Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Edwin
Creer datum:
4-07-2015 14:31:44
Azielzoekerscentra
Waar komen of is zojuist een Azielzoekerscentrum gevestigd ?
Auteur: Edwin Creer datum: 4-07-2015 14:33:58
Middelburg: welke Kerk wil dit centrum adopteren ?

In een leegstaand verzorgingstehuis te Middelburg, het voormalige “Swerf-Rust”, kunnen 330 mensen worden gehuisvest. Het gebouw aan de Laurens Stommesweg in Middelburg werd in 1969 in gebruik genomen maar voldeed sinds enige jaren niet meer aan de eisen en wensen voor ouderenzorg. De bewoners zijn verhuisd naar een nieuw gebouw. Het gebouw stond sindsdien grotendeels leeg.

Het COA heeft het gebouw verbouwd en aangepast ten behoeve van de opvang van asielzoekers. Het is niet de eerste keer dat er een azc is in de gemeente Middelburg. Het COA en de gemeente werken al ruim 20 jaar samen. De nieuwe locatie is gelegen nabij de wijken ’t zand en stromenwijk aan de westkant van Middelburg.

Locatiecoordinator voor azc Middelburg is Danny Deckers. Voor vragen of meer informatie over bijvoorbeeld vrijwilligerswerk
Auteur: Reporter Creer datum: 11-07-2015 12:38:33
Vluchteling komt ons helpen

11 juli 2015, 03:00
Bram Beute en Jan-Matthijs van Leeuwen • werkten als uitgezondenen voor de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt). Van Leeuwen is werkzaam voor Verre Naasten en Bram Beute was dat tot voor kort ook

Vluchtelingen zijn ons door God gezonden om ons te helpen. Hij stuurt zijn hulp wel vaker op ongedachte wijze, door wat zwak en veracht is.

Veel christenen hebben medelijden met vluchtelingen uit Syri en Irak en helpen hen. Anderen zetten zich in voor arme medechristenen ver weg. Maar zou het ook zo kunnen zijn dat wij door hen geholpen moeten worden? Hebben zij iets wat wij allang zijn kwijtgeraakt?

Nederlandse kerken en christenen zijn gemankeerde christenen door hun kleingeloof, hun stress en hun consumentisme.

Nederlands Dagblad 11-07-15
Auteur: Reporter Creer datum: 28-07-2015 15:13:07 Laatst gewijzigd: 28-07-2015 15:15:55
Kledingbank helpt vluchtelingen in asielzoekerscentrum Middelburg

MIDDELBURG - Zo'n honderd vluchtelingen uit Eritrea kwamen dit weekend aan in Middelburg.

Sommigen hebben niet meer kleding dan het shirt en de broek die ze dragen. De Kledingbank Zeeland schiet te hulp. In de recreatiezaal van het asielzoekerscentrum in Middelburg mochten de vluchtelingen maandag per persoon vijftien kledingstukken uitzoeken. Op de tafels in de zaal liggen stapels tweedehands broeken, shirts, truien, jassen en schoenen.

Te gek

Susannah Koppejan, cordinator van de Kledingbank Zeeland, twijfelde geen moment toen ze werd gebeld door het Centraal Orgaan Asielzoekers. "Ik vind dit echt te gek. Dit is de reden waarom wij bestaan. We willen mensen die helemaal niks hebben, graag helpen." Juist kleding is belangrijk, weet Koppejan uit ervaring. "We willen de beste kwaliteit kleding uitdelen aan de allerarmsten. Met leuke, mooie kleding, voel je je beter. En dat is wat we deze mensen gunnen."

PZC 09-07-15
Auteur: Reporter Creer datum: 28-07-2015 15:26:28
En wanneer komen de Kerken uit Middelburg in actie ?

Auteur: Reporter Creer datum: 23-09-2015 12:07:09


Waarom ontvluchten zoveel mensen Eritrea? 'Liever sterven op zee, dan doodgemarteld worden'

Annelies Van Erp Redactrice Knack.be

Bijgewerkt op 15/07/15 om 10:08

Nergens ter wereld wordt de media zo streng gecontroleerd als in Eritrea, verdwijningen zijn er dagelijkse kost en de overheid betaalt werknemers maximaal 2 dollar per dag. 'Verbaast het je dan dat zoveel Eritreers hun land verlaten op zoek naar een betere toekomst in Europa?'
Waarom ontvluchten zoveel mensen Eritrea? 'Liever sterven op zee, dan doodgemarteld worden'

'Het Noord-Korea van Afrika', zo wordt Eritrea ook wel genoemd. Nergens ter wereld wordt de media zo streng gecontroleerd als in het Oost-Afrikaanse land. Hoewel emigratie verboden is, waagt een relatief groot aantal Eritreers zich aan de levensgevaarlijke oversteek van Afrika naar Europa. Van de 10.165 migranten die levend de Italiaanse kust bereikten tussen januari 2015 en maart 2015, was een groot aandeel Syrisch, Malinees, Nigeriaans, Somalisch, Gambiaans en Eritrees, zo blijkt uit officile cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

Dat mensen het door burgeroorlog verscheurde Syri willen ontvluchten of Nigeria waar Boko Haram dood en vernieling zaait, lijkt voor de hand te liggen. Maar waarom vlucht zo'n groot aantal Gambianen het kleine land (met slechts 1,8 miljoen inwoners) dat bij ons vooral bekend staat als een exotische vakantiebestemming?

Gambia wordt al meer dan 20 jaar geleid door een van 's werelds meest excentrieke en meedogenloze dictators. Yahya Jammeh kwam in 1994 aan de macht na een staatsgreep zonder bloedvergieten, maar regeert sindsdien met ijzeren hand en zijn beleid wordt nog jaar na jaar repressiever.

En ook Eritrea, het kleine land met vijf miljoen inwoners in de hoorn van Afrika, is goed voor een kwart van de asielaanvragen binnen de Europese Unie.

Sofia, die via Caro, Eritrea wist te ontvluchtten vat in n simpele zin samen waarom ze haar vaderland wilde verlaten. 'In Eritrea moet je zelfs bang zijn om tegen je familie te praten', vertelt ze aan The Guardian. 'Elke persoon naast je kan een spion zijn en in de gaten houden wat je doet. Personen verdwijnen elke dag.'

Delen

De nationale diensten betalen nooit meer dan twee dollar per dag. Verbaast het je dan dat zoveel Eritreeirs hun land verlaten op zoek naar een betere toekomst in Europa?
Mike Smith van de Mensenrechtenorganisatie van de VN (UNHR)

'Liever sterven op zee, dan doodgemarteld worden. In Eritrea heb ik geen toekomst, geen opleiding en geen werk. Elke dag opnieuw moet ik om hulp vragen' (terwijl ook op bedelen een gevangenisstraf staat in Eritrea). 'In Europa hoop ik een nieuwe nationaliteit te krijgen en opnieuw mens te worden', aldus Sofia.
Repressie

Volgens cijfers van de Vluchtelingenorganisatie van de VN (UNHCR) ontvluchten 2.000 Eritrieers maandelijks het land. Grootste oorzaak voor hun vertrek is het regime van president Isas Afewerki, hij regeert het land met ijzeren hand sinds 1993 (het jaar waarin Eritrea onafhankelijk werd van Ethiopi). De voormalige bevrijdingsstrijder duldt geen enkele vorm van oppositie.


'Repressie, verdwijningen en rechterlijke executies', met die woorden omschrijft Mike Smith van de Mensenrechtenorganisatie van de VN (UNHR) het land. Naast deze politieke context, is ook de economische situatie in het land belabberd. 'De nationale diensten betalen nooit meer dan twee dollar per dag. Verbaast het je dan dat zoveel Eritreeirs hun land verlaten op zoek naar een betere toekomst in Europa?', aldus Smith.
Dienstplicht

Het merendeel van de bevolking is straatarm en heeft niet voldoende voedsel. De regering houdt vol dat Eritrea volledig zelfvoorzienend is wat voedsel betreft en weigert voedselhulp van buitenaf.

Een gevolg van deze strikte dictatuur is de dienstplicht. Alle jongeren krijgen vanaf 15 jaar een verplichte militaire training. Eens volwassen moeten zowel mannen als vrouwen verplicht achttien maanden in militaire dienst. Die wordt nadien verlengd, in velen gevallen zelfs tot 10 jaar.

Militairen worden ingezet (vaak misbruikt) om zware arbeid te verrichten bij allerlei landbouwprojecten of infrastructuurwerken. Volgens economen houdt de dienstplicht de economische groei van het land tegen. 'Beschikbare arbeid belandt zo niet op de arbeidsmarkt, maar in het leger.'
Open gevangenis

'Een open gevangenis', zo noemt Elsa Chyran directeur van de in de Groot-Brittanni gevestigde groep Human Rights Concern: Eritrea, haar land in The Guardian. 'Vrijheid van mening en vrijheid van religie bestaan er niet. Het land telt meer dan 300 gevangenissen waar mensen geen eten of drinken krijgen.'

Begin deze week maakte het Comit ter Bescherming van Journalisten bekend, dat nergens ter wereld de media zo gecensureerd is als in Eritrea. Journalisten staan onder nog strengere beperkingen dan in Noord-Korea dat op de tweede plek strandt.

Een van de criteria waarop het rapport zich baseert is onder meer de vrije toegang tot internet. Is Eritrea is alleen een inbelverbinding toegestaan.
Hoge boete voor familieleden van vluchtelingen

Eritreers mogen hun land niet verlaten zonder toestemming. Enkel als ze over een uitreisvisum beschikken, kunnen ze het land uit. In de praktijk krijgt bijna niemand zo'n visum, aldus mensenrechtenorganisaties. Wie het land toch probeert te ontvluchten, riskeert neergeschoten te worden.


Wanneer iemand toch vlucht, moeten familieleden een boete van bijna 3.000 euro betalen. Aangezien de gemiddelde Eritreer die som niet kan neertellen, worden de familieleden soms opgesloten of hun woning wordt afgenomen.

'Als Europa echt de stroom van vluchtelingen uit Eritrea wil stoppen, moet het zijn diplomatieke en financile invloed gebruiken in Asmara', benadrukt de dertigjarige verpleegster Bayin Keflemekal. 'Zolang de overheid ons niet helpt, organisaties als UNHCR ons niet kunnen bijstaan en de internationale gemeenschap niets onderneemt, zijn smokkelaars onze enige optie.'
Auteur: Reporter Creer datum: 25-09-2015 14:30:04
Dijkhoff: komst azc is altijd schrikken

DEN HAAG -
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) vindt het normaal dat mensen schrikken als ze horen dat in hun buurt een asielzoekerscentrum (azc) komt. Dat is altijd schrikken, "dat is gewoon zo", aldus de bewindsman vrijdag. Hij reageerde op de commotie donderdagavond in Purmerend tijdens een debat over een nieuw opvangcentrum.


Dijkhoff maakte de vergelijking met de komst van een supermarkt in een leeg pand op de hoek. "Dan denk je ook: wat gebeurt er? Komt er nou meer verkeer in mijn straat?"
Een azc betekent dat er een paar honderd mensen komen die je niet kent uit landen die je misschien ook niet kent. Dan vraag je je ook af wat de gevolgen zijn, aldus Dijkhoff.
Hij vindt het dan ook belangrijk om daarover in gesprek te gaan met buurtbewoners. In de praktijk blijkt dan doorgaans dat het goed verloopt, zei Dijkhoff.

Telegraaf 25-09-15
Auteur: Reporter Creer datum: 28-09-2015 15:11:42
Tot nu toe 25.000 asielzoekers in Nederland aangekomen
28-09-2015 06:30 | ANP


Asielzoeker in de Utrechtse Jaarbeurs. Beeld ANP

In de eerste acht maanden van dit jaar zijn er 25.000 asielzoekers naar Nederland gekomen. Achtduizend van hen waren nareizende gezinsleden, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral volwassen mannen vroegen als eerste asiel aan, waarna vaak vrouwen en kinderen ook naar Nederland kwamen.

In augustus kwamen de meeste asielaanvragen binnen, namelijk zevenduizend. De helft van de mensen die toen asiel aanvroegen, kwam uit Syri. Bijna 1400 asielzoekers kwamen uit Eritrea.

De cijfers van het CBS laten zien dat vooral Syrirs andere gezinsleden naar Nederland haalden. In totaal vroegen 6100 Syrirs asiel aan en reisden 5300 er later achteraan. Mensen die vanuit Eritrea naar Nederland kwamen, lieten daarentegen minder vaak familieleden overkomen.

In heel 2014 vroegen bijna 24.000 mensen asiel aan in Nederland. Dat was toen een stijging van 66 procent ten opzichte van 2013. Net als dit jaar kwamen de meeste asielzoekers uit Syri. In de eerste acht maanden van 2014 deden ruim 17.000 mensen een asielaanvraag.

In de jaren negentig was het aantal asielzoekers veel groter dan nu. In het piekjaar 1994 kwamen bijna 53.000 asielzoekers naar Nederland. De meesten kwamen uit het voormalige Joegoslavi, waar toen oorlog woedde.

Reformatorisch Dagblad
Auteur: Reporter Creer datum: 21-10-2015 13:38:37
Kerken staan in de rij voor asielhulp

Stephan Bol, Danil Gillissen


Kerken staan te trappelen om vrijwilligershulp te bieden aan vluchtelingen.

In tal van plaatsen spelen christenen een grote rol bij het organiseren van activiteiten in de noodopvang.

Barneveld

Wandelen, fietsen, een balletje trappen of uit eten. Voor activiteiten die voorkomen dat vluchtelingen de hele dag doelloos door de noodopvang slenteren, zijn landelijk duizenden vrijwilligers nodig. Kerken staan te dringen om mensen te leveren, blijkt uit gesprekken met betrokkenen. Kerk in Actie, de diaconale tak van de Protestantse Kerk, is de afgelopen weken overspoeld door kerken die informeerden hoe er geholpen kan worden.

Nederlands Dagblad 21-10-15
Auteur: Reporter Creer datum: 13-04-2016 18:14:31 Laatst gewijzigd: 13-04-2016 18:16:45

MIDDELBURG - Middelburg gaat mogelijk zo’n tweehonderd extra vluchtelingen opvangen. Burgemeester Harald Bergmann maakte dinsdagavond bekend dat het college van B en W een locatie heeft aangeboden aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) waar een dergelijk aantal asielzoekers in kan worden ondergebracht.


Tegenover de leden van de raadscommissie Algemeen Bestuur weigerde hij aan te geven om welke locatie het gaat. Bergmann stelde dat het COA eerst moet onderzoeken of de locatie geschikt is voor het opvangen van zoveel mensen.

Bergmann kon ook nog niet aangeven op welke termijn die asielzoekers komen als het COA akkoord gaat. Met het aanbod van een locatie voor zo’n tweehonderd mensen, ‘het kunnen er misschien ook 195 of 205 worden’, komt Bergmann tegemoet aan de oproep van commissaris van de koning Han Polman. Deze heeft de gemeenten gevraagd om voor 15 mei met locaties te komen voor de opvang van vluchtelingen. De Zeeuwse gemeenten moeten samen zo’n 2500 asielzoekers opvangen.

Swerf-Rust

Bergmann verwacht dat hij volgende week wat meer kan vertellen. Middelburg vangt momenteel al zo’n 330 asielzoekers op in het voormalige verzorgingshuis Swerf-Rust. Sinds de zomer van vorig jaar is dat gebouw in gebruik bij het COA. Het huurt het voor vijf jaar met een optie op nog eens vijf jaar.

PZC 13-04-16
Auteur: Reporter Creer datum: 16-09-2016 17:15:38
Gemeenteraad Middelburg houdt lijst met locaties voor tweede azc geheim

MIDDELBURG - De lijst met mogelijke locaties voor een tweede asielzoekerscentrum in Middelburg moet geheim blijven, vindt de gemeenteraad. De LPM is de enige partij die blijft aandringen op het openbaar maken van de groslijst met locaties voor een tweede azc.

Wethouder Middelburg houdt lijst met mogelijke locaties azc nog geheim
Middelburg kiest voor tweede groot asielzoekerscentrum met 330 plaatsen
Natuurlijk kan die lijst onrust veroorzaken, maar dat is geen reden die geheim te houden, stelde Carla Doorn woensdagavond in de commissie maatschappelijke zaken. "De inwoners hebben recht op die informatie. Dan moeten we maar met goede argumenten komen voor die locaties."

Alle andere partijen steunden wethouder Chris Dekker in zijn weigering de lijst te publiceren. "Zeker nu dat tweede azc misschien niet meer doorgaat vanwege de veel lagere instroom van vluchtelingen, blijven we bij ons standpunt", reageerde Dekker.

"Er is geen noodzaak de lijst openbaar te maken en het voegt niks toe aan de discussie", zei PvdA'er Pim van Kampen. "Zeker nu niet. We zouden een boel onrust kweken en dat is niet nodig." CDA, SGP, SP, GroenLinks, ChristenUnie spraken zich in dezelfde bewoordingen uit. VVD en D66 mengden zich niet in het debat; zij pleitten niet voor maar ook niet tegen geheimhouding.

PZC 14-09-16
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier