Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Miranda
Creer datum:
16-03-2016 13:20:16
POLITIEK
Wat gebeurt er allemaal in Den Haag ?
Auteur: Miranda Creer datum: 16-03-2016 13:21:15
VVD en D66 fel over kritiek Segers


Gerard Beverdam en Eduard Sloot

VVD en D66 reageren verontwaardigd op de kritiek van ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers dat de bescherming van religieuze minderheden bij hen in slechte handen is.

Volgens VVD-fractieleider Halbe Zijlstra verkoopt Segers onzin. D66-leider Alexander Pechtold noemt het ‘calimerogedrag’ en vindt een deel van de kritiek ‘venijnig’.

De ChristenUnie-voorman signaleert bij VVD en D66 ‘een kwalijke impuls om gelovigen naar de rand van de samenleving te duwen’. Hij wijst in dagblad Trouw onder andere op het VVD-plan om de bescherming van kerken op te heffen in de strijd tegen salafisme, en op D66-voorstellen om de Zondagswet in te trekken en het opschrift ‘bij de gratie Gods’ in wetten te schrappen.

Nederlands Dagblad 16-03-16
Auteur: Edwin Creer datum: 19-03-2016 15:42:31
Wie is er nu gek, Segers of de anderen?

| Addy de Jong

Was het nu zo opzienbarend wat Segers woensdag zei in dagblad Trouw? Eigenlijk niet. Genterviewd vanwege het feit dat zijn partij hem aanwees als lijsttrekker bij de komende verkiezingen, deed de CU-leider pittige uitspraken over de neiging van VVD en D66 om „gelovigen naar de rand van de samenleving te duwen.” Nu liberalen in onze maatschappij over een ruime meerderheid beschikken, ontstaat het gevaar van „democratische luiheid”, poneerde Segers. Seculieren kunnen zich niet meer voorstellen dat er mensen zijn die anders denken dan zij. Gelovigen? „Die moeten een beetje normaal doen met hun eigen scholen en koosjere slacht”.

Om voorbeelden zat de CU-voorman niet verlegen: het idee van VVD-fractieleider Zijlstra om de bijzondere bescherming van kerkgenootschappen op te heffen, het plan van staatssecretaris Dekker om in het onderwijs afscheid te nemen van het begrip ”richting” en –om niet meer te noemen– het plan van minister Plasterk, eigenlijk afkomstig van D66, om de Zondagswet af te schaffen.

Nogmaals, z opzienbarend waren die uitspraken niet. Wat de bredere analyse betreft, die hoorden we twintig jaar geleden al van historicus James Kennedy. En de concrete voorbeelden? Die zijn van recente datum, maar de klacht dat seculiere partijen er in n keer een serie anti-christelijke wetten proberen doorheen te jassen, hebben we vaker gehoord.

In de zomer van 1999 klaagden het CDA en de kleine christelijke partijen over de „sliert van ethische wetsvoorstellen” (over beginnend leven, euthanasie en homohuwelijk) van het tweede paarse kabinet. En toen het eind 2012 regende van als anti-christelijk ervaren coalitieplannen (onder andere het schrappen van het verbod op smalende godslastering), gispte SGP-Kamerlid Bisschop dit „kleinzielige christenpesten.”

De reacties van seculiere partijen op deze herhaaldelijk geuite klacht kennen een vast patroon: ontkennen, bagatelliseren en de tegenaanval inzetten. Dat gebeurde ook deze week. In het Nederlands Dagblad noemde D66-leider Pechtold Segers’ uitlatingen „Calimerogedrag” en „venijnig”. Zou hj niet beseffen dat er mensen bestaan die anders denken dan hij? Kom nou, anderhalve week eerder had hij nog, nota bene op zijn vrije zaterdag, een half uur vragen staan beantwoorden op de SGP-jongerendag!

VVD-fractieleider Zijlstra noemde in radioprogramma Dit is de Dag de kritiek van Segers onzin. „De VVD vindt christelijke waarden heel belangrijk.”

Rest de vraag wat we met deze repliek aan moeten. Wie is er nu gek, Segers of de rest? Natuurlijk hebben ook Pechtold en Zijlstra enig gelijk aan hun kant. Inderdaad komen hun voorstellen niet allemaal voort uit expliciete vijandigheid jegens christenen. Nee, zoals orthodoxe christenen oprecht geloven in hn boodschap, doen VVD en D66 dat in de hunne. Beter dan over ”christenpesten” kunnen we daarom spreken over ”doorgeschoten fundamentalisme”.

Alleen –en hier begint het grote gelijk van Segers– dat maakt het niet minder erg, maar erger. Juist hun overtuiging dat zij handelen vanuit een objectieve, voor de hele mensheid geldende moraal, gecombineerd met een democratie-opvatting van ”de meerderheid heeft altijd gelijk” maakt het liberale drijven gevaarlijk.

Ooit was Nederland een christelijk land. Kijk maar om je heen in Zuid-Holland, Zeeland of Friesland: overal kerktorens. „Maar”, zegt iemand, „veel van die kerken zijn nu buiten gebruik”. Inderdaad. Toch herinneren ze ons elke dag aan ons verleden. Tenminste? Zolang we niet gaan klagen over de financile lasten en we ze gaan afbreken.

Dn gaan we zelfs de relicten van het christendom uit onze samenleving opruimen. Dn treden we een nieuwe fase van secularisatie in, waarin niets ons nog doet terugdenken aan ons verleden. En waarin de achterkleinkinderen van de kerkverlaters zelfs geen aanleiding meer hebben om te vragen: „Wat bekent dat gebouw met die toren eigenlijk?” Of: „Waarom staat daar nu toch ”bij de gratie Gods”?”

Reformatorisch Dagblad 19-03-16
Auteur: Reporter Creer datum: 5-09-2016 14:00:01
Rutte laat zich uit over Wilders, Bach, familie en ontbreken relatie


Premier Mark Rutte ziet Geert Wilders op dit moment als zijn grootste politieke opponent. Dat heeft Rutte zondag gezegd in het programma Zomergasten. Ook ging hij in op het ontbreken van een relatie, wat soms „eenzame momenten” geeft.
Volgens de VVD-leider is Wilders de politicus die Nederland de verkeerde kant op zou leiden. Rutte vindt dat Wilders angst aanwakkert, maar ook wegloopt voor verantwoordelijkheid. „Hij is een wegloper”, aldus Rutte. De premier verwees daarbij naar 2012 toen Nederland in crisis zat en Wilders wegliep bij het kabinet dat op zijn gedoogsteun hing. Daarna waren nieuwe verkiezingen nodig.

Rutte refereerde aan Wilders als „onze blonde vriend” en „die man met het gekke programma”. Toch sloot Rutte Wilders’ PVV ook in Zomergasten niet helemaal uit als coalitiegenoot, na de verkiezingen van maart volgend jaar. De kans dat dit gebeurt acht Rutte wel zeer klein.

De premier sprak zich ook uit over zaken die hij meestal voor zichzelf houdt. Zo had hij het over zijn liefde voor de muziek van Bach, het overlijden van zijn broer aan aids eind jaren 80 en zijn Indische familiegeschiedenis.

Rutte vertelde dat de enige keer dat hij tijdens zijn premierschap heeft moeten huilen het moment was dat, na lang onderhandelen, eindelijk de trein was gaan rijden met de lichamen van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17.

Belangrijke beslissingen na de ramp waren volgens Rutte soms „eenzame momenten”, waarin hij het gemis van een relatie voelde. De VVD-leider vertelde dat hij sinds zijn studententijd geen relatie heeft gehad , daar wel voor open staat, maar dat dingen nou eenmaal „lopen zoals ze lopen”.

Rutte kwam in aanvaring met presentator Thomas Erdbrink over de spanningen in de Turks-Nederlandse gemeenschap. Dat gebeurde nadat een filmpje werd getoond waarin een NOS-verslaggever het werken onmogelijk werd gemaakt door demonstrerende Turkse Nederlanders die zeiden dat hij moest oprotten.

„Mijn primaire eerste gevoel is: lazer zelf op. Ga zelf terug naar Turkije. Pleur op”, was de reactie van Rutte bij het zien van de beelden. Volgens Rutte is het grootste deel van de Turkse Nederlanders goed geïntegreerd, maar staat een minderheid die hij ‘Turken in Nederland’ noemt met twee benen buiten de maatschappij.

Toen Erdbrink zich afvroeg wat of het nou wel zo erg was en of er eigenlijk verschil is met het gedrag van voetbalhooligans, reageerde Rutte boos. Hij vindt dat de ‘elite’, waar hij behalve Erdbrink overigens ook zichzelf toe rekent, dit soort gedrag veel te vaak goedpraat. Volgens Rutte is het nodig dat in Nederland de eigen waarden en verworvenheden worden verdedigd en dat mensen in ons land hiervoor kiezen.

Reformatorisch Dagblad 05-09-16
Auteur: Reporter Creer datum: 9-09-2016 15:43:51
Dijkhoff onderzoekt opvang van 750 vluchtelingenkinderen


ANP
Staatssecretaris Dijkhoff gaat bekijken of hij alleenstaande vluchtelingenkinderen uit Griekenland en Italië naar Nederland kan halen. Maar hij wil zich niet vastleggen op een aantal en een termijn en hij heeft ook andere bedenkingen. Dat zei hij in de Tweede Kamer naar aanleiding van een plan van D66, SP, ChristenUnie en GroenLinks.

De vier oppositiepartijen vinden de situatie van kinderen die zonder ouders en andere familieleden vastzitten in kampen in Zuid-Europa zo schrijnend dat Nederland hun de helpende hand moet bieden. De vier benadrukten dat veel van de kinderen helemaal niet veilig zijn en dat ze in erbarmelijke omstandigheden verkeren. Er zijn ook berichten dat ze seksueel zijn misbruikt.

750 voor het eind van het jaar

D66, SP, ChristenUnie en GroenLinks vinden dat daarom voor het eind van dit jaar zeker 750 kinderen naar Nederland moeten komen. Ze wezen erop dat nog maar weinig asielzoekers vanuit Griekenland en Italië in andere landen zijn 'herplaatst', ondanks afspraken die daarover vorig jaar zijn gemaakt.

Regeringspartij PvdA zei over het plan dat het een goed idee is om de prioriteit bij kinderen te leggen. Coalitiepartner VVD reageerde juist kritisch op het voorstel van de oppositie, net als PVV en CDA.

Kwetsbare kinderen

Dijkhoff zei dat ook hij extra aandacht heeft voor kwetsbare groepen. Ook hij vindt dat alleenstaande kwetsbare kinderen er niet de dupe van mogen worden als andere landen hun verantwoordelijkheid niet nemen. Maar het voorstel echt omarmen deed hij niet. Volgens hem zijn er veel meer dan 750 kinderen in de kampen.

En het hangt er ook van af hoe lang die kinderen daar al zitten en in welke fase van de procedure ze zich bevinden. "We moeten bekijken hoe we het op een slimme manier kunnen doen zonder zaken te doorkruisen." Binnen twee weken komt hij met een brief naar de Tweede Kamer.

Verkiezingsdebat

In het Kamerdebat over het asielbeleid richtten de pijlen van veel fracties zich op de PVV. Ze vroegen zich af hoe die partij wil waarmaken dat de grenzen worden gesloten en dat er helemaal geen asielzoekers meer naar Nederland mogen komen.

PVV-woordvoerder Fritsma zei dat met vluchtelingen ook terroristen Nederland binnenkomen en dat er goede grenscontroles moeten komen. Volgens hem zijn andere partijen op dit punt naïef. De discussie daarover had soms het karakter van een verkiezingsdebat.

NOS 08-09-16
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier