Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Freek
Creer datum:
25-01-2016 14:10:46
SCHAKEN (2)
Hoe schaakt Poetin verder in 2016 ?
Auteur: Freek Creer datum: 25-01-2016 14:12:17
Putin moet ook in eigen vlees snijden

Putin(Poetin) preekt zuinigheid op een vergadering met beleidsmakers.

Jan van Benthem

Met gekelderde olie-inkomsten en een even hard gedaalde roebel moet er in Rusland nu toch echt gesneden worden. Ook in de lievelingsprogramma’s van Putin: nieuwe wapens, geld voor zijn buitenlandse vrienden en propaganda.

Moskou

Het gaat goedkomen met Rusland. In 2017, dan gaat de economie weer groeien, met 1,3 procent – zo citeert het staatspersbureau de verwachting van het rapport van de Wereldbank. Goed, 2015 was met een daling van 3,8 procent een beroerd jaar, maar dat kwam door de sancties van de Verenigde Staten en de Europese Unie tegen Rusland. En 2016 wordt nog even doorbijten, met een kleine daling van 0,7 procent, maar daarna is het leed geleden. Het bericht wordt ondersteund door een foto met daarop stapels aan duizendroebelbiljetten.

Nederlands Dagblad 25-01-16
Auteur: Reporter Creer datum: 11-02-2016 17:46:39 Laatst gewijzigd: 11-02-2016 17:50:56'Het Westen heeft zich vergist in Russische leider Poetin'

Vladimir Vladimirovitsj Poetin. Russen dragen hem op handen, in het Westen wordt hij vooral uitgemaakt voor duivel, moordenaar en losgeslagen macho. Biograaf Steven Lee Myers schetst een evenwichtiger beeld, maar liegen en bedriegen, ja, daar is Poetin een meester in.
Het beeld van de man van staal in Moskou spat uiteen. ,,Vladimir Poetin is een onzeker mens, iemand met, zoals wij dat in Amerika zeggen, een chip on his shoulder,'' zegt Steven Lee Myers. Wat dat betekent?

,,Hij lijkt voortdurend boos omdat hij het gevoel heeft dat hij tekort wordt gedaan. Dat hij oneerlijk wordt behandeld en dat hij niet zo goed is als anderen. Het is de rode draad in zijn leven,'' zegt de oud-correspondent van The New York Times en auteur van de internationaal geroemde biografie over Vladimir Poetin, De Nieuwe Tsaar. ,,Poetin is een kille man. Heel wantrouwend. Hij ziet al snel de contouren van een complot. Hij leerde met vallen en opstaan om sterk te worden,'' zegt Myers.

Het begint al in zijn jeugd. Hij komt uit een arm gezin, speelt tussen gespuis op de binnenplaats van het krakkemikkige huizenblok in St. Petersburg. Hij is klein, wordt gepest. Krijgt slaag. ,,Daarom doet hij aan judo. Om zichzelf beter te kunnen verdedigen,'' zegt Myers.

Maar de KGB geeft hem een stabiel, beschermd leven? Poetin droomt er als tiener al van spion te worden. Dat komt uit, de geheime dienst wordt zijn 'thuis'.

Myers: ,,Maar in de KGB krijgt hij niet wat hij wilde. Hij klimt wel op, wordt officier, maar de eliteafdeling, met spionnen in het Westen, is een brug te ver. Daarvoor wordt hij niet goed genoeg bevonden. Poetins 'buitenland' houdt op in de DDR. Niet in het gedroomde Berlijn, maar in Dresden. Met vooral kantoorwerk. Dat leidt weer tot frustratie.''

,,Die 'chip on his shoulder' maakt Poetins levensverhaal zo fascinerend. Hij heeft nooit de ambitie gehad om leider van Rusland te worden. Hij heeft zich nooit ergens kandidaat voor gesteld. Niemand ziet hem als een man met een grote toekomst,'' zegt biograaf Myers.

Als Poetin van St. Petersburg naar Moskou verhuist, blijft het vooral bij bureaucratisch werk. In de jaren van president Boris Jeltsin glipt hij door alle chaos heen. Na elke nieuwe stoelendans zit hij er nog steeds, wel een trapje hoger. Op 31 december 1999, als Boris Jeltsin onverwachts aftreedt, volgt Poetin hem meteen op, omdat hij de premier was. Dat was hij nog geen halfjaar.

Pas in maart wordt hij bij vervroegde verkiezingen ook gekozen als president. ,,Niemand zag toen in hem een krachtig leider. Velen dachten dat hij binnen een paar maanden het veld zou ruimen. Die scepsis voedt voor de zoveelste keer de verongelijktheid bij Poetin.''

Hij mag dan in de topbaan van wereldleider zijn gestruikeld, hij heeft daarmee toch kwaliteiten. Hij is ook al 15 jaar aan de macht, als president, premier en opnieuw president.

Myers: ,,Hij is een overlever, een harde werker, heeft gevoel voor crises. Hij weet hoe je die moet doorstaan. Zijn zelfvertrouwen is onmiskenbaar gegroeid. Hij drijft zijn zin door omdat hij vindt dat hij dat moet doen in het belang van zijn Rusland. Maar hij wantrouwt mensen, wantrouwt de democratische competitie. Dat maakt van Rusland een autoritaire staat met een autoritair bestuur.''

,,Hij wantrouwt het Westen. Als de westerse leiders meer aandacht aan zijn achtergrond hadden besteed, zouden ze niet zo door hem zijn overvallen in bijvoorbeeld de Krim en in Syri. Westerse regeringen willen te vaak zien wat ze denken te zien. Hij is en blijft een onberekenbare man, die zijn eigen entourage net zo overvalt met besluiten die afwijken van gegeven adviezen. Weinig Russen zagen de Krim-crisis aankomen.''

Hebben we een totaal verkeerd beeld van hem in het Westen?

,,Nee, dat denk ik niet. Maar dat beeld is wel vaak te simplistisch. Hij is geen dictator in de klassieke zin. Geen Stalin, geen Kim Jong-un. Hij is wel een totalitair leider van een elitair, corrupt financieel en politiek systeem. Kijk naar zijn familieleden, vrienden en collega-miljardairs, met hun fantastische zakelijke successen. Je ziet dat zijn ego met de dag groeit. Poetin, zijn diplomaten, zijn generaals laten zich niet wegzetten. Ze dagen uit, spreken spierballentaal, ondergraven de waarheid met liegen en verdoezelen. Zoals dat is gebeurd rond de ramp met MH17, het passagiersvliegtuig dat boven Oekrane werd neergehaald. Zonder de medewerking van het Kremlin zullen we daarover nooit alles te weten komen.''

Russen zien toch ook wel dat hun leider de boel bedriegt omdat dat hem beter uitkomt?

,,We weten in het Westen niet half hoe groot de steun van de Russen aan Poetin is. Ze vinden het prachtig dat hij zich niet laat ringeloren door het Westen. Ze geloven dat Amerika hen probeert te kleineren. De propagandamachine - voor Poetin zijn media een instrument dat je kunt kopen - werkt graag mee aan dat beeld. Ook kritische Russische vrienden van me worden erdoor benvloed. Dan horen ze of zien ze iets op tv en vragen me: waarom doet Obama dat in hemelsnaam? Dan probeer ik uit te leggen dat de feiten anders zijn. Maar dat maakt weinig verschil. Ze geloven wat ze horen en zien.''

Dat hij al zo lang aan de macht is komt volgens Myers door zijn angst voor instabiliteit. ,,De Arabische Lente heeft hem ervan overtuigd door te gaan. Hij zag de Arabische opstand als een door het Westen georkestreerde beweging die kon overslaan naar zijn Moskou. Russen trokken eind 2011 ook de straat op. Poetin is bang voor boze massa's. Toen hij ze in de nadagen van de DDR zag, zei hij dat de Russen graag met een ijzeren vuist willen worden geregeerd,'' zegt de oud-correspondent.

Uw boek heet De Nieuwe Tsaar. Wordt Poetin zelf graag zo genoemd?

Myers: ,,Nee, hij beroept zich erop dat hij de gekozen president is. Maar hij kan er wel begrip voor opbrengen dat mensen zo over hem denken, uit dank voor wat hij heeft gedaan voor de wederopbouw van Rusland. Hij gedraagt zich in elk geval als een tsaar, vertoont zich zelden onder het volk. Een band met het gewone leven heeft hij niet.''

PZC 16-01-16
Auteur: Reporter Creer datum: 23-12-2016 18:17:40 Laatst gewijzigd: 23-12-2016 18:19:52
Poetin: Russische kernwapens komen overal doorheen


AFP
Russische kernraketten zijn in staat om door elke verdedigingslinie heen te dringen. President Poetin heeft dat gezegd op zijn traditionele persconferentie aan het einde van het jaar. Hij stelt dat Rusland dit soort raketten wel moest ontwikkelen in een reactie op Amerikaans beleid dat in 2001 is ingezet. Toen stapte de VS uit een verdrag dat een verbod inhield op het installeren van een anti-raketsysteem.

"Wij zijn het niet die verantwoordelijk zijn voor deze wapenwedloop", zei Poetin.

Poetin is niet verrast door de uitspraken van de komende Amerikaanse president Donald Trump. Die wil de nucleaire slagkracht van de VS vergroten door het kernwapenarsenaal uit te breiden.
Trump liet vandaag nog eens weten dat hij niet bang is voor een nucleaire wapenwedloop: "We verslaan ze allemaal."

Zodra Trump klaar is met het vormen van zijn staf, wil Poetin met hem praten over het aanhalen van de banden tussen Rusland en de VS. "Als Trump mij uitnodigt, ga ik zeker", zei Poetin. De relatie tussen de twee landen "kan niet slechter", zei hij verder.

Syrië

Poetin gaf tijdens de persconferentie antwoord op vragen van journalisten in de zaal. Het Syrische conflict kwam ook ter sprake. Een staakt-het-vuren voor heel Syrië is volgens Poetin een logische volgende stap, nu het regeringsleger Aleppo helemaal in handen heeft. Pas na een staakt-het-vuren is er ruimte voor vredesoverleg.

Turkije, Iran en Syrië en Rusland zijn het erover eens dat de onderhandelingen in Astana in Kazachstan moeten worden gehouden, zegt Poetin. De Syrische president Assad zou het daar ook mee eens zijn. Deze vier landen spelen een belangrijke rol in het conflict, waarbij Syrië actieve militaire steun krijgt van Rusland en Iran.

Andere partijen in de regio, zoals Saudi-Arabië, kunnen ook hun bijdrage leveren, zegt Poetin. Ook de VS is welkom bij de gesprekken.


Hacks

Poetin wees beschuldigingen van de Amerikaanse regering van de hand dat Rusland betrokken was bij het hacken van de computers van de Democratische partij tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen.

"Degenen die verloren hebben zoeken naar mensen buiten hun eigen kring die ze de schuld kunnen geven", is de analyse van Poetin. Volgens hem kunnen de Democraten beter de blik naar binnen richten om te zien wat er mis is bij hen zelf.

De Russische president vindt de informatie die door de inbraak in de Democratische computers naar buiten is gekomen bovendien belangrijker dan de vraag wie dit gedaan heeft. Volgens hem laten die mails zien dat de publieke opinie in de VS wordt gemanipuleerd. Hij vindt dan ook dat de partij zijn excuses moet aanbieden aan de kiezers.

WikiLeaks

Volgens het Witte Huis en de CIA hebben Russische hackers in de aanloop naar de presidentsverkiezingen ingebroken bij belangrijke instanties van de Democraten, waaronder het partijbureau.

Ook werd de e-mail van de campagnechef van presidentskandidaat Hillary Clinton, John Podesta, gehackt. Duizenden documenten kwamen via WikiLeaks naar buiten, waardoor de Democraten in ernstige verlegenheid werden gebracht.

Uit de onderschepte e-mails werd duidelijk dat de partijleiding een voorkeur had voor Hillary Clinton toen ze nog in een spannende strijd was verwikkeld met Bernie Sanders. De affaire kostte partijvoorzitter Debbie Wasserman Schultz vlak voor het begin van de conventie de kop.

President Obama kondigde vergeldingsmaatregelen aan tegen Rusland vanwege mogelijk gerommel met de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

NOS 23-12-16
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier