Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Johan
Creer datum:
5-06-2015 13:38:15
Vluchtelingen 2015
Een nieuwe serie artikelen over de almaar stijgende aantallen vluchtelingen
Auteur: Johan Creer datum: 5-06-2015 13:39:41
Drie keer zoveel migranten naar Griekenland

05-06-2015 13:00 | ANP/RTR

Het aantal migranten dat naar de Griekse eilanden is gekomen, is sinds vorig jaar verdrievoudigd. In de eerste helft van het jaar zijn volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR meer dan 42.000 mensen, voornamelijk vluchtelingen, bij de eilanden aangekomen. Dat belast de door financile problemen geplaagde Griekse regering nog meer.

Gemiddeld komen per dag ongeveer zeshonderd migranten aan in Griekenland, zei de woordvoerster van UNHCR. „Wij verwachten dat dat in dit tempo zal voortduren, als het al niet sterker toeneemt”, aldus de woordvoerster. Het land heeft niet voldoende middelen om „deze humanitaire crisis” op te vangen, vreest de VN-organisatie.

Reformatorisch Dagblad 05-06-15
Auteur: Freek Creer datum: 19-06-2015 14:04:18
Nooit eerder zo veel vluchtelingen

18 juni 2015, 11:52
Nienke van Kapel

Nooit eerder waren er zo veel mensen op de vlucht als in 2014. Bijna zestig miljoen mensen waren afgelopen jaar ‘gedwongen ontheemd’: zij verlieten huis en haard op zoek naar een veilig heenkomen. Dat meldt de UNHCR, de VN-organisatie die opkomt voor vluchtelingen, in een donderdag gepubliceerd rapport.

‘De belangrijkste oorzaak van het grote aantal vluchtelingen is oorlog’, vertelt Femke Joordens van UNHCR Nederland. De afgelopen vijf jaar waren er wereldwijd vijftien conflicten in Afrika, het Midden-Oosten, Europa (Oekrane) en Azi.

Nederlands Dagblad
Auteur: Reporter Creer datum: 22-07-2015 18:08:31

'Wij willen niet op straat leven. Wij zijn geen beesten'

ANP

Tibetaanse vluchtelingen hebben vandaag in Utrecht een emotioneel beroep gedaan op de Centrale Raad van Beroep. "We kunnen nergens heen en zijn gedwongen op straat te leven", zei een van hen in de rechtszaal. "Help me, help me please."

Het proces, namens zes Tibetanen, is aangespannen tegen de gemeenten Utrecht en Amsterdam. Volgens hun advocaat Pim Fischer hebben ze ten onrechte onvoldoende hulp gekregen van de gemeenten.

Het is een volgend hoofdstuk in de bed-bad-en-brooddiscussie. Het proces is het eerste van een reeks, die van invloed kan zijn op de manier waarop Nederland met uitgeprocedeerde asielzoekers omgaat. De zes eisen onder meer dat ze ook overdag bij een gemeentelijke opvang terechtkunnen.
"Schrijnend"

De Tibetanen hadden vaak geen slaapplek en geen geld om iets te eten, terwijl deze zaken wel hadden moeten worden aangeboden, betoogt Fischer. De gemeenten werpen tegen dat ze vaak niet wisten dat de hulp tekortschoot. Ze hadden geen zicht op de mensen of dachten dat ze bij vrienden of kennissen konden eten en slapen.

Volgens advocaat Fischer zijn zijn clinten de dupe geworden van hun timide houding. Ze durfden lang niet voor zichzelf op te komen. "Ik vroeg ze dan of ze te eten hadden, maar vergat te vragen of het ook voldoende was. Zelf kwamen ze daar niet mee."
'Je moet een plek hebben om te werken aan je toekomst'


Fischer geeft nog een voorbeeld. "Dan vertelden ze mij dat ze een slaapplaats hadden, maar later kwam ik erachter dat ze op een balkon sliepen." Volgens hem is pas achteraf gebleken dat de Tibetanen jaren in schrijnende omstandigheden hebben geleefd.
"We kwamen hier niet om op straat te moeten leven"

In de rechtszaal probeert het zestal de gesprekken zo goed mogelijk te volgen, bij gebrek aan tolken. Als een vrouw het woord krijgt, trekt ze de microfoon stevig naar zich toe en begint in een stortvloed van Nederlands en Engels te vertellen dat ze nergens heen kunnen, omdat de bed-bad-brood-voorziening in Amsterdam om 09.00 uur dichtgaat. Gemotioneerd vraagt ze de rechters om hulp. Haar buurvrouw begint te snikken en vertelt dat zelfs dieren een beter leven hebben.

Na afloop van de zaak vertellen de vrouwen hoe erg het is om geen eigen plek te hebben in de maatschappij. "We gaan af en toe een winkel in, maar als we dat te vaak doen, denken ze dat we winkeldieven zijn", zegt een van hen. Een ander vervolgt: "Als we moeten plassen, kost dat 50 cent. Dat hebben we niet. En we kunnen niet voor eeuwig geld lenen van andere mensen."

De vrouwen zitten al jaren in deze situatie. Ze hebben geprobeerd om meer geluk te vinden in andere Europese landen, maar werden steeds teruggestuurd op basis van de Dublinverordening.
2 september

De Centrale Raad voor Beroep doet op 2 september uitspraak in de zaak. In september en oktober volgen nieuwe rechtszaken.

Mede op basis van deze processen zal het kabinet een besluit nemen over de toekomst van de bed-bad-en-broodregeling voor illegalen. Er worden ook gesprekken gevoerd met gemeenten.

NOS 22-07-15
Auteur: Reporter Creer datum: 31-07-2015 14:29:17

Vluchteling confronteert mij met mijn levensstijl

Hans Alderliesten

De bootvluchteling is meer dan een vluchteling, hij of zij is allereerst en allermeest een mens. De intrinsieke waardigheid van het menselijk leven is in het geding. Daarom moeten we onze verantwoordelijkheid nemen, vindt Hans Alderliesten.

Het was een eind lopen en het was warm. Dat is wat ik me herinner van een wandeling van het gehucht Eftalou naar het stadje Molyvos. Het was in de zomer van 2010. Ik was samen met mijn vrouw op verlate huwelijksreis naar het Griekse eiland Lesbos. Een eiland dat je normaal gesproken alleen kent als je er geweest bent.

Tegenwoordig kun je dit eiland ook zomaar in deze krant tegenkomen in een verslag of op een foto. Lesbos past in het rijtje Lampedusa, Sicili en Kos: Europese eilanden waar bootvluchtelingen aankomen. Soms aanspoelen. Voor een beter leven wagen ze hun leven. Het verschil tussen leven en dood kan niet kleiner.

Zo ook in Eftalou, de plaats waar wij vijf jaar geleden verbleven. Eftalou ligt in het noorden op het eiland. Precies op het strand waar wij zaten, komen nu bootvluchtelingen aan. Ik heb foto’s van Europese persbureaus voorbij zien komen van dat strandje. Het is confronterend en het vervult mij met schaamte.

De vluchtelingen gaan vervolgens lopend naar Molyvos, een stadje een paar kilometer daarvandaan. Om vervolgens ook weer lopend naar de hoofdstad van het eiland te gaan, 60 kilometer verderop. Wie weleens in de zomer in Griekenland is geweest, weet hoe warm het daar kan zijn. Geen pretje, ook niet voor de toerist.
Pijn

Dagelijks (!) komen honderden vluchtelingen met bootjes aan op de Griekse eilanden. Voor vluchtelingen is niets geregeld, aldus de Stichting Vluchteling. De directeur van deze stichting, Tineke Ceelen, ging onlangs naar het eiland op werkbezoek. Twee citaten: „Een moeder drukte haar zoontje in mijn armen. Terwijl zij de kletsnatte kleren van haar klappertandende dochtertje uittrok, stripte ik de bibberende baby. Vrijwilligers deelden luiers, oude kleding en warme thee uit. Uit eigen zak betaald. Van overheidswege gebeurt er niets om te helpen.” En: „Het vluchtelingenkamp is het slechtste dat ik ooit zag. Er ligt overal afval, maar ook diarree en poep. De wc’s in het kamp zijn kapot, en ruiken zo erg dat je niet eens in de buurt kunt komen. Er zijn 2 douches, voor ruim 2000 mensen.” Het is ten hemel schreiend.

De flashback doet pijn. Niet alleen omdat er berichten opduiken over toeristen die klagen over horizonvervuiling. De vluchtelingen zijn lastig, ze veroorzaken overlast en zijn gevaarlijk, heet het. Bootvluchtelingen zouden de vakantie bederven. Het toerisme lijdt eronder. Voor de hebzucht is de roep om gerechtigheid maar lastig. Het feest moet doorgaan.

Maar het is meer dan dat. Het voelt ook als de confrontatie met mijn levensstijl. Paspoort versus anonymus. Resort versus karton. Gearriveerd versus bestemming onbekend. Tweeduizend euro versus 10 dollar. Het is luxe versus armoede op dezelfde plek.

Ik schaam me ervoor. Want het leven, zowel van de bootvluchteling als van mij, is een geschenk, een gave, een geheim. Het leven zelf is de moeite waard – dat was toch ook een van de ontdekkingen van de reformatorische en puriteinse traditie? De Canadese filosoof Charles Taylor noemt dat in ”Sources of the Self” „de bevestiging van het gewone leven” door „zowel onszelf als anderen [te] dienen omdat zowel wij als zij in gelijke mate mensen en schepselen van God zijn.”
Eerlijk verdelen

Het lijden in deze wereld is Gods megafoon om ons wakker te schudden, zo luidt een bekend citaat van C. S. Lewis. Wat doen wij eraan om de slechte tijden beter te maken? Een paar suggesties.

1. Waar we volgens mij voor moeten oppassen, is dat vluchtelingen tellers worden zonder noemer. Dat we uitsluitend in geopolitieke termen over de problematiek spreken. ”Opvang in de regio” is de politiek correcte term. Blij ben ik met de uitspraak van CDA-Europarlementarir De Lange, die aangaf dat Europa meer is dan economie alleen.

In navolging van haar zeg ik: Deze mensen zijn meer dan vluchteling. Deze mensen kozen er niet voor om in het bootje te stappen, ze msten wel. De intrinsieke waardigheid van het menselijk leven is in het geding. Laten we alert zijn op de woorden die we kiezen en de morele dimensie van de problematiek in het oog houden.

2. Durven wij de vluchtelingen van vandaag te zien als de medeburgers van morgen? Deze indringende vraag plaatst ons voor een dilemma. We zullen bereid moeten zijn om onze welvaart te delen. Streven dus naar een eerlijke(r) verdelen van middelen. Werken aan universele (en goede!) basiseducatie en het uitbannen van extreme armoede, zoals opgenomen in de millenniumdoelstellingen.

3. Onze persoonlijke inzet moet totaal zijn. Als hij dat niet is, is hij waardeloos, zo schreef de eerder aangehaalde Taylor. Zijn we niet allemaal te gast op aarde? Welke vreemdeling zou een vluchteling de deur wijzen? Waarom hoor ik zo weinig hierover in onze kerken? Zouden juist wij niet gastvrijer moeten zijn en onze gezinnen en gebouwen moeten openstellen om vluchtelingen op te vangen?

De mens draagt het ”imago Dei”, het beeld van God. De bescherming van het zwakke en kwetsbare komen we ruimschoots tegen in het Oude Testament. Hoe gaan we nu om met de wees, weduwe en vreemdeling? Het zijn engelen die we onwetende kunnen herbergen. Gastvrijheid is meer dan geld doneren aan een non-profitorganisatie. Ga daarom kritisch om met luxe – het is brood dat niet verzadigt. Bestrijd armoede, uitbuiting en ongelijkheid waar mogelijk. En bid voor de vluchtelingen en hulpverleners.

De auteur werkt bij de HGJB en is actief voor het CDA.

Ref.Dagblad 25-07-15

Auteur: Reporter Creer datum: 3-08-2015 17:38:54 Laatst gewijzigd: 3-08-2015 17:39:40


Help vluchtelingen die Lesbos nooit zullen halen

| Siebrand Wierda

Bootvluchtelingen in Zuid-Europa verdienen onze steun. Maar verderop zijn er nog veel meer mensen vluchtelingen die ook geholpen moeten worden, schrijft Siebrand Wierda.

„We hebben zelfs een dag gehad waarop er meer dan 2000 aankwamen.” Aldus een mevrouw die op het Griekse eiland Lesbos woont. Ze doelt op de bootvluchtelingen die haar eiland aandoen. „In het begin (april) reed er nog weleens een bus voor de vluchtelingen vanaf de haven van Molyvos naar de hoofdstad Mitilini, waar het grote kamp is. Tegenwoordig moeten de meesten lopen in de brandende zon, een tocht van 70 kilometer over het bergachtige landschap. Wij zien hier alles voorbijkomen, vrouwen met baby’s en kleine kinderen. Ik deel water uit en ze rusten vaak wat voor ons huis onder de bomen.”

Gelukkig zijn er organisaties die deze mensen te hulp schieten. Sinds kort helpt Stichting Vluchteling de mensen die in het kamp Kara Tepe op Lesbos verblijven. „De wc’s in het kamp zijn kapot, en ruiken zo erg dat je niet eens in de buurt kunt komen. Er zijn twee douches, voor ruim 2000 mensen”, aldus directeur Tineke Ceelen. De organisatie repareert toiletten en douches, maakt nieuw sanitair, ruimt afval op, deelt hyginische artikelen uit, verstrekt beddengoed en verbetert de watervoorziening.

Al langere tijd is Save the Children actief op Lampedusa, Sicili en in enkele zuidelijke regio’s in Itali. „De kinderen die in Itali aankomen, vertellen ons afschuwelijke verhalen over de gevaarlijke tocht door woestijn en oorlogsgebieden en de riskante oversteek naar Europa”, vertelt een woordvoerder. In kindvriendelijke opvangcentra bieden medewerkers een luisterend oor en bescherming aan kinderen. In Milaan zijn ze leer- en spelactiviteiten begonnen voor kinderen die met hun families op het Centraal Station wachten op een plek in een van de dagcentra in de stad.

Voor ZOA heeft het woord ”bootvluchteling” een speciale lading. Ooit waren de Vietnamese bootvluchtelingen aanleiding tot de oprichting van deze hulporganisatie. De situatie van de bootvluchtelingen die over de Middellandse Zee naar Europa komen, raakt ons dan ook bijzonder. Toch heeft ZOA niet besloten om in die situatie hulp te gaan verlenen. Er is zeker hulp nodig voor de bootvluchtelingen. Deze mensen zijn veelal gevlucht uit een afschuwelijke oorlogssituatie. Als zij uitgeput terechtkomen in kampen met belabberde voorzieningen, is dat heel erg. We hopen van harte dat die situatie doeltreffend kan worden verbeterd. ZOA’s kracht ligt echter in het helpen van mensen in fragiele gebieden, waar door een gewapend conflict de regering niet meer functioneert. Hulp in de regio.

Vandaar dat ZOA recent een langlopend programma in het Midden-Oosten is gestart. De crisis in Syri is momenteel de grootste crisis wereldwijd. Van de 22 miljoen inwoners van Syri is meer dan de helft gevlucht: 4 miljoen naar het buitenland en 7,6 miljoen in eigen land. Grote impact heeft dit bijvoorbeeld op Libanon. Dit land met 4 miljoen inwoners heeft meer dan 1 miljoen Syrische vluchtelingen ontvangen! Ter vergelijking: in ons eigen land met 17 miljoen inwoners hebben we in de eerste helft van dit jaar 25.000 asielzoekers opgevangen.

ZOA cordineert een gezamenlijke noodhulpactie van elf Nederlandse hulporganisaties, waardoor 600.000 Syrische vluchtelingen hulp ontvangen; onder andere voedselpakketten en sanitaire voorzieningen. In Syri en zijn buurlanden zijn miljoenen mensen die de oversteek over zee nooit kunnen maken. Omdat ze er geen geld voor hebben of omdat ze er fysiek niet kunnen komen.

Hoe schrijnend hun situatie is, merkte ZOA-directeur Johan Mooij in Jordani. Hij sprak daar een gezin dat voorheen een bestaan leidde als apotheker in Damascus. Met bijna niets waren ze gevlucht voor het geweld van de Syrische burgeroorlog.

De vader van het gezin toonde Mooij een sms die hij had gekregen van de VN-hulporganisatie WFP. In het bericht stond dat het gezin per augustus geen voedselhulp meer zal ontvangen, want daar is geen geld meer voor. „De wanhoop stond in zijn ogen”, aldus Mooij. „En dat is geen wonder. Want wat moet je doen als je al je spullen al hebt verkocht om eten te kunnen kopen? Hoe ga je voor je vier kinderen zorgen? Hoe kom je je trauma als gevolg van bombardementen, angst en onveiligheid te boven? Ik heb hem beloofd te zullen bidden om een oplossing.”

De bootvluchtelingen aan de zuidkust van Europa verdienen onze steun. Maar besef: even verderop wonen nog ontelbaar veel mr mensen die letterlijk de boot missen. Zij hebben geen enkele hoop op een betere en veiliger toekomst in Europa. Hen zien wij niet op de voorpagina’s van de kranten. Help de vluchtelingen die Lesbos nooit zullen halen!

De auteur is hoofd fondsenwerving en voorlichting bij ZOA.

Ref.Dagblad 29-07-15
Auteur: Carla Creer datum: 17-08-2015 13:03:19 Laatst gewijzigd: 17-08-2015 13:07:47
Op weg naar Europa: opgepropt in de trein naar Servi

Het is een chaos op het overvolle treinstation van de Macedonische stad Gevgelija, net over de grens met Griekenland. Duwend en trekkend bestormen dagelijks honderden migranten de trein die naar Servi rijdt, het laatste land dat hen van de Europese Unie scheidt. Enkele weken geleden waren het er zo'n duizend per dag, nu zijn het er al twee keer zoveel, zegt het Rode Kruis.

De route omzeilt grotendeels de gevaarlijke bootovertocht over de Middellandse Zee en is daardoor steeds populairder onder migranten die asiel willen in Europa. De vluchtelingen reizen veelal van Turkije per boot naar Griekenland, of over land via Bulgarije. Vanuit Griekenland gaan ze door naar Macedoni en Servi.

Onderweg worden ze vaak prooi van mensensmokkelaars en criminele bendes. De migranten willen daarom graag met de trein reizen. Het is een goedkope manier van reizen en zo besparen ze geld dat ze anders aan de smokkelaars zouden moeten betalen, die ze in volgepropte busjes vervoeren.
Stampvol

Op het station van Gevgelija lopen de gemoederen op. Zowel bij de verkooppunten waar de migranten hun treinticket moeten kopen, als op de overvolle perrons. Als de trein het station binnenrijdt, snellen de mensen erop af in de hoop nog een zitplek te bemachtigen. Zelfs als de deuren al gesloten zijn, duwen mensen zich nog via de ramen naar binnen.

Als de stampvolle trein het station verlaat, blijven er nog veel mensen op het perron achter. Wachtend op de volgende trein.

Om te voorkomen dat de migranten in Macedoni stranden, krijgen vluchtelingen bij aankomst in het land een doorreisvisum dat drie dagen geldig is. Hoe ze door het land reizen, is aan de vluchtelingen zelf. De meesten proberen Hongarije te bereiken, het dichtstbijzijnde EU-land vanwaar de rest van de unie zonder grenscontroles te bereiken is.


Of dat in de toekomst nog lukt, is de vraag. Hongarije is druk bezig met de bouw van een vier meter hoog hek langs de grens met Servi. Zo willen de Hongaren voorkomen dat illegale immigranten het land binnenkomen; volgens de Hongaarse regering waren dat er alleen dit jaar al 60.000.

De bouw stuit op kritiek van de Verenigde Naties en de EU. Die vinden dat de bescherming van vluchtelingen in het gedrang komt. Ook zouden de maatregelen in strijd zijn met Europese regelgeving.

NOS 17-08-15
Auteur: Reporter Creer datum: 24-08-2015 11:04:14 Laatst gewijzigd: 24-08-2015 11:05:12
Gebed, bijbels en hulpgoederen voor de vluchtelingen

Zaterdag 26 September gaan we met een groep van ongeveer 30
mensen naar Calais. We willen bijbels en pakketjes met kleding
e.d. uitdelen aan de vluchtelingen daar. We zouden graag nog
meer jassen, dekens, slaapzakken, zeep, tandenborstels en
tandpasta willen hebben om de pakketjes compleet te maken.
Ook willen we graag zoveel mogelijk Arabische, Engelse,
Koerdische, Perzische (Farsi), en Spaanse bijbels meenemen.
Willen jullie voor ons bidden en ons helpen zoveel mogelijk bijbels
en pakketjes uit te delen door deze spullen, als het mogelijk is,
aan ons te geven? De spullen kunnen gebracht worden naar
Gerrit van der Veenstraat 9 in Middelburg. Dat kan door de week
elke avond vanaf 19:00 en op zaterdag de hele dag. Als je
interesse hebt om ook mee te gaan laat het dan weten. Voor
meer informatie kun je contact opnemen met Sari Kromhout - de
Landmeter 0634543944 / sari-delandmeter@hotmail.com


weekbrief@ontmoetingmiddelburg.nl
Auteur: Reporter Creer datum: 27-08-2015 20:00:31
Samsom: EU moet gezamenlijk asielzoekers opvangen

ANP

Europa moet gezamenlijk asielzoekers gaan opvangen. Er moeten EU-opvangposten komen, vanwaar de vluchtelingen eerlijk verdeeld worden over alle lidstaten. Dat schrijft PvdA-leider Samsom in een opinieartikel in NRC Handelsblad.

Zijn voorstel gaat in tegen het Dublin-akkoord, waarin is afgesproken dat vluchtelingen asiel moeten aanvragen in het land waar ze de EU binnenkomen. Volgens de PvdA leidt dat akkoord tot een overbelasting van landen als Griekenland en Itali, waar veel asielzoekers aan land komen.

De VVD, de coalitiepartner van de PvdA, wil dat de EU alle buitengrenzen sluit en dat vluchtelingen alleen nog in de eigen regio worden opgevangen.
Schandalige verdeeldheid

In het opinieartikel betoogt Samsom samen met Kamerlid Kuiken dat de asielzoekersstroom van deze zomer om een nieuwe, Europabrede aanpak vraagt. "Tot nu toe heeft Europa slechts schandalige verdeeldheid en verlamming tentoongespreid." Hij wil af van het afzonderlijke asielbeleid van de verschillende landen.

De opvang van asielzoekers moet een Europese aangelegenheid worden, stelt Samsom. Vanuit de EU-opvangcentra moeten ze via een eerlijke verdeelsleutel worden gespreid over de lidstaten. De aanvragen moeten vervolgens door alle landen op precies dezelfde manier worden beoordeeld. Daarmee komt er volgens hem ook een einde aan het 'asielshoppen' tussen lidstaten.
Bevoegdheden overdragen

Samsom erkent dat met zijn voorstel opnieuw bevoegdheden worden overgedragen aan Brussel. "We zullen meer bevoegdheden moeten delen dan we comfortabel vinden." Een referendum daarover is volgens hem niet nodig. Ook denkt hij dat Nederland meer mensen zal moeten opvangen.

De PvdA wil dat Nederland zich aansluit bij Frankrijk en Duitsland, die al eerder pleitten voor een gezamenlijke aanpak. D66 wil zo snel mogelijk uitleg van het kabinet over het asielbeleid.

NOS 27-08-15
Auteur: Reporter Creer datum: 4-09-2015 14:47:25
Vluchtelingen nog altijd verschanst in trein

ANP

BICSKE (ANP) - Ongeveer vijfhonderd vluchtelingen zitten nog altijd in een trein bij de Hongaarse plaats Bicske. Ze weigeren volgens de politie aangeboden eten en drinken.

De trein vertrok donderdag uit Boedapest en de vluchtelingen verkeerden in de veronderstelling dat ze onderweg waren naar de Oostenrijkse grens. Bij Bicske stopte de trein echter in de buurt van een aanmeldcentrum voor asielzoekers. De politie haalde enkele tientallen vluchtelingen uit de trein en bracht hen naar het centrum. De anderen bleven aan boord en eisen nog altijd dat ze verder mogen reizen.

04-09-15 Nederlands Dagblad
Auteur: Geert Creer datum: 24-11-2015 14:14:17
Wat krijgt een vluchteling in Nederland eigenlijk?

ANP

Het is de afgelopen tijd regelmatig onderwerp van gesprek: worden de asielzoekers hier in Nederland verwend, of zijn de omstandigheden waarin ze leven niet echt best?

In Den Haag sliepen deze maand nog tientallen vluchtelingen buiten op straat, uit protest tegen de omstandigheden in de noodopvang. Buurtbewoners organiseerden daarop een tegendemonstratie, omdat ze de vluchtelingen ondankbaar vonden.
Op het moment zitten er zo’n 46.400 asielzoekers in Nederlandse asielzoekerscentra.
Wat krijgen ze?

Sommige vluchtelingen zelf vinden dat ze wat meer mogen krijgen, anderen zeggen dat het juist minder kan of zelfs moet. Maar wat krijgt die groep nou precies als ze hier in Nederland aankomen?

Er is een groot verschil tussen wat vluchtelingen in een noodopvang en wat ze in een asielzoekerscentrum ontvangen. Vluchtelingen die nu ons land binnenkomen, komen terecht in een noodopvang zoals een sporthal of een omgebouwde daklozenopvang. Zij krijgen alleen onderdak en drie maaltijden per dag. Verder niets.

Vluchtelingen die in een asielzoekerscentrum zitten en aan hun procedure zijn begonnen, hebben recht op meer.
Geld

De mensen in asielzoekerscentra krijgen elke week een bepaald geldbedrag. Hoeveel dat is, hangt van de gezinssamenstelling af. Vluchtelingen die alleen zijn, krijgen per persoon bijvoorbeeld meer geld dan gezinnen die hierheen vluchten. Hoe het precies zit, zie je hier:
Azc waar asielzoekers zelf voor hun eten moeten zorgen:

GROOTTE HUISHOUDEN GELD PER VOLWASSENE P.W. GELD PER KIND (JONGER DAN 18 JAAR) P.W.
1 of 2 mensen €44,60 €34,86
3 mensen €37,07 €28,93
4 of meer mensen €33,05 €25,80
Azc waar asielzoekers elke dag avondeten krijgen:

GROOTTE HUISHOUDEN GELD PER VOLWASSENE P.W. GELD PER KIND (JONGER DAN 18 JAAR) P.W.
1 of 2 mensen €27,72 €19,11
3 mensen €23,01 €15,86
4 of meer mensen €20,51 €14,14
Naast geld voor eten krijgen asielzoekers ook €12,95 per week om uit te geven aan bijvoorbeeld kleren of een voetbal. Asielzoekers krijgen van het COA een bankrekening waar dat geld elke week op wordt gestort.

Heeft een vluchteling nog eigen kapitaal? Dan krijgt hij minder van overheid. Tot slot krijgen asielzoekers die een woning hebben gekregen een lening om spullen als een bed, bank, tafel en koelkast te kopen.

De eettafel van Fadi Hadad NOS
Wat doen vluchtelingen met dat geld? Fadi Haddad, die je misschien kent van ons vluchtelingenblog, geeft de €57 die hij krijgt vooral uit aan eten. Dat eten deelt hij met het hele asielzoekerscentrum.

Fadi had wel wat spaargeld meegenomen, maar dat is inmiddels op. "Toen ik in juli in Nederland aankwam, had ik €2000 bij me", zegt hij. Dat geld heeft hij vooral gebruikt voor pannen en andere keukenspullen.

Essam Zerky ESSAM ZERKY
Is dat geld genoeg? In ieder geval wel voor eten, vertelt Essam Zerky (hierboven) die in een asielzoekerscentrum in Den Helder zit. "Maar ik houd niet genoeg over om de trein te pakken", zegt hij. Essam wil graag naar zijn vrouw en dochtertje toe, die ergens anders in Nederland zitten. Ook heeft hij zijn zus, ook in Nederland, al vier maanden niet gezien.
Werk

Na zes maanden in de asielprocedure, mag een asielzoeker werken. Maximaal 24 weken van 40 uur. Een deel van hun salaris gaat terug naar het azc. Per week mag een asielzoeker maximaal €14 bijverdienen met werkzaamheden en klusjes in de centra.

Restaurant Blend in Tilburg wordt gerund door voormalige vluchtelingen ANP
Onderwijs

Kinderen moeten, omdat ze leerplichtig zijn, naar school toe. Ieder asielzoekerscentrum is gekoppeld aan een basisschool, maar ouders mogen ervoor kiezen om hun kind naar een andere school te sturen.

Kinderen komen eerst in een internationale klas terecht, totdat hun Nederlands goed genoeg is om met de normale lessen mee te doen. Oudere asielzoekers krijgen taallessen, cursussen en worden begeleid in hun zoektocht naar een baan.

Zorg

Een asielzoeker heeft vrijwel dezelfde verzekering als iedere Nederlander met een basisverzekering. Dingen als een huisartsenbezoek, antibioticakuren en kraamzorg worden vergoed. Hulp bij het stoppen met roken, krijgen vluchtelingen dan weer niet vergoed.

Maar een bezoekje aan een dokter is voor asielzoekers niet zo makkelijk als voor ons. Samen met zorgverzekeraar Menzis heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) een aantal zorgverleners aangewezen, speciaal voor asielzoekers. Wil je als asielzoeker naar een specialist toe? Dan moet je eerst toestemming vragen, want er wordt altijd gecheckt of je de zorg echt nodig hebt.
Plichten

Asielzoekers moeten zich regelmatig melden bij de vreemdelingenpolitie en het COA. Ze moeten zich binnen een half jaar inschrijven bij de gemeente waar ze wonen. Ook zijn er in asielzoekerscentra huisregels en daar moet iedereen zich aan houden.

NOS 24-11-15
Auteur: Geert Creer datum: 24-11-2015 14:14:18
Wat krijgt een vluchteling in Nederland eigenlijk?

ANP

Het is de afgelopen tijd regelmatig onderwerp van gesprek: worden de asielzoekers hier in Nederland verwend, of zijn de omstandigheden waarin ze leven niet echt best?

In Den Haag sliepen deze maand nog tientallen vluchtelingen buiten op straat, uit protest tegen de omstandigheden in de noodopvang. Buurtbewoners organiseerden daarop een tegendemonstratie, omdat ze de vluchtelingen ondankbaar vonden.
Op het moment zitten er zo’n 46.400 asielzoekers in Nederlandse asielzoekerscentra.
Wat krijgen ze?

Sommige vluchtelingen zelf vinden dat ze wat meer mogen krijgen, anderen zeggen dat het juist minder kan of zelfs moet. Maar wat krijgt die groep nou precies als ze hier in Nederland aankomen?

Er is een groot verschil tussen wat vluchtelingen in een noodopvang en wat ze in een asielzoekerscentrum ontvangen. Vluchtelingen die nu ons land binnenkomen, komen terecht in een noodopvang zoals een sporthal of een omgebouwde daklozenopvang. Zij krijgen alleen onderdak en drie maaltijden per dag. Verder niets.

Vluchtelingen die in een asielzoekerscentrum zitten en aan hun procedure zijn begonnen, hebben recht op meer.
Geld

De mensen in asielzoekerscentra krijgen elke week een bepaald geldbedrag. Hoeveel dat is, hangt van de gezinssamenstelling af. Vluchtelingen die alleen zijn, krijgen per persoon bijvoorbeeld meer geld dan gezinnen die hierheen vluchten. Hoe het precies zit, zie je hier:
Azc waar asielzoekers zelf voor hun eten moeten zorgen:

GROOTTE HUISHOUDEN GELD PER VOLWASSENE P.W. GELD PER KIND (JONGER DAN 18 JAAR) P.W.
1 of 2 mensen €44,60 €34,86
3 mensen €37,07 €28,93
4 of meer mensen €33,05 €25,80
Azc waar asielzoekers elke dag avondeten krijgen:

GROOTTE HUISHOUDEN GELD PER VOLWASSENE P.W. GELD PER KIND (JONGER DAN 18 JAAR) P.W.
1 of 2 mensen €27,72 €19,11
3 mensen €23,01 €15,86
4 of meer mensen €20,51 €14,14
Naast geld voor eten krijgen asielzoekers ook €12,95 per week om uit te geven aan bijvoorbeeld kleren of een voetbal. Asielzoekers krijgen van het COA een bankrekening waar dat geld elke week op wordt gestort.

Heeft een vluchteling nog eigen kapitaal? Dan krijgt hij minder van overheid. Tot slot krijgen asielzoekers die een woning hebben gekregen een lening om spullen als een bed, bank, tafel en koelkast te kopen.

De eettafel van Fadi Hadad NOS
Wat doen vluchtelingen met dat geld? Fadi Haddad, die je misschien kent van ons vluchtelingenblog, geeft de €57 die hij krijgt vooral uit aan eten. Dat eten deelt hij met het hele asielzoekerscentrum.

Fadi had wel wat spaargeld meegenomen, maar dat is inmiddels op. "Toen ik in juli in Nederland aankwam, had ik €2000 bij me", zegt hij. Dat geld heeft hij vooral gebruikt voor pannen en andere keukenspullen.

Essam Zerky ESSAM ZERKY
Is dat geld genoeg? In ieder geval wel voor eten, vertelt Essam Zerky (hierboven) die in een asielzoekerscentrum in Den Helder zit. "Maar ik houd niet genoeg over om de trein te pakken", zegt hij. Essam wil graag naar zijn vrouw en dochtertje toe, die ergens anders in Nederland zitten. Ook heeft hij zijn zus, ook in Nederland, al vier maanden niet gezien.
Werk

Na zes maanden in de asielprocedure, mag een asielzoeker werken. Maximaal 24 weken van 40 uur. Een deel van hun salaris gaat terug naar het azc. Per week mag een asielzoeker maximaal €14 bijverdienen met werkzaamheden en klusjes in de centra.

Restaurant Blend in Tilburg wordt gerund door voormalige vluchtelingen ANP
Onderwijs

Kinderen moeten, omdat ze leerplichtig zijn, naar school toe. Ieder asielzoekerscentrum is gekoppeld aan een basisschool, maar ouders mogen ervoor kiezen om hun kind naar een andere school te sturen.

Kinderen komen eerst in een internationale klas terecht, totdat hun Nederlands goed genoeg is om met de normale lessen mee te doen. Oudere asielzoekers krijgen taallessen, cursussen en worden begeleid in hun zoektocht naar een baan.

Zorg

Een asielzoeker heeft vrijwel dezelfde verzekering als iedere Nederlander met een basisverzekering. Dingen als een huisartsenbezoek, antibioticakuren en kraamzorg worden vergoed. Hulp bij het stoppen met roken, krijgen vluchtelingen dan weer niet vergoed.

Maar een bezoekje aan een dokter is voor asielzoekers niet zo makkelijk als voor ons. Samen met zorgverzekeraar Menzis heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) een aantal zorgverleners aangewezen, speciaal voor asielzoekers. Wil je als asielzoeker naar een specialist toe? Dan moet je eerst toestemming vragen, want er wordt altijd gecheckt of je de zorg echt nodig hebt.
Plichten

Asielzoekers moeten zich regelmatig melden bij de vreemdelingenpolitie en het COA. Ze moeten zich binnen een half jaar inschrijven bij de gemeente waar ze wonen. Ook zijn er in asielzoekerscentra huisregels en daar moet iedereen zich aan houden.

NOS 24-11-15
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier