Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Freek
Creer datum:
12-06-2015 12:32:37
Opmerkelijk
Ook in 2015 weer opmerkelijke artikelen
Auteur: Freek Creer datum: 12-06-2015 12:34:07

ANP

Hoeveel mensen verhuren hun huis via website Airbnb? Hoeveel geld gaat er in om? Hoeveel belasting zouden ze daar over moeten betalen? En hoe moet de fiscus het regelen? Dat gaat de Belastingdienst onderzoeken, zei een woordvoerder vrijdag na een bericht in het FD.

Volgens de Belastingdienst gaat het om een verkenning, en is er nog niets besloten over verdere aanpak.

Niet iedere verhuurder op Airbnb hoeft zich zorgen te maken. Volgens de belastingdienst mogen mensen bijvoorbeeld hun vakantiehuis onderverhuren. „Je betaalt al vermogensbelasting over dat huisje. Het is prima om er dan iets meer opbrengsten uit te halen. Mensen met een huurhuis hoeven de verhuuropbrengst ook niet aan te geven. Een onroerendgoedbedrijf dat een huis niet verkocht krijgt en het daarom kort verhuurt via Airbnb, betaalt omzetbelasting en winstbelasting”, aldus de woordvoerder van de fiscus.

Mensen die een koophuis verhuren, moeten dat wel aangeven bij de fiscus. Ze moeten belasting betalen over 70 procent van de huur die ze krijgen.

Reformatorisch Dagblad 12-06-15
Auteur: Freek Creer datum: 16-06-2015 16:31:09
Oosterschelde krijgt getijdencentrale

Door Henrik-Willem Hofs en Coen Theuwis (Omroep Zeeland)

Voor het eerst gaat in Nederland commercieel energie uit eb en vloed geproduceerd worden. In n van de openingen tussen de pijlers van de Oosterscheldedam gaan vijf turbines vanaf komend najaar stroom opwekken.

Een waterturbine is te vergelijken met een windmolen. De techniek is grotendeels hetzelfde, maar de wieken zijn kleiner en draaien mee met de stroomrichting.

De getijdencentrale zal per jaar genoeg stroom produceren voor ruim duizend huishoudens. De energie wordt als groene stroom verkocht aan een internationaal bedrijf.

Overheidssteun en de zekerheid van een vaste afnemer waren noodzakelijk om de centrale van de grond te krijgen."Zonder vooraf de garantie te hebben dat de stroom wordt afgenomen, is het niet mogelijk om deze getijdencentrale te laten draaien", zegt directeur Hans van Breugel van Tocardo. Het bedrijf heeft de turbines ontwikkeld en gaat deze zomer de centrale plaatsen.

De centrale draait voor een groot deel op subsidies van het ministerie van Economische Zaken. In totaal kosten de ontwikkeling, plaatsing en uitbating zo'n 11 miljoen euro.

Het bedrijf Tocardo uit Den Oever werkt sinds eind jaren negentig aan de ontwikkeling van stroomopwekking uit eb en vloed. In tegenstelling tot wind en zon, is het getij een voorspelbare en constante factor waardoor stroomproductie verzekerd is.

Aan de voet van de Afsluitdijk zijn de laatste vijf jaar verschillende types waterturbines getest. Doel was om zoveel mogelijk stroom per turbine te kunnen produceren.

Turbines in de Oosterscheldekering zijn vooral een aanvulling op andere duurzame bronnen.
Waterbouwkundige Tjerk Zitman

De toekomst van de getijdenenergie ligt slechts voor een klein gedeelte in Nederland. Er zijn maar een paar plekken waar de stroming hard genoeg is om getijdenenergie rendabel te maken. Naast de Oosterscheldekering is het ook mogelijk bij de Brouwersdam, de Afsluitdijk en tussen de Waddeneilanden.

Volgens Tjerk Zitman, waterbouwkundige bij de TU Delft, zullen getijdencentrales niet in de plaats komen van windmolens en zonnepanelen. "Als je de hele Oosterscheldekering volhangt met turbines kun je slechts in een paar procent van de energiebehoefte in Nederland voorzien. Het is dus een aanvulling op de andere duurzame bronnen."

Hans van Breugel van Tocardo verwacht daarom dat de toekomst van getijdenenergie vooral zit in de bouw en export ervan. "Naast kennis van waterbeheer en kustverdediging, is het tijd dat Nederland ook gaat profiteren van het feit dat wij hier getijdencentrales kunnen bouwen." Een nieuwe bedrijfstak die waterturbines bouwt zou honderden banen kunnen opleveren.

NOS 16-06-15
Auteur: Reporter Creer datum: 7-07-2015 16:46:15
Tien miljoen 'geloofsstappen' door zoekerswebsites


Tien miljoen mensen hebben ‘een stap in geloof gezet’ via een van de evangelisatiewebsites die vallen onder het wereldwijde netwerk Jesus.net, waaronder IkzoekGod.nl en WaaromJezus.nl

‘Een mijlpaal’, zegt Jan-Willem Bosman, directeur van Jesus.net.. Met een Franse collega kwam hij in 2005 op het idee om op het gebied van internetevangelisatie, destijds een opkomend fenomeen, de krachten te bundelen. Wat begon met twee websites groeide uit tot een netwerk van honderden sites in meer dan dertig verschillende talen.

Nederlands Dagblad 07-07-15
Auteur: Reporter Creer datum: 14-07-2015 12:39:38
Mensen met dementie zingen psalmen mee”
14-07-2015 09:27 | Gert de Looze

„Mensen met dementie zingen psalmen mee” - Gerjanne Dannenberg stelde een bundel met psalmen en gezangen samen voor mensen met dementie.

Vooral muziek uit de jeugd en de puberteit roept herkenning op bij mensen met dementie, weet Gerjanne Dannenberg (21) uit Rijssen. „Ze verliezen vaardigheden en weten zich moeilijk dingen te herinneren. Sommigen worden daar onrustig of emotioneel van. Als muziektherapeut probeer je die stemming positief te benvloeden. Onder andere door hun kinderliedjes of vaderlandse liederen van vroeger te laten horen. Dat leidt hun aandacht af, roept herinneringen op en brengt het gesprek op gang.

Reformatorisch Dagblad 14-07-15
Auteur: Reporter Creer datum: 27-07-2015 12:09:55
Radio in Swahili vanuit Surhuisterveen


Maarten Boersema

Vijf Congolese mannen ervaren het als roeping om te getuigen van de goedheid van God.
Vanuit een rijtjeshuis in het Friese Surhuisterveen maken ze elke avond een paar uur christelijke radio.

Surhuisterveen

Een witte internetkabel leidt je van de meterkast beneden naar de studio op zolder. Daar klinkt muziek, die je in Afrikaanse sferen brengt. Maar wat er gezegd wordt, is voor de meeste Nederlanders niet te volgen. De voertaal van Umojaradio, zoals het online radiostation heet, is namelijk Swahili. De uitzendingen worden door duizenden mensen over heel de wereld beluisterd.

Nederlands Dagblad 25-07-15
Auteur: Reporter Creer datum: 4-08-2015 16:57:42
HSV-Bijbels uitgedeeld tijdens vakantiebijbelweken

Er zijn de afgelopen maanden 1630 gratis exemplaren van de Bijbel in de Herziene Statenvertaling (HSV) verspreid om deze zomer tijdens vakantiebijbelweken van kerken uit te delen.

Dat heeft drs. I. A. Kole, secretaris van de Stichting Herziene Statenvertaling, dinsdag desgevraagd gezegd.

De Bijbel, in de schooluitgave van de HSV, is bedoeld voor jongeren en kinderen die geen Bijbel hebben.

De Herziene Statenvertaling bestaat op 4 december vijf jaar. De gratis Bijbels zijn onder de organisatoren van de vakantiebijbelweken verspreid „als dank voor de ontvangen steun vanuit de achterban in de afgelopen jaren.”

Reformatorisch Dagblad 04-08-15
Auteur: Reporter Creer datum: 14-08-2015 15:28:28
EU maakt geld vrij voor migrantenproblemen

14/08/15, 13:45 − bron: ANP@yoursite


De Europese Commissie maakt geld vrij om direct noodsteun te bieden aan landen die te maken hebben met de grote stroom migranten. Zo kan Griekenland rekenen op geld, maar er komt ook geld om in Calais de problemen met migranten aan te pakken.

Europees Commissaris Dimitris Avramopoulos zei vrijdag dat 'de wereld vandaag met de ergste vluchtelingencrisis te maken heeft sinds de Tweede Wereldoorlog'. Hij riep alle Europese landen op hun belofte aan de versterking van de Europese grensbewaking Frontex na te komen.

Griekenland kan rekenen op ruim 476 miljoen euro aan steun. De eerste bedragen kunnen binnen ongeveer vier dagen worden overgemaakt.

Calais
Frankrijk kreeg in februari al 4 miljoen euro om de problemen rond Calais aan te pakken. Het land zal binnenkort een tweede aanvraag voor steun indienen, zei Avramopoulos, die direct toezegde die aanvraag snel te behandelen.

Hongarije, dat in de maand juli 35.000 vluchtelingen te verwerken kreeg, heeft Brussel om steun gevraagd. Brussel gaat zich buigen over de aanvraag voor 8 miljoen euro. Op verzoek van Hongarij komt er eind september, dan wel begin oktober een conferentie om over de migrantenproblematiek te praten. Hongarije krijgt veel vluchtelingen uit en via de Westelijke Balkanlanden.

In november staat er een bijeenkomst gepland om ook met (West-) Afrikaanse landen te praten over de problematiek en te spreken over terugkeerbeleid. Want geld alleen is niet de oplossing, aldus Avramopoulos. 'Er is geen makkelijk of eenduidig antwoord. Geen enkel land kan dit alleen. We hebben een nieuwe meer Europese aanpak nodig.'

Trouw 14-08-15
Auteur: Carla Creer datum: 21-08-2015 13:45:59
Malala met vlag en wimpel geslaagd
BIRMINGHAM -

Nobelprijswinnaar en kinderrechtenactivist Malala Yousafzai is met prachtige cijfers geslaagd voor haar eindexamen. De 18-jarige Pakistaanse, die na een aanslag verhuisde naar Engeland, heeft louter negens en tienen op haar eindlijst staan.

De examenuitslag werd door de vader van Malala bekendgemaakt op Twitter

Een A* is het hoogste 'cijfer' dat een Engelse eindexaminant kan behalen, de A zit daar meteen onder.

Malala hield sinds 2009 een blog bij voor de BBC over hoe moeilijk het is om als meisje naar school te gaan op het Pakistaanse platteland. Haar beroemdheid kostte haar bijna het leven: in in 2012 probeerden de Taliban haar te vermoorden. Ze schoten Malala in het hoofd, maar ze kwam er na een medische behandeling in Engeland weer helemaal bovenop.

Vorig jaar won Malala de Nobelprijs voor de Vrede, vanwege haar inzet voor onderwijs voor vrouwen.

Telegraaf 21-08-15

Auteur: Reporter Creer datum: 10-09-2015 14:35:50
Oud-minister Pronk bereid om vluchteling in huis te nemen


Als de nood aan de man komt, is oud-minister Jan Pronk bereid om een vluchteling op te vangen. Dat zei hij woensdagavond in Rotterdam tegen Radio Rijnmond.

Pronk was in Rotterdam voor een debat in Arminius over de Millennium-doelen, dus over zaken als armoede, ongelijkheid, ziekte en honger. Desgevraagd had hij het ook over de vluchtelingen die momenteel massaal vanuit Noord-Afrika richting Europa komen.

Bangmakerij

"We hebben nog wel grotere vluchtelingenstromen gehad", zegt hij. "Maar dat was dan vooral binnen Afrika." Volgens Pronk is de problematiek op te lossen. "Maar we moeten ons vooral niet bang laten maken, door mensen als Wilders of Srensen. Die willen de grenzen dicht gooien. Maar zijn ze dan vergeten dat in de Tweede Wereldoorlog mensen ook massaal op de vlucht sloegen. En elders werden opgevangen."

Pronk vindt dat het nationale en internationale beleid eerlijker en socialer moet worden. "Daar ontbreekt het nu aan, daarom worden mensen bang." En mocht er straks in Nederland gebrek aan huisvesting voor vluchtelingen ontstaan? "Het is niet verstandig om zelf vluchtelingen in huis te nemen. Maar natuurlijk zijn mijn vrouw en ik ertoe bereid en daar praten we ook over. We hebben een groot huis, dus dat kan."

Rijnmond 09-09-15
Auteur: Reporter Creer datum: 23-09-2015 13:00:47
Oud-voetballer Cantona gaat vluchtelingen opvangen


De Franse oud-voetballer Eric Cantona is van plan om opvang te regelen voor vluchtelingen. Op de Franse radio heeft hij gezegd dat hij voor een periode van ten minste twee jaar onderdak en voedsel wil gaan betalen voor een groep asielzoekers.

Cantona zegt dat hij daarover in gesprek is met het bestuur van de Zuid-Franse havenstad Marseille, waar hij vandaan komt. "Als je mensen onderdak geeft die niet mogen werken, dan moet je er ook voor zorgen dat ze kunnen eten", lichtte hij zijn plan toe. Hoeveel vluchtelingen hij gaat onderbrengen, heeft hij niet gezegd.

Volgens de oud-sportman is zijn idee genspireerd op het verleden van zijn eigen familie. Zijn opa en oma van zijn moeders kant zijn ooit gevlucht uit Spanje, toen de dictator Franco daar aan de macht was. "Dat heeft zeker een rol gespeeld bij dit idee", zei Cantona.

NOS 21-09-15
Auteur: Reporter Creer datum: 29-09-2015 14:50:20 Laatst gewijzigd: 29-09-2015 14:51:11
Hoge scores christelijke hogescholen

29 september 2015, 10:30
Aaldert van Soest


Leiden

Kleine christelijke hogescholen behoren tot de beste hbo-instellingen in Nederland, blijkt uit de Keuzegids Hbo 2016.

De gids beoordeelt jaarlijks alle opleidingen op grond van onder studiesucces en studentenoordelen. In de categorie middelgrote hogescholen staat de Christelijke Hogeschool Ede op de eerste plaats met een 7 als gemiddeld cijfer. De gereformeerde hogeschool Viaa doet het met een 7,5 goed in de categorie ‘kleine hogescholen’. De Zwolse hogeschool staat daar vlak achter de particuliere TIO hogeschool (7,55) op een tweede plaats.

Nederlands Dagblad
Auteur: Reporter Creer datum: 5-10-2015 19:23:21

„Nieuwe religiewet in Rusland ramp voor christenen” -

De nieuwe religiewetgeving in Rusland is een ramp voor christenen. Was er tot juni dit jaar sprake van betrekkelijke vrijheid van godsdienst, nu moeten christenen schriftelijk van alles opgeven aan de overheid, inclusief de bezoeken die ze afleggen. Alleen zo kunnen ze voor registratie in aanmerking komen.

Dat zei Rien Uijl zaterdag tijdens de 36e ontmoetingsdag van Stichting Friedensstimme in de Veluwehal te Barneveld

05-10-15 Nederlands Dagblad
Auteur: Reporter Creer datum: 7-10-2015 16:25:31
‘Lonen in Nederland moeten fors omhoog’
door Martin Visser
AMSTERDAM -
Nederland heeft een loongolf nodig. Dat zou een enorme stimulans zijn voor onze eigen economie en ook goed zijn voor de rest van Europa. Dat zegt Jean-Claude Trichet, oud-president van de Europese Centrale Bank (ECB), in DFT. Hij vindt dat de sterkste landen in Europa meer moeten doen om de economie aan te jagen.
„Hier ligt een taak voor de sociale partners”, zegt Trichet, die gisteren klanten van NN Investment Partners toesprak op een beleggersevenement. „Zij zullen waarschijnlijk veel toeschietelijker moeten zijn met loonstijgingen.”

De Fransman noemt specifiek Duitsland en Nederland waar werkgevers en vakbonden voor deze extra loonstijgingen zouden moeten zorgen. Beide landen hebben een groot overschot op de handelsbalans en hebben daarmee ruimte om de economie te stimuleren, zo meent de oud-ECB-president.
„Als dat in die landen niet gebeurt, dan zal de inflatie abnormaal laag blijven en zal de ECB er in haar eentje niet in slagen de inflatie op de middellange termijn terug op de 2% te krijgen.”
Onwillige werkgevers
Trichets oproep is een steun in de rug voor de FNV. Die eist 3% meer salaris bij de cao-onderhandelingen maar stuit daarbij op onwillige werkgevers. Dit jaar is de gemiddelde loonstijging in Nederland 1,5%. Dat is iets meer dan vorig jaar. Onder meer in de metaalsector voeren de bonden nu acties voor een betere cao.

Telegraaf 07-10-15
Auteur: Reporter Creer datum: 19-10-2015 15:36:43
Mannen, spreek ‘klanten’ van prostitus aan op hun gedrag

dr. Vilan van de Loo

Het enige effectieve middel om prostitutie terug te dringen is als ‘klanten’ aangesproken worden door andere mannen, stelt dr. Vilan van de Loo. Het voorbeeld van de 19e-eeuwse middernachtzending laat dat zien.

De geschiedenis herhaalt zich. Weer woedt er een discussie over prostitutie en denkt de overheid dat een wet de oplossing biedt. Slechts ”vier zetels”, zo kopte deze krant donderdag, en dan heeft ChristenUnie Kamerlid Segers de wet erdoor. Half werk. Er kan pas echt iets veranderen wanneer christenmannen massaal in actie komen, zoals ooit de middernachtzendelingen deden. Mannen voor mannen. Waar blijven ze?

Met het actuele prostitutiedebat krijgen we een stortvloed van informatie over de ‘klanten’ van prostituees. Na elk bericht twijfel ik meer aan de integriteit van de man. Zijn er zo veel die ‘gewoon’ naar de hoeren gaan? Maakt het ze niet uit of een vrouw er gedwongen zit of niet, willen ze echt niet zien wie er te jong is? Wat is seksualiteit nog waard voor een man als hij die zomaar koopt?

Het zijn vragen die de man in een negatief daglicht zetten. Ik weet het. En ik weet ook dat ik vrienden heb die niet naar de wallen gaan. Omdat ze net als ik dat ideaal koesteren dat in de mainstream media het nieuwe taboe lijkt te zijn: dat seksualiteit thuishoort in een liefdesrelatie.

De enige mannen die ik ken die zich tegen de prostitutie verzetten met inzet van hun eigen lichaam en leven, waren de middernachtzendelingen. Zij voerden het gesprek over prostitutie op straat, in de openbare ruimte. Mannen die mannen aanspraken op de plaats waar het besluit definitief werd: voor de deur van het bordeel. Gekkenwerk? Misschien. Maar ooit werkte het, en daarmee is het een blauwdruk voor succes.
Gevallen mannen

Eind negentiende eeuw ontsprong de Middernachtzending te in Haarlem. De zevendedagbaptisten Johannes van der Steur (1865-1945) en Gerard Veldhuysen jr. (1865-1936) begonnen hier met het zogeheten posteerwerk, posten voor bordelen om de mannen die naar binnen wilden, tegen te houden. Ze boden een gesprek en kameraadschap. Voor zover dat tenminste lukte, want de prostitutiebranche reageerde met geweld op deze zendelingen. Waar zij verschenen, liepen de inkomsten fors terug. Met andere woorden: er ging een preventieve werking uit van mannen die andere mannen aanspraken op hun gedrag.

De destijds beroemde ds. Hendrik Pierson (1834-1923) haalde de twee naar Amsterdam. Terwijl hij lobbywerk verrichtte met het oog op een nieuwe wetgeving, groeide de Middernachtzending als kool. In heel Nederland voelden christenmannen zich geroepen om hun broeders voor de zonde te behoeden, en de reeds ”gevallen mannen” te redden. Gezien het geweld dat deze ”stoottroepen van de dominee” op straat te verduren kregen, werkte de formule overal uitstekend.

Publicitair gezien was het vaak een een-tweetje. Na de straatgevechten organiseerde de lokale afdeling een voorlichtingsavond, die uiteraard druk bezocht werd. Zo groeide de aanhang in de regio. Op landelijk niveau was er de ”celebrity factor” van Pierson en in toenemende mate van Van der Steur. Pierson was de man van de pakkende oneliners: „Er is maar n middel om aan de gevolgen der ontucht te ontsnappen en dat is, er zich niet schuldig aan te maken.”

In 1911 werden bordelen verboden in de nieuwe zedelijkheidswetten. Dat was goed gedaan: wetgeving en mentaliteitsverandering horen bij elkaar. De Middernachtzending had hierbij met de vrouwenbeweging een cruciale rol vervuld. De zendelingen durfden vragen te stellen over mannelijkheid en seksualiteit, voor de deur van het bordeel.
Terug bij af

Dat gesprek op die plaats en tussen mannen onderling ontbreekt momenteel. Is het noodzakelijk? Ja. Wetten alleen zijn nooit genoeg. Als het mannen zijn die met hun vraag het aanbod van de prostitutie bevorderen, zijn daar andere mannen nodig, met de kracht van kameraadschap.

In 2000 werd het bordeelverbod uit de wet geschrapt. Toen waren we zowat terug bij af. Alles moest kunnen en mogen, en dat leverde mede de problemen op waar we nu mee zitten. Er is een grote kans dat die prostitutiewet erdoor komt. Daarmee zijn we er nog niet. Nieuwe organisaties zullen het licht zien, met vergaderingen en reguleringen en toezichthouders, het wordt dweilen met de kraan open.

Daarom hoop ik dat de Middernachtzending terugkeert om de mentaliteit van de ‘klanten’ aan te pakken. Daar zit de kans om de kraan dicht te draaien. Ik hoop dat er een leger van mannen opstaat, mannen die zich met hoofd, hart en desnoods hun lichaam en leven inzetten voor wat zij hun broeder waard vinden. Het lijkt me fantastisch om mannen van Groningen tot aan Maastricht, van Amsterdam tot Almelo te horen zeggen dat seksualiteit voor een man iets kostbaars is wat ze niet willen kopen. Dat ze het waarderen en een liefdevolle betekenis toekennen. En ik wil mannen zien die de ”gevallenen” een schouder bieden en hun kameraadschap. Zonder die mannen lukt het niet. Dan blijven we steken in de letter van de wet.

Ben ik dan tegen prostitutie? Laat ik het zo zeggen. Ik ben vr de praktijk van zelfbeheersing, vr de beperking van seksualiteit tot een liefdesrelatie en vr vrije beroepskeuze van elke vrouw. En dan ben ik benieuwd hoeveel prostitus er overblijven.

De auteur is schrijfster en onderzoekster. Ze publiceerde onder andere de biografie ”Johannes ”Pa” van der Steur (1865-1945)”.

Reformatorisch Dagblad 17-10-15
Auteur: Reporter Creer datum: 30-10-2015 14:55:36
Tarieven Schiphol flink verder omlaag

| ANP

Luchtvaartmaatschappijen hoeven vanaf 1 april volgend jaar gemiddeld 11,6 procent minder te betalen voor het gebruik van Schiphol. Dat maakte het luchthavenbedrijf vrijdag bekend.

Schiphol ziet ruimte de tarieven voor het tweede jaar op rij te verlagen, omdat het aantal reizigers al twee jaar achter elkaar de verwachtingen overtreft. Dit voorjaar gingen de havengelden al met gemiddeld 6,8 procent omlaag. De luchthaven versterkt daarmee naar eigen zeggen zijn concurrentiepositie.

Voor de luchtvaartmaatschappijen die vluchten aanbieden van en naar Schiphol, hoofdgebruiker KLM voorop, komt de tariefsverlaging zeer gelegen. De concurrentie in Europa is moordend en elk kostenvoordeel dat zij aan hun passagiers kunnen doorberekenen is meegenomen.

KLM-topman Pieter Elbers wees er vorige maand in een gesprek in de Tweede Kamer op dat de kosten op Schiphol veel hoger liggen dan in bijvoorbeeld Dubai en Istanbul. Dat maakt het moeilijk om op gelijke voet de strijd aan te gaan met rivalen als Emirates en Turkish Airlines, die hun tickets goedkoper kunnen aanbieden.

Schiphol merkt wel op dat het gezien de sterke groei van het aantal reizigers volop zal moeten blijven investeren in de infrastructuur van de luchthaven, zowel in kwaliteit als capaciteit. Daarom zullen de tarieven op termijn weer moeten stijgen. Het bedrijf streeft ernaar dat geleidelijk te doen.

Reformatorisch Dagblad 30-10-15
Auteur: Reporter Creer datum: 7-11-2015 12:35:17 Laatst gewijzigd: 7-11-2015 13:14:49
Alles wat in Hilversum gebeurt, is politiek


Maurice Hoogendoorn

De NPO krijgt door de vernieuwde Mediawet een verstevigde, sturende rol. Radio- en televisiemakers vrezen ‘Berlusconi-achtige praktijken’. Maar wie heeft nu eigenlijk hoeveel macht in Hilversum?
Het goed beluisterde radio1-programma Kamerbreed moest vorig jaar worden verplaatst voor Frits Spits. Presentator en politiek journalist Kees Boonman had daar zelf niet veel over te zeggen. ‘Men hoopte de luistercijfers in de middag op te krikken door aan het begin van de middag Frits Spits en daarna Kamerbreed uit te zenden’, blikt Boonman terug. ‘Dat is mislukt. Kamerbreed heeft zestigduizend luisteraars verloren. Maar het zou goed zijn voor het totaal van de zender, zogenaamd.’

Het was de zendermanager van NPO radio 1, Laurens Borst, die uiteindelijk tot de ingreep besloot. Maar volgens Boonman ligt achter dit kleine voorbeeld een heel complexe wereld. ‘De kern van het probleem in Hilversum is dat de besluitvorming nogal schimmig is. Alles wat in Hilversum gebeurt, is politiek. Bijna niemand zegt eerlijk wat hij echt vindt.’ Staatssecretaris Sander Dekker (VVD) wil eigenlijk van de omroepverenigingen af omdat ze dateren uit een verzuilde samenleving, volgens Boonman, maar Dekker doet alsof het bestel nog gewoon intact is. Want voor de PvdA en het CDA, partijen die sterk vanuit de zuilen zijn ontstaan, zijn de omroepen namelijk nog wel belangrijk. Boonman: ‘De omroepen denken dat ze nog macht hebben en de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) laat hun ook in die waan, maar in feite is de NPO de grote baas. De politiek hanteert een salamitactiek: beetje bij beetje vermindert ze de invloed van de omroepen ten bate van de NPO. Het gevolg: een hybride, halfslachtige machtsstructuur waarin heel veel onduidelijk is.’

kritisch rapport

De Raad van State gebruikt hetzelfde woord, hybride, in een kritisch rapport over de vernieuwde Mediawet die de Tweede Kamer half oktober heeft aangenomen en die nu bij de Eerste Kamer ligt. De greep van het Rijk op de NPO, en daarmee op de publieke omroep, wordt door de nieuwe wet verstevigd, volgens het rapport. De rol van de Raad van Toezicht van de NPO wordt namelijk verbreed en verstevigd, en diezelfde Raad van Toezicht wordt benoemd door het Rijk. Over de rol van de omroepen is de nieuwe Mediawet nogal onduidelijk, volgens de Raad van State. Zij blijven ‘een rol behouden’, maar welke precies?

Jan Slagter, directeur van Omroep Max, kwam kort voordat de Tweede Kamer instemde met de vernieuwde Mediawet met een oproep, ondertekend door Bekende Nederlanders, om tegen het wetsvoorstel te stemmen. Slagter vreest dat de door de overheid benoemde NPO dankzij de Mediawet zeggenschap krijgt over de inhoud van de programma’s van omroepen. ‘Verantwoording afleggen aan de politiek en meer transparantie vind ik prima. Maar we willen toch geen Berlusconi-achtige taferelen? De politiek gaat niet over de inhoud van programma’s! Dat staat haaks op de journalistieke onafhankelijkheid. Ik sta hier heel principieel in. U zou hier ook bezorgd over moeten zijn.’

Is er een machtsstrijd gaande in Hilversum of werken omroepen en NPO in alle redelijkheid samen? Om daar iets over te zeggen, is het zinnig om naar de zender- en netmanagers te kijken. In hun werk komen beide werelden samen.

Marwil Straat is zendermanager van NPO radio 4. In nieuwsberichten is ze geregeld de boeman of kop van Jut. Clairy Polak gaf haar bijvoorbeeld de schuld toen ze eind 2013 weg moest als presentator van De Klassieken. ‘Clairy kon zich niet vinden in een keuze die we gemeenschappelijk hebben gemaakt’, zegt Straat. ‘Ik kn haar niet eens wegsturen want ik was haar baas niet. Ze heeft met haar omroep gepraat en vervolgens zelf haar conclusies getrokken. Vanuit een reflex wees ze de NPO en mij als boosdoeners aan. Dat gaat vaker zo in de media. Ik herken mijzelf niet terug in veel van dit soort berichten. Ik ben geen technocraat. De meeste beslissingen maak ik samen met de zenderredactie, waarin vertegenwoordigers van de omroepen zitten. Zij gaan voor hun belangen, ik voor het belang van de hele zender; meestal gaan die belangen samen, soms niet.’

En dan? Straat erkent dat zij uiteindelijk het laatste woord heeft in gesprekken met de omroepen. ‘Volgens de Mediawet mag ik mij niet met de inhoud van programma’s bemoeien, maar je begrijpt dat zoiets vloeibaar wordt. Voor alles wat te maken heeft met het beeld van de zender, heb ik namelijk een vetorecht. Maar ik ben echt van het overlegmodel.’

Gijs van Beuzekom is netmanager van NPO 2. Volgens hem is er helemaal geen machtsstrijd gaande tussen de omroepen en de NPO. ‘We staan niet tegenover elkaar. Ja, we voeren soms stevige discussies, maar ik heb nog nooit iemand boos uit deze kamer zien weglopen. De weg die ik met NPO 2 ben ingeslagen, wordt breed gedragen. Ik heb een grote verantwoordelijkheid, maar die neem ik serieus. En dat kan alleen maar mt de omroepen, want zij moeten uiteindelijk de programma’s maken.’ Arjan Lock, directeur van de Evangelische Omroep, wil de Hilversumse perikelen ook niet in termen van macht zien. ‘Wij liggen niet aan de leiband van de netmanager. Samen kijken we hoe we met een programma zo veel mogelijk impact kunnen bereiken. Ik wil daarin de eigenheid van de EO vasthouden, hij wil de doelstelling van de zender halen. Als hij een programma van ons niet plaatst, trek ik aan het kortste eind. Maar aan de andere kant: hij mt de EO een plek geven.’

De NPO en de omroepen hebben elkaar nodig, en dus moeten ze het wel met elkaar zien te redden. Maar het lijkt niet bepaald een hecht huwelijk. Hoewel, volgens Marwil Straat is er bij NPO radio 4 echt sprake van een ‘wij-gevoel’. ‘Toen ik in 2009 zendermanager werd, spraken mensen van verschillende omroepen niet met elkaar en beluisterden ze elkaars programma’s niet. Omroepen deden hun eigen ding. We zijn gewoon maar begonnen met borrels organiseren. Nu praten mensen met elkaar. De zenderredactie is echt een team.’

kijkcijfers

Lennart van der Meulen, directeur van de VPRO, was eerder netcordinator (de naam is later veranderd in netmanager) van Nederland 2 en 3. Ook toen al, zo’n tien jaar geleden, was dat een ‘precaire functie’. Maar er is sindsdien wel wat veranderd, volgens Van der Meulen. De overheid is er dichter op gaan zitten, er is meer sturing van bovenaf gekomen. ‘Alles moet wijken voor rendement en efficintie, maar je kunt mensen niet alleen aansturen op direct resultaat. Omroepen moeten kunnen gokken, risico’s kunnen nemen.’

vervolg op pagina 10: Bananenrepubliek
wie bepaalt wat in Hilversum?
Hoe komt de publieke radio- en televisieprogrammering eigenlijk tot stand? Wie bepaalt waarom de ene presentator mag blijven en een ander moet vertrekken? Waarom komt het ene programma op NPO 1 en een ander op NPO 3? Voor een leek is het moeilijk te volgen.

Om met de laatste vraag te beginnen: tot 2006 gold het zogenaamde ‘thuisnetmodel’. Elke omroep had, samen met een aantal andere omroepen, een eigen tv-net. In 2006 veranderde dit: een zender moet sindsdien herkenbaar zijn door de programma’s in plaats van de omroepen. Grof gezegd staat NPO 1 bijvoorbeeld voor nieuws en actualiteiten, NPO 2 voor verdieping en NPO 3 moet met gewaagde programma’s een jong publiek trekken. Elk net, en ook elke radiozender, heeft een eigen manager die het profiel van zijn net bewaakt. De zender- en netmanagers leggen verantwoording af aan de Raad van Bestuur (met Henk Hagoort en Shula Rijxman aan het roer), en die op zijn beurt weer aan de door de politiek benoemde Raad van Toezicht.

Stel dat de EO een nieuw programma wil op NPO 2, dan moet de omroep zakendoen met de manager van dat net. In de eerste gesprekken gaat het over het idee en de vorm waarin dat idee moet worden gegoten. De laatste gesprekken zijn heel concreet, over het tijdstip van uitzenden, het budget, de presentator, de gasten, enzovoorts.

Met de inhoud mag de netmanager zich officieel niet bemoeien. Hij mag bijvoorbeeld niet zeggen: ‘Het moet meer pro-Rutte’. Maar de netmanager bepaalt uiteindelijk wel of en waar in het schema een programma wordt geplaatst.

Elke netmanager maakt jaarlijks in overleg met de omroepen een jaarplan (met daarin opmerkingen als ‘Ik wil op NPO 2 minder emotie!’) en een genreschema; dat is het uitzendschema waarin alle programma’s zijn weggehaald en alleen de genres zijn overgebleven. ‘Zondagavond 19.00 tot 20.00 uur: geestelijke muziek’, bijvoorbeeld. Een omroep kan met een bijpassend idee intekenen voor zo’n tijdsslot.

Eerder was er slechts n intekenmoment per jaar, nu is dat, bij de televisie althans, een doorlopend proces. Het leven van de omroepen is daardoor een stuk onzekerder geworden. Een programma heeft niet zomaar meer een jaar de tijd om zich te bewijzen. Daar komt bij dat de netmanagers een deel van het voor een omroep bestemde overheidsgeld aan andere omroepen kunnen geven, wanneer die meer en betere ideen hebben. Elke omroep heeft recht op ten minste 70 procent van zijn budget. Maar ook dit verandert: vanaf 1 januari is dat dankzij de vernieuwde Mediawet nog maar 50 procent.

Ook zogenaamde ‘buitenproducenten’ kunnen vanaf 2016 bij een netmanager aankloppen met een programma-idee. Meer concurrentie voor de omroepen dus. ‘Goed voor de pluriformiteit’, vindt Gert-Jan Segers, mediawoordvoerder van de ChristenUnie. ‘Het betekent dat bijvoorbeeld Natuurmonumenten, of de Protestantse Kerk, ook met een idee kan komen.’ Een buitenproducent moet uiteindelijk echter wel een omroep zoeken als coproducent. Het CDA en de ChristenUnie hebben zich daarvoor hard gemaakt. ‘Dit voorkomt de almacht van de NPO en was voor ons een cruciale voorwaarde’, aldus Segers. ‘De omroepen blijven de dragers van de pluriformiteit.’

Nederlands Dagblad 05-11-15
Auteur: Geert Creer datum: 30-11-2015 14:21:44
Paus bezoekt moslimwijk 'waar geen wereldleider durft te komen'

AFP

Paus Franciscus heeft in Bangui in de Centraal-Afrikaanse Republiek een moslimenclave bezocht. "Het bezoek aan de gevaarlijke wijk in de hoofdstad is het spannendste gedeelte van zijn reis", zegt correspondent Koert Lindijer.

In Bangui zijn na twee jaar burgeroorlog vrijwel alle moslims verdreven. Behalve in de wijk PK5, daar wonen nog zo'n 15.000 moslims.
De paus geeft aandacht aan een vergeten gemeenschap.
Correspondent Koert Lindijer
De wijk is omsingeld door christelijke milities. Lindijer: "Bewoners hebben nauwelijks voedsel, scholen zijn al twee jaar dicht. Mensen leven min of meer opgesloten." Het is een gevaarlijke wijk waar veel wapens in omloop zijn. Eind oktober werden nog vier moslims gelyncht na het verlaten van de wijk.

In een moskee riep Franciscus christenen en moslims op tot verbroedering en om een eind te maken aan de haat en het geweld. De regering vroeg hij om inzet voor vrede en eenheid.

'Zijn bezoek zal helpen vrede te brengen'
Video afspelen 01:08
In de enclave durft eigenlijk niemand zich te vertonen, zegt Volkert Doop die in Bangui werkt voor Cordaid. "Het is heel bijzonder dat de paus hiernaartoe gaat. Hij geeft aandacht aan een vergeten land, een vergeten wijk en een vergeten gemeenschap."

Doop hoopt dat de paus ruimte schept voor vrede. "Hij probeert bruggen te slaan tussen gemeenschappen waar de kloven dieper zijn geworden. Humanitaire organisaties kunnen daarmee verder."

Correspondent Koert Lindijer twijfelt niet of het bezoek van de paus wat oplevert. "Als de paus de moed opvat om naar een ziekelijk verdeeld land af te reizen, zich begeeft in buurten waar geen politieke wereldleider durft te komen, dan komt zo'n boodschap keihard aan."
Coup in CAR

Islamitische rebellen pleegden in 2013 in het voornamelijk christelijke land een staatsgreep, waarna christelijke milities wraak namen. In de hoofdstad hielden de moslimrebellen geen stand. Sindsdien zijn duizenden mensen omgekomen en honderdduizenden op de vlucht geslagen. Moslims en christenen leven in gescheiden gemeenschappen.

NOS 30-11-15
Auteur: Geert Creer datum: 30-11-2015 14:21:44
Paus bezoekt moslimwijk 'waar geen wereldleider durft te komen'

AFP

Paus Franciscus heeft in Bangui in de Centraal-Afrikaanse Republiek een moslimenclave bezocht. "Het bezoek aan de gevaarlijke wijk in de hoofdstad is het spannendste gedeelte van zijn reis", zegt correspondent Koert Lindijer.

In Bangui zijn na twee jaar burgeroorlog vrijwel alle moslims verdreven. Behalve in de wijk PK5, daar wonen nog zo'n 15.000 moslims.
De paus geeft aandacht aan een vergeten gemeenschap.
Correspondent Koert Lindijer
De wijk is omsingeld door christelijke milities. Lindijer: "Bewoners hebben nauwelijks voedsel, scholen zijn al twee jaar dicht. Mensen leven min of meer opgesloten." Het is een gevaarlijke wijk waar veel wapens in omloop zijn. Eind oktober werden nog vier moslims gelyncht na het verlaten van de wijk.

In een moskee riep Franciscus christenen en moslims op tot verbroedering en om een eind te maken aan de haat en het geweld. De regering vroeg hij om inzet voor vrede en eenheid.

'Zijn bezoek zal helpen vrede te brengen'
Video afspelen 01:08
In de enclave durft eigenlijk niemand zich te vertonen, zegt Volkert Doop die in Bangui werkt voor Cordaid. "Het is heel bijzonder dat de paus hiernaartoe gaat. Hij geeft aandacht aan een vergeten land, een vergeten wijk en een vergeten gemeenschap."

Doop hoopt dat de paus ruimte schept voor vrede. "Hij probeert bruggen te slaan tussen gemeenschappen waar de kloven dieper zijn geworden. Humanitaire organisaties kunnen daarmee verder."

Correspondent Koert Lindijer twijfelt niet of het bezoek van de paus wat oplevert. "Als de paus de moed opvat om naar een ziekelijk verdeeld land af te reizen, zich begeeft in buurten waar geen politieke wereldleider durft te komen, dan komt zo'n boodschap keihard aan."
Coup in CAR

Islamitische rebellen pleegden in 2013 in het voornamelijk christelijke land een staatsgreep, waarna christelijke milities wraak namen. In de hoofdstad hielden de moslimrebellen geen stand. Sindsdien zijn duizenden mensen omgekomen en honderdduizenden op de vlucht geslagen. Moslims en christenen leven in gescheiden gemeenschappen.

NOS 30-11-15
Auteur: Reporter Creer datum: 8-01-2016 13:54:02
Essay: Het gelijk van de godsdienstwaanzinnige


Rien van den Berg

Zowel Herman Finkers als Claudia de Breij gaf een oudejaarsconference. De vergelijking is onthullend. In beide shows nam religie een belangrijke plaats in.

De laatste minuut van beide shows vormden het hoogtepunt. En tegelijk bleek daar een verschil.

Maar misschien moet ik eerst uitleggen waarom je berhaupt vindt dat er iets te genieten viel aan Finkers’ oudejaarsshow. Hij kwam immers redelijk prompt met een grap waarin hij de lijn doortrok van Maria’s zwanger worden van de Heilige Geest naar de misbruikschandalen in de kerk.

Ik schrok. Is die grap niet buiten elke proportie? Wordt hier niet gespot met de heilige Geest? Ja, de vergelijking is buiten elke proportie.

Maar Finkers spotte niet met de Heilige Geest.

Na de aanslagen in Parijs ontstond er in Nederland een uitgesproken antireligieus sentiment. Ook Finkers werd aangesproken op zijn geloof. In Finkers’ weergave: ‘Jij bent toch ook godsdienstwaanzinnig?’

Dat is precies goed gezegd. De communis opinio is sinds Parijs dat weldenkende mensen niet meer religieus kunnen zijn – en religieuze mensen niet weldenkend. Imagine, gespeeld door de Duitse pianist Davide Martello, denderde door de media en vooral de zinsneden over religie deden het goed. Imagine no religion ...

Nu was Martello niet de enige die Imagine pakte om het sentiment rond Parijs te verwoorden. Ook een band als Coldplay (toch niet anti-religieus) koos het liedje van John Lennon. Maar Martello bedoelde zijn lied wel degelijk als een aanklacht tegen geloof. ‘Religies vechten met hun bommen in de naam van God, ik vecht met mijn piano in naam van de vrede’, zei hij tegen het muziektijdschrift Rolling Stone.

Ik luisterde in de dagen na Parijs naar Radio1 – mijn nationale, publieke nieuwsradio – en beluisterde daar een studiotafel met mensen die allemaal spontaan, in zalige eenvoud des harten, verklaarden dat de wereld echt een stuk beter af zou zijn zonder religie.

Na dat jaar, waarin godsdienst en waanzin van hetzelfde laken een pak zijn, zegt Finkers publiek: ‘Jawel, ik doe aan katholicisme.’

Maar hoe ga je dan verder?

Voelde Finkers zich genoodzaakt om in een paar extreme grappen zijn, naar ik aanneem, goeddeels a- of anti-religieuze publiek voor zich te winnen? Ik zou me dat goed kunnen voorstellen, en dat zou nog te rechtvaardigen zijn ook. Niet ten koste van een godslastering natuurlijk, maar dat ws zijn grap over de Heilige Geest ook niet. De vergelijking is namelijk zo bizar en buitenproportioneel, dat de ondertoon onmiddellijk is: dit klopt niet. ‘Ik besef heel goed dat er van alles mis is aan de Katholieke Kerk’, zo leidde Finkers zijn grap in. En vervolgens maakte hij een grap die net zo’n onzinnig verband legt als de ernstige verwijten van weldenkend Nederland.

Hoor ik nu wat ik wil horen? Toch niet, geloof ik. Want om die onzinnige verwijten van de antireligiebabbelaars was het Finkers precies te doen. ‘Over domkoppen gesproken: een Nederlandse intellectueel zei naar aanleiding van Charlie Hebdo en 13 november: in elke religie schuilt potentieel gevaar, weg met religie. Daar heeft hij gelijk in. Net als in elk theelepeltje. Met het theelepeltje kun je heel mooi een oogbal uit een oogkas wippen. Weg met de theelepeltjes! Nee, er schuilt veel flinterdun denkwerk in onze vaderlandse elite.’

Daarna trok Finkers eigenhandig de rotte kies van het Lennonliedje Imagine. Hij begon over de ellende die kinderen in de wereld moeten ondergaan: kinderarbeid, kinderprostitutie ... zou de wereld niet beter af zijn zonder kinderen? Imagine there’s no children ...

In dat rijtje bizarre, onzinnige, buitenproportionele redeneringen staat de grap over de Heilige Geest en de misbruikschandalen ook: het logische verband van oorzaak en gevolg is volstrekt zoek.

Het is verdrietig dat Finkers die eerste grap nodig heeft om het ongetwijfeld weldenkende Leidse publiek vatbaar te krijgen voor het ‘godsdienstwaanzinnige’ punt dat hij wil maken. Maar het werkte. En hoe. Finkers vervolgde met een liedje:

Denken als een kip zonder kop,

o wat knapt een mens drvan op!

Als er geen religie was, dan was er minder leed,

zonder al die kerken was de wereld niet zo wreed.

Geloof is een psychose en elk godsbesef naef,

bewezen psychiatrisch en waanzinnig primitief [...]

Zo te redeneren, o dat kan zo heerlijk zijn, met het flinterdunne denkwerk van een middelmatig brein,

zwtsen als een kip zonder kop,

o wat knapt een mens drvan op!

Het duurde even voordat het weldenkende Leidse publiek begon te applaudiseren. Aarzeling, een fractie van een seconde. Want ze beseften dat dit over hn ging, over hn vooroordelen over religie. En toch kwam dat applaus. Want Finkers, beseften ze dankzij die bizarre, onzinnige vergelijkingen, had gelijk.

Nu Claudia de Breij. Zij had het in haar Tilburgse conference vaak over het lot, het blinde lot dat je krabt en bijt. Ze maakte er, op het einde van haar show, een pseudoreligieus momentje van: ‘Wie verdraagt de zweepslag van het lot, wie duldt het onrecht van de onderdrukker ... als hij zich zou kunnen bevrijden met n dolkstoot? Wie zou die pijn willen verdragen, kreunend en zwetend onder een afmattend leven als niet de angst voor iets dat na de dood komt, dat onontdekte land waar geen van ons ooit uit terugkeert, onze wilskracht zo verlamde dat wij nog liever onze pijn verdragen dan dat we vluchten naar een lot dat wij niet kennen ...’

Ziedaar de kern van de pseudoreligie van De Breij: het lot is blind en hard, en de reden dat wij het verdragen is dat we altijd ng banger zijn om dood te gaan.

Is er troost in de preek van De Breij? Ja. En mooi ook. De troost van het samen kopen van een nieuwe keuken. In de vaardige handen van De Breij (die in taalgevoel weinig onderdoet voor Finkers en zeker beter zingt), wordt het samen kopen van een koelkast een levensbepalend moment. ‘De keuken verbouwen is het meest romantische, meest hoopvolle dat je in dit ondermaanse kunt besluiten te doen.’ Immers, legt De Breij uit: je haalt je een enorme sores op de hals, maar die verdraag je. Want als je samen de keuken verbouwt, spreek je naar elkaar uit dat je blijft waar je bent, de komende tien jaar minstens bij degene met wie je daar bent. Omdat die dat waard is.

Ook Finkers eindigde zijn conference met een alledaags voorbeeld. Maar eerst kwam hij nog even terug op God. Ubi caritas et amor, Deus ibi est. Waar zorgzaamheid en liefde is, daar is God, preekte Finkers. En hij vervolgde: ‘Hebt elkander lief, gelijk Ivo Niehe zichzelf.’

En op dat moment, toen iedereen al dacht dat het afgelopen was, vertelde Finkers in zinderende zinnen nog n verhaal. ‘Bij mijn moeder in het verpleeghuis zit een mevrouw, en die mevrouw wil sinds ze in het tehuis zit niet meer poepen. Ik sprak haar man en die zei: het is wel gek h. Nu zit ze hier en wil ze niet poepen. En dan bellen ze mij, en dan kom ik langs, en dan houd ik haar hand vast, ik vertel haar wat over vroeger, ik zing voor haar wat oude liedjes, en dat is heel gek, maar dan poept ze zo.’

Het moderne keukenstel bij De Breij reikt naar het hoogste: bij elkaar blijven, nog tien jaar minstens. Omdat en zolang de ander dat waard is. De bejaarde man van Finkers – herkent zijn vrouw hem nog? – blijft haar trouw. In afnemende wederkerigheid. Zonder limiet.

‘God zingt niet’, zegt de weldenkende moderne mens. ‘Hij zingt wl’, corrigeerde Finkers hem even eerder in zijn show: ‘voor dovemansoren’

Nederlands Dagblad 06-01-16
Auteur: Reporter Creer datum: 26-01-2016 19:26:36
Directeur: We vouwen de handen voor onze school

Jakko Gunst

Hij sluit niet uit dat de jongste plannen van staatssecretaris Dekker (Onderwijs) het einde kunnen betekenen van de Hilversumse Petrus Dathenusschool. Directeur Tobias van Iwaarden (28): „We willen het ootmoedig neerleggen bij de grote Instandhouder.”

Volgens Verus, de vereniging voor rooms-katholiek en protestants-christelijk onderwijs, worden zo’n 120 basisscholen door Dekkers plannen in hun voortbestaan bedreigd. Hun toekomst is in gevaar, omdat de richting waartoe een school behoort als het aan de staatssecretaris ligt voortaan geen relevant criterium meer is...

Reformatorisch Dagblad 26-01-16
Auteur: Reporter Creer datum: 2-02-2016 14:40:18

Minister bezoekt vluchtelingen die vrijwilligerswerk doen

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) heeft maandag in Utrecht een zorgcentrum en een volkstuin waar vluchtelingen uit Syri en Eritrea helpen bezocht.

Asscher wil dat vluchtelingen sneller aan de slag kunnen als vrijwilliger. Nu duurt het ongeveer vijf weken voordat uitkeringsinstantie UWV hiervoor al dan niet toestemming geeft. Asscher wil dat het binnen een of twee weken wordt geregeld.

Reformatorisch Dagblad 01-02-16
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier