Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Reporter
Creer datum:
26-10-2015 16:10:28
Gezondheid 2016-2066
Nieuwe artikelen voor de periode 2016-2066
Auteur: Reporter Creer datum: 26-10-2015 16:13:55
„Knakworstjes, ham en ander bewerkt vlees kankerverwekkend”
ANP

Bewerkt vlees is kankerverwekkend, rood vlees is mogelijk kankerverwekkend. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties heeft maandag officieel gewaarschuwd voor het vlees.

De onderzoekers schatten dat elk jaar 34.000 mensen sterven aan kanker doordat ze veel bewerkt vlees eten. Rood vlees is wellicht verantwoordelijk voor 50.000 doden per jaar.

Het gaat om vleessoorten die bewerkt zijn zodat ze langer houdbaar zijn of een sterkere smaak krijgen zoals (knak)worstjes, hamsoorten en ingeblikt vlees. Dat bewerkte vlees staat in de gevaarlijkste categorie, Groep 1. Dat is „gebaseerd op voldoende bewijs dat het eten van bewerkt vlees darmkanker veroorzaakt”, aldus de WHO. Volgens de organisatie neemt het risico op darmkanker met 18 procent toe „voor elke 50 gram bewerkt vlees die dagelijks wordt gegeten”. Er is mogelijk ook een verband met maagkanker.

Bewerkt vlees staat in Groep 1 naast stoffen als arseen, asbest, cadmium, chroom-6, mosterdgas, plutonium-239, tabaksrook, dieselroet en steenkoolteer. Op de lijst staan ook ziektes als chronische hepatitis C, hiv, hpv (het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt) en omstandigheden als luchtvervuiling, zonnestraling, rntgenstralen en zonnebanken. Dat wil niet zeggen dat bewerkt vlees even gevaarlijk is als bijvoorbeeld asbest, benadrukt de WHO, alleen dat het bewijs voor het verband met kanker even sterk is.

Rood vlees staat een trapje lager, in Groep 2A. Volgens de WHO is er „beperkt bewijs” dat het eten van rood vlees kanker veroorzaakt. In die categorie staan bijvoorbeeld olieraffinage, insecticiden en anabole steroden. Onder rood vlees valt bijvoorbeeld rundvlees, kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees, paardenvlees en geitenvlees. Rood vlees wordt in verband gebracht met darmkanker, alvleesklierkanker en prostaatkanker.

Reformatorisch Dagblad 26-10-15
Auteur: Reporter Creer datum: 10-06-2016 14:41:38
Worstelen om toekomst zikababy’s


Jan van Benthem

De Braziliaanse havenstad Recife geldt als het ‘Ground Zero’ van de uitbraak van het zikavirus. Artsen en ouders worstelen hier om kinderen met microcefalie een toekomst te geven.
Recife

Een zaal vol moeders met baby’s met dezelfde kenmerkende afwijking aan hun schedel: microcefalie, dat letterlijk ‘klein hoofd’ betekent en waardoor de hersenen zich niet goed kunnen ontwikkelen. Tussen de ouders en hun baby’s lopen drukbezette artsen en verpleegkundigen, die proberen na te gaan of de kinderen nog wel iets kunnen zien en horen, of dat ze niets waarnemen.

Dat is het dagelijkse beeld in Recife, zagen CNN-verslaggevers Nick Paton Walsh en Vasco Cotovio, een jaar nadat het zikavirus hier voor het eerst duidelijk werd. Voor hun ogen volgen in hoog tempo ‘hartverscheurende momenten’ voor de ouders, als de testen wel of juist geen resultaat opleveren. Hun kinderen krijgen speciale brillen om verdere schade aan hun ogen te beperken, fysiotherapie om de verstarde armpjes soepeler te maken.

In mei 2015 werden de eerste gevallen in Brazilië bekend, een maand later bleek het virus zich via de ‘gelekoortsmug’ al te hebben verspreid. Na een halfjaar, als in de eerst getroffen regio’s veel meer baby’s met microcefalie worden geboren, komen de waarschuwingen dat het virus grote gevolgen kan hebben voor ongeboren kinderen.

Inmiddels zijn die eerste baby’s zes tot negen maanden oud en wordt steeds duidelijker wat dit voor hen en hun ouders betekent. Veel kinderen vragen zo veel zorg en medische behandeling dat de moeders enkele dagen per week vrij moeten nemen en uiteindelijk vaak hun baan verliezen, merkte zowel CNN als de Washington Post.

Wat de besmetting betekent, verschilt per kind. Terwijl het meisje Lehandra lachend reageert, als ze een bril heeft gekregen, kan de twee maanden oude Arthur niet uit de fles drinken ‘omdat zijn hersenen de omschakeling tussen ademen en slikken niet kunnen maken’.

vondeling

Sommige kinderen, als Maria Vitoria, zijn te vondeling gelegd. Maria werd geadopteerd door Kely Oliveira, een sociaal werker. ‘Ik wilde niet weten wat ze had, wat ze niet kon. Dat doet er voor mij niet toe. Ze is mijn dochter’, aldus Kely.

Maar veel moeders hebben ervaren hoe ze vanaf het moment dat anderen hun kind zagen, anders werden behandeld. Het vooroordeel werkt uitputtend. ‘Er is dit gevoel van hopeloosheid, van wat ga ik doen?’, verwoordt fotografe Lianne Milton het in de Washington Post.

Recife is een voorbode van wat veel andere landen nog te wachten staat. In februari sprak het Rode Kruis van een ‘pandemie’, die toen al 21 landen in Zuid- en Midden-Amerika had getroffen – waaronder ook Suriname, inclusief twintig Nederlanders die in dit land waren.

De beelden uit Recife laten zien wie uiteindelijk de wellicht zwaarste last te dragen hebben: de ouders. <

Nederlands Dagblad 09-06-16
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier