Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Joop
Creer datum:
5-03-2015 12:45:23
Voorspellingen 2015-2016
Komen de voorspellingen voor dit jaar en volgend jaar uit ?
Auteur: Joop Creer datum: 5-03-2015 12:48:00

Nederland snel uit de crisis

Van onze parlementaire redactie
DEN HAAG -
Nederland komt snel uit de crisis. Uit de jongste ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat de economische groei dit jaar sneller aantrekt en uitkomt op 1,7 procent. Volgend jaar groeit de economie 1,8 procent.
'Het gaat weer beter. Ik ben vrij zeker dat we de tijd van krimp achter ons hebben gelaten', aldus CPB-directeur Van Geest. 'In 2013 kromp de economie nog, vorig jaar was de groei 0,8 procent. Dit jaar is het 1,7 procent en volgend jaar 1,8. Dat is gestage groei. Geen uitbundige groei.'
Olieprijzen
Het nieuws is een opsteker voor het kabinet, dat na jaren van hervormen en bezuinigen nu hoopt te laten zien dat alle pijn niet voor niets is geweest. In de coalitie heerst dan ook opluchting en trots, hoewel premier Rutte er onlangs nog op wees dat het niet alleen maar door het kabinetsbeleid komt dat het beter gaat met Nederland. Het is voor een belangrijk deel aan de inzet van de Nederlanders te danken, die de afgelopen jaren met het kabinet de tering naar de nering moesten zetten.
De mooie groeicijfers komen voor een belangrijk deel door de forse daling van de olieprijzen en een toename van de binnenlandse bestedingen. Ook de lagere eurokoers ten opzichte van de dollar pakt goed uit. Daardoor is Hollandse waar goedkoper in het buitenland, in de eerste plaats in de Verenigde Staten, wat de export bevordert.
Werkloosheid
Het is evenwel niet allemaal goud wat er blinkt. Hoewel de werkgelegenheid aantrekt, blijft de werkloosheid hoog. In 2016 komt die volgens het CPB uit op 7 procent van de beroepsbevolking, slechts een lichte daling ten opzichte van de huidige situatie. De 600 miljoen euro voor 'banenplannen' die het kabinet op voorspraak van minister Asscher (Sociale Zaken) uittrok lijkt daarmee nog geen onmiddellijk effect te sorteren.
Hoge werkloosheid treft de overheidsfinancin twee maal. Enerzijds is het kabinet veel geld kwijt aan uitkeringen voor mensen zonder baan, anderzijds loopt de schatkist premies en inkomstenbelasting mis van mensen die niet werken. Het kabinet zal er de komende jaren dan ook alles aan willen doen om de werkloosheid terug te dringen.
Lastenverzwaringen
Dat is ook de belangrijkste opmerking die in de Tweede Kamer wordt gemaakt, naar aanleiding van de cijfers van vandaag: de werkloosheid moet omlaag.
De coalitie van VVD en PvdA kan met de overwegend goede cijfers van het CPB in de hand, toch aardig de boer op richting de provinciale verkiezingen van 18 maart. Want het mooiste nieuws is misschien nog wel dat het begrotingstekort dit en volgend jaar eindelijk hard terugloopt. Dit jaar komt het uit op 1,8 procent van het bbp, volgend jaar is het tekort slechts 1,2 procent.
Na jarenlange discussies over het al dan niet voldoen aan de Brusselse eisen van maximaal 3 procent tekort met alle bezuinigingen en lastenverzwaringen van dien, heeft Nederland nu eindelijk definitief de weg uit het dal gevonden.

Telegraaf 05-03-15
Auteur: Reporter Creer datum: 24-08-2015 12:21:26


Zorg om China werpt schaduw op beursweek
24-08-2015 06:52 | ANP

Onrust over de economische ontwikkelingen in China en andere opkomende markten lijkt ook de komende beursweek te overschaduwen. Beleggers zullen met name gespitst zijn op de reeks macro-economische cijfers die de revue passeert. Bovendien komt nog een flink aantal bedrijven met kwartaal- en halfjaarcijfers naar buiten.

In Amsterdam leverde de toonaangevende AEX-index vorige week in totaal 6,5 procent in. Gevreesd wordt dat de aanhoudende financile onrust in China de economische groei verder onder druk zet. Dat zou ook een sterke rem zetten op de groei van de wereldeconomie. Niet alleen aandelen maar ook grondstoffen als olie gingen daarom wereldwijd in de uitverkoop.

Maandag kijken beleggers uit naar een toespraak van Fed-bestuurder Dennis Lockhart. Mogelijk valt daaruit op te maken hoe de koepel van Amerikaanse centrale banken aankijkt tegen de recente onrust in de financile markten en of die gevolgen kan hebben voor het moment waarop de Fed besluit zijn langverwachte renteverhoging door te voeren.

Verder komen uit de Verenigde Staten cijfers over onder meer de huizenmarkt, de bedrijvigheid in de dienstensector, het consumentenvertrouwen en de orderontvangst voor producenten van duurzame goederen. Uit de eurozone komen cijfers over de kredietverlening en het vertrouwen onder zowel consumenten als ondernemers.

In Duitsland wordt een herzien cijfer gepubliceerd over de economische groei in het tweede kwartaal. Verder komen uit het belangrijkste euroland cijfers over de winkelverkopen, het ondernemersvertrouwen en de inflatie. In Nederland komt het Centraal Bureau voor de Statistiek met het producentenvertrouwen over de maand augustus.

Op het bedrijvenfront springen dinsdag de halfjaarresultaten van vermogensbeheerder Van Lanschot eruit. Ook de ‘buitenlandse’ hoofdfondsen Gemalto en OCI komen nog met kwartaalcijfers, evenals een flinke stroom kleinere ondernemingen. En dan vallen ook nog publicaties te verwachten van niet-beursgenoteerde bedrijven als Jumbo, SNS, FrieslandCampina en Schiphol.

Reformatorisch Dagblad 24-08-15
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier