Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Freek
Creer datum:
24-03-2015 14:05:10
Verkiezingen VS 2016
Welke kandidaten hebben zich al voorgesteld ?
Auteur: Freek Creer datum: 24-03-2015 14:06:04
Ted Cruz gaat voor het Witte Huis; wie volgt?

Met een eenvoudige tweet was de Republikeinse senator Ted Cruz de eerste die zich officieel kandidaat stelde voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Als zoon van een Cubaanse immigrant zou hij de eerste president zijn met een Latijns-Amerikaanse achtergrond. Maar zover is het nog lang niet. Wie gaan zich mogelijk nog meer kandidaat stellen?

Vanaf ongeveer 15.00 uur Nederlandse tijd geeft Ted Cruz een persconferentie over zijn kandidaatstelling. Deze is te volgen op NOS.nl.
Jeb Bush: broer van en zoon van

Bij de Republikeinse voorverkiezingen zal hij naar verwachting concurrentie krijgen van Jeb Bush, de jongere broer van George W. en de zoon van George sr. In december zette Jeb op Facebook dat hij "de mogelijkheid onderzoekt" of hij president van de VS moet worden. Bush was tussen 1999 en 2007 gouverneur van de staat Florida, meestal n van de sleutelstaten bij de verkiezingen.

Bush behoort tot de gematigde Republikeinen. Op de CPAC, de jaarlijkse bijeenkomst voor Republikeinen in Washington in februari, probeerde hij de meer conservatieve vleugel voor zich te winnen. Die zal hij hard nodig hebben als hij de voorverkiezingen wil winnen, maar zijn toespraak werd gemengd ontvangen. Sommige aanwezigen verlieten zelfs de zaal.
Jeb Bush AFP
Hillary Clinton: geschikte opvolger

Bij de Democraten kijkt iedereen naar Hillary Clinton. Zij was jarenlang minister van Buitenlandse Zaken onder president Obama. Daarvoor was ze acht jaar lang senator voor New York. In 2008 nam ze het in de voorverkiezingen op tegen Obama, en verloor. Diezelfde Obama zei vorig jaar dat hij haar nu ziet als een geschikte kandidaat om hem op te volgen als president.

De vrouw van oud-president Bill Clinton lag de afgelopen maand onder vuur vanwege haar e-mailgebruik. In 2012 kwam naar buiten dat ze zakelijke mails verstuurd had via haar eigen server en niet via haar overheidsaccount. Zo ontstond de indruk dat ze zelf wilde bepalen welke berichten in de overheidsarchieven terecht zouden komen en welke niet. Dit jaar maakte ze bekend alle mails die ze vanaf haar priv-adres verstuurde, openbaar te maken, maar een deel daarvan zou al zijn gewist.
Hillary Clinton EPA
Rand Paul: beste spreker

Volgers van de Amerikaanse politiek verwachten ook een poging van Rand Paul. Sinds 2011 zit de Republikein in de Senaat namens Kentucky. Pauls achterban bestaat vooral uit jongeren. Op de CPAC, waar Bush werd weggehoond, werd Paul verkozen tot beste spreker. Sinds vorig jaar is hij lid van de Tea Party-beweging, die zich verzet tegen het belastingsysteem en te hoge overheidsuitgaven.

Ook Paul komt uit een politiek nest. Zijn vader Ron Paul zat jaren in het Huis van Afgevaardigden namens Texas. In 2012 probeerde hij presidentskandidaat te worden, maar legde het af tegen onder meer Mitt Romney.

Romney, die in 2012 verloor van Obama, zei in januari dat hij zich voor 2016 niet opnieuw kandidaat zal stellen. "Jongere Republikeinse leiders hebben nu meer kans om de Democratische kandidaat te verslaan dan ik", zei Romney.
Rand Paul EPA
Jim Webb: marinier en journalist

Bij de Democraten kan Clinton tegenstand verwachten van Jim Webb. Hij zat zes jaar in de Senaat voor Virginia. In november vorig jaar was hij de eerste die meldde dat hij een kandidatuur overwoog, maar een officile bekendmaking blijft vooralsnog uit. Webb is oud-marinier en schreef meerdere boeken. Ook werkte hij als journalist en filmmaker.

In 2008 werd hij veelvuldig genoemd als mogelijke running mate van toenmalig presidentskandidaat Obama. Webb trok zich echter terug, waarna Obama koos voor Joe Biden, die veel ervaring heeft met buitenlandse politiek.

Als vicepresident zegt Biden officieel dat hij nog niet weet of hij zich kandidaat gaat stellen voor 2016, maar insiders verwachten dat hij dat, mede vanwege zijn leeftijd (72), niet zal doen.

NOS 24-03-15
Auteur: Reporter Creer datum: 13-04-2015 14:56:51

‘Republikeinen dol op tegenstander Hillary’

WASHINGTON (Novum) - De Republikeinen zullen zich in de handen wrijven nu Hillary Clinton waarschijnlijk hun tegenstander wordt bij de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat zegt Amerikakenner en publicist Frans Verhagen. ,,Ze zijn dol op haar als tegenstander. Ze is oud, de Clintons zijn al geweest en ze heeft geen visie laten zien. Als de kiezers naar haar kijken, zien ze het verleden van Amerika. Bovendien zullen de schandalen van vroeger een rol blijven spelen. De Republikeinen vinden genoeg om Hillary mee aan de schandpaal te nagelen'', aldus Verhagen.

Clinton maakte zondag bekend dat ze de kandidaat van de Democraten wil worden. Er is nog geen tegenkandidaat binnen de partij en het is de vraag of die er berhaupt komt. Verhagen: ,,Clinton heeft alle geld, medewerkers en aandacht. Niemand anders kan zich profileren. Als Hillary er niet was, zouden tien Democraten zich nu hebben warmgelopen. De meesten zullen nu nog vier jaar wachten. Alles is dichtgetimmerd.''

Hillary was onder de huidige president Barack Obama vier jaar lang minister van Buitenlandse Zaken. Dat maakt het lastig voor Hillary om zich te onderscheiden. Ze moet doorgaan op de weg die Obama heeft ingeslagen, bijvoorbeeld met de zorgverzekering. ,,Ze moet hier en daar dingen bijstellen. Amerikanen zijn bezig met ongelijkheid, steeds meer mensen hebben het gevoel dat ze niet meer bij de middenklasse horen. Daar kunnen Democraten kiezers mee trekken.''

Wat Clinton anders kan doen, is de samenwerking met het Congres. Die ligt plat onder Obama. Bill Clinton wist als president juist goed samen te werken met de Republikeinse meerderheid in het parlement. Bovendien liet Bill Clinton een begrotingsoverschot zonder oorlogen na toen hij in januari 2001 de deur van het Witte Huis achter zich dichttrok. ,,Maar Bill was een betere politicus dan Hillary. Zij heeft altijd meegelift op de bagagedrager van zijn fiets. Ze heeft Bill gebruikt om haar eigen carrire vooruit te helpen.''

De meest waarschijnlijke tegenstander van Clinton is Jeb Bush, een zoon van oud-president George Bush sr. en de jongere broer van oud-president George Bush jr. ,,Een ervaren politicus. Hij is niet zo conservatief als zijn broer, maar met zijn naam heeft hij wel een probleem. En het is totale armoede dat we na dertig jaar niets zijn opgeschoten en nog steeds met Clinton en Bush zitten. Het is symbolisch voor het drijfzand in Amerika. Er gebeurt niets in Washington en de namen veranderen ook al niet.''

geplaatst:Nederlands Dagblad
13-04-2015
auteur:novum
Auteur: Reporter Creer datum: 1-02-2016 14:49:30
Verkiezingen VS nu cht van start in Iowa


De 74-jarige Democraat Bernie Sanders trekt veel jonge kiezers AFP
Vanaf vandaag ligt het lot van de Amerikaanse presidentskandidaten in de handen van de kiezers. Maandenlang hebben ze intensief campagne gevoerd, en vanavond mogen de kiezers in Iowa hun stem laten gelden. Zak je daar door het ijs, dan kan dat grote gevolgen hebben voor de rest van je campagne.

Zo werken de Amerikaanse voorverkiezingen

Dit jaar is er voor de Republikeinen een hoop te kiezen, want er doen maar liefst twaalf kandidaten mee. Donald Trump, Ted Cruz, en in mindere mate Marco Rubio maken de meeste kans op de overwinning.

Zeer spannende voorverkiezingen in Iowa

Trump domineert al maanden het nieuws. In groten getale komen mensen op zijn bijeenkomsten af. In Iowa, net als op veel andere plekken, staat de miljardair al een hele poos bovenaan in de peilingen. Wil hij zich staande houden, dan is het belangrijk dat hij vanavond als winnaar of als tweede uit de bus komt.

Sommige analisten verwachten dat Trump vanavond niet wint vanwege het caucus-systeem, waarbij mensen nog overgehaald kunnen worden om op iemand anders te stemmen. Zijn campagne zou niet goed genoeg georganiseerd zijn om dat voor elkaar te krijgen.

Ted Cruz, de conservatieve senator uit Texas, maakt ook kans om de staat te winnen. Hij is allesbehalve geliefd bij zijn collega's in Washington. Ze noemen hem een onfatsoenlijke politicus die geen teamspeler is. Juist doordat hij niet meeloopt met de rest is de overheid-wantrouwende kiezer wel weg van hem. Tijdens het laatste debat, zonder Donald Trump, was Cruz minder sterk dan anders. De peilingen laten sindsdien ook zien dat Cruz een beetje achterop raakt en Marco Rubio juist aan het stijgen is.

Rubio, de jonge Cubaans-Amerikaanse senator uit Florida, staat stevig op de derde plaats. Doet hij het beter, dan krijgt hij 'momentum' richting de volgende voorverkiezing in New Hampshire. Doet hij het slechter, en streeft Jeb Bush of Chris Christie hem voorbij, dan zullen er twijfels ontstaan.


Bij de Democraten hebben kiezers slechts drie opties: Hillary Clinton, Bernie Sanders of Martin O'Malley. Lange tijd stond Clinton ruim bovenaan in de peilingen, maar de laatste maanden is Sanders flink ingelopen, waardoor het een nek-aan-nek-race is geworden.

Clinton weet nog al te goed hoe Iowa in 2008 voor haar neus werd weggekaapt door Obama. Dat hoopt ze niet nog een keer mee te maken. Om de Democratische partijleiders gerust te stellen, is het dus van belang dat ze Bernie Sanders vanavond achter zich laat.

Realiteit

Dat is nog niet zo gemakkelijk want de zelfverklaarde socialist uit Vermont spreekt met zijn anti-Wall Street-boodschap veel studenten en vrouwen aan.

Volgens Clinton zijn Sanders' idealen over de politiek en de economie leuk, maar hebben ze niets te maken met de realiteit. Sanders vindt die kritiek onzin en blijft op bijeenkomsten veel kiezers trekken. Wint hij vanavond, en volgende week in New Hampshire, dan wordt het nog een lange strijd. Zo niet, dan kan het wel eens snel afgelopen zijn met de onorthodoxe politicus.

Eerst moeten de kiezers vanavond naar de buurtbijeenkomsten komen. Dat is al een grote opgave. Beide partijen hebben elk ongeveer 600.000 geregistreerde kiezers in de staat, maar van hen komt meestal maar een vijfde opdagen tijdens de voorverkiezingen.

Bovendien is er vanavond sneeuw voorspeld waardoor sommige mensen misschien liever thuisblijven. Dat zou slecht zijn voor Trump en Sanders, die vooral leunen op jonge kiezers en mensen die andere jaren vaak thuisbleven. Dat zijn niet de meest betrouwbare groepen tijdens verkiezingen. "Het is simpel", zei Sanders tijdens een bijeenkomst deze week. "Als de opkomst hoog is, dan winnen we. Zo niet, dan wordt het lastig."

NOS 01-02-16
Auteur: Reporter Creer datum: 2-02-2016 14:29:43
Cruz wint Iowa, maar Rubio is de grote verrassing'

EPA
Het is Donald Trump niet gelukt om zijn voorsprong in de peilingen om te zetten in een eerste overwinning in de Amerikaanse voorverkiezingen. In de staat Iowa werd Ted Cruz uitgeroepen tot winnaar.

Dat komt niet als een heel grote verrassing, zegt correspondent Arjen van der Horst. "Trump stond voor een heel moeilijke uitdaging. Hij leunt op kiezers die normaal niet komen stemmen bij voorverkiezingen", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Het is hem niet gelukt hen over te halen."

De overwinning van Cruz heeft hij volgens Van der Horst vooral te danken aan zijn campagneteam. "Cruz had een heel gedisciplineerde campagne met veel vrijwilligers die mensen aanspraken en langs huizen gingen. Dat had Trump allemaal niet."

'Rubio kan nog wel eens een belangrijke rol gaan spelen'
Grote verrassing bij de Republikeinen is de nummer drie, Marco Rubio. "De jonge senator uit Florida doet het veel beter dan verwacht. Hij heeft de steun van het partij-establishment, dat tegen Cruz en Trump is. Rubio's campagne is nieuw leven ingeblazen. Dat wordt heel interessant de komende weken bij de andere voorverkiezingen."

NOS 02-02-16
Auteur: Reporter Creer datum: 3-02-2016 13:19:20
Clinton wint voorverkiezing Democraten Iowa

| ANP

Hillary Clinton heeft met minder dan een procent verschil de eerste Democratische voorverkiezing in de Amerikaanse staat Iowa gewonnen. Dat blijkt uit de laatste tellingen die door de Democratische partij naar buiten zijn gebracht.

Het was lange tijd ongemeen spannend tussen Clinton en haar concurrent, de linkse senator Bernie Sanders. Van een kiesdistrict moet de uitslag nog bekend worden, maar ook als Sanders daar wint zal Clinton hem voorblijven.

De derde Democratische kandidaat, voormalig gouverneur Martin O’Malley, gooide eerder dinsdag al de handdoek in de ring.

Reformatorisch Dagblad 02-02-16
Auteur: Reporter Creer datum: 11-02-2016 14:30:40
Winst voor Sanders en Trump in New Hampshire


De Republikein Donald Trump en de Democraat Bernie Sanders hebben de voorverkiezingen in New Hampshire gewonnen.

Manchester

De twee profiteerden van het breed gedeelde ongenoegen onder kiezers in New Hampshire over de Amerikaanse politiek.
Sanders versloeg Hillary Clinton met grote meerderheden onder allerlei kiezersgroepen, zoals jongeren, vrouwen, mannen en partijlozen. Met bijna 90 procent van de stemmen geteld staat Sanders ruim 20 procentpunten voor op Clinton. Toch zal hij het volgens waarnemers moeilijk krijgen in de voorverkiezingen in staten waar het electoraat minder blank is dan in Iowa en New Hampshire. De volgende Democratische voorverkiezingen zijn in Nevada en South Carolina.

Nederlands Dagblad 11-02-16
Auteur: Reporter Creer datum: 22-02-2016 14:30:46
Wie kan Donald Trump nu nog tegenhouden?

Een ruzietje met de paus, een compliment voor Saddam Hussein, een pleidooi voor marteling en scherpe kritiek aan het adres van partijgenoot en ex-president George W. Bush: niets deed Trumps aanhang van gedachten veranderen.
De miljardair laat in South Carolina opnieuw zien dat zijn populariteit niet zomaar een bevlieging is van wispelturige kiezers die in het stemhokje wel bij zinnen komen. Ruim 32 procent van de Republikeinen in de conservatieve zuidelijke staat koos voor hem. Ervaring? Een campagnekas van maar liefst 100 miljoen dollar? Een uitzonderlijk invloedrijke familie en steun van de partijtop?

Het telt allemaal niet, weet Jeb Bush. De man die vorig jaar nog de onvermijdelijke Republikeinse presidentskandidaat leek, kondigde verslagen het einde van zijn campagne aan nadat hij weer niet verder was gekomen dan een vierde plaats. ,,Ons land verdient een president voor iedereen," zei hij lachend als een boer met kiespijn.

Terminaal
De kruistocht tegen Trumps gedrag die hij de laatste weken voerde, is vergeefs geweest. Bush' campagne verkeerde al langer in de terminale fase.

Republikeinse kiezers vallen in 2016 voor buitenstaanders die de boel in Washington flink willen opschudden, niet voor de vertegenwoordiger van een politieke dynastie die illegale immigranten een toekomst wil bieden. Trump scoort met zijn megalomane voorstel om een muur aan de grens met Mexico te bouwen en alle 12 miljoen illegalen uit te zetten. Bush, tot 2007 gouverneur van Florida, bleek het hedendaags campagne voeren bovendien niet onder de knie te hebben.

Uitroepteken
Hij oogde voor een camera of op een podium vaak wat nerveus en ongemakkelijk. Er waren zo veel genante, onhandige situaties dat Amerikaanse media lijstjes maakten van de treurigste momenten in de Bush-campagne. ,,Please clap," smeekte hij half grappend in New Hampshire. Trump tartte hem keer op keer met zijn observatie dat Bush zo weinig energie uitstraalde. Het krachtig, opgewekt bedoelde uitroepteken in zijn campagnelogo (Jeb!) werd een mikpunt van spot. Kiezers kregen zelfs met hem te doen: in een vraag- en antwoordsessie in South Carolina begonnen aanwezigen hem spontaan te adviseren.

Een kleine opleving, dankzij een terugval van concurrent Marco Rubio en de inzet van broer George W. en moeder en ex-first lady Barbara Bush, bleek een laatste stuiptrekking. Jeb werd in zijn eigen familie als geboren president gezien: niet gezinsclown George W., maar de serieuze Jeb zou zijn vader opvolgen. Juist hij doet de familie voorlopig uit beeld verdwijnen. Achteraf gezien, constateert publieke omroep NPR, had de komst van de familie Bush naar South Carolina 'het aura van een afscheidstour'.

Plan B
Senator Rubio aast nu op de rijke vrienden en aanhangers van Bush. Hij hoopt voor hen als plan B te fungeren. Met zijn sterke tweede plaats zou Rubio kunnen scoren als ht alternatief voor Trump. Als Rubio de miljardair ondanks diens voorsprong in de peilingen kan stoppen, is de kans groter geworden dat hij tegenover Hillary Clinton komt te staan bij de verkiezingen in november.

Zij won zaterdag in Nevada de Democratische voorverkiezing en liet daarmee zien dat ze ondanks mooie resultaten voor Bernie Sanders nog altijd de sterkste Democraat is. Ze zal voorzichtig gaan nadenken over de beste strategie om Trump te verslaan. Want hij heeft de geschiedenis aan zijn kant: Republikeinen die zoals Trump de voorverkiezingen in New Hampshire n South Carolina wonnen, veroverden sinds 1980 altijd het Republikeinse ticket voor de presidentsverkiezingen.

PZC 22-02-16
Auteur: Reporter Creer datum: 29-02-2016 15:49:16
rste echt grote zege voor Hillary Clinton

AFP

Bij de Democratische voorverkiezingen in South Carolina heeft Hillary Clinton bijna driekwart van de stemmen gekregen. Het is haar eerste echt grote zege tot nu toe. In andere staten trok haar tegenstander Bernie Sanders ook veel stemmen. Zo haalde hij in New Hampshire zo'n 60 procent.

Het succes in South Carolina heeft Clinton vooral te danken aan de Afro-Amerikaanse gemeenschap in de staat. Acht op de tien Afro-Amerikaanse kiezers stemden op haar. Het zijn de kiezers die haar bij de voorverkiezingen in 2008 in de steek lieten voor Barack Obama, maar in haar nu de kandidaat zien die het beleid van de huidige president kan voortzetten.

Clinton: het is niet nodig Amerika weer sterk te maken Video afspelen 01:35
Bernie Sanders feliciteerde Clinton met haar overwinning, maar benadrukte dat de race nog maar net is begonnen. Aangezien hij zijn kansen in South Carolina niet erg hoog inschatte, heeft Sanders ook nauwelijks campagne gevoerd in de staat. In plaats daarvan bezocht hij Minnesota, om daar campagne te voeren voor 'Super Tuesday'. Dinsdag wordt in elf staten gestemd.

De uitslag is wel een gevoelige klap voor Sanders. Hij trekt vooral jonge blanke kiezers met liberale opvattingen aan, maar de vraag is of die groep groot genoeg is om als basis te dienen. Clinton heeft nu bewezen de absolute favoriet te zijn bij de Afro-Amerikaanse kiezers, een belangrijk deel van het electoraat.

NOS 28-02-16
Auteur: Reporter Creer datum: 2-03-2016 16:53:17
Nederlandse experts over titanenstrijd: Clinton wint

AFP

Zowel Donald Trump als Hillary Clinton deden goede zaken tijdens Super Tuesday. Beide kandidaten wonnen in zeven staten en lijken niet meer in te halen door hun concurrenten. Hoe denken Nederlandse experts over de titanenstrijd die gaat losbarsten tussen Clinton en Trump? 'Clinton hoopt dat Trump om zich heen blijft slaan.'
De andere kandidaten hebben niet genoeg gewonnen, simpel - Charles Groenhuijsen
Nu Super Tuesday achter de rug is wordt steeds duidelijker welke kandidaten er op 8 november op het stemblaadje zullen staan tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Zowel Hillary Clinton (Democraten) als Donald Trump (Republikeinen) hebben een ruime voorsprong op hun achtervolger(s).

Charles Groenhuijsen, jarenlang Amerika-correspondent voor de NOS en schrijver van boeken en columns over de Amerikaanse politiek, denkt niet dat Trump nog in te halen is. ,,De andere kandidaten hebben niet genoeg gewonnen, simpel. De aantrekkingskracht van Trump is te groot. Het zou nog kunnen als Marco Rubio op 15 maart stopt en al zijn kiezers naar Ted Cruz gaan, maar dat zie ik niet gebeuren."

Ook over de Democratische kandidaat bestaat geen twijfel: ,,De kans dat Bernie Sanders van Hillary Clinton wint is niet aanwezig", zegt Amerika-watcher Frans Verhagen, die elf boeken over de Verenigde Staten schreef. ,,Zoals de Amerikanen dat zo mooi zeggen: er is geen pad naar de nominatie." Verhagen plaatst verder een kanttekening bij de zegereeks van Trump. ,,Een hoop media schrijven nu over het verleden van Trump, waarin hij veel dingen heeft gedaan die niet kunnen. Dat zou hem nog parten kunnen gaan spelen."

Toon Trump
Beide experts noemen Clinton als favoriet in de eindstrijd, mede dankzij haar ruime ervaring in de politiek en haar partijprogramma. Groenhuijsen ziet haar als de topkandidaat, maar zegt tegelijkertijd dat de zaken er minder rooskleurig voorstaan dan voorheen. ,,Een jaar geleden was zij de onbedreigde kroonprinses. Mede door Bernie Sanders is dat wel veranderd."

Groenhuijsen denkt dat Trump vooral zijn toon zal moeten aanpassen om te winnen van Clinton: ,,Twijfelaars trek je niet met schelden naar je toe, maar met gematigde teksten. Trump moet iets naar het midden toekruipen en stoppen met teksten over het bouwen van een muur tussen Amerika en Mexico of het deporteren van illegalen. Clinton hoopt eigenlijk alleen maar dat Trump om zich heen blijft slaan, om zo de zwevende kiezers binnen te halen. De voorverkiezingen worden over het algemeen op de flanken beslist, de verkiezingen in het midden. Dat moet Trump goed beseffen."

Verhagen denkt ook dat Trump met deze stijl niet kan winnen. Tegelijkertijd verwacht hij niet dat de miljardair zijn stijl zal aanpassen. ,,Nee, dat denk ik niet. Hij is een natural, heeft helemaal zijn eigen stijl. Op het moment dat hij zijn toon aanpast valt hij door de mand. Dan hou je een lege huls over." Verhagen schat de kansen van Trump sowieso niet hoog in. ,,Hij kan niet van Clinton winnen. Die kans is nul."

Toekomst
Groenhuijsen voorziet als Clinton wint een lange periode van Democratische heerschappij: ,,Mocht zij winnen, dan is dat het horrorscenario van de Republikeinen. Er zijn in november ook nog Congres- en Senaatsverkiezingen. Mochten die voor de Democraten goed uitpakken dan zou het zo kunnen zijn dat Amerika, je verstaat me goed, de komende twintig dertig jaar een meer progressieve richting op gaat."

Verhagen ziet die verschuiving ook al in het huidige Amerika: ,,De onderwerpen in de Verenigde Staten zijn aan het veranderen. Het land is naar links opgeschoven, hoe gek dat ook klinkt. Zaken als minimumloon, economische ongelijkheid, sociale zekerheid en Obamacare worden toch wel erg belangrijk gevonden."

PZC 02-03-16
Auteur: Reporter Creer datum: 7-03-2016 15:42:35
Rubio wint voorverkiezing Puerto Rico
|
AP


Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar Rubio’s voorsprong op zijn rivalen Donald Trump, Ted Cruz en John Kasich is zo groot dat zij hem onmogelijk nog kunnen achterhalen. Rubio wint zo afgetekend dat hij alle gedelegeerden van Puerto Rico op zijn naam schrijft.

Rubio’s winst in de Caribische eilandengroep, een Amerikaans gebiedsdeel, is een pleister op de wond die de jonge senator zaterdag opliep. De favoriet van de Republikeinse partijtop moest toen toezien hoe Trump en Cruz ieder opnieuw twee staten wonnen. De strijd om de Republikeinse voordracht voor de presidentsverkiezingen van november lijkt meer en meer op een tweegevecht tussen die twee uit te draaien.

Reformatorisch Dagblad 07-03-16
Auteur: Reporter Creer datum: 18-03-2016 13:49:42
'Trump slaat grote slag, maar het is nog niet de genadeklap'


AFP

Donald Trump won bij de voorverkiezingen van afgelopen nacht drie van de vijf staten, waaronder de belangrijke staat Florida. De miljardair sloeg opnieuw een grote slag, maar hij is er nog niet.

Zijn tegenstander John Kasich won namelijk in Ohio, waar hij gouverneur is. Ondanks die thuiswedstrijd, wordt aan de overwinning van Kasich veel waarde gehecht. Want Ohio is een goede afspiegeling van de Amerikaanse samenleving.

Lichtpuntje

Zonder de winst in die staat is de weg naar de nominatie er niet gemakkelijker op geworden voor Trump, zegt VS-correspondent Arjen van der Horst in het NOS Radio 1 Journaal. Ook niet nu Trumps tegenstander Marco Rubio uit de race is gestapt.


"De partijtop baalt dat Rubio eruit ligt. Die hadden gedacht dat hij in de strijd tegen Clinton de grootste kans zou maken. Nu wordt dat waarschijnlijk Trump. Al is er wel een lichtpuntje voor de Republikeinse partij met de overwinning van Kasich in Ohio."

Volgens Van der Horst betekent die overwinning namelijk dat waarschijnlijk niemand het aantal gedelegeerden binnenhaalt voor de meerderheid die nodig is om de nominatie binnen te slepen. "En dat houdt in dat er waarschijnlijk een zogeten contested convention gaat komen."

"De eindbeslissing zal dan pas op de partijconventie in juli vallen. De gedelegeerden moeten dan onderhandelen. Dat is de enige kans voor het anti-Trump kamp binnen de Republikeinen om de miljardair te omzeilen." Voor echte conclusies is het echter nog te vroeg, zegt correspondent Wouter Zwart.

Of iedereen nu dan z'n geld op Kasich zet? Hijzelf in ieder geval wel. Er zouden zelfs Democraten op hem hebben gestemd, om zo Trump tegen te houden. "Kasich denkt dat hij momentum krijgt door de winst in Ohio. Hij kijkt naar de liberale staten die nog gaan komen, zoals New York en Californi. Toch denk ik dat het 'wishful thinking' is", zegt Van der Horst. "Tot nu toe heeft hij namelijk nauwelijks gedelegeerden binnengehaald."

Bij de Democraten ziet het er nog steeds goed uit voor Hillary Clinton. Zij behaalde de overwinning in vier staten en de verwachting is dat ze Bernie Sanders in Missouri, waar de uitslag nog niet vastligt, ook gaat verslaan. "Ook al doet Sanders het steeds verrassend goed, het moet raar lopen wil Clinton de nominatie mislopen", zegt Wouter Zwart.

NOS 17-03-16
Auteur: Reporter Creer datum: 8-06-2016 12:35:52
Sanders geeft strijd met Clinton niet op

| ANP/RTR


De Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders geeft de strijd met Hillary Clinton om de nominatie nog niet op. Dat verklaarde hij nadat Clinton de dinsdag al de overwinning had geclaimd.

Sanders zei na de voorverkiezing in zes staten dat hij weet dat de strijd moeilijk is, maar dat hij zal vechten voor elke stem en elke gedelegeerde. Hij denkt dat het gat tussen hem en Clinton na de uitslag in Californië zal afnemen. Die uitslag is nog niet binnen. In North Dakota en Montana wist Sanders de voorverkiezingen te winnen. New Jersey, New Mexico en South Dakota gingen naar Clinton.

In haar toespraak deed Clinton een beroep op Sanders en zijn aanhangers zich bij haar aan te sluiten. Maar Sanders toonde geen interesse in het beëindigen van zijn kandidatuur. Hij riep tegen zijn supporters in Californië verder te gaan met campagne voeren voor de laatste voorverkiezing in het district Columbia volgende week dinsdag. Zijn politieke kruistocht zal hij tot aan de conventie in juli volhouden, voegde hij toe.

Reformatorisch Dagblad 08-06-16
Auteur: Reporter Creer datum: 19-07-2016 10:18:10
Cleveland, stad van verdeeldheid

Arjen van der Horst
Correspondent Verenigde Staten voor NOS en Nieuwsuur

Tom Moran is een chauffeur uit Michigan die in zijn dagelijkse leven gehandicapte kinderen vervoert. Een paar maanden geleden had hij zich al voorgenomen naar Cleveland te komen als Donald Trump de Republikeinse presidentskandidaat zou worden. "Trump heeft gehandicapten openlijk beledigd. Amerika verdient een betere president dan hij."

Ook maakt hij zich zorgen over de vrijheid van meningsuiting. "Het eerste amendement van onze grondwet is een groot goed. Maar Trump wil de smaadwetten veranderen, zodat hij mensen die hem bekritiseren, voor de rechter kan slepen."

Moran is een van de eersten die in alle vroegte met een groot spandoek in Cleveland staat, waar de Republikeinse partijconventie maandag is begonnen. Langzaam begint het centrum van de stad vol te stromen met demonstranten.
Een keuze tussen de twee? Dan maar een kogel in mijn hoofd.
Anita Rios
Eén van hen is Anita Rios. Zij maakt zich vooral boos over de opmerking van Trump over latino's. "Als een kandidaat die Mexicanen verkrachters en moordenaars noemt en daarmee vervolgens de presidentskandidaat wordt van de Republikeinen, dan is er echt iets mis met de partij."

Niet dat ze een enorme fan is van Hillary Clinton. Ook háár vertrouwt ze niet en ze zal niet op haar stemmen in november. Maar als ze bij wijze van spreken met een pistool tegen haar hoofd toch een keuze moet maken tussen de twee? "Dan ben ik dood, want dan vind je me met een kogel in mijn hoofd."

Overal staan borden met lange lijsten van voorwerpen die demonstranten niet mogen meenemen naar betogingen. ARJEN VAN DER HORST / NOS
Zelden hebben de Amerikanen zulke polariserende presidentskandidaten gehad. Vooral Donald Trump roept bij tal van groepen veel weerstand en protest op. Vandaar dat de veiligheidsmaatregelen in Cleveland bijzonder streng zijn. Vijfduizend agenten moeten de stad, die in een vesting is veranderd, veilig houden. Demonstranten worden ver weg gehouden van de partijconventie. Op een paar plekken in de stad mogen ze wel demonstreren, al is de bewegingsvrijheid beperkt.

Overal staan borden met lange lijsten van voorwerpen die demonstranten niet mogen meenemen naar betogingen. Tennisballen zijn ten strengste verboden, evenals ladders en waterpistolen. Wat ze wél mogen meenemen zijn echte vuurwapens, dankzij de ruime wapenwetten van de staat Ohio.


De politie in Cleveland maakt zich daar zorgen over. Twee weken geleden werden tijdens een demonstratie van Black Lives Matter in Dallas vijf agenten doodgeschoten door een zwarte schutter, die het op witte agenten had gemunt. Voor de politie was het een verwarrende situatie, want tientallen vreedzame demonstranten hadden ook wapens bij zich, wat de wet in Texas toestaat. Het duurde even voordat de politie in de gaten had dat het slechts om één schutter ging.

Zo’n situatie wilde de politie in Cleveland voorkomen. Diverse groepen, van de Bikers for Trump tot de Black Panthers, hadden aangekondigd dat ze met vuurwapens en al zouden gaan demonstreren in Cleveland. De politievakbond van Ohio had de gouverneur opgeroepen om tijdens de conventie een tijdelijk wapenverbod in te stellen, maar die wilde daar niets van weten.
We hebben als Amerikanen het recht om onszelf en onze gezinnen te beschermen.
Trump-aanhanger
Het zijn vooral de Trump-aanhangers die gebruik maken van de vrijheid om wapens mee te nemen. Bij een demonstratie aan de oever van de Cuyahoga Rivier van Trump-fans hebben verschillende betogers een vuurwapen meegenomen, variërend van een pistool tot een semi-automatisch geweer. De betogers vinden het niet meer dan normaal.

"We hebben als Amerikanen het recht om onszelf en onze gezinnen te beschermen", zegt een aanhanger die een pistool in een heupholster draagt. "Hillary Clinton wil strengere wapenwetten, maar je ziet ook haar niet rondlopen zonder wapens om zich heen", in een verwijzing naar de agenten van de Secret Service waarmee ze omringd is.
Trump spreekt de taal van de gewone man.
Josh Cornett
Niet elke Trump-aanhanger is het daarmee eens. "Ik ben een groot voorstander van wapenbezit, maar deze conventie is een bijzondere aangelegenheid", zegt Josh Cornett, een vrachtwagenchauffeur uit Cleveland. "Ik hoop dat de demonstraties vreedzaam verlopen. Het zou beter zijn als we tijdelijk een wapenverbod zouden instellen in een straal van 30 kilometer rond het conventiecentrum. Dat voorkomt problemen."

Cornett wil deze week liever als een viering zien. Een viering van de overwinning van zijn geliefde kandidaat, Donald Trump. "We hebben vijftig jaar lang dezelfde politici aan de macht gehad, die uiteindelijk alleen hun eigen belang vertegenwoordigden. Trump spreekt de taal van de gewone man. Hij is niet bang politiek incorrecte dingen te zeggen. Dat waarderen wij in hem."

Toch erkent ook Cornett dat Trump veel weerstand oproept bij andere Amerikanen. Is hij wel de juiste kandidaat om voor eenheid te zorgen in een diep verdeeld land? "Dat zal moeilijk worden. Ik weet niet hoe hij zijn tegenstanders tegemoet moet komen. Eigenlijk is er maar één oplossing voor hem: banen creëren en dan zal de kritiek verstommen."

Een conventie met uitersten
Die verdeeldheid is niet alleen van toepassing op Republikeinen en Democraten, ook binnen de Republikeinse partij is er rumoer. Gedelegeerden van het Never Trump-kamp probeerden een hoofdelijke stemming af te dwingen. Zo hoopten ze alsnog de spelregels van de conventie te veranderen om Trump te kunnen tegenhouden.

Hun poging werd genegeerd door de conventievoorzitter. Delegaties van de staten Iowa, Colorado en Utah liepen boos weg. Op dag 1 van de conventie was de eenheid binnen de Republikeinse Partij ver te zoeken.

NOS 19-07-16
Auteur: Reporter Creer datum: 22-07-2016 12:58:31
Trump belooft veiligheid in acceptatiespeech

CLEVELAND - Met beloften over veiligheid en zekerheid heeft Donald Trump de Republikeinse kandidatuur voor het presidentschap donderdag aanvaard. Op de conventie van de partij in Cleveland kondigde hij aan dat ,,de criminaliteit en het geweld die onze natie teisteren snel ten einde zullen komen''. ,,Vanaf januari 2017 zal de veiligheid worden hersteld'', zei Trump.


De Republikeinse kandidaat zei dat het gedaan is met de politieke correctheid en beloofde de waarheid te zullen spreken. ,,USA, USA'', scandeerde het publiek, waarna Trump fel van leer trok tegen het beleid van huidig president Barack Obama en zijn Democratische rivaal Hillary Clinton.

Hij schetste een zwart beeld van een land dat gebukt gaat onder criminaliteit en armoede. ,,President Obama heeft onze nationale schuld verdubbeld tot meer dan 19 biljoen dollar. Maar wat is het resultaat? Onze wegen en bruggen vallen uit elkaar, onze luchthavens verkeren in Derde Wereld-toestand en 43 miljoen Amerikanen gebruiken voedselbonnen.''

Trump sprak harde woorden over Clinton, die hij verantwoordelijk stelde voor ,,vreselijke misdaden'', waarmee hij doelde op het opslaan van vertrouwelijke e-mails op haar privéserver ten tijde van haar ministerschap. Haar bewind op Buitenlandse Zaken heeft volgens de Republikeinse kandidaat slechts geleid tot ,,dood, vernietiging en zwakte''. Trump suggereerde dat Clinton schuld heeft aan de opkomst van IS, de chaos in Irak en Libië, de Syrische burgeroorlog, de onrust in Egypte van de laatste jaren en het feit dat Iran volgens hem nog steeds op weg is naar een kernwapen.

Trump presenteerde een meer isolationistische koers als alternatief: ,,Amerikanisme, niet globalisme, zal ons credo zijn.'' In regimeveranderingen ziet hij niets, maar het gevecht tegen IS gaat door. ,,We gaan de barbaren van ISIS verslaan'', zei Trump, die zichzelf ook in binnenlands opzicht opwierp als beschermer van het volk tegen ,,de machtigen''. ,,Niemand kent het systeem beter dan ik'', zei Trump. ,,Daarom kan alleen ik het repareren.''

Telegraaf 22-07-16
Auteur: Reporter Creer datum: 29-07-2016 14:05:31
Hillary Clinton wacht nog forse strijd

W. B. Kranendonk

Als het waar is dat scherven geluk brengen, wordt Hillary Clinton president. Met haar nominatie als Democratische kandidaat voor het presidentschap, is zij deze week door het glazen plafond gebroken waar vooruitstrevende vrouwen al jaren over klagen. Of zij het ambt daad­werkelijk gaat bekleden, is echter onzeker. De uitslag van november is nog uiterst ongewis.
Historisch is de nominatie van Hillary zeker. Voor het eerst in de geschiedenis is een vrouw gekozen als kandidaat van een grote partij voor het machtigste ambt in de VS. Zodra deze week bekend was geworden dat de Democratische conventie in Philadelphia haar kandidaat stelde, sprak Hillary Clinton via een videoboodschap vrouwen en meisjes toe. Voortaan zijn er voor elke vrouw even veel mogelijkheden als voor mannen, zei ze. Zelf was ze lichtelijk aangedaan. En dat is voor de doorgaans koele Hillary heel wat.

Maar de scherven van het verbroken glazen plafond waren niet de enige die op de conventievloer lagen. Er waren meer brokstokken. Die moesten gelijmd worden. Hoewel Bernie Sanders al voor de partijbijeenkomst de handdoek in de ring had gegooid, was duidelijk dat zijn aanhang nog niet gelukkig was met een keus voor Clinton. Daarnaast lag er nogal wat troep doordat WikiLeaks eind vorige week bijna 20.000 e-mails openbaar maakte. Zij toonden aan dat de partijleiding er een puinhoop van had gemaakt.

Herstel van de eenheid. Dat had allereerst prioriteit bij het begin van de conventie. En dat is deels gelukt, al blijft er binnen de partij het nodige gerommel. Eerste voorwaarde was wel dat partijvoorzitter Debbie Wasserman Schultz het veld ruimde en dat het partijbestuur excuses maakte aan Sanders omdat het er welbewust op aan had gestuurd hem buitenspel te zetten.

Een belangrijke bijdrage om de eenheid te herstellen, was ook zeker de inspirerende toespraak van Michelle Obama. Zij stal de show. Daarnaast leverde Bernie Sanders een belangrijke bijdrage door onvoorwaardelijk zijn steun voor Hillary Clinton uit te spreken. Wat men ook van zijn linkse ideeën vindt, zijn steunbetuiging was groots. De eenheid van de partij ging voor hem boven alles omdat eensgezind Trump bestreden moet worden.

Kernwapens
De toespraken van partijgenoten zoals vicepresident Joe Biden, running mate Tim Kaine en vooral die van president Obama op de conventie, waren bedoeld om de partijleden te motiveren. Dat lukte. Met name de rede van Barack Obama was een hoogtepunt. Hij stelde dat er nog nooit iemand zo gekwalificeerd was om president te worden als Hillary Clinton. „Zelfs ik niet en zelfs Bill Clinton niet. Sorry kerel, dat is gewoon de waarheid”, aldus Obama tegen de voormalige president, die in het publiek zat.

De president zei zich nog goed te herinneren hoe hij zelf bij de voorverkiezingen van 2008 het moest opnemen tegen Hillary: „Het was zwaar. Weet je waarom? Omdat Hillary taai is. Elke keer wanneer ik dacht dat ik had gewonnen, kwam Hillary weer sterker terug.” Van de rivaliteit tussen Obama en Clinton, die er ook nog was toen zij onder hem minister van Buitenlandse Zaken was, was deze week geen spoor meer te bekennen.

Hillary Clinton toonde zich in haar toespraak, donderdagavond, tevreden. „Met nederigheid, vastberadenheid en grenzeloos vertrouwen in Amerika accepteer ik de nominatie voor president van de Verenigde Staten.” Deze etappe in de race naar het Witte Huis had ze gewonnen. Sommige vrouwelijke conventiebezoekers waren tot tranen toe geroerd.

Maar daarmee is haar verhuizing naar Washington lang nog niet zeker. Er staat haar nog een zware periode te wachten in de strijd tegen Trump. Natuurlijk is hij met zijn soms ongenuanceerde uitspraken een dankbare schietschijf. Daarop mikte ze donderdagavond al heel doelgericht. „Een man die je al uit de tent kunt lokken met een tweet, moet je onze kernwapens niet toevertrouwen!” Ze verweet Trump vooral angst te zaaien. „Het beste antwoord hierop gaf de Democratische president Roosevelt lang geleden al, in echte roerige tijden”, zei Clinton, en ze citeerde hem: „Het enige waar we bang voor moeten zijn, is de angst zelf.”

Middengroepen
Wil Clinton van haar Republikeinse rivaal winnen, dan zal ze het vooral van de middengroepen onder de kiezers moeten hebben. Daar zitten de meeste weifelaars. Maar Trump richt zich ook op de blanke lager opgeleide middenklasse. Deze week bezocht hij daarom de industriegebieden in Ohio en Pennsylvania. Het zal voor Clinton een hele toer worden om de meerderheid van de blauwe overalls binnen te halen.

Om hogeropgeleiden en weifelende Republikeinen over de streep te halen, was deze week heel bewust voormalig burgemeester van New York Michael Bloomberg gevraagd te speechen. Bloomberg was eerst Democraat, werd toen Republikein en is nu onafhankelijk. Hij waarschuwde dat Trumps plannen voor Amerika „een ramp in wording” zijn.

Of het Clinton lukt de twijfelaars te overtuigen, is de vraag. Ze staat voor een lastige opgave. Temeer omdat ze door de strijd met Sanders steeds meer in links, progressief vaarwater terecht is gekomen. Dat heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat ze een nog ruimer abortusstandpunt innam.

De weifelende kiezer zou wellicht binnen te halen zijn als Clinton haar vrouwelijke charmes in de strijd zou gooien. Maar dat doet ze niet. Tijdens de conventie heeft ze zich niet gepresenteerd als iemand met een warme uitstraling. In een tijd waar emotie en gevoel heel belangrijk zijn, is dat een gemis. Ze blijft een koele vrouw, die het vooral van haar deskundigheid wil hebben. Een zakelijke dame, dus.

Waarbij zakelijkheid bij de Clintons nogal eens samenvalt met twijfelachtig handelen. Dat laatste is misschien wel haar grootste risico. Aan welke scherven van schandaaltjes uit het verleden zal ze zich nog bezeren? Of –electoraal gezien– dodelijk verwonden?

Reformatorisch Dagblad 29-07-16
Auteur: Reporter Creer datum: 5-11-2016 18:44:22
Welke president wil de rest van de wereld in het Witte Huis?

Richard Donk, Ab Jansen, Evert van Vlastuin en Mark Wallet

Donald Trump heeft geen ervaring in internationale betrekkingen. Zijn rivaal Hillary Clinton was daarentegen jarenlang minister van Buitenlandse Zaken. Hoe denken beide kandidaten over buitenlands beleid? Een uitsplitsing naar enkele regio’s.
Beide Amerikaanse presidentskandidaten hebben enkele uitgesproken standpunten over de situatie in het Midden-Oosten en het beleid dat zij zouden voeren als ze in het Witte Huis terechtkomen.

Trump stelt zich zeer positief ten aanzien van Israël op. Hij beloofde enkele weken geleden dat hij de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem zal verplaatsten als hij president wordt.

Zover gaat Clinton niet. Wel verwijt ze de Palestijnen het gebrek aan voortgang in het vredesproces. Zij hadden volgens haar eind jaren 90 het aanbod van de toenmalige Israëlische premier, Ehud Barak, moeten accep­teren. Hij bood de Palestijnen een eigen staat in de Gazastrook en op het grootste deel van de Westelijke Jordaanoever.

Trump heeft zich tijdens zijn verkiezingscampagne diverse keren fel uitgelaten over de islam. Hij beschouwt die religie als een groot gevaar en pleitte zelfs voor een verbod voor moslims om de Verenigde Staten in te reizen.

Over de strijd tegen Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak is Trump heel duidelijk. IS zal verdwijnen als hij president wordt. „Ik zal ze kapot bombarderen”, beloofde hij in ondiplomatieke taal.

Daarin wordt hij gesteund door Clinton. Ook zij pleit voor een genadeloze strijd tegen de extremistische terreurbeweging. Niet alleen bestrijden, maar verslaan, is haar devies.

Vorig jaar zomer sloten de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad plus Duitsland een overeenkomst met Iran over het omstreden atoomprogramma van dat land. Trump noemde de deal „een van de slechtste” afspraken die ooit zijn gemaakt.

Clinton is wel voor de deal met Iran, maar waarschuwde dat het land gestraft zal worden als het de voorwaarden van het akkoord niet naleeft. Wat die bestraffing inhoudt, liet ze overigens in het midden.

Hillary Clinton betreurt het overigens nog steeds dat president Obama niet strenger tegen het Syrische regime heeft opgetreden. Obama had herhaaldelijk gezegd dat Syrië met het gebruik van chemische wapens een rode lijn zou overschrijden en dat Amerika dan militair in zou grijpen. Toen puntje bij paaltje kwam, legde de president echter een plan voor een offensief voor aan de volksvertegenwoordiging. Die verwierp het voorstel.

Europa en de NAVO
Europese vrienden en NAVO-partners hebben het doorgaans niet zo op Republikeinse presidenten. Die worden gezien als ongepolijste cowboys. Binnen de NAVO en de EU herinneren velen zich nog de diplomatieke crisis uit 2003 over de invasie van president George W. Bush in Irak. De her­innering daaraan plaatst de Republikeinse Trump al direct op achterstand.

Clinton daarentegen heeft een grote voorsprong: als oud-minister heeft ze ervaring in de buitenlands politiek. Zij kent het NAVO-hoofdkwartier in Brussel van binnenuit en heeft veel hoofdsteden van EU-lidstaten bezocht.

Het lijkt erop dat Clintons beleid voor Europa en de NAVO vooral de bestaande lijn zal doortrekken. De onderhandelingen over het grote handelsverdrag TTIP zullen gewoon doorgaan, en bij de NAVO komt op zijn hoogst een andere ambassadeur.

Het lijkt er wel op dat Clinton hogere eisen aan de NAVO-bondgenoten wil stellen. De afspraak onder de lidstaten is dat die 2 procent van het bruto nationaal product aan defensie besteden. Op dit moment houden slechts enkele landen zich daaraan: de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk en het kleine Estland. Nederland zit rond de 1,3 procent. Om de zoveel jaar leidt dit bij de Amerikanen tot grote irritatie.

Trump heeft gezegd dat het voorbij moet zijn met het eenzijdig leunen op de Amerikaanse belastingbetaler. Op deze manier is de NAVO „achterhaald.” Hij wil zich niet langer verbinden aan zo’n bondgenootschap. „Als dit de NAVO breekt, dan breekt het de NAVO maar.” De BBC noemt een eventuele verkiezing van Trump niet voor niets de „grootste trans-Atlantische uit­daging sinds de val van de Sovjet-Unie.”

Ook Clinton heeft laten doorschemeren dat zij meer Europees geld voor de collectieve verdediging wil.

Een andere belangrijke kwestie is de brexit. Obama was daartegen, en Clinton volgt hem daarin. Trump heeft dit juist aangemoedigd. Mocht hij president worden, dan zal hij zeker soepeler met de Britten omgaan dan de Democraten.

Trump staat daarentegen weer meer bekend als protectionistisch. Hij is geen voorstander van vrijhandelsverdragen die door het terugdringen van invoerrechten de eigen industrie verzwakken. Mocht hij president worden, dan kunnen Europese onderhandelaars over TTIP zomaar met andere eisen te maken krijgen.

Afrika
Afrika is voor beide kandidaten geen onderwerp waar ze in de campagnes breed mee uitpakken. En toen Donald Trump eens een keer naar een Afrikaans land verwees, in het kader van opmerkingen over terreur, sprak hij de naam, Tanzania, verkeerd uit.

Grote veranderingen in het Amerikaanse Afrikabeleid zijn niet te verwachten, wie er straks ook in het Witte Huis mag plaatsnemen. Onder het bewind van de huidige president Barack Obama zijn verschillende akkoorden gesloten rond handel en aids­bestrijding in Afrika, en het ziet er niet naar uit dat een van beiden die open zal breken.

Al sinds 2000 mogen er bovendien goederen uit Afrika onder de Sahara tariefvrij worden ingevoerd op de Amerikaanse markt. Die wet is vorig jaar bekrachtigd tot 2025 en ligt vooralsnog buiten presidentieel bereik.

De belangrijkste verschillen tussen beide presidenten zijn wellicht te vinden rond democratiserings- en mensenrechten­initiatieven. Trump heeft zich fel uitgelaten tegen het „exporteren” van democratie naar landen als Libië. Het is daarom te verwachten dat hij eerder bereid zal zijn om een thema als democratie te laten rusten als het ten goede komt aan de stabiliteit en veiligheid. Clinton is het aan haar idealen verplicht meer te laveren tussen een democratiseringsagenda en pragmatische politiek.

De lijnen die Trump uitzet voor de buitenlandse politiek zijn bovendien gericht op een meer geïsoleerde rol van Amerika op het wereldtoneel. Dat zou gevolgen kunnen hebben voor de inzet van Amerikaanse troepen in Afrika. Tegelijk geldt dat beide kandidaten zich hardmaken voor veiligheid, wat de inzet van Amerikaanse troepen in Afrika logisch maakt.

Afrikanen zijn intussen niet per se negatief over de optie-Trump. Sommigen zien hem als een sterke man, die bovendien een zakelijke achtergrond heeft. Dat zou nog weleens goed kunnen uitpakken voor Afrika, is de gedachte.

Trumps opmerking, in december, dat hij de Zimbabwaanse dictator Robert Mugabe en de Ugandese heerser Yoweri Museveni zou willen opsluiten, viel in sommige kringen bovendien goed. „Waar is onze ‘Donald Trump’, wanneer we hem nodig hebben?” vroeg de Ghanese journalist Kaku Adu-Gyamfi zich af. Anderen merken echter op dat Trump zelf wel erg op deze twee potentaten lijkt.

In een artikel op de Amerikaanse nieuwssite VOA merkte Witney Scheidman van het Brookings Instituut op dat het Amerikaanse Afrikabeleid zich al jaren kenmerkt door continuïteit. Zowel de regering-Bush als -Obama voerde in grote lijnen dezelfde politiek. „Ik verwacht dat ook in een volgende regering deze consensus over partijlijnen heen zal blijven bestaan.”

Oost-Azië
„Met Clinton weet je wat je hebt, bij Trump hoor je wat je krijgt.” Zo ongeveer valt het verschil tussen die twee te typeren, zonder direct op de inhoud van beider programma’s te focussen. Hillary Clinton was minister van Buitenlandse Zaken onder Obama I en is ook nog eens echtgenote van Bill Clinton. Trump is daarentegen een volstrekte nieuwkomer. De wereld kent hem nauwelijks, hooguit via zijn campagnepraatjes.

Als het om Amerika’s buitenlandse politiek gaat, hangt het er maar van af hoe tevreden of ontevreden je was met Hillary Clinton aan het roer of op de (niet zo verre) achtergrond als first lady. En die (on)tevredenheid wordt weer bepaald door de positie die je inneemt. Zo maakt het in Oost-Azië verschil of je met iemand uit China praat, of iemand uit Japan, Taiwan, de Filipijnen of Zuid-Korea.

Clinton was als bewindsvrouw onder Obama I betrokken bij de ”American Pivot”, de terugkeer van de VS naar Oost-Azië als strategisch belangrijke regio. De ”pivot” was indirect bedoeld om het steeds zelfbewuster wordende China in bedwang te houden.

Trump heeft zich de afgelopen maanden regelmatig kritisch uitgelaten over die Amerikaanse bemoeienis met Oost-Azië en gezinspeeld op een terugtrekkende beweging van zijn land zodra hij aan de macht is. Aan hem hangt dan ook het label van Amerikaans isolationisme, en de buren van China huiveren bij dat woord.

In Japan was de reactie op Trumps dreigement om het naoorlogse veiligheidspact tussen de VS en Tokio op te zeggen, niet mals. Grote delen van de bevolking vinden het namelijk prima dat de VS de veiligheid garanderen, vanwege het Japanse oorlogsverleden. Ze vrezen heftige confrontaties met China bij het wegvallen van de Amerikaanse invloed.

Trump durfde ook nog eens voor te stellen dat Japan en Zuid-Korea zelf maar kernwapens moesten gaan aanschaffen, en daarmee gaf hij blijk van wel heel weinig inzicht in de uiterst precaire machts­verhoudingen in de regio (met China als enige kernmacht).

Het zal niemand verbazen dat China anders dan Japan en Zuid-Korea tegen de twee presidentskandidaten aankijkt. Of, zoals een commentator het onlangs zei: Alleen al het feit dat Trump anti-Hillary is, maakt hem populair bij de Chinezen.

Peking kent Clinton maar al te goed uit haar vorige functies, waarin ze zich sterk maakte voor de mensenrechten in China en Peking hekelde om het agressieve beleid in de Zuid-Chinese Zee. Verder was zij betrokken bij de door China zo verfoeide Amerikaanse ”pivot” in Oost-Azië. Een ideologisch gedreven criticaster, vinden de Chinezen Clinton.

Trump is als zakenman veel pragmatischer, denken ze en sowieso meer gericht op economische kwesties, en daar weten de Chinezen meer raad mee dan met politieke en humanitaire zaken.

Toch zijn er ook in China sympathisanten van Clinton, en niet de minste. Qian Liwei, onderzoeker aan het invloedrijke China Instituut voor Hedendaagse Internationale Relaties in Peking, is bijvoorbeeld vol lof over Clinton. Zij zou de buitenlandse politieke ideeën van de Chinezen goed begrijpen en het belang van de goede relaties tussen de China en de VS onderkennen.


Reformatorisch Dagblad 04-11-16
Auteur: Reporter Creer datum: 9-11-2016 15:16:21
ll Town America krijgt dankzij Trump een stem in Washington

ANP
Donald Trump heeft zijn verkiezing tot 45ste president vooral te danken aan het stemgedrag van blanke Amerikanen, mannen en vrouwen. Dat valt op te maken uit grote verkiezingsonderzoeken als Edison Research en Reuters/Ipsos Election Day. Daarvoor werden tienduizenden Amerikanen ondervraagd bij vele honderden stembureaus in het hele land.

Uit de onderzoeken komt het beeld naar voren van een intens verdeeld land. Zo zijn er grote verschillen tussen blanken aan de ene kant en zwarten en latino's aan de andere kant, tussen jongeren en ouderen, tussen hoogopgeleiden en laagopgeleiden en tussen mensen in de steden en op het platteland.

En dan is er nog het grote verschil tussen mensen met vertrouwen in de politiek en de grote groep die vindt dat ze er in Washington een puinhoop van hebben gemaakt. Bij hen deed de outsider Trump het veel beter dan Clinton, die al decennialang deel uitmaakt van de politieke elite.

Donald Trump en zijn vrouw Melania na het bekend worden van de uitslag AFP
Onvrede

Trump legde de basis voor zijn overwinning door de stem van de blanke Amerikaan binnen te halen. Met 70 procent van de stemmers is dit de grootste groep. En van de blanken stemde een forse meerderheid op Trump: 58 procent volgens Edison Research en 56 procent volgens Reuters/Ipsos.

Onder latino's en zwarten was Clinton wel een stuk populairder, maar omdat die groepen veel kleiner zijn, legt dat minder gewicht in de schaal. Clinton deed het bij deze groepen dan wel beter dan Trump, maar weer niet zo goed als Obama vier jaar geleden.

Stad versus platteland

Trump profiteerde van de enorme onvrede in het land. Zestig procent van de ondervraagde stemmers gaf aan te vinden dat het met Amerika de verkeerde kant op gaat. En 75 procent wil een sterke man. De boodschap van de politieke outsider Trump die Amerika weer "great" wil maken, sloeg daarbij aan. Van iedereen die ontevreden was, stemde driekwart op Trump.

In de steden deed Clinton het duidelijk beter, maar in de voorsteden en de minder verstedelijkte gebieden waar bijna de helft van de kiezers woont, was de steun voor Trump groter. Op het platteland stemde volgens Edison Research zelfs ruim 60 procent voor Trump, tegen maar 34 procent op Clinton.

Small Town America heeft een duidelijke boodschap gestuurd naar Washington.

EPA
Mensen die op Trump hebben gestemd noemen vaker immigratie en terrorisme als belangrijke thema's. Buitenlands beleid en de economie worden vaak door Clinton-aanhangers genoemd.
Trump is geen perfecte kandidaat, maar hij heeft wel een bijna-perfecte boodschap.
Ford O'Connell, Republikeins campagnestrateeg
Alle ophef die Trump in de campagne veroorzaakte met zijn controversiële uitspraken kon een hele grote groep kiezers uiteindelijk niet veel schelen. Zoals een campagnestrateeg van de Republikeinse partij zegt: "Trump is geen perfecte kandidaat, maar hij heeft wel een bijna-perfecte boodschap".
Ook bij vrouwen en jongeren deed Clinton het een stuk minder goed dan ze had gehoopt. Clinton is de eerste vrouwelijke genomineerde van een van de twee grote politieke partijen. Maar volgens het Reuters/Ipsos-onderzoek deed ze het bij de vrouwelijke kiezers nauwelijks beter dan Trump: 49 procent steunde haar, tegen 47 procent Trump.

Bij jongere vrouwen was het verschil groter, maar toch deed ze het bij hen minder goed dan Obama vier jaar geleden. Een groep waar Clinton het wel goed heeft gedaan is de hoogopgeleide blanke vrouw, maar dat was te weinig om het verschil te maken.
Popular vote

Wat voor Trump ook heel belangrijk is: hij kreeg zijn stemmen op de goeie plekken. Gemeten over de hele Verenigde Staten ontlopen hij en Clinton elkaar niet veel in stemmen. Sterker nog, Clinton blijft Trump voor en kan de zogeheten popular vote winnen. Volgens de laatste tellingen heeft Clinton 47,6 procent van de stemmen, tegen 47,5 voor Trump. Ruim 90 procent van de stemmen is inmiddels geteld om 13.20 uur.

Maar meer dan een schrale troost is dat niet, want het gaat om het aantal kiesmannen. En daarin heeft Trump de meerderheid behaald.

Als Clinton inderdaad de popular vote wint, herhaalt de geschiedenis zich. Al Gore kreeg in 2000 landelijk gezien ruim een half miljoen stemmen meer dan George W. Bush. Maar Bush kreeg, na de hertelling in Florida, de meerderheid in het kiescollege en kwam dus in het Witte Huis. In de 19de eeuw gebeurde het zelfs drie keer (in 1824, 1876 en 1888) dat de kandidaat met de meeste stemmen toch naast het presidentschap greep.

CNN weet het zeker: Trump wint Florida. AFP
Vooraf werd de kans dat Trump zou winnen door grote Amerikaanse media op een procent of twintig geschat. Hij zou zo'n beetje alle swing states moeten winnen en de kans daarop was erg klein. Toch is dat precies wat Trump deed. Hij won North Carolina, Iowa en Florida. En Trump verbaasde iedereen door ook Wisconsin, Ohio en Pennsylvania te 'stelen', staten die bij de afgelopen zes presidentsverkiezingen altijd naar de Democratische kandidaat gingen. Vooral daar is de onvrede groot, onder meer door de verdwijnende industrie.

Trump bleek met zijn onconventionele boodschap uiteindelijk veel meer kiezers aan te spreken dan opiniepeilers dachten.

NOS 09-11-16
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier