Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Freek
Creer datum:
8-01-2016 19:01:20
Economie 2016
Welke koers voor 2016 ? De eerste week in mineur op de beurzen
Auteur: Freek Creer datum: 8-01-2016 19:02:00
Slechtste eerste beursweek ooit

Beleggers kunnen terugkijken op een slechte start van het jaar. De AEX sloot de eerste beursweek af in mineur, en zo goed als alle Europese beurzen verloren deze week flink. Onder meer door de slecht presterende Chinese economie en beurs zijn deze week wereldwijd miljarden euro’s in rook opgegaan.

De AEX sloot vandaag met een verlies van 2,4 procent ten opzichte van gisteren. De index staat nu onder de 411 punten: een daling van 31 ten opzichte van de slotkoers van 2015.

Nog nooit kende Nederland zo'n slechte opening van het beursjaar, aldus beleggingsexpert Corn van Zeijl van vermogensbeheerder Actiam. "Een daling van rond de 6,5 procent in een week, dat is extreem. Alle grote Europese beurzen staan in de min. De Duitse DAX noteert op dit moment zelfs een verlies van 8 procent."

Een van de oorzaken van de dalingen is de onrust op de Chinese markt. De aandelenhandel in de op een na grootste economie van de wereld werd deze week maar liefst twee keer stilgelegd, vanwege forse koersdalingen.

Het effect van het Chinese veiligheidsmechanisme
Video afspelen 01:44
Andere oorzaken

Maar Van Zeijl wijst erop dat er afgelopen week meer oorzaken waren voor de koersdalingen. "Je had de zwakke inkoopmanagerscijfers in de VS. Die geven aan dat het duidelijk minder gaat met de bedrijven daar. En het testen van de bom in Noord Korea. Dat zorgt voor politieke onrust en draagt niet bij tot vrolijk gestemde beleggers."

Verder was er deze week nog een enqute onder Britse kiezers over een mogelijke Brexit. Daaruit blijkt dat ze massaal uit de Europese Unie willen, en dat doet het vertrouwen op de beurs geen goed, zegt Van Zeijl. Ook gaat het veel beter met de werkgelegenheid in de VS dan gedacht, wat voor de Amerikaanse centrale bank aanleiding kan zijn om de rente te verhogen.

Ook de olieprijs omlaag

Ook de olieprijs drukt de aandeelkoersen in Azi en Europa. De prijs van een vat Brent-olie sloot vandaag op ruim 33 dollar per vat. Dat is fors lager dan anderhalf jaar geleden, toen een vat nog meer dan honderd dollar kostte.

Zorgen over de wereldeconomie en een haperende Chinese industrie leiden tot een lagere vraag naar energie en andere grondstoffen. Daar komt nog bij dat alle olieproducerende landen overproduceren.

Dat benvloedt de beurzen, omdat oliemaatschappijen een vrij groot deel van de indices uitmaken. Van Zeijl: "In Nederland maakt Shell bijvoorbeeld 12 procent van de AEX uit. Dat betekent dat de winst gewoon een heel stuk minder wordt."

ANP 08-01-16
Auteur: Reporter Creer datum: 11-02-2016 13:19:23
Beleggers op weg naar de uitgang

Na een dagje respijt zagen beleggers opnieuw rode koersenborden op het Damrak. In Amsterdam noteerde de AEX ruim 3,5% in het rood, en ook elders in Europa gingen markten met procenten tegelijk achteruit.
Een heel specifieke aanleiding voor de dalingen was er, net als begin deze week, niet. Wel zijn beleggers steeds banger dat er een recessie aan komt.
Het waren opnieuw de financile aandelen die het hardst omlaag gingen. ING daalde 5,6%, Aegon noteerde 6,5% lager. Delta Lloyd daalde bijna 8% naar een koers van iets meer dan €4.
Ook in de rest van Europa ging het hard. De Franse index CAC40 daalde 3,9%, in Frankfurt ging de DAX 3,3% onderuit. Hier bungelden Deutsche Bank en Commerzbank onderaan. De beurs van Londen noteerde 2,9% lager.
De Franse bank Societe Generale werd bijzonder hard getroffen, het aandeel daalde meer dan 12% na de publicatie van de jaarcijfers. Daaruit bleek dat de winst het afgelopen jaar steeg, maar de bank maakt zich zorgen om de toekomst.
De Europese bankenindex van de Eurostoxx500 staat vandaag al bijna 6% lager. Dit jaar zijn de bankenaandelen al ruim 28% gedaald.

'Geen paniek'

"Het is moeilijk vast te stellen waar deze reactie precies vandaan komt”, zegt Corn van Zeijl, beursanalist bij Actiam. “Ik zie nog geen echte paniek. En dat verbaast me, want de koersdalingen zijn significant.”
Van Zeijl vermoedt dat de toespraak van president Janet Yellen van de Fed, de Amerikaanse centrale bank, een rol speelt. „Men had krachtiger woorden van Yellen verwacht.” Na de speech voor het Amerikaanse congres daalden de beurzen in New York en daalde ook de dollar ten opzichte van de euro. Inmiddels is de euro $1,13 waard.
„Die stijgende euro zien we nu ook terug in de stevige reactie op de Europese beurzen”, zegt de Actiam-analist. Een duurdere euro is slecht voor de Europese exportpositie. De Europese Centrale Bank probeert de afgelopen maanden via een stimuleringsprogramma de munt juist in waarde te laten dalen.
Van Zeijl ziet ook veel onrust rond de Europese banken. “De zorgen die er zijn rond Deutsche Bank slaan keihard neer in de hele sector. Dat doet iedereen denken aan 2008. Ik denk overigens dat deze zorg niet terecht is. We hebben geleerd wat het kost om een bank te laten vallen. Dat gaat echt niet gebeuren. Als de nood aan de man is, zal Deutsche echt wel met een flinke emissie komen."

Telegraaf 11-02-16
Auteur: Miranda Creer datum: 26-02-2016 15:04:40


'Schulden mogelijk basis van volgende crisis'

SHANGHAI -

Het model waarin economische groei met schulden wordt gefinancierd, heeft zijn grenzen bereikt. Dat zei de Duitse minister van Financin Wolfgang Schuble vrijdag op een conferentie met zijn ambtgenoten van de G20, een overlegorgaan van 19 grote landen en de EU.
Regeringen die met stimulerende maatregelen getracht hebben de economie aan te jagen, hebben daarmee volgens Schuble wellicht juist de basis gelegd voor de volgende crisis. "Als je wilt dat de rele economie groeit, bestaan geen kortere wegen die hervormingen omzeilen".
Door de toegenomen schulden ontstaan zeepbellen en wordt de economie "als een zombie", aldus de Duitse minister. Nieuwe plannen in die richting kunnen dan ook niet op zijn steun rekenen. Naast de ministers van Financin namen topmensen van centrale banken deel aan de bijeenkomst, die werd gehouden in Shanghai.

Telegraaf 26-02-16
Auteur: Reporter Creer datum: 29-02-2016 15:54:43
Deflatie in eurozone door lage energieprijzen

Vooral de lagere energieprijzen zorgen ervoor dat de prijzen gemiddeld dalen. ANP
Deze maand dalen de prijzen in de eurozone naar verwachting met 0,2 procent, vergeleken met een jaar eerder. Dat blijkt uit de eerste raming van het Europese bureau voor de Statistiek Eurostat. Het is voor het eerst sinds september 2015 dat er sprake is van negatieve inflatie. De kosten voor het levensonderhoud zijn daardoor lager.

De belangrijkste oorzaak is de forse daling van de energieprijzen als gevolg van de lage olieprijs. Maar ook de inflatie van andere producten is iets gedaald. De kerninflatie daalde van 1 procent naar 0,7 procent. In de kerninflatie zijn de energieprijzen, alcohol- en tabaksprijzen en de voedselprijzen niet opgenomen omdat die nogal sterk kunnen fluctueren.

Als de daling van het prijspeil structureel is en langer aanhoudt, is er sprake van een negatieve prijsspiraal die de economische groei ondermijnt. De vrees bestaat dat consumenten uitstelgedrag gaan vertonen en aankopen op de lange baan schuiven omdat de prijzen dalen.

"Het is zoiets als in december niet kopen omdat je weet dat in januari de uitverkoop en het prijzencircus begint", zegt NOS-economieredacteur Andr Meinema. "Voor consumenten is de dalende inflatie dus eigenlijk fijn nieuws, want het vergroot de koopkracht."

Geldpers

De inflatiecijfers zijn voor de Europese Centrale Bank (ECB) erg belangrijk bij aanpassing van het monetaire beleid. Het gaat dan bijvoorbeeld om renteverlagingen.

De ECB heeft als doelstelling om de inflatie in de eurozone op peil te houden en in de richting te brengen van de twee procent. Daar zitten we mijlenver vandaan en de inflatie beweegt eerder de andere kant op. De ECB heeft sinds 2014 al een reeks ongebruikelijke maatregelen genomen om de inflatie te verhogen.

Zo is de geldpers aangezet en wordt maandelijks 60 miljard euro in de economie gepompt. Verder zijn de rentes fors verlaagd tot bijna nul. Banken betalen zelfs geld als ze tijdelijk geld deponeren bij de ECB. Op die manier hoopt de ECB banken, bedrijven en consumenten aan te zetten om het geld te laten rollen en de economie aan te zwengelen, en daarmee de inflatie op een normaal peil te krijgen.

De vraag is echter of de alle stimuleringsmaatregelen wel toereikend zijn en of de ECB nog meer kan doen. Critici vrezen dat hun middelen uitgewerkt zijn en zijn bang voor een enorme geldbubbel. Op 10 maart vergadert de ECB weer.

NOS 29-02-16
Auteur: Reporter Creer datum: 2-03-2016 19:16:03
Rente van de gekke

door Arnout van Rijn

Toen ik jong was, had ik een Zilvervloot-rekening bij mijn lokale bank. Ik kreeg 6% rente en als ik de verleiding kon weerstaan om het geld erbinnen een paar jaar af te halen, kreeg ik op mijn 15e nog eens 1,5% bonusrente. Zo heb ik als kind kleine bedragen leren sparen om er uiteindelijk iets moois van te kopen (ik geloof dat het een stereo-toren werd).
Maar ja, dat waren de jaren 70, toen hadden we nog inflatie en rentes met een getal voor de komma. Wat vertelt u nu aan uw kinderen om ze spaarzin te leren? “Hier jongen, zet je zakgeld maar vlug op de bank, als je dan netjes wat rente en kosten betaalt, krijg je het over vijf jaar weer terug?” Die jongen koopt meteen op internet een nieuw wapen voor zijn favoriete game!
Deflatie
In wat voor wereld leven we? Ik begrijp het niet en dat maakt me nerveus. Een paar weken geleden stelde de Japanse centrale bank een boeterente in voor gelden die banken er tijdelijk willen stallen. Negatieve rentes. In Europa zijn er nog wel meer landen die dat doen.
Waarom? De economie draait niet lekker, deflatie ligt op de loer en dus besluit de centrale bank tot verdere stimulering van de economie over te gaan: lagere rente, meer geld in omloop. Het moet leiden tot meer investeringen, meer vraag naar leningen en opwaartse druk op de prijzen.
Maar het werkt niet zoals gehoopt in de rele economie: groei en inflatie blijven laag. De financile markten reageerden tot voor kort wel zoals gehoopt: lagere rentes en hogere prijzen voor aandelen en vooral ook een lagere muntkoers om de export te stimuleren.
Manoeuvre Japan
Echter, bij de recente onverwachte manoeuvre in Japan was ook de marktreactie onverwacht. Eerst gebeurde nog wat de Japanse bank hoopte: de beurskoersen stegen en de yen verzwakte. Het feest duurde maar een dag. De yen is nu 5% sterker dan ervoor en de beurs staat 10% lager.
Centrale bankiers hebben zich sinds de financile crisis gedragen als opperwezens die de macht in handen hebben. De markt heeft ze nu laten weten dat ze (althans in Japan) hun geloofwaardigheid verloren hebben. En daar is de gouverneur, meneer Kuroda, niet blij mee. Hij slaat om zich heen en dreigt dat hij de rente nog negatiever gaat maken.
En bedrijven die luisteren naar de centrale bank en aankondigen nieuwe investeringen in Japan te doen, worden beloond. Hun aandelen zullen worden gekocht door diezelfde centrale bank. De bank wil daarmee op de stoel gaan zitten van de manager en direct economische beslissingen van particulieren benvloeden. Dat gaat in mijn ogen echt te ver.
Dood paard
De centrale banken trekken aan een dood paard, er is op dit moment even geen groei, niet fijn, maar het is ook geen drama. Commercile banken vertonen nu een tegennatuurlijke reactie: de vraag naar leningen neemt natuurlijk niet toe door deze marginale renteverlaging, maar de bank zit behoorlijk in haar maag met de nieuwe deposito’s die binnenkomen, die kosten de bank nu geld!
Dus zij gaan mensen en bedrijven vragen geld toe te leggen om hun geld bij de bank te mogen stallen. Wie schiet hier nu wat mee op? Spaarders krijgen geen vergoeding meer, bedrijven zitten niet te wachten op nog goedkoper geld. De grote winnaar is de overheid.
Onhoudbaar

Wie kan lenen tegen negatieve rentes zoals de Japanse (maar bijvoorbeeld ook de Zwitserse) overheid komt nooit krap bij kas te zitten. Integendeel, hoe meer je leent, hoe beter het gaatmet de overheidshuishouding. Dat is onhoudbaar op termijn, maar wel de realiteit zolang de huidige generatie centrale bankiers het voor het zeggen heeft.
Uw spaargeld wordt op een verkeerde manier gebruikt door centrale bankiers die u iets willen laten doen (lenen) waar u zelf in vrijheid over hebt besloten van af te zien. Het is van de gekke.
Arnout van Rijn (1965) woont en werkt in Hongkong. Hij is fondsmanager van Robeco Asia Pacific Equities sinds 2007. Hij werkt sinds 1990 bij Robeco en is voormalig fondsmanager van Rolinco en Robeco Emerging Markets Equities.

Telegraaf 02-03-16
Auteur: Reporter Creer datum: 7-03-2016 14:14:13
Inflatie drijft ECB tot wanhoop


door Dorinde Meuzelaar

AMSTERDAM - De inflatie in de eurozone is weer onder 0% gezakt, alle maatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) ten spijt. De enige remedie die de ECB er tegenover kan zetten, is nog dieper in de buidel tasten.
Volgens een eerste schatting van het Europees statistiekbureau Eurostat komt de inflatie in februari uit op -0,2, tegen 0,3% een maand eerder. De kerninflatie, waarbij prijzen van voedsel en energie buiten beschouwing worden gelaten, daalde van 1% naar 0,7%.
ZORGEN
Dat laatste cijfer baart analisten de meeste zorgen. De lage kerninflatie duidt erop dat de geldontwaarding niet alleen laag is vanwege de dalende olieprijs, maar dat dit effect zich ook naar andere sectoren van de economie uitbreidt. Dat gaat op verschillende manieren, ziet macro-econoom Teunis Brosens van ING. „De lagere olieprijs betekent dat andere producten waarin olie gebruikt wordt, bijvoorbeeld plastic, ook goedkoper worden.”
Maar ook in de dienstensector dreigt de lage inflatie te verspreiden. „Psychologisch stellen mensen zich in op de lage olieprijs. Salarissen gaan nauwelijks omhoog en vakbonden eisen geen fors hogere lonen. En daarmee raakt de inflatie hardnekkig in de economie verankerd,” legt hoofd macro-research Nick Kounis (ABN Amro) uit.
PIKANT
Deze zogeheten tweede-ronde-effecten baren ook ECB-president Mario Draghi grote zorgen. Het tegenvallende inflatiecijfer komt bovendien op een pikant moment. Volgende week donderdag maakt de ECB de uitslag van de monetaire vergadering bekend. Er wordt aangenomen dat Draghi nog meer uit de kast trekt om de economie aan te jagen. De gedaalde inflatie maakt de druk voor hem nog groter om in te grijpen.
De neuzen zullen volgende week daardoor meer in dezelfde richting staan dan in december. Bundesbank-president Jens Weidmann en DNB’s Klaas Knot waren toen geen voorstanders van de extra stimulans die Draghi toen aankondigde. „Maar de haviken zijn in de minderheid”, zegt Kounis. „Er zijn ook bestuurders die hun stem af laten hangen van de data. Die ‘swing voters’ zijn nu nog meer overtuigd van de noodzaak om in te grijpen.”
SCHULDENLAST
Dat de inflatie, ondanks alle ECB-maatregelen de afgelopen jaren, hardnekkig laag blijft, is volgens beide economen geen teken dat de maatregelen uit Frankfurt niet werken. „Ik durf er geen cijfer aan te hangen, maar ik denk dat we er dan slechter voor hadden gestaan”, zegt Brosens. „Het belangrijkste doel van de ECB is om de inflatie richting 2% te krijgen. Daarnaast hoopt Draghi dat Zuid-Europa uit het dal kruipt en de schuldenlast er draaglijker wordt. En daar is hij in geslaagd. De rentes die de zuidelijke landen op de kapitaalmarkt betalen, zijn gedaald, net als de rente die Zuid-Europese banken aan klanten rekenen.”
Kounis sluit zich daarbij aan. „Het probleem is eerder dat de ECB achter de zaken aanloopt. Draghi leek succes te hebben, de euro daalde tegenover de dollar. Het zijn externe factoren die dwars zitten, de wereldeconomie groeit steeds langzamer. Als de ECB eerder had uitgepakt, was het herstel nu verder geweest.”


Telegraaf 07-03-16
Auteur: Reporter Creer datum: 8-03-2016 14:27:54
Het ergste voor de economie moet nog komen

| Eric Mecking


„De ongekend sterke daling begin dit jaar van de aandelenbeurzen was al een schot voor de boeg. Want beurzen lopen altijd voor op de economie: een sterke beursdaling kondigt altijd een verslechterende economie aan.” 

De financile en economische crisis is nog lang niet voorbij, waarschuwt Eric Mecking. De economie staat op het punt van bezwijken onder de nog steeds groeiende berg schulden, met alle dramatische gevolgen van dien.

In december 2008 schreef ik in deze krant een artikel met als kop: ”Het ergste moet nog komen”. Komen er zeven jaar later, na zeven magere jaren –veel faillissementen, weinig economische groei en hoge werkloosheid– nu eindelijk zeven vette jaren? Het antwoord op deze vraag is: nee. Sterker nog, de kop van de vorige bijdrage kan zo weer als kop dienen, want het ergste moet wederom nog komen.

Sinds 2008 zijn wereldwijd de schulden (lees: het krediet) niet afgenomen maar zelfs met 40 procent toegenomen. Er is dus niets opgelost. Het probleem is eerder groter geworden. Sinds 2008 hebben centrale banken en overheden er alles aan gedaan om de financieel-economische crisis te bestrijden. Met weinig resultaat. Ondanks alle monetaire geweld van de Europese Centrale Bank (ECB) werd vorige week bekend dat de deflatie weer is teruggekeerd. Dat toont aan dat het beleid van ECB faalt en niets anders is dan dure symptoombestrijding. Door de rente kunstmatig te verlagen is de economie voor verdere terugval behoed, maar duurzame economische groei blijft uit.

Dodelijke cocktail

Bovendien worden de nadelige effecten van het lagerentebeleid steeds duidelijker. Spaarders, pensioenfondsen en verzekeraars krijgen het steeds moeilijker. Het geld gaat dan ook niet via de banken naar de burgers en de economie, maar naar de aandelenbeurzen. Sparen is uit, speculeren is in. Rijken worden rijker, armen armer. Het enige wat groeit van het lagerentebeleid zijn de bubbels op de effectenbeurzen, de bonussen van de bankiers en de voedselbanken voor de verarmende burgers.

Omdat dit beleid niet werkt, probeert de ECB net als Japan, Zweden, Zwitserland en zelfs de Verenigde Staten negatieve rentes in te voeren om banken te dwingen geld uit te lenen en op die manier de economie aan te zwengelen. Bovendien worden hun munten minder waard, zodat hun exporten zullen toenemen en sparen zelfs geld zal gaan kosten.

De gedachte alleen al. Te gek voor woorden. Economie is 50 procent psychologie, maar dat begrijpen economen niet. Je kunt een paard wel naar de bron brengen maar niet dwingen om te drinken. En een munt devalueren werkt slechts tijdelijk omdat op een gegeven moment elk land daartoe overgaat, waardoor het effect tenietgaat en er een dodelijke cocktail ontstaat omdat het de deflatie laat doordenderen. Ook zullen burgers met negatieve rentes hun spaargeld van de bank halen en thuis opslaan in hun matrassen, kasten en kluizen.


Daarom zal de volgende stap zijn dat overheden het contante geld zo veel mogelijk willen uitbannen en het liefst helemaal over gaan op digitaal geld, zodat er meer belastinggeld gend kan worden. Dat zal de definitieve doodsteek betekenen voor de economie. Banken zullen leegbloeden en goud en zilver zullen aan een gigantische opmars beginnen.

Beursdaling

De ongekend sterke daling begin dit jaar van de aandelenbeurzen was al een schot voor de boeg. Want beurzen lopen altijd voor op de economie: een sterke beursdaling kondigt altijd een verslechterende economie aan. En zelfs China, dat jarenlang mondiaal de economische kar trok, ontspringt dit keer de dans niet. Ook de belangrijkste cycli –die van Kondratieff, Elliott Wave en de demografische en de businesscyclus– laten zien dat we de komende jaren –tot circa 2020– economisch de diepte ingaan.

Overheden zullen hun schulden zo zien stijgen dat menigeen terugdenkt aan Griekenland en twijfelt aan hun solvabiliteit. Belastingen zullen worden verhoogd, waardoor de koopkracht van de (vergrijzende) bevolking verder zal verslechteren en de deflatie versterkt wordt. Rentes zullen stijgen omdat financiers meer rendement eisen voor de hogere risico’s van hun kapitaalverstrekking. Het begin van het einde, want elke verhoging van de rente betekent een enorme toename van de met schulden beladen overheden.

Drie grote D’s

Burgers zullen bovendien hun stem laten gelden en hun wantrouwen uiten tegenover de huidige politici, zowel in Brussel als in Washington. Na de dreigende Grexit is er nu een Brexit aan de orde en slaat Trump toe in de Verenigde Staten van Amerika. Ontevreden burgers zullen de gevestigde orde omverwerpen, omdat deze de problemen niet heeft opgelost maar voor zich uit heeft geschoven. Dit zal gepaard gaan met grote politieke en maatschappelijke onrust, die de economische orde nog verder zal verslechteren. Kortom, de drie grote D’s zullen definitief toeslaan: demografie, deflatie en depressie.

De geschiedenis van de jaren dertig zal ons hierbij als leidraad kunnen dienen. Het is daarom zinnig de komende jaren wat minder te vertrouwen op het oordeel van politici en economen, en wat meer op dat van historici.

De auteur is financieel historicus en schreef samen met Elmer Hogervorst ”Deflatie in aantocht” (9e druk) en ”Geld, goud en zilver” (2e druk).

Reformatorisch Dagblad 08-03-16
Auteur: Reporter Creer datum: 24-06-2016 17:58:13
Bloedbad op beurzen na brexit


AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurzen in Europa stonden vrijdagmiddag nog altijd diep in het rood. De uitslag van het referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie zorgde voor een bloedbad op de beursvloeren. De Britse bevolking sprake zich uit voor een vertrek uit de EU, hetgeen door veel beleggers toch als verrassing kwam.
De AEX-index in Amsterdam stond kort na de openingsbel op Wall Street 4,6 procent lager op 429,19 punten. De MidKap zakte 5,6 procent tot 612,26 punten. De beurs in Londen ging 2,4 procent omlaag, Frankfurt en Parijs verloren tot 7 procent. Milaan en Madrid daalden tot 10,6 procent.

Vooral de financiële sector kreeg rake klappen. ING (min 13,5 procent) was de grootste daler in de AEX, Aegon zakte krap 10 procent en ABN AMRO kelderde 8,4 procent. ArcelorMittal en Randstad stonden ook bij de grootste verliezers met minnen tot 11,6 procent. De AEX kende geen winnaars.

Geen winnaars

Ook in de MidKap waren geen winnaars. Bouwer BAM sloot de rij met een min van 12,3 procent. BAM heeft een grote blootstelling aan de Britse markt. Air France-KLM duikelde ook ruim 12 procent omlaag en Delta Lloyd koerste ruim 11 procent lager. Ook alle middelgrote fondsen stonden in het rood.

Ook elders in Europa gingen de banken hard naar beneden. In Londen zakten RBS en Barclays 14 procent en Lloyds Banking Group verloor bijna 21 procent. In Parijs kelderde Crédit Agricole 13 procent en BNP Paribas ging meer dan 16 procent onderuit. Deutsche Bank verloor krap 12 procent. Het Spaanse Banco Santander dook 18 procent in de min en het Italiaanse UniCredit leverde 19 procent in.

Olie

Het Britse pond sterling daalde naar het laagste niveau in meer dan dertig jaar. Centrale banken wereldwijd houden de bewegingen van de Britse munt scherp in de gaten en staan klaar om op de valutamarkten in te grijpen. De Zwitserse centrale bank heeft inmiddels al ingegrepen om de sterke stijging van de frank binnen de perken te houden.

Een vat Amerikaanse olie werd 4,3 procent minder waard op 47,95 dollar. Brentolie daalde 4,5 procent tot 48,59 dollar. De goudprijs ging juist hard omhoog. Beleggers vluchten in onzekere tijden naar veilig geachte beleggingen, zoals het edelmetaal.

De euro zakte naar 1,1050 dollar, tegen 1,1373 dollar bij het slot in Europa een dag eerder.

PZC 24-06-16
Auteur: Reporter Creer datum: 4-08-2016 13:13:51
Inflatie voor het eerst in 30 jaar negatief

DEN HAAG (AFN) - Goederen en diensten voor consumenten zijn voor het eerst in bijna dertig jaar goedkoper geworden dan een jaar eerder. De inflatie in juli daalde naar min 0,3 procent, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

De inflatie werd vooral gedrukt doordat de prijzen van voedingsmiddelen en huurprijzen dit jaar minder hard toenamen vergeleken met vorig jaar. Ook goedkopere autobrandstoffen en vliegreizen hadden een drukkend effect op de inflatie. Daarentegen was kleding dit jaar in de uitverkoop minder afgeprijsd dan in juli vorig jaar, wat een verhogend effect op het gemiddelde prijspeil had.

Omdat de prijsontwikkeling van energie en voeding sterk fluctueert en de prijzen van alcohol en tabak vaak stijgen door belastingmaatregelen, kijkt het statistiekbureau ook naar de inflatie exclusief deze producten. De inflatie in juli volgens deze maatstaf kwam uit op 0,3 procent. In de voorgaande twee maanden was dit 0,5 procent.

Meetmethode

Op basis van de geharmoniseerde Europese meetmethode namen de consumentenprijzen vorige maand af, van min 0,2 procent in juni, tot min 0,6 procent. Daarmee is de inflatie in Nederland nog verder onder het niveau van de eurozone komen te liggen.

Volgens het CBS ligt de prijsstijging in Nederland al langere tijd ,,duidelijk'' onder het langjarige gemiddelde van 2 procent. Goederen worden al sinds 2014 goedkoper, terwijl de prijsstijging van diensten vanaf de tweede helft van 2015 steeds kleiner is geworden. De afgelopen tweeënhalf jaar was de inflatie in vrijwel alle maanden lager dan 1 procent. Dit is de langste aaneengesloten periode in bijna dertig jaar waarin de inflatie lager was dan 1 procent.

Telegraaf 04-08-16
Auteur: Reporter Creer datum: 16-09-2016 14:10:56
Miljoenennota: economie groeit harder


Het kabinet komt op Prinsjesdag met een positieve boodschap: Nederland is sterker uit de crisis gekomen en de economie zal harder groeien dan eerder voorspeld. Dat bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van RTL Nieuws en De Telegraaf.

De Nederlandse economie groeit komend jaar net als dit jaar met 1,7 procent. Dat is iets meer dan de 1,6 procent die vorige maand werd voorspeld.

Ook zijn de werkloosheidscijfers voor 2017 zijn beter dan voorspeld. In plaats van 560.000 werklozen zijn het er volgend jaar 555.000. Dat is op te maken uit de laatste doorberekeningen van Centraal Planbureau.

Koopkracht

Eerder werd al bekend dat de koopkracht van alle groepen volgend jaar stijgt.

Vooral ouderen en uitkeringsgerechtigden dreigden er niet goed uit te springen, maar dat is door de coalitie gerepareerd. Het kabinet trekt in totaal 1,1 miljard euro voor koopkrachtverbetering uit.

Dankzij de aantrekkende economie en enkele meevallers kan het kabinet 1,5 miljard euro uit trekken een aantal zaken die de VVD en PvdA belangrijk vinden. Zo is er 450 miljoen euro voor veiligheid, 300 miljoen voor Defensie, 200 miljoen voor onderwijs, 100 miljoen voor armoedebestrijding en 400 miljoen euro om bezuinigingen op de ouderenzorg op te vangen en 50 miljoen voor partners van chronisch zieken.


Bekend was al dat het eigen risico in de zorg in 2017 hetzelfde blijft als dit jaar, 385 euro.

NOS 16-09-16
Auteur: Reporter Creer datum: 10-10-2016 18:03:06
Mysterieuze crash van Britse pond

REUTERS
Vannacht was er even paniek op de geldmarkten. In luttele minuten dook de koers van het Britse pond ten opzichte van de dollar, euro en yen omlaag. Tegenover de euro verloor het pond in één klap 3 eurocent en tegenover de dollar zelfs 8 dollarcent.

Een daling van 6 procent is heel uitzonderlijk. Het pond bereikte daarmee de laagste wisselkoers in meer dan 30 jaar. Daarna herstelde de koers zich enigszins, maar zakte toch in loop van de ochtend weer verder weg. De munt wordt nu verhandeld rond de 1,10 euro en 1,23 dollar.
Het Britse pond stond deze week al onder druk en daalde in waarde nadat premier Theresa May in het weekend zei dat de brexit-procedure in maart volgend jaar wordt gestart.

'Fat finger'

Over de oorzaak van de plotselinge koersdaling doen verschillende verhalen de ronde. De een schrijft de daling toe aan uitlatingen van de Franse president Hollande. Die vindt dat de EU de Britten stevig moet aanpakken bij de onderhandelingen over de brexit.

Anderen schrijven de minicrash toe aan 'fat finger', een foute druk op een knop door een handelaar, of aan een computerstoring.

Volgens een Aziatische valutahandelaar kan de koersdaling ook het gevolg zijn geweest van een paniekerige verkoop. Automatische en gecomputeriseerde stop-loss orders trekken de koers dan helemaal onderuit.

Bij stop-loss orders wordt automatisch opdracht gegeven tot koop of verkoop van een positie als de koers onder of boven een afgesproken niveau komt. Dat kan tot gevolg hebben dat de koers nog harder stijgt of daalt, een sneeuwbaleffect.
De plotselinge daling van het Britse pond doet denken aan de flashcrash op Wall Street in 2010. In enkele minuten tijd daalde de Dow Jones-index met bijna 1000 punten. Vorig jaar werd er een Britse beurshandelaar opgepakt, omdat hij de markt gemanipuleerd zou hebben.

NOS 08-10-16
Auteur: Reporter Creer datum: 11-11-2016 14:07:16
Trump drijft Dow Jones Index naar recordhoogte


Optimisme dreef de koersen op REUTERS

Met 18.807,88 punten is de Amerikaanse Dow Jones Index vandaag gesloten op de hoogste stand ooit. Banken en industriefondsen waren in trek, de technologiesector stond juist onder druk.

Het is vooral het optimisme over de kansen die de nieuwe president Donald Trump het Amerikaanse bedrijfsleven zal bieden dat de koersen opdreef.

Lagere belastingen

Naar verwachting kunnen vooral banken, farmaceuten en industriële bedrijven de komende vier jaar rekenen op een soepel beleid, met lagere belastingen, minder regels en fikse overheidsinvesteringen.

De technologiesector zou daarentegen juist last kunnen krijgen van handelsbarrières die Trump wil opwerpen voor met name China. De technologiegraadmeter Nasdaq daalde dan ook met 0,8 procent tot 5208,80 punten.

Het vorige record was op 15 augustus.

NOS 09-11-16
Auteur: Reporter Creer datum: 18-11-2016 15:40:52
Een euro wordt steeds minder waard
VANDAAG, 11:38ECONOMIE

euro's ANP
De koers van de euro ten opzichte van de dollar blijft sinds de verkiezing van Donald Trump dalen. Een euro kost nu zo'n 1,06 dollar. Dat is het laagste niveau in bijna een jaar.

De euro daalt nu voor de tiende dag op rij, dat is de langste negatieve reeks sinds de invoering van de munt.

Sinds de verkiezing van Trump is de waarde van de euro ten opzichte van de dollar met zo'n 4 procent gedaald.

Koers van de euro THOMPSON
Het is niet zozeer het vertrouwen in de euro dat wegzakt, maar het vertrouwen in de Amerikaanse dollar dat groeit.

"De dollar wordt alsmaar sterker", zegt valutahandelaar Laurens Maartens van de Nederlandse Betaal & Wisselmaatschappij. Beleggers rekenen erop dat door de economische plannen van Trump de rente in de VS verder gaat stijgen. Doordat de rente in Amerika oploopt en in Europa laag blijft, wordt de dollar steeds populairder en worden er euro's verkocht.

"Gisteren gaf FED-voorzitter Janet Yellen een nieuwe impuls doordat ze hintte dat de rente in de Verenigde Staten vrij snel omhoog gaat. Dat is een teken dat de Amerikaanse economie krachtig is", zegt Laurens. Hij verwacht dat de koers van de euro de komende dagen nog verder kan dalen.

Duurder

De daling van de euro maakt het duurder om producten uit Amerika te importeren. Aan de andere kant wordt het voor Amerikanen juist aantrekkelijker om in Europa producten te kopen.

NOS 18-11-16
Auteur: Reporter Creer datum: 24-11-2016 17:54:57
Dow Jones sluit voor het eerst boven de 19.000

EPA
Opnieuw heeft de Amerikaanse Dow Jones Index een record verbroken. De index sloot op de hoogste stand ooit: 19.023,87.

De hoge stand komt vooral door de winsten die werden geboekt bij winkelketens voor laaggeprijsde goederen. Bij bedrijven in de zorgsector daalden de koersen juist.

Sinds de presidentsverkiezingen op 8 november heeft de beursindex al zes keer een record verbroken. Toch werd er de afgelopen dagen minder in aandelen gehandeld dan daarvoor.

Dat heeft vooral te maken met de nationale feestdag Thanksgiving. Donderdag zal de Amerikaanse handel in verband daarmee helemaal stilliggen.

NOS 23-11-16
Auteur: Reporter Creer datum: 2-12-2016 18:46:02
Flinke minnen op beurzen


AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen stonden vrijdagmiddag duidelijk in het rood. Beleggers sorteerden voor op een Italiaans referendum dat komend weekend wordt gehouden. Het belangrijke Amerikaanse banenrapport zette de koersen nauwelijks extra in beweging.
De Italianen beslissen zondag over een grondwetswijziging die het volgens de regering makkelijker maakt om economische hervormingen door te voeren. Het is evenwel allerminst zeker dat premier Matteo Renzi, die aan de uitkomst zijn politieke lot heeft verbonden, zijn zin krijgt. Dat geeft onzekerheid over de toekomstige koers van het land.

De AEX-index in Amsterdam stond omstreeks 15.45 uur 1,1 procent lager op 448,54 punten. De MidKap zakte 0,8 procent tot 645,03 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs zakten tot 1 procent. In Milaan speelde de beurs 0,6 procent kwijt.

AEX

Op macro-economisch vlak kwam naar buiten dat de Amerikaanse werkgelegenheid in november beduidend sterker is gegroeid dan een maand eerder. De banengroei in oktober werd echter sterk neerwaarts herzien. De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt spelen een grote rol bij het rentebeleid van de Federal Reserve. Later deze maand houdt de Fed een beleidsvergadering en de markten gaan er van uit dat de rente zal worden verhoogd.

In de AEX stond slechts Unibail-Rodamco (plus 2,3 procent) in het groen, na een adviesverhoging door Barclays. Grootste verliezer was ING met een min van 3,1 procent, gevolgd door Altice (min 2,6 procent) en ABN AMRO (min 2,3 procent). Ook AkzoNobel was met een daling van 2,1 procent bij de grootste verliezers.

Euro

In Brussel kelderde Agfa-Gevaert ruim 21 procent. De overname van het Belgische bedrijf door het Duitse CompuGroup Medical gaat niet door. Gesprekken tussen de twee zijn afgebroken. In Frankfurt verloor chiptoeleverancier Aixtron 2,7 procent. Naar verluidt staat de Amerikaanse president Barack Obama op het punt om de overname van het bedrijf door het Chinese Grand Chip te blokkeren.

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 0,3 procent hoger op 51,24 dollar en Brentolie steeg 0,3 procent tot 54,07 dollar per vat. De euro noteerde 1,0644 dollar. Bij het slot van de Europese handel op donderdag was de euro 1,0630 dollar waard.

PZC 02-12-16
Auteur: Reporter Creer datum: 5-12-2016 18:10:20
Euro omlaag op Italiaans 'nee'

LONDEN (AFN) - De euro is maandag naar het laagste niveau ten opzichte van de dollar gezakt sinds maart 2015, nadat de Italiaanse premier Matteo Renzi aftrad omdat Italiaanse kiezers tegen de ingrijpende staatshervorming in Italië hebben gestemd.


De Europese eenheidsmunt daalde vooral kort na de openingsbel op de beurzen in Tokio, om 02.00 uur (Nederlandse tijd), sterk. De euro bereikte daarbij een dieptepunt van 1,0506 dollar, het laagste peil sinds 16 maart 2015.

De euro noteerde omstreeks 08.15 uur op 1,0585 dollar. Daarmee krabbelde de koers op naar een niveau dat vorige week ook al enkele malen werd bereikt.

Renzi
Analisten wezen op de mogelijkheid dat verdere politieke onrust in Europa, zoals door de Franse verkiezingen, de euro de komende tijd nog meer onder druk kan zetten. Omdat de dollar daarnaast aantrekt door het vooruitzicht op een hogere rente in de VS, is het volgens valutadeskundigen goed mogelijk dat beide munten binnenkort evenveel waard zijn.

Het vertrek van Renzi kwam niet als een verrassing, maar de gevolgen zijn onduidelijk. Het zorgt in ieder geval voor meer onrust in de op twee na grootste economie van de eurozone. Die onrust kan overslaan naar de rest van de muntunie, bijvoorbeeld via de zwakke Italiaanse banken of via het vooruitzicht op een verkiezingsoverwinning van politici die tegen de euro zijn.

Rente
Op het gebied van de banken zet de regeringscrisis het reddingsplan voor Monte dei Paschi op losse schroeven. Die noodlijdende bank zou door aandeelhouders met een injectie van 5 miljard euro worden geholpen, maar zij kunnen hun besluit met het oog op de onzekere marktomstandigheden terugschroeven. De bank moet dan mogelijk worden genationaliseerd, wat de toch al slechte Italiaanse overheidsfinanciën verder onder druk zou zetten.

De rente op Italiaanse staatsobligaties liep maandagochtend op, wat aangeeft dat de vraag naar de staatsleningen afneemt. Het tegenovergestelde gold voor de door beleggers zeer veilig geachte Duitse en Nederlandse staatsleningen

Telegraaf 05-12-16
Auteur: Reporter Creer datum: 8-12-2016 19:59:15
Hogere koersen op Wall Street


ANP Economie

De aandelenmarkten in New York bouwden donderdag voort op de recordstanden van een dag eerder. Beleggers verwerkten onder meer het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) om zijn stimuleringsbeleid langer voort te zetten dan eerder was gepland.
De toonaangevende Dow-Jonesindex stond tijdens de middaghandel 0,4 procent in de plus op 19.632 punten. De bredere S&P 500 ging 0,3 procent omhoog naar 2247 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,4 procent tot 5414 punten.

Voorbeurs bleek dat het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering afgelopen week is afgenomen. Dat wordt gezien als een teken dat het met de werkgelegenheid in ’s werelds grootste economie nog altijd de goede kant op gaat.

Sterkste stijger in de Dow, met een winst van 2,1 procent, was de bank Goldman Sachs. Entertainmentconcern Walt Disney volgde met een plus van 1,6 procent. Farmaceut Pfizer sloot de rij met een verlies van 0,9 procent. Sportkledingmaker Nike deed het met een min van 0,8 procent niet veel beter.

Het besluit van de ECB zette de euro onder druk. De Europese munt werd verhandeld voor 1,0612 dollar, tegen 1,0625 dollar bij het slot van de beurzen in Europa. Een dag eerder was de euro nog bijna anderhalve dollarcent meer waard.

Reformatorisch Dagblad 09-12-16
Auteur: Reporter Creer datum: 15-12-2016 22:32:22
Amerikaanse rente omhoog, de euro omlaag

EPA


André Meinema
Verslaggever economie
De Amerikaanse centrale bank verhoogt de rente een klein beetje en laat doorschemeren dat volgend jaar meer renteverhogingen te verwachten zijn. Prompt stijgt de dollar en daalt dus de euro in waarde. In veertien jaar is de euro niet meer zo goedkoop geweest. Voor een euro krijg je nu 1,041 dollar, net zoveel als begin januari 2003.

euro-dollar koers REUTERS
Aan een goedkopere euro zitten plussen en minnen. Europese bedrijven worden concurrerender met de VS doordat de prijs van producten, machines en diensten lager worden. Dus een goedkope euro is goed voor de export.

Keerzijde is dat Amerikaanse spullen voor ons duurder worden. Dus online iets kopen in de VS wordt duurder. Een weekje New York, of met de camper toeren door de States ook. Maar Europa kan zich weer opmaken voor meer Amerikaanse toeristen, want Amsterdam en Parijs worden stukken goedkoper voor de Amerikaanse portemonnee.

Olie en goud

Producten die in dollars verhandeld en afgerekend worden, worden duurder. Dan moet je denken aan veel grondstoffen en vooral olie. Dus de brandstofprijzen aan de pomp zullen omhoog gaan, nog eens extra versterkt door een stijgende olieprijs.

De goudprijs daarentegen daalt zoals gebruikelijk, hoewel dat verhandeld wordt in dollars. Goud en de dollar bewegen doorgaans tegen elkaar in. Een troy ounce (31,1 gram) kost nu 1125 dollar, de laagste prijs in tien maanden.

Het is allemaal in beweging gekomen na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump: de Amerikaanse rente stijgt, de dollar wordt duurder en de euro goedkoper, de goudprijs daalt, de aandelenbeurzen stijgen, net als de staatsobligatierente, en de dekkingsgraad van pensioenfondsen verbetert.

NOS 15-12-16
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier