Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Bankier
Creer datum:
26-03-2014 17:08:28
SCHAKEN
Offert Poetin zijn eigen Koningin ?
Auteur: Bankier Creer datum: 26-03-2014 17:09:12
Miljarden stromen weg uit Rusland

De waarde van de roebel is fors gedaald AFP .De Krim veroorzaakt een uitdijende financile en economische crisis in Rusland. Buitenlandse investeerders hebben in de eerste 3 maanden van dit jaar al 50 miljard euro weggehaald. Dat is nu al meer dan er heel vorig jaar aan investeringen uitstroomden.

Volgens de Wereldbank dreigt een flinke recessie als het conflict over het betwiste schiereiland escaleert en de VS en Europa met zwaardere sancties komen dan het bevriezen van bankrekeningen en het weigeren van visa voor bepaalde personen. De Russische economie zou dan wel eens kunnen krimpen met 1,8 procent.

De kapitaalvlucht zou dan toenemen tot 110 miljard euro dit jaar en 60 miljard volgend jaar, denkt de Wereldbank.

Vertrouwenscrisis
De Russische Federatie kampt al maanden met een tegenvallende economische groei en balanceert op het randje van een recessie. De Krim-crisis heeft dat alleen maar verergerd.

"Het sluimerend vertrouwen in de Russische economie is omgeslagen in een vertrouwenscrisis", zegt Birgit Hansl, hoofdeconoom Rusland van de Wereldbank.

Miljarden verdampt
De financile markten hebben de voorbije weken een stevige tik gekregen van de Krim-crisis. De Moskouse beurs verloor 15 procent. De rente op staatsobligaties steeg, en de roebel verloor fors aan waarde.

De aandelenkoersen van Russische bedrijven en banken zijn de afgelopen 3 maanden soms tientallen procenten gedaald en miljarden aan beurswaarde zijn dus verdampt.

De gasbedrijven Gazprom en Novotek, de CTC Media Group, bouwbedrijf Mostotrest, en de staatsbanken Sberbank en VTB zijn opgeteld 31 miljard euro minder waard.

Van sommige van deze bedrijven staan de eigenaren of aandeelhouders op de sanctielijst van de VS of Europa. Van deze personen zijn de bankrekeningen geblokkeerd.

Inflatie
De hogere rente en de waardedaling van de roebel zorgt bovendien voor inflatie.

De Russische staat is duurder uit voor de financiering van de schulden. Bedrijven en burgers betalen een hogere rente voor kredieten en hypotheken en de prijzen in de winkels stijgen.

NOS 26-03-14
Auteur: Reporter Creer datum: 28-03-2014 17:24:52 Laatst gewijzigd: 28-03-2014 17:28:06
Obama: Russische troepen moeten weg van grens

ROME - De Amerikaanse president Barack Obama heeft Rusland vrijdag opgeroepen om zijn troepen terug te trekken van de Oekraense grenzen. Dat zei Obama in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CBS News. Ze moeten zich terugtrekken en beginnen te onderhandelen met de Oekraense regering, aldus Obama.

Je ziet steeds meer soldaten samenkomen onder het mom van een militaire oefening. Maar dat is niet wat Rusland normaal gesproken zou doen. Misschien is het alleen maar om de Oekraners te intimideren. Misschien hebben ze grotere plannen, wie zal het zeggen, sprak Obama. Volgen Obama laat de Russische president Vladimir Poetin steeds zijn diepgewortelde wrok zien over wat hij het verlies van de Sovjetunie noemt.

Obama herhaalde nog maar eens dat Poetin het Westen volkomen verkeerd heeft begrepen. Wat zeker is, is dat hij de buitenlandse politiek van de Verenigde Staten verkeerd interpreteert. We hebben geen enkele interesse om Rusland te isoleren. Ook willen we niets met Oekrane doen wat voor ons eigen belang telt. We willen alleen dat de Oekraners zelf beslissingen kunnen nemen over hun leven.

Obama was in Rome om een bezoek te brengen aan paus Franciscus. Vrijdagmiddag is hij aangekomen in Saudi-Arabi voor een ontmoeting met koning Abdullah

Telegraaf 28-03-14
Auteur: Reporter Creer datum: 31-03-2014 18:22:34
"Niemand weet wat Poetin wil"

AFP

.Door correspondent David Jan Godfroid

Als de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken morgen in Brussel bijeenkomen, ligt er verontrustende informatie op hen te wachten. Rusland heeft een flinke invasiemacht samengetrokken aan zijn westelijke grens; de grens met Oekrane. De vraag is of dat klopt.

De commandant van de NAVO-troepen in Europa, de Amerikaanse generaal Philip Breedlove, kwam ruim een week geleden als eerste met de informatie. Onder de dekmantel van militaire oefeningen zou het Russische leger zich voorbereiden op een snelle invasie in Oekrane. De troepenmacht zou "zeer, zeer omvangrijk" en "zeer, zeer gereed" zijn.

Later in de week kwamen er nog meer verontrustende berichten. De 'invasiemacht' zou groter zijn dan gedacht; volgens Amerikaanse inlichtingendiensten 35.000 40.000 man. De Oekraense regering sprak zelfs van 100.000.

Ook Finland?
De Amerikaanse president Obama maakte de berichten tot de zijne en ook zijn minister van Buitenlandse Zaken Kerry vertelde de wereld erover. Bovendien zou Rusland niet alleen van plan zijn Oost-Oekrane in te nemen, Poetin zou zijn oog eveneens hebben laten vallen op Transnistri. Dat is een klein strookje land tussen Moldavi en Oekrane waar een omvangrijke Russisch-sprekende minderheid woont.

De Baltische landen voelen zich bedreigd en vandaag verscheen er zelfs een bericht in de Britse krant The Independent dat ook Finland niet veilig is.

Tot nu toe heeft niemand die Russische troepenmacht met eigen ogen gezien. De grens is weliswaar lang, circa tweeduizend kilometer, maar waar verstop je tienduizenden militairen, een kleine stad, met hun transportmiddelen en hun wapensystemen?

Irak en Kosovo
Op het internet suggereren wat filmpjes van Russische tanks op treinen en van Russische militaire colonnes op wegen dat de informatie klopt, maar niemand weet precies waar die filmpjes gemaakt zijn en in welke richting die treinen en trucks rijden.

De Amerikanen zeggen over militaire inlichtingen en over satellietbeelden te beschikken die hun gelijk schragen. Maar de Amerikanen zeiden ook dat de Iraakse dictator Saddam Hussein massavernietigingswapens had en dat de Servirs tijdens de Kosovo-oorlog 100.000 Albanezen over de kling hadden gejaagd. Dat bleek in beide gevallen toch een beetje anders te zitten. Waarom laat Washington die satellietbeelden niet gewoon zien?

Geen plannen
Rusland zegt dat het geen plannen heeft om Oekrane binnen te vallen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov meldde gisteren dat Rusland daar geen enkel belang bij heeft. Maar voor Russische informatie geldt natuurlijk net zo goed dat je die niet automatisch kunt geloven.

Niemand kan in het hoofd van president Poetin kijken. Niemand weet wat het Kremlin precies wil, behalve een dikke vinger in de pap in Oekrane. Het is zeker niet uitgesloten dat het Poetin alleen te doen was om de inlijving van de Krim en dat hij de spanning z lang laat voortduren dat iedereen het alleen nog maar heeft over mogelijke andere invallen en die annexatie vergeet.

Wat dat betreft lijkt de Amerikaanse informatiestrategie redelijk contraproductief.

NOS 31-03-14
Auteur: Reporter Creer datum: 1-04-2014 14:27:32
Hogere gasprijs voor Oekrane

AFP

.Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom verhoogt de gasprijs voor Oekrane met meer dan 40 procent. Oekrane is voor zijn energie vrijwel volledig afhankelijk van Rusland.

Nu betaalt Oekrane 268,50 dollar per 1000 kubieke meter, maar in het tweede kwartaal zal Oekrane 385,50 dollar voor dezelfde hoeveelheid moeten betalen. Daarmee is de prijsafspraak die Oekrane en Rusland in december hadden gemaakt van de baan.

In het verleden zette Rusland de afhankelijke energiepositie van Oekrane wel vaker in om het land onder druk te zetten. Het is dus geen verrassing dat nu de relatie tussen de landen op een dieptepunt is door de crisis op de Krim, de gunstige voorwaarden vervallen.

Schuld
Oekrane heeft nog een gasrekening openstaan van 1,7 miljard dollar. De bestuursvoorzitter van Gazprom, Alexei Miller, zegt dat door die schuld een verhoging nodig is. "De decemberkorting voor gas telt niet meer."

Gazprom en Oekrane hadden in december wel afgesproken om de gasprijs elke drie maanden te herzien.

Europa
Europa zal de effecten van de hogere gasprijs ook voelen. Gazprom verhoogt ook de transportkosten van gas dat via Oekrane naar Europa wordt gepompt met tien procent.

30 procent van het gas dat in Europa gebruikt wordt, komt uit Rusland. Ongeveer de helft daarvan stroomt via pijpleidingen door Oekrane. Mochten die dichtgaan, dan zijn het vooral Duitsland, Itali en Frankrijk die daardoor in de problemen komen, omdat zij relatief veel gas uit Rusland importeren.

Vorige week kwamen regeringsleiders in Brussel bij elkaar om te spreken over alternatieven om minder afhankelijk te worden van Russische energie, nu de verhouding met Moskou door de Krim-crisis onder grote druk

NOS 01-04-14
Auteur: Reporter Creer datum: 1-04-2014 19:47:27
NAVO stopt samenwerking Rusland

NAVO-secretaris-generaal Rasmussen EPA .De NAVO schort de militaire samenwerking met Rusland op. Dat hebben de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt in Brussel, waar ze bijeen zijn voor een tweedaagse top. De samenwerking met Oekrane en NAVO-lidstaten in Oost-Europa wordt versterkt.

NAVO-ministers zeggen dat Rusland het internationaal recht en de afspraken met de NAVO heeft geschonden. Dat kan niet zonder gevolgen blijven, vinden de ministers.

Gevolgen
Alle praktische samenwerking tussen NAVO en Rusland wordt opgeschort, zegt verslaggever Tijn Sade. "Dat gaat om samenwerking in Afghanistan, bij het trainen van helikopterpiloten. Maar het gaat ook over de strijd tegen terrorisme en piraterij", zegt Sade. "Heel triest, want NAVO-baas Rasmussen zei afgelopen december nog dat de NAVO fantastisch samenwerkt met de Russen."

Het bondgenootschap roept Rusland in een verklaring op om zijn troepen op de Krim terug te halen naar de militaire bases. De annexatie is volgens de NAVO strijdig met de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekrane.

Ook moet Rusland de "militaire activiteiten" langs de grens met Oekrane verminderen. Volgens de NAVO heeft Rusland duizenden militairen naar het grensgebied gestuurd. NAVO-secretaris-generaal Rasmussen zei eerder vandaag dat hij nog geen tekenen ziet van een terugtrekking.

Dialoog
De NAVO gaat de samenwerking met Oekrane juist versterken, ook op militair gebied. Het bondgenootschap is wel voor voortzetting van een politieke dialoog.

In Kiev stemde het parlement vandaag in met een reeks gezamenlijke oefeningen met de NAVO, op het grondgebied van Oekrane. Die oefening zouden deze zomer moeten plaatsvinden.

NOS 01-04-14
Auteur: Reporter Creer datum: 7-04-2014 22:44:09
."Poetin kan goed improviseren"


AFP ."We zijn elke keer weer door Poetin verrast. Dat hoeft niet, want we weten precies wat hij wil." Ruslanddeskundige en voormalig diplomaat Helga Salemon duidt de berichten uit het oosten van Oekrane.

Hoe moeten we tegen de gebeurtenissen aankijken?
"Het ziet er heel ernstig uit. Tot gisteren leek het mee te vallen en was er hoop dat Poetin zou willen onderhandelen. Dat lijkt er nu niet op, want hij toont ongeduld. De pro-Russische acties zijn niet spontaan, daar zit het Kremlin achter. Russische veiligheidsdiensten houden zich sinds november op in Oekrane en krijgen de bevolking in beweging."

Voert Poetin een masterplan uit?
"Dat denk ik niet. Poetin kijkt hoe het loopt en handelt naar bevind van zaken. Daarbij laat hij zien dat hij goed kan improviseren. Wat de volgende stap zal zijn, niemand die het weet, want de situatie verandert per uur."

Wat kan Moskou doen?
"Er zijn twee mogelijkheden. De eerste is een federalisering van Oekrane met een zekere zelfbeschikking voor de oostelijke regio's. Poetin redeneert: de mensen vragen erom, dus moet het gebeuren. Niet voor niets heeft het Kremlin aan Kiev laten weten dat de regering beter naar de burgers moet luisteren. De andere mogelijkheid is het Krim-scenario, namelijk aansluiting bij Rusland. In dat geval is de vraag of de Russen de grens oversteken."

Waar kiest Poetin voor?
"Dat hangt van de ontwikkelingen af. Hij probeert zijn doel nu te bereiken door federalisering van Oekrane. Als dat niet lukt, heeft hij nog altijd de optie om binnen te vallen. We zijn keer op keer door hem verrast, maar eigenlijk weten we precies wat Poetin wil. Daarvoor krijgt hij de ruimte, want hij weet dat het Westen niet zal ingrijpen."

Hoe wordt er in Rusland zelf tegen aangekeken?
"Poetin heeft meer te vrezen uit het binnenland dan uit het buitenland. Hij moet voorkomen dat de onrust overslaat naar het Rode Plein. Hij denkt dat hij daarvoor nu op de goede weg is. Poetin wordt gezien als een sterke leider met een grote populariteit. Die positie gebruikt hij weer om in het binnenland de duimschroeven aan te draaien en protesten in de kiem te smoren."

NOS 07-04-14
Auteur: Reporter Creer datum: 10-04-2014 16:06:22
Poetin: gascrisis kan Europa raken

President Vladimir Poetin van Rusland AFP .De Russische president Poetin heeft Europese landen gewaarschuwd dat de situatie in Oekrane gevolgen kan hebben voor de gasleveranties aan Europa.

Poetin heeft een brief geschreven aan de leiders van Europese landen waaraan Rusland gas levert. Daarin beschrijft hij de "kritieke situatie" van Oekrane. Het land, dat grotendeels afhankelijk is van Russisch gas, heeft een miljardenschuld aan het gasbedrijf Gazprom. Sinds de Moskou-gezinde president Janoekovitsj is verdreven, heeft Rusland de gasprijs voor Oekrane flink opgeschroefd.

Gaskraan dicht
De gasleidingen van Rusland naar Europa lopen via Oekrane. In het verleden heeft Rusland de gaskraan naar Oekrane een paar keer dichtgedraaid vanwege een conflict over de rekening. Daardoor kwamen inwoners van een aantal Europese landen in de kou

NOS 10-04-14
Auteur: Reporter Creer datum: 12-04-2014 19:20:09
Checkpoints op weg naar Slavjansk

Een gemaskerde separatist bij een checkpoint AFP .Op wegen naar de Oost-Oekraense stad Slavjansk hebben pro-Russische betogers checkpoints ingesteld. De gemaskerde separatisten zijn bewapend met automatische geweren, melden getuigen aan persbureau Reuters.

Auto's die de stad in willen, worden gecontroleerd. De wegen zijn versperd met zandzakken en stapels banden. Bij een van de checkpoints wappert een Russische vlag.

Referendum
Het gaat om wegen vanuit de steden Donetsk en Loegansk, waar separatisten zich al wekenlang roeren. Ze willen, net als op het schiereiland de Krim, een referendum afdwingen over aansluiting bij Rusland.

In Slavjansk, op zo'n 120 kilometer van Donetsk, was het aanvankelijk rustig. Vandaag namen gewapende mannen in camouflagepakken het politiebureau in. Het is onduidelijk wat hun eisen zijn. De chef van het politiedistrict in Donetsk is vanmiddag gezwicht voor de eisen van de pro-Russische betogers, hij is opgestapt.

Spoedberaad
De Oekraense waarnemend president heeft zijn veiligheidsteam bijeen geroepen vanwege de ontwikkelingen in het oosten van het land.

NOS 12-04-14
Auteur: Reporter Creer datum: 15-04-2014 16:52:35
Oekraense operatie wordt zichtbaar

Oekraense militairen in pantserwagens bij Slavjansk James Marson .Oekraense troepen worden steeds zichtbaarder in het oosten van dat land. Hoewel er in de steden nog niet wordt opgetreden tegen de pro-Russische actievoerders staan de Oekraense militairen wel paraat om in te grijpen. Ze zijn op diverse plekken in de regio gefotografeerd en gefilmd.

NOS 15-04-14
Auteur: Reporter Creer datum: 21-04-2014 15:33:09
Rusland sluit Oekraense banken op Krim

ANP/DPA

Moskou heeft vier Oekraense banken gesloten op de Krim, het door Rusland geannexeerde schiereiland in de Zwarte Zee. Volgens de Russische centrale bank hadden de instellingen niet voldaan aan de hun gestelde verplichtingen. Het besluit werd maandag bekendgemaakt.

Klanten hadden geklaagd dat ze geen geld konden opnemen en ook geen geld konden overboeken. Rusland heeft de bewoners van de Krim verzekerd dat hun tegoeden bij de banken zijn gegarandeerd tot een bedrag van 70.000 roebel (ongeveer 14.200 euro) per rekening.
De andere Oekraense banken op de Krim mogen onder voorwaarden tot 1 januari 2015 zonder licentie blijven opereren, aldus de Russische centrale bank. Voorwaarde is wel dat ze al hun verplichtingen nakomen. Verscheidene banken hebben al een aanvraag ingediend om door te kunnen blijven gaan. Ze krijgen concurrentie van Russische instellingen die tot eind april meer dan 200 filialen op de Krim willen openen.

In een verdere stap om de Krim in te passen in Rusland heeft president Poetin een decreet getekend voor eerherstel van de Krim-Tataren en andere etnische minderheden, zoals Armenirs, Duitsers en Grieken. Het lijden van die bevolkingsgroepen onder de Sovjet-dictatuur van Jozef Stalin wordt daarmee erkend, aldus Moskou. De Krim-Tataren vormen zo'n 15 procent van de bevolking op de Krim en lopen niet warm voor de annexatie van het schiereiland door Rusland

Ref.Dagblad 21-04-14
Auteur: Reporter Creer datum: 24-04-2014 14:56:58
Poetin dreigt Oekrane na actie

AFP

.Eenheden van het Oekraense leger hebben vandaag gevochten met pro-Russische activisten die de oostelijke stad Slavjansk in handen hebben. Bij checkpoints van de separatisten, die volgens de regering illegaal zijn, werd over en weer geschoten. Volgens de regering in Kiev vielen daarbij aan de kant van de separatisten vijf doden, volgens de separatisten zelf twee.

De Oekraense autoriteiten melden dat drie controleposten zijn vernietigd. Het Britse persbureau Reuters citeert een getuige die zegt dat het leger zich later terugtrok en dat de activisten zeker n post weer hebben ingenomen.

Reactie Poetin
De Russische president Poetin veroordeelde het legeroptreden vrijwel onmiddellijk. Hij noemde het een ernstige misdaad om het leger tegen de eigen bevolking in te zetten en dreigde met gevolgen, al zei hij er niet bij welke.

Dinsdag kondigde de Oekraense president Toertsjinov een anti-terreurcampagne aan tegen separatisten in het oosten van het land af die sommige steden in handen hebben en overheidsgebouwen bezet houden. Ondanks de afspraken in Genve weigeren ze de bezette gebouwen te verlaten en de wapens in te leveren.

Bezetting voorbij
In de stad Marioepol werd vandaag wel uitvoering gegeven aan het akkoord van Genve. In de stad aan de Zwarte Zee werd de bezetting van het stadhuis beindigd. De burgemeester is naar Marioepol teruggekeerd.

NOS 24-04-14
Auteur: Reporter Creer datum: 28-04-2014 17:30:42
VS breidt sancties tegen Rusland uit

AFP
.De Verenigde Staten hebben sancties opgelegd aan nog eens zeven Russische regeringsfunctionarissen, van wie enkelen deel uitmaken van de directe kring rond president Poetin. Ook zeventien bedrijven worden getroffen, heeft het Witte Huis bekendgemaakt.

Ook de Europese Unie heeft volgens diplomaten een akkoord bereikt over de uitbreiding van sancties tegen Rusland. Er worden naar verluidt vijftien personen toegevoegd aan een lijst van Russen. De lidstaten afzonderlijk moeten nog instemmen, maar dat wordt gezien als een formaliteit. Waarschijnlijk worden pas morgen de namen bekend.

Waarschuwing
De VS stelt dat Rusland zich niet houdt aan de afspraken die zijn gemaakt in Genve over ontwapening van separatisten. Washington waarschuwt Moskou dat zwaardere sancties volgen als Rusland verdere militaire actie onderneemt in de crisis rond Oekrane. Die sancties zouden cruciale Russische belangen treffen.

Washington heeft ook een exportverbod ingesteld van hightech-producten naar Rusland. Volgens correspondent Wessel de Jong wil de VS voorkomen dat Rusland die producten inzet voor zijn defensie.

Onder de zeven Russische functionarissen die worden getroffen, is Igor Setsjin, het hoofd van het oliebedrijf Rosneft en een vertrouweling van Poetin. Zijn tegoeden zijn bevroren en hij heeft een reisverbod. Het bedrijf Rosneft zelf staat niet op de sanctielijst. Twee anderen op de lijst zijn parlementarir Alexej Poesjkov en vice-premier Dmitri Kozak

NOS 28-04-14
Auteur: Reporter Creer datum: 2-06-2014 22:51:37 Laatst gewijzigd: 2-06-2014 22:53:31
.Veiligheidsraad bijeen om Oekrane

EPA .De VN-Veiligheidsraad komt vanavond in spoedzitting bijeen om de situatie in Oost-Oekrane te bespreken. Dat is op verzoek van Rusland, dat een resolutie wil indienen. Daarin wordt onder meer geist dat burgers die door de gevechten in gevaar verkeren een veilige aftocht krijgen.

De spoedzitting volgt op een dag van zware gevechten om het hoofdkwartier van de Oekraense grenspolitie in Loegansk. Honderden pro-Russische separatisten openden vandaag de aanval op dat complex, dat door zo'n zeventig man wordt verdedigd.

Het is de grootste aanval van de rebellen tot nu toe, maar na een dag van gevechten houdt de grenspolitie nog altijd stand. De separatisten zeggen dat ze vijf man hebben verloren. Acht medestanders zouden gewond zijn geraakt. Van de kant van de grenspolitie is niets over slachtoffers bekend.

Flats
De separatisten namen het hoofdkwartier vanuit flats in de buurt onder vuur. De bewoners mochten niet weg. Dat maakte het voor het Oekraense leger onmogelijk om met zware wapens terug te slaan, omdat de kans op burgerslachtoffers dan groot is.

De separatisten zeggen dat er bij een luchtaanval van de Oekraense luchtmacht dicht bij de flats twee mensen zijn omgekomen. De Oekraense strijdkrachten ontkennen dat er een luchtaanval is geweest; volgens hen is een projectiel van de separatisten verkeerd terechtgekomen.

Elders in Loegansk heeft een Oekraens gevechtsvliegtuig twee controleposten van de separatisten vernietigd, erkent Kiev.

Signaal
NOS-correspondent David Jan Godfroid denkt dat de separatisten willen laten zien dat ze er nog zijn. Vorige week verloren ze tientallen mannen bij de mislukte bezetting van het vliegveld van Donetsk. Nu hebben ze getoond dat ze nog honderden mannen op de been kunnen brengen, zegt hij.

Het hoofdkwartier van de grenspolitie in Loegansk is een strategisch belangrijk doelwit. Vanuit Rusland worden hier voor de separatisten elke dag wapens en voertuigen over de grens gebracht. De grenspolitie probeert dat te verhinderen. "Als je de grenspolitie weet uit te schakelen, kun je in feite alles het land binnenbrengen wat je nodig hebt", zegt Godfroid.

NOS 02-06-14
Auteur: Alex Creer datum: 7-08-2014 13:09:02
Rusland dreigt luchtruim te sluiten

Rusland overweegt een vliegverbod boven Russisch grondgebied in te stellen voor Europese en Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen. Dat heeft premier Medvedev bekendgemaakt. Het gaat om doorgaand vliegverkeer richting Azi, de zogeheten trans-Siberische vluchten.

Het verbod zou deel moeten uitmaken van de sancties die de Russen vandaag bekendmaakten. Voor Oekraense luchtvaartmaatschappijen geldt het verbod nu al.
Dobrolet

De boycotlijst van Rusland is een tegenmaatregel tegen sancties die de Europese Unie, de Verenigde Staten en een aantal andere landen instelden. De Russische vliegmaatschappij Dobrolet staat op een lijst van personen en instellingen die door die sancties getroffen worden.

De budgetmaatschappij maakte daarop bekend te stoppen met vliegen.
Hoge kosten

Een vliegverbod boven Rusland zou voor Europese luchtvaartmaatschappijen tot hoge kosten leiden. Op vluchten van en naar Azi moet dan worden omgevlogen, wat betekent dat veel extra kosten aan brandstof gemaakt moeten worden.

Ook Rusland loopt inkomsten mis als het verbod er komt. Nu krijgt het land geld als vluchten boven Russisch grondgebied vliegen.
Deel deze pagina

NOS 07-08-14
Auteur: Reporter Creer datum: 11-08-2014 19:26:17 Laatst gewijzigd: 11-08-2014 19:27:38


'De Russische president slaat zijn eigen bevolking een bloedneus'
- Arnout Brouwers − 08/08/14,
.

commentaar Ook bedrijven moeten rekening houden met een fundamentele wijziging in de verhouding met Rusland, schrijft Arnout Brouwers in het commentaar van de Volkskrant.

Of, zoals een Russische journalist het samenvatte: Rusland gaat uit protest tegen westerse sancties in hongerstaking

Kelderende koersen, een dalende roebel, imploderende groei, gillende kapitaalvlucht, en de terugkeer van te hoge inflatie - het zijn fenomenen die in Rusland hand in hand zijn gegaan met de verovering en annexatie van de Krim en de oorlog in Oost-Oekrane.

En nu komen daar voor de Russische bevolking nog hogere voedselprijzen, een verschraald voedselaanbod, en de terugkeer van een grote criminele zwarte markt bij - al dan niet met de terugkeer van Sovjetachtige rijen voor schaarse producten. Of, zoals een Russische journalist het samenvatte: Rusland gaat uit protest tegen westerse sancties in hongerstaking.

Het brede importverbod op een reeks voedselproducten uit westerse landen dat president Poetin heeft afgekondigd als antwoord op de vorige week verscherpte westerse sancties, is een paardenmiddel. Het raakt sommige westerse producenten hard, maar het raakt het Russische volk harder. De stedelijke middenklasse ziet zich beroofd van haar joie de vivre. Maar voor miljoenen en miljoenen minder gefortuneerde Russen, die uit patriottisme de 'goedkeuringscijfers' voor Poetin tot bijna 90 procent hebben opgestuwd, betekent dit dat een steeds hogere prijs voor de orgie van vaderlandsliefde wordt betaald.

Fragiele eenheid
Het doel van de Russische maatregelen is ongetwijfeld om verdeeldheid te zaaien en vooral in Europa 'van binnenuit' tegenstand tegen de westerse sancties te organiseren - geen irrele doelstelling gezien de fragiele eenheid die in de EU bestaat over de sancties.

Maar tegelijk slaat de Russische president zijn eigen bevolking een bloedneus, iets wat herinneringen oproept aan de tegenmaatregel twee jaar geleden tegen de Amerikaanse Magnitsky-wetgeving. Als straf stelde Rusland een algeheel verbod in op de adoptie door Amerikanen van Russische weeskinderen. Een drama - vooral voor de Russische wezen.

Dat Rusland bij zijn 'tegenmaatregelen' vooral zichzelf in de voet schiet, zegt iets over de werkelijke machtsverhoudingen tussen Rusland en westerse landen. Deze liggen nu heel anders dan in de hoogtijdagen van de Sovjet-Unie en dat is ook een van de redenen waarom de Koude Oorlog zich niet kan herhalen - behalve als farce natuurlijk.


Er zijn in de bloedige crisis in Oekrane al veel momenten geweest waarop president Poetin op de rem had kunnen en moeten trappen, maar voor een hogere versnelling koos. Duitsland heeft maandenlang gevraagd, gesmeekt bijna, om descalatie, uit naam van de Europese volkeren die geen conflict met Poetins Rusland wilden.

Bijna per toeval, als gevolg van het onverwachte en waarschijnlijk onbedoelde neerhalen van een passagiersvliegtuig, heeft Europa de eenheid gevonden die nodig was om een duidelijk signaal aan het Kremlin te zenden: in Europa geen gemorrel meer met grenzen, geen avonturen gebaseerd op de etno-nationalistische viespeukerij en de vrijheid van landen hun eigen lotsbeschikking te kiezen.

Bewust en op bloedige wijze
Deze voorgeschiedenis mag niet direct vergeten worden nu ook in Europa, en in exportland Nederland, klappen vallen. Er moet gekeken worden naar de mogelijkheden voor compensatie voor getroffen sectoren, ook in Europees verband. Maar het uitgangspunt blijft dat Europa en ook Nederland niet kunnen weglopen voor dit conflict, dat onnodig was en door president Poetin bewust en op bloedige wijze is gescaleerd.

Europa heeft de deur voor een politieke accommodatie altijd opengehouden en doet dit nog steeds - maar Europeanen, en Europese bedrijven, moeten steeds ernstiger rekening houden met een fundamentele wijziging in de verhoudingen met Rusland. Dat deze ongewenst is, maakt de kans erop niet minder reel.

Volkskrant 08-08-14
Auteur: Alex Creer datum: 14-08-2014 14:11:40
Poetin: geen conflict met buitenland

AFP

President Poetin wil geen conflict met de rest van de wereld. Dat zei hij tijdens zijn bezoek aan Jalta op de Krim, het Oekraense schiereiland dat Rusland in maart heeft geannexeerd.

"We moeten kalm, met waardigheid, ons land effectief opbouwen, zonder het af te sluiten van de buitenwereld", zei Poetin. Hij zei dat de Russen moeten consolideren en mobiliseren, maar dat ze niet moeten aansturen op een oorlog of andere vorm van confrontatie.

Poetin zei verder een eind te willen aan het geweld in Oekrane, dat al maanden woedt tussen het Oekraense leger en pro-Russische separatisten. "We zullen alles doen wat in onze macht ligt om dit conflict zo snel mogelijk te beindigen, zodat het bloedvergieten kan stoppen",

NOS 14-08-2014

Auteur: Alex Creer datum: 15-08-2014 15:45:56

Wat stuurt Rusland naar separatisten in Oekrane?
Angst voor Poetins ’paard van Troje’

AMSTERDAM -
Wat zit er in de 280 wit geschilderde legertrucks die het Kremlin in colonne naar de oostgrens van Oekrane heeft gestuurd?

Het gebied is in handen van pro-Russische separatisten. Oekrane weigert het Russische ’hulpkonvooi’ toe te laten uit angst het paard van Troje binnen te halen. De trucks stonden gisteravond stil nabij een grensovergang in handen van separatisten. Steken de trucks de grens over, dan zijn de gevolgen niet te overzien.
De regering in Kiev ziet het hulpkonvooi als een enorme provocatie van Poetin en vermoedt dat er behalve hulpgoederen ook militaire voorraden worden aangevoerd voor separatisten. Een van de mogelijkheden is dat Poetin juist zinspeelt op het niet toelaten van het konvooi. Dat zou hem een excuus opleveren om onder het mom van humanitaire hulp militair in te grijpen.
Overgeschilderd
Volgens journalisten die het konvooi volgen, zijn de militaire trucks haastig wit geschilderd om ze de kleur van neutraliteit te geven. Achter de colonne zouden vrachtwagens zijn opgedoken die pantserwagens vervoeren. In de lucht vlogen gewapende helikopters met een rode ster.
Het Internationale Rode Kruis is vorige week genformeerd over het konvooi, waarbij details ontbraken zoals bestemming en lading. Vertegenwoordigers van het Rode Kruis hebben de vrachtwagens niet kunnen inspecteren.

Verzoenend

Hoewel het konvooi veel spanningen oplevert, sloeg Poetin gisteren bij een bezoek aan de Krim een verzoenende toon aan. Hij stelde alles te zullen doen om het conflict en het bloedvergieten in Oekrane te beindigen. Maar tegelijkertijd zei hij ook een eventueel militair ingrijpen van Rusland niet uit te sluiten.
Premier Jatsenjoek van Oekrane gelooft er niets van. Hij had liever gezien dat Rusland „300 lege trucks stuurt om de bandieten mee terug naar huis (Moskou, red.) te nemen”.
Gisteravond laat werd bekend dat Brussel, Rusland en Oekrane weer gaan praten over gasleveranties en handelsverdragen.
Sancties
Opvallend was ook dat Poetin gisteren suggereerde dat veel Europese leiders van de sancties tegen Rusland af zouden willen. Het is volgens hem schadelijk voor zowel Europa als Rusland. De Franse president Hollande heeft dat in een recent gesprek met hem hebben laten doorschemeren, zo liet Poetin weten.


Gisteren stapte ook de ’minister van Defensie’ Igor Strelkov van de zelfverklaarde ’Volksrepubliek Donetsk’ op. Zijn opvolger is Vladimir Kononov. Strelkov gaat volgens de nieuwe premier van de republiek, Aleksandr Zahartsjenko, ander „belangrijk werk” doen. Hij zou in goede gezondheid verkeren.
Eerder deze week waren er nog berichten dat hij zwaargewond was geraakt bij gevechten in Oost-Oekrane. De rebellenleider stuurde een triomfantelijk bericht de wereld in, nadat het toestel van Malaysia Airlines op 17 juli was neergestort.
Vorige week stapte ook premier Aleksandr Borodaj van de ’Volksrepubliek Donetsk’, een Rus, op. De Oekraner Zahartsjenko volgde hem op. Borodaj werd vicepremier en topadviseur van zijn opvolger.
Het korte tijd na elkaar aftreden van de kopstokken van de pro-Russische separatisten is meer dan opvallend en is zeer waarschijnlijk met instemming van Moskou gebeurd. De vermoedelijk werkelijke reden van het vertrek blijft gissen.

Telegraaf 15-08-14
Auteur: Alex Creer datum: 19-08-2014 15:24:31
Rusland dreigt met extra sancties

MOSKOU

Rusland dreigt meer sancties door te voeren als westerse landen nieuwe economische maatregelen treffen. Dat heeft een woordvoerder van president Poetin dinsdag gezegd.
„Verschillende opties worden uitgewerkt. We hebben herhaaldelijk gezegd dat Rusland geen voorstander is van sancties en we hebben dit niet genitieerd. Maar in het geval dat onze partners doorgaan met de niet constructieve en zelfs destructieve praktijken, volgen aanvullende maatregelen”, aldus de zegsman.
De omvang van de nieuwe Russische sancties hangt volgens hem af van de maatregelen die westerse landen in de toekomst doorvoeren.

Telegraaf 19-08-14
Auteur: Alex Creer datum: 25-08-2014 19:37:53
"Russische tanks gaan Oekrane in"

Een kolonne van tien Russische tanks, twee pantservoertuigen en twee vrachtwagens is het zuidoosten van Oekrane binnengetrokken. Dat heeft de Oekraense regeringswoordvoerder Lysenko gezegd. Volgens hem zijn de voertuigen bemand door Russische militairen, die zijn verkleed als Oekraense separatisten.

De voertuigen zouden ook de vlag van de separatisten dragen. De kolonne zou Oekrane zijn binnengegaan bij het stadje Sjtsjerbak. Het nabijgelegen Novoazovsk, aan de kust, zou vannacht vanuit Rusland zijn bestookt met granaten.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov kreeg vanochtend op een persconferentie vragen over het vermeende militaire konvooi. "Daar heb ik nog geen informatie over", antwoordde Lavrov toen.
Verbinding

In Oekrane bestaat de angst dat Rusland het heeft voorzien op de havenstad Marioepol. Die ligt op de doorgaande weg van Rusland naar de Krim, het schiereiland aan de Zwarte Zee dat in maart door Rusland werd geannexeerd. Een verovering van Marioepol zou een belangrijke stap zijn in het creren van een rechtstreekse verbinding over land tussen Rusland en de Krim.

Verder zijn er zorgen over een nieuw front in het uiterste zuidoosten van Oekrane. De meeste gevechten tussen het regeringsleger en de separatisten zijn nu in het gebied rond de meer noordelijk gelegen stad Donetsk. Een tweede front zou betekenen dat Oekraense troepen hun aandacht moeten verdelen

NOS 25-08-14
Auteur: Alex Creer datum: 26-08-2014 15:40:24
Oproep Poetin aan Porosjenko

In Minsk hebben de Oekraense president Porosjenko en de Russische president Poetin elkaar de hand geschud. Poetin zei in de Wit-Russische hoofdstad dat de crisis in Oekrane alleen opgelost kan worden als Kiev gaat overleggen met de separatisten.

De Russische president waarschuwde zijn ambtgenoot dat een "militaire escalatie" een oplossing alleen maar verder weg brengt.

Porosjenko op zijn beurt hamerde op het belang van grenscontroles om de levering van wapens aan de separatisten in Oost-Oekrane te stoppen. Hij ziet daarin een rol voor de OVSE. Ook wil hij dat de separatisten gevangenen vrijlaten.

Bij het overleg in Minsk zijn de leiders van Oekrane, Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan. Ook EU-buitenlandcordinator Ashton is vertegenwoordigd. De top is officieel bedoeld om te overleggen over een door Rusland geleide douane-unie, maar er wordt vooral uitgekeken naar de ontmoeting tussen Poetin en Porosjenko.

De hoop is dat beiden later vanmiddag een ontmoeting hebben om de crisis in Oost-Oekrane te bespreken.

Kort na aankomst op de luchthaven van Minsk zei Porosjenko dat de inzet van het overleg vrede is. Later zei hij dat in de Wit-Russische hoofdstad over het lot van Oekrane en Europa wordt besloten.

NOS 26-08-14
Auteur: Alex Creer datum: 29-08-2014 14:43:29

Poetin vergelijkt Oekrane met WO II

AFP

De Russische president Poetin heeft de langdurige omsingeling van de Oekraense steden Donetsk en Loegansk vergeleken met de belegering van Leningrad in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens een ontmoeting met jongeren buiten Moskou zei Poetin dat het optreden van het Oekraense leger hem herinnert "aan Duitse fascisten en bezetters die onze steden omsingelden".

Poetin komt zelf uit Sint-Petersburg, dat van 1924 tot 1991 de naam droeg van de oprichter van de Sovjet-Unie.
"En volk"

De president zei tijdens het bezoek verder dat hij Russen en Oekraners als n volk ziet. Het echte probleem van de crisis in Oekrane is volgens Poetin dat Kiev niet serieus met de separatisten wil onderhandelen.

Voor zover bekend heeft Poetin niets gezegd over Russische troepenbewegingen in Oost- en Zuidoost-Oekrane. Hij zei nog wel dat hij ervan uitgaat dat Rusland ondanks de crisis gastland is van het WK voetbal in 2018.
Peiling

De harde opstelling van Poetin in het Oekrane-conflict legt hem in Rusland geen windeieren. Volgens de laatste peilingen zou Poetin, als er nu presidentsverkiezingen zouden zijn, 71 procent van de stemmen krijgen. Bij de vorige verkiezingen in 2012 haalde hij 63,6 procent.

NOS 29-08-14
Auteur: Alex Creer datum: 2-09-2014 14:42:08

"Ik kan Kiev in twee weken innemen"

EPA

Als Poetin het wil, dan kan hij Kiev in twee weken innemen. Dat zou de Russische president telefonisch tegen de voorzitter van de Europese Commissie Barroso hebben gezegd. Tijdens het topoverleg in Brussel van afgelopen zaterdag deelde Barroso die uitspraak met EU-staatshoofden en regeringsleiders, schrijft de Italiaanse krant La Repubblica.

Het doorgaans goed genformeerde blad Der Spiegel kreeg in Brussel de uitspraak bevestigd uit de mond van een West-Europese diplomaat, die de top begeleidde. Dat schrijft het Duitse tijdschrift op zijn website.
Reactie op sancties

Het 'dreigement' van Poetin zou een reactie zijn op een vermaning van Barroso dat Rusland zijn militairen, die de Oekraense grens zouden zijn overgestoken, tot de orde moet roepen. Poetin ontkent nog altijd dat Russische militairen in Oekrane actief zijn. De NAVO gaat ervan uit dat Russische militairen de pro-Russische separatisten steunen bij het conflict in oost-Oekrane.

Volgens La Repubblica wil Poetin met zijn uitspraak duidelijk maken dat het Westen hem niet moet provoceren. Het zou een reactie zijn op de aankondiging van nieuwe sancties van Europese landen tegen Rusland.

Volgens Hubert Smeets, Ruslanddeskundige voor het NRC Handelsblad, zijn de uitspraken van Poetin zowel grootspraak als een serieus dreigement. "Het is grootspraak omdat men in Moskou graag denkt zaken in een vloek en een zucht op te kunnen lossen. Maar het is ook een dreigement, omdat het aangeeft in welke termen Poetin denkt. Hij meent serieus dat Oekrane geen onafhankelijke staat is en dat spreekt hij uit."
Geen eenheid

Smeets zei in het NOS Radio 1 Journaal dat Poetin al maanden bezig is het Westen en vooral Europa te testen. "Poetin zegt het dreigement niet voor niets tegen de voorzitter van Europese Commissie. De Europese Unie is niet eensgezind en Poetin wil laten zien dat Europa geen vuist tegen Rusland kan maken."

Volgens Smeets heeft Poetin op dat vlak wel een punt. "Er zijn ook haarscheurtjes in de Europese eenheid. Hongarije en Slowakije staan bijvoorbeeld niet achter de economische sancties tegen Rusland. Duitsland laveert tussen sancties en toenadering. Poetin maakt daar genadeloos gebruik van."
'Uit context'

Het Kremlin zegt in een reactie dat de opmerkingen van Poetin uit zijn verband zijn gerukt. Volgens een woordvoerder van de president hadden die woorden een heel andere betekenis. Wat hij daarmee bedoelde, zei hij niet.

De woordvoerder van Poetin had verder kritiek op het feit dat delen van het gesprek tussen Barroso en Poetin zijn gelekt. Volgens hem is dat "incorrect" en zijn de grenzen van diplomatiek fatsoen overschreden.

NOS 02-09-14
Auteur: Alex Creer datum: 6-09-2014 14:31:46

"Sancties tegenvaller voor Kremlin"


AFP

De nieuwe sancties tegen Rusland waarover de EU het gisteren eens werd, betekenen een "enorme teleurstelling" voor het Kremlin, zegt correspondent David Jan Godfroid vanuit Moskou.

President Poetin had volgens Godfroid verwacht dat hij kon ontkomen aan nog meer strafmaatregelen door zich de afgelopen dagen in te zetten voor een staakt-het-vuren in Oekrane.

EU-leiders zijn overigens bereid de sancties op te schorten als Rusland zijn troepen terugtrekt uit Oekrane en zich niet langer bemoeit met de toekomst van het buurland. Moskou houdt vol dat er geen Russische troepen in Oekrane zijn.
Pijn

De Amerikaanse en Europese sancties die al maanden van kracht zijn, beginnen pijn te doen in Rusland, aldus Godfroid. Zo wordt het moeilijker voor Russische burgers om geld te lenen als gevolg van strafmaatregelen tegen Russische banken.

Als de Europese regeringen de nieuwe sancties goedkeuren, wordt het lastiger voor Russische bedrijven om geld te lenen in de Europese Unie.
Verlegenheid

Gisteren tekenden de strijdende partijen een akkoord over een wapenstilstand in het oosten van Oekrane, in aanwezigheid van een Russische afgevaardigde. Daarbij is een twaalf-puntenplan overeengekomen.

Een van de afspraken gaat over de terugtrekking van zware wapens uit de gebieden waar hevig is gevochten. Dat zou het Kremlin in grote verlegenheid kunnen brengen, zegt correspondent Godfroid.

Moskou heeft steeds ontkend dat er grote wapensystemen van het Russische leger in Oekrane worden gebruikt. Daarom zit het Kremlin er niet op te wachten dat de tanks en artillerie die de rebellen hebben ingezet, weer de Russische grens oversteken.

Waar het wapentuig dan wl naartoe moet, is onduidelijk. De rebellen zeggen overigens dat zij hun zware wapens hebben veroverd op het Oekraense leger

NOS 06-09-14
Auteur: Alex Creer datum: 11-09-2014 14:42:19

Sancties Rusland gaan morgen in

De sancties tegen Rusland waar Europa afgelopen weekend overeenstemming over bereikte, worden morgen van kracht. Dat is de uitkomst van overleg tussen EU-ambassadeurs.

De nieuwe maatregelen maken het voor Russische bedrijven moeilijker om geld te lenen in de EU. Onder meer het oliebedrijf Rosneft en delen van Gazprom worden getroffen. Verder worden meer Russen en Oekraense opstandelingen op een zwarte lijst geplaatst.

Enkele EU-landen wilden niet instemmen met onmiddellijke sancties omdat er vrijdag net een bestand van kracht was geworden in Oost-Oekrane. De sancties werden om die reden opgeschort.
Terugtrekking

Gisteren sprak bondskanselier Merkel zich al uit om de sancties onmiddellijk te laten ingaan. Ze wees erop dat het vredesplan voor Oost-Oekrane nog niet volledig is uitgevoerd.

Volgens de Oekraense president Porosjenko heeft president Poetin de afgelopen tijd zo'n tweederde van de Russische troepen teruggetrokken uit Oost-Oekrane. Rusland ontkent dat en zegt dat er geen Russische militairen in Oekrane zijn geweest

NOS 11-09-14
Auteur: Alex Creer datum: 30-09-2014 17:58:43
Oekrane begint strafzaak tegen Rusland

ANP/RTR/EFE

Justitie in Oekrane is een strafzaak begonnen tegen de onderzoekscommissie van de Russische Federatie, de belangrijkste federale onderzoeksinstantie in Rusland. Kiev beschuldigt die commissie van het steunen van pro-Russische separatisten en terroristen in het oosten van Oekrane.

Dat heeft het Oekraense Openbaar Ministerie dinsdag laten weten. Maandag had de onderzoekscommissie van de Russische Federatie bekendgemaakt dat ze een strafzaak heeft geopend vanwege de ‘genocide tegen Russisch sprekende inwoners’ van het oosten van Oekrane. Vertegenwoordigers van hoge politieke en militaire leiders van Oekrane, van de Nationale Garde en de Rechtse Sector (nationalistische organisatie) zouden de opdracht hebben gegeven tot het vermoorden van de Russisch sprekende burgers.

Volgens een recent VN-rapport zijn er zeker 2593 mensen omgekomen sinds het begin van het conflict. Andere bronnen reppen van ruim 3500 doden. In het VN-rapport worden de pro-Russische separatisten beschuldigd van een breed scala aan schendingen van de mensenrechten, waaronder moord, ontvoeringen en martelingen.

Ref.Dagblad 30-09-14
Auteur: Reporter Creer datum: 4-11-2014 18:11:21
NAVO: Russische troepen naar grens Oekrane

| ANP/RTR

Russische troepen rukken op richting de grens met Oekrane, zo waarschuwde de NAVO dinsdag. Tegelijk stuurt ook de regering in Kiev troepen naar het oosten van Oekrane, om daar steden te beschermen tegen mogelijke aanvallen van de separatisten.

Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, zei bovendien dat Russische troepen de pro-Russische rebellen in Oost-Oekrane blijven trainen en „voorzien van militaire uitrusting”.

In Kiev bestaat dan ook de vrees dat de separatisten steden zullen aanvallen die vooralsnog in handen zijn van het Oekraense leger. President Petro Poroshenko riep zijn militaire staf dinsdag op meer troepen te sturen om een mogelijk offensief neer te kunnen slaan.

Ref.Dagblad 04-11-14
Auteur: Reporter Creer datum: 12-11-2014 18:47:11
Spoedzitting V-Raad over Oekrane

AFP

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt later vandaag in een spoedzitting bijeen om over de situatie in Oekrane te praten. Het geweld laait op, en volgens de NAVO zijn de konvooien die deze week de grens overstaken Russisch.

De militaire NAVO-topman Breedlove zei in een interview dat er de afgelopen dagen Russische tanks, materieel en militairen de grens zijn overgestoken. Hoeveel dat er zijn, is niet duidelijk. Rusland ontkent dat er ooit Russische troepen in Oost-Oekrane zijn geweest. Het CDA wil een brief van het kabinet over de 'Russische inval'.
Troepenopbouw

De wapenstilstand, die op 5 september inging, staat intussen steeds meer onder druk. Het staakt-het-vuren wordt dagelijks geschonden, maar zo zwaar als vandaag zijn de beschietingen in de stad Donetsk al weken niet geweest, melden journalisten.

De Oekraense minister van Defensie Stepan Poltorak heeft vandaag laten weten dat het leger troepen verplaatst om een mogelijk offensief van de pro-Russische separatisten te kunnen opvangen.

NOS 12-11-14
Auteur: Reporter Creer datum: 29-11-2014 17:57:21

Poetin maakt zich niet druk om olieprijs
|
ANP/BLOOMBERG

De Russische president Vladimir Poetin maakt zich geen zorgen over de gevolgen van de alsmaar dalende olieprijzen voor zijn land. Rusland, voor de helft van zijn inkomsten afhankelijk van ruwe olie, kan daar goed mee omgaan. Dat heeft hij zaterdag gezegd.

„Over het algemeen zijn wij tevreden met de situatie en zien we weinig bijzonderheden. De winter komt eraan en ik weet zeker dat de markt weer in evenwicht komt in het eerste kwartaal of halverwege 2015”, aldus Poetin.

De prijs van ruwe olie daalde vrijdag tot rond de 70 dollar per vat, het laagste niveau in vier jaar. De Russische minister van Financin Anton Siluanov waarschuwde eerder deze maand dat de economie van het land volgend jaar mogelijk in een recessie terechtkomt, mocht de olieprijs onder de 60 dollar per vat zakken.

Eerder al voorzag de centrale bank van Rusland een stagnatie van de economische groei door de dalende olieprijs, in combinatie met aanhoudende sancties. De alsmaar dalende prijzen slaan een gat in de begroting van Rusland, dat de op een na grootste olie-exporteur ter wereld is.

De Russische energieminister Alexander Novak verwacht dat de olieprijs op de middellange termijn weer zal herstellen tot een niveau van 85 90 dollar per vat. „Een comfortabel prijsniveau voor olie- en gasbedrijven en exporteurs”, aldus Novak zaterdag.

Ref.Dagblad 28-11-14
Auteur: Reporter Creer datum: 2-12-2014 13:53:10
Rusland zint op actie na harde val roebel

MOSKOU - De regering van Rusland moet de begroting voor 2015 naar beneden bijstellen. Omdat fors minder wordt verdiend aan olie, de roebel in waarde daalt en de inflatie stijgt, valt de economische groei van Rusland grotendeels stil.

Dit heeft de Russische minister van Economisch Ontwikkeling, Alexey Ulyukaev, vanuit Teheran laten weten. Moskou verwacht volgend jaar een begrotingstekort van 0,6 procent.De Russische economie groeit dit jaar met slechts 0,3 procent en krimpt wellicht in 2015

Nederlands Dagblad 02-12-14
Auteur: Reporter Creer datum: 11-12-2014 16:56:01
Rusland verhoogt rente naar 10,5 procent

MOSKOU (AFN) - De centrale bank van Rusland heeft het belangrijkste rentetarief van het land verhoogd van 9,5 naar 10,5 procent. Dat maakte de bank donderdag bekend. Met de maatregel hoopt de bank onder meer de vrije val van de roebel te breken.

Rusland kampt met de gevolgen van de dalende olieprijs en de westerse sancties. Daardoor verloor de roebel dit jaar al circa 40 procent aan waarde.

Vorige week kondigde president Vladimir Poetin nog harde maatregelen aan om de munt te ondersteunen en speculanten af te schrikken. Hij beloofde onder meer dat hij Russen ongemoeid laat die geld dat ze in het buitenland hebben geparkeerd weer terugbrengen naar Rusland.

Buitenlandse valuta

Vorige week verkocht de centrale bank voor bijna 3 miljard dollar aan buitenlandse valuta om de waarde van de roebel te steunen. Ook werd het minimumtarief voor leningen in vreemde valuta verlaagd, waarmee er meer evenwicht moest komen tussen vraag en aanbod op de valutamarkt.

De renteverhoging sorteerde op korte termijn niet het gewenste effect. Kort na de bekendmaking van de maatregel daalde de roebel opnieuw naar een historisch dieptepunt, mogelijk omdat in de markt rekening werd gehouden met een grotere verhoging

Telegraaf 11-12-14
Auteur: Reporter Creer datum: 13-12-2014 15:17:34
Renteverhoging helpt roebel niet
MOSKOU (AFN) - De neergang van de Russische roebel houdt voorlopig aan. Vrijdag bereikte de Russische munt een nieuw dieptepunt ten opzichte van de dollar, nadat de centrale bank van Rusland een dag eerder nog nog had getracht de aanhoudende devaluatie te stoppen met een renteverhoging.

In de middaghandel waren voor het eerst bijna 58 roebels nodig om 1 dollar te kopen, waarmee de munt ongeveer 1 procent goedkoper was dan een dag eerder. Dit jaar verloor de roebel al ruim 40 procent aan waarde, door de scherpe daling van de olieprijs en de grote onzekerheid over de Russische economie.

De zwakke roebel en de handelssancties tegen Rusland jagen de inflatie op, waardoor de geldontwaarding in Rusland de komende maanden naar verwachting uitkomt op ruim 10 procent. De Russische centrale bank krikte het belangrijkste rentetarief donderdag op tot 10,5 procent, in een poging de inflatie en de neergang van de roebel te beteugelen.

Maatregelen

Economen speculeren echter al over de noodzaak van meer drastische maatregelen, zoals kapitaalrestricties en een verbod op de uitvoer van valuta. ,,Rusland beloofde een bazooka, maar gebruikt een waterpistool'', concludeerde een analist van Standard Bank in dat verband.

De zorgen over Rusland vertaalden zich ook naar de obligatiemarkt, waar de rente op tienjarige Russische leningen opliep naar bijna 13 procent. Tegelijkertijd nemen de kosten voor beleggers om zich te verzekeren tegen wanbetaling door Rusland hard toe. Verzekeringen op Russische obligaties zijn nu duurder dan die op leningen van bijvoorbeeld Libanon, Irak en Egypte.

Telegraaf 12-12-14
Auteur: Reporter Creer datum: 16-12-2014 13:30:10
Vrije val roebel zet door

MOSKOU (AFN) - De waarde van de roebel ging dinsdag opnieuw in een duizelingwekkende vaart omlaag. De drastische renteverhoging die de Russische centrale bank afgelopen nacht doorvoerde heeft voorlopig geen einde gemaakt aan de vrije val van de munt en de daarmee samenhangende vlucht van kapitaal uit Rusland.
De waarde van de roebel kelderde aan het begin van de middag zo'n 15 procent ten opzichte van het slot op maandag, tot een nieuw dieptepunt van ruim 75 roebel per dollar. Maandag werd met een daling van 10 procent, tot 64 roebel per dollar, al de sterkste achteruitgang sinds de roebelcrisis van 1998 genoteerd.
De roebel is dit jaar ruimschoots in waarde gehalveerd en is daarmee de grootste verliezer van alle toonaangevende valuta in de wereld. De Russische munt staat zwaar onder druk door de grote onzekerheid over de Russische economie, die wordt geremd door de westerse sancties tegen het land en de sterke daling van de olieprijs.
Achteruitgang
De afgelopen dagen gaat de achteruitgang van de munt steeds sneller. De daling van 40 roebel per dollar naar 55 nam tussen begin oktober en begin december nog bijna twee maanden in beslag. De stap naar meer dan 75 roebel per dollar werd vervolgens binnen een week genomen.
Door alle onrust loopt ook de rente op Russische staatsleningen hard op. Dinsdag steeg het rendement op tienjaarsleningen in roebels naar ruim 15 procent, waarmee het hoogste peil in jaren werd bereikt. Het rendement op vergelijkbare leningen in dollars steeg naar 7,6 procent.
De dalende olieprijs raakt ook de waarde van de Noorse kroon. Die zakte dinsdag voor het eerst sinds 2000 tot het peil van de Zweedse kroon. Noorwegen is de grootste olieproducent van West-Europa.

Telegraaf 16-12-14
Auteur: Reporter Creer datum: 22-12-2014 14:37:07
Dalende roebel jaagt rijke Russen de Noordzee over

AMSTERDAM -

Russische oligarchen ontvluchten hun moederland. Het Verenigd Koninkrijk zag dit jaar veel meer Russische miljonairs komen dan voorgaande jaren.
Investeerders die tussen de 1 miljoen en 10 miljoen pond aan Brits schuldpapier kopen, kunnen in het Verenigd Koninkrijk aanspraak maken op een visum.
In de eerste negen maanden van dit jaar maakten maar liefst 162 Russische rijken gebruik van deze regeling. In dezelfde periode in 2013 waren dat er slechts 96. In heel 2013 kregen 118 Russen zo'n speciaal visum. Dat blijkt uit cijfers van het Britse Home Office, meldt de Britse zakenkrant Financial Times.
Redenen om te vluchten zijn er genoeg. Zo zijn er economische sancties tegen Rusland ingesteld en daalt de roebel in waarde.
Strengere eisen
De Britse investeerdersvisa zijn vooral populair bij Russische en Chinese miljonairs. Naar schatting leveren de visa jaarlijks 500 miljoen pond op. De regels zijn vorige maand wel aangescherpt. Zo moeten de rijke nieuwkomers nu minstens 2 miljoen pond aan Brits schuldpapier kopen. Ook mogen ze niet langer een kwart van dat bedrag besteden aan Londens vastgoed.

Telegraaf 22-12-14
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier