Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Reporter
Creer datum:
27-02-2015 14:09:09
Oranjes 2015
Nieuwe berichten over het Koninklijk Huis
Auteur: Reporter Creer datum: 27-02-2015 14:10:30
Koning Willem-Alexander naar Canada

ANP

Koning Willem-Alexander en koningin Mxima gaan op staatsbezoek naar Canada. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag bekend.

Willem-Alexander en Mxima vertrekken woensdag 27 mei en blijven tot en met vrijdag 29 mei. Bert Koenders, minister van Buitenlandse Zaken, reist ook mee. Gelijktijdig aan het staatsbezoek vinden twee missies plaats. Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking leidt een economische missie en minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap leidt een academische missie.

Het bezoek van het koningspaar volgt op uitnodiging van David Johnston, gouverneur-generaal van Canada, en zijn echtgenote Sharon Johnston.

Willem-Alexander en Mxima brengen van 17 tot en met 19 maart eerst nog een staatsbezoek aan Denemarken.

Reformatorisch Dagblad 26-02-15
Auteur: Reporter Creer datum: 18-03-2015 12:07:13
Koningspaar naar 'het Texel van Denemarken'

NOS/Astrid Kersseboom

Koning Willem-Alexander en koningin Mxima gaan op de tweede dag van hun staatsbezoek aan Denemarken naar het eilandje Samsø.

De koning zei gisteravond tijdens het staatsbanket dat hij en zijn vrouw zich verheugen op het bezoek. De manier waarop de bewoners van Samsø hun eigen energie opwekken is volgens hem een voorbeeld voor Texel.

Vertegenwoordigers van Texel zijn al een paar keer op het Deense eiland geweest om informatie te verzamelen, meldt de Texelse Courant.
Windmolens en stro

Op Samsø zijn de bewoners eigenaar van de windmolens. Op het eiland van 114 vierkante kilometer wordt zo veel energie opgewekt dat er ook stroom kan worden geleverd aan het vasteland. Zonne-energie en het verbranden van stro zorgen voor een groot deel voor de warmtevoorziening.

De koning en koningin namen iets na 08.30 uur de veerboot. Aan boord praten ze met Nederlandse en Deense vertegenwoordigers. De Nederlandse windenergiesector hoopt in Denemarken nieuwe contracten binnen te halen.
Nederlandse burgemeester

Rond 10.30 uur werd het koningspaar welkom geheten door de burgemeester, Marcel Meijer uit Oude Pekela. De Nederlander begon als medewerker in een slachthuis en kwam uiteindelijk via de vakbond in de lokale politiek terecht.

Aan het begin van de middag vertrekken Willem-Alexander en Mxima met de veerboot naar de regio Bispebjerg, waar ze een ziekenhuis bezoeken. Morgenochtend vertrekken de koning en koningin uit Denemarken.

NOS 17-03-15
Auteur: Reporter Creer datum: 11-04-2015 17:37:24
Koning Willem-Alexander en Mxima naar Grand Rapids (VS)

Koning Willem-Alexander en koningin Mxima gaan tijdens hun officieel bezoek aan de Verenigde Staten ook naar Grand Rapids, een plaats die veel banden heeft met Nederland.

Dat heeft Rijksvoorlichtingsdienst dinsdagmiddag bekend gemaakt.

Het koninklijk paar is van 1 tot en met 3 juni in de VS. De koning en koningin ontmoeten president Barack Obama op het Witte Huis. Daarnaast bezoeken ze Chicago en Grand Rapids.

Hoe het programma er precies uit komt te zien is nog niet bekend. In Grand Rapids wonen veel families die van oorsprong uit Nederland komen. Er zijn ook twee gemeenten van de Netherlands Reformed Congregation, de zusterkerk van de Nederlandse Gereformeerde Gemeenten.

De koning en koningin worden vergezeld door minister Koenders van Buitenlandse Zaken.

Tijdens het bezoek wordt stilgestaan bij de grote bijdrage van de VS aan de bevrijding van Nederland. In 2015 viert Nederland zeventig jaar bevrijding.

Daarnaast is onder meer aandacht voor de samenwerking op economisch terrein. Gelijktijdig aan het bezoek vindt een economische missie plaats.

Het bezoek aan de VS sluit aan op het staatsbezoek dat de koning en koningin van woensdag 27 mei tot en met vrijdag 29 mei aan Canada brengen.

Reformatorisch Dagblad 31-03-15
Auteur: Johan Creer datum: 1-05-2015 11:52:40
Koningspaar swingend en 'aanraakbaar' op Bonaire


Koning Willem-Alexander en koningin Mxima hebben gisteravond feest gevierd met de inwoners van Bonaire. Ieder jaar vieren die Dia di Rincon, de feestdag waarop de Caribische cultuur van het eiland wordt gevierd. Het koningspaar bezocht onder meer een stand met lokale gerechten, waar ze geitensoep kregen aangeboden.

Daarna liepen ze mee in de optocht voor de oogst. Het koningspaar, dat eerder had laten weten 'aanraakbaar' te willen blijven, mengde zich tussen de dansers en danseressen. Koningin Mxima had er speciaal traditionele lokale dansschoenen voor aangetrokken.

Inmiddels is het koningspaar doorgevlogen naar Aruba voor onder meer een bezoek aan het evenement SAIL. Willem-Alexander en Mxima blijven daar tot en met morgen.

NOS 01-05-15
Auteur: Johan Creer datum: 23-05-2015 14:16:58
Koninklijke dank voor 70 jaar bevrijding

Het koninklijk paar begint woensdag aan het staatsbezoek aan Canada ANP

Piet van Asseldonk
Redacteur Koninklijk Huis

Een dankwoord voor de bijdrage van Canada en de Verenigde Staten aan "zeventig jaar vrede en veiligheid in Nederland en Europa". Daarmee gaat koning Willem-Alexander naar beide landen.

Het koninklijk paar brengt brengt komende week van woensdag tot en met vrijdag een staatsbezoek aan Canada. Na een vrij weekend zijn de koning en koningin de eerste drie dagen van juni in de VS.

De bezoeken sluiten aan bij de viering van 70 jaar bevrijding. In ontmoetingen met de Canadese gouverneur-generaal David Johnston en de Amerikaanse president Barack Obama zal Willem-Alexander de Nederlandse dankbaarheid over de rol van hun landen bij het beindigen van de Tweede Wereldoorlog onderstrepen.
Voetsporen

Zowel in Canada als in Amerika zijn er kransleggingen om de militairen te eren die bij de bevrijding van Nederland zijn gesneuveld. De koning en koningin praten ook met Canadese en Amerikaanse veteranen die in Nederland hebben gevochten.

Een protocollair en ceremonieel wezenlijk verschil tussen de bezoeken aan Canada en de VS is dat het eerste een staatsbezoek is en het tweede een lager geclassificeerd officieel bezoek. Het zou voor Willem-Alexander mooi zijn geweest om ook aan de VS een staatsbezoek af te leggen. Dan was hij in de voetsporen getreden van zijn oma en moeder.
Witte Huis

Koningin Juliana en koningin Beatrix waren in 1952 en 1982 betrekkelijk kort na hun troonsbestijging voor een staatsbezoek in de VS. Ze werden niet alleen ontvangen door de president (Harry Truman en Ronald Reagan), ze mochten ook het Amerikaanse congres toespreken. Wanneer Willem-Alexander die eer vergund wordt, blijft afwachten.

Naar verluidt laat de agenda van de president een staatsbezoek met de bijbehorende, tijdrovende toeters en bellen niet toe. Een constitutioneel vorst die geen politieke macht heeft en slechts een klein land vertegenwoordigt, is voor de machtigste leider ter wereld ook niet zo interessant.

Maar de koning wordt toch op het Witte Huis ontvangen. De goede relaties die Willem-Alexander en Mxima blijkens eerdere ontmoetingen met Obama onderhouden, spelen daarbij een rol.
Handelsmerk

Hoewel de bezoeken aan Canada en de VS hirarchisch ongelijkwaardig zijn, lijken ze sterk op elkaar. In beide landen ontmoet het koningspaar Nederlanders die in de loop der jaren in Canada en de VS een nieuwe bestaan hebben opgebouwd.

Via meereizende handelsmissies is er volop aandacht voor samenwerking op het gebied van gezondheidszorg, agro-food, tuinbouw, water, bodem en stadsplanning. Dat is vaste prik voor Willem-Alexander, die zich graag sterk maakt voor de Nederlandse handelsbelangen. En dat staatsbezoek van Willem-Alexander aan de VS, dat komt nog wel.

NOS 23-05-15
Auteur: Freek Creer datum: 26-06-2015 13:33:23
Prinses Alexia viert tiende verjaardag

ANP


Prinses Alexia wordt vrijdag 10 jaar. Ze werd op 26 juni 2005 geboren in het Haagse Bronovo Ziekenhuis.

Alexia Juliana Marcela Laurentien, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau is de tweede dochter van koning Willem-Alexander en koningin Mxima. Ze is tweede in de lijn van troonopvolging. Volgens haar vader is Alexia naar hem vernoemd.

Prinses Alexia woont met haar ouders en zusjes Amalia en Ariane in de Eikenhorst op landgoed De Horsten in Wassenaar. De jarige zit op de Openbare Bloemcampschool in die plaats.

Alexia heeft als hobby’s hockey, paardrijden, zingen en pianospelen.

Reformatorisch Dagblad 26-06-15
Auteur: Carla Creer datum: 17-08-2015 11:18:51
Koning Willem-Alexander bij herdenking capitulatie Japan


Den Haag stond zaterdag in het teken van de Indi-herdenking, waarin alle slachtoffers van de oorlog met Japan werden herdacht, zowel burgers als militairen. Japan capituleerde op 15 augustus 1945.

De herdenking begon om 12.00 uur en werd bijgewoond door koning Willem-Alexander, die na de plechtigheden het defil langs het Indisch Monument opende. Ook werden er verschillende kransen gelegd en hield premier Mark Rutte een toespraak.

Al kwam er op 15 augustus 1945 een eind aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azi, van een bevrijding was bepaald geen sprake, aldus de stichting die de herdenking organiseert. „Op de oorlog volgde een chaotische en gewelddadige periode. Velen konden de kampen lange tijd niet verlaten. Vele anderen werden alsnog genterneerd.”

Reformatorisch Dagblad 15-08-15
Auteur: Reporter Creer datum: 25-08-2015 18:52:29 Laatst gewijzigd: 25-08-2015 18:53:36
Prinses Amalia begint op gymnasium

ANP


Prinses Amalia gaat maandag voor het eerst naar de middelbare school. De oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Mxima begint in klas 1 van het Christelijk Gymnasium Sorghvliet. Die school heeft ze eerder dit jaar zelf uitgekozen na een reeks kennismakingsbezoeken aan Haagse scholen.

De keuze van Amalia (11) werd vervolgens pas bekendgemaakt nadat de inschrijvingstermijn was verstreken. Op die manier werd voorkomen, zo vertelde Willem-Alexander, dat het gymnasium extra leerlingen zou krijgen louter en alleen omdat Amalia er ook naar school gaat. Tijdens het persgesprek aan het begin van de zomervakantie zei het koningspaar dat Amalia „klaar” was voor de nieuwe stap en dat ze er al „enorm naar uitkeek”. Hun advies was simpel: maak er het beste van.

Reformatorisch Dagblad 24-08-15
Auteur: Reporter Creer datum: 2-10-2015 13:24:33

ANP


Koning Willem-Alexander sprak maandag als de eerste Nederlandse vorst in het zeventigjarig bestaan van de VN de Algemene Vergadering toe. Nederland heeft zich kandidaat gesteld voor een tijdelijke zetel in de Veiligheidsraad van de VN voor de periode 2017-2018. De koning maakte zich daar hard voor.

Dit was zijn volledige toespraak:

,,Meneer de President, Meneer de Secretaris-Generaal, excellenties, dames en heren,

Het is een voorrecht Uw Algemene Vergadering te mogen toespreken namens het Koninkrijk der Nederlanden. Een Koninkrijk van vier autonome landen, geworteld in Europa en de Caraben: Nederland, Aruba, Curaao en Sint Maarten.

In 1945 werd het Handvest van de Verenigde Naties ondertekend door vertegenwoordigers van 51 landen.

Vandaag, zeventig jaar later, leven er drie keer zoveel mensen op aarde. En het aantal lidstaten is bijna verviervoudigd, met alle complexiteit van dien.

En toch: de internationale organisatie der Verenigde Naties staat fier overeind.

De wereld heeft in die zeventig jaar grote omwentelingen en machtsverschuivingen gezien. En technologische ontwikkelingen die het dagelijks leven sneller en ingrijpender hebben veranderd dan in eeuwen hiervoor.

En toch: de Verenigde Naties houdt stand.

Er zijn belangentegenstellingen geweest. Bittere conflicten. Menselijke tragedies. Tot op deze dag. Ook vandg wordt het leven van miljoenen mensen bepaald door angst, onderdrukking en gebrek.

En toch: de Verenigde Naties lft. Als een legitiem platform voor internationale dialoog waar onze landen elkaar altijd weer ontmoeten, hoe groot de verschillen ook zijn.

En de VN is mr dan een platform. Het is een organisatie die acties op gang brengt die onze wereld mede vormgeven en beter maken. Mede dankzij de Verenigde Naties is extreme armoede in de wereld tot de helft teruggebracht. Is kindersterfte gehalveerd. Hebben 2,3 miljard mensen toegang gekregen tot drinkwater. Zijn ziekten als malaria en tuberculose sterk teruggedrongen. En hebben vredeoperaties in een aantal gebieden gewelddadige conflicten weten te beheersen.

Dit is te danken aan het werk van miljoenen moedige mensen in de lidstaten. Maar zeer zeker ook aan de onvermoeibare inzet van de medewerkers van de Verenigde Naties en haar organen, hier in New York en overal ter de wereld.

En daarom zeg ik: Verenigde Naties: van harte gefeliciteerd. En: dank U voor zeventig jaar strijd tegen cynisme en fatalisme.

Voor ons is en blijft de VN de belangrijkste wereldwijde organisatie voor vrede, gerechtigheid en ontwikkeling. Daarom stelt het Koninkrijk der Nederlanden zich kandidaat voor een niet-permanente zetel in de Veiligheidsraad in 2017 en 2018.

Natuurlijk: de wereld is verre van perfect en kent nog altijd onrecht en menselijk lijden dat ons door de ziel snijdt. Maar er zijn ook veel stappen in de goede richting gezet. Hoe zou onze wereld er vandaag hebben uitgezien zonder Verenigde Naties? We zouden zonder twijfel slechter af zijn geweest.

Het Koninkrijk der Nederlanden voelt zich nauw verbonden met de grondslagen van de Verenigde Naties zoals die in het Handvest zijn vastgelegd. Wij kennen de waarde van diversiteit en dialoog en zijn trots op onze cultuur in al haar verscheidenheid. Dit gaat hand in hand met de overtuiging dat multilaterale samenwerking ons vooruit helpt en de wereld sterker maakt.

Wij hebben onze vrijheid te danken aan anderen. Zeventig jaar geleden brachten onze bondgenoten grote offers bij de bevrijding van Nederland. Zij gaven ons de kans om te herrijzen en een welvarend land te worden. Wij vergeten nooit de waarde van internationale solidariteit. De wereld kan blijven rekenen op Nederland als partner voor vrede, gerechtigheid en ontwikkeling.

Vanuit die diepgaande betrokkenheid, zijn wij ook kritisch.

Het is goed dat de Verenigde Naties bij haar zeventigste verjaardag open en eerlijk kijkt naar de resultaten van haar inspanningen. Naar ambities die niet gerealiseerd zijn. En naar de lange, kronkelige weg die voor ons ligt.

Grote zorgen maakt ons Koninkrijk zich over de wetteloosheid, de terreur en de minachting voor elementaire mensenrechten die in sommige gebieden terrein winnen. Als gevolg daarvan zijn miljoenen mensen op drift geraakt, wanhopig vluchtend voor het geweld. Zij zijn onschuldige slachtoffers van onverdraagzaamheid en van stuitend opportunisme van machthebbers op wie zij geen greep hebben. Veel vluchtelingen verkeren al te lang in wanhopige omstandigheden. Positieve effecten van jaren van hard werken aan duurzame ontwikkeling dreigen verloren te gaan. Dit gaat ons allen aan. Hierbij kunnen wij onmogelijk de andere kant opkijken.

We zijn allen geraakt door de beelden van gezinnen die alles achter moesten laten, op zoek naar een veilige plek. Alle landen moeten in deze vluchtelingencrisis solidariteit tonen. Het Koninkrijk der Nederlanden heeft zijn bijdrage aan humanitaire hulp verhoogd en behoort wereldwijd tot de grootste donoren. We roepen andere landen op om de Verenigde Naties additionele middelen te verschaffen zodat de VN voedsel en onderdak kan bieden aan hen die moesten vluchten, en hen een kans te geven om hun leven weer op te bouwen.

Het is dringend nodig dat we onze gezamenlijke inspanningen voor vrede en veiligheid efficinter en effectiever maken. De review van het High-level Independent Panel on UN-Peace Operations biedt daarvoor goede aangrijpingspunten.

Sinds het ontstaan van de Verenigde Naties heeft het Koninkrijk der Nederlanden deelgenomen aan 63 missies onder de vlag of het mandaat van de VN, in meer dan dertig landen. Meer dan 125.000 Nederlandse militairen en burgers waren daarbij betrokken. Eerder dit jaar was ik op bezoek bij de Nederlandse mannen en vrouwen die deel uitmaken van de VN-missie MINUSMA in Mali. Daar is duidelijk hoe complex de problemen in conflictgebieden vaak zijn. Met militaire middelen is geen duurzame vrede te winnen. Daarvoor is een politieke oplossing nodig. Versterking van de instituties die een rechtsstaat dragen, is even belangrijk, evenals het wegnemen van de diepere oorzaken van het geweld.

Gebrek aan perspectief of aan eerlijke kansen drijft veel jonge mensen in de armen van gewetenloze terroristische groeperingen. Discriminatie en uitsluiting zijn een bron van veel kwaad. Het gaat dus altijd om een combinatie van defense, development en diplomacy, de ‘3D-benadering’ waar ons Koninkrijk jarenlange ervaring mee heeft. Zo geven we prioriteit aan het stimuleren van werkgelegenheid en aan ondernemerschap voor jongeren in Afrika. En we geven meer steun aan programma’s om stabiliteit in fragiele staten te bevorderen.

Het Koninkrijk der Nederlanden is er trots op met het Internationaal Gerechtshof het enige VN-hoofdorgaan buiten de Verenigde Staten te huisvesten. Den Haag is de plaats waar vrede, recht en veiligheid worden bewaakt door tal van internationale organisaties, waaronder het Internationaal Strafhof en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens.

Kenmerk van een rechtsorde is dat misdaden niet onbestraft blijven. Geweld mag nooit het laatste woord hebben en rechteloosheid mag nooit de norm zijn. Ieder die strijdt voor gerechtigheid, vindt ons Koninkrijk aan zijn zijde.

Onrecht voelt als een open wond. Honderden families uit tien landen, waaronder Maleisi, Australi en Nederland rouwen nog iedere dag om hun dierbaren die omkwamen bij de ramp met de MH17. Zij wachten op de resultaten van Security Council Resolution 2166. Deze resolutie is helder. Zij ‘demands that those responsible for this incident be held to account and that all States cooperate fully with efforts to establish accountability’.

De Nederlandse regering zal - in samenwerking met alle betrokken landen en organisaties - niet rusten voordat ook hier recht gedaan is.

Vrede, recht en ontwikkeling zijn niet te scheiden. Ze zijn een drieenheid, met elkaar verbonden als de wieken van een moderne windmolen. Om duurzame vooruitgang te boeken, zijn ze alle drie even hard nodig. Ons Koninkrijk verwelkomt daarom de Sustainable Development Goals die de komende 15 jaar focus geven aan de inspanningen van de internationale gemeenschap. En we zullen ons met hart en ziel inzetten om concreet bij te dragen aan het succes daarvan.

Te weinig aandacht is er nog steeds voor de positieve rol die vrouwen kunnen spelen. Zelfs in de meest zware en uitzichtloze omstandigheden weten vrouwen vaak de moed te vinden om dr te gaan en concrete verbeteringen te realiseren voor hun familie en hun nabije omgeving. Werken aan gelijke rechten en kansen voor vrouwen is: extra kracht zetten achter duurzame ontwikkeling.

Iedere organisatie die op lange termijn relevant wil blijven, zal zich moeten aanpassen aan nieuwe tijden en omstandigheden. Juist organisaties en instituties die staan voor vaste waarden, continuteit en verbinding moeten kritisch naar zichzelf durven kijken. En zich de vraag stellen: is onze manier van werken en onze structuur nog up to date? Anders dreigt een langzame uitholling van hun betekenis en effectiviteit.

Voor de Verenigde Naties en de Veiligheidsraad is dit - na zeventig jaar - een urgent vraagstuk geworden. De Veiligheidsraad moet doortastender kunnen optreden bij ernstige, grootschalige wreedheden. Meer terughoudendheid bij het uitspreken van veto’s helpt daarbij. Wij verwelkomen het initiatief van Frankrijk op dit punt van harte.

Ook de legitimiteit staat onder druk. Een Veiligheidsraad waarin een deel van de wereldbevolking zich onvoldoende herkent, kan zijn essentile functie als mondiaal centrum waar vrede en veiligheid worden bewaakt en conflicten worden bezworen, niet goed vervullen.

Met name Afrika is ondervertegenwoordigd. Maar ook de stem van andere regio’s en landen wordt onvoldoende gehoord. Dat behoeft aanpassing.

Het Koninkrijk der Nederlanden gelooft in de kracht van inlevingsvermogen en dialoog. Het zijn niet altijd de luidste stemmen die de diepste waarheid verkondigen. Vaak zijn het juist kleine lidstaten die ons de goede weg wijzen.

Een voorbeeld is het jarenlange pleidooi van de kleine eilandstaten voor een veel actievere mondiale aanpak van het klimaatprobleem en het schoner maken van onze oceanen. Zij voelen de noodzaak daarvan aan den lijve. Gelukkig ontwikkelen - eindelijk - steeds meer grote landen concrete plannen voor actie.

Het Koninkrijk der Nederlanden weet hoe belangrijk dit is. Drie landen binnen ons Koninkrijksverband - Aruba, Curaao en Sint Maarten - zijn kleine eilandstaten en drie Carabische eilanden zijn bijzondere gemeenten van Nederland. Nederland is dankzij ervaring van eeuwen met watermanagement een van de best beveiligde delta’s ter wereld en investeert miljarden om de schadelijke gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Daarom zullen we opnieuw onze stem laten horen tijdens de grote Klimaatconferentie COP21 in Parijs, eind dit jaar. En zullen we ons blijven inzetten voor schonere oceanen.

Oog en oor voor de belangen van alle landen, groot en klein. Niet het recht van de sterkste. Maar de sterkte van het recht. Dat is onze basis.

Het is ook de basis van onze kandidatuur voor een niet-permanente zetel in de VN-Veiligheidsraad in 2017 en 2018.

Wij zijn intens gemotiveerd om de gehele internationale gemeenschap in VN-verband te dienen als ‘partner for peace, justice and development’.

Voor mijn vrouw en mij heeft dit ook een heel persoonlijke betekenis. Zeven jaar lang mocht ik de voorzitter zijn van de Adviesraad voor Water en Sanitatie van de Secretaris-Generaal. Mijn vrouw is zijn Speciale Pleitbezorger voor Inclusieve Financiering voor Ontwikkeling.

Twee jaar geleden was Secretaris-Generaal Ban Ki-moon bij de viering van het honderdjarig bestaan van het Vredepaleis in Den Haag. Hij zei toen: "Here in the Hague, you help sustain and expand the rule of law - you bring the rule of law to life."

Die mooie woorden beschouwen wij niet als een simpel compliment, maar als een inspirerend appel. Een opdracht waaraan we in Den Haag, in New York en overal ter wereld, samen met U allen, invulling willen blijven geven.

Dank U wel.’’

Reformatorisch Dagblad 29-09-15
Auteur: Reporter Creer datum: 5-10-2015 17:03:15

Koning ontvangt delegatie protestantse kerken


Koning Willem-Alexander heeft maandagmiddag op Paleis Noordeinde een delegatie van het Breed Beraad Protestantse Kerken ontvangen, zo meldde de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) maandag. Het Breed Beraad vertegenwoordigt negen kerkverbanden met 700.000 (doop)leden, aldus de RVD.

Aan het gesprek namen deel prof. dr. T. M. Hofman (Christelijke Gereformeerde Kerken), ds. F. Mulder (Gereformeerde Gemeenten), drs. J. N. van de Poel (deputaten Hoge Overheid van de Gereformeerde Gemeenten), en algemeen secretaris drs. P. J. Vergunst van de Gereformeerde Bond binnen de Protestantse Kerk in Nederland.

De vier maken deel uit van het Woerdens Beraad waarin nagedacht wordt over de verhouding tussen kerk en staat. In het beraad participeren afgevaardigden van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland, de Hersteld Hervormde Kerk, de Christelijke Gereformeerde Kerken, de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, de Nederlands Gereformeerde Kerken, de Gereformeerde Gemeenten, de Gereformeerde Gemeenten in Nederland en de Oud Gereformeerde Gemeenten.

Ref.Dagblad 05-10-15

Auteur: Reporter Creer datum: 9-10-2015 18:06:11
Koning reikt koninklijke schilderprijs uit
AMSTERDAM -

Koning Willem-Alexander heeft vrijdagmiddag in het paleis op de Dam in Amsterdam de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst uitgereikt aan vier jonge en talentvolle kunstenaars. Rabi Koria, Joost Krijnen, Lennart Lahuis en Jouni Toni ontvingen elk deze aanmoedigingsprijs, die bestaat uit een bedrag van 6500 euro.

En van de winnaars komt oorspronkelijk uit Syri. "Syri, een land waarin weerloos erfgoed momenteel ernstig wordt bedreigd, is in ons land in cultureel opzicht misschien minder bekend", zei Willem-Alexander. "Des te waardevoller dat we vandaag een jonge kunstenaar in ons midden hebben die de traditie koestert en verder draagt."

Een andere winnaar komt uit Finland. De koning vindt het "mooi om te zien" dat veel talenten van wie de wieg buiten Nederland stond, in Nederland hun vleugels uitslaan. "Ervaringen uit verre streken kunnen in de Hollandse klei uitstekend wortel schieten en vrucht dragen."

Willem-Alexander vertelde ook dat men niet aan "de relevantie van de kunst" kan twijfelen. "De ruim zeventig kunstmusea in Nederland krijgen per jaar samen zo'n 9,5 miljoen bezoeken. Dat is ruim 2 miljoen mr dan het aantal bezoeken aan het betaald voetbal in Nederland. Dat kan natuurlijk aan de kwaliteit daarvan liggen. Maar zelfs met de moeilijke periode die het Nederlandse voetbal momenteel doormaakt, zullen weinigen deze activiteit irrelevant noemen, denk ik."

Voor de prijs zonden 225 kunstenaars ruim 1400 beelden in. De jury constateerde dat dit jaar meer het experiment werd gezocht, naast de 'echte' schilders die niet bang zijn voor olieverf. Ze gebruikten een veelheid aan materialen, waaronder gips, zeildoek, plastic, tape, glitters en bijenwas.

De koninklijke prijs is al in 1871 in het leven geroepen door koning Willem III om jong talent op het gebied van schilderkunst te stimuleren. De koninginnen Emma, Wilhelmina, Juliana en Beatrix en koning Willem-Alexander hebben deze traditie tot de dag van vandaag voortgezet.

Telegraaf 09-10-15

Auteur: Reporter Creer datum: 26-10-2015 15:53:56
Koning gaat heel kort in op mensenrechten China


Koning Willem-Alexander heeft bij het staatsbezoek in China heel kort de mensenrechtensituatie in dat land aangestipt. In een toespraak voorafgaand aan het staatsbanket zei hij dat Nederland blij is dat de dialoog over onder andere mensenrechten wordt voortgezet.

Volgens de koning waardeert Nederland de constructieve dialoog. Hij zei dat de gesprekken gaan over zaken waar ze het over eens zijn en over zaken waar ze het soms over oneens zijn, zoals mensenrechten.

"Hij moest er wel iets over zeggen, maar hij deed dat op een manier waar de Chinezen niet van zijn geschrokken", zegt Koninklijk Huis-verslaggever Kysia Hekster. "Als blijk van dank voor de goede betrekkingen tussen de landen heeft China zelfs twee panda's aan Nederland te leen gegeven."

Het is positief dat hij dit publiekelijk heeft gedaan en het toont aan dat handel en mensenrechten wel degelijk samen behandeld kunnen worden.
Amnesty-directeur Nazarski

Amnesty-directeur Nazarski is tevreden over de toespraak van de koning. Amnesty had de koning voor het staatsbezoek opgeroepen de mensenrechtensituatie publiekelijk te bespreken.

"Het is positief dat hij dit heeft gedaan en het toont aan dat handel en mensenrechten wel degelijk samen behandeld kunnen worden", zegt Nazarski. Vooraf was hij naar eigen zeggen goed op de hoogte van de beperkte ruimte die de koning heeft om zoiets te zeggen. "Maar de regering erkent hiermee dat er ook voor de koning een rol is weggelegd als het gaat om mensenrechten."


Amnesty hoopt dat de regeringsvertegenwoordigers de mensrechtenkwestie in hun gesprekken met Chinese collega's verder aan de kaak stellen.
Mxima bij banket

Bij het banket was ook koningin Mxima weer aanwezig. Eerder vandaag werd bekend dat ze een nierbekkenontsteking heeft en daardoor het programma moest missen.

Het staatsbezoek duurt nog tot aanstaande donderdag. Mxima is morgen in ieder geval afwezig bij het bezoek aan het Lss Plateau. Het is nog onduidelijk of ze er 's avonds in Shanghai weer bij is.

NOS 26-10-15
Auteur: Reporter Creer datum: 13-11-2015 14:49:03
Koning legt krans bij Britse herdenking

ANP

Koning Willem-Alexander heeft zondagmorgen een krans gelegd aan de voet van de Cenotaaf, het Britse oorlogsmonument in Whitehall, in het hartje van Londen. Dat de koning deelnam was om de Britten te bedanken voor hun aandeel in de bevrijding van Nederland 70 jaar geleden. Aan de krans zat een kaart met opdracht aan de „Britse mannen en vrouwen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Het Koninkrijk der Nederlanden zal eeuwig dankbaar zijn voor de Britse rol bij zijn bevrijding.”

Koning Willem-Alexander plaatste zijn krans tijdens Remembrance Sunday, de Britse Dodenherdenking die jaarlijks op de tweede zondag van november wordt gehouden. Het was volgens Britse media de eerste keer dat een buitenlands staatshoofd daadwerkelijk deelname aan de plechtigheid. Koningin Mxima keek vanaf het balkon van het naast gelegen ministerie van Buitenlandse- en Gemenebestzaken toe.

De met veel militair ceremonieel gepaard gaande plechtigheid in Londen begon om precies 11.00 uur, het tijdstip waarop op 11 november 1918 de wapenstilstand inging waarmee de Eerste Wereldoorlog tot een einde kwam. Na twee minuten stilte en de Last Post was de Britse koningin Elizabeth de eerste die een zogenoemde ‘poppy wreath’ legde, gevolgd door Willem-Alexander en leden van de Britse koninklijke familie. Ook premier David Cameron en de Britse politieke leiders legden kransen.

De ceremonie was dit jaar enigszins bekort om te zorgen dat koningin Elizabeth (89) en prins Philip (94) niet zo lang buiten hoefden te staan.

Reformatorisch Dagblad 09-11-15
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier