Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Johan
Creer datum:
30-01-2016 12:52:26
Hartverwarmend
Ook in 2016 weer hartverwarmende artikelen
Auteur: Johan Creer datum: 30-01-2016 12:53:23
Moslimgeestelijken eisen bescherming christenen

28 januari 2016,

Gerhard Wilts


Islamitische landen moeten christenen en joden beschermen tegen vervolging en hun vrijheid van godsdienst waarborgen. Daartoe roepen ruim 250 moslimgeleerden en intellectuelen uit 120 landen op in de Marokkaanse stad Marrakesh.
Marrakesh

Alle religies moeten ‘onvermijdelijk en dringend’ samenwerken om de opmars van ‘extremistische groepen die de menselijkheid aantasten’ tegen te gaan, zo staat in de woensdag vrijgegeven verklaring. Het onderlinge vertrouwen ‘dat is uitgehold door daden van terreur en agressie’ moet worden hersteld.

Op de driedaagse conferentie in Marrakesh stonden de rechten van minderheden in de islam centraal. In de verklaring bevestigen honderden islamitische geleerden dat christenen en andere minderheden onder islamitisch bewind rechtvaardig behandeld moeten worden.( meer in ND )

Nederlands Dagblad 28-01-16
Auteur: Joop Creer datum: 5-02-2016 13:56:44


Gkv Eindhoven rehabiliteert oud-predikant G. van den Brink (92)

De gereformeerde kerk vrijgemaakt in Eindhoven heeft zondag zijn oud-predikant G. van den Brink (92) in het openbaar gerehabiliteerd.

Ds. Van den Brink was predikant in Eindhoven in 1967, toen de gemeente scheurde. Hijzelf kwam buiten het verband van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) te staan en werd Nederlands gereformeerd.

Over de kerkscheuring schreef de emeritus predikant samen met ds. H. J. van der Kwast in 1992 het boek ”Een kerk ging stuk”. Daarin wordt het thema vanuit Nederlands-gereformeerde optiek belicht.

De predikant nam zondag in Eindhoven deel aan het heilig avondmaal in de gkv en sprak een dankgebed uit.

Twee jaar geleden zei ds. Van den Brink in deze krant het emotioneel niet aan te kunnen om in de gkv Eindhoven te preken, als hem dat gevraagd zou worden. De vraag of hij hoopte op rehabilitatie hield hem niet sterk bezig, zo zei hij, „maar toch zou ik het heerlijk vinden als ik ook dat nog mag beleven.”

Zie ook:

Ds. G. van den Brink over hereniging NGK en GKV (Reformatorisch Dagblad, 14 november 2013)

REformatorisch Dagblad 05-02-16
Auteur: Reporter Creer datum: 9-02-2016 19:08:17
Syrisch bruidspaar in Homs: Liefde sterker dan de dood (fotoserie)


De Syrische Nada Merhi (18) en Hassan Youssef (27) zijn vrijdag getrouwd in Homs. Het paar liet de trouwreportage maken temidden van de puinhopen van de Syrische stad. Hun boodschap: de liefde is sterker dan de dood.

Bij gevechten tussen het Syrische regeringsleger en opstandelingen zijn tussen 2011 en 2015 in Homs duizenden doden gevallen. Andere inwoners werden in 2014 gevacueerd. De stad is vrijwel geheel verwoest.

In april 2014 werd in de oude stad van Homs de Nederlandse pater Frans van der Lugt vermoord door opstandelingen.

Reformatorisch Dagblad 06-02-16
Auteur: Reporter Creer datum: 13-02-2016 18:05:44

Annemiek leert Ethiopische kinderen spelen

Mark Gerritsen

Wie de hekken van Interlakes International School in Debre Zeit, Ethiopi, binnenstapt, ziet eerst een grote stofwolk en hoort hard geschreeuw. Tussen al dat stof en geschreeuw zijn kinderen in keurig blauw-oranje-wit gestreepte schooluniform enthousiast tegen een half lekke bal aan het trappen.
Voetbal was de enige sport op de Ethiopische basisschool, tot Annemiek van de Velde (22) anderhalf jaar geleden vanuit Schuddebeurs (S-D) naar Ethiopi verhuisde. ,,Mijn vriend is hier een melkveebedrijf begonnen, en op deze school zochten ze een sportleraar", vertelt Annemiek. "Omdat ik met hem mee wilde verhuizen, besloot ik hier te solliciteren." Een ideale baan voor Annemiek, die het Cios in Goes volgde. Zij leert de kinderen onder meer trefballen, tennissen en hockeyen. Dat is minder makkelijk dan het is op de eerste de beste Nederlandse school. ,,Nederlandse kinderen hebben spelletjes en sporten veel sneller door en gebruiken meer fantasie. Leer ik ze bijvoorbeeld een spel waar tijgers in voorkomen, dan bedenken Nederlandse kinderen er nog heel veel dingen bij. Ethiopische kinderen houden zich veel meer aan de regels van het spel: die hebben veel minder fantasie. Ik merkte dit vooral heel sterk toen we eens een dagje uit gingen. Ethiopische kinderen zaten bij hun moeder in het gras, Nederlandse kinderen waren tikkertje aan het spelen."

Spelen en fantaseren

Maar ieder kind heeft toch fantasie? "Blijkbaar niet. Wij geven kinderen al vroeg blokken, Lego en Playmobil. Dat hebben de kinderen hier niet. Met name de armere kinderen moeten zodra ze enigszins kunnen aan het werk. Ik denk dat spelen en fantaseren iets is dat ouders moeten prikkelen door met hen mee te spelen en hen helpen in het spel. De ouders hier laten hun kinderen een beetje doen."

Vooruitgang

Nu Annemiek hen leert fantaseren en sporten merkt ze dat ze hard vooruit gaan. "Vooral bij de peuters en kleuters is de vooruitgang goed te merken. Je hoeft hun fantasie maar een beetje te prikkelen of ze doen met je mee." Maar ook bij de oudere kinderen merkt ze vooruitgang. "Ik zie dat ze tijdens de pauze af en toe de spelletjes spelen die ik ze heb geleerd. Dat maakt me echt blij."

Later

De kinderen hebben de rest van hun leven wat aan de creativiteit en sportiviteit die ze hier op doen. "Ze leren omgaan met winnen en verliezen, eerlijk spelen en omgaan met teleurstellingen", aldus Annemiek. "Dat zijn allemaal basisvaardigheden waar je later wat aan hebt. Ook fantasie kan later nog behoorlijk nuttig zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld een winkeltje opzetten waarin ze niet exact hetzelfde verkopen als hun buurman; iets wat ze een fatsoenlijk inkomen kan opleveren."

PZC 13-02-16
Auteur: Johan Creer datum: 16-02-2016 19:17:33


Middelburg herdenkt weggevoerde Joden met struikelstenen op straat


MIDDELBURG - In Middelburg worden zondag 21 februari de eerste 'struikelstenen' gelegd.
Dat zijn stenen die herinneren aan de in de Tweede Wereldoorlog weggevoerde en omgebrachte Joden. Ze worden geplaatst in de stoep voor de huizen waar de Joden voor het laatst gewoond hebben. De eerste stenen komen om 13.00 uur op de Markt ter hoogte van de Xenos en zijn ter herinnering aan Louis Leijdesdorff en Rika Louise Leijdesdorff-van Os. Ook in de Lange Delft bij de huisnummers 21, 99 en 123 komen struikelstenen. Het project - inclusief de verhalen over de mensen - is te zien op de website struikelstenenzeeland.nl.

Het struikelstenenproject is bedacht door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. In heel Europa liggen er nu al 45.000. Het zijn stenen met een messing plaatje met de naam, geboortejaar en plaats en datum van overlijden van de betreffende persoon.

PZC 16-02-16
Auteur: Reporter Creer datum: 3-03-2016 19:10:09
Hoedekenskerkse helden halen vrouw en kinderen uit in sloot gegleden auto

HOEDEKENSKERKE - Een vrouw die woensdagmiddag bij Hoedekenskerke met haar auto in een sloot belandde, had geluk dat Yurrin de Bruijn en Max Koens (beiden 15) in de buurt waren. De twee jongens hielpen de onfortuinlijke bestuurster en haar twee kinderen, onder wie een baby, uit hun benarde positie nadat de auto door plotselinge gladheid was gaan glijden en in de sloot langs de 's-Gravenpoldersestraat terecht kwam. De jongens waren op weg naar huis toen het rond 16.00 uur ineens hard begon te hagelen en onweren. "We fietsen daar met zijn tween, die auto reed langs en gleed zo de sloot in", vertelt Yurrin de Bruijn.
We zijn van onze fiets gesprongen en meteen gaan helpen.

De Hoedekenskerkenaren, die een dag school op het Ostrea Lyceum in Goes achter de rug hadden, bedachten zich geen moment. "We zijn van onze fiets gesprongen en meteen gaan helpen."

Baby

De auto lag half op zijn kant in de sloot. Yurrin maakte eerst het portier aan de bijrijderskant open om te vragen hoe het ging. "Vervolgens hebben we die vrouw en haar dochter, een klein meisje, uit de auto geholpen en een jas gegeven." De vrouw zei dat er ook nog een baby in de auto zat, die de jongens in eerste instantie niet hadden gezien. "Die heeft zij er zelf uitgehaald, ik heb ondertussen de politie gebeld", zegt Yurrin. De hulpdiensten waren vervolgens snel ter plaatse. De bestuurster was, net als de twee jongens zelf, vermoedelijk overvallen door de plotselinge stevige hagelbui die de weg in een glijbaan veranderde.

Yurrin is vrij laconiek over de actie. "Gelukkig maak je zoiets niet elke dag mee, maar iedereen had hetzelfde gedaan."

PZC 02-03-16
Auteur: Edwin Creer datum: 19-03-2016 16:04:29
Kermisbaas Veenendaal zet muziek uit tijdens kerkdienst

Jan Kas


De exploitant van de kermis in Veenendaal belooft tijdens de Stille Week rekening te houden met de kerkdiensten in de nabijgelegen christelijke gereformeerde Pnilkerk. „Als de mensen last hebben van de muziek, zetten we het geluid tijdens de diensten wel even af.”

De jaarlijkse kermis in Veenendaal wordt, evenals vorig jaar, grotendeels in de Stille Week voor Pasen gehouden. Het kermisterrein, in het stadspark bij de sportvelden aan de Groeneveldselaan, ligt een paar honderd meter van de Pnilkerk.

Reformatorisch Dagblad 19-03-16
Auteur: Reporter Creer datum: 1-04-2016 17:21:25 Laatst gewijzigd: 1-04-2016 17:23:29
'Turkse stad verdient Nobelprijs voor vluchtelingenopvang'

Het Turkse Kilis heeft zijn handenvol aan de opvang van Syrische vluchtelingen. Het aantal Syriërs in de stad overtreft zelfs de eigen bevolking.

Parlementslid Ayhan Sefer Üstün is onder de indruk van de inspanningen van de bevolking. Hij vindt daarom dat de stad aan de Syrische grens de Nobelprijs voor de Vrede moet krijgen.

In Kilis met ruim 106.000 inwoners, verblijven 120.000 vluchtelingen. Dat moet wereldwijd bekend worden, schrijft Üstün aan het Nobelprijscomité. "Een gemeenschap die zo veel vluchtelingen helpt, levert een opmerkelijke bijdrage aan de wereldvrede."

Volgens Üstün, die lid is van de AK-partij van president Erdogan, delen veel inwoners hun huis, baan en sociale wereld met de Syriërs. "Ik denk dat nergens anders in de wereld zo'n massale vredesactie bestaat."

NOS 01-04-16
Auteur: Reporter Creer datum: 9-04-2016 14:38:41
Oud-voetballer John de Wolf (53) wordt de eerste ambassadeur ouderenwerkloosheid.

Minister Asscher heeft hem voor een jaar benoemd om meer ouderen aan het werk te helpen en vooroordelen weg te nemen. 50Plus had daar vaak om gevraagd.

Ruim 200.000 50-plussers zijn werkloos, van wie ook veel langdurig. Dat komt mede door vooroordelen bij werkgevers. Zij vinden dat ouderen te duur zijn en te veel extra vrije dagen hebben. Ook denken ze dat ouderen vaker ziek zijn.

Bloei van hun leven

"De 50-plussers van nu zijn veel fitter en actiever, zijn in de bloei van hun leven en zitten vol plannen en ideeën", zegt De Wolf, die nu al werklozen helpt in Vlaardingen, Schiedam en Maassluis. Volgens hem gelden de stempels van "ziek, zwak en misselijk, te duur, niet flexibel" misschien voor een paar mensen, maar voor de meesten niet.

De ouderenambassadeur wil werkgevers overtuigen, luisteren wat nu nog de problemen zijn en op zoek gaan naar oplossingen. "Er zijn allerlei speciale regelingen en subsidies. En dat weet nu lang niet iedereen. Er zijn bijvoorbeeld bonussen voor werkgevers die oudere werknemers in dienst nemen."

De Wolf snapt dat ouderen die "zeventig sollicitatiebrieven hebben geschreven er soms gek van worden. Maar die 71ste zou hem misschien toch kunnen zijn!".

Daadkracht

De Wolf noemt zijn missie geslaagd als er meer ouderen aan het werk komen, maar wil geen aantallen noemen. Hij hoopt dat het er heel veel worden.

Asscher is blij met De Wolf als nieuw boegbeeld. Volgens de minister voelt De Wolf zich betrokken bij werkloze 50-plussers, straalt hij daadkracht uit en kan hij een positieve bijdrage leveren aan de beeldvorming. "Iemand die werkgevers, werknemers en werkzoekenden streng kan toespreken als het moet, maar ook een schouderklopje uit kan delen: juist de kwaliteiten die nodig zijn om een boegbeeld te zijn voor de mensen die het nodig hebben."

NOS 09-04-16
Auteur: Reporter Creer datum: 13-05-2016 14:38:21
Syrisch gezin mee illegaliteit in

ANP / Marcel van Hoorn

Burgemeester Jos Heijmans (D66) van Weert heeft toegestaan dat een Syrische moeder en haar vier kinderen de illegaliteit is ingegaan. Hij trotseert hiermee een uitspraak van de rechter en het oordeel van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, Veiligheid en Justitie).

Terwijl haar man in een gevangenis zat, vluchtte de Syrische (24) met drie kinderen en zwanger van een vierde samen met haar achttienjarige broer vorig jaar naar Europa. Eenmaal in Duitsland werden de mannen en de vrouwen gescheiden. De broer maakte duidelijk dat hij naar Nederland wilde en kan hier een besluit afwachten. De vrouw, alleen het Arabisch machtig, zette een vingerafdruk op een formulier en werd daar geregistreerd. Ze moet daarom volgens Den Haag in Duitsland de asielprocedure doorlopen. Beiden kwamen later in een asielzoekerscentrum in Weert terecht.

Verscheurd gezin

Met uitzetting van de vrouw en de kinderen zou een toch al verscheurd gezin opnieuw verder uit elkaar vallen, vindt Heijmans. De broer wierp zich namelijk op als een surrogaatvader. ,,Ik heb begin deze maand overleg gehad met de directeur Dienst Terugkeer en Vertrek. Die wilde wel proberen of ze niet in Dortmund gevestigd konden worden, zodat ze gemakkelijk de trein naar Weert kon pakken. Dat zag ik niet voor me: een moeder met vier kinderen, de jongste een nierpatiëntje. Zoiets is onmenselijk.”


Via de rechtbank is gepoogd om de uitzetting te voorkomen. Maar de rechter oordeelde dat de vaderrol van de broer onvoldoende was aangetoond. Een finaal verzoek richting staatssecretaris om de vrouw en kinderen te laten blijven werd ook niet gehonoreerd. Dijkhoff wilde in dit geval geen gebruik maken van zijn discretionaire bevoegdheid.

Honderdduizend procent

Heijmans: ,,Ze zouden op 3 mei op de trein worden gezet naar Duitsland. Met hulp van vrijwilligers zijn ze kort daarvoor ‘met onbekende bestemming vertrokken’. Ik sta daar honderdduizend procent achter, heb haar ook al een paar keer bezocht op haar geheime adres. Het gaat goed met ze.”

Woordvoerder Cyntha van Gorp van het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt dat de uitvoering van vreemdelingenbeleid een rijkstaak is. ,,Een burgemeester mag wel aandacht vragen voor individuele gevallen.”

NRC 13-05-16
Auteur: Reporter Creer datum: 11-06-2016 20:21:11
Ride for the Roses brengt ruim 115.000 euro op

GOES - De fietsers die hebben meegedaan aan de Ride for the Roses en de ladies night hebben 115.276 Euro bij elkaar gefietst voor KWF kankerbestrijding.

Voorzitter Eddie Bogaert van Delta Ride for the Roses maakte dat zaterdag na afloop bekend. Hij sprak over een schitterende dag.

Niet minder dan 3645 mensen hebben vandaag meegedaan aan de Delta Ride for the roses. Ondanks de regen schreven zich zaterdag toch nog 505 mensen in. "Dat laat zien dat het evenement leeft", aldus Bogaert.

Vrijdag deden er al 629 dames mee aan de ladies night, wat het totale aantal deelnemers dit weekend brengt op 4274. Bogaert is erg tevreden over het verloop van het evenement. Door de regen reden veel fietsers lek. Bogaert: "Steentjes blijven dan plakken aan de banden en dan rij je snel een lekke band."

Her en der waren valpartijen, maar volgens het rode kruis zijn er geen hele grote ongelukken gebeurt. Volgend jaar zal de Delta Ride for the roses drie dagen duren. Na de ladies night op vrijdagavond en het al bekende wielerevenement op zaterdag, zal voor het eerst op zondag een Zeeuws-Vlaamse editie worden georganiseerd.

PZC 11-06-16

Auteur: Reporter Creer datum: 22-06-2016 12:56:51
Muziek is de sleutel tot het hart van vluchtelingkind


Wisanne van ‘t Zelfde

Bijna duizend kinderen van vluchtelingen en asielzoekers gaven dinsdag een concert in het Utrechtse muziekcentrum TivoliVredenburg. ‘Hun hart zit op slot door alles wat zij meegemaakt hebben, maar door de muziek gaat hun hart weer open.’
Utrecht

Kinderen uit twaalf asielzoekerscentra brachten samen met het Radio Filharmonisch Orkest de muziekproductie Angsthazen en Durfals ten gehore. Dit concert hoort bij het project Eigen-Wijs van VluchtelingenWerk Nederland. ‘Het project is bedoeld voor kinderen die in een asielzoekerscentrum leven’, zegt woordvoerder Martijn van der Linden van VluchtelingenWerk Nederland, terwijl hij helpt de concertzaal op te bouwen. ‘Deze kinderen komen uit oorlogsgebieden en hebben moeite om hun verleden te verwerken. Ook kunnen zij moeilijk omgaan met de onzekerheid van hun ouders. Door de muziek kunnen zij weer even kind zijn.’

VluchtelingenWerk Nederland organiseert ook vakanties voor de kinderen. Daarnaast krijgen zij voorlichting over het leven in Nederland, de asielprocedure en kinderrechten. Op spreekuren kunnen de kinderen hun vragen stellen aan speciaal hiervoor getrainde vrijwilligers.

verhalen

De liedjes hebben als thema ‘angst’ en leren de kinderen dat het niet erg is om bang te zijn. Kinderen kunnen zo makkelijker vertellen wat zij hebben meegemaakt. ‘Soms komen er opeens hele verhalen los. Deze kinderen zitten emotioneel op slot’, zegt juf Marjan Staal van CBS De Borg, locatie Onnen. Het aanleren van de liedjes heeft volgens Staal als bijkomend voordeel dat de kinderen makkelijker Nederlands leren.

Staal was sterk betrokken bij het project en leerde de kinderen in acht lessen de liedjes aan met behulp van een cd en dvd. ‘De meeste kinderen bij ons op school komen uit Eritrea en zijn gek op muziek. Daar leven ze voor.’ Vorige week vrijdag was de generale repetitie op De Borg. ‘Alle ouders mochten komen kijken en ze vonden het geweldig.’

Staal kon zelf helaas niet mee naar het concert, maar merkte dat de kinderen er veel zin in hadden. Op de dag zelf kregen zij workshops waarbij ze leerden verschillende muziekinstrumenten te bespelen en na een lekkere lunch voerden de kinderen hun concert op. Staal benadrukt nogmaals het belang van dit project voor de vluchtelingenkinderen: ‘De kinderen waren eerst nog vrij schuchter, maar door het project zijn ze helemaal opgebloeid.’ <

Nederlands Dagblad 22-06-16
Auteur: Reporter Creer datum: 4-07-2016 17:06:47
Thomas en Nina redden dronken blinde man uit kanaal


Lex de Meester

MIDDELBURG - De 21-jarige Thomas van Goethem uit Heinkenszand en zijn Middelburgse vriendin Nina Karelse (19) hebben zaterdagavond een man uit het Kanaal door Walcheren gered; de man was daar in een dronken bui in beland.

Het 21-jarige slachtoffer was in het water langs het Vlissings Jaagpad gevallen en kon zichzelf niet redden. Thomas en Nina reden iets na middernacht langs het kanaal richting Vlissingen toen ze de man hoorden spartelen. Samen hielpen ze hem uit het water. Thomas: ''Ik ging op de kant liggen en Nina hield mijn benen vast. Zo lukte het om hem eruit te krijgen."

Toen de man uit het kanaal was, hebben de twee hem wat kleren van hen gegeven omdat hij het heel koud had. "Hij was onderkoeld." Ook belden ze direct 112. Volgens de student uit Heinkenszand was de man licht gewond en behoorlijk dronken. ''Personeel van de ambulance kende hem en zij vertelden ons dat hij ook blind is. Dat hadden we tot dat moment niet door."

Vrienden

De man vertelde ook dat hij samen met twee vrienden langs het kanaal had zitten drinken. Bikers van de politie zijn op zoek gegaan naar een van die vrienden omdat zij nergens te vinden was. Ze troffen haar thuis aan waar ze, aldus de politie, zwaar beschonken op bed lag.

Thomas en Nina zijn door de agenten hartelijk bedankt voor hun ingrijpen. Als zij de dronken Middelburger niet uit het water hadden gehaald, had het door zijn dronken toestand en het koude water heel anders met hem kunnen aflopen, aldus de politie.

De beide hulpverleners zijn na afloop terug naar huis gekeerd. Thomas: ''Want onze kleren waren nogal vies geworden."

PZC 03-07-16
Auteur: Reporter Creer datum: 13-07-2016 14:24:34
Aan IS ontsnapte vrouw wil naar Nederland

ACTUEEL

ANP

DEN HAAG (ANP) - De 21-jarige Nederlandse vrouw die tegen de zender Kurdistan24 zei ontsnapt te zijn uit Syrisch IS-gebied neemt naar verwachting woensdag contact op met het Nederlands consulaat in de Iraakse stad Arbil. Ze zal vermoedelijk hulp vragen om terug te keren naar Nederland.

,,We hebben nauw contact met haar familie", aldus een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken. In het consulaat is alles in gereedheid gebracht om de vrouw op te vangen en papieren in orde te brengen voor haar terugreis.

Hoewel Buitenlandse Zaken geen informatie geeft over de identiteit van de vrouw, zou het gaan om Laura Angela Hansen, geboren in Den Haag. Zij zou vorig jaar september door haar man zijn meegevoerd naar IS-gebied in Syrië. Met hulp van haar vader is ze samen met haar twee zoons Iman (4) en Abdullah (1) uit IS-gebied gevlucht.

Nederlands Dagblad 13-07-16
Auteur: Reporter Creer datum: 9-08-2016 16:44:45 Laatst gewijzigd: 9-08-2016 16:47:43
„Het liefst zou ik een bus vol Wit-Russische kinderen opvangen”

Gijsbert Wolvers


De familie Schonewille vangt elke zomer Wit-Russische kinderen op. „Zij ervaren hier vooral geborgenheid en veiligheid, maar ook structuur.”
„Mogen wij zwemmen?” Dochter Paula (11) verwoordt wat haar Wit-Russische vriendinnetjes, Katja (11) en Luba (9), ook willen. Beide zusjes moeten zich bij het gastgezin Schonewille in Hollandscheveld in een walhalla wanen. Arend Schonewille: „Onze blokhut is honderd keer mooier dan hun huis.”
Het huis van de Schonewilles ligt op een 3000 vierkante meter groot perceel in het centrum van het Drentse dorp. De tuin huisvest een gemeubileerde blokhut met dito veranda, drie trampolines, een zwembad en een schommel.

Hier voelen de gastkinderen uit het zuidoosten van Wit-Rusland zich het meest op hun gemak. „Buiten de tuin zijn ze zelfs een beetje bang”, zegt gastmoeder Anita Schonewille (51), werkgroeplid van de Stichting Rusland Kinderhulp. De christelijke organisatie haalt jaarlijks enkele honderden kinderen uit Wit-Rusland naar Nederland. Om op krachten te komen, een leuke tijd te hebben én geestelijk voedsel te krijgen.

Ernstig ziek
Anita en haar man Arend (65) waren blij dat Katja en Luba, net als in 2014 en 2015, deze zomer voor vier weken kwamen. Toch vonden zij, en zoon Ruben (14), het erg jammer dat de broers van de meisjes, Iwan (13) en Arthur (11), er niet bij waren. Twee eerdere jaren waren de jongens er wel. „Arthur is ernstig ziek”, vertelt Arend. „Zijn broer Iwan zorgt voor hem.” Mogelijk heeft Arthur leukemie – het gezin woont niet ver van het radioactief besmette Tsjernobylgebied.

Vier gastkinderen in huis is pittig? Anita: „Het liefst zou ik de hele bus vol opvangen, maar die kan ik niet kwijt. De vier liepen hier gewoon met ons op. Iwan trok altijd met Ruben op, Arthur met Arend, en de meiden met elkaar. Paula is net moeder-overste.”

In Wit-Rusland zorgt vooral Iwan voor zijn familie. Zijn alleen­staande moeder is –of was– een alcoholiste die niet goed voor de kinderen zorgt. Het Nederlandse echtpaar bezocht het gezin in bittere armoede. Arend: „Er was niet eens een pad naar het houten huis toe. Voor de ramen hingen alleen wat plastic zakjes. Onze blokhut is honderd keer mooier.”

Anita maakt zich zorgen om de twee ondervoede zusjes. „Ze hadden blauwe plekken en zijn na twee weken nog steeds moe. Moet je nagaan, Luba woog 23 kilo toen ze hier kwam. Nu, na 2,5 week, is ze 24 kilo. En dat voor een 9-jarige!”

De eerste anderhalve week gingen de kinderen met Paula mee naar groep 7 van christelijke basisschool Het Mozaïek. „De kinderen pakken het Nederlands razendsnel op.”

In de vakantietijd gaan de meisjes bijvoorbeeld mee naar kringloopwinkeltjes. Deze morgen hebben ze in de blokhut gespeeld en bellengeblazen. Ze genieten ook van het trampolinespringen.

Het echtpaar Schonewille offert zijn eigen vakantie op voor de Wit-Russische kinderen. „We doen het voor de geborgenheid en de structuur die ze krijgen”, zegt Anita. Zij organiseert voor Rusland Kinderhulp de terugreis van kinderen uit het hele land via Hollandscheveld.

De banden met het gezin van de gastkinderen wordt hechter. Niet alleen betalen de Schonewilles de 200 euro reiskosten van en naar Wit-Rusland, ook regelen ze dat de koffers op de terugreis met kleren zijn gevuld. En zorgen ze regelmatig voor boodschappen voor het eenoudergezin en voor schoolspullen in het schooltje daar. „Ook al is het een druppel op een gloeiende plaat, het is belangrijk”, zegt Arend. „Ze leren dat je moet werken om iets gedaan te krijgen. Eén meisje dat hier te gast was, bereikte dat haar ouders geen wodka meer dronken, maar een kippen­boerderij opzetten. Ze werden welvarender.” Anita, kosteres in de plaatselijke hervormde gemeente, hoopt dat de kinderen thuis de van de stichting ontvangen kinderbijbel lezen. „We leren hier het avondgebedje ”Ik ga slapen ik ben moe” en ze lezen uit de Russische kinderbijbel van Evert Kuijt. Het belangrijkste is dat ze zelf geloven.” Anita zint op plannen om volgend jaar Arthur en Iwan weer te laten meekomen. „Als ik de medische zorg kan regelen...”

Reformatorisch Dagblad 06-08-16
Auteur: Reporter Creer datum: 6-12-2016 21:23:02
Hoe een Assyrische bisschop 226 geloofsgenoten bevrijdde van IS
' bron: AP


Hoog in het noorden van Syrië is een bisschop erin geslaagd 226 leden van zijn gemeente te redden uit handen van Islamitische Staat. Bij geloofsgenoten wereldwijd zamelde hij miljoenen dollars in om de Assyrische christenen vrij te kunnen kopen.

In februari 2015 vielen IS-strijders 35 christelijke dorpen binnen in de vallei van de Khabur-rivier in Noord-Syrië en gijzelden daar honderden inwoners. Het gebied was een van de laatste toevluchtsoorden van een minderheid die generaties lang in het Midden-Oosten is opgejaagd.

Ruim een jaar en een gefilmde executie van drie gevangenen later zijn bijna alle gegijzelden bevrijd. Daarvoor moest wel een enorm bedrag aan losgeld bij elkaar gebracht worden. En moesten ernstige morele bezwaren aan de kant worden gezet.

Het officiële standpunt van veel westerse landen, waaronder Nederland, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en verschillende Scandinavische landen, is namelijk dat ze geen losgeld betalen. In de Verenigde Staten is het bij wet verboden. Zelfs als er geen alternatief lijkt te zijn, wordt het betalen van IS om mensen vrij te krijgen, afgekeurd.

Andere plannen


We zijn zo'n kleine minderheid dat we elkaar wel moeten helpen
"Moreel gezien begrijp ik dat", zegt Aneki Nissan tegen correspondenten van persbureau Associated Press (AP). "Als we IS geld geven, dan voeden we ze alleen maar. En ze gebruiken het om nog meer te moorden." Maar Nissan, die hielp geld in Canada in te zamelen, zag geen andere mogelijkheid: "We zijn zo'n kleine minderheid dat we elkaar wel móeten helpen".

De families uit de Khabur-vallei maken deel uit van die minderheid. Hun geschiedenis gaat terug tot de eerste dagen van het christendom. Tot op heden spreken ze een dialect van het Aramees, een taal die, naar wordt aangenomen, de moedertaal van Jezus was.

Toen IS de dorpen binnenviel, belden veel vluchtende inwoners hun familie en vrienden in het buitenland. In de chaos was het onduidelijk hoeveel mensen gevangen waren genomen, maar iedereen was bang dat ze het er niet levend vanaf zouden brengen.

Na een week bleek dat IS andere plannen had. De strijders beloofden zeventien mannen die in het dorp Tal Goran gevangen waren genomen, dat ze op één voorwaarde hun vrijheid zouden terugkrijgen. Vier vrouwen bleven voorlopig gegijzeld. Eén man moest een boodschap afleveren bij de bisschop in Al-Hasakah, ongeveer zestig kilometer verderop, en met een antwoord terugkeren. De terroristen eisten 50.000 euro losgeld per gegijzelde. Abdo Marza stemde met tegenzin toe om te gaan, omdat IS zijn 6-jarige dochter gevangen hield.

Illegaal losgeld


Bovendien bestaat er geen makkelijke manier om IS geld te geven. Het is niet alleen zeer gevaarlijk, maar ook nog eens illegaal in veel landen.
Sargon Saadi, filmmaker
De bisschop, Mar Afram Athneil, had drie dagen nodig om een beslissing te nemen. Hij won advies is bij Assyrische christenen over de hele wereld, voordat hij Marza zonder enige uitleg een envelop terug gaf.

Toen Marza de brief overhandigde aan een IS-strijder, zei deze lachend: "Jullie bisschop is een slimme man", waarop Marza's dochter en drie oude vrouwen werden vrijgelaten. Ondertussen begon bisschop Athneil geheime onderhandelingen over de overgebleven gegijzelden.

In Californië in de Verenigde Staten pakte de Assyrische filmmaker Sargon Saadi zijn spullen om uit te zoeken wat er van de dorpen in de Khabur-vallei was overgebleven. Hij trof ze verlaten aan. "We wisten niet waarom IS de inwoners had meegenomen en waar naartoe", zegt Saadi tegen AP. "Ook wisten we niet wat ze met hen wilden doen." Toen doorsijpelde dat IS losgeld wilde, was de prijs volgens Saadi ontmoedigend. Als IS 50.000 dollar per persoon wilde, kwam dat neer op een bedrag van meer dan 11 miljoen dollar.

"Bovendien bestaat er geen makkelijke manier om IS geld te geven", zegt Saadi. "Het is niet alleen zeer gevaarlijk, maar ook nog eens illegaal in veel landen." Toch werd de roep om donaties wijd verspreid over de sociale media.

Executies

In Duitsland overtuigde de Assyrische ondernemer Charli Kanoun de regering om de vrijgekomen gegijzelden uit het dorp Tal Goran asiel te verlenen. Voor de anderen zette hij een inzamelingsactie op touw. Net buiten Londen begon ook de Assyrische handelaar in kandelaars Andy Darmoo een wervingsactie.

Op 26 mei 2015 liet IS twee vrouwen vrij, op 16 juni een man en op 11 augustus nog eens 22 mensen. Veel Assyrische christenen in de diaspora hoopten dat de ellende bijna voorbij was.

Niets bleek minder waar toen in september een video online kwam, waarin IS-strijders drie Khabur-mannen in oranje pakken doodschoten. Saadi: "Toen dat gebeurde werden we gek, het geld stroomde van over de hele wereld binnen. Assyriërs hebben geen leger, we hebben geen SWAT-teams en we hebben geen speciale eenheden. Het enige dat we konden doen was het losgeld betalen."

Op deze manier heeft Islamitische Staat inmiddels een fortuin weten te maken. Ondanks dat de Verenigde Naties in december 2015 overheden opriep om 'ontvoeringen door terroristische organisaties te voorkomen en de gegijzelden te bevrijden zonder losgeld te betalen of politieke concessies te doen'.

De laatste 43


Deze man moet heilig worden verklaard voor alles wat hij voor onze mensen heeft gedaan. Voor alle offers die hij heeft gebracht.
Volgens de Assyrische christenen hield geen enkele regering de geldinzameling tegen, maar schoot ook geen enkel land militair te hulp. Na de executies hervatte bisschop Athneil in de herfst de onderhandelingen met IS. Hij stortte het geld op een rekening in Irbil in Irak en vanaf november werden elke week wat mensen vrij gelaten.

Op 22 februari 2016 ontving de bisschop een lijst met 43 namen. De laatste gegijzelden waren op weg naar de vrijheid. Maar toen de bus in Al-Hasakah aankwam, zaten daar maar 42 mensen in.

Volgens Kanoun, de Assyrische ondernemer in Duitsland, werd de 16-jarige Maryam David Talya bij het laatste checkpunt door een IS-strijder uit de bus gesleurd. Een maand aan nerveuze onderhandelingen ging voorbij tot uiteindelijk ook Maryam weer met haar ouders werd herenigd.

Hoeveel uiteindelijk voor alle gegijzelden is betaald, blijft onduidelijk. De bisschop, de enige persoon met zicht op alle betalingen, weigerde met Associated Press te praten.

Alle betrokken Assyrische christenen loven de bisschop voor het redden van de 226 gegijzelden, maar ook voor het helpen vluchten van honderden andere Assyriërs uit het oorlogsgebied. De christenen hebben de Khabur-vallei verlaten, op zoek naar een nieuw toevluchtsoord.

"Deze man moet heilig worden verklaard", zegt Aneki Nissan uit Canada, "voor alles wat hij voor onze mensen heeft gedaan. Voor alle offers die hij heeft gebracht." Voorlopig weigert de bisschop Syrië te verlaten, tot al zijn geloofsgenoten veilig zijn.

Trouw 06-11-16
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier