrië. "Dalal, zorg goed voor de kinderen."
BEKIJK OOK


NOS 06-04-17
Auteur: Reporter Creer datum: 7-04-2017 15:09:39 Laatst gewijzigd: 7-04-2017 15:14:23


Trump: vrede en harmonie zullen zegevieren


Trump maakt de aanval bekend REUTERS

De Amerikaanse president Trump heeft van "alle beschaafde landen" hulp gevraagd bij het beëindigen van het bloedbad in Syrië. Trump deed de oproep nadat zijn leger aanvallen had uitgevoerd op een luchtmachtbasis van het Syrische leger.

"Jaren van pogingen om Assads gedrag te veranderen, hebben gefaald - dramatisch gefaald", zei Trump in een korte verklaring. "Daardoor duurt de vluchtelingencrisis voort, blijft de onrust in de regio toenemen en worden de VS en zijn bondgenoten bedreigd."

De aanval van vannacht was een vergelding voor de gifgasaanval van afgelopen dinsdag, waarbij zeker tachtig mensen omkwamen. President Trump zei eerder deze week al dat duidelijk is dat het Syrische regeringsleger achter de gifgasaanval zit. De vliegtuigen die de gifgasaanval uitvoerden, zouden vanaf die luchtmachtbasis zijn vertrokken.

"Assad heeft mannen, vrouwen en kinderen het leven ontnomen. Het was een langzame en gruwelijke dood voor velen. Zelfs prachtige baby's werden wreed vermoord door deze barbaarse aanval."

luchtaanvallen
Trump zei dat de Verenigde Staten er alles aan doen om het gebruik en de verspreiding van chemische wapens te stoppen. Volgens hem is het zeker dat Syrië verboden chemische wapens gebruikt. Ook negeerde het land resoluties van de VN-Veiligheidsraad.

Volgens Trump heeft zijn leger vitale onderdelen van de Syrische krijgsmacht geraakt. "Vrede en harmonie zullen zegevieren", zei de Amerikaanse president.

Reacties

Intussen komen de eerste internationale reacties binnen op de Amerikaanse aanval. De Israëlische premier Netanyahu is blij met het optreden van Trump. "Het is goed dat de president een krachtig signaal heeft afgegeven dat het gebruik van chemische wapens niet wordt getolereerd", zegt Netanyahu. Ook Saudi-Arabië steunt de aanval.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het later vandaag met een verklaring komt. Rusland steunt doorgaans het regime van de Syrische president Assad.
speech president Trump


Landgenoten,

Op dinsdag voerde de Syrische dictator Bashar al-Assad een verschrikkelijke aanval met chemische wapens uit op onschuldige burgers.

Met behulp van een dodelijk zenuwgas verstikte Assad hulpeloze mannen, vrouwen en kinderen.

Het was een langzame en gruwelijke dood voor velen. Zelfs prachtige baby's werden wreed vermoord door deze barbaarse aanval.

Geen kind van God zou ooit zo verschrikkelijk moeten lijden.

Vanavond heb ik de opdracht gegeven voor een doelgerichte militaire aanval op het vliegveld van waar de chemische aanval werd uitgevoerd.

Het is een vitaal nationaal veiligheidsbelang van de Verenigde Staten om de verspreiding van dodelijke chemische wapens te voorkomen en terug te dringen.

Er is geen twijfel over dat Syrië verboden chemische wapens heeft gebruikt, zich niet heeft gehouden aan de Chemische Wapens Conventie en de aanwijzingen van VN-Veiligheidsraad heeft genegeerd.

Jaren van eerdere pogingen om het gedrag van Assad te veranderen zijn mislukt - dramatisch mislukt.

Als gevolg daarvan blijft de vluchtelingencrisis zich verder verdiepen en de regio zich verder destabiliseren, en dat bedreigt de Verenigde Staten en zijn bondgenoten.

Vanavond roep ik alle beschaafde landen op om samen met ons een einde te maken aan de slachting en het bloedvergieten in Syrië en aan terrorisme in alle vormen.

We vragen om de wijsheid van God bij deze uitdaging in onze zeer roerige wereld.

We bidden voor de levens van de gewonden en voor de zielen van de overledenen.

En we hopen dat, zo lang Amerika pal staat voor gerechtigheid, dat vrede en harmonie uiteindelijk zullen zegevieren.

Goedenavond. En moge God Amerika en de hele wereld zegenen.

Dank u.

NOS 07-04-17
Auteur: Reporter Creer datum: 29-04-2017 11:43:04
Noord-Korea heeft opnieuw een ballistische raket afgevuurd.

De lancering is volgens bronnen bij het Amerikaanse leger mislukt. De raket zou na een paar minuten zijn gebroken en daarna zijn ontploft boven Noord-Koreaans gebied. Verdere details ontbreken nog.

De raket werd rond 04.30 uur lokale tijd afgevuurd vanaf de luchtmachtbasis Pukchang, zo'n 100 kilometer ten noorden van de hoofdstad Pyongyang. Waarschijnlijk ging het om een middellange-afstandsraket.
Noord-Korea voert geregeld proeflanceringen uit met allerlei ballistische raketten, ondanks een verbod van de VN erop. Het land probeert lange-afstandsraketten te ontwikkelen, die het Amerikaanse vasteland kunnen bereiken.

De laatste keer dat Noord-Korea een raket probeerde te lanceren, was op 16 april. Toen explodeerde de raket bijna direct na opstijgen.

Spanningen

De lancering komt enkele uren nadat de Amerikaanse minister Tillerson van Buitenlandse Zaken bij de VN-Veiligheidsraad had gepleit voor nieuwe sancties tegen Noord-Korea. Hij waarschuwde voor "catastrofale gevolgen", als Noord-Korea zijn kern- en raketprogramma niet aan banden legt. Volgens Tillerson bestaat er een groot risico dat Noord-Korea Japan of Zuid-Korea aanvalt.

Correspondent Marieke de Vries denkt niet dat de raketproef van vannacht een onmiddellijke reactie is op Tillersons woorden in de Veiligheidsraad. "Je zet niet even snel een raket klaar om te lanceren als iemand iets vervelends zegt."

Ze wijst erop dat de raketproeven elkaar steeds sneller opvolgen. Weliswaar is dit de vierde mislukte lancering sinds maart, "maar let wel: ook van mislukkingen kunnen ze heel veel leren. Dus een mislukking hoeft niet meteen een echte mislukking te zijn."

Marinevloot

De spanningen in de regio zijn de laatste tijd hoog opgelopen vanwege het kernprogramma van Noord-Korea. De VS heeft een vloot van de marine naar het Koreaanse schiereiland gestuurd als reactie op provocaties uit Pyongyang.

Noord-Korea dreigde daarop een Amerikaans vliegdekschip tot zinken te brengen.

NOS 29-04-17
Auteur: Reporter Creer datum: 2-05-2017 22:48:42
Poetin en Trump na telefoongesprek op een lijn over Syrië

De Russische president Poetin en zijn Amerikaanse collega Trump hebben telefonisch afgesproken dat ze meer zullen doen om de humanitaire crisis in Syrië op te lossen. Alles moet in het werk gesteld worden om het geweld te stoppen, stellen de beide presidenten volgens het Witte Huis.

Volgens de VS was het een "heel goed gesprek", het Kremlin noemt het "zakelijk" en constructief".

Poetin en Trump hebben het onder meer gehad over het aanleggen van veilige zones in Syrië. Ze waren het erover eens dat het lijden van de Syrische bevolking veel te lang duurt.

Raketaanval

Het was voor het eerst dat de twee wereldleiders elkaar spraken sinds de de Amerikaanse raketaanval op de luchtmachtbasis in Syrië vorige maand. Rusland is een belangrijke bondgenoot van de Syrische president Assad.

Tijdens het telefoongesprek zijn nog enkele andere onderwerpen aan bod gekomen. Volgens het Russische persbureau Tass heeft Poetin tegen Trump gezegd dat hij zich moet beheersen tegenover Noord-Korea, om het conflict te deëscaleren. Ook hebben beide presidenten afgesproken dat ze elkaar zullen ontmoeten op de G20-top in Hamburg in juli.

NOS 02-05-17
Auteur: Reporter Creer datum: 6-07-2017 13:17:04
VS dreigen N-Korea met militair ingrijpen

De Verenigde Staten hebben woensdag in de Veiligheidsraad van de VN met militair ingrijpen gedreigd richting Noord-Korea in reactie op de rakettest van dat land eerder deze week.
„Een van onze capaciteiten ligt in onze behoorlijke militaire krachten. Die zullen we gebruiken als dat moet, maar we geven er de voorkeur aan niet die kant op te gaan,” zei de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley. Amerika gaat zich buigen over nieuwe sancties tegen Noord-Korea, kondigde ze aan. Ze dreigde ook dat de VS eventueel handel zullen staken met landen die zakendoen met Noord-Korea.
De Veiligheidsraad kwam woensdag in spoedzitting bijeen naar aanleiding van de rakettest van afgelopen dinsdag. Alle leden wezen de rakettest af.
In die bijeenkomst sloot de Russische viceambassadeur Vladimir Safronkov militaire actie echter uit. Hij riep de VS op te stoppen met de ontwikkeling van het antiraketsysteem THAAD in Zuid-Korea. Hij kreeg daarin bijval van de Chinese afgevaardigde.

Reformatorisch Dagblad 04-07-17

Auteur: Reporter Creer datum: 8-08-2017 21:33:52
'Noord-Korea heeft kernkop voor zijn raketten ontwikkeld'

Noord-Korea heeft een kernkop ontwikkeld die zo klein is dat hij op zijn raketten past. Dat staat in een verklaring van het Japanse leger en volgens Amerikaanse media ook in geheime rapporten van de Amerikaanse inlichtingendiensten.
Het was tot nu toe onduidelijk of de raketten die Noord-Korea geregeld bij wijze van test lanceert, kernkoppen kunnen vervoeren. Als het bericht klopt, heeft Noord-Korea een belangrijke stap gezet om de serieuze kernwapenmogendheid te worden.
Noord-Korea liet gisteren weten niet te stoppen met het testen van langeafstandsraketten en daarbij geen last te hebben van de internationale sancties. Het land zegt dat de langeafstandraketten de VS kunnen bereiken. Het Noord-Koreaanse staatspersbureau meldt dat het land hoe dan ook doorgaat met zijn atoomprogramma.
De Washington Post heeft van anonieme inlichtingenofficieren vernomen dat Noord-Korea mogelijk al zestig kernwapens heeft, dubbel zoveel als tot nu toe werd aangenomen.

NOS 08-08-17
Auteur: Reporter Creer datum: 26-08-2017 14:50:30
Noord-Korea lanceert drie korteafstandsraketten

AFP

Noord-Korea heeft vanochtend vroeg drie korteafstandsraketten gelanceerd, meldt het Zuid-Koreaanse leger. Om wat voor raketten het precies gaat, wordt nog onderzocht.
Het Amerikaanse legercommando zegt in een afzonderlijke verklaring dat een van de raketten vrijwel onmiddellijk is ontploft. De andere twee raketten zouden zo'n 250 kilometer ten noordoosten van de lanceerinstallatie in zee terecht zijn gekomen.

Legeroefening

De lanceringen komen tijdens een grote oefening die Zuid-Korea houdt met de VS. Noord-Korea denkt dat er getraind wordt voor een invasie en ziet die oefening als een provocatie.
Het Noord-Koreaanse leger is zelf ook aan het trainen. Speciale troepen hebben een oefening gehouden waarbij een invasie van Zuid-Koreaanse eilanden werd gesimuleerd. Noord-Koreaanse vliegtuigen bestookten fictieve doelen, elitetroepen maakten landingen en
houwitsers vuurden mortieren af. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft de troepen vanochtend geïnspecteerd.

Zelfbeheersing

Noord-Korea heeft de afgelopen maanden diverse wapensystemen getest, inclusief een intercontinentale raket die de potentie heeft om Amerikaans grondgebied te bereiken. Dat leidde begin augustus tot nieuwe VN-sancties tegen de communistische dictatuur.
Afgelopen dinsdag prees de Amerikaanse minister Tillerson van Buitenlandse Zaken Noord-Korea vanwege zijn zelfbeheersing na het afkondigen van de sancties. "Er zijn geen raketlanceringen of provocaties door Noord-Korea meer geweest", zei Tillerson.
Een dag later gaf Kim Jong-un tijdens een bezoek aan een militair complex opdracht om meer raketmotoren en -koppen te laten fabriceren.

Tweede kernreactor

Het lanceren van de nieuwe raketten zou de spanningen rond Noord-Korea verder kunnen vergroten. Het land blijkt ook druk met het fabriceren van onderdelen voor een tweede kernreactor in het land. Het Internationaal Atoomagentschap IAEA schrijft dat in een gisteren gepubliceerd rapport over Noord-Korea.

NOS 26-08-17
Auteur: Reporter Creer datum: 19-09-2017 21:34:46
Verhalen van genocide uit Myanmar 'en niemand die zegt: stop!'

Honderden kinderen sterven als vliegen onder de ogen van machteloze hulpverleners, aan buikloop, uitputting, infecties, verwondingen. (...) Alle hospitalen in de regio liggen nokvol met vluchtelingen, waaronder erg jonge kinderen en baby's, zwangere vrouwen met geïnfecteerde schot- en hakwonden, brandwonden, afschuwelijk verwondingen veroorzaakt door landmijnen.

Willy Legendre

De Vlaming Willy Legendre werkt al meer dan 25 jaar als hulpverlener op allerlei plekken ter wereld. Op dit moment zit hij in het grensgebied tussen Myanmar en Bangladesh. Of 'ground zero', zoals hij het zelf beschrijft op de website van de VRT, waar ook het bovenstaande citaat vandaan komt. Het radioprogramma Met het Oog op Morgen sprak met Legendre.
"Tien minuutjes rijden, dan kunnen we de grens met Myanmar zien. Volgens de VN steken er per uur duizend mensen de grens over, al drie weken lang. Dus je kan je voorstellen wat een chaos het hier is. Het is hier een rampgebied."
"En wij zitten hier al met 500.000 vluchtelingen van vroegere pogroms in Myanmar. Het is niet nieuw dat Rohingya uit Myanmar worden verdreven. Dat wordt nogal eens vergeten. Er zijn hier dus een miljoen vluchtelingen."


"Onze woordenschat is te arm om te beschrijven wat wij hier meemaken. De hulpverleners zitten met de handen in het haar. De Bengaalse ziekenhuismedewerkers bijvoorbeeld zijn niet gewend aan dit soort oorlogswonden. Want je spreekt dus over oorlogswonden. De Rohingya worden met hakmessen aangevallen, beschoten met machinegeweren of verbrand."
"Nu heeft het leger van Myanmar ook nog een mijnenveld aangelegd achter de vluchtelingen, dus ze kunnen niet eens terug. En mensen die echt in paniek op de vlucht slaan, lopen zich te pletter op die mijnen. Dat soort verwondingen komen we hier tegen in de ziekenhuizen."
De mensen die wij hier helpen zijn overlevenden van genocide.

"Ik sprak een oudere vrouw. Haar familie is vermoord voor haar ogen. Het leger wilde haar dochters verkrachten en toen de vrouw dit wilde voorkomen, hebben ze haar op de grond gegooid en haar voet eraf gehakt. Die vrouw heeft daarna nog een week gelopen, geholpen door haar kleinkinderen, om de grens te bereiken. Het zijn verhalen van genocide, van etnische zuivering. De mensen die wij hier helpen zijn overlevenden van genocide."
"Dat is de realiteit waar we mee te maken hebben. En wij hebben het gevoel dat de rest van de wereld in stilte toekijkt. Niemand zegt: stop de genocide. Als je die mensen de grens over ziet komen, dan moet er toch ergens met een diplomatieke vuist op tafel worden geslagen?"
"Maar ik ben niet wanhopig, de wanhoop is voor de Rohingya. Die mensen zijn wanhopig, wij doen gewoon wat we kunnen. Maar de internationale politiek, dat is een soort spelletje. Er wordt wel gesproken over mensenrechten, over het helpen van vluchtelingen, maar in de praktijk wordt er niet veel aan gedaan."

"Ik weet ook dat Myanmar alle etnische zuivering ontkent. Maar ik zie gewoon wat er gebeurt. Een paar nachten geleden brachten wij een verkracht meisje naar het ziekenhuis. We zagen de grens en dat was gewoonweg één grote bosbrand."
"Nu, op dit moment, staan die dorpen ook in brand. Nu, op dit moment, komen er nog steeds duizenden mensen de grens over met vreselijke verhalen, met ernstige verwondingen."
"En Myanmar blijft alles maar ontkennen, in alle talen. Aung San Suu Kyi is toch premier? Zij heeft toch wel iets te zeggen? Zij heeft toch de Nobelprijs voor de vrede gewonnen? Ze kan toch iets doen? Als ze niet akkoord gaat met massamoord, kan ze altijd ontslag nemen. Ze moet het niet ontkennen."

NOS 19-09-17
Auteur: Reporter Creer datum: 30-09-2017 20:29:20

Tillerson: VS en Noord-Korea praten met elkaar

De Verenigde Staten staan in direct contact met Noord-Korea en proberen dictator Kim Jong-un tot gesprekken te bewegen. De Amerikaanse minister Tillerson van Buitenlandse Zaken heeft dat gezegd in China, waar hij sprak met president Xi Jinping.
De lijntjes met Pyongyang lopen niet via China, zei Tillerson. "We praten met elkaar via onze eigen kanalen." Verder wilde hij er niet over uitweiden.
Na de ontmoeting met Xi Jinping riep Tillerson op tot kalmte op het Koreaanse schiereiland. Hij zei wel dat op Noord-Korea de verantwoordelijkheid rust om te stoppen met raketproeven. Hij noemt de situatie oververhit.
Uit zijn onderhoud met de Chinese president is volgens Tillerson gebleken dat China "diep bezorgd" is over de raketproeven en het nucleaire programma van Noord-Korea en dat China uit alle macht probeert om Pyongyang weer aan de onderhandelingstafel te krijgen.
Hij wilde niet ingaan op de vraag of de recente opmerkingen van president Trump aan het adres van Noord-Korea hebben bijgedragen aan de oververhitte toestand. "Ik denk dat iedereen graag wil dat de situatie kalmeert."
Rotte vis
Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un maakten elkaar onlangs uit voor rotte vis en de dreigementen vlogen over en weer. De mogelijkheden voor een diplomatieke oplossing lijken ver weg.
De Amerikaanse president dringt bij China aan op hardere maatregelen tegen Pyongyang. China is de grootste handelspartner van Noord-Korea, heeft de nauwste diplomatieke banden en verleent ook de meeste humanitaire hulp. Het is bereid om strengere VN-sancties te steunen.
Donderdag droeg Peking Noord-Koreaanse bedrijven met Chinese partners op per 1 januari zijn deuren te sluiten. Eerder zei het al dat de export van gas en olieproducten op die datum stopt. De levering van ruwe olie aan Noord-Korea valt niet onder de sancties.
Retoriek
China zegt dat de problemen niet alleen met sancties op te lossen zijn en roept Washington op zijn retoriek te staken en met Noord-Korea te gaan praten.
In november brengt president Trump zijn eerste staatsbezoek aan China. Daarover zei Tillerson dat Trump ernaar uitkijkt de persoonlijke banden met de Chinese president te versterken. "Dat zou het makkelijker maken om politieke en economische verschillen te overbruggen."

NOS 30-09-17
Auteur: Reporter Creer datum: 30-10-2017 15:30:53 Laatst gewijzigd: 30-10-2017 15:34:20
Honderdduizenden kinderen ondervoed in Congo: 'Het is een ramp'

ANP
Als in de door conflict verscheurde Democratische Republiek Congo niet snel hulp komt, zullen miljoenen Congolezen sterven door ondervoeding, onder wie honderdduizenden kinderen. Dat zegt David Beasley, het hoofd van het World Food Programme. In Congo woedt al jaren een gewelddadig conflict, dat sinds vorig jaar weer is opgelaaid.
Vooral in de regio Kasaï, in het midden van het land, is de situatie schrijnend.
Beasley is op bezoek in het land en noemt de situatie een ramp. "Onze teams zagen uitgebrande huizen en ernstig ondervoede kinderen", vertelt hij aan de BBC. "Veel kinderen zijn al overleden. Als er niet snel voedsel naar de juiste plekken wordt gebracht, worden dat er nog honderdduizenden meer." Het transport van voedsel zal steeds lastiger worden, doordat het regenseizoen eraan komt. Daardoor worden de wegen steeds slechter begaanbaar.
Wat houdt het conflict in?
In de Kasaï-regio wordt vooral gevochten door Congolese veiligheidstroepen en de Nsapu-militie. Het conflict escaleerde toen in de zomer van 2016 het leger een leider van de militie doodde. De gevechten hebben zich verspreid naar vijf provincies.
In juni bleek dat sinds oktober vorig jaar zeker 3383 doden zijn gevallen door het conflict, en dat aantal groeit nog steeds. De VN bracht in augustus een rapport uit met ooggetuigenverslagen. Daarin wordt beschreven hoe een baby door het hoofd wordt geschoten en mensen levend worden verbrand in hun huis. Ook zijn tientallen massagraven gevonden.


Door de gevechten zijn veel Congolezen het land uit gevlucht. Volgens een woordvoerder van de Verenigde Naties zijn in Congo 3,9 miljoen mensen hun woonplaats ontvlucht, een verdubbeling sinds 2015. Ruim 400.000 van hen zijn vertrokken in de afgelopen drie maanden. In de Kasaï-regio zijn meer dan 750.000 mensen vertrokken om het geweld te ontsnappen.
Een deel daarvan is vertrokken naar buurlanden zoals Zambia, Uganda en Tanzania.
Terugkeer
Toch komen er ook steeds meer mensen terug naar de regio, meldt de VN. Velen van hen keren terug naar een verwoest huis en vermoorde familieleden. Ook de 45-jarige Marie Kapinga. Het restaurant dat ze voorheen bezat is verwoest, het pension staat er nog maar is helemaal leeggehaald. "Zelfs de bedden zijn gestolen", zei ze in een verslag van de VN.
Door het oplaaiende conflict heeft Congo sinds kort het label 'niveau drie' gekregen van de Verenigde Naties. Dat wordt alleen gegeven aan de zwaarste noodsituaties.

NOS 29-10-17
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier