Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Johan
Creer datum:
18-01-2016 20:10:03
AFRIKA
Wat gebeurt er allemaal in Afrika ?
Auteur: Johan Creer datum: 18-01-2016 20:10:57
Honger dreigt voor 14 miljoen mensen in zuidelijk Afrika


Voor zo'n 14 miljoen mensen in zuidelijk Afrika dreigt hongersnood, waarschuwt het Wereldvoedselprogramma van de VN. Volgens de organisatie komt dat door droogte die veroorzaakt wordt door El Nio.

Het zwaarst getroffen land is Malawi. Voor 2,8 miljoen mensen (16 procent van de bevolking) dreigt daar hongersnood. Op Madagascar lopen 1,9 miljoen mensen risico en in Zimbabwe 1,5 miljoen mensen.

Het Wereldvoedselprogramma luidt de noodklok in een verklaring. "Er valt weinig of zelfs geen regen in veel gebieden en tel daarbij op dat het seizoen om graan te planten bijna voorbij is. Dat maakt het vooruitzicht alarmerend."
Wat is El Nio?

El Nio wil zeggen dat het water van de Stille Oceaan langs de evenaar een bepaalde periode veel warmer is dan normaal. De piek van zo'n periode ligt vaak in december, daarom heeft het verschijnsel de naam El Nio (het jongetje, naar het 'kerstkindje') gekregen.

Het verschijnsel was dit jaar sterk aanwezig, vergelijkbaar met de hoogste metingen van de afgelopen anderhalve eeuw, maakte de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) eind vorig jaar bekend.

NOS 18-01-16
Auteur: Reporter Creer datum: 16-02-2016 15:02:10
Bevrijde 'vrouwen van Boko Haram' stuiten thuis op wantrouwen


In juli bevrijdde het leger een groep vrouwen in het noordoosten van Nigeria AFP

Vrouwen en meisjes die in Nigeria zijn ontvoerd door terreurgroep Boko Haram hebben vaak te maken met wantrouwen als ze terugkeren naar hun eigen gemeenschap. Dat blijkt uit onderzoek door de organisaties International Alert en Unicef.

Sinds 2012 zijn in Nigeria zeker 2000 vrouwen en meisjes ontvoerd, onder wie meer dan 200 meisjes die Boko Haram meenam van een school in Chibok in 2014. Veel van hen zijn seksueel misbruikt en sommigen werden getraind om zelfmoordaanslagen uit te voeren.

Het Nigeriaanse leger heeft een aantal ontvoerde vrouwen bevrijd. Eenmaal terug in hun eigen dorp of gemeenschap stuiten ze op problemen. Ze worden gezien als 'vrouwen van Boko Haram' die zijn 'besmet' door de terroristen.

Sommige dorpelingen geloven dat de vrouwen zijn omgekocht en vrijwillig zijn meegegaan met Boko Haram. Ook wordt gedacht dat de vrouwen in gevangenschap zijn geradicaliseerd en in hun eigen gemeenschap nieuwe leden voor de terreurgroep willen rekruteren. Sommige mannen willen een scheiding als hun vrouwen terugkeren.

'Kind van een slang'

Voor kinderen die in gevangenschap zijn verwekt is soms helemaal geen plaats. Uit interviews die de onderzoekers hielden, blijkt dat families de vrouwen nog wel accepteren maar hun kinderen niet altijd. In veel gemeenschappen wordt geloofd dat kinderen de eigenschappen van hun ouders overnemen. Daarbij spelen traditionele gezegdes als 'het kind van een slang is een slang' een rol.

"Families willen zo'n kind niet altijd opnemen. De enige optie is dan vaak een weeshuis", zegt een deskundige op het gebied van seksueel misbruik in het rapport.

Sommige proberen hun ongeboren kind te laten aborteren vanwege dat stigma en uit angst dat hun man hen niet terug wil. "Ik wilde een abortus", vertelt een van de vrouwen. "Ik heb veel lokale methoden geprobeerd, maar ze mislukten."

Wantrouwen

Vrouwen die zijn verstoten door hun gemeenschap leven vaak gesoleerd en in armoede. Soms moeten ze hun toevlucht nemen tot prostitutie om hun kinderen in leven te houden.

Volgens de onderzoekers is het mogelijk om het wantrouwen te overwinnen en de vrouwen hun plaats in de gemeenschap terug te geven, maar daar is wel een lang proces van rehabilitatie voor nodig. International Alert en Unicef willen dat de vrouwen medische en psycho-sociale hulp krijgen.

Verder zijn er volgens de organisaties campagnes nodig om het wantrouwen in de gemeenschappen weg te nemen. Ook zou de Nigeriaanse overheid meer moeten doen om de rechten van de vrouwen en hun kinderen te waarborgen.

NOS 15-02-16
Auteur: Reporter Creer datum: 8-03-2016 14:10:11
'We zijn de ontvoerde Nigeriaanse meisjes vergeten'

AFP

Het ene moment is de hashtag #BringBackOurGirls wereldwijd trending topic. Het volgende moment lijken de door terreurgroep Boko Haram ontvoerde Nigeriaanse meisjes alweer uit ons collectieve geheugen verdwenen. De nieuwe hashtag #FutureForOurGirls moet de verdwijningen weer op de kaart zetten, niet toevallig op Internationale Vrouwendag.

"Er zijn zoveel crises in de wereld en sommige zijn beter zichtbaar dan andere", zegt Marieke Roelfsema van Unicef. "We weten allemaal dat de vluchtelingencrisis ons enorm bezighoudt, maar ook op andere plekken, zoals in het noordoosten van Nigeria, gebeuren echt de vreselijkste dingen. Nog steeds worden meisjes ontvoerd en maanden-, soms zelfs jarenlang misbruikt door Boko Haram."
De hashtag #FutureForOurGirls is een samenwerking op Internationale Vrouwendag van International Alert, Unicef en het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Veel van die meisjes lopen een dubbel trauma op: ze worden ontvoerd en verkracht en daarna nog eens verstoten uit hun eigen dorp.
Marieke Roelfsema, Unicef
En daar eindigt het probleem niet. "Uit onderzoek van Unicef blijkt dat veel van die meisjes en vrouwen die terugkeren, vaak zwanger van een Boko Haram-strijder, niet geaccepteerd worden door hun eigen gemeenschap en eigenlijk een dubbel trauma oplopen. Eerst de ontvoering en de mishandeling, en vervolgens het verstoten worden uit je eigen dorp. Daar willen we aandacht voor vragen."

'Die vrouwen zijn slachtoffers en willen geen kwaad doen'

Marieke Roelfsema van Unicef in gesprek met het NOS Radio 1 Journaal.
"In de meeste gevallen is terugkeren heel erg moeizaam en zeggen de mensen in hun omgeving: jouw baby van een Boko Haram-strijder heeft slecht bloed en is besmet met slechte genen. Die kan een gevaar voor ons vormen en straks vermoordt hij ons", zegt Roelfsema. "Dus die vrouwen, meisjes soms nog, hebben een enorm moeilijk leven als ze terugkeren."

"Het is heel belangrijk dat de slachtoffers zelf psychologische hulp krijgen om hun trauma te verwerken", zegt Roelfsema. "En ze moeten de kans krijgen op een opleiding en een baan. Ook de familie en het dorp daaromheen moet meegenomen worden in dat proces van terugkeer, met onder meer psychosociale hulp. Die vrouwen zijn slachtoffers en willen geen kwaad doen in hun eigen gemeenschap als ze terug zijn."


EPA

De actie #BringBackOurGirls was destijds vooral bedoeld om aandacht te vragen voor die 276 schoolmeisjes die in n keer door Boko Haram waren ontvoerd", zegt Roelfsema. "Maar wat de meeste mensen niet weten, is dat het grootste deel van die meiden, meer dan 200, nog steeds niet terug is. Daar horen we nooit meer wat over."

"Bovendien gaat het niet alleen om die groep, maar om honderden of zelfs duizenden meisjes in een soortgelijke situatie. Of ze nou terugkeren of niet, er moet iets voor hen gedaan worden, zodat ook zij weer een toekomst kunnen hebben."

Aan het einde van de ochtend was er in Den Haag een mars om aandacht te vragen voor #FutureForOurGirls. Onder anderen minister Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking en de Nigeriaanse activiste Florence Ozor liepen mee.

NOS 08-03-16
Auteur: Reporter Creer datum: 27-08-2016 14:34:28
Wereld vecht om invloed in Afrika


Ruurd Ubels

Afrika is een lucratief continent voor bedrijven uit rijke landen. Daarom wil Japan er vaste voet aan de grond te krijgen. ‘Afrika heeft de grondstoffen die wij nodig hebben voor onze auto’s en elektronische apparatuur’, zegt de Japanse regering onomwonden.
Nairobi

In april maakte de Japanse onderminister Yoshihiko Isozaki (Economische Zaken, Handel en Industrie) 3,2 miljard dollar vrij om te investeren in de Afrikaanse mijnbouw.

‘We willen de zekerheid dat we de nodige grondstoffen veilig in Japan krijgen’, zei Isozaki. ‘Dat zal ons onder meer helpen het wereldwijde marktaandeel in hybride auto’s te behouden.’

Voor accu’s en magneten van elektromotoren in semi-elektrische auto’s, zoals de Toyota Prius, zijn zeldzame grondstoffen nodig. China heeft van neodymium en lanthanum de meeste voorraden, maar ook Afrika heeft gewilde vindplaatsen.

Tegelijk heeft Japan ook behoefte aan meer traditionele grondstoffen: sinds het sluiten van kerncentrales na de ramp in Fukushima importeert het land meer olie en gas.

charmeoffensief

Vandaag en zondag vindt in Nairobi (Kenia) de zesde Tokyo International Conference on African Development (Ticad) plaats.

Voor het eerst sinds 1993 wordt dit Japanse initiatief over de ontwikkeling van Afrika op het continent zelf gehouden.

‘Japan komt hier met een charmeoffensief’, schrijft Geeska Afrika, een online krant van Oost-Afrikaanse origine.

Voor Japan staat er veel op het spel, zo blijkt uit de vijf eerdere Japans-Afrikaanse conferenties. Het industriële, maar grondstofarme land wil zijn aanwezigheid in Afrika aanzienlijk uitbreiden, zeker nu zijn Aziatische tegenspeler China er dagelijks aan invloed wint.

Ter illustratie: terwijl Nederland de afgelopen zes jaar ambassades sloot in Eritrea, Kameroen, Burkina Faso en Zambia, opende Tokio in Afrika juist de ene na de andere vertegenwoordiging.

Met in totaal 32 miljard dollar (28 miljard euro) in de portemonnee schuift de Japanse premier Shinzo Abe dit weekeinde in Nairobi aan. Het geld moet de komende jaren helpen de handel in grondstoffen te vergroten, de Afrikaanse mijnbouw te moderniseren en de infrastructuur te verbeteren (waarbij Japanse bedrijven als NEC en Toyota oplossingen aandragen). Ook zit er geld in de binnenzak van Abe om het onderwijs en de gezondheidszorg in Afrika te verbeteren.

Van oudsher onderhouden Europese landen en de VS nauwe betrekkingen met Afrika in de vorm van ontwikkelingssamenwerking.

economie stimuleren

De Europese Unie moet er echter hard aan werken om zijn belangen in Afrika veilig te stellen. In november vorig jaar werd in de Maltese hoofdstad Valletta een EU-noodfonds voor stabiliteit opgericht: met nog eens bijna 2 miljard euro moet de economie in Afrika gestimuleerd worden om de stroom Afrikaanse migranten naar Europa in te dammen.

Sinds de eeuwwisseling knaagt vooral China aan de belangen van de EU en de VS op het continent, zoekend naar grondstoffen en landbouwgrond. Inmiddels is China de op twee na belangrijkste handelspartner van Afrika.

Ondertussen slaat ook die andere grote niet-westerse economische groeier, India, zijn vleugels uit naar Afrika. Op een Indiaas-Afrikaanse top vorig najaar in Delhi zegde de regering van India tien miljard dollar aan Afrikaanse investeringen toe.

Dit weekeinde komt daar dus de zesde Tokyo International Conference on African Development bij.

zetel in Veiligheidsraad

Japan wil de Afrikaanse landen graag structureel aan zich binden. Maar niet alleen om zijn economische belangen veilig te stellen of om de Chinese invloed in te dammen, overigens. Verwacht wordt dat premier Abe in Nairobi die 32 miljard dollar ook gaat inzetten om steun te verwerven voor de diepe Japanse wens om in de VN-Veiligheidsraad een vaste zetel te krijgen. <

Nederlands Dagblad 27-08-16
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier